- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #10799 üzenetére
Ez igaz hiszen párhuzamos kapcsolás esetén az azonos pólusokat kötjük össze. Párhuzamosan csak azonos forrás feszültségű és belső
ellenállású generátorokat szabad kapcsolni, különben a kisebb feszültségű a nagyobbat állandóan terhelné.
Régen mégis sok játékban találkoztam ezzel a megoldással, nyilván felhasználási terület érzékenységétől és az elemek paramétereitől függ a dolog.Ez persze csak a kis DC áram.
Erőműveknél, illetve ezeken a hálózatokon kicsit bonyolultabb a dolog.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10796 üzenetére
Ha csak egyszerű DC feszültséggenerátort nézünk pl. akksi vagy galvánelem, azokat is szokták sorba és párhuzamosan is kötni
"Szokás" dolga. Részemről ragaszkodok hozzá, hogy sorba igen, de párhuzamosan nem. Gondolj néhány mezei galvánelemre párhuzamosan kötve. Biztos nem azonos a feszültségük. A nagyobb nem csak a fogyasztóval lesz elfoglalva, hanem a kisebb töltésével is. Annak ez nem használ, egyre rosszabb a belső ellenállása, aztán ez lassan felpörög és elcseszi a jobbik elemet is. Lehet párhuzamosan, de csak sorbakötött (kis értékű) kiegyenlítő ellenállásokkal. Ez olyan, mint erősítővégfokokban a tranzisztorok párhuzamos kötése kis (pozitív áramvisszacsatoló) emitterellenállásokkal, ami testvériesen osztja meg a "munkát". Nem erőltetem, lehet csinálni, de nem egészséges. Még jó, hogy ilyen fesz./áramértékeknél nem történhet semmi nagyobb baj az elemek lemerülésénél.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #10793 üzenetére
Kicsit nézegesd meg [ezt.]. Ha jól látom/olvasom, egyetlen külső tranzisztorral elhajtható 1A fölé. És ha jól emlékszem a Maxim kérésre mintadarabot is küld. Igaz, nem a leggyorsabb megoldás. Elméletben a gyártók közül a Maxim meg a Linear, akik ismereteim szerint számításba jönnek.
Közben látom, hogy jóval leelőztél a keresgélésben.
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #10789 üzenetére
Ha csak egyszerű DC feszültséggenerátort nézünk pl. akksi vagy galvánelem, azokat is szokták sorba és párhuzamosan is kötni.
adam: egy kis szimuláció a tesla működéséről / az adatok összevissza vannak lásd 1 ohm /
10kV a szikraköz. http://href.hu/x/ekkw
-
atesss
addikt
válasz
atesss #10793 üzenetére
Az LT3650-ről: [link]
Farnelnél is kapható: [link] és [link]Második a Farnelnél: [link]
Most már csak az a kérdés, mi az ami hamar rendelhető, és mondjuk 2500ft-nál lehetőleg nem drágább.
De ahogy nézem a Farnelnek jobb keresője van, megnézem itt is: [link] , vagy már részben beállítva: [link], vagy töltőáram szerint rendezve: [link]
Csak 1400 Ft náluk a szállítás. [link] -
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #10792 üzenetére
TL494 ideális hanghoz:>
Adam: [link] hiába Skory nagyon profi ezekben.
Én MOT-okkal hajtott verziót szeretném megépíteni, de az gyakorlatilag min. 4kW, 1 trafón a kimenő áram és feszültség 1 A 2,1 kV mellett.
Omegalab honlap vannak jó kis cuccok.
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #10787 üzenetére
Közben én is elkezdtem körbenézni másik töltő IC-ét, ami 500mA-nél többet tud.
Egyenlőre itt nézem: [link]
Van választék, csak sajnos a katalógusban nem nagyon van benne a töltőáram (sokszor más sem...), így meg kell néznem külön a PDF-eket.
Amit eddig láttam, ott az 500mA-nél "erősebbek" már mind 2, 3, vagy 4 cellásak..
Bár az még akár lehet hogy ponthogy jól is jön.
Pl.: LT3650 [link] és pdf
Vagy LTC4001EUF, pdf
Csak ezek eddig mind csak rendelésre vannak. -
Lompos48
nagyúr
válasz
14adam #10791 üzenetére
Így már kicsit más.
6mm cséve ... 132m drót ... 95kV körül
8mm cséve ... 226m drót ... 122kV körül.1000-1500 menetnél hármasszabállyal tovább számítható.
A feszültség végülis a fenti értékek duplája lesz, mert a 2 FET 2 felől "cibálja" a primér tekercset, mondjuk hogy ellenfázisban.
Szép feszültségek! Nagyon kell vigyázni a használt szigetelőkre (pl. cséve), környezetre, még a levegő páratartalma is fontos ekkora értékeknél.Jó játék! Nem tudom miért, de második lépésben megpróbálnám audió jellel modulálni...
Talán a potméternél hoznám be a zenét.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10788 üzenetére
Megpróbálom, bár az általad említett eset kissé különbözik, a váltóáram miatt.
Előbb fontos azt tudni, hogy 2 generátor vagy 2 hálózat összekötése (főleg nagy energiák esetén) nem egyszerű dolog. Frekvencia, fázis és amplitudó azonossági kritériumok vannak, amiket összekapcsoláshoz teljesíteni kell. Elektronika figyeli mikor közelít annyira mindegyik érték, hogy "tűzijáték" nélkül összekapcsolható legyenek. Az izgalmas benne az, hogy itt a kapcsolóelemek nem működnek miliszekundumok alatt. Tehát a figyelés nem pillanatnyi, a tendenciát kell figyelni, ahogy közelednek, majd megjósolni azt, hogy mikor érnek (majdnem) azonos értékre, és a kapcsolási idővel előbb vezérelni. A közelítést a generátorok gerjesztéséből "hangolják". Aztán a tény, hogy szinkrongenerátorokról van szó, segíti még a minimális különbségek eltüntetését is, mert szinkronba "húzzák" egymást.
Okoskodhattam volna úgy, hogy ajánlom kis ellenállások sorbakötését mindkét akkuval majd utána párhuzamosan, mert az megoldaná a 2 forrás egymásra hatását, de ez mind veszteséget jelent. Hálózatoknál pont ez van, azok a kegyetlen vastag kábelek, amikkel összekötődnek, impedanciát jelentenek, ami pont a kiegyelítést segítik.DC, Tesla, AC
Ok. A különbség, hogy a kisülés ide-oda, vagy csak innen-oda történik. Ami érdekes, hogy a Wimhurst lassan közeledik korban a száz évhez.
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #10784 üzenetére
Áruld már el nekem pajtás, hogy a villamosenergia rendszerben ezek a fránya szinkron generátorok miért párhuzamosan táplálnak rá a hálózatra?
Én mint villamosmérnök tanonc nem értem, miért probléma 2db 12V -os feszgen sorba kapcsolása, ami 24V feszt adna, vagy 2db 12V -os feszgen párhuzamba kapcsolásával nagyobb teljesítményigényt kiszolgálni adott fogyasztónál.
(#10785) Lompos48 : Ez DC a Tesla meg AC
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #10786 üzenetére
És utána egy step-up, pl MC34063-al
Ezt találtam bonyolultnak kissé.Vagy esetleg két Li akku sorban, és egy 5V-os stab - de ez jelentősen rosszabb hatásfokú.
Ez igaz.Akkor van ötleted ? Mármint egy konkrét IC-típust lenne jó tudni
Holnap utánanézek.De, csak nem találtam meg otthon a 4 akksiból csak 2-t.
Bár az is lehet, megpróbálok kölcsönkérni, csak még nem tudom kitől
Erre nem találok vállvonogatós smiley-t.Mire gondolsz pontosan az "ellenállással szimulálva"-n ?
Hogy mérjem meg hogy 5V-ról (PC USB / külső DC táp) hány mA-t vesz fel, és vegyek egy akkora ellenállást, és először arra kössem rá a 4 akksit ?
Igen, nem kell halálkomoly legyen a mérés, csak lásd merrefelé mozogsz.
Mindenképp kell egy feláldozott vagy félig hibás USB kábel a méréshez is.
Rákapcsoláskor tegyél rá egy ellenállást, hogy a bekapcs csúcsot megegye, aztán leveszed. Bár a próba erejéig.Csak akkor azon még esik fesz. Bár a fenti okfejtés alapján az még jól is jöhet - de csak amíg még egészen fel vannak töltődve az akksik, utána pont hogy nem.
Áthidaló megoldásnak tegyél Schottky diódát, az 400 mV körül eszik. -
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #10784 üzenetére
Igen, valami ilyesmi rémlett még villanytanból, csak nem gondoltam jobban át, pedig nem lett volna bonyolult.
A kisütés nem a Meizu táplálását jelenti?
De-de.
És utána egy step-up, pl MC34063-al: [link]
Vagy esetleg két Li akku sorban, és egy 5V-os stab - de ez jelentősen rosszabb hatásfokú.Az ne aggasszon, hogy nem találsz 1A-es SMD töltő IC-t. Ha ez az egyedüli gond, erre lehet megoldást találni.
Akkor van ötleted ? Mármint egy konkrét IC-típust lenne jó tudni.Nem fúrja az oldaladat kipróbálni minden elektronika nélkül 4 NiCd vagy NiMH akkuval (ahogy már 2x próbáltam szuggerálni), elővigyázatból egy sorbakötött diódával, szimulálva előbb a Meizu fogyasztását ellenállással és pontosan megmérve a feszültséget?
De, csak nem találtam meg otthon a 4 akksiból csak 2-t.
Bár az is lehet, megpróbálok kölcsönkérni, csak még nem tudom kitől.Mire gondolsz pontosan az "ellenállással szimulálva"-n ?
Hogy mérjem meg hogy 5V-ról (PC USB / külső DC táp) hány mA-t vesz fel, és vegyek egy akkora ellenállást, és először arra kössem rá a 4 akksit ?
Csak itt még attól félek, hogy hiába fogyaszt komolyabban a Meizu töltés közben, abban a pillanatban, amikor rádugom erre az akksi-tápra, akkor még nem kezd el tölteni, stb., és így akár csak pár ms-ig megkapja az akár ~5,8V-ot. Ettől pedig az alatt a pár ms alatt is tönkremehet esetleg.elővigyázatból egy sorbakötött diódával
Csak akkor azon még esik fesz. Bár a fenti okfejtés alapján az még jól is jöhet - de csak amíg még egészen fel vannak töltődve az akksik, utána pont hogy nem. -
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #10781 üzenetére
Párhuzamosan csak áramgenerátorokat szabad kötni. Feszültséggenerátorokat mindig csak sorba. Előbbieknek elméletileg végtelen, utóbbiaknak, ugyancsak elméletileg nulla a belső ellenállása. Soha nem lesz 2 fesz. forrásnak ugyanakkora a feszültsége, vagy eljön az a pillanat, amikor egymással kezdenek el "játszadozni."
Csak kisütéskor akarnám kötni párhuzamosan.
A kisütés nem a Meizu táplálását jelenti? Valamit elszalasztottam volna? 2 Li akkuról van szó? Ha igen, akkor párhuzamosan kötve honnan jön ki a még szabályozásnak is alávetett 5V?
Gondolom valahol volt egy elírás.Persze veszteség lenne így.
Veszteség mindig van, ha a feszültségből el kell csenni valamennyit.
Csak egy 500mA-esnél erősebb töltő IC lenne a megoldás?
Az ne aggasszon, hogy nem találsz 1A-es SMD töltő IC-t. Ha ez az egyedüli gond, erre lehet megoldást találni.
És más ötleted nincsen akkor ?
Nincs, de van egy kérdésem: nem fúrja az oldaladat kipróbálni minden elektronika nélkül 4 NiCd vagy NiMH akkuval (ahogy már 2x próbáltam szuggerálni), elővigyázatból egy sorbakötött diódával, szimulálva előbb a Meizu fogyasztását ellenállással és pontosan megmérve a feszültséget? Az én tippem 99% OK
-
14adam
addikt
üdv
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem,szerintetek létezik az,hogy a szekunder oldalra több mint 67km drótot tekerjek felEsetleg valami ötlet?pl 0,8-as drótból megcsinálom és 4x rövidebb lesz akkor
Végeredmény. Nézzétek el ezt is nekem, de mindig valami lélegzet elállítóval szeretném a közönséget elkápráztatni
Nyilván pészmékerest nem engedek a közelébe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki otthon van a mikrosütők technikájában, az nyugtassa meg az ittenieket: http://logout.hu/bejegyzes/lezso6/nem_haltam_meg/friss.html#rel_msgs
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #10778 üzenetére
Van egy sejtésem, hogy miért mondod ezt, de el tudod részletesebben magyarázni ?
Természetesen az akksik feltöltéskor külön lennének használva, egy-egy külön töltő IC jutna rájuk.
Csak kisütéskor akarnám kötni párhuzamosan.
És ha egy-egy low-drop stabilizátoron keresztül használnám őket, és utána kötném sorba ?
Persze veszteség lenne így.És más ötleted nincsen akkor ?
Csak egy 500mA-esnél erősebb töltő IC lenne a megoldás ? -
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #10768 üzenetére
Egyről beszélünk mi, Barátom, csak nem azonos a nézőpont! Az általad említett készülékek 'mobilak', akárhova becsatlakoztathatóak. Itt pontosan az a gyártói filozófia amit említesz. Akárhova dugod be, ha van védőföld ha nincs, az atombiztos szigetelés megvéd az áramütéstől. A rögzítetten szerelhető cuccoknál más a helyzet, itt a gyártó jóhiszeműen feltételezheti hogy a készüléket 'szakember'! helyezi üzembe, vagyis megfelelően köti be. Erre a szemléletre tesz rá egy lapáttal a szabvány (ha nagyon érdekel előkeresem) ami szintén azzal a filozófiával készült, hogy vidd oda a védővezetőt, hátha egy másik szakembernek alkalomadtán szüksége lesz rá. Érdekes móka ez, egy nyolcvan-száz éve épült házikó eredeti villamos berendezései némi kiegészítéssel és jelentős megalkuvással a biztonságot illetően használhatók, ha nem jelentenek közvetlen életveszélyt! Azért, mert a tulaj nem kényszeríthető aránytalanul megterhelő felújításra. De ha Te megveszed és kissé átépíted, akkor már a mai követelményeknek kell megfelelnie a műszaki átadáson! Csók, Anyu!
-
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10776 üzenetére
Hát akkor ez így nem lesz az igazi...
Ugyan ideiglenesen jó lehet, de nem tudtok olyan töltő IC-t, amivel min. 1A-el tudnék tölteni ?
Ja és alapból jobb lenne nem SMD tokozásban, de egy 1A-es gondolom már a tok disszipációs képessége miatt se nagyon van SMD-ben.Vagy esetleg megoldás még egy kisebb akksi, de már ez is kevés lehet, úgyhogy akkor mindenképp kettőt kéne párhuzamosan kötnöm.
Akkor meg vagy elektronika kell figyelni a soros töltést; vagy úgy kell töltenem, hogy a két cella külön legyen, párhuzamosan, 1-1 töltő IC-vel.
És az egészet inkább úgy akarom megoldani, hogy egyben legyen a töltő és az akksi-ról USB táp, egy dobozban. Az AC-DC adapter meg egy külső."Úgy kell jumper-elni az alaplapot, hogy az USB ponton Standby táp legyen, így este töltődhet kedvére."
Nem gépről akarom tölteni, direkt úgy akarom, hogy mobilis legyen.
De ezt megoldom egy külső táppal, pl. valamelyik régebbi mobiltöltőét felhasználom (amelyik ~5V-os), vagy veszek egy olcsó USB-s DC adaptert. -
Jancsi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #10764 üzenetére
Nem nagyon tudom, lehet nem is MKT volt, hanem kerámia. Több készülékben is láttam milyen megoldást.
atesss
A li-ion/li-po akkukat, lehet 1C-vel tölteni. 3000mAh-s akkut, 500mA-el töltve kb 9-10 óra lesz a tötési idő. ( nem tudom, hogy neked ez jó vagy rossz, de úgy sem lesz 3000mAh az akksi, hanem inkább csak 2500mAh, így 8-9 óra alatt is feltötődhet) Ha elég 80%-ra tölteni, akkor elég 6 illetve 5 óra is az akksiknak, bár nem tudom, hogy ez hogy hat az élettartamukra. Úgy kell jumper-elni az alaplapot, hogy az USB ponton Standby táp legyen, így este töltődhet kedvére.
A védelem többnyire 4,2V fölött, vagy 2,5V alatt illetve típustól függően 2-5A terhelés hatására egyszerűen lekapcsolja a kimenetet. ( egy picike dual FET-el szokták megoldani általában )
A magyar akksi 99%, hogy ugyanaz mint a linkelt oldalon lévő.Daneeka
Füles erősítőnek elég egy 5VA-es trafó az 1k körül van. De ha hordozható cucc kell, akkor inkább vegyél egy kis dugasztápot. Szépen megszűröd, és ha nincs túl nagy áramfelvétele az erősítőnek akkor tudsz csinálni aránylag könnyen szimetrikus tápot, két ellenállással és egy műveletierősítővel, amit 30-40mA-el terhelhetsz. Vagy nézel olyan végfokot amihez nem kell szimetrikus táp.
-
And
veterán
válasz
atesss #10773 üzenetére
"Ez azért elég dúrva lenne, ha ezt így meg tudja csinálni minden további nélkül max. terhelésen."
Miért lenne durva? Dupla (lehetőleg alacsony csatornaellenállású és 'logic-level') mosfet, némi komparátor és hővédelem egybe integrálva, minimális - μA nagyságrendű - saját fogyasztással: ez a belső akkuvédelem. Ilyesmit képzelj el: [link]. -
-
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10763 üzenetére
3000mAh-s RC-18650 akksit találtam 1800 Ft-ért ! : [link]
Ez az amire gondoltál ?
Illetve ugyanannak tűnik, mint amit te linkeltél a Dealextreme-ről ([link]) csak innen olcsóbb, bár nem olyan sokkal, 13,75 $, azaz 1db ~1340Ft.
A Dealextreme-en írják, hogy "Protected".
De vajon ez a magyar is az ?
(A Honlapon annyit írnak csak, hogy "Túltöltés védelemmel ellátva".)De a mélykisülés védelem az ami mindenképp kellene.
Amúgy ez hogyan működik pontosan, ha lecsökken a fesz egy adott határ alá, akkor gyakorlatilag lekapcsolja a terhelést a kimenetről ? Ez azért elég dúrva lenne, ha ezt így meg tudja csinálni minden további nélkül max. terhelésen.Ja és a max. töltőáramot sem írják.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #10769 üzenetére
Mint az előttem szóló is írá. Az az 1,45V műszerrel van mérve (gondolom) ami egy "hatalmas" 10 MOhmos terhelést jelent. Mérd meg töltés után akár egy 10k-val leterhelve és mindjárt jobban fog kinézni a dolog. Kíváncsi vagyok a mérés eredményére. Ha nagyocska maradna (amit nem hiszek) még mindig sorba köthetsz vele egy... diódát!
Szerk: tegnap töltött, azóta nem használt akkum most üresben 1.235V
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #10766 üzenetére
Az elvileg meglévő régi 4 db NiMh 1800mAh akksimból csak kettőt találtam meg egyenlőre.
Ráadásul az egyik más típusú, mint a másik...No de feltöltöttem, és 1,45V-ra ment fel a (terheletlen) fesz az egyik akksin.
Ebből 4 db sorbakötve 5,8V, ami lehet már sok lenne a lejátszónak.
Azt lehetne esetleg csinálni, hogy egy elektronika figyelné, hogy ha mondjuk 5,3V felett van a fesz, akkor a stabon keresztül menjen. Ha meg leesik 5,3V alá, akkor közvetlenül (vagyis az így nem megy, de mondjuk max. 100mA-es csökkenéssel) legyen rajta a 4 akksi.De a Li-Ion-os megoldás sokkal komolyabb lenne. Csak nem tudom mennyi idő lesz összerakni, hét közepén már használni akarok valamit.
Átnéztem a MAX1811-es USB-ről Li-Ion töltőt, nagyon tetszik.
Ami probléma lehet, hogy vagy 100mA-el tud tölteni, vagy 500mA-el.
Előbbi nagyon lassú, utóbbit meg nem tudom bírják-e ezek az akksik, amiket linkeltetek.
Bár 3000mA-nál már az is 6 órás töltési idő - és a gyakorlatban szerintem még 1-et lehet hogy rá lehet számolni, ha már nem teljesen új az akksi.Jancsi
A belső akksi töltése sem rossz ötlet.
"zacskósnak" rémlik, de megnézem. Meg utánanézek (ismét) neten, belinkelem holnap amit olvastam róla, hogy mit tudnak a gyári akksijáról, és mire akarták cserélni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
sörösló #10767 üzenetére
Ha megnézed a választékot, akkor rengeteg dizájnos fém lámpatestet találhatsz. Ezekben gyárosan ott van a védőföldcsatlakozó, amit bizony ajánlatos bekötni is!
Ez az, amit a múltkor is vitattam. Ha bemégy egy villamossági boltba és végignézed a vásárolható cuccokat, egyetlen állólámpát, olvasólámpát, mixert, robotot, villanyborotvát, hajszárítót(!!!)... ne soroljam már, SEM fogsz találni háromszálas konnektorral és mindezeket a legnevesebb gyártóktól. Annál inkább hűtőt, mikrót, mosógépet vagy vasalót. Ezeknek (az előbbieknek) a konstrukciója olyan, hogy a fázissal nem kerülhetsz érintkezésbe csak egy tűzvész vagy atomháború következményeként.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #10750 üzenetére
Ez a védőföldlekötés tényleg az egyetlen biztos megoldás. Én a Hameg szkópot heréltem ki ily módon amikor a cégnél még üzemeltek a tirisztoros hajtások. Nagy kaland volt őket javítani, szó se róla. A kollégám egyszer hozzárúgta a szekrény széléhez a műszert aztán amikor rácsíptem az aktuális mérőpontra, majd a szemem kiesett, akkorát villámlott! A német gyártmányoknál vigyázni kell még a leválasztott áramköröknél is mert az ottani szabvány szerint a leválasztott áramkör 0 pontját vagy a 24V-os vezérlőfesz egyik ágát (általában a -) össze kell kötni a készülék testével, vagyis a védőföldeléssel. A múlkor szó volt a védőföldelésről. Azért kell odavinni minden fogyasztási helyhez, még a lámpákhoz is, mert nem tudhatod hogy milyen világítótest kerül ott felszerelésre. Ha megnézed a választékot, akkor rengeteg dizájnos fém lámpatestet találhatsz. Ezekben gyárosan ott van a védőföldcsatlakozó, amit bizony ajánlatos bekötni is!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #10760 üzenetére
Sok értelme nincs, max drágábbak a diódák. Mi több, sajnos HF zavarok simábban átmennek rajtuk. Kevés az az alkalmazás, ahol ennyire kellene figyelni diódákra, velük párhuzamosan kötött kondikra stb.
...4,5V-val (vagy 4V, nem ugrik be a pontos érték) nagyobb fesznek kell lennie...
Emlékeim szerint a 78XX családnál ez az érték 3V. Ez alatt a soros tranzisztor telítődés (szaturáció) miatt már nem végzi rendesen a dolgát. Minden olyan - a szűrés gyengeségéből eredő - lefelé "álló" vagy lógó tüske, ami a kimeneti feszültség-3V érték alá esik, megy keresztül a kimenetre akadály nélkül. Az LM323 (5V-os 3A-es stabilizátor) volt az első, aminél 1,5V-ra tornászták le ezt az értéket.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #10760 üzenetére
Diódákkal párhuzamosan 1-1 100nF-os MKT kondi, Low ESR elkók, párhuzamosan velük egy pár uF-os MKT kondi, de a dióda is lehetne akkor már schottky. Igazából a táp simán van olyan bonyolult mint a végfok, vagy talán még bonyolultabb.
Ha jól számoltam 47 Ohm és 1000uF, már 3,38Hz-es aluláteresztő szűrőt alkot amin 100mA mellett 4,7V esik, így marad 7,3V a feszstabnak fűteni.atesss
Ha a két akksi közel egyforma típusú akkor nem kell külön töltőt építeni hozzá. Azaz ha most li-ion van benne akkor olyat kell bele tenni, ha li-po akkor olyat ( a li-ion-nak kemény fém burkolata van, a li-po olyan mint ha csak egy kis zacskó lenne. ( li-po li-ion )
Li-ion akksiból, ha a külső töltőnél maradsz, a 18650-es cellák a leggazdaságosabbak, ezeket külföldről éri meg talán a legjobban rendelni.
Ha sorba akarsz kettőt kapcsolni, akkor már nem használahtod a MAX1811-et és kell elektronika is, ami figyeli, a két cella feszültségét, nehogy úgy jöjjön ki a 8,4V a töltés végén, hogy egyik-en 3,4V a másikon 5V.
Egy cella + step-up, akkor használhatod a MAX1811-et töltőnek, akkor feltételezvén, hogy a cella valóban 3Ah-s és a táp hatásfoka 75%, akkor 5V-on lenne 1,6Ah kb.
A mélykisütés védelem nem gond, árulnak védelemmel ellátott akkukat, figyelik a mélykisütést, a túltöltést, és a túl nagy áramot is, a Protected felíratot kell keresni a leírásban. -
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10758 üzenetére
Köszönöm a rengeteg ötletet mindenkitől.
Csak már olyan sok van, hogy nem tudok választani.Az USB-s Li-Ion töltő tetszik.
De itt főleg az lenne az érdekes, hogy mennyibe kerülne a 2db akksi hozzá.
Az 1 db + step-up sem rossz ötlet, de lehet hogy az már tényleg túlbonyolítás.
Legalábbis érdekelne megcsinálni, de most első körben az lenen a lényeg, hogy jövő hét közepére már működjön a töltőm. Aztán esetleg még tökéletesítem - pl. így a hatásfokot növelem. Csak ugye a lényeg az lenne, hogy a tökéletesítés közben ne legyen olyan drága alkatrész, ami fölösleges lesz. Magyarul az akksit elsőre ki kell választanom.Pl. mi lenne, ha elsőre 2 db Li-Ion akksit sorba kötöm, és hozzá egy stab.
Aztán ha lesz időm / energiám hozzá, késöbb majd rakok hozzá egy step-up-ot.Csak az akksi kapacitása a kérdés még. A töltő mérete / súlya nem igazán érdekes. És ha már így megcsinálom, szeretném olyanra, hogy pl. telefont, egyebeket (ami 5V-os, de még akár több feszültségű kimenettel is lehetne) is tudjak vele tölteni.
Szerintem mondjuk min. 1500mAh körül jó lenne - az 5V-os kiemeneten leadható "töltésmennyiség". Erre milyen akksit tudtok ajánlani ?
Töltőnek meg szerintem a MAX1811 jó lenne, csak meg kell nézni azzal max. mekkora akksit, mekkora töltőárammal (és így össz. mennyi idő alatt) lehet vele tölteni.
Ennek este, vagy holnap de. utánanézek.
De az is lehet ha két akksi lesz, két MAX1811 kell.Ja és mélykisülés védelem mindenképp kell, nem tudom ez Li-Ion-nál hogyan megoldható.
Bár hirtelen NiMh-nél sincs ötletem.Negyedik lehetőség, hogy szétszeded a lejátszót, leméred benne az akksit, és rendelsz hozzá egyet valahonnan. Lehet, hogy komplett akksit nem találsz csak cellát, ezesetben az elektroniát át kell rá forrasztani. Ha nincs pont akkora méretű akkor mehet bele egy kisebb is, pl a gyári 400mAh helyett 300mAh-s talán még azzal is meglenne az 5 órás felvételi idő.
Ez se lenne rossz ötlet, sőt !
Csak azért körülményes.
Amelyik fórumban néztem, hogy lehet-e kapni pótakksit hozzá (pl. a gyártótól, azaz a Meizu-tól, de akár máshonnan), ott valaki mondott egy régebbi Nokia Li-Ion akksit, ami méretben passzolna épp a lejátszóba. Csak akkor nekem ahhoz kell külön töltőelektronika, az meg hol férne el ? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jancsi #10758 üzenetére
A Graetz hidat érdemes gyors diódákból megcsinálni, a JLH v. Ágoston könyv szerint, azok "bedarálják" a mindenféle zavarokat.
Fesz. eséssel meg vigyázni kell a szűrés terén, mert a lin. stabilizátor bemenetén 4,5V-val (vagy 4V, nem ugrik be a pontos érték) nagyobb fesznek kell lennie, mint a kimenetén, hogy működni tudjon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #10756 üzenetére
Miért lenne ez belepofázás? Tök érdekeseket írsz, nem gondoltam, hogy ennyire gyér képességei vannak egy átlagos ilyen stabilizátornak borda nélkül.
A 78LZ12Z meg csak szükségből került be, nem találtunk semmi normális stabilizátort az eagleben, aminek volt negatív verziója is, főleg smd-ben nem. Amúgy is csak egy e tervezőben lévő kapcsolás volt, 3 opampal felépűlt diff. erősítő.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
atesss #10732 üzenetére
Azu USB csatin +-5% eltérés megengedett, azaz elég 4,75V a lejátszónak ( bízzunk benne betartják a szabványokat ). Erre rájön a LP8345 200mV drop-ja, azaz a pakkot, 4.95V-ig tudod kisütni, ez 1,2375V-os cellafeszt jelent, ami azt jelenti, hogy az akku elég hamar lemerül. De ez ellen tudsz tenni, ha minél kisebb árammal sütöd ki, [link] pl. ha 1C-vel sütöd ki ( 2000mAh-s akksinál ez 2000mA-rt jelent, akkor már, ha 20% töltést leadott már akkor 1,2V-ra esik a cella feszültsége, 0,2C-nél (2Ah-nál 400mA) csak 75-80% tájékán esik 1,2V alá a cella fesültsége. De ezek az adatok erősen típus függők.
Másik megoldás egy darab li-ion cella és step-up, pl MC34063-al. A Kalkulátor segítségével könnyen ki lehet számolni az akatrészek értékét. Akkut érdemesebb innen rendelni [link].
Harmadik megoldás, két li-ion cella és szinte bármilyen feszstab ic, nem gazdaságos, de egyszerű mint a faék.
Negyedik lehetőség, hogy szétszeded a lejátszót, leméred benne az akksit, és rendelsz hozzá egyet valahonnan. Lehet, hogy komplett akksit nem találsz csak cellát, ezesetben az elektroniát át kell rá forrasztani. Ha nincs pont akkora méretű akkor mehet bele egy kisebb is, pl a gyári 400mAh helyett 300mAh-s talán még azzal is meglenne az 5 órás felvételi idő.
Daneeka
Ki kellene deríteni mekkora az áramfelvétele a füles erősítőnek, elvileg nem nagyon kellene 100mA-nél többnek lennie. Akkor még neccesen elmenne borda nélkül is, de 1-1 ilyen picike bordával tökéletes lesz [link].
"Illetve most elbizonytalanodtam a táppal kapcsolatban is. Mindenütt azt olvastam, hogy mindnél nagyobb a szűrőkondik értéke annál jobban fogja kezelni a nagy tranzienseket, basszust stb. az erölködő. Ez a hatás vajon "elveszik" ha utánuk rakok egy stabilizátort vagy nem?"
Eleve kell egy bizonyos méretű kondenzátor, hogy ne halld a brummot, ezt a stabilizátor elé érdemes tenni. A stabiliztor, ha kellően gyors és bírja a nagy ámokat, akkor nem lesz gond a tranziensekkel. De a nagy kapacitás a pontos szabályozás rovására megy a kiemneten.
Alkalmazhatsz a tápban egy CRC szűrést még a stabilizátor előtt, az egy aluláteresztő szűrőt alkot (megszűri a brummot), plusz az ellenálláson is esik feszültség, így kevesebbet kell fűtenie a stab ic-nek.
Fülesnek egy Firstwatt F2-t használok, az egyszerűsége ellenére meglepően kellemesen szól [link] Elvileg az eredeti kapcsolási rajz [link] de lehet rajta bőven egyszerűíteni, ha gondolod felteszem az általam megépített verziót.
-
And
veterán
"De a Li-ion akksik töltése nem túl egyszerű ám, úgyhogy az a kérdés az mennyibe kerülne még hozzá."
Lehet kapni 5V-ról (direkt USB-ről) működő Li-ion töltő célkontrollereket, ilyen például a MAX1811 (kapható a RET-nél, sos-nél). Egyébként a Li-ion akkuk töltése - úgy érzem - kissé túl van misztifikálva. Pedig az elvi töltési módszer nagyon hasonló a zárt ólomakkuk töltéséhez: első szakaszban áramlimitált (áramgenerátoros) töltés, a maximális töltőáramot a kapacitás határozza meg. Majd a töltési végfeszültséget - ami típustól függően 4,1V (névleg 3,6V-os fajták) vagy 4,2V (3,7V-osak) - elérve átváltunk feszültséggenerátoros módba, innentől kezdve a töltőáram szépen lassan nulla közelébe csökken, ekkor fejeződik be a töltés. Természetesen több fontos dologra is figyelni kell Li-ionok esetén úgy általában: a mélykisütés ártalmas (kb. 2,8V az ajánlott kisütési határ, de valamelyest ez is cella- és kisütőáram-függő), ill. a töltési végfeszültséget, 4,1 v. 4,2V-ot is szigorúan tartani kell. A cellába (pl. mobiltelefonoknál) beépített pici áramkör nem töltő, csak alapszintű védelmet ad a fentiek, ill. a túláram, rövidzár, fordított polarítású használat ellen.
#10755: Az atesss által linkelt akku egyrészt nem AA-méretű, hanem annál nagyobb, másrészt Li-ion. Így az IPC-1L nem fogja se tölteni, se a kapacitását mérni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #10754 üzenetére
Kicsit ismét belepofázok a témába:
...25 fokon nagyjából 2W-t tud borda nélkül elfűteni maximálisan...
ami igaz, ha biztosítani tudom a 25 fokot a tok környezetében. Ellenben a TO220 tokos 7812 IC termikus ellenállása (Thermal Resistance Junction-Air) 65 C/W, ami miatt látszik a görbéből, hogy már csak 1W, ami azt is jelenti, hogy itt már beindul egy pozitív termikus visszacsatolás, azaz termikusan pörög felfelé a folyamat. Jóval korábban már említettem, hogy a biztos üzemmód borda nélkül 0,7-0,8W a TO220 és 1W körüli a TO3 tok esetén.
A melléklelt kapcsolási rajzhoz, csak annyi lenne a hozzáfűznivalóm, hogy az 78L12Z egy kizárólag a stabilizálásra kialakított változat, aminél szó sincs teljesítményről (erre utal az L-low power a nevében), ugyanis max. 100mA-t tud, ami nem is csoda a TO92 vagy SOT89-3 tokozás miatt.
Nem muszáj hitelt adnotok a leírtaknak, csak a tapasztalat beszél belőlem, mivel valamikor aktív részese voltam a stabilizátor IC-k gyártásának, tesztelésének, jellemzésének.
-
mezis
félisten
válasz
atesss #10751 üzenetére
Minél nagyobb a kapacitása egy ceruza akkunak, annál gyorsabb az önkisülése. Ha mindennap töltöd, ez nem probléma. Alkalmi használatra a Sanyo/Eneloop -tól láttam olyan akkut, melynek energiatárolása igen hosszú idejű.
Akkukra van itt nem messze külön fórum, ott azt ajánlják, hogy ha valaki állandóan használja az akkumulátorait akkor érdemes olyat venni, amelyik cellánként vezérli a töltést és akár refresh funkciója is van. Ilyet én még csak Conrád-éknál láttam IPC-1L. Tényleg nagyon jó. Lemérhető vele az akku kapacitása. (Csak aztán ki ne derüljön a 3 Aó-ról, hogy 2 is alig van meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Daneeka #10753 üzenetére
Ezek szeretnek melegedni. Kicsit régen terveztem ilyenre hűtőbordát, de nagyjából úgy kell számolni, hogy amit eldisszidálnak, az a (bemeneti fesz - kimeneti fesz) * áram.
A normál, TO220-as tok (a műanyag tokos) 25 fokon nagyjából 2W-t tud borda nélkül elfűteni maximálisan. Nálad a fesz különbség 7V, ami annyit tesz, hogy legfeljebb 285mA áramot vehetsz ki tápáganként, vagyis az összes rendelkezésre álló teljesítmény kb. 6W lesz összesen.
Megnézve a középső görbét, ott van hűtőborda, a te esetedben az már maximális kihasználhatóságot jelentene. Anélkül, hogy kiszámolnánk konkrétan a kellő bordát, azt javaslom, hogy mindkét stabilizátort lásd el 1-1 bordával és pasztával, pl. amit számgép tápokból lehet kitermelni bordát, azok tök jók, azokon van csavar, meg minden hozzá. Aztán max lehet rá tenni nagyobbat, de nem tartom valószínűnek, hogy kevesek lennének.
Mi ilyen kapcsolásban terveztünk velük:
Mivel itt külső tápellátást használtunk, D2 vigyáz a fordított tápfesz kivédésére, a D1 pedig a kimenetien megnövekvő fesz ellen véd, az ugyanis hamar zárlatossá teheti a stabilizátort, beengedve ezzel a 19V-t az áramkörbe.
Nagyon extra igények esetén még soros fojtó tekercs is volt bent, de azt a rajzot most nem találom.
-
Daneeka
senior tag
Összegezve a hallottakat gyakorlatilag biztos, hogy kell rá hűtőborda, mert több helyen olvastam, hogy ennek a cuccnak bizonyos kapcsolásoknál nagyon melegszik egy-két alkatrésze, tehát gondolom nagyobb a fogyasztás mint amit az aktív alkatrészek fogyasztása alapján "gondolna" az ember.
Illetve most elbizonytalanodtam a táppal kapcsolatban is. Mindenütt azt olvastam, hogy mindnél nagyobb a szűrőkondik értéke annál jobban fogja kezelni a nagy tranzienseket, basszust stb. az erölködő. Ez a hatás vajon "elveszik" ha utánuk rakok egy stabilizátort vagy nem?
Talán kényelmi okokból sem ártana egy kisebb trafó, mégsem ártana ha némileg hordozható lenne.
-
DuplaZso
aktív tag
válasz
atesss #10751 üzenetére
Én a helyedben nem bonyolítanám túl. 4 db AA-st minden szempontból könnyű kezelni. Olcsó, a töltő is az hozzá, és nem kell szabályzóelektronika az általad használt környezetben. Rá a négyes elemtartóra egy elvágott, filléres USB-hosszabbítókanóc (uram bocsá veszel egy lengőaljzatot), és kész a csodatápegység.
Szerk.: Bakker, mindjárt csinálok is egyet !
-
atesss
addikt
Ez egy jó ötlet !
De a többieknek is köszi, még azért azokon is gondolkozom, de ez tűnik a legjobbnak elsőre.
Csak valamiért elég változó, hogy mekkora kapacitású az 18650-es akksi.
Van amelyik 1800mAh, van amelyik 3000mAh [link]
De pl. ez az első, 3000mAh-s elég jónak tűnik: [link]
Mérete: 66mm x 18mm
Kapacitás: 3000 mAh
Feszültség: 3.7V
És csak 1800 Ft.Ebben most akkor van töltőelektronika is ? Vagy csak valami védelem ?
Egy másiknál: [link]
3,7V; 2200mAh
M20 Warrior, M30 Triton, Jetbeam, EagleTac, ITP stb. lámák energiaellátásáról gondoskodik.
Az akkumulátorba épített elektronika megakadályozza a túltöltődést illetve a túlzott lemerülést, emellett a lámpa elektronikájától függően, megvéd a kisüléstől, amennyiben fordított polaritással kerülne behelyezésreDe a Li-ion akksik töltése nem túl egyszerű ám, úgyhogy az a kérdés az mennyibe kerülne még hozzá.
És fel kéne tudnia töltenie olyan max. 5 óra alatt. De az igazi 1-2 óra lenne (pl. olyan régi 1800mAh-s ceruzaakksi töltőm van, ami 1 óra alatt tölt - ami azért elég jól jön sokszor.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest