Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Quetz
őstag
válasz alphamooncam #173596 üzenetére
A vízesés diagramra gondolok példaként, ahol pontosan látható az időbeni lefolyása egy ilyen mérési ciklusnak.
Tényleg ennyire nem tudod összerakni a 2x2-t, vagy csak tetteted?
-
skippper
senior tag
válasz Dorian #173598 üzenetére
Már létezik ez a filozófia-klub
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #173583 üzenetére
Nem téves. Ha azt állítod, hogy a változó alapzajú szobádban megismételhetően hallod a kábelek hatását, akkor az alapzaj változása nem olyan tényező, ami ezt lehetetlenné teszi, így a mérések során ettől függetlenül is látszania kell a különbségeknek.
Ha pedig nem hallod a hatásukat megismételhetően, akkor ugyebár amit hallasz "az nem tudományos értékű, és ezáltal semmit sem bizonyít".
Mondjuk jobb lenne, ha keresnél valami filozófia-topikot erre az értelmetlen szellemi maszturbálásra.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
mr. bryan
tag
Mar mas is mondta, de megismetlem:
Ne etessetek a trollt.
-
alphamooncam
őstag
válasz Tamoo #173595 üzenetére
Csak jelezni szeretném, hogy nem utólag "találtam" ki a minimálisan szükséges feltételként, hogy "szivassam" VoidXs-t, olvass vissza kérlek, ha nem emlékeznél rá!
"Úgyis mindig bele fog kapaszkodni valamibe a vélt igazáért..."
Rám nem jellemző, hogy félmunkát végzek, de mindenki magából indul ki, és ha kell talál kifogást, hogy miért jó az úgy ahogy van.
Továbbmegyek, megemelem a kalapom, és készséggel megkövetem ha ezt megcsinálja, hogy véget lehessen vetni a meddő vitáknak.
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz VoidXs #173593 üzenetére
Minden perc amit ezzel töltöttél rablás volt az életedből. Még mérnöki tudás sem kell, józan paraszti ésszel is belátható, hogy tökmindegy, hogy sweep-el mérsz vagy zenével... (Csak a sweepnek van értelme...)
Úgyis mindig bele fog kapaszkodni valamibe a vélt igazáért...
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173593 üzenetére
Biztosan észrevetted, hogy kritikám minden bántó szándékot nélkülöz, elismerem a szaktudásod, én bizonyosan nem tudnám még csak megközelíteni sem azt a szintet amit képviselsz. Ez tény.
A diagramokra nézve viszont, még mielőtt használatba venném az új funkcióját a Cavernnek rögtön látható, hogy az két paraméterből áll, hangnyomásból és frekvenciából.
Megtetted az első nagy lépést, az első részt, hogy nem művi mérőjelet, hanem zenét lehessen mérőjelként alkalmazni, azonban volt egy másik része is az észrevételemnek, az pedig a változás gyorsaságára, mérhetőségére, dokumentálhatóságára vonatkozott, gyakorlatilag az idő paramétert hiányolom még a diagramról, ami majd akkor lesz fontos, amikor már nem a rendszer válaszának a megismételhetősége a cél, hanem a különböző alkotórészek, legyen az ilyen-olyan kábel, DAC, erősítő, bármi, cseréjével bekövetkező változásokat rögzíti, mutatja meg.
A vízesés diagramra gondolok példaként, ahol pontosan látható az időbeni lefolyása egy ilyen mérési ciklusnak.
Most bizonyosan nagyon mérges vagy rám, de ez szükséges ahhoz, hogy feltétel nélkül el tudjam mondani, hogy "nincs rés a pajzson".
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
VoidXs
nagyúr
Na szóval, kedves alphamooncam, elkészült az új Cavern, ami zenével is tud mérni, innen le lehet tölteni, és a te elméletednek nagyon nem kecsegtetők az első eredmények.
Először is nagyon jól ki kell választanod a zenét, hogy a mérés ne legyen zajos (fontos, hogy sok hangszer legyen sok hangon), másrészt a hosszára is figyelni kell. A cucc alapból vág belőle egy kicsit, de csak technikai okokból. Én 5 és 10 másodperces részlettel próbáltam ki, utóbbinál már hatalmas volt a zaj. Az is hozzátartozik, hogy egy laptoppal próbáltam csak, hogy ne keltsem fel a fél szomszédságot, és így is sikerült kínosan azonos eredményt összehozni. Ha ráereszteném a mozira, azonnal megdőlne a hipotézised, de ezt az örömöt meghagyom neked, ugyanis ha magad látod ezt, nagyobbat üt.
Tutorial: Setup/advanced alatt az arbitrary signal-t be kell tölteni. A tallózót érdemes kivinni oldalra, mert ha kattintasz benne, a mögötte lévő opciókat is átállítja. Ezt most nincs kedvem javítani, van jobb dolgom. Export alatt az Export curve opció menti el a görbét, amit REW-be is be tudsz tölteni.
Először elmondom képen, miért olyan jó a sweep: ezen a zajos rendszeren is tökéletesen megismételhető, a két görbe egy és ugyanaz, nem ok nélkül mérünk vele mindig:
Aztán jöjjön az első próba zenével, 5 másodperc anyaggal, valamelyest hasonlók, de azért már látszik a zaj, és elég rossz. Ez ugyanaz a mérés, nem mozdult se mikrofon, se semmi:
10 másodpercnyi zenénél már abszolút értékelhetetlen és megismételhetetlen a zaj miatt:
Inkább nézzük meg, hogy hasonul az egyik 5 másodperces részlet a sweephez:
Csak nem szinte tökéletesen ugyanazok? Ki gondolta volna, hogy ha egy képlet eredménye a mérőjeltől független, akkor ugyanaz jön ki?
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz kalozhun100 #173591 üzenetére
Az van ott, hogy talán nem szállít. Ilyenkor mindig rá lehet írni a forgalmazóra, aki általában enged a kérésnek, és minimális postaköltséggel szállít. B opció, hogy ha nem szállít, visszautalja az árat. Nagyon figyelnek, hogy véletlenül ne csússzon be egyetlen 1 csillagos értékelésük se, szóval nem ezen a 3000 forinton csótánykodnak.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz kalozhun100 #173589 üzenetére
-
kalozhun100
őstag
Hello, nem tudom jó helyen járok-e, de lenne egy Samsung HT-XA100T típusú házimozi, amihez hiányoznak a hangszóró kábelek. Annyit sikerült kiderítenem,, hogy ez(AH81-02177B) a gyári száma a kábelszettnek, de nem tudom itthon honnan tudnám megrendelni. Valami ötlet?
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173587 üzenetére
Nem igazán támadható, főleg, hogy hamarosan kapsz szoftvert, amivel cáfolhatod magad. Méréseken alapuló eredményt egyedül úgy lehet cáfolni, hogy az ellentétét méred, de már matematikailag is az jön ki, hogy amit mondasz, ugyanazt az eredményt fogja adni.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173586 üzenetére
Az megsüvegelendő, hogy a túlárazott vackokkal szemben felveszed a harcot a köz érdekében, de szerintem ez így, ebben a formában támadható, és lehet éppen az ellenkező hatást éred el vele, mint ami az eredeti szándékod volt.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173585 üzenetére
Persze, hogy nem, ez a kultusz definíciója. Ettől még egy nyilvános fórumon ne legyen címlapon tévinformáció, ami súlyos anyagi károkat okoz.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173584 üzenetére
Akárhogy is van, és akármennyire is elismerem a tudásod, ebben a kérdésben úgy néz ki nem fogsz tudni meggyőzni, mármint, hogy kábel és kábel között van-e mérhető, esetleg kihallható különbség.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173583 üzenetére
És akkor megint ott vagyunk, hogy helyes az állításod, de nem igazol téged. Azt állítod, hogy a megismételhető eredmény hiteles, ez így van. Viszont kábeles teszt még nem volt megismételhető. Az első 1-2 alkalommal vakteszten általában helyes a tipp, harmadikra már szinte biztos a bukás. Tehát megismételhetetlen az eredményük, ami pontosan a valóságra enged következtetni: amikor változást hallanak, tévednek.
-
alphamooncam
őstag
válasz Dorian #173582 üzenetére
Ez téves. [link] Ami nem ismételhető meg az nem tudományos értékű, és ezáltal semmit sem bizonyít.
De megint elkanyarodtunk a lényegről.
VoidXs-nek volt egy állítása, hogy nincs mérhető különbség kábel és kábel között.
Nekem nem kell hogy meglegyen a megfelelő szaktudásom, és felszerelésem sem ahhoz, hogy rá tudjak világítani az elmélete hiányosságaira, ami fentebb megtörtént.
A hiányosságot amit írtam, viszont nem tudta hitelt érdemlően megcáfolni, a lukakat az elméletén kitölteni, és itt nyugvópontra értünk.
Az állítása NEKEM továbbra is kérdőjeles maradt, ennyi, aztán mindenki döntse el maga van-e különbség kábel és kábel között vagy nincs.
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #173577 üzenetére
Ha azt állítod, h hallod a kábelek által okozott változást a mostani változó alapzajú szobádban, akkor ez nem lehet kifogás.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173580 üzenetére
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173577 üzenetére
Az impulzusválasz ablakozásával. Sokszor még azt is kiszűri, ha beszélgetnek mérés közben, de azért ilyet ne csinálj.
#173576 denesdr: Egy elfogadható maximumot kell meghatározni. Ez a legtöbbünk esetében éjszaka, amikor semmi nincs az utcán, közel konstans.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173572 üzenetére
"Ez megismételhető, csak még kell határozni a szoba alapzaját. "
Ez sajnos vágyálom marad, méréseim szerint ( vagy elhiszed vagy nem mert nem mentettem el ) folyamatosan változik az alapzaj, most például behallatszik egy markoló ahogy dolgozik a ház előtt, ezt hogy tudnám megoldani?Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Quetz
őstag
válasz alphamooncam #173557 üzenetére
Mert zenét hallgatunk, nem művi sweepet vagy rózsazajt.
Erre gondoltál?
Sennheiser HD600 measured using a sine sweep versus music.Another example the Frequency response of a planar headphone in freefield:
The Impulse response of a HD600 sine versus music, inverted then overlaid:
Az eredmény megegyezik, az eltérés a mérési hibahatáron belül mozog, a felhasznált eszközök: B&K 4128 HATS + ARTA.
Ismét felmerül a kérdés, miért jó a zene mint mérőjel, amikor nincs befolyásom a mérő jel paramétereire, nem tudok mondjuk csak 300Hz-ig vizsgálódni.
-
lenox
veterán
válasz alphamooncam #173570 üzenetére
Pont erről beszélek, örömmel elfogadom az eredményt, de nem létezik ilyen, pontosabban Ti nem tudtok ilyet mutatni, én meg eddig nem találtam. Szerintem ott a labda...
Szerintem azt irtad, hogy nem fogadod el az eredmenyt: 'Lehet hivatkozni a vakteszt eredményeire, de azzal meg az a baj, hogy az meg nem mérés'Kifejtenéd kérlek hol hibáztam?
Itt:
Az is belátható hogy a végtelen számú különbségek észleléséről született beszámolók matematikailag, statisztikailag sem lehet kizárólag hamis. -
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173571 üzenetére
Ez megismételhető, csak még kell határozni a szoba alapzaját. Amennyiben a változás ezen felül van, az állításod garantáltan igazolva lett. Mivel hallani véled, ezért a tézis része, hogy a zajszint felett van a változás vélt mértéke, vagyis ha a szobádban nem tudsz mérni ennél nagyobb változást, akkor bizonyítottan tévedtél. Innentől mindkét eredmény elérhető, tehát a szobád alkalmas a mérésre.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173569 üzenetére
"Miért mondod, hogy nagyon speciális eszközökre lenne szükséged, amikor elvileg a saját rendszereden is hallod kábelek különbségét? Ha ott te hallod, akkor a mikrofon is fogja. Van ezellen bármi kifogásod, jobb a füled egy mikrofonnál? Mikrofonod csak van, ha már rengeteg mérést mutattál itt."
Feltételezés a részemről az, hogy két egymást követő ugyanazon feltételek mellett elvégezett ugyanazon kísérlet süketszoba hiányában eltérő mérési eredményt fog hozni. Ez lenne a kiinduló pont, az alapvetés.Amennyiben nem megismételhető a kísérlet eredménye tudományosan nem ér semmit.
Persze csak szerintem.
-
alphamooncam
őstag
válasz lenox #173566 üzenetére
"Nem 'nem tudott', hanem nem akart. Aki tudna ilyet, az tudja, hogy semmi ertelme, mert az eredmeny nem valtozna, de tobbet kell vele dolgozni, es aki ugy csinal, mintha kivancsi lenne az eredmenyre az valojaban nem meggyozheto, eszervekkel se meg eredmenyekkel se, tehat nincs is miert ilyet csinalni meg nincs is kinek."
Túl sok a ha, de dolgozni vele senki nem akar, hanem "tudja" a végeredményt. Most erre mit mondjak? A feltételezést bizonyítani kéne, addig csak feltételezés marad."Ez ugye a pelda arra, hogy felresoporjuk az eredmenyt, ha nem az, amit varunk."
Pont erről beszélek, örömmel elfogadom az eredményt, de nem létezik ilyen, pontosabban Ti nem tudtok ilyet mutatni, én meg eddig nem találtam. Szerintem ott a labda..."Az is belátható hogy a végtelen számú különbségek észleléséről született beszámolók matematikailag, statisztikailag sem lehet kizárólag hamis.
Kb. mint a nagy szamok torvenye, legtobben ugy alkalmazzak, hogy nem ertik."
Kifejtenéd kérlek hol hibáztam?Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173559 üzenetére
Te két teljesen külön problémáról beszélsz. Az egyik a kétrés-kísérlet, ami miatt a kvantumfizika létrejött, majd a gravitációs hullámok, amit a kvantumfizika leírt, de sosem tapasztalta senki az erre épített gépek előtt. Nagyon rossz az analógiád, ugyanis a kétrés-kísérlet számszerűsíthető, tehát nem "láttam, és úgy van", hanem mért adatok igazolták, házilag is megismételhető (ma már csak egy CRT TV elég hozzá), ezután álltak neki levezetni az elméletet. Ez a kábelek esetében nincs így egyik irányban sem: nincs se mért eredmény, mint a kétrésnél, illetve nincs előzetesen levezetett elmélet sem, ahogy a gravitációs hullámoknál. Ezzel a példával még jobban magad ellen beszéltél.
Sosem állítottam, hogy a tudás eredendő, nem tudom, miért akarod a számba adni, hogy az ember úgy születik, hogy mindent tud. Az emberiség rendelkezik a tudással, ami hivatkozható, nem pedig az egyén. Ez a kutatások alapja, csak igazolt és a tudományos közösség által elfogadott, kritizált, és korrigált cikkekre hivatkozunk. A sweepes mérésről szóló tanulmány is akkor lett hivatalos, amikor két év után lezárult a kritika, addig senki nem akart (illetve etikusan nem is tudott) vele dolgozni, amíg nem volt atomstabil és bizonyított az elméleti háttere.
Miért mondod, hogy nagyon speciális eszközökre lenne szükséged, amikor elvileg a saját rendszereden is hallod kábelek különbségét? Ha ott te hallod, akkor a mikrofon is fogja. Van ezellen bármi kifogásod, jobb a füled egy mikrofonnál? Mikrofonod csak van, ha már rengeteg mérést mutattál itt.
Nem nehéz belátni az emberi tökéletlenséget, hiszen az a vita alapja, hogy a fülünk az, ezért halljuk azt, amit.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz ctrlaltdel13 #173564 üzenetére
Önbizalomban sincs hiány..., amivel nem vagyok itt egyedül.
-
Saughassy
aktív tag
válasz alphamooncam #173563 üzenetére
Miért is lenne "hibás következtetés" az észlelés dokumentálhatósága és megismételhetősége? Máskülönben mégis hogyan tudod bizonyítani, hogy megtörtént? Toppantasz egyet a lábacskáddal, hogy "deénhallottam"? Aztán a vakteszten meg elhasalsz.... Ja nem, azt nem vállalod, mert neked arra nincs szukseged, te tudod hogy hallod. Hány ilyen kör volt már, de tényleg.
-
lenox
veterán
Úgy látom, hogy nincs kidolgozva ez a fajta összehasonlító mérés, legalábbis eddig senki nem tudott gyakorlatban mutatni ilyet.
Nem 'nem tudott', hanem nem akart. Aki tudna ilyet, az tudja, hogy semmi ertelme, mert az eredmeny nem valtozna, de tobbet kell vele dolgozni, es aki ugy csinal, mintha kivancsi lenne az eredmenyre az valojaban nem meggyozheto, eszervekkel se meg eredmenyekkel se, tehat nincs is miert ilyet csinalni meg nincs is kinek.Lehet hivatkozni a vakteszt eredményeire, de azzal meg az a baj, hogy az meg nem mérés, mert tudva lévő, hogy az összes érzékszervünk becsapható, nemcsak a fülünk.
Ez ugye a pelda arra, hogy felresoporjuk az eredmenyt, ha nem az, amit varunk.
Az is belátható hogy a végtelen számú különbségek észleléséről született beszámolók matematikailag, statisztikailag sem lehet kizárólag hamis
Kb. mint a nagy szamok torvenye, legtobben ugy alkalmazzak, hogy nem ertik. -
ctrlaltdel13
őstag
válasz alphamooncam #173563 üzenetére
Jó neked😉.
Én ahogy végignéztem a grafikont, egyből megláttam hol is tartok.
Minimális tudás, ami által rá jöttem milyen hü..e is vagyok, ezáltal az önbizalomam a nullához közelít😀 -
alphamooncam
őstag
válasz Saughassy #173561 üzenetére
"Az észlelést dokumentálni kellene, és megismételhetővé tenni, máskülönben nem bizonyítható, tehát valójában nem történt meg."
Hibás következtetés.Ja és hány észlelés lenne megfelelő számú?
Kérlek nézz körül más topikokban is, hogy ne menj messzire, és fogsz találni eleget, garantálom.
Azt ne várd hogy én gyűjtsem ki, dolgozz vele Te, a személyeskedés részét ha nem bánod figyelmen kívül hagyom, méltóságon aluli lenne erre válaszolni.
Nyilván nem nem vagyok sem Eistein, sem Tesla, de teljesen hülye azért én sem vagyok, légyszives ehhez mérten engedj meg magadnak beszólásokat, és problémára koncentrálj. Köszönöm.
-
Saughassy
aktív tag
válasz alphamooncam #173560 üzenetére
Az észlelést dokumentálni kellene, és megismételhetővé tenni, máskülönben nem bizonyítható, tehát valójában nem történt meg.
Na itt bukik meg az összes aranyfülű.
Nekem az a kedvencem, amikor olyan emberek magyarázzák pl a hálózati eszközök hatását a hangra, akik jó ha egy vízforralót képesek bekapcsolni, de közben lehülyézik azokat, akik tervezték azokat, a tudomány korlátairól okoskodnak fitymálóan, miközben azt sem értik, miért folyik a csapból a víz.
Hihetetlen mértékű arrogancia és önbizalom.
-
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173555 üzenetére
"Ismét egy olyan példa, ahol a tudomány járt előrébb az észlelésnél, vagyis adtál egy példát mellettem. "
Pont hogy, nem !Először észlelték problémát, amit nem tudtak az akkor elfogadott tudományos ismeretekbe beilleszteni, majd erre kidolgoztak ( Einstein kidolgozta) egy új elméletet, amit aztán bizonyítottak 100 évvel később.
A tudás mint olyan, nem eredendő, megszerzése egy folyamat, ami szakaszokra oszlik. Miért olyan nehéz ez?!
Minden bizonnyal nem én fogom kidolgozni a számítást és a bizonyítást, én csak a problémát "észlelem", a hiányos tudásom és a bizonyításhoz szükséges eszközpark hiányában.
" Szívesen adok neked lehetőséget, hogy a mérőszoftveremben egyedi mérőjelet használj, ahová zenét is betölthetsz, de akkor elvárom, hogy a seggreesésed publikáld..."
Szívest örömest elismerem, ha tévedtem, de vélhetően ez a közeljövőben nem fog tudni bekövetkezni, tekintve hogy nincsenek meg, és nem is várható, hogy a közeljövőben rendelkezzek az alapvető feltételekkel egy ilyen méréshez, mert nincs süketszobám.
Mondom sokadszor, örömmel vennék egy független összehasonlító mérésről beszámolót, ami nem művi mérőjelekkel történt, ami kiterjedne a mérés metodikájára, ahol leírják, hogy mely paramétereket, miért vették figyelembe és ezekből milyen következtetések vonhatóak le.
Amíg ez nem történik meg, parttalan vitának nézünk elébe, ahol az ismert okok miatt egyik fél sem lesz képes bizonyítani igazát...
Persze csak szerintem.
Tisztelem a tudásod, és elhiszem, nehéz belátni egy a számok világában élő mérnöknek az emberi tökéletlenséget.
-
VoidXs
nagyúr
Szóval a vakteszt, ami akkor sikerül, ha tényleg hallasz valamit, nem hiteles, mert nem biztos, hogy hallasz valamit? Mintha azzal magyaráznád, hogy lehet különbség a kábelek között, amivel sokan azt, hogy nincs.
Nem mindig van sok embernek igaza. Magyarországon 3 emberből 1 oltásellenes. Igazuk van? Amerikában 3 emberből 1 szerint lapos a Föld. Számottevő globális közössége van azoknak, akik szerint a repülőgép-ipar azért létezik, hogy tudatmódosító szerekkel permetezzenek minket. Mindezek online kamucikkekből erednek, akár a kábeles sztorik. Komolyan azt mondod, hogy ezeknek is igaza van, csak mert sokan vannak? És akkor még csak azokról beszéltem, ahol egyértelműen eldönthető az igazság. Russell teáscsészéje mond valamit?
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Quetz #173554 üzenetére
"Miért kellene zenével mérni?"
Mert zenét hallgatunk, nem művi sweepet vagy rózsazajt.
Úgy látom, hogy nincs kidolgozva ez a fajta összehasonlító mérés, legalábbis eddig senki nem tudott gyakorlatban mutatni ilyet.
Értsd össze lehet hasonlítani az almát a naranccsal de minek...
Lehet hivatkozni a vakteszt eredményeire, de azzal meg az a baj, hogy az meg nem mérés, mert tudva lévő, hogy az összes érzékszervünk becsapható, nemcsak a fülünk.
Az is belátható hogy a végtelen számú különbségek észleléséről született beszámolók matematikailag, statisztikailag sem lehet kizárólag hamis, annak ellenére, hogy itt az az állítás az elfogadott, hogy kivétel nélkül valamennyi észlelés vagy érzékcsalódás, vagy haszonszerzés végett elkövetett csalás.
-
Quetz
őstag
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173550 üzenetére
Amit linkeltél, csak engem igazol. A gravitációs hullámok is le voltak írva képlettel (ez a nagy "jóslat"), és kellett hozzá vagy 100 év, hogy megépítsünk egy gépet, ami mérni tudja. Ismét egy olyan példa, ahol a tudomány járt előrébb az észlelésnél, vagyis adtál egy példát mellettem. Ezért továbbra is állíthatom, hogy a mérhető dolgokra van fizikai magyarázat, amit jóval előre ismertek. Elég nehéz is lehetne tudás nélkül mérni valamit véletlenszerűen. Na a kábelekre ez az elmélet még mindig nem létezik. Nem cáfolom annak a lehetőségét, hogy ezzel te fogsz valamikor előállni, de az nem akkor lesz, amikor az érveid saját magad ellen szólnak. A többit, amit a számba adtál, inkább nem is kommentálom, annyira messze van attól, amit írtam.
Mint mondtam, a zenével mérés igazoltan azonos a mérőjellel, de a mérőjel rendszerleírási képességét vagy kemény 2 sorral kevesebb igazolni, és még rövidebb is. Szívesen adok neked lehetőséget, hogy a mérőszoftveremben egyedi mérőjelet használj, ahová zenét is betölthetsz, de akkor elvárom, hogy a seggreesésed publikáld, mert én nem fogok fáradozni, hogy mindenféle kamuterméket szerezzek be, amik igazoltan egyenértékű módszerek mellett már csúnyán buktak.
[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
válasz alphamooncam #173550 üzenetére
Miért kellene zenével mérni?
-
I'am Dony
őstag
válasz Tamoo #173552 üzenetére
Igen, igazad van Tamoo
De látni akartam (muszáj volt ) mit tud így nyersen és legalább lesz viszonyítási alapom, ha bejáródott. Meg ugye a szoba... látod milyen, így muszáj vagyok a PEQ-val belenyúlni, hogy addig is hallgatható legyen. Viszont az alsó kimenete félelmetes, ez már most látszik. -
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173541 üzenetére
"Csillagászok hogyan jósolnak meg valamit a jósláshoz szükséges tudás nélkül? Sosem így volt, hanem fordítva... "
Soha ne mond hogy soha
[link] 2016 februárjában hozták nyilvánosságra, hogy az asztrofizika történetében először sikerült gravitációs hullámokat detektálni, amelyek létét Albert Einstein 1916-ban, az általános relativitáselmélet publikálásakor már elméletben megjósolta.
De tele van a kereső velük, csak be kell írni a megfelelő szavakat. [link] Pl csillagászok megjósolták.
De Te tényleg arról akarsz elmélkedni itt, hogy a tudás hogyan fejlődik ki, esetleg a tanulást, mint folyamatot vonod kétségbe?
Vagy netán azt vallod hogy a gyermek teljes tudással jön világra, majd élete során nem tesz szert új ismeretekre ?! Kétlem.
Mi kell még hogy belásd, hogy hibásan hivatkozol eredendő tudásra, azt a tudást meg kell szerezni.
Korábban már jeleztem, hogy szerintem hiba abban hinni, hogy már mindent ismerünk, mindent meg tudunk magyarázni, mindent ki tudunk számolni, de én tök jól szórakozom ezen, meg gondolom Te is...
Az eredeti problémára visszatérve, tudsz mutatni olyan összehasonlító mérést, ami nem statikus, művi mérőjelekkel, hanem dinamikus zenével történt?
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173548 üzenetére
Ha ez az oka, akkor nem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173546 üzenetére
A komponens 3 kábel.
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173543 üzenetére
Két földút vezet a Denonból a TV-be, ez azonos azzal, mintha mindkettő földelt lenne, de csak egy kábellel lennének összekötve. A kör megvan, azt kell felszámolni.
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #173543 üzenetére
és akkor nem volt ilyen gond. Ezt módosítanám azzal, hogy legalábbis nem vettem észre. Amíg ugye koax volt és a Denon volt használva, addig ugye nem fix nagy hangerőn volt mint végfok.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173538 üzenetére
Ott is van a földhurok, a TV és a Denon közt. A PC szennyének nincs egyértelmű útvonala, ha megjelenik egy olyan kör, hogy HDMI -> analóg IC -> komponens. Egy eszköz általában egy potenciálon tartja az összes csatlakozójának földjét, nagyon kevés a kivétel, tehát a komponens és az analóg közt van kapcsolat.
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173529 üzenetére
Pontosan tudjuk, mi okozza a különbséget, az emberi hallás fejletlensége és becsaphatósága. Annyira jól ismerjük ezt a jelenséget, annyi esettanulmány létezik már ezen a fórumon is, hogy kultuszt okozó marketinget lehet a tudás birtokában építeni rá, mint a mellékelt ábra mutatja.
Csillagászok hogyan jósolnak meg valamit a jósláshoz szükséges tudás nélkül? Sosem így volt, hanem fordítva, és erre nagyon jó példák vannak, például a Neptunusz felfedezése. Ismerték a bolygók mozgásegyenletét, amik azt mondták, hogy kell lennie egy extra bolygónak, amit távcsővel még nem fedezett fel senki. Kiszámolták, hogy ez az extra bolygó mekkora és hol kell legyen, odanéztek, és hoppá, ott volt. Ennyire az érzékelésünk előtt jár a tudomány, és ennyire megbízható volt már 200 éve is. Rendszeresen mutatunk ki hangrendszerek közt olyan különbségeket, amit ember nem képes hallani, például zajszintek különbsége -110 és -120 dB között. Erre a hifisták is azt mondják, hogy kit érdekel. Akkor pont olyat ne tudnánk kimutatni, amit sokkal hallhatóbbnak mondanak?
A spektrum amúgy az idő egy átalakítása, benne van a számításban az is. Jól mutatja ismét a mindent lefedését, hogy a rögzített zenéből is előállítható pontosan ugyanaz a spektrum.
[ Szerkesztve ]
-
exception
aktív tag
válasz MasterMark #173538 üzenetére
Mivel egy fázisod van, így az nem áll meg, hogy a nulla össze van kötve a PE vezetővel, szóval a zaj forrása más lesz.
"Barátnő? Az mi? Valami ritka pokemon?"
-
MasterMark
titán
válasz VoidXs #173526 üzenetére
Nekem ez még mindig nem tiszta, hogy hogy kerül át akkor.
Rajzoltam egy ilyet gyorsan:
A sárga rész ideiglenesen volt bekötve, a zaj ugyanúgy volt mindkét erősítőnél.
Na most itt mindkét Denon földeletlen, ugye duplán szigetelt, csak két érintkezője van a tápcsatlakozónak mindkettőnél.
Az Emotiva földje szerintem csak a házra van kötve, de ugye azt elvágtam és akkor se változott szóval vehetjük ezt is földeletlennek.A PC és a TV van földelve rendesen. A zaj ugye a komponens kábelen ment át, ahonnan az analóg IC-k továbbvitték gondolom mindenhova.
Na most itt hogy kerül a PC cpu/vga coilwhineja át egyik helyről a másikra?
Csak egy fázis van, a PC konnektorja külön kismegszakitó, a többi ugyanarról a fali konnektorról jön.Ha jól értem amit mondasz, akkor a PC-nél normális hogy zajozza a földet. De hogy kerül a földről vissza a komponens bemenetére a tévének?
szerk.: Föld alatt itt mindenhol a védőföldet értem.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
I'am Dony
őstag
-
alphamooncam
őstag
Én úgy tudom, hogy a fikusznak a mélynyomó tetején van a helye!
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173528 üzenetére
Statisztikailag érvényesnek kell lenni, hogy van érdemi különbség mondjuk kábel és kábel között, ennyien nem tévedhetnek, ha már matematika.
Csak azt nem tudjuk hogy mi okozza a különbséget, ami viszont arra irányít, hogy a mérés metodikájánál lehet a bibi, hogy nem azt és nem úgy mérünk ahogy kéne.
Csillagászok megjósolnak valamit, amire nincs a jelenlegi tudásunk szerint magyarázat, eltelik pár év és hoppá, megszületik hozzá az elmélet meg a számítás.
Azt gondolom hogy itt tartunk most, ennyien nem tévedhetnek egyik táborban sem.
Statisztikailag... meg persze szerintem.
P.S.: Flash! Nem volt még időm végiggondolni, így csak ideöntöm.
Az idő során bekövetkező változás, az amire rendkívül érzékeny a fülünk/agyunk, nem pedig egy statikus hangnyomásra, valahol ebben az irányba kéne keresgélni...
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173517 üzenetére
Szóval csak belekötni akarsz, értem.
A kétséged mindig ott lesz, egészen addig, amíg el nem buksz egy vaktesztet, és kiderül, hogy csak képzelődsz. Még mindig azért nem mér így senki, mert matematikailag belátható, hogy a mért eredmény pontosan ugyanaz, csak ugye te pont annak az érvényességét firtatod, amire az egész hangtechnika épül.
Ha a képleteket ismernéd, tudnád, hogy a #173521 kommentednek nincs alapja. A sweep valójában azt méri, hogy az összes létező hang hogy szól együtt, nem külön, ugyanis a kettő egymásból levezethető, és az impulzusválasz az összes lehetséges hang összege. Innen bármi mást ki lehet a rendszerrel próbálni, mi sem mutatja be ezt jobban, mint hogy impulzusválaszból és a lejátszott zenéből konkrétan elő lehet állítani azt, mintha a zenét vennéd fel a mikrofonnal. Épp ezért nem mér senki így, mert egyik mérés átalakítható a másikra bármi különösebb gond nélkül. Ugyanez az alapja a különböző fejhallgatós térhangzásoknak is.
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173523 üzenetére
Először is azt fontos megjegyezni, hogy valójában 3 dolgot is földnek hívunk:
- A konnektoron a föld csak egy vastagabb drót a nullának, és a kósza áramnak egy kis ellenállású elvezető csatorna.
- Eszközön belül a hasznos áramkör szemszögéből a nullát hívjuk földnek.
- A szonda a nulla és a föld, mint talaj kapcsolata, hogy ha statikus töltés van az elektromos hálózatodon, az oda távozzon.Esetedben az első pont okozza a problémát, ugyanis a zaj valójában kósza áram, amit a CPU minden fémen indukál. Normális esetben a földelés feladata, hogy ha pl. a gépházat feltölti ez az elektromos tér, akkor vezesse el a töltéseket. Ez addig nem gond, ameddig az áram egyetlen útja a nullába vezet, de eszközök közti kábelen sokszor a föld a tényleges föld, nem pedig a nulla, mint azt a második pont írja. Ha egyik oldalon a föld a föld, a másikon pedig a nulla, már kész is a baj, mert például az AVR-ed nulláját a zajos földdel teszed egyenlővé, vagyis nem a hang és a semmi különbségét erősíti, hanem a hang és a CPU zaj különbségét.
-
MasterMark
titán
válasz VoidXs #173486 üzenetére
Visszakérdezve ide ha szabad:
ha nincs helyesen elvezetve.
Ez alatt mit értesz? Úgy nincs rendesen elvezetve a föld hogy nem rendes földelő szondába van kötve? Nálunk ugye a nullához hozzá van kötve, de szerintem valahol az is egy földelőszonda valahol a földben.
Vagy itt a PC-nél nincs jól megoldva ez?
Switch Tax
-
Tamoo
MODERÁTOR
De miért gondolod, hogy zenével mást mérnél mint egy sweep-el?
-
alphamooncam
őstag
Megmondom mi a bajom a mérőjelekkel.
A mérő zajok ( fehér, barna, rózsa akármi ) meg hiába használják az "összes"/számos frekvenciát egyszerre azt változó intenzitással teszik.
A sinus és a sweep egyszólamú, míg a zenében szimultán több hangszer, meg vokál meg minden együtt szólal meg a felharmónikusaikkal együtt.
Azt vajon hogy lehetne megmérni, hogy a megjelenő frekvenciák egymáshoz képest hogy alakulnak hangnyomás, felfutás, kitartás, lecsengés, paraméterek, illetve együtt és külön-külön mennyi torzítás lép fel, mert nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez lenne a kulcs annak megértésére, hogy miért mérünk mást, mint amit hallunk.
-
ada19
senior tag
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #173516 üzenetére
Bocsánat ( / elnézést ) úgy tűnik mégis én vagyok hülye.
Elindulva ezen a földelés vonalon elkezdtem mindent széthúzni aminek köze van a földhöz. Amikor a tévét kihúztam a konnektorból, akkor megszűnt ez a coil whine. TV vissza, kihúztam a HDMI kábelt a tévéből, a zaj viszont maradt. Rájöttem hogy a Denon ami most csak végfokként van használva rá van kötve a tévére egy komponens kábellel analóg módon, hogy lássam a setup képét. Kihúztam a komponens kábeleket és megszűnt a zaj.
Vissza a földelt kábel a prociba, nincs zaj. Komponens kábelt odaérintem, van zaj.
Gyanítom az analóg videórész a tévében nincs úgy leválasztva mint a HDMI, mert a HDMI-n nem megy vissza zaj.Nem teljesen értem hogy ez a zaj hogy kerülhet a földre főleg így. Szokásos földhurok meg ilyenek ugye mély brumm vagy hümmögést okoznak ezért erre nem gondoltam.
Köszi a segítséget skippper & VoidXs
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
alphamooncam
őstag
válasz VoidXs #173515 üzenetére
Jó lenne egy ilyen mérést élőben látni, gyakorlott valakitől, mert értem (?) amit mondasz, de így nem tudok képletesen sem "belekötni" .
Nem mintha kötözködni akarnék, de a kétség mindíg ott van.
Szóval nem jutottunk előbbre, elméletileg lehetséges zenével mérni, csak senki sem csinálja, és rá kell hogy hagyatkozzak másvalakinek, pontosabban egyvalakinek a véleményére, ami akár jó eséllyel hiteles is lehet... szép.
-
MasterMark
titán
válasz VoidXs #173514 üzenetére
Kivágtam a föld kábelt, természetesen semmi nem változott. Itt egy új felvétel, itt mozgatom az egeret hogy változzon: [onedrive hangfájl link] (Ez már a földelés nélküli kábellel.)
Gyakorlatilag a coil whine átmegy a HDMI kábelen és a hangszóróból hallom.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
VoidXs
nagyúr
válasz alphamooncam #173490 üzenetére
Azért nem alkalmazzák sehol, mert pontosan ugyanazt az eredményt adja, csak a sweep gyorsabban és kisebb zajszinttel. Nézhetsz bármit, a spektrum is azonos lesz (ha dekonvolválsz a zenével, akkor konkrétan ugyanazt látod, mint mérőjellel), de jobb a hullámformát statisztikai módszerekkel összevetni és átváltani a különbséget Decibelbe.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #173487 üzenetére
Másra nem tud rárakódni, a föld az egyetlen analóg kapcsolat a kettő közt.
-
Dorian
félisten
válasz Callisto #173508 üzenetére
Azt is leírtam, miért nem segít. Ugyanis abban a tartományban "segít", ahol a legtöbb szobában amúgy sem kell, bár ott sem számottevően.
Felesleges erre akusztikai magyarázatot erőltetni, nyugodtan elfogadhatjuk, hogy sokan esztétikailag szépnek találják, ezért abban a környezetben kellemesebb számukra a zenehallgatás. Ugyanis nem a fül, hanem az agy értelmezi az élményt, ezért az, hogy milyen érzéseket kelt bennünk az adott környezet, kábel, kutyafasza, az legalább annyit számít, mint a mérések szerinti értékek.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest