- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
csabyka666 #44298 üzenetére
Ha van kedved forrasztgatni, akkor elméletileg bármelyik mai utángyártott telefonaksi jó, amelyik méretileg megfelel, az összes 3,7V-os. Keress valami tepsifónt, azokban eleve nagy aksi van, az utángyártottak sem lesznek gyengék. Ebayen van minden, Kínából fillérekért.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #44296 üzenetére
Pár mérés után egy furcsaságra lettem figyelmes. Ha a linkelt kép-et nézem, akkor a D601 és D602 diódák után lévő R601 és R602 47k ellenállások dióda felöli oldlán 6.1V-ot mérek, de a másik oldalon már csak 1V-ot. Ami azért furcsa, mert ha végigkövetem az ágat, akkor a kép széle felé erre az ágra van egy 5.2V-os jelölés. Mi okozhatja a problémát? Kikapcsolva közvetlenül rámértem az ellenállásokra és 4.6k-t jelzezett a műszer.
A teljes kapcsolási rajz ebben a pdf-ben van.
-
Üdv mindenkinek!
Hozzám került egy MyAudio Tablet Series 7, ami nem indult. Szétszedtem, és megmértem az akksiját, 0V-ot mutatott a műszer. Egy 3,7V-os Li-ion akku van benne, és szerencsémre pont volt itthon pár darab Nokia BL-5C, szóval beleszerkesztettem egyet. A baj csak az, hogy ezek egyrészt régiek, és teljesen feltöltve is csak 10 percig hajtják meg a tabletet - ami nem is csoda, mert gondolom nem ekkora igénybevételre tervezték anno.
Kérdésem az lenne, hogy tudtok-e olyan (megbízható) forrást, ahonnan jó áron tudok vásárolni akksit ebbe a MyAudio csodába? A gyári akkuján ezeket találtam: 3,7V, 3247150, ez alapján a netes infók tükrében 2400mAh-s akkumulátorra gyanítok. Hát nem erőltették meg magukat, az biztos.
Szóval tudok olyan helyet, ahonnan olcsón lehet jó akksikat venni?
-
törölt tag
Urak. Egy regi technics rs-bx501 magnot szeretnek eletre kelteni. Valami tap koruli gondja lehet, mert be sem lehet kapcsolni es a standby led sem vilagit. Trafo szekunderein megvan a szukseges fesz., de tovabb nincs otletem. Ahhoz, hogy tovabb juthassak segitsegre volna szuksegem. Megprobalom valahogy kiszedni a szervizkonyvbol a kapcsolasi rajzok kozul a tap reszt, hatha segitene valaki felderiteni a hibat. Par tranyonal mertem emitter feszt, de nincsenek rendben. Csak tippelnek, h nagyon az elejen lehet valami gond.
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44292 üzenetére
Odafigyeléssel én megkockáztatnám az APT 100 trafót, szükség esetén beavatkoznék, ha túlzottan melegszik valami.
De ha azt nézzük, hogy 50 --> 55, az 10 % növekedés, márpedig +/- 10 % tűrés még a hálózati feszültség ingadozása miatt is előállhat, vagyis ennyit egyébként is be kellett tervezni a végfokba.
Egy Graetz-híd és 2 x 10 000 μF már elég a működéshez.
-
djleszek
csendes tag
Akkor nekem kell a 2 graetz kocka? Ap100 toroid és a 2 kondi is elég lenne?
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44290 üzenetére
A gyáriban is csak 1 db trafó van, a rajzokon pedig nem mindig szokás feltüntetni a bal és jobb oldalakat, csak a baloldalt. De a rajzon mutatják a nyilak, hogy a táp átkötődik a jobboldalra is.
Annyi, hogy a gyáriban nem toroid van, hanem egy műgyantával kiöntött kétoszlopos trafó, ami nagyon alkalmas ilyen célra.
Ennek ez az elvi vázlata:
De a gyakorlatban a mind a primer, mind a szekunder tekercseket megfelezve elosztják a két oszlopra, hogy teljesen szimmetrikus legyen, ezáltal kiegyenlített a vasmag fluxusterhelése, kisebb a mágneses szórás.
Belül szokott lenni a primer, kívül a szekunder látszik csak:
Modernebb változata:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #44288 üzenetére
Ez már nem szkennelt rajz, át van alakítva, ki van egészítve. Nyilván nem kívánok semmilyen haszonszerzést folytatni ebből, csak írni róla egy rövidebb bejegyzést a logouton, pár mérési eredménnyel, stb. Sok munkám volt vele, sok tapasztalat jött össze. Mondjuk már rég készen lennék vele, ha kicsit jobban odafigyeltem volna az első verzió elkészítésénél.
A Xerox meg áhh...
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #44287 üzenetére
Írni lehet róla, otthon összerakni is lehet, anyagi haszonszerzés céljából gyártani minimum nem illik, maximum meg attól függ, hogy védett-e, de azt nem tudom.
További gond lehet egy könyvből szkennelt rajz felrakása, ami ellen a könyv szerzője, jogtulajdonosa is felléphet.
Egy érdekes esetet olvastam nemrég az Elektrotanya fórumán. A Xerox emailben felszólította őket, hogy a honlapon lévő gyári dokumentációkat távolítsák el, szokásos fenyegetőzés, per kilátásba helyezése.
Nyilván inkább levették, a fórumozók meg szidták a Xeroxot, hogy akkor a gyártott kacatokat majd javítsa más... Közben kiderült, hogy a nem publikus levélváltásokban a Xerox embere sem teljesen értett egyet a dologgal, de ő csak a munkáját végezte.
Persze, ez már bizonyára nem a szellemi termékről szól, azt úgyis megszerzi a konkurencia, ha akarja, de vannak gyártók, akiknek szerviztevékenység is külön üzlet, nem szívesen engedik át kívülállóknak. Vagy nem is szeretnék, hogy javítsák az emberek, inkább vegyenek újat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 70-es években alkotott JLH (rip) "75W" erősítő kapcsolást amin dolgozom egy ideje, azt védi valamilyen szerzői jog? Megtehetem-e azt, hogy egy személyes blogban írok róla, kitéve a kapcsolás általam megépített változatát, meg a gerber fájlokat?
Magyarországon egy céget találtam aki árulja ezt az erősítőt, csak más kiépítésben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44285 üzenetére
Van itt egy gyári eredetinek tűnő rajz, ahol a sarokban feltüntetik azt is, hogy a feszültségek jel nélkül értendők, vagyis kivezérlés nélkül kellene 2 x 50 V-nak lennie.
Elvileg nem vészes egy kis többlet, a végfok nyugalmi árama is esetleg kicsit húz rajta lefelé. Csökkenteni pedig nem tudsz rajta, egyszerű eszközökkel. Soros diódákkal lehetne esetleg, de ezt is csak elvi lehetőségként jegyzem meg, nincs értelme, hátránya inkább.
Többféle verzióban is gyártották, azok közül válogattam pár képet, az érdekesség kedvéért:
-
djleszek
csendes tag
válasz
Kernel #44284 üzenetére
Nos meglenne a táp....graetz kocka után be kötöttem a kondikat +on gndhez képest 54,7 van -on gndhez képest 54,6..a kérdésem azlenne nem sok ez a quadnak igy üresben?Valamint inetől kezdve hogyan táplálom meg a 2 panelt vagy ez igy csak egynek elég?Továbbá érdemes be rakni valamit a kondik közé hogy ne legyen esetleg alapjaz,brumm,vagy esetleg lejebb vinni 50,0v alá a +-t
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44279 üzenetére
Nekem nincs mit utánanézni, már vagy 20 éve megépítettem a Quad 405-öt, mármint alkatrészenként összerakva, nem kártyavásárlás útján, értelemszerűen a NYÁK is házi úton legyártva, indigóval tükrözve a rajzolatot, ahogy szoktam akkoriban.
Az eredeti, gyári Quad 405 az alábbi rajzon látható. A kimenetén a triac-áramkör nem koppanásgátló, hanem egy hangszóróvédő, ami a végfok meghibásodása esetén a kimenetre jutó DC-feszültség hatására egyszerűen rövidre zárja a kimenetet, hogy a hangszórót megvédje a leégéstől, a végfok biztosítékát kinyomja, így nem keletkezik nagyobb kár. Azon kívül, hogy a végfok javításra szorul.
Ami te linkeltél, azt nekem nem kell ismerni, miszerint a Giant elektronics 2007 nevű cég mások szellemi termékével ékeskedve, lényegében ellopta az eredeti Quad 405-öt, anyagi haszonszerzés céljából utánépítette, valamilyen koppanásgátlót is épített hozzá, amit ők tudnak, hogy milyet.
Ezerféle koppanásgátló megoldás létezik, gondolom loptak hozzá egy olyat is.
-
djleszek
csendes tag
Javitom magam végfokonként 15v kell a koppanás gátlohoz...rögtön trafóról tegyem vagy plusz tegyek be egyet ami2x15v tud?
-
djleszek
csendes tag
válasz
Jim Tonic #44266 üzenetére
Renben ha meg van a kondi része küldök képet.
Még egy kérdés maradt...
Koppanásgátló ez rajta van a végfokozaton ugye a végfoknak 2x15 v kell..de azt írják a használatiban amit le töltötem hogy vihetek a traforol kraftot mer benne van ahhoz a részhez a védelem...ez nem okozhat bajd?vagy érdemesebb külön egy kis trafó ami 2x15v tud? -
djleszek
csendes tag
Kék kondiról a - piros a +
-
válasz
djleszek #44265 üzenetére
Mi a kék, mi a piros? Nem tudom, mire gondolsz itt. Az eredeti rajzodra? Azt felejtsd el.
Három vezetéked lesz: GND, Vs+, Vs-. A Vs+ és a GND közé teszel egy kondenzátort, aminek a pozitív lába a Vs+-ra csatlakozik. A GND és a Vs- közé teszed a másikat, itt a GND-re teszed a pozitív lábat. A GND és a kivezetések között +55 V és -55 V mérhető. -
-
djleszek
csendes tag
Renbenvan....estleg tudnál képet küldeni a kondik bekötéséről?2 végfok panelom lesz ahhoz is elég az érték?
-
djleszek
csendes tag
Le mértem egyen irányitás után...gnd+piros 76,9v
Gnd+kék 0v...ez igy jó vagy sok?mert ugye ez még Pufferolva lesz... -
Még egy kérdésem lenne. Egy panelen leesett a pad a NYÁK-ról a forrasztási oldalon. Szerencsére az alkatrész oldalon van bekötve, de mivel nem szeretném, hogy felszakadjon, valahogyan meg kellene erősíteni. Hogyan lehet ezt szépen megcsinálni? Azaz mit tegyek az elvesztett felület helyére?
-
djleszek
csendes tag
Renben be forraszrom a panelossat és ki mérem a kék+gnd utána a piros+gnd-t
És le írom az értékeket.. -
Tudtok adni tippet olyan panelra, ami soros interfészen kommunikál, van rajta kb. 20 relé, egy csokor analóg bemenet, stb? Megfelelő doksival. Gépet szeretnénk vezérelni, és ha lehet, eltekintenénk a paneltervezéstől, mikrokontroller programozástól, stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
djleszek #44249 üzenetére
Előbb annyiban eltájoltam magam, hogy a APT 100 teljesítményben látszólag azonos az AET 250, 2 x 50 W-jával, holott az APT 100 szemmel láthatóan is, valamivel tekintélyesebb trafóval bír, és nem csak a fémházas burkolat miatt.
Csakhogy annak volt még egy hatásfokrontó kimenőtrafója is (képen látható), amin keresztül a 100 V-os hangosítási rendszerhez illeszkedett a végfok. Azt a veszteséget is a hálózati trafónak kellett megtermelni, ha ezt beszámítjuk, akkor 100 W feletti teljesítményt is ki lehet hozni, ezzel trafóval.
Noha az APT 100 kimenete nem 4 vagy 8 ohmos hangszóróhoz illeszkedett, hanem egy kimenőtrafó primerjéhez kalkuláltak megfelelő tápfeszültséget és tápáramot (ahol nem tudhatjuk, mennyi a trafó impedancája), de 2 x 40V AC még elmegy épp a Quad 405-höz is. Csak legyen megfelelő árambírású a végtranzisztor is, főleg 4 ohm terhelés esetén.
Kondi bekötése a rajzok szerint, térbeli elrendezésre egy példa maga az APT 100:
-
Ribi
nagyúr
válasz
djleszek #44249 üzenetére
Ha tényleg lehet 60V-ot mérni a trafón ahogy Kernel mondta, akkor a 63V-os kondi lehet karcsú lesz. Vagyis kicsit határeset. 230V felmehet 240-re is akár, plusz a trafó amúgy is kicsit többet ad üresen általában akkor 63V fölé szaladhat és annak nagy pukk lehet a vége. Mindenképp mérd meg mennyi áramot ad mekkora hálózati fesz esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest