Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
powerup2
addikt
Komolyan nekem feláll a hátamon a szőr mikor olvasom a fikusz miatt van jobb hang a szobába . Sokszor nem szólok hozzá a dolgokhoz mert ráhagyom az emberekre de van amikor már jelezni kell hogy van baj. Aztán ami még kiveri a biztositékot mikor patkányt pakolnak az eszközökre jobb lesz a hang. Vagy a másik nagy kedvenc milliós hangfalkábel attól jobb lesz a hang de vak teszten nem tudják megmondani melyik a jobb, hdmi kábelnél is eljátszották össze vissza találgattak!!!
TV: 77" LG C1 Erősítő: Arcam AVR10 Hangfalak: Revel Performa3 F208 , Revel Performa3 C208, Focal Aria 900SR , Focal Aria 906 , Sub: 2x Rel HT1510 Predator Lejátszó: Zidoo Z9X PRO, Panasonic DP-UB9000 Kábelek: Kácsa Norstone Oehlbach NF 214 Isotek Tápszűrő és elosztó: Isotek EVO3 Aquaris
-
alphamooncam
őstag
válasz skippper #173491 üzenetére
Nekem fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.
Azt gondolom, hogy problémás lehet akármilyen paramétert mérni, kivéve ha az nem éppen süketszobában van, és tartok tőle, ha nincs csere (kábel, készülék akármi amit mérni akarunk) és csak megismételjük a ciklust ugyanazzal a konfiggal, akkor sem lesz egyforma semmi.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
-
skippper
senior tag
válasz alphamooncam #173490 üzenetére
Naívan azt gondolnám, hogy a két hullámformát egymásra illeszti és differenciát vizsgál közöttük, de én is csak fix hangokkal teszteltem eddig, zenével nem (mondjuk felcsigázta a kíváncsiságomat, lehet kipróbálom)
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173486 üzenetére
Hja kérem... csak ennyi?
Érdekes, még nem láttam ilyen mérést sehol alkalmazni.
De még mindíg nem értem, ilyenkor pontosan mit, milyen paramétert hasonlítak össze. Spektrumot vagy mit?
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
spiky03
veterán
Azt nem láttam, hogy licitálós.
Igen furcsa is volt, hogy az miért olyan olcsó.
Igen láttam az AVX-en a 720-at, de mondjuk nekem az a 620ezer még nem olyan jó ár.
Kicsit nagynak érzem az ugrást pl egy 710-ez képest, amit 350ért árultak a PHn korábban, csak arról lemaradtam mert nem kelt el a Marantzom.De vsz most sem lesz váltás se erősító se hangfal még, mert kanapét szeretnénk cserélni, mert a jelenlegi már kicsi és az is benne lesz egy 500 ezerbe, ha nem többe.
Meg most mondjuk nincs is itthon olyan jó vétel, ami beleférne a költségvetésbe.
Max ha elviszik az erősítőmet.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173471 üzenetére
Semmi extra, felveszed mikrofonnal, majd összehasonlítod, ezekre van szoftver. Még az Audacity is bőven elég arra, hogy megmondd a százalékos különbséget két felvétel közt.
MasterMark: az tényleg földprobléma, arra szeret rárakódni a CPU, ha nincs helyesen elvezetve.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
skippper
senior tag
válasz MasterMark #173483 üzenetére
Pl. így, egészen hasonló a te leírásodra [link]. HDMI Ground Loop keresőszóra olvass rá, van elég sok találat rá neten és jellemzőek a tünetei az általad leírtakra. Próbáld ki azt, hogy az erősítő és a pc házát összekötöd valami vezetőszállal, opcionálisan ezt az egészet még egy földelt hosszabító földjére is és eltűnik-e a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #173479 üzenetére
Amennyiben így van, akkor viszont nekem lépnem, kérlek fogadd bocsánatkérésemet, a félreértésért, ugyanakkor azt szeretném kérni, hogy fogalmazz konkrétabban, értsd ne lehessen félreérteni a szándékodat. Köszönöm.
-
-KP-
addikt
válasz spiky03 #173397 üzenetére
Van egy MRX720 avx aprón, egész jó áron. Szerintem 1100 euróért egy 1120 abszolút nem drága. De a fényképekből nem derül ki miért annyi. Mert mindegyik másik eladó modell 2000+-ért van fent. Inkább 2200-300-400 körül. Meg egyébként is licitálós, szóval biztos lehetsz benne, hogy nem annyi (1100) lesz a vége.
-
skippper
senior tag
válasz MasterMark #173478 üzenetére
Én földelési hibára tippelnék.
Más forrásra kötöd rá ugyanazt a HDMI-t, akkor is csinálja?
Más bemenetre kötör rá ugyanarról a forrásról a HDMI-t, akkor is csinálja?
Más HDMI kábellel csinálja?
Ha be van dugva a HDMI, de más forrásból szól a hang, akkor is csinálja? -
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #173477 üzenetére
Én többször megkövettem már régebbi véleményemet vagy írásomat illetve többször megkérdőjeleztem, hogy mit is hallok, de nem fogom ezeket számodra kigyűjteni. De nem is rólam volt szó.
[link] ... Ezt nehezményezed. Mint már írtam, nem tituláltalak sem csalónak sem hazugnak. Azt kértem burkoltan, hogy ne a számodra "kedvezően" megjelenítve mutasd a grafikonokat, amivel magadat akarod igazolni, hanem hogy lehetőség szerint nyers valójukban, részletekre kiterjedően. Ezért nem fogok bocsánatot kérni.
Bocs a többiektől, tényleg ez volt az utolsó kommentem, nem fogok szélmalomharcot vívni.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Switch Tax
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #173474 üzenetére
Sokszor nem azt kapja az ember amit vár.
Itt nem szokás bocsánatot kérni, ezek szerint én sem vagyok kivétel.
Sokszor visszacsap aki úgy érzi, hogy megtámadták. A mi személyes példánkban pedig burkoltan azt állítottad, hogy szándékosan nem mondok igazat. Ez most is azt gondolom megalapoz egy bocsánat kérést, de borítsunk rá fátylat, az idő mindent megszépít.
-
Dorian
félisten
válasz Callisto #173462 üzenetére
Diffúzításhoz kemény felületek szükségesek, ami nem egy virág leveleit jelenti, maximum a magas frekvenciákon és fentiek miatt ott is igen minimális mértékben diffúzálnak. (Csak hogy el lehessen képzelni: középfrekvenciáknál is hatásos diffúzornál az egyes felületek legalább 30-40 centis mélységi-eltérésekkel rendelkeznek.)
Elnyelés: A virágok kizárólag a magas frekvenciákat nyelik el, bár azt is elég kis mértékben. Ami ugyan tök jó lenne, de: egy normál, berendezett lakószobában a magas frekvenciás elnyelés pont, hogy inkább túlzó, az spl és az utózengés is mindenhol eleve konyul le a magasfrekiken.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #173469 üzenetére
Nem tudom a bocsánat meg elnézés szavak hogy jönnek ide, meg hogy nekem bocsánatot kellene kérnem egy vélt sérelmedért.
Költői kérdés volt a hozzászólásom, nem vártam rá választ, max reméltem, hogy némi önvizsgálatra inspirállak, de nem sikerült. Részemről ez ennyi, nem fogok erről tovább itt OFF-olni.[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173467 üzenetére
Örömmel tanulok új dolgokat! Hogy is történik az ilyesmi? Tudnád részletezni, mert kiváncsivá tettél. Eddig csak zajokkal, színusszal, meg sweepel találkoztam.
-
Zigi
senior tag
Igen lehet hogy álomvilágban, de semmivel nem nagyobban, mint akik ~50-60 évesen állítják denevér fülük van
Amúgy meg addig méregetik a gyártók amíg eladható sz@r lesz, ergó a legkisebb ráfordítással a legjobb hang. A lényeg most az hogy mérik hogy reprodukálható legyen és nem a hangulattól, fronttól, vérnyomástól, életkortól, fáradtságtól, zajterheléstől, stb. változó hallásukra hagyatkoznak. -
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #173458 üzenetére
Rákerestem egy évre visszamenőleg az elnézést és a bocsánat kifejezéskre.
A találatok közül kettő volt, amelyik személyhez köthető bocsánat kérés volt.
Az egyik tőled, másik denesdr tollából.
Viszont nem kértél bocsánatot tőlem a #171596 hozzászólást követően, pedig helyénvaló lett volna.
Elnézést kérek, telefonról vagyok nem tudok linkelni.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173445 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy mérőjel bármi lehet, akár zene is, de így megismételve is ugyanaz az eredmény?
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Saughassy
aktív tag
válasz ada19 #173463 üzenetére
Én már az elején elvesztettem a fonalat, mégpedig ott, hogy miért is volt szükség csak LFE mérőjel tesztre?
Ha sima sztereoban megkuldod a rendszert, akkor lathatod a problemakat.
Oke, az LFE 120 hz-ig nyúlik, de crossovert is feljebb lehet huzni ideiglenesen, vagy egyszeruen direktben a subba dugod az analog RCA-t. Csak van meg a laptopon olyan.
Kicsit a vadasz-vadasz vicc jutott eszembe a szivashegyeket latva.
...vagy valamit rosszul ertettem es most hatha megvilagositotok. -
-KP-
addikt
válasz Callisto #173462 üzenetére
Inkább olvass utána hogy működik egy diffúzor, mielőtt hülyeségeket irogatsz. Egy diffúzor nem "össze vissza veri a frekiket". Nem is értem miért gyártanak különféle Shroeder meg QRD típusú diffúzorokat és pocsékolják a gyártók a pénzüket idejeküket és gyártási kapacitásukat a mögötte levő matematika megtanulására és ilyen elemek gyártására, hisz Callisto fizikus-agysebész meg tudja csinálni ugyanezt virágokkal.
"Sokat nem tudsz a fizikáról" A szerénység az egyetlen hibád.
[ Szerkesztve ]
-
Saughassy
aktív tag
válasz alphamooncam #173449 üzenetére
Ez nem méréspártiság, hanem a logika és a tudomány eddig nem cáfolt alaptételeinek elfogadása. A hittel viszont tényleg nem érdemes vitába szállni, de majd ez is a helyére kerül egyszer, mint a homeopátia.
A vaktesztek elutasítása, viszont mindennél jobban mutatja, hogy valójában mennyire bíznak magukban az aranyfülűek és a haszonlesők. -
ada19
senior tag
válasz I'am Dony #173417 üzenetére
És Tamoo. Bocs az offtopikért!
Úgy néz ki megoldódott. Röviden: Denon a Direct módban REW mérőjelet kétcsatornás jelként értelmezi az LFE ellenére (EQ APO-ból), ezért a "2ch playback"-nél beállított default 80 Hz crossovert ráhúzta. Teljesen mindegy, hogy small/large, LFE+Main, LPF hogy van állítva. Mult Ch In-re váltva viszont már kimegy szépen. Akkor már szebb lett a görbe, de még mindig esett. Itt már az LPF emelése szépen mutatta, amit kell.
Köszi a tippeket!
[ Szerkesztve ]
Mégsenem
-
-KP-
addikt
válasz Callisto #173456 üzenetére
Virág mint diffúzor? Ne már Eljtutottunk oda, hogy a virág már nem csak elnyelő, de már diffúzor is.
Vikthor: "Képzelj el egy tök üres szobát például és egy olyat, ahol meg sok növény van elrendezve, minimalizálva a visszhangokat"
Egy tök üres szobában növényekkel nem minimalizálod a visszhangokat. maximum kis mértékben csökkented. De ettől sokkal effektívebb megoldások is léteznek. Elevel az a gond ezzel az elgondolással, hogy vízszintesen és függőlegesen is tele kellene pakolni a falakat virágokkal.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
Zigi szerintem te álomvilágban élsz. Visszamérik a hangfalaikat, ja, de minek? A legtöbb gyári doboz mégis ezer sebből vérzik, főleg a számunkra megfizethetőek. Azt pedig ne gondoldd, hogy a gyártó nem tudnak erről. Egyszerűen az van, hogy felszorozzák azt, hogy x év alatt legyártunk x százezer darabot és innentől kezdve 2 megspórolt euró/dollárcentért khm *nem írok le durva kifejezést inkább*. Vannak persze kivételek, de kevés. Majd később ha lesz időm, teszek be pár grafikont ismert és jó drága hangdobozokról.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #173455 üzenetére
Olvashattam már tőled itt a topikban bármilyen témában, hogy esetleg elismered, hogy tévedtél volna? Vagy hogy nem magabiztosan állítasz valamit?
Csak annak kapcsán, hogy az egy bites után most éppen önteltséggel és "Isten szindrómával" vádolsz bárkit is.
[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
válasz Vikthor #173452 üzenetére
A növényes szobában elképzelésed sincs róla, hogy milyen hatást érsz el. Az orosz aknakereső módszerhez hasonlítanám leginkább.
A mérnök által megtervezett térben ezzel szemben azt kapod, amit kértél. Tehát ha választani lehet, akkor én nem kérek se az üres szobából, se a növényesből, hanem azt kérem, amit egy hozzáértő megtervezett. -
alphamooncam
őstag
"Az a gond hogy már mindenki fülembernek gondolja magát ..."
Az a gond, hogy egyesek (tisztelet a kivételnek) Önteltségükben nem veszik észre, hogy isten szindrómában szenvednek,Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Zigi
senior tag
Az a gond hogy már mindenki fülembernek gondolja magát pedig már 100 éves.... a látás és a hallás romlik uraim az idő haladtával. Lehet hitegetni a népet meg magunkat, hogy ki hallom 2 digitális jel közötti különbséget, de sokszor azt se, ha szól az asszony a konyhából....Le kéne szállni a magas lóról és a műszerekre bízni - mint ahogyan a neves gyártók is visszamérik a hangfalaikat pl. a Focal is- a pontos többször megismételhető mérést. Amennyiben ez nem elfogadható a fülembereknek, akkor miért nem DIY hangfalakat hallgatnak, miért vesznek/hallgatnak műszerrel mért dobozokat/erősítőket.....ugyan már megint csak megy a hitegetés, meg az én hallom dumák mögöttes tartalom nélkül. Marha unalmas és szánalmas ez a kapálózás....
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Quetz #173451 üzenetére
A növényekkel kellemesebb környezetet teremtve, növelve a komfortérzetét a hallgatónak, jobbnak értékelheti a produkciót.
Szóval így nézve hatásos a fikusz is.
Akkor is jobbnak hallom ha nincs savanyú lábszag a szobában.Minimális befolyása azért a szobaakusztikára is van, de nyilván nem a mély hangokra. Nem tudom mi volt az állítás.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Quetz #173451 üzenetére
Pedig ha jobban belegondolunk, akkor minden olyan tárgy, ami a levegőben terjedő hanghullámok hatását befolyásolja pozitív irányban, az annak mondható. Képzelj el egy tök üres szobát például és egy olyat, ahol meg sok növény van elrendezve, minimalizálva a visszhangokat meg egyéb kéretlen hanghatásokat. Melyikben néznél meg szívesebben egy filmet vagy hallgatnál zenét. Persze, hogy nem az üres szobában, hanem a növényesben, mert ott jobban szól. Tehát akkor erről ennyit.
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Quetz
őstag
válasz BBéci #173444 üzenetére
A "The master handbook of acoustics" című könyv első kiadása 1981-ben jelent meg. Most a 6. kiadásnál tartunk, folyamatosan bővülő tartalommal. Szobanövények viszont még mindig nem képezik részét.
Elszomorító, hogy a magukat high-end gyártóknak tartó cégek az elmúlt negyven évben nem vették a fáradtságot, hogy tanulmányozzák a témát, vagy csak megbízzanak egy hozzáértő szakembert a kiállítás idejére. -
Tamoo
MODERÁTOR
válasz achilleuss #173437 üzenetére
Igen, de amikor a "fülemberek" hangolnak egy dobozt, azok a változások mérhetőek. Senki nem mondta pl. hogy grafikonok alapján ugyanaz kell, hogy tetsszen mindenkinek.
Arról volt csak szó, hogy van aki bizonygatja, hogy olyat is hall amit nem tudunk mérni, holott sokszor bebizonyosodott már a hallásunkról, hogy egymás után ugyanazt is képesek vagyunk különbözőnek hallani. Ez viszont nem feltételezés, hanem tény. Az is tény, hogy különbözőek a képességeink, de szerintem sokan túlzottan megbíznak a fülükben. Pl. ha valaki hall valamit amit a másik nem, az nem jelenti azt, hogy utóbbinak rosszabb a hallása.Anélkül, hogy belemennék a hitvitába, azt nem látom magam előtt, hogy ezek a "fülemberek" egy médialejátszó optikai és koax kimenetéről jegyzetelnek.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Saughassy #173447 üzenetére
Mint mondottam vala:
"A mérés pártiakat sosem fogod tudni meggyőzni arról, hogy nem mindentudók, és teljes meggyőződéssel vallják, hogy már mindent ismernek a világegyetemben, mindet meg tudnak mérni és egy paraméterrel egy vonal mentén sorba is tudják rendezni azokat."
Ismét bejött.
-
alphamooncam
őstag
válasz ctrlaltdel13 #173446 üzenetére
Jogos a felvetés. A növényeim régebb óta megvannak, mint a HM-m és a Hifim.
Annyira nem érdekelt a téma, hogy ezért kicipeljem a palmáriumot, megmérjem, huzamosabb ideig zenét hallgassak, majd visszacipeljem. Egyrészt nem tudtam volna hova tenni, másrészt nem férnek ki az ajtón csak úgy egyszerűen, hogy ne sérüljenek etc. etc. úgyhogy ezt a kérdést nyitva hagytam.
-
Saughassy
aktív tag
Megint csúsztatsz kicsit: többször írták, hogy nem a mérőjelet vizsgáljuk, hanem a mikrofon által rögzített hullámformát. És mivel a tudomány jelenlegi állása szerint a fül a levegő rezgéseit tolmácsolja, a mikrofon pedig ugyanígy tesz csak sokkal pontosabban, ha a mikrofon nem érzékel semmit, a fülünk sem fog.
Ha mégis hallani vélünk valamit, annak oka a pszichénkben keresendő és nem a technikában. Különösen érdekes amikor "hatalmas, óriási" és hasonló mértékű változásokról beszélnek.
Aminek persze valóban így lenne csak értelme, hiszen abból a pénzből amit egyes gyártók a kabeleikert kérnek, valóban hatalmas változásokat lehet elérni, csak éppen erősítőt/hangfalat/forrást cserélve. -
ctrlaltdel13
őstag
Azzal kiegészíthetted volna, hogy simán dísznek, vagy akusztikai céllal vannak bent a növények.
-
alphamooncam
őstag
válasz skippper #173439 üzenetére
"Az egész kérdéskör viszont nem ebből indult ki, hanem abból, hogy ha már az érzékeny, professzionális munkára tervezett mikrofon se tud különbséget tenni, akkor honnan várjuk azt, hogy valami mégis változott? (Hacsak nem onnan, hogy a hang valójában nem is levegőhullámokból áll, hanem valami emberi műszerek számára láthatatlan 4. dimenziós dologból...)"
Mint írtam a kábeleket mérőjellel mérik ( tudtommal ) a mérőjel pedig nem zene.Akik azt állítják hogy kábel és kábel között ugyanazon mérőjellel mérve nincs, vagy egészen csekély, elhanyagolható különbség van, igazuk van.
Mérés közben fülelve én sem hallottam különbséget a jónak mondott, és a gyengének mondott kábelek között, legyen az analóg vagy digitális jelre tervezett, használt.
Amint viszont lecserélésre került a mérőjel zenére, máris egyértelműen hallhatóvá váltak a különbségek, csakhogy ezt akiknek nem fér bele a gondolkodásába egyszerűen figyelmen kívül hagyja.
Hát ennyi.
Azt azért még el kell mondanom, hogy nálam nincsenek eszement drága cuccok, mindíg a megfelelő ár/érték arányt tartottam szem előtt.
Most nem sorolom fel ezeket, akik rendszeres itt van tudhatja mik ezek.
Tovább megyek, azt mondom hogy az itt aktív tagoknál az én rendszerem olcsóbb.
És igen, én is túlárazottnak gondolok dolgokat, meg azt is gondolom, hogy majd a piac eldönti, mi az életképes és mi nem.
Ja és vannak fikuszaim is, és nem akarom kitenni Őket a moziszobából hogy megfeleljek azoknak, akik szerint baromság a virág nappaliban/moziszobában.
-
BBéci
legenda
válasz Quetz #173442 üzenetére
Nem fikuszról volt szó, hanem általában szobanövényekről, méghozzá azért, mert a müncheni HIGH END-en nagyon sok kiállító helyezett el belőlük néhányat. Nem dísznek, hanem hangzásjavítási céllal. Elszomorító, hogy ezen gúnyolódsz.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
VoidXs
nagyúr
válasz Quetz #173442 üzenetére
Itt a lényeg. Egy idetévedő ember ne azt lássa már, hogy "vegyél minél drágább kábelt, mert jó lesz", hanem állítsa be a cuccát rendesen, és legalább helyezze el a hangszóróit értelmesen. Ezek a legeslegfontosabbak, mégis hiányzik az összefoglalóból, és előbb jutunk el a "vegyél már hozzá AQ Kígyóbőrt, attól lesz jó, mert én hallom, hogy szebb a zöld" szintre.
[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
válasz achilleuss #173429 üzenetére
Neked a Kaleidescape Strato S Movie Player + Server ami kell, 5k euro körül indul az ára, plusz a filmek költsége. Cserébe kapsz egy 4k lejátszót, 6TB kapacitást és sokszor 4k Bluray-nál jobb minőséget.
-
skippper
senior tag
válasz alphamooncam #173434 üzenetére
Ki lett sarkítva ez az egész arra, hogy valakik csak műszeren keresztül nézik a HiFijüket, mások meg látják a hangokat és hatodik érzékkel EQ-znak. Egyáltalán nem erről van szó.
Két különbözőnek mért érték között senki nem fog hallás nélkül dönteni, természetes, hogy kell hozzá az ember. Ha beállítok egy Toole&Bass meg egy Harman görbét, akkor nem a mérések alapján fogom eldönteni, hogy melyik a jobb, hanem meghallgatom és eldöntöm. Viszont ha visszamérem őket, akkor lesz közöttük érzékelhető kükönbség, decibelekben.
Az egész kérdéskör viszont nem ebből indult ki, hanem abból, hogy ha már az érzékeny, professzionális munkára tervezett mikrofon se tud különbséget tenni, akkor honnan várjuk azt, hogy valami mégis változott? (Hacsak nem onnan, hogy a hang valójában nem is levegőhullámokból áll, hanem valami emberi műszerek számára láthatatlan 4. dimenziós dologból...)
-
BBéci
legenda
válasz achilleuss #173437 üzenetére
Jacques Mahul, a Focal (korábban JMlab) alapítója az egyik ilyen fülember.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
achilleuss
tag
válasz alphamooncam #173434 üzenetére
Olvastam valahol, hogy a gyárakban, ahol a hangfalakat gyártják, alkalmaznak úgy nevezett "fülembereket", akiknek az a dolguk, hogy egy arra kialakított szobában leülnek egy fotelba és az elkészült , műszeres mérés alapján faxa hangfalat hallgatják, fülelnek és jegyzetelnek. A jegyzetelést figyelembe véve átalakítják a hangfalakat. Aztán a fülemberek véleményei alapján átalakított hangfalakat mindenki füleli és azt mondják, hogy na ez faxa, a műszeres mérés meg azt mondja, hát ez nem faxa. ....???
-
-KP-
addikt
válasz achilleuss #173433 üzenetére
Én meg személy szerint már egyiket sem erőltetném. Mikor van már usb,hdmi, de leginkább hálózati lejátszás.
-
alphamooncam
őstag
válasz skippper #173430 üzenetére
Megint csak magamat tudom idézni:
"... nem hiszem hogy ilyen egyszerű a világ, hogy ami nem fehér, az fekete, és nincsenek közte szintek.
Kellenek a mérések, de ne legyünk már egybitesek, mert akkor magunkat csapjuk be."
Akkor még egyszer! Kellenek a mérések, de ne legyünk korlátoltak.Tudok ezen a fórumon mondani olyan gyakorló és népszerű mérnököt aki elfogadta azt, hogy valamit nem elég pusztán megmérni, ÉS (!) a meghallgatást meg nem lehet mellőzni.
Nem vagyok mérésellenes aszt' vagy elhiszed vagy nem.
-
achilleuss
tag
válasz BBéci #173404 üzenetére
"Az optikai sokszor digitális mellékízt visz a zenébe..."
Ez azért elég jó kis érv azoknak, akik egy kalap alá veszik a digitális és optikai hangzást, amikor az optikain felfedezed a digitális hangzást. Akkor már különbséget tudsz tenni az optikai és digitális hangzás között. Engem meggyőztél, azért veszem meg azt a Zidoo-t, amin van digi.koax. Az mondjuk még érdekelne, hogy megfogalmazható e, hogy milyen különbséget hallasz a kettő között. -
skippper
senior tag
válasz alphamooncam #173427 üzenetére
Egyrészt ha elolvasod az üzenetem, pont azt írtam, hogy ezt nem lehet cáfolni, alaovető igazság, csak lehetetlen vele érvekkel szembeszállni. Lehet nem elég jó az USB kábelem, így a betűim úgy jelennek meg, hogy nehéz olvasni.
Másrészt innentől kezdve semmilyen mikrofonos beállításnak, equalizernek, REWnek semmi értelme, mivel úgy állítgatja be a rendszert, hogy nem érzékeli a titkoa dimenzióját a hangnak. Pár napja küldtél részletes méréseket a mélyládádról, milyen célból csináltad őket, ha megbízhatatlanok és úgysem adják vissza azt, hogy hogy szól?
Az én olvasatomban a zeneszerző művész - ott ezek jó érvek és elfogadható a szubjektív álláspont, viszont a hangtechnika műszaki tudomány és mint ilyen objektív, műszaki alapokon kell az érvrendszerét kezelni.
@KP - szerintem ez egy nagyon érdekes és fontos vita ebben a topikban. A jelenlévők zöme használ valamilyen mérésen alapuló beállítási rendszert - ráadásul egészen szofisztikáltakat. Ha elfogadjuk, hogy a mérések pontatlanok és annyira megbízhatatlanok, hogy mérhetetlen rajta egy olyan változás, ami a valóságban "úgy meglódítja a rendszeredet, mintha teljesen új hangszórókat vettél volna - kábelezés" akkor a fél topic értelmét veszti
-
achilleuss
tag
Lenne egy újabb kérdésem. Filmeket jó minőségben le lehet tölteni valahonnan/fizetős is lehet/, amit tárolhatok pl külső HDD-n, vagy külső SSD-n és onnan lejátszom. A Netflix csak online megy, ha jól tudom. Én tárolni akarom a jó filmeket, net-től független. Amit eddig töltögettem net-ről, az vegyes saláta minőségileg, sok benne a prologic-os is.
ui: minimum DD5.1
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz skippper #173422 üzenetére
Mint mondottam vala:
"A mérés pártiakat sosem fogod tudni meggyőzni arról, hogy nem mindentudók, és teljes meggyőződéssel vallják, hogy már mindent ismernek a világegyetemben, mindet meg tudnak mérni és egy paraméterrel egy vonal mentén sorba is tudják rendezni azokat."
Bejött.
-
lenox
veterán
válasz alphamooncam #173420 üzenetére
Pont az lenne a magva, hogy nem azt mérjük amit érzékelünk, hanem valami mást/másokat
Igy van. Amig a vezeteken levo jelbol erzekeles lesz, addig egy csomo minden tortenik vele. A vezetek merese azt mutatja meg, hogy ha mast erzekelsz, akkor az nem a vezeteken tortenik, hanem utana. Ahol egy csomo minden van, beleertve egy agyat is, amirol valoban egy csomo mindent nem tudni. Azt mondjuk tudni rola, hogy ketszer nem erzekelsz ugyanazt, meg ha a vezeteken ugyanaz jon is. -
-KP-
addikt
Most tényleg ezen fogunk még egy napig fingfűrészelni?
-
-
skippper
senior tag
Azért ez erősen demagógra sikerült. A gondolatmeneted akkor állja meg a helyét, ha azt a feltételezést tesszük, hogy a hangok fizikájában és az emberi hallásban van egy olyan - az emberi tudomány számára egyelőre ismeretlen - tényező is, ami alapjaiban változtatja meg azt, hogy mit és hogyan hallunk. Ezt azért erősen kétlem és szomorú lennék, ha így lenne, bár cáfolni lehetetlen. Ez minden áltudomány alapvetése, hogy azt bebizonyítani, hogy nem tudsz valamit alapvetően teljesen lehetetlen. Innentől kezdve valóban az auralátás, homeopátia, laposföld és vallások területére tévedünk, hiszen olyasvalamivel kellene érveket szembeállítani, ahol az érvrendszer alapköve az, hogy "de itt van valami, amit senki nem lát, senki nem ismer és senki nem tud megmagyarázni, de hidd el, hogy létezik".
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
Miért vagy benne olyan biztos, hogy nem azt mérjük, amit kellene? A hang csak levegőt mozgat meg, pontosan tudjuk mérni, hogy mennyit. Más hatása mi lehet a hangnak? Az nem jó válasz, hogy "nem tudom, de biztos van, mert csak az igazolná az elméletem". Azt mérjük, amit érzékelünk, a mikrofon konkrétan egy jobban elkészített dobhártya.
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173419 üzenetére
Pont az lenne a magva, hogy nem azt mérjük amit érzékelünk, hanem valami mást/másokat, így aztán persze hogy nem egyeztethető össze a kettő.
Nyilván nem fogok tudni ilyen mérést mutatni, hiszen akkor már tudnánk, hogy mit kéne mérni, de nem tudjuk.
Ezt valaki vagy elfogadja, vagy nem. Az érzékelés pártiaknak, persze becsaphatók az érzékeik, de a méréspártiak meg nem azt mérik amit kellene.
Egál.
Persze csak szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173418 üzenetére
Pont a méréspártiak azok, akik elfogadnak új álláspontot, mert ez nem kultusz, nem a saját tévedhetetlen véleményünk az alapja (mint a kábeleseknél), hanem bármi, ami bizonyítható és ismételhető. Amint mutatsz egyetlen mérést, bármilyen kábeles különbségről, meg is győztél, hogy van.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
Hagyd! A mérés pártiakat sosem fogod tudni meggyőzni arról, hogy nem mindentudók, és teljes meggyőződéssel vallják, hogy már mindent ismernek a világegyetemben, mindet meg tudnak mérni és egy paraméterrel egy vonal mentén sorba is tudják rendezni azokat.
Akinek nem inge ne vegye magára !
"Természetesen már nincs hova fejlődni, mert már mindent ismerünk, és el tudjuk dönteni számok alapján, hogy melyik lesz nekünk a jobb és az érzékelés nem ér semmit."
Nem tudok ezzel a gondolatmenettel azonosulni, nem hiszem hogy ilyen egyszerű a világ, hogy ami nem fehér, az fekete, és nincsenek közte szintek.
Kellenek a mérések, de ne legyünk már egybitesek, mert akkor magunkat csapjuk be.
Persze csak szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz skippper #173405 üzenetére
Ez így van, végső soron a hullámforma mindent bemutat, azt is, amire nem létezik mérőszám. Minket nem is érdekel, hogy mi a változás, csak hogy van-e, de ugyebár tökéletesen azonos a mért eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
I'am Dony
őstag
válasz ada19 #173411 üzenetére
Nem ismerem a progit ennyire mélységében. Nem használom (még , de azért el van téve szűkebb időkre), de tudok mérni LFE-t nélküle is. Szóval, ha nem ronthat így akkor OK. majd Void megmondja a tutit, csak gondoltam zárjunk ki minden egyebet (EQ APO???) első körben.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz Tamoo #173403 üzenetére
Minden létező beállítást kipróbáltam: small/large minden, crossovereket átállítottam 80-ról 150-re AVR-en, LPF-et subon és AVR-en is, csak Direct és Multi Ch In között volt különbség. De futok vele mégegy kört ma este hogy kizárjam az emberi mulasztást.
Már az is eszembe jutott hogy a subot egy másik csatorna pre-outjára rakom kíváncsiságból és úgy mérem meg, akkor kiderülne az AVR hülyít-e.
#173408 I'am Dony: vagy így, vagy úgy de a végére járok Nincs semmilyen mókolás jelenleg, vagy nem tudom mire gondolsz. HTPC -> AVR HDMI-vel, UMIK-1 USB, és REW.
[ Szerkesztve ]
Mégsenem
-
I'am Dony
őstag
válasz ada19 #173400 üzenetére
Ez sehogy nem lehet normális. Vagy a szubon vagy az AVR-en valami vagy beakadt vagy rossz a beállítás. Hátha segít... itt a volt Arendalom átvitele. Ez ugye a gyártói spec alapján 160 Hz-ig szól. Nincs olyan esés mint nálad. Vmi ott nem jó. Nem próbálnád meg a laptopos programok mókolását kihagyva csak simán REW-el? HDMI, 4-es kimenet, 10-200
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
"Ezt milyen mikrofonnal és műszerrel lehet érzékelni és mérni?"
Bármilyennel, mert ha nem tudod mérni, akkor amit hallasz csak érzéki csalódás és nem reprodukálható. Nem kell túlmisztifikálni a hangokat, nagyon egyszerű fizikai jelenségről van szó, hullámként terjedő rezgés a levegőben (vagy vízben, kinek mi jön be lakhatásnak), ami tökéletesen és minden aspektusában mérhető műszerekkel, az emberi érzékszerveknél sok sok nagyságrenddel pontosabban. Aztán erre a fizikai alapra lehet rápakolni a pszichoakusztikát, ott jön be a képbe, hogy kinek milyen füle van a zenéhez. Ha más a mikrofon által mért hang, akkor onnantól hullámgörbéket nézegetve nehéz megmondani, hogy melyik szól jobban, DE amíg nincs fizikai változás két hullám között, addig nincs értelme beszélni arról, hogy az egyik jobb/rosszabb. Ha Neked meggyőződésed, hogy konzisztensen hallasz olyat, amit semmilyen mikrofon nem tud kimutatni, akkor bizony egy aurahallóval van dolgunk és nincs értelme szakmai vitát folytatni a dologról egy szakmai fórumon.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz achilleuss #173378 üzenetére
Mivel már megint felbukkant a kábel eladások felpörgetésének vádja, tisztázni akarom, hogy az optikain ugyanúgy haszna van a kereskedőknek, mint a koaxiálison. Tehát ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki szerint az egyiknek vagy a másiknak jobb a hangja.
Természetesen az összehasonlításoknak csakis úgy van értelme, hogy aki vagy akik fülelnek, azok nem tudják, hogy éppen melyik kábel (lejátszó, erősítő, hangdoboz) van éppen bekötve, aktiválva. Az optikai sokszor digitális mellékízt visz a zenébe, ezt nem tudom jobb jelzővel leírni. Ezt milyen mikrofonnal és műszerrel lehet érzékelni és mérni?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz ada19 #173400 üzenetére
"A múltkori 90 Hz körüli esésemre visszatérve, egyre jobban úgy gondolom hogy ez normális csak senki nem tudja miért"
Normális ha az ember crossoverrel méri a szubot vagy ha olyan a szub frekimenete. De az Arendalnak nem olyan. Én tartom, hogy az AVR-en valami aktív. Kipróbáltad már, hogy large-ra állítod a dobozokat (az LFE LPF-et meg jó magasra) és úgy nézed meg?
[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
válasz Dorian #173401 üzenetére
Nem szólna halkabban, pont akkor szólna hangosabban.
Mert a Marantznak nem teljesen jó a 2.HDMI kimente, nem jelenik meg rajta az OSD.
Meg a Broadlinkbe nem tudtam felprogramozni, hogy kapcsoljon át arra, ha indítom a projektoros filmezést, mert az F22 a HDMI2-n van.
Így meg plusz nyomkodni kell.
Tudom ez az én hülyeségem.Nah meg az tudja az ARC-ot is, ami nem lenne hátrány.
Tudom a HTPC olcsóbb lenne.Mondjuk még ez is csak érdeklődés mert nem biztos, hogy meg is veszem, mert nem tudom milyen lehet az a német Anthem, meg postázna-e az eladó ide.
Úgyhogy csak a szokásos infógyűjtés van még.
Meg most a DIY hangfal láz is elkapott. AVSForumon nézem, hogy ki miket csinált.
Mert azokat is lehet le kellene cserélni, hogy feltudjam tenni a front szekciót a falra, hogy tuti gyerekbiztos legyen, mert festés után nem került vissza már a babakarám. Igaz eddig szerencsére békén hagyták, de ha kicsi is nagyobb lesz ő is jár már akkor lehet lesz szladgálás aztán az ördög nem alszik.
És valami nagyobb érzékenységűre kellene akkor már.
Az a TAGA amit korábban itt ajánlottak az nem olyan érzékeny. Meg annak a minsőgét sem tudom, mert nem tudom sehol sem meghallgatni. Vagy egy fórumtárts, de 2 órára lekik innen.
Ez tetszene, [link]
itt kb a hangszórók lennének 200 ezer körül, ha a front szekció egységes lenne WTMW 3 db, hátra meg 2 db TM.
Plusz erre mégrájönne a keresztváltók meg a dobozok. Szóval ez is kb benne lenne 300-400ba összesen.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest