- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovy79
őstag
válasz
csabyka666 #45224 üzenetére
Lassan nem járnál jobban egy ilyennel?
Ezt úgy programozod, ahogy akarod és oda teszed az érzékelőjét, ahova akarod. Nem mellékesen kurv@ olcsó.
-
válasz
Kernel #45223 üzenetére
Mindent pontosan így csináltam, ahogy írtad. Én gyanítom, hogy nem jó a kapcsoló...
A két fekete vezeték csatlakozóinál pedig a következő a helyzet. Az eredeti kapcsoló kikapcsolt állapotban nem mutatott rövidzárat a két fekete között, az új viszont mindig rövidzáron van. Szerintem azért, mert a régi az kikapcsolta a készenléti zöld kis lámpát is, ha 0-ra állítottam a szabályzót, ez az új viszont állandóan járatja a zöld jelzőfényt, a kapcsolótól függetlenül. Ennek nincs jelentősége, szerintem annyival is olcsóbb maga a szabályzó, hogy ezt a plusz kapcsolót nem tették bele...
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #45222 üzenetére
Annyi a lényeg, hogy ne feszüljön a kapilláriscső, egyébként -5 - -20 °C körül mindenképpen át kellene billennie, nyilván a tengely állásától is függően.
Vásárláskor karikába fel van tekerve, amit óvatosan ki kell egyenesíteni (nem csak széthúzni, mint egy rugót, hanem szabályosan letekerni), nehogy sérüljön, elzáródjon a cső belseje. De ha eredeti, feltekert állapotában raktad be a fagyasztóba, amikor tesztelted, akkor még a sérülés esélye sem áll fenn, át kell kattannia, majd a melegben vissza.
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...
Ez a normális, szerintem.
Ahol beszerelés után is látható karika, az főleg azért van szerintem, mert a túl hosszú cső maradékát meghagyták eredeti állapotában, az a biztos.
-
válasz
sörösló #45221 üzenetére
Erre nem is tudok tenni hurkot, mert ahhoz kellene még plusz 10-15 cm cső.
Ha van rajta egy kis hajlás, akkor már nem szakad el a kapilláriscső. - Hogy érted ezt? (már = még?
)
Persze, az eredeti helyre tettem, ott van egy műanyag lapka, két csavarral, az szorítja neki a hőátadó felületnek. Az igaz, hogy nem hajlítottam meg, és az is igaz, hogy ebből a műanyag lapkából részben kirohadt az a szivacsszerű anyag (ami talán elszigeteli a hűtő levegőjétől a csövet?), de ahogy írtam is, majdnem 1 teljes napig ment a kompresszor megállás nélkül, ezalatt totál lejegesedett a hűtő hátulján a hőleadó felület, és ugyancsak jeges volt a kapilláriscsövet odaszorító lapka is - szerintem le kellett volna kapcsolnia. Ja, és mindezt úgy, hogy a legkisebb fokozaton sem kapcsolta le a kompresszort.
Én úgy gondolom, hogy ez a szabályzó ettől sokkal "butább", sokkal nagyobb pontatlanságot is elvisel, és ha már ilyen ezredeken múlik a dolog, az régen rossz...ez a rendszer - szerintem - közel sem olyan precíz.
Abban bízok, hogy tényleg a kapcsoló volt a rossz, és kapok egy harmadikat. Rosszul nem is lehet bekötni...
-
sörösló
aktív tag
válasz
csabyka666 #45219 üzenetére
A hurok csak a hőtágulás miatt van benne, a kapcsolási ponthoz semmi köze. Ha van rajta egy kis hajlás, akkor már nem szakad el a kapilláriscső. Az elpárologtató becsatlakozásához a legközelebb kell elhelyezni, de ha megvan az eredeti hely, ez nem kérdés.
-
-
-
And
veterán
válasz
Bensee #45216 üzenetére
A legegyszerűbb eset: [link] (felső rajz szerint). A transzformátor szekundere sorosan kötve a csengővel és a nyomógombbal (záró kontaktussal). A csengő persze nem csak hagyományos kivitelű (mint a rajzon látható) lehet, hanem bármilyen, amelyik váltakozófeszültségről működik, az előbb adott linken is voltak olyanok, melyekről ezt írták: "8V-os trafóval működik". Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor viszont a trafó primer oldali (230V-os) bekötését bízd olyan emberre, aki látott / csinált már ilyesmit.
-
And
veterán
válasz
Bensee #45214 üzenetére
Csengőtrafó AC 8, 12 vagy 24 voltos kimenettel: [link].
Csengők és kapcsolók (nyomógombok): [link].
Mod.: "Nem akarom a hálózatról táplálni, hanem inkább adnék neki 12 voltot."
Valamilyen úton-módon az a 12V is a hálózatból származik (gondolom nem elemek vagy akkuk adnák a tápot), ezért célszerű egy kis teljesítményű csengőtrafót vagy tápot használni erre a célra. Az egyszerű trafó a legjobb, tekintve hogy abban van a legkevesebb dolog, ami el tud romlani. -
Bensee
tag
Sziasztok!
Segítségre van szükségem!
Szeretnék itthonra beiktatni valami csengős cucckombóságot.
Milyen kapcsolóra és csengőre van szükségem?
Nem akarom a hálózatról táplálni, hanem inkább adnék neki 12 voltot.
Gondolom vannak ilyenek!
Azt szeretném tudni, hogy kivitelezhető-e viszonylag olcsón és egyszerűen?!?
Köszönöm a válaszokat! -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #45210 üzenetére
Épp akkor volt a topikban egy másik történet is, a mosógépmotorról, az volt háromfázisú (meglepő módon, mivel épp egy mosógépről nem gondolná az ember).
De mielőtt válaszoltam, keresővel kilistáztam a másik fórumozó hozzászólásait, hogy a keveredést kizárjam. Ha megnézed, itt nincs arra utalás, amiből 3-fázisra lehetne következtetni.
Mindamellett, egy fázisra kötött kötött háromfázisú motor forgásiránya is változtatható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #45204 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
Egyfázisú aszinkron motornál a segédfázistekercs végeinek felcserélésével lehetséges.
De azért saját érdekedben nem ártana tisztázni, amit korábban írtam, volt már olyan a történelemben, hogy valami füstölt, de még nem ment tönkre, illetve nem lett menetzárlatos.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45204 üzenetére
De igen befolyásol, mivel így nem tudja rendesen lehűteni, azért van hurok.
-
válasz
darvinya #45203 üzenetére
Persze, oda raktam vissza, ahol volt az eredeti, a műanyag takarólemezzel hozzácsavaroztam a hűtő "hátuljához". Az a baj, hogy ez az új kapilláriscső rövidebb, és nem tudok rá hurkot csinálni, mert épphogy elér, ahova kell neki, bár szerintem ez nem sokat befolyásol.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45202 üzenetére
Magára a hűtő felületre rakd, egy hurok érjen hozzá.
Nálam is így van. -
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45200 üzenetére
Kompresszorból ment el, de ez várható volt, mert már alig hűtőt.
A kapilláris cső közvetlenül a hűtő felületre van rakva nálam, és igen jegesedik(bár automatikusan van lelolvasztási funkció). -
válasz
darvinya #45195 üzenetére
Na várj, melyik "rendszerből" ment el a gáz? Ha a kompresszorra gondolsz, akkor oké, nyilván nem hűt úgy.
De ha a kapilláriscsőben lévőre céloztál, akkor megint nem értem. Ha meleg van, tágul a gáz, és bekapcsolja a kompresszort a kapcsolón keresztül, ha hűl, csökken a gáz térfogata, és kikapcsolja - elvileg. Ezzel szemben amit újonnan szereltem be, az az eljegesedett hűtőtől sem kapcsolt ki. -
F_Gergely
őstag
Sracok kene egy kis segitseg, kocsiban van egy lcd kijelzo datumot, orat kulso homersekletet jelez meg par dolgot de semmi extra. A kijelzo pixeles lett, allitolag ez tipushiba. Gondoltam szetszedem megnezem megis mi a helyzet biztos a szalagkabel engedett el. A szalagkabel hibatlan latszolag sehol nem jott fel vagy valt el a paneltol raadasul ez valami gagyibb verzio lehet mert meg csak nem is forrasztva van (masik tippem az lett volna hogy ujraforrasztom). Van valami tippetek vagy otletetek hogy mitol lehet pixeles es hogy lehetne ezt orvosolni?
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45190 üzenetére
Nem, az én Lehel(Zanussi)-ben is így van berakva.
(viszont pont most ment el a gáz rendszerből, így nem hűt, és a kompresszor túlmelegedés gátló kapcsoló kattog) -
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #45192 üzenetére
Igazság szerint a kék dróttal én nem kalkuláltam, mivel a fotón nem nagyon lehetett kivenni, hogy oda menne, csak most látom utólag.
De ha valóban van két tekercs, az már lehetne akár valamilyen impulzuscsatoló is, csak eléggé rejtélyes, hogy minek. Nem látok ilyenre "precedenst":
-
Kernel
nagyúr
válasz
orion1025 #45181 üzenetére
Fóliakondinál nincs polaritás, de amelyik végénél látsz egy vastagabb vonalat vagy gyűrűt, beültetéskor azt a végét a "hidegebb" oldalra ajánlott tenni, mert akkor a kondenzátor külső fegyverzete mintegy árnyékolja önmagát.
Gyakorlatban ennek sokszor semmi jelentősége, de kiélezett helyzetben, érzékeny áramköröknél számíthat, vagy épp zavarkisugárzás ellen is hasznos lehet, nagyáramú impulzusok esetén.
Nagyfrekvenciás szempontból hideg oldal elsősorban a test, de a tápág is lehet, vagy egyéb hidegített pontok is találhatók egy áramkörben, ami DC-szempontból nem is GND, nem is táp.
-
A termosztáttal kapcsolatban azt mondta a boltos, hogy úgy kell beszerelni, hogy a kapilláriscső feküdjön neki a hűtő hátoldalának, mert valójában nem a hűtőszekrény levegőjének a hőmérséklete kapcsolgatja, hanem sokkal hidegebb kell neki, -20 fok vagy még hidegebb, és ezt a hűtő hátulján kapja csak meg...
Hát oké, lehet így van, de amikor totál be van jegesedve a hűtő hátulja, akkor viszont mindig hideget érez a kapilláriscső, és akkor a logika alapján sose menne a hűtő (vagy csak akkor kapcsolna be, amikor már totál leolvadt és megromlott benne minden kaja).Vagy én nem értek valamit jól, de nekem ez nem logikus.
-
Kernel
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek ez mi? Haverék lépcsőházának kapcsolótáblájában van belógatva.
Így ránézésre egy vasmagos "DIY" transzformátornak néz ki, amit a háztájiból raktak össze CSIV csavarral. Egyik fele a lépcsőházi automatába megy, másikat nem tudjuk. Arra tippelek, hogy valamiféle indító impulzust ad a világítás vezérlő időzítőnek.
-
válasz
Batman2 #45179 üzenetére
De mind a kettőből, ami ráadásul zsír új? A régiből biztosan elszökött, mert azon volt egy lyuk, de hogy mindkettő rossz lenne...hát nem tudom, mindegy is, elvileg ma jön a harmadik.
Gondolkodtam már azon is, hogy én kötöm be rosszul, de a zöld-sárga helye adott, és ha azt nem kötném be, attól még működne...az eredetin amelyik kettő csatlakozón rövidzárat mértem, oda kötöttem a két feketét (mivel rövidzár, fordítva nem is tudom bekötni), a barnának meg kizárásos alapon maradt egy csatlakozó...
-
-
orion1025
őstag
válasz
Lompos48 #45182 üzenetére
Köszönöm gyors válaszod!
A fólia egy REMIX C219, így akkor ott nem lesz polaritás kérdés ezek szerint.
Ellenben még eszembe jutott, hogy van egy huzalellenállásom (kerámia házas), de az értékeiben nem vagyok biztos.
Az alábbi szerepel rajta:
SECI RYH 5 A3
2R2 J8618Ezek szerint 5W-os és 2,2Ohm-os?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
orion1025 #45181 üzenetére
Érdeklődnék, hogy bipoláris elektrolit kondenzátornál (fekvő) honnét tudom a polaritást,...
Ha bipoláris, akkor nincs neki olyan.
...fólia kondenzátornál nincs polaritás,...
Nincs, ha a kategóriából kizárjuk az eektrolitkondenzátorokat, amik ugyancsak fóliából annak felépítve.
-
orion1025
őstag
Üdvözlet mindenki!
Érdeklődnék, hogy bipoláris elektrolit kondenzátornál (fekvő) honnét tudom a polaritást, ha nincs a burkolatán jelölve? Azt tudom, hogy a pozitív lábat jelölik ezeken.
Másik kérdésem: fólia kondenzátornál nincs polaritás, ha jól tudom?
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Batman2
őstag
válasz
csabyka666 #45161 üzenetére
Elszökött belőle a gáz !
Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45168 üzenetére
Igen 2 szabályzó van és két motor.
Ez Lehel delux, csak már Zanussi van ráírva.
A fagyinak kint van egy szabályzó 5-ig. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rostiron #45174 üzenetére
Az én alaplapomnál a bootolás képes megakadni, ha a boot alatt rosszkor nyomok rá a billentyűzeten a gombokra. Friss a bios, nem HW-s gond, egyszerűen csak ilyen. Esetleg eljátszhatsz az usb beállításokkal a biosban, meg ha nem az van fent, akkor rakd fel a legfrissebb biost.
-
válasz
Lompos48 #45170 üzenetére
Na igen, nekem is ez lett volna a következő kérdésem, hogy akkor hogyan elég az 1 darab kompresszor?
Én arra tippelek, hogy a hűtőfelület mondjuk 20-80 arányban oszlik meg, és ugyanakkor hűti a fagyasztót is, mint a hűtőt, csak sokkal hatékonyabban. Ebben mondjuk lehet is valami, mert a hűtő hátulja csak egy kb 50×50-es négyzetben jegesedett be, a fagyasztó viszont szerintem szinte mindenhol hűt.
Ha nem sikerülne a következő (harmadik...) termosztáttal sem, akkor arra gondoltam, hogy egy mechanikus időkapcsolóval lehetne működtetni a hűtőt - "direktre kötni", és a kapcsolón beállítani, hogy 30 percig hűtsön, 1 óráig ne, majd megint 30 perc hűtés, 1 óra pihi...de ezt ki kellene tapasztalni, mert sok mindentől függ, illetve nyáron és télen más a helyzet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #45168 üzenetére
A fagyasztót egy PTC (pozitív hőegyütthatójú termisztor) vezérli, mert ott egyetlen hőmérsékletküszöb van. A hűtőnél az igényelt hőmérsékletet be kell lehessen állítani, ezért a termosztát. Azt, hogy a hűtőkörök, hőcserélő ezt hogy oldják meg egyetlen kompresszorral, nem tudom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #45166 üzenetére
Majdnem mindegy. Minden gáznak megvan a pontos hűtágulási együtthatója. A lényeg ennek a paraméternek, a cső hossza és keresztmetszete által meghatározott térfogat és a kapcsoló által igényelt nyomás összehangolása.
-
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45162 üzenetére
Nekem Zanussi kombo van és ott külön megy, de hasonló a szabályzója, mint a simának.
-
válasz
Lompos48 #45165 üzenetére
Hm, és tényleg! Melegben tágul a gáz, és az szabályozza, hogy kapcsol-e a kapcsoló (illetve még én is szabályozom, a tekerővel).
Na ezek szerint hiába tettem a fagyasztóba az eredetit, mert az így gáz nélkül biztosan nem fog kapcsolni.
Én nem tudom, milyen gáz lehet ebbe, de eléggé finomra van hangolva, az biztos.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #45164 üzenetére
...akkor mindig mennie kellett volna a hűtőnek - gondolom én
Hibásan. Ha elment a gáz, akkor nincs , ami hó hatására táguljon és nyomást gyakoroljon a kapcsoló(membránjá)ra.
-
válasz
Lompos48 #45163 üzenetére
Erre én is gondoltam, de elég jól le van szigetelve a hűtő, illetve a szonda is be van vonva valamivel, talán azért, hogy ne tudja átvenni a hőt mindenhol, csak a végén. Direkt megnéztem azt is, hogy nem lóg-e rá a hűtőrácsra, hogy ott esetleg meleget kapna, és állandóan bekapcsolt állapotban lenne, de nem...
Az eredeti kapcsolóból elment a gáz, van egy lyuk a szondán, de érdekes, hogy az meg sose kapcsolta be, akárhogy tekergettem, pedig akkor mindig mennie kellett volna a hűtőnek - gondolom én.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #45161 üzenetére
Természetesen a fagyasztóban szakadt kontaktust kellene produkáljon. De nem ugyanaz a fagyasztó vagy a környezet hőmérsékletén.
Én csak arra spekuláltam, hogy esetleg a hűtő szigetelési hibája miatt a helyén melegebbet érez és azért kapcsol be. -
-
válasz
Lompos48 #45159 üzenetére
Igazából pont ezért tettem be a fagyasztóba, mármint ugye egy másik hűtő fagyasztójába, de teljesen ugyanúgy viselkedett jéghidegen, mint amikor szabad levegőn (kb 20 fok) volt. Nekem úgy lenne logikus, hogy minél hidegebb a műszer, annál később (annál nagyobb fokozat esetén) kapcsolna be, de ez már ahogy átbillen 0-ból 1-esbe, azonnal bekapcsolja a kompresszort (azaz a multiméter elkezd sípolni).
Szerintem a kapcsolója rendben van, de a hőmérséklet-érzékelője valamiért nem jó.Vagy te hogy gondoltad?
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #45158 üzenetére
Nem fagyasztóhoz való hőfokszabályzót vettél/adtak véletlenül?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #45158 üzenetére
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...
Kb. így szokott kattani egy bimetálos termosztát.
Próbáld meg - teszt gyanánt - valahová hidegebb helyre szerelni/tenni a hűtőben ideiglenesen. Nézd meg akkor mint viselkedik
-
Üdv mindenkinek!
Hűtőszekrény hőfokszabályzójával kapcsolatban lenne szükségem egy kis segítségre, mert én már tanácstalan vagyok.
Van egy Zanussi hűtőnk, kb 100 éves (na jó, csak 15...), ami egyik napról a másikra nem akart hűteni. A hőfokszabályzóját akárhogy tekergettem, nem kapcsolt be a kompresszor. Erről a szabályzóról van szó:
4db vezeték csatlakozik rá:
- zöld-sárga a készülékházra
- barna a "középső" csatlakozóra
- 2db fekete a két szélsőreA lábak, amire a 2db fekete vezeték csatlakozik, a kapcsoló állásától függetlenül rövidzárban vannak (ez nem túl meglepő, gondolom nem véletlenül ugyanolyan színű kábelek mennek rá).
Na a gond az, hogy megvettem a szabályzót, beszereltem (természetesen a szondát a hűtő belsejébe tettem, ahogy gyárilag volt), el is indult a kompresszor, amint a 0-állásról egy egészen kicsit feljebb tekertem. Ezt nem gondoltam problémának, hiszen 18-20 fok volt a levegő, szóval oké, hogy bekapcsolt. Viszont egy napig folyamatosan járatta a kompresszort, már kezdett jegesedni a hűtő hátulja (belülről). Gondoltam, biztos rossz a hőkapcsoló, hát hoztam egy másikat...
Most okosabb voltam, nem szereltem be, előbb kipróbáltam. Beraktam egy másik hűtő fagyasztójába pár órára, garantáltan átfagyott, szerintem olyan -15 - -20 fokos lehetett, de mégis ugyanúgy viselkedett: amint átállítottam 1-es állásba, jelzett is a műszer, hogy zárta az áramkört a kapcsoló.Na most vagy az van, hogy mind a két (új, de utángyártott) kapcsoló rossz, vagy én szúrok el valamit, de mást már tényleg nem tudok kitalálni.
Plusz érdekesség, hogy a 2db fekete vezetékes lábon amikor kivettem a fagyasztóból, nem volt rövidzár, majd egyet csak úgy magától kattant a kapcsolóban valami, és akkor már rövidzár lett. Gyanús...Tudnátok adni valami iránymutatást? A kompresszor garantáltan jó, hiszen 1 nap alatt jegesre tette a hűtőt.
Köszi a segítséget előre is!
-
Batman2
őstag
válasz
F_Gergely #45150 üzenetére
Jó kérdés !
Maga a fűtés lehet egy egyszerű megoldás is, amikor ha bekapcsolod, folyamatosan fűt és pl. akkora a teljesítménye, hogy mondjuk 30 foknál magasabb hőmérsékletet nem tud elérni így sem.
Mivel azt írod, nem fokozatkapcsolós, csak ki meg be van, akkor lehet hogy ez a helyzet, ekkor be állásban valóban folyamatos tápellátása kellene legyen a fűtőszálnak.Ha viszont lenne benne valami hőkorlátozó, vagy teljesítmény szabályozás, akkor ha az benne van az ülésben, akkor is folyamatos kellene legyen a tápellátása, ha viszont fokozat kapcsolója lenne (külső szabályozás), akkor viszont több pólusú kábele kellene legyen, mert akkor már hőérzékelőt is kellene tartalmazzon.
A feszültség megléte viszont még csak egy dolog, ha az terheletlenül van, viszont terhelésre meg leesik a fesz.
Tehát akkor is meg kell mérni amikor nincs rajta az ülés és akkor is, amikor rajta van !
Hátha van valami rossz kontakt, pl. egy oxidos érintkező kapcsolóban, csatlakozóban.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Sident96 #45149 üzenetére
A Li-akkuknál jobban ajánlanám számodra a NiCd, vagy NiMH akkukat, mert sokkal könnyebb kezelni őket, bár ez utóbbiak, sajnos a tapasztalataim szerint érzékenyebbek, mint ahogyan írják róluk.
Legigénytelenebbek, gondozás mentesebbek a NiCd akkuk, legalábbis a régiek ilyenek voltak.
Igaz, hogy ezekből sokkal több cella kell pl. egy 7,2V-os telephez, de mégis inkább ezt ajánlom és NiCd-ből is van 1000-1100mAh-ás, bár valszeg nem az a legtartósabb, vagy pedig NiMH-ból hozol össze egy telepet 2000mAh-ás akkukból, ebből ugye már jó ideje kaphatóak a tartós változatok (LSD), alacsony önkisülésű fajták, amik nem vesztik el egy hónap alatt töltésük nagy részét, használaton kívül sem !
Nálam a gyakorlatban nagyon jól muzsikálnak !Ezeket mezeibb töltővel is töltheted akár egyben is, de még jobb, ha a teleped olyan, hogy a cellák egyenként kivehetőek belőle és valami rendes ceruza akku töltővel töltöd újra őket, ami cellánként kezeli, így tudod a maximum élettartamot és teljesítményt elérni !
Ha mégis szeretnéd telepként használni a laptop Li akkukat is, akkor viszont kell minimum egy kis stabilizált tápegység (pl. LM317) és egy soros áramkorlátozó ellenállás, amivel meg tudod oldani, hogy ne legyen túltöltés és ne vehessen fel túl nagy áramot.
Ehhez viszont már egy kis gyakorlat is kell !Ha az áramköröd stabil, akkor biztonsággal lehet a LI-ot is használni.
Viszont LI akkunál a kisütésre is vigyázni kell, ott sem szabad engedni, hogy túl nagy áram folyhasson az akkuból egyszerre a fogyasztóra, nem szabad túlterhelni, ezt részben tudod biztosítani azzal, ha olyan fogyasztót üzemeltetsz róla, ami garantált nem vesz fel több áramot, mint amit az akku normál módon elvisel.
Viszont még ekkor is fenn áll a veszélye, hogy véletlen rövidzár esetén túlterhelődik az akku, ami azonnal felforr és robban !
És minden fogyasztónál biztosítani kell azt, hogy az akku cella feszültsége ne mehessen 3V alá, mert akkor már megint károsodnak a cellák, lerövidül az élettartamuk, nem lesznek feltölthetőek.Mérlegelj.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
radi8tor #45083 üzenetére
Gratulálok a moderációnak!
Velem akadékoskodtál itt két napja egy semmiségért, miközben tudom, hogy igazam volt. Az is nyilvánvaló, hogy máskor, más témákban ennél sokkal többet is eltűrtök. Most meg benézek a topikba, mit látok? Ezt lehet? Nekem nem lehetett rászólni a másik fórumozóra, kulturált stílusban?
Ennyire sz*rba sem nézitek a fórumot tudással, tapasztalatokkal támogató embereket? (Ha az nem haver.)
Gyökér fórumozóval bármikor lehet találkozni, 16 év fórumozás után ilyenen nem fogok meglepődni.
De az, hogy a Prohardveren a moderáció ilyen szinten becsüli meg a régi fórumozókat, akik talán hozzá is tettek valamit a bithalmazhoz, ez már mindennek a teteje. Korábban egy ilyen moderátor miatt vagy 4 évre elfelejtettem a fórumot. Csak egy Google-keresés során tévedtem vissza ismét, véletlenül.
A döntés ezúttal a kezedben van. Meghagyod itt ezt a hozzászólásomat, ezzel elismered az igazságtalan moderátori túlkapás tényét.
Vagy úgy döntesz, hogy ezen a fórumom, 30 év alatt felhalmozott tapasztalataim átadására semmi szükség, ezért törlöd ezt a hozzászólást. De akkor egyúttal már ki is tilthatsz, mert részemről ennyi volt.
Kérem a topik többi látogatóját, hogy erre a hozzászólásra ne reagáljanak, ne legyen belőle flame!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest