-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samus
addikt
válasz mihione #55599 üzenetére
Sajnos el kell búcsúznod egy pár hangszórótól. Leginkább a hátsóktól. Ezek helyére köthetsz úgynevezett jelszint átalakítót (pár ezredes az ára), ezzel kapsz egy pár (úgynevezett alacsony szintű) RCA kimenetet.
Viszont nem minden erősítőnek kell RCA, van, ami működik hangszóró kimenetről is (magas szintű bemenetként emlegetik az erősítőkön, ha aktív ládát raknál, azok szinte mind működnek így).
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
cinemazealot
addikt
Néhány éve vettem egy Blaupunkt GTb 8A mélynyomót, nem azért, mert hülyegyerek vagyok (én sem szeretem, ha valaki a rendszámpergetésig tekeri a hangerőt), hanem pusztán azért, mert szerettem volna egy kis méllyel megspékelni az egyébként addig sem szarul szóló Suzukim négy gyári hangszóróját. A Wagon R+ (csak erre futotta) eléggé szarul hangszigetelt, a menetzaj jelentős, elnyomja a zenét, hosszú utakon meg jól esik, ha a mély viszi az alapot, nem a kerék zúgása és a menetszél. Ja, és a csomiba csak ez fért el normálisan. (Nem Neked szólt, remélem, nem értettél félre.)
Szóval ez a mélyláda rendelkezik egy RCA bemeneti párral (ide jön a fejegység vonalszintű kimenete), és egy olyan csatlakozósorral, ami a 12 V táp mellett a jobb-bal hangszóró erősített jelét is átadja a ládának. Ez utóbbira pontosan azért van szükség, hogy olyan fejegységgel is működjön a doboz, aminek nincs vonalszintű kimenete, így az -- jobb híján -- képes legyen az erősített hangszóró jelből leválasztani a mély tartományt. Szóval a lehetőség adott, hiszen gyári megoldás is létezik rá. Szerintem a Hobby elektronika topicban biztos lesz valaki, aki tud Neked javasolni olyan áramkört, ami az erősített jelből képes vonalszintű jelet produkálni, bár talán erre egy jól megválasztott ellenállásokból (vagy potméterrel beszabályozott) feszültségosztó is elég lehet. Ez utóbbit talán ki is lehetne próbálni, csak arra kell odafigyelni, hogy a max. feszültség tényleg ne menjen vonalszint fölé. Esetleg ha van ismerősöd, akinek van RCA kimenetes fejegysége, mérjétek le, hogy mekkora a max. feszültség ezen a kimeneten, majd erre méretezd a feszültségosztót.
[ Szerkesztve ]
-
mihione
őstag
Nem neked szolt a hozzaszolasom,egyertelmu volt,hogy te tisztaban vagy azzal miert is tesz az ember erositot vagy melynyomot a kocsijaba.Nem bantott meg senki csak nem szeretem ha egybol tuner joska szintre kovetkeztet egy ket ember a melynyomo hallatan.A kabeleket termeszetesen zold-sarga szigszallaggal szigetelnem szakrszeruen,topikhoz meltoan
Lenovo Legion 5 R7 5800H, Rtx3070, Poco F5 ,Samsung QE65QN90B
-
mihione
őstag
Koszonom az infot,kb ezekre a megoldasokra jutottam en is.
Egy sony xm-n502 erositom van.2/1 csatornat kepes meghajtani,es van rajta egy kapcsolos alulatereszto szuro (80hz).
Lehetseges hogy ennek eleg a hangszoro jel is?Cinemazelot:neked is koszi,az elektronikai tudasom hijjan ellenallast meg ilyesmiket nem epitek,ha a hangszoros jel nem jon be marad a jelatalakitos megoldas.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz mihione #55605 üzenetére
Mérd ki! Csinálj egy olyan zenét (MP3-at vagy akármit, amit lejátszik a fejegységed), ami 100% jelszint mellett tolja az 50 Hz-et. Játszd le a kocsiban max. hangerőn miközben egy multiméterrel (váltakozó feszültség mérés állásban) méred az egyik hangszóró kapcsain mérhető jelszintet. Ha ez megvan, akkor máris tudod, milyen arányban kell ezt leosztani ahhoz, hogy a mélyláda RCA bemenetére max. 6 V kerülhessen.
Ha -- teszem azt -- a mért max. feszültség 12 V, akkor ezt felezni kell a 6 V-hoz, tehát a feszültségosztód két ellenállását azonos értékűre kell választanod. Ha pl. 10 V, akkor az osztó két ellenállásának értékét 4:6 arányban kell megválasztani és utóbbiról kell levenni a mélyládára szánt jelet.
[ Szerkesztve ]
-
-
Barret001
addikt
A fejhallgató csatlakozók úgy tudom ellenállásokkal vannak csatlakoztatva a hangszóró kimenetre (végfok)
Régebben így volt,és működött rendesen.2 db ellenállás Ennyi kell,hogy hang helyett ne a füst jöjjön ki.
Ez működik erősítő bemenet meghajtása céljából is Lásd mobil telefon erősítőre kötése jack dugóval.
Persze meg lehet oldani boltban vásárolt kiegészítő kütyüvel is. -
mihione
őstag
Delutan mericskelek akkor es jobban atvizsgalon az erositom is,tobbfele verzio van belole,es van amelyik tamogatja a magas szintu jel bemenetet RCA-val.Ha nem akkor megprobalom ezt az ellenallasos butitast.Legrosszabb esetben marad a jelszint atalakito.
Koszonom a segitseget mindenkinek![ Szerkesztve ]
-
Kint hagytam a kocsit az utcán tegnap délelőtt. A Haraszti úton a ház előtt közlekedő HÉV miatt ugyanis csak a járdán közlekedve (centizve) tudok az udvarra beállni, a HÉV sínek melletti vaskorlát és a kerítés közt. Erre egy emberszerű képződmény megrúgta a jobb első sárvédőmet. ( ha meg tudom ki volt, teszek róla, hogy problémája legyen a lábemeléssel) Lett rajta egy jó 4 tenyérnyi horpadás.
Nos pár éve a párom vett egy a fürdő szoba csempére vákuumosan felcuppanó kapaszkodót.
Az előbb 2 perc alatt simán eltüntettem vele a horpadást. Talán 3x nyomtam rá az egyik tappancsot majd egy erőteljes rántás és kijött a horpi.
Közben eszembe jutott, hogy anno láttam egy youtube filmet a kisebb méretű horpadások javításáról. Egy olyasmi szerkezettel mint egy csapágylehúzó, csak két ágú. A közepén egy menetes szár, amit rá kell ragasztani a karosszéria lemezre majd a menet elforgatásával a horpadás kihúzható. Nos van pár kis horpi amihez a vákuumos tappancs nagy, kb 6 cm átmérőjű. (öreg autó)
Nos a kérdés az hogy nem találkozott valaki a fenti cuccal? A neve érdekelne, aztán rákeresek az Alin vagy az eBay-en, hátha olcsóbban beszerezhető mint itthon.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
jacint78
addikt
Csak arra kell figyelni, hogy mivel hidaltak a kimenetek DC lesz rajta és csak az egyik szál és a GND közé szabad kötni kondival csatolva. De, ha neked volnék, szétburítanám a masinát és a végfok IC bemenetéről szipkáznám a jelet, konkrétan a hátsó hangszórók erősítőjéről.
type your text here..
-
mihione
őstag
válasz jacint78 #55615 üzenetére
Vettem vegul egy jelatalakitot kemeny 2500 ftert.
De otthon utanaolvasgattam es a fejegysegem lehet tudja az alacsony szintu kimenetet,ugyanez a fej van a gyari bose rendszerhez aminel van gyari erosito es egy bizonyos csati ha +12 voltot kap elvileg aktivalodik a bose mod,amivel kikuldi az alacsony szintu line out jelet,aktiv lesz egy rem csati + egy ket beallitasi lehetoseg megszunik a menuben.Trukkos megoldasok vannakLenovo Legion 5 R7 5800H, Rtx3070, Poco F5 ,Samsung QE65QN90B
-
TESCO-Zsömle
félisten
Hali!
Csinált mostanában valaki szgépasztalt? Mi pénz egy közepes méretű cuccot leszabatni?
Jelenlegi bútor nagyon masszív (30-as bútorlap), de nem céleszköz, sok szempontból kompromisszumos. Gondolkodok vmi jobb asztalkán, ami úgy van kialakítva, ahogy kell.
A másik hülyeség, ami a fejembe jár, hogy az asztallapba belesüllyesszek egy LCD-háttérvilágítás fílingű cuccot és az egész kapjon a tetejére egy edzett üveglapot. A lényege az lenne, hogy az asztallap maga is fényforrás legyen, de csak egyenletes, diffúz fényt toljon. Persze tudom, az üveglap k*va hideg lenne, nem kényelmes rákönyökölni, stb...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Pete55555
addikt
válasz TESCO-Zsömle #55617 üzenetére
Én egy komplett áthidalós szekrényt szabattam le, az volt mindennel, szerelvényekkel együtt kb 70k. + ugye én raktam össze. Összerakással ez olyan 110-120 lett volna.
Egy asztal max.20-30-ból megvan, persze attól függ mekkora, mennyi anyag van benne, hány fiók..stb. 18-as bútorlap, és te rakod össze.
...Szeretem leracsniztatni...
-
törölt tag
válasz TESCO-Zsömle #55617 üzenetére
Az off rész valami átvilágító asztalról szól? Vagy csak valami derengő fényt szeretnél az asztallapról?
-
törölt tag
válasz TESCO-Zsömle #55620 üzenetére
Azaz van egy meglévő hardver aminek funkciót keresel?
Ezzel az a baj, hogy ha megdöglik, akkor vége. Mire normális alkatrészt kapsz hozzá a gatyád rámegy.
Mielőtt beépíted nézz utána a karbantarthatóságnak.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz TESCO-Zsömle #55622 üzenetére
Egy jó led panel a barátod, ha rendesen megválasztod a kellő fényerőt, és nem akarsz fényerőt szabályozni.
[ Szerkesztve ]
-
távcsőves
senior tag
válasz TESCO-Zsömle #55624 üzenetére
Edzett üveglapot honnét vennéd?
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Van két üres számítógépházam. Ha van valami ötletetek, hogy mit gányoljak belőlük, akkor osszátok meg velem légyszi
-
jacint78
addikt
válasz szabifotos #55627 üzenetére
Virágláda, erősítő, talicska, vaskarika igazából bármit lehet belőle csinálni. Kicsit konkretizálhatnád, hogy mégis mit szeretnél, mert ennek így semmi rételme.
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
távcsőves
senior tag
válasz TESCO-Zsömle #55626 üzenetére
Bocs, nem fogalmaztam rendesen, arra számítottam, van valami best buy hely.
@szabifotós: akváriumot.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz szabifotos #55627 üzenetére
Én csináltam egy egyedi majdnem mini-itx házikót a porosodó midi tower házamból. Ha elég rövidre vágod és a magasság marad, akkor csinálhatsz egy soklemezes házi NAS szekrényt belőle normál atx táppal, megtartva az előlapot. Vagy az oldallapokból ninja dobócsillagot. (Ez nagyon menő volt anno az amerikai ninja mozi idején Faterom kis híjján agyondobtam egy ilyennel, mert a kinti pottyantós ajtaja volt a gyakorló felület. Aztán volt egy dobásom ami éppen átslisszant a deszkák résén, ő meg hmmm, épp ott volt. Az újságot egy lendülettel szakítottam ki a kezéből Egész délután biciklizni voltam Gondoltam hátha elmúlik és emlékké lesz a dolog... Nem lett ) De bármi dekoráció, hangulat lámpa, trezor, akármi kihozható belőle.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Kernel
nagyúr
válasz mihione #55610 üzenetére
Hídvégfok szimmetrikus kimenetére köthető, galvanikus leválasztó trafót is tartalmazó, trimmelhető RCA-átalakító:
http://www.ebay.com/itm/112059994869
Hangszóróval párhuzamosan is köthető, mivel nem képez olyan terhelést, hogy ne bírná el az erősítő a hangszórót is, meg ezt is.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
imibogyo
veterán
válasz szabifotos #55631 üzenetére
Egy pár ötletet talán itt is találhatsz. Ajánlom figyelmedbe a 3D-s mappát, ott van pár terv....
[ Szerkesztve ]
-
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Két témakörben kérném az ügyeskezű, felületkezelős kollégák segítségét:
1.
Vettem egy drága dobcuccot(1992-es, Made in Japan®), aminek a külső részén fekete fólia található gyárilag, viszont elég karcos, itt-ott matt, illetve enyhén ütött-kopott kinézete van. Ezt a fóliát el akarom távolítani, aztán újra akarom fóliázni, valami magasfényű, tartós anyagból készült fóliával. Honnan érdemes vásárolni? Az árak kb nem számít, csak brutál tartós, minőségi legyen!2.
A dobtestek belső részét szeretném mahagóni színűre fújni. Nem túl erős színúre, inkább csak a lakkba kevernék valamennyi mahagóni pácot, és úgy fújnám le belülről, 1-2 sorral. Tudnátok segíteni a hozzávaló kellékek kiválasztásában? Szóval amire szükség van:1. festékszóró pisztoly, max 10.000 ft-ot szánnék rá. (Elektromosat, vagy kompresszorra szerelhetőt válasszak? Kompresszor van itthon)
2. jó minőségű, matt lakk, és hígító
3. mahagóni pác(por, vagy szesz alapút vegyek hozzá?)Mivel a dobcucc eredeti japán, ezért igencsak értékes hangszer, ebbe benne van még az anyag! Szóval ha a 2 részhez tartozó anyagok többe kerülnek, mint 20.000 ft, az sem érdekel, csak a végeredmény legyen gyönyörű! Ajánlhattok esetleg márkákat is, vagy típusokat is. Előre is köszönöm a segítséget
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
Satyricon
addikt
válasz jacint78 #55636 üzenetére
Tama Rockstar DX
Még én se nagyon püföltem, sőt. 2-3mat ütöttem a tamokra, meg a lábdobot kipróbáltam max 3 ütés erejéig, aztán szét is kaptam a cuccot darabjaira, nem bírom elviselni rajta a sérüléseket! Szóval amíg patika állapotba nem lesz, addig nem akarok rajta dobolni! Kell az a "régi, de zsírúj kinézet" - érzés
-
MrDerekas
addikt
válasz Satyricon #55635 üzenetére
Azért ezt a projektet gondold át szerintem. Van egy klasszikus zenész cuccod, ami kora lévén és a technikai fejlődés miatt szinte igazi ritkaság. Amitől klasszikus, az épp a megmunkálása és az akkor felhasznált anyagok fajtája, minősége. A fóliát magát talán gond nélkül cserélheted, de a belső lakkozás ettől sokkal kényesebb. A hangzásra célzok egész pontosan. Ha komolyan fel akarod újítani, akkor áss bele a hangszer történelmébe és derítsd ki mivel is kezelték le a felületeit. Lehet csak viaszozva van, de akár rákpáncél lakk is lehet rajta. Ha ehhez hozzáteszel valami alkid-gyanta alapút, ne adj isten valami katalizátoros extra erős lakkot, vagy vízbázisú, olaj alapú bevonó anyagot, lehet csak virágládának lesz jó, mert zenélni azt speciel nem lehet vele. (Anekdotaként jöhetne ide a Sradivari hegedűk titkának kutatása...)
Ha van kompresszorod és megvan, hogy mivel akarod a felületkezelést megcsinálni, akkor ahhoz kell szórópisztolyt választani. Valószínűleg egy alacsony nyomású pisztoly kell majd. Ha szereted a kínlódást, akkor találsz tízezer alatt. Ha profin akarod megvalósítani, akkor 17k körül találsz olyat, amivel dolgozni is lehet. De! A felületkezelő anyagtól függ nagyon, mert lehet, hogy ronggyal, vagy egy darab szivaccsal kell/tudod felhordani és akkor felesleges szórópisztolyra beruházni. (Elektromosat meg alapból elvetném. 200k környékén van ami jó lehet. Ami ettől olcsóbb, rosszabb mint egy háti permetező.) Összegezve, ha épp le nem is akarlak beszélni a felújításról, azt mindenképp szeretném elérni, hogy ne vágj bele könnyelműen Ahogy a pokolba vezető út is jó-szándékkal van kikövezve, úgy az igyekezet, szorgalom is tehet tönkre dolgokat.www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Vertigo18
addikt
-
cinemazealot
addikt
-
MrDerekas
addikt
válasz cinemazealot #55640 üzenetére
Na ja. Mondjuk a dobtest belsejére csak vizes, vagy szeszpáccal ha ráken, azaz felületet nem, csak színt ad neki, azt talán megúszhatja a hangzás változása nélkül... talán... Hangszerjavító műhely felkeresése szakmai tanácsokért, erősen javallott.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
törölt tag
válasz SchumiBácsi #55591 üzenetére
Én 2-es pálcával idétlenkedtem 3-mas lemezzel es a fentebbi képeken látható az amper beállítás is. Ha feljebb vittem, akkor már könnyen lyukasztottam
Ki fogom probálni 2,5 pálcával is ahogy írtad és meglátjuk mire jutok vele -
Pendra37
tag
válasz MrDerekas #55641 üzenetére
Elkeszult a speci, modularis, varialhato meretu hazam prototipusa:
A jelenlegi kialakitasban:
- 35cm x 20cm x 16cm, 11.2 liter es 3.8 kg minden alkatresszel egyutt. Tokeletesen elfer egy repulos kabin borondbe meretre es sulyra is. A sulyon meg csokkenteni is lehetne olyan 0.3 kg-t egy konnyebb hutos GPU-val.
- Elfer benne a normal MSI GTX 960 Gaming gond nelkul. A max GPU meret 34cm x 18cm. A max CPU huto magassag pedig 7cm.
- Normal ATX tap van benne.
- A GPU reszt kb 30 perc alatt le lehet venni (ha nem egy egyszeru prototipus volna, 5 perc sem kellene hozza). Leveve, a doboz 7.7 literes es 2.9 kg.
- Jo a szellozese es van benne hely boven a kabeleknek. A CPU es a GPU nem megy kornyezet + 30-35C fole teljes terhelesen sem. A zajszint ekkor kb 25-30 dB (tokeletes csendben hallhato egy kis sugas).
- Mivel a leheto legegyszerubb kialakitasra torekedtem, az egesz legyartatasa megallt ~40e Ft-ban. Raadasul maradt boven alkatresz, hogy akar egy 50cm x 35cm x 35cm dobozt epitsek belole. Vagy egy masodik, SFX tapos, HTPC-t.Meg szereznem kell hozza rendes M3-as csavarokat. Ami benne van, az csak olyan, amit hirtelen itthon talaltam. Ezert nincsenek besullyesztve sem. Majd a veglegeseket. A festes is hianyzik, meg nem dontottem el, milyet is szeretnek. Fekete-voros vagy feher-kek kombinacion gondolkodom.
[ Szerkesztve ]
Gondolj egy jeghegyre.
-
Satyricon
addikt
válasz MrDerekas #55638 üzenetére
Ezen a beső lakkozáson én is gondolkoztam... Nehogy változzon a hangja. Nekem baromira bejönnek a szolíd mahagóni színek, de akkor kénytelen vagyok megbarátkozni a színével. Köszi a megerősítést, akkor szerintem el is felejtem ezt a megoldást.
Maradt a fólia kérdés, és mégegy bónusz kérdés:
Fólia: Találtam egy baromi jó videot tegnap:[link]. Igaz angol tudásom kissé gyér, de legalább tökjól megmutogatja a figura, hogy kell csinálni a fóliázást. Már csak azt kéne kitalálni, honnan vegyek fasza fóliát... Mondjuk én pl ezt , vagy ezt néztem ki. Vajon melyik lehet a jobb?
ÉS a bónusz kérdés:A tamtartó kar enyhén szólva is karcos:
Ahogy a videoban is látni, a figura elkezdi polírkoronggal polírozni a nikkelezett felületeket. Szerintetek van esély arra, hogy az ilyen karcokat eltüntesse a polírkorong? Ha nem, akkor mivel érdemes próbákozni?
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz Satyricon #55645 üzenetére
A karcokra polír korong és polír paszta és működhet a dolog. Fényezésben nagyon nem vagyok otthon, de melóhelyen a régi astra a kezem alatt újult meg. Valami spéci polírpasztát vett az öreg rá, kimondottan fehér színhez. Gondolom akkor nikkel/krómhoz is van. Ha időd van és nem ijedsz meg a tökölős melóktól, szerintem kézzel is remekül fel lehetne javítani a felületet.
(#55643) Pendra37 Csakis a kilógó csavarfejeknek köszönheted, hogy nem bannolnak a világűrbe ezért a munkádért Egyébként, meg brutálisan profi munka. Minden elismerésem
[ Szerkesztve ]
-
Pendra37
tag
válasz cinemazealot #55644 üzenetére
Ezek egy kicsit jobb kepek talan.
@MrDerekas
Gyarilag fekete, apro feju, csillag vagy imbusz csavart akarok beletenni, de azt meg szereznem kell. Ha ehhez a rettentes csavarhoz csinalnam a sullyesztest, akkorra lyukat kellene furnom a lemezekre, hogy a vegleges csavar atesne rajta, azt meg nem szeretnem. Amig az nincs meg, ilyen marad.Meg boven van mit polirozni rajta. Az elolap pl engem kozepkori szamuraj pancelra emlekeztet, ugyhogy azon finomitanom kell. De ahhoz kepest, hogy par honappal ezelott csak 3D-ben letezett, a terv elso fizikai megvalosulasa jobb lett, mint remeltem.
[ Szerkesztve ]
Gondolj egy jeghegyre.
-
mekker
őstag
válasz Pendra37 #55647 üzenetére
Wow, valaki hívjon egy moderátort, mert ez már offtopic
A kivezetett usb slot/bekapcsoló gomb ötlete tetszik, meg úgy az egész kialakítás.
[ Szerkesztve ]
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest