Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
Az agyunk számára a fontos tartományban 2-6-7-8kHz-ig +-3dB felett ill 1-2% torzítás felett hallható a minőségromlás, 200Hz alatt, de talán még 500Hz-nál 10-15%-sem probléma.
Viszont a hangnyomásszint az igen.
Én ezeket figyeltem meg, számos mérés, és meghallgatás alkalmával, nálam vagyis én, annyira nem vagyok érzékeny a szubtartományra szerencsére.[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz python1 #173895 üzenetére
Ezt már nem lehet érdemben tovább egyengetni ezzel a módszerrel, tök fölösleges több filtert rárakni. Ha a 82Hz-hez tennék még, azzal is csak a torzítást emelném tovább.
"Én 1/24 smoothing beállítást használok EQ-nál, crossovernél, ha számít ez valamit."
Nem számít semmit, mivel az csak a grafikon megjelenítésére van hatással. Attól is egyenesebb lenne ha 50dB átfogás helyett 100dB-esre állítanám az SPL skálát! De attól még ugyanaz.
Ezen nincs semmi smoothing.[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
Na erőtvettem már magamon, aztán bekötöttem a sima legolcsóbb miniDSP-t kipróbálni. Szépen kivasalta. Egy darabig majd így használom próbaképpen. 6 filtert kapott a 10ből.
Ez csak a Klipsch, az Ultit meg se próbálom rákötni, nagyon kevés ez a 0.9V-os kimenő jelszint, a Klipsch-et is fel kellett csavarnom rendesen, hogy kompenzáljam.
81Hz környékén azért van egy szép nagy állóhullám, torzítást is megdobja rendesen, de azt most nem mutogatom. Majd játszok még vele máskor. Lehet ott kicsit túltoltam.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz Skyner #173892 üzenetére
Azért csak bizonyos filmeknél jön elő, mert valahol a basszus elő van készítve arra, hogy úgyis emelve lesz pl. room curve szerint, egyébként simán lapos. Emiatt egy ideig két EQ közt váltogattam, aztán meguntam, és a halkabbat választottam maradandóan.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Skyner
tag
válasz Cseneles #173878 üzenetére
Neked is köszönöm szépen a válaszodat.
Nem terjengősséggel van bajom, mert az nincs, csak ha túlhangosítom. Ez is csak bizonyos filmeknél jön elő, pl. a The Greatest Showmannél nagyon hallatszik az elején a dobbantásnál ha túlerőben van a mély, egyébként más filmnél megadja a chest-slamet és a kanapé is ki akar mászni alólam.Gondolom, kell egy bizonyos SPL amelynél különbség érzékelhető mellkasütésben és talán különböző mértékben zártnál és reflexesnél.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz Melorin #173886 üzenetére
Mert stúdióban nem egy-két helyen kell jól szólnia, hanem mindenhol, állva, ülve, 10-20 helyen. Ezt csak akkor tudod elérni, ha minél jobban elválasztod a fő hangot a visszaverődésektől, például ha nincs fal közelében. Moziban is általában középen van a sub, ha pedig ott nem jó, kicsit oldalra. Atmos óta már a közép sem elég jó, széltében a teljes front fal kell, hogy síkhullám legyen a mély.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Melorin
addikt
Miért van az, hogy amikor egy stúdiómélyládás oldalra tévedek, ott a pontos reprodukció miatt óva intenek attól, hogy falhoz közel tegyük a mélyládát, urambocsá a sarokba meg aztán semmiképp. Csakis középre.
Amikor viszont házimozis oldalról van szó, ott a sarokba tetetik a felhasználóval.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
Igazából van, a zártak szándékosan időben eloszlatják az egyszerre beérkező nagy jelet, ezáltal az érezhető mélyek megszűnnek, cserébe hallhatók lesznek, ezért jók zenére, és kellemesek kis hangerőn is (a refis kis hangerőn olyan, mintha nem is létezne, ez a hallásunk miatt van, lásd Phon görbe). Mivel nem hatékonyak, ez kényszer is. Ez az előnyük, viszont nem lehet gyorsnak nevezni őket, erre objektív összehasonlítást itt találsz. Ha az kell, hogy mozin igazán mellbe vágjon, akkor csak a reflexes út járható. Mivel műszakilag a reflexes a felsőbbrendű, ezért lehet belőle zártat csinálni (fizikailag és szoftverrel is), még hangolni is, de fordítva ez nem igaz.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Ha minden körülmény és készülék ugyanaz, csak a szubláda változik, ráadásul azonos gyártó egy bizonyos sorozatáról van szó, de lassabbnak, terjengősebbnek hallom a reflexeset, az is akusztikai probléma miatt van?
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Melorin
addikt
válasz VoidXs #173874 üzenetére
Pontot tettem a dologra, megrendeltem akciósan a 115SW-t.
- Nem sokkal drágább mint a kistesója így akciósan, viszont hosszabb távon ha esetleg egy nagyobb szobába költözök, ott sem fog szégyent vallani.
- Nem sokkal nagyobb mint a kistesója, még pont befér mindegyik lehetséges helyre.Ha beválik, a következő fizuból veszek mégegyet, gondolva a kiegyenlítettebb hangképre.
(ha szólóban is elégedett leszek a hangjával, akkor nem veszek mégegyet. win-win)Gyerünk, kövezzetek meg
[ Szerkesztve ]
-
Cseneles
őstag
válasz Skyner #173877 üzenetére
A subok szamanak novelese(nem egymasra feltornyozva) orvosolja az akusztikabol eredo problemaidat a melyfrekvencian. Egy dragabb sub helyett inkabb probalj 2db kozepkategoriast beszerezni. Nyitott vagy zart.... Mindig vita tema. En meg egy zart studio melyladat nem lattam de akad olyan is aki igen. Az akusztika fontosabb mint ez a zart es nyitott vita. Nemsok koze van a gyorsasaghoz annak h zart. Ha terjengosnek hallod az akusztikai problema tulnyomo tobbsegben. Remelem segitettem
[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Skyner
tag
Köszönöm szépen a válaszodat.
Nem akarok mindenáron 3-at, csak már megszoktam, hogy elektronikus zenén pl. csodálatosan szólnak a zártak.
Attól félek, hogy ha 2db reflexesre cserélném a zártakat, akkor hiányozna az a pontosság amit a mostaniak nyújtanak. Rendben van, hogy ledugózhatnám mindkét portot a 2db reflexesnél, de akkor meg talán mégsem lenne olyan, mint amilyen az eredetileg zárt kialakítású subok nyújtanak és pont filmeknél vesztenék abból az erőből, amit egyébként nyújtanának, ráadásul megnövekedett torzítási értékekkel.Egyébként HTPC-t használok Cavernnel, szuperül sikerült beállítanom mindent (ismételten hálámat fejezem ki Bencének a Cavern miatt ), de etalon elv az, hogy kis helységbe a zárt subok jobbak?
Lehet, hogy ebben senki nem tud tanácsot adni nekem, de pofátlanságnak tartanám, hogy berendelek 2db reflexest, aztán meg visszaküldeném, mert nem hoznának többletet a kis szobámba. Egyébként megkérdeztem a Monoprice supportját, hogy mi a véleményük erről, de csak annyit válaszoltak, hogy elég lenne nekem ebből a "szörnyetegből" 1db, de ha kettőt rendelnék, minden probléma nélkül visszaküldhetem 14 napon belül.
Oké, de nem visz rá a lélek, hogy éljek ezzel a visszaküldési lehetőséggel ha mégsem lennék annyira elégedett az új szerzeményekkel.Van esetleg valaki, aki 12"-os Monolith reflexes subot (1 vagy 2db-ot) használ hasonló kis térben ahol meghallgathatnám zenével és filmmel?
[ Szerkesztve ]
-
ctrlaltdel13
őstag
-
-KP-
addikt
válasz Skyner #173872 üzenetére
Szerintem legalább 2-2 legyen egyforma. Pl. elől 2 mono, hátul a 2 SVS. Én a gyengébb szubot tenném hátra, ami közelebb van hozzád. Integrálni lehet, de kell hozzá Cavern, vagy minidsp. A zártnak és a refisnek sem a rolloffja , sem a fázismenete alul nem egyforma.
1 falra semmiképp se keverd a zártat a refissel. Ha minden áron 3-at akarsz akkor maradjon a két zárt együtt.
[ Szerkesztve ]
-
Skyner
tag
Elvetendő ötlet, hogy 2db SVS SB-2000 zárt subhoz megpróbáljak integrálni egy 12"-os reflexes Monolithot?
Alapvetően meg vagyok elégedve a jelenlegi subjaimmal, de még sosem volt minőségi reflexes subom.
Azt már teszteltem, hogy 1db subbal hiányérzetem van, olyan mintha a mélyhangok eltolódnának a sub elhelyezéséhez mérten a másik oldalra. Ha csak a baloldali sub megy, a jobb fülemet "birizgálja", ha a jobboldali sub megy, akkor pedig a bal fülemet. Fárasztó így a fülemnek, ezért gondolkodom továbbra is 2db subban.
Ha mindkét sub megy, akkor semmilyen gondom nincs, nekem így perfekt az érzés, meg vagyok velük elégedve, csak filmeknél várok itt-ott erősebb robbanást, bár lehet hogy csak telhetetlen vagyok.A szobám nem dedikált moziszoba, méretei: 3,62m széles, 4,05m hosszú és 2,63m magas.
A frontoldalakon 2db 12"-os Monolith is elférne a frontok és a tv állvány között.
Azon is gondolkodtam, hogy az egyik zárt SVS maradna a jobb oldalon, a másik zártat betenném balra a hátam mögé, a reflexes pedig menne balra előre. Ebben az esetben csak 1db-ot vennék a szóban forgó reflexesből.
Az csak a kérdésem, hogy integrálható 1 vagy 2 zárt láda egyetlen reflexessel, vagy csak magamat szívatnám vele?
Mit javasoltok ilyen kis helységbe? Maradjanak a zártak, vagy maradjon mindkét zárt és vegyek egy reflexest mellé, vagy ha már úgyis elférne 2db böszme reflexes, akkor azokra váltsak?[ Szerkesztve ]
-
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz ctrlaltdel13 #173867 üzenetére
Nem, csak sokat olvastam róla. Viszont az R-115SW-t hallottam és akkor nem tetszett, mégis meg mertem venni!
Most abszolút nem a hallgatózás ellen akarok beszélni, mert az tök jó, viszont engem már csak az érdekel, hogy az adott darabok nálam beállítva mit mutatnak. Ha hallom egy teljesen más/szokatlan környezetben, rosszabb esetben nulla EQ-val, abból én nem tudom rendesen megítélni. Persze a döntéshez közelebb vihet, ha van lehetőség meg kell hallgatni!#173868 -KP-: De. Bár gondolom ahhoz úgy is kell hajtani. Viszont tudni tényleg nem árt róla vásárlás előtt.
[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
Nem az XTZ-nél van portzaj 30hz alatt? Mintha olvastam volna valakitől ilyesmit.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Melorin #173859 üzenetére
A PB1000-t nagyon gyorsan kiverném a fejemből.
Az XTZ tutira jó vétel. Én is filóztam anno, hogy az R-115SW legyen vagy a 12.17 EDGE. Utóbbinak azért lényegesen emészthetőbb a mérete és igényesen megépített darab, nem a spórolást látom rajta. A Klipsch is baromi jó ár/érték arányú akciósan, de az XTZ ezen az áron még talán rátesz.#173856 VoidXs: Erősítő elhalálozásokról azért lehetett olvasni.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz I'am Dony #173857 üzenetére
Köszi. Gondoltam, mindenből kilehet fogni rosszat. Inkább arra irányult a kérdésem, hogy idővel mennyire hajlamos elromlani, mennyire időtálló konstrukció.
Azt hiszem leszűkült a kör a 112SW és a SVS PB-1000-re. 2db-ot belőlük. Már ha találok még 2db SVS-t, nem nagyon árulják már szinte sehol. -
Melorin
addikt
válasz Dorian #173851 üzenetére
A TV alatti kb 180cm széles és 45cm magas területre tudok subot tenni, illetve a kanap mellé jobb oldalra. Itt kifújtak a lehetőségek. A 112SW árban és méretben is szimpatikus, abból 2-re is futja a budget-ből. Árban valami hasonló jóféle sub létezik? A klipsch tartós cucc, vagy döglenek pár év után? A gariztatása mennyire macera?
-
Dorian
félisten
válasz Melorin #173849 üzenetére
Nem ezt mondtam vagy gondoltam. Hanem lehetséges, hogy egy nagyonjó helyett inkább 2 olcsóbbat, kisebbet vennék helyedben, hogy legalább a problémák egy része kezelhető legyen. Persze ha el lehet helyezni a kettőt máshová, mint a két front és a TV alá (nem tudom mi a van a szobában a hátad mögött esetleg.)
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Melorin
addikt
válasz Dorian #173848 üzenetére
Nem sértődök meg, de most akkor nekem nem jár mély? Hallgassam továbbra is a frontokat magukban? Valami kell melléjük mert így önmagukban nagyon karcsúak a filmek, semmi hatása nincs a robbanásoknak, ütközéseknek, stb. Évekig így hallgattam de most besokalltam és kell valami melléjük, még ha az akkusztika miatt nem olyan mint másoknál, nagyobb térben.
-
skippper
senior tag
válasz Melorin #173845 üzenetére
A Monolith jó 20 centivel magasabb és mélyebb, arra gondoltam (12" vs 12"). Bár én nem vagyok egy nagy basshead, de én a 12"-es Monolithról jöttem vissza (kizárólag a mérete miatt) 112-es Klipschre és köszönöm tök jól elvagyok vele (főleg feleannyiért).
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz skippper #173843 üzenetére
A 112 Klipsch is 12" mint a Monolith 12" aminek az elhelyezéséről diskurálunk egy ideje. Nem értem a csodálkozást. 10"-t próbáltam, kettőből kettő hibás volt, gondoltam feljebb lépek hátha ott nem nyúlok bele hibás darabba.
A 112SW-vel kapcsolatban folyton azt olvasom, hogy mindenki lecseréli. Ebből következtettem arra, hogy valami nem az igazi vele. Ha amúgy az is jó választás, kontrollált mélye van, nem terjeng feleslegesen és könnyű megzabolázni, akkor akár az is szóba jöhetne, rögtön kettő, 1-1 a frontok alá, mert ha minden igaz kettővel nagyobb a valószínűsége annak, hogy kiegyenlítettebb hangképet kapok ahhoz képest mintha csak 1db lenne de nem a legideálísabb helyen. Ami nem létezik az én szobámban, az tuti[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #173840 üzenetére
Most kapcsolok, hogy olyan kicsi a belmagasság, főleg a szoba túlvégén, hogy oda lehetetlen hangfalat felaggatni. Mutatom hogy néz ki kb. A berendezések egy kicsit változtak de a szoba az fix
Még a szimulátor helyére lehetne subot tenni mert ott most nincs semmi.
[link][ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz gab1ka #173834 üzenetére
Mászkálós módszerrel meg lehet találni, hogy hol a legnagyobb a kiemelés.
Youtube-on mutasson már nekem valaki olyan videót, ahogy egy hangmérnök kutyamód mászkál a szobában, miközben a szub a kanapéról figyeli!Jó persze tudom, hogy alapvetően nem teljesen értelmetlen a dolog, de némileg komikus.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
A kisszekrények nem kellenek oda, csak azért vannak mert nélkülük alacsonyan lennének a frontok. Én a sub tetejére tenném legszívesebben az egyiket. De ha a sub középen lehet akusztikai szempontból, akkor jó helyen vannak azok is.
A 12" monolith-val az a baj, hogy 60cm mély, így még ha a falnak is tolnám, kilógna az eleje a szoba közepéig Na jó, nem a szoba közepéig, csak a 2 fekete "sziromig" ami a képen is látható. Az meg hogy néz már ki?! -
gab1ka
senior tag
válasz Melorin #173832 üzenetére
Értem, ez esetben tényleg elég szerencsétlen ez a sub téma.A majdani hibátlan sub elhelyezéshez itt tuti kapsz másoktól hasznos tanácsot, szerintem a mérést nem múlja felül az a mászkálós megtalálás, ez a kategória amiket nézegetsz azt gondolom mindenhol tud hangos lenni 12nm-en, csak nem mindegy hogy hogy .
-
-KP-
addikt
válasz Melorin #173829 üzenetére
Két kisszekrényt tedd fel a falra. Máris van hely a szuboknak. Még a frontjaid is felteheted a falra, és mehet eléjük a motoros vászon
Egyébként valid és működő megoldás lehetne nálad 4 darab DIY zárt szub a szobád 4 felső sarkába. A felső sarok ugyanúgy sarok, mint az alsó. Hangnyomásban is bőven elég lenne, és 4 szub egyenletesebb mélyet is tolna a szobádba, mint 1.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz gab1ka #173831 üzenetére
Kipróbáltam teljesen más elektronikával is. Egy Behringer külső hangkártya kimenetéről azt a PC-re kötve, másik RCA kábellel is ugyanazt az anomáliát okozta.
Én sem szimpatizálok a baloldallal, de csak itt tudok kialakítani mozikuckót, nem tudom hosszában használni erre a szobát, már próbáltam.
Ezért tenném messzebb a subot a baloldali faltól. A TV vagy a jobboldali hangfal alá.
Amíg itt volt a Monolith, kipróbáltam azt, hogy ülőpozícióba tettem a subot és vérebként mászkáltam körbe a szobában a mélyhangokat szaglászva és nem találtam olyan helyet a szobában ahová el is férne egy sub és jó hangos a mély. Csak a TV körül volt jó. -
gab1ka
senior tag
válasz Melorin #173829 üzenetére
Nincs lehetőséged a hibásnak titulált subod más elektronikával is kipróbálni? Elég fura véletlen lenne hogy pont két ugyanolyan rosszat küldenek.
Ne vedd készpénznek ezt, nem vagyok szakértő és lehet nagy butaságot írok most, de szerintem ha ennyire a szobád egyik oldalára telepíted a setupot, akkor ott nem igazán lesz élvezhető a mozizás az akusztikai anomáliák miatt.Nálam is ez a helyzet, hiába a mikrofon szerinti tökéletesen egyező hangerő minden hangfalból, így is érzésre kicsit a közeli oldalfal felé húz az egész.A helyiséget teljes egészében használva elforgatva mindent ahogyan kell is, teljesen más szintre emelkedik az egész. -
ctrlaltdel13
őstag
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #173828 üzenetére
Ide kéne integrálnom a leendő subot. A kisszekrények csak azért vannak ott hogy legyen mire tenni az állványt, szóval az nem korlátoz a sub elhelyezésében, arrébb/el kerülhet onnan. A kócerájnak középen (erősítő, DAC, lineáris táp, Rpi+Moode) lesz egy kb. 2 összetolt kisszekrény méretű polcos szekrénye ami fixen ott lesz vagy középen, vagy a baloldali szekrényke helyett. Amennyiben a sub a sarokban fog a legjobban szólni, arra tenném rá állványostól a baloldali hangfalat.
Első körben viszont középre szeretném tenni a subot oldalra elfordítva.u.i. Vagy veszek 2db 112SW-t a kisszekrények helyére
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz ctrlaltdel13 #173823 üzenetére
Persze hogy van helyem, 12m2-ben bővelkedek helyben Ahol el kell férnie egy ágynak, PC asztalnak, TV+hangfalak és azzal szemben egy kanapé. Csoda hogy odafért még egy ajtó is a falra
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
Te is meg tudod hallgatni, ingyen hozzák viszik (14 napon belül). Mondjuk azt a futárt soha nem fogod újra látni.
Mégsenem
-
Tamoo
MODERÁTOR
Annak az árából most lehet venni 3db R-115SW-t és még az asszonyt is el lehet vinni vacsorázni.
Persze én is szívesen meghallgatnám.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
válasz skippper #173815 üzenetére
Elég böszme. Azon gondolkozok, hogy vajon ha nem szembe forgatom magammal a hangszóróját hanem oldalra néz, az mennyire gáz? Mert úgy sokkal esztétikusabb lenne, pont kitöltené a helyet a karos falikonzolra szerelt TV alatt.
-KP- Csak addigra sérvet kapok a sok ki-be csomagolásba.
[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
19-re húzzak lapot és rendeljek egy 12" Monolith-ot a 2 hibás 10" után? Amúgy is 3 a magyar igazság. 26-án elvileg 800 EUR körül lesz az ára.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
Anti black friday Arendal módra: ma reggelre 1961 1S/1V és ki tudja még mi ára 100 EUR-ral lett emelve.
Mégsenem
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #173809 üzenetére
Köszönöm!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest