Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabifotos
senior tag
Nem tudom mennyire kapcsolódik a topichoz de: Nem tudja valaki, hogy a sima 75 ohmos coax kábel amit nethez tv hez használunk és az antennáknál (pl. wifi) használt vékonyabb coax között mi a különbség? ellenállásban meg stb?
A sima 75 ohm coax használható wifi antennánál vagy mi a különbség?
-
weiss
addikt
Sziasztok! Van valakinek MIB-je WAGO eszközökhöz? Vagy esetleg ötlet, honnan lehetne szerezni?
-
malwy
senior tag
Durva miket lehet ezzel művelni akkor
-
-
malwy
senior tag
válasz
totya694 #14737 üzenetére
Na az már elég gazdaságos lehetett.
BTW: Elkészítettem a panelt, ahhoz képest milyen szarul hánytam fel rá filccel suttyomban az áramkört, 3-4 perc alatt szobahőmérsékletű TN 150 simán lemarta. Befújtam Plastikkal, tökéletes.
Viszont mehetek ellenállásért, mert nem mindegy, hogy 22Ω vagy 22KΩ -
_ATi_1
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14734 üzenetére
Bár még tiszta volt a lötty maratás szempontjából, de már elég régóta állt a flakonban. Lehet, hogy ez miatt volt hosszú a maratás, meg talán mert tél volt és hideg
Ekkor volt, hogy 1 óra után meguntam és felmelegítettem kb 40-50 fokra. Onnan már csak 10 perc kellett neki.
Akkor is csak kényszerből használtam, mert nem volt hidrogénperoxidom. -
malwy
senior tag
Itt van egy-két kardoskodó ember a kémiai ónozó mellett: TN 160 Hobbielekronika fórum
_ATi_1: "Hideg löttyel volt, hogy egy óráig sem történt semmi. "
Tisztított, normális nyers nyák, annyira csak nem szar az a "gyors"marató. -
_ATi_1
senior tag
-
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #14729 üzenetére
Külföldi oldalakat meg hobbielektronikát olvasgatva az jön le, hogy a kémiai ónozó jó dolog, csak nem a szar magyar tn 160as.
Nagy különbség akkor nincs, mivel az eddigi maratás->akril->ültetés helyett akrilt kicserélem plastikkal.
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv: ÁkosUI: Bár nem hagy nyugodni az ónozósdi
-
_ATi_1
senior tag
Én is pont ebben a reményben élve vettem. Aztán amikor kipróbáltam, jött a csalódás. Ment a kukába a nyák. Alig lehetett forrasztani, és csúnya feketés színe lett (nem a forrasztástól).
Maratni sósav+hidrogénperoxid vízzel hígított keverékében szoktam, mert gyorsabb, és nem fog be mindent a sárga vaskloriddal ellentétben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem bonyolítottam túl, TN-150 -el lemarattam, aztán lemostam, beforrasztottam a cuccokat, majd lefújtam TN-180 -al a nyákot. Olyan zöldes lesz a felület, kicsit foltosan rögzül a gravitáció miatt ha ferde a nyák, bármikor átforrasztható.
-
And
veterán
A gyantás védőlakkot forrasztás előtt érdemes felvinni, mivel a gyanta folyasztószer, könnyebbé teszi a forrasztást. Utána lehet akrillal lakkozni, de olyat én nem szoktam (ez persze egyéni szoc probléma).
Mint említettem, a kémiai ónozót meg inkább kerüld, mint a pestist. De ez is csak egy vélemény, legfeljebb majd rájössz magadtól. Elsőre én sem hallgattam a jó szóra, pedig előre szóltak. A saját kárán mindig jobban tanul az ember.
Gyártás: lehet csak árajánlatot is kérni: weblapon gerber-formátumot becsatolod, részleteket beikszeled, gombot megnyomod, majd hamarosan válaszlevélben leírják, hogy ennyi és ennyi. A részleteket, extra kívánalmakat meg odaírod megjegyzésben vagy megbeszéled telefonon. -
malwy
senior tag
Oké, a maratással nincs gondom. És valóban olcsóbb úgy.
Tehát maratás-->ónozás (vagy ne ónozzak?)-->akril (vagy ne lakkozzak?)-->beszerelés-->védőlakk (tartósítás vagy fölösleges?)
Vagy netán sorrenden is változtassak?Igen, a gyártatás is egy jó dolog, de első körben azt kihagynám. Majd következő körben tisztába rendeződök az árakkal.
-
And
veterán
"(#14720) And: A löttyök már meg vannak."
Nekem is. Attól még nem kötelező használni. Próbálkozz velük, aztán finomíts az eljáráson ha kell, máshogy úgysem fog menni. A kilós kiszerelésű vasklorid meg nem annyira olcsó mostanság, de fajlagosan valószínűleg jóval több panelre elegendő, mint bármi más.
Mod.: "És nem egy-két darabot csinálnék a közeljövőben."
Ha meg több darab kell, akkor különösen megéri a gyártatás: nem feltétlenül csak akkor, egyfajta PCB-ből kell sok, hanem bármit össze lehet montíroztatni a minimális gyártási méretre. Ilyen esetben fajlagosan a legolcsóbb, párszáz forintból kijöhet egy panel, és nincs macera az elkészítéssel, csak a tervezéssel (tervezni meg amúgy is kell). Utángyártatni pedig még olcsóbb, hiszen akkor már a gyártófilmeket sem kell újra elkészíttetni. -
malwy
senior tag
válasz
Peter789 #14719 üzenetére
Idézem: "Következő vegyszereim vannak."
Ezek mind vannak itthon. És nem egy-két darabot csinálnék a közeljövőben.(#14720) And: A löttyök már meg vannak.
Ezekből kéne kihozni a legjobbat.Amit csináltam az korábban ennyi volt: tn 150-->akril-->beültetés.
De most van kémiai ónozóm, védőlakkom is. -
And
veterán
Gyorsmarató: felesleges. Házilag is összehozható (víz, sósav és hidrogénperoxid), de egyszerű vas-III-kloriddal is marható.
Kémiai ónozó: véleményem szerint sz@rt sem ér, próbálkoztam már vele, de a felület nagyon vékony és sérülékeny lesz, valamint idővel csúnyán feketedik.
Akril lakk: használható, elvileg forrasztható is, csak kicsit büdös. Helyette felületvédelemre TN170 forrasztólakkot javasolnék (ami gyakorlatilag gyanta alkoholos oldata) vékony (!) rétegben, mert különben ragadóssá válik, nem tud kiszáradni.
A gyártatás is alternatíva lehet, a közelmúltban rendeltem tőlük egy minimális gyártási méretű egyrétegű panelt (sok kicsi montírozva, ezt ők is megoldják) lötstop réteggel, nagyjából 7e forintba került. -
Peter789
senior tag
ennyi vegyszer, macera... lassan olcsóbb lesz ha profikkal legyártatod! 2 oldalas, furatgalvános, forrasztásgátló lakkos ~11*14-es nyákból asszem 2-3 darab, 4 fóliával, cnc marással nem volt 10e... ha neked nem kell 2 oldal és lakk, marás akkor valószínűleg alig pár ezres, és a legtöbb cég tuti vállal postázást is...
-
malwy
senior tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan érhetem el a legjobb eredményt a nyákkészítés során.
Következő vegyszereim vannak:
TN 150 gyorsmarató
TN 160 kémiai ónozó
Akril lakk Spray
Plastik "alakkövető elektronikai védőlakk" (Cremolin) SprayTN150 maratás --> TN160 ónozás --> akril lakkal befújás --> beültetés, szerelés, forrasztás-->Plastik lakkal befújás
Kihagyjam az akrilt vagy akármilyen egyéb javaslat?
Előre köszönöm válaszaitokat!
Üdv: Ákos -
Dr. Romano
veterán
Köszi srácok a segítséget. Ha van valami még írok
-
Peter789
senior tag
válasz
Dr. Romano #14703 üzenetére
én is rágugliztam, és csak 1 orosz oldal hoz rá találatot - ezt a google translate elég zavarosan fordítja még angolra is, nem hogy magyarra - nem vagyok benne biztos hogy azt mondja hogy ez konkrétan 13.824MHz lenne
sehol nem találok ilyen értéket: lomex, elektrokontha, farnell, tme - egyik sem hallott ilyenről... a hqvideo-nál van egy ilyen órajelű SMD oszcillátor, de azt meg nem teheted a helyére
ha felette az elemtartó van, lehet egyszer kifolyt egy elem és ez annak a nyoma... forraszd le, óvatosan bújtasd ki a lábait a műanyag alátétből és úgy vizsgáld körbe - nézd meg hogy a lábak tövénél nem fogyott e el az anyag. azt nem hinném hogy a fémtok teljesen átrohadt volna, csak felületi rozsdának tűnik...
-
pumi1980
tag
Szóval kell egy kvarckristály ami:
- 13.824 Mhz-es
- HC49/SMD [link] tokozású
- egy bolt ahol ez kapható isLompos48, And:
Igazatok van, természetesen SMD tokos a kvarc. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Dr. Romano #14708 üzenetére
Egyetlen találat van elsőre (aztán több is) a CMT-BBASK3-ről a neten, ami szerint
13.824 мгц azaz MHz
-
Dr. Romano
veterán
Köszönet az infókért
pumi1980
Nagy nehezen leolvastam, de a tetején csak ennyi áll: CMT-BBASK3 Ebből lehet következtetni valamire?Peter789 és Lompos48
Jó kérdés, hogy mitől lett ilyen állapotban én sem értem, bár kb felette helyezkedik el a ház elem fedőjének az egyik rögzítő pontja, így ott bejuthatott végül is bármi, ha a fedő nélkül használták. A mellette lévő kondi az rendben van.
Holnap tejesen szétszedem és alaposan megnézem a nyák túloldalát is -
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem biztos, hogy az az alkatrész hibás mégha rozsdás is. Valószínűbb, hogy az a "lé", amiben a kvarc megfürdött vagy ami korrodálta, alá is folyt, meg még ki tudja hová és mást is korrodált vagy megszakított. Szereld ki a delikvenst és nézegesd meg alaposan a környékét.
Bocs', Peter789 nagyjából megelőzött.
-
Peter789
senior tag
válasz
ez egy mezei SMD tokos kvarc - bár csúnya kívülről, de nem hinném hogy a működésében akadályozná...
viszont kérdés hogy mitől rohadt így össze, miközben mellette semmi nyom - lehet kidurrant a kondi oldala és leköpte az elektrolittal ?
-
pumi1980
tag
válasz
Az X1 pozícióban lévő alkatrész egy kvarckristály.
Le kellene olvasni róla a működési frekvenciát, és hasonlóra cserélni.
Pl .: [link] -
Dr. Romano
veterán
Ismerősömnek van egy vezeték nélküli telefonja, de nem kapcsol be. Szétszedve láttam, hogy az egyik alkatrész olyan mintha rozsdás lenne. Erről lenne szó (már megtisztított állapotban). A 100uf/10v kondi mellett. Ki szeretném cserélni, de sajnos nem tudom, hogy az micsoda, valaki felismeri esetleg?
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest