- Majdnem száz játékhoz engedélyezi az FSR 4-et az új AMD Software
- Több új játék támogatásával bővült az Intel APO
- Csendes, slim profilú és madzagmentes Logitech klaviatúra, amit nem kell tölteni
- A Cougar félkörpanorámás mikrotornya fogadja a csatlakozóikat rejtő deszkákat is
- Négyeszközös HDD-ház érkezett a SilverStone műhelyéből
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szemez az Intel gyártósoraival a Qualcomm
- Bluetooth hangsugárzók: különlegesebb darabok
- Mini-ITX
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Egérpad topik
- Csendes, slim profilú és madzagmentes Logitech klaviatúra, amit nem kell tölteni
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shrike7973
senior tag
http://kepfeltoltes.hu/071230/picture008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Itt a kép biosról.
ELinditottam 3dmarkot, 23 fps el ment pedig alapon 56, haverom mondta hogy neki is iugyanez volt mikor tuningolt, és a tünet: "a pci e 1xesen megy". És szte a megoldás abban van hogy minden feszt be kell állitani. -
Shrike7973
senior tag
Jaffa üzenete:
azt kikapcsoltad hogy levegye a szorzot ha nincs terhelve a cpu?
Haverommal beszéltem msn en, ezt kérdezte..
Nemotm ezt nekem be kell állitani? -
Shrike7973
senior tag
CPu most alajáraton 32°
-
Shrike7973
senior tag
Hy!
Bettettem fsb 371 re memoria szorzó 2 re , és pci express mhz 100 , a feszeket auton hagytam , pl cpu 1,35 v...
És igy most elindult a gépem...
Orthossal mien tesztet meddig futtassak? -
Pancsermeste
őstag
válasz
Shrike7973 #2195 üzenetére
PCI Express frekit fixáltad 100-ra?
Ha igen, akkor elvileg mennie kell úgy, ahogy leírtad... hacsak nem másba is belepiszkáltál.
A legjobb lenne, ha tudnál egy képet csinálni erről a BIOS M.I.T. menüről -akkor látnánk hogy mit is állítottál pontosan. Vagy írd le pontosan sorról-sorra, hogy mit mire állítottál. -
Shrike7973
senior tag
Én amikor betettem fsb t 371 re memoria szorzot 2 re meg a system voltage ot manual ról autora akkor nem indult el a gép ennyit tudok.
-
Shrike7973
senior tag
Hy!
Nagyon kezdő vagyok nemértek ehhez inkább csak irjátok le hogy lépésenként hogy mit tegyek. Mem fesz 1,8 vagy 1,9 v? -
fer
őstag
válasz
Shrike7973 #2191 üzenetére
Ha PCIe 100 - ra fixálása sem hoz eredményt, akkor már csak a ram lehet a ludas, a kingmax néhány példánya meg a névleges teljesítményen sem hajlandó stabilan menni! Párban vetted őket? Adhatsz a ramnak szerintem max. 2.2 voltot, próbáld meg kézzel beállítani az időzitéseket kicsit lazábbra! ( a biosban Ctrl+F1 - el jönnek elő a rejtett beállítások között) Mellesleg a 370-es Fsb-t illene alapfeszen vinnie, nálam 430-ig megy feszemelés nélkül!
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Shrike7973 #2191 üzenetére
Tulképpen mindent jó írtak... így mennie kell!
A procinak nem is biztos, hogy kell +fesz, általában szokott menni 2.6Ghz-en. Ha mégse menne, akkor csak pár századot emelj rajta. 1,4V-nál ne adj többet, annyinak tuti elégnek kell lenni.
Ami lényeges, hogy a RAM SPD ne "auto" legyen, mert akkor 370-es FSB-nél már 1000 Mhz felett lenne a memória sebesség! Tehát a szorzót állítsd egyelőre 2x-re -ekkor 2x370=740Mhz-en megy a RAM.
A PCI Express frekit is itt kell állítani (alapból "AUTO"-ba van, állítsd be 100-ra.) -
Shrike7973
senior tag
Sziasztok!
"Nekem nem ilyen lapom van, a topikjában jobban tudnának segíteni.
A lényeg: PCIe-t fixáld 100-ra, ramot úgy állítsd be, hogy 800 közelében legyen, lehet mennek többet is, nem tudom milyen chipesek. 1.8-1.9V-ot adj neki. Procinak az általad választott FSB-nél már lehet kell fesz, 1.4V-ot adhatsz neki. Hűtőd milyen van?"
Ezt irták nekem, mivelhogy nem ment egyből a tuning, ha csak az fsb-t állitom. Kezdő vagyok tuningtéren pls mindent mondjatok el.
Config:
Core2Duo E6320
Gigabyte 965p s3
2* 1gb kingmax 800 mhz ddr2
Asus 450 w Truepower Atlas táp
8800 GTS 640 mb Asus VGA (a vga kihajtása miatt szeretném megtuningolni a procit.)
Nos ahogy láttam ph-s teszten ennek a vga nak kb 2,6 ghz es c2d adja meg azt hogy ne legyen procilimites a cucc. Namármost ezen a procin gyári hütő van. Teszt miatt is meg amugyis 2600 mhz re szeretném huzni 1,86 ghz ről (7*266---> 7*371), deha ez egy tul magas érték, 2,4 ghz is jó. Fontos lenne hogy totál biztonságos tuning legyen ne legyen baj. Csak amikor ezt beraktam el se indult a gép, 2,4 nem volt stabil orthos se ment le egy órát se, 2,33 ghz is ugyanez. Ez vszeg ugye azért van mert aszondják kell neki kis fesz.
Naszóval az adatok
PCIexpresst hol tudom 100 hz re fixálni?
Mekkora feszt adjak a procnak?
Mekkora feszt adjak a memoriának?
Mit kéne mág állitani? -
Sutty66
tag
válasz
Pancsermeste #2189 üzenetére
Á akkor beolvastam, igy már világos, Megyek keresek valami propellert a kamrába had keverje a levegőt. Egyébként meg tetszik a lap remélem sokáig okoz még örömöt. Figyelem a totyikot hátha ragad rám valami
BY
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Sutty66 #2188 üzenetére
Én nem azt írtam, hogy cseréld le nbf47-re, hanem csak azt, hogy én lecseréltem, és kicsit hűvösebb lett, mint a gyárival. De ez nálam azért is volt érdemes, mert a proci hűtőm nem az alaplapra merőlegesen fúj, hanem azzal párhuzamosan, éppen az NB-felől szívja a levegőt, így a Zalmi vmivel hatásosabb. Viszont erre nem tudok ventit szerelni, így visszatettem az eredeti gyárit.
A DS4-en valóban van heatpipe... de a te NB bordádra is lehet ventit szerelni. (az enyém is ilyen) -
Sutty66
tag
válasz
Pancsermeste #2184 üzenetére
Azt irtad cseréljem az nbf47 re !
Te a Gyári hütöre tettél ventit hasonlóan tlac megoldásához.
Az nem heatpiepe a bordán? Nekem olyan hütő van rajta mint a topikindító hsz-ban . Majd valamit buherálok rá addigis köszi a segítségeket. Gyúrjatok a virslire!
-
Pancsermeste
őstag
Nnnnah.... megvan a Vdrop mod. Így 8x450 alapfeszen stabil.
-
tlac
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2184 üzenetére
én is így csináltam (még régebben)
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Sutty66 #2183 üzenetére
Nem-nem... az NBJ47 kevés, arra nem érdemes cserélni... még az FNB47 (legyező) sem sokkal hatásosabb a gyárinál... bár ez függ a gépedben uralkodó légáramlat "útvonalától", írányától is.
A ventim éppen akkora, mint a gyári borda, és 4 lemezcsavarral rögzítettem rá a furatokon keresztül -pont belekapott a borda réseibe.
Most 450-es FSB-nél sem olyan vészes, külső hőmérővel 52 fok. -
Sutty66
tag
válasz
Pancsermeste #2171 üzenetére
Jövöre keresek hozzá! Az NBJ47 esetleg nem elég neki? Hogy buheráltad rá a ventit?
-
fer
őstag
Mindenkinek van induláskor Post Screen képernyő? Az enyémből hiányzik, vagy csak a DS3-on van? A biosbol is hányzik a Full Screen Logo Show opció, Ctrl+F1 sem jön elö!
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Gorneck #2176 üzenetére
Ehhh.. nem akarok emelni!
A vdrop modnak szvsz éppen az a lényege, hogy úgy kapjak (vissza) néhány század voltot, hogy ne kelljen feszt emelni, vagyis a BIOS "normál" CPU fesz.-től eltérni, hiszen ebben az esetben ugrik a C1E feszvisszavevős fícsör.
Most 3,5GHz-en stabil alapfeszen (BIOS "normal" CPU fesz beállítással)
3,6GHz-en sem jár messze a stabilak mondható állapottól, ezért szeretném azt a 0.06V-ot visszanyerni, mert akkor tuti stabil lenne.Szóval senkinek sincs ezügyben tapasztalata?
Nnnah mindegy... asszem én nekiállok forrasztani...
majd jelentkeze.... vagy nem... -
Gorneck
legenda
válasz
Pancsermeste #2172 üzenetére
Emelj cpu feszt...
-
Rick4
félisten
az alaplahoz kapott manualban le kell, hogy legyen írva, pontosan hogy megy egy biosfrissítés. szerencsére ez már működik pendrive-ról is, olvasd el, és meg fogod tudni csinálni....pár gombnyomás az egész. de ha a procidat rendesen kezeli, tuningolni is fogod tudni, általánosságban elmondható, hogy a tuning nem biosfüggő. ugyan az alapodból van három revízió, erre érdemes figyelni, most egybe [link] olvass bele, a biosfrissítés menete ugyanaz.. itt van minden, bios, manual, ami csak kellhet..
-
Doom83
tag
Sziasztok!
Most akarok venni egy GA-P35-DS4-et, tuningolni szeretném, akkor muszály biost frisíteni? Ez egy lama kérdés ha új biost rakok fel muszály flopy meghajtó? Q6600 proci lesz benne. -
Pancsermeste
őstag
VDROP MOD. -ot megcsinálta már vki?
Nagyon bosszant, hogy a terhelés alatti kb. 0.06V-os feszültségesés miatt nem érem el a 3,6GHz-et. (Bios "normal" CPU feszültségen ami 1.35V, de stress alatt leesik 1.29V-ra)
-
Sutty66
tag
válasz
Pancsermeste #2168 üzenetére
Köszi Pancser Ettöl a választol egy kicsit megnyugodtam. Nemakarom agyon húzni elég a teljsítménye igy is, de a azért majd akkor kap egy jobb hütőt a proci is meg a chip is .
K...Ö...S...Z...Ö...N...Ö...M.. -
tiv83us
veterán
-
Pancsermeste
őstag
válasz
Sutty66 #2160 üzenetére
Nnnah.... szóval... régebben 300Mhz FSB-vel használtam és az eredeti gyári NB borda az én ujjaimnak is forró volt. (éppen hogy csak rajta tudtam tartani, de égetett rendesen) -ezért lecseréltem egy Zalman NBF47 hűtőre. Ezzel vmivel hűvösebb lett, de így is meleg.
Most az új procimat szeretném magasabb FSB-n járatni, így vissza fogom tenni a gyári bordát, és arra szerelek egy ventit. Így 500-as FSB esetén sem lehet gond.
Ha nem tuningolsz, nem adtál a lapnak +feszeket és jó a házad szellőzése, akkor nem kell aggódnod, hiába érzed melegnek... bírnia kell! Akkor lenne gond, ha a borda nem lenne meleg, mert akkor gond van a hőátadással. Szóval nyugi!
De egy plusz venti nem nagy beruházás, a chipset-nek is jó és te is jobban érzed magad. -
mikk2000
őstag
Feltételezem hogy ugyanaz a kimenet jelenik meg azon a tüskesoron amire a ház "előlapi" média csatlakozóját dugod. Pl. AC97-es csatlakozónál ha nem zárod rövidre a megfelelő érintkezőket (ha nincs csatlakoztatva az előlapi panel) akkor hátul nincs hang. De különben is miért lenne külön kimenet e célra, ha elvileg a hátsó is tudja a fejhallgatót?
Egyébként rohadtul nem érdekel engem az alaplapi zörgő (egyik alaplapé sem), nem is volt beüzemelve sosem, pontosabban csak most a teszt miatt. Legalább ki lett próbálva
Végülis puding próbája az evés (persze van aki hisz a reklámoknak és él boldogan), ha azt a gerjedés/füllhalgató veszélyes mérést nem akarod eljátszani, akkor valami nagyobbacska(!) fejhallgatót bedugsz ide is oda is, és ha nincs különbség akkor a két kimenet egyforma képességű. Hogy pontosan milyen képességű, azt viszont csak méréssel, illetve meghallgatod a fejhallgatót a lineout-ban (khm) és egy rendes erősített kimeneten, és hasonlítod. Ha DS4-ed van (adatlapod nincs kitöltve, új vagy?), lehet egy picit jobb hangi megoldás van rajta, de csodát nem várnék; elég rápillantani egy rendes hangkártyára, több kondi van rajta mint az egész alaplapon összesen. Megnéztem az Audigy2 Value-m is azzal a teszttel amiről beszámoltam részletesen (nem tudván hogy felesleges, mert akinek szól az nem érti) és ennél fejhallgatót rádugva szintén módosult a frekvenciamenet, de +/- 0,5dB-en belül maradt, tehát ez a kártya, ezt a kis fejhallgatót képes volt hifi minőségben meghajtani, azaz ezzel a fejhallgatóval fejhallgató kimenet is szolgáltatni. Vonali kimenetként a torzítása ránézésre tizede volt az alaplapinak, de ezt el is vártam...
-
mikk2000
őstag
Valahol sejtettem hogy annyira buta vagy, hogy még egy mérési eredményt sem tudsz leolvasni. Egy velem egyenrangú vitapartner minimum megismételte volna a méréseket, és bemutatja a saját eredményeit. Persze aki egy szót sem fog fel az egészből az vajon mit is tehet? Reklámokat linkelget.
Amiket írtál abból tévesen feltételeztem hogy ha nem is érted miről van szó, de utánajársz, és előbb-utóbb felfogod... és végre elnézést kérsz.
-
Sutty66
tag
válasz
Pancsermeste #2158 üzenetére
Köszi a választ. önmagában a meleg engem nem zavar, leginkább a tartós használhatóság lenne fontos szempont, és ennyire meleg bordával még nem találkoztam.
( megégeti az ujjam)
Ha van használhtó tapasztalat megköszönném
-
Rick4
félisten
válasz
stuntmanmike #2150 üzenetére
szerintem ez csak valami beállítási, vagy driver probléma lehet. talán érdemes lenne újrarakni a hangkari driverét, ha az kevés, akkor a tvtunerét is..
-
Sutty66
tag
2144-re valaki?
-
Pancsermeste
őstag
válasz
#00809728 #2152 üzenetére
He-he... télleg eltévedtél kicsit.
A P35-nek van külön topicja.
Időzítéseket piszkáltad, vagy AUTO?
Esetleg adhatsz még a RAM-nak egy kis feszt 2,3V-ot hivatalosan is bírnia kell... akár 2,4 is mehet neki. Bár, ha 800Mhz-en 2,2V-tal hibázik, akkor tényleg más gond lehet. -
törölt tag
válasz
Pancsermeste #2148 üzenetére
Hy!
Geil ultra 800MHz 2*1gb cas 4
Nem hajtom őket szét ha arra gondolsz.De egyébként az abit lapomban 1016 bírták -
törölt tag
válasz
Pancsermeste #2146 üzenetére
2,2v de sajnos maradt a mem hiba sok.
Igazából már nincs kék halál mint tegnap tehát valamit a fesz hozzáadásával javitottam de még nem koser valami. -
Pancsermeste
őstag
válasz
#00809728 #2143 üzenetére
Szia!
Elvileg létezhet!
Bár ezek a memók jól szoktak menni ebben a lapban.
A feszültségét normal-on hagytad, vagy manuálisan állítottad be? Geil Ultrának min. 2V ajánlott, de adhatsz neki 2,2V-ot is.Sutty66: A North Bridge sajnos ilyen melegedős -ez természetes.
Az enyémre éppen most raktam a ház egyik hőmérőjét, és 67 fokot mutat (és ez a hűtőborda hőmérséklete, a Chip még melegebb) -
Sutty66
tag
Hy mindenkinek! nem igazán volt idő végigolvasni a totyikot ezért csak egy gyors kérdéssel zavarnék.
Vettem ma egy 965p ds3 lapot és a chipset az egy kisssé melegnek találom. Magyarán érintésre éget, hogy hány fokos nemtudom de szerintem ez nem normális üzem. Ha tévedek valaki megnyugtathatna. Köszi elöre is. -
törölt tag
Hy!
Létezik,hogy a rammjaim amik geil ultra és sosem hibázott az abit aw8-max lapomban ebben hibáznak?
Memtest sajna sok hibával kidobta. -
rumkola
nagyúr
válasz
stuntmanmike #2123 üzenetére
Nekem is így van összedugva, és van hangja...
-
tlac
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2140 üzenetére
kb 1,3V
ha normalra állítod, akkor az alapfeszt fogja kapni (tuning mellett is) -
tlac
nagyúr
válasz
Pancsermeste #2138 üzenetére
igen
igen -
Pancsermeste
őstag
Sziasztok!
S.O.S. Kérdés:
965P-DS3 rev:3.3-ban megy egy E6750 -es proci?
Van rá esély, hogy alapfeszen menjen 8x400-at? -
Max3l
tag
A Gigabytenak mi az a progija amivel lehet húzni Win alól?
-
Rick4
félisten
válasz
stuntmanmike #2132 üzenetére
alapból a kék jack bemeneten (line out) kellene mennie, gondolom, nincs 5.1es hangcuccod. de minden gond nélkül megy a belsőn is. próbálgasd..
bocsi, nincs több ötletem így látatlanban...
-
Rick4
félisten
válasz
stuntmanmike #2130 üzenetére
most nem tudom megmondani, mi a helyes beállítás, de csak itt van valami elállítva. még mikor a pinnacle tvtunerem volt bent, nekem is kellett valamit állítani, de már nem emlékszem, mi volt...vezérlőpultban be lehet jelölni még lejátszáshoz bemeneteket, de az óra melletti narancs színú hangszórósziluett ikon is elvezet a hangkártya- beállításokhoz, lehet, ott okosabb lennél. a tvtuner az eredeti driverjével, és szoftjával van feltéve, vagy valami általános tévénéző progival?
-
stuntmanmike
tag
Belül van összekötve. A TV-tuner az alaplap CD-in csatlakozójával. A vezérlőpulti hangbeállításoknál csak a rear pink - in van lenémítva, azon van a mikrofon. A tv-tuner settingsben az alábbi beállítások vannak most érvényben:
Audio device: Realtek HD Audio Input
Audio-out contoll line: CD-lejátszó
Audio recording line: Vonali hangerőEzek a beállításaim most, de nincs tuner hangom...
Ötlet?
-
Rick4
félisten
válasz
stuntmanmike #2128 üzenetére
két verzió lehetséges, vagy a line in jack aljzat (kék színű) kívülről, vagy pedig a belső kábellel a cd in-be dugod mindkét megoldással fog menni, csak ugye a tvtuner szoftverében be kell állítani, hogy mi legyen az audioval, sztereó keverőn keresztül, vagy honnan szeretnéd hallgatni. a vezérlőpult hangbeállításoknál is meg kellene nézni, mi van a csúszkákkal, lejátszásnál milyen bemenetek vannak kipipálva.
-
stuntmanmike
tag
#2123-ra valaki?
-
Rick4
félisten
te is jössz a hangtechnikával, meg az ismeretekkel, ezeknek sok köze nincs a pc-s dolgokhoz, arról beszélsz, hogy a line out egy előerősítetlen kimenet, a pc iparban meg kicsit másképp mennek a dolgok, olyan ez, mintha a bicikliről, meg az autóról beszélgetnénk, hasonló, de mégsem ugyanaz. olvasd el a két általam belinkelt oldalt, és onnantól már csak a tényekkel kell vitatkoznod. az alaplap maualjában is oda van írva, hogy fejhallgató kimenet, az intel oldalán is ott van az irány, hogy kell megtervezni egy ilyen kimenetet, ezek ellenében gondolom megérted, hogy csak egy hivatalos link lehet komoly ellenérv, nem pedig egy tényektől mentes vélemény. mértél már azon a kimeneten frekvenciamenetet vagy bármit? milyen driver, milyen zene, milyen fejhallgató? nem is értem, hogy csináljátok, hogy beírtok egy ilyet ide, és semmi konkrétum, semmi tény.....egyébként meg nem volt itt semmiféle szitkozódás, mikk2000 ennyit tudott reagálni a linkjeimre.
az előerősítetlenség nem a mélyhangok tekintetében hoz változást, vagyis nem a frekvenciamenet fog csökkenni, meg sem fog szólalni a fejhallgató. ez tény. -
törölt tag
1 generácios a ramm pár bírják mint állat...
-
törölt tag
Hy!
Olvasgattam pár hsz-t de kicsit járatlan vagyok az állításokba mert 2-3 napja van még meg a komplett szgépem.
Nos lap adott DS3,E6550 proci ill 2*1gb/800 geil ultra rammocskák.
Valaki tudna ré valami tutnug csomagocskát de kérem szeretném az utasításokat rendre megjegyezni szoval kicsit részletesen kérném.Köcce
-
fer
őstag
Olvastam az eddigi hozzászólásokat a hanggal kapcsolatban, és csak azért nem irtam én is mert láttam mekkora szitkozódás lett belölle! Aki egy kicsit is foglalkozott régen hangtechnikával, és nem újdonság neki a sz.gép sem az tudhatná, hogy ilyen tipusú készülékeknél ahol nincs megfelelö előerősítés hejhallgató számára ott kevesebb a mély, de nem csak a mély hanem a magas is, csak azt nem veszed annyira észre! Egyépként nálam is ugyan ez a helyzet, de engemet ez nem zavar mivel tisztában vagyok vele, és szerintem azok is akik nem írtak ide ez ügyben!
-
stuntmanmike
tag
Hi mindenkinek!
Egy DS3-as (rev 3.3) lapom van. A segítségeteket szeretném kérni mert sehol nem találom rajta azt a csatit amire a TV-tunerem "hangkábelét" kéne rádugnom. Jelenleg a CD-in csatlakozóra van rákötve, ez azért nem jó, mert nincs hangja így a TV-nek.
Nem túl szakmai a megfogalmazás, de azért remélem érthető hogy mi a problémám.
Köszi előre is a segítséget
-
rumkola
nagyúr
Lehet senkit nem érdekel, de azért beírom, hogy ALC kezelőszoftverében át lehet kapcsolgatni fejhallgató és vonali kimenet között. Döbbenetes a különbség valóban, de semmiféle dugdosásra nincs szükség, csak egy egyszerű klikkre. Legalábbis nálam.
Mellesleg vicces lenne, ha többszázmillió PC felhasználó basszus nélkül hallgatná a fejhalgatójával a zenéket, és eddig egyik sem vette volna ezt észre. Csak egy srác itt a PH-n.
-
mikk2000
őstag
Látod? Nem tudtál választ adni, de ahelyett hogy ezt felfogva bocsánatot kérnél, megint folytatod az indokolatlan okoskodást. Látom alant megjelent egy mod, ami azért jó, mert megkérhetem arra, hogy törölje ki az összes hozzászólást amit e témában írtál, mivel butaságok. Azért nem regálok rájuk részleteiben mert olyan sok butaság van bennük hogy nincs értelme, mondtam korábban hogy alapvető hangtechnikai ismereteket sajátíts el, addig csak felidegesíted a hozzáértőket a "kérdezési stílusoddal" együtt.
A helyzet a következő. Jött egy srác hogy a fejhallgatójával az a gond hogy ha szg-re dugja nincsenek mélyek. Mondom neki hogy haha az alapvetően vonali kimenet, ne oda duja hanem erősített kimenetre. Erre jó lett. A probléma az volt, hogy akadt egy srác (te) aki ezt nem értette, és az se érdekelte hogy a problémát megoldottam(!) hanem elkezdett kötekedni.
Viszont ezek tényleg alapismeretek, tehát ha kicsit is értenél ahhoz amihez hozzászólsz, már régen kipróbálhattad volna magad is. Hogy mit is? Foglamad sincs? Persze hogy nincsen, csak kötözködsz ész nélkül.
Egy hangkimenet akkor definiálhatja magát adott tipusú hangkimenetnek, ha a frekvenciátvitel nem sérül, ami hifinél +/- 0,5-1dB. A srác pedig ha bedugta a fejhallgatót, akkor hallhatóan nem voltak mélyek (márpedig akkor az jóval több eltérés 1-2dB-nél), tehát az a kimenet nem fejhallgató kimenet, még akkor sem ha az (alaplap) doksija azt írja hogy az.A következő tesztet végeztem el, ami ügye arra való amiről szó van.
Hát esetemben ügy mivel nekem rendes hangkártyám van uninstalláltam, majd kivettem az audigy2-őt és tisztán felraktam az alaplapi hagkeltő cuccát.
A hangkártya kimenetét összekötötem a hangkártya bemenetével és futtattam egy frekvencia-analizátor programot. Tehát a vonali kimeneten kiad egy frekit, pontosabban végigzongorázza a hallható frekvenciasávot, amit a bemenet rögtön fogad és mivel digitális, könnyen számszerűsíthető, azaz mérhető a frekvenciamenet.
Elméletileg ebben az esetben a frekvenciamenet egyenes, legalábbis annak kellene lennie +/- 0,5-1dB-en belül. Digitális technikában legkevésbé a frekvenciamenet okozza a gondot, tehát ezzel alapesetben nem kellene gond legyen.
Namost derítsük ki azt hogy vajon a srác alaplapi hangchipje jó-e, illetve egyúttal felderítjük a fekvenciaspektrumot úgy, hogy párhuzamosan egy fejhallgatót teszünk a kimenetre. Tehát nem a fejhallgató mikrofonozom (nem annak az átivtele érdekel most!), hanem a fejhallgató csak mint kvázi terhelés jelenik meg a kimeneten (amiről szó volt ügye, impedancia és egyéb finomságok). Ebben az esetben is a frekvenciamenetnek szintén egyenesnek kellene maradnia ha a kimenet rendes fejhallgató kimenet, azaz terhelhető a fejhallgató impedanciájával.
Megpróbáltam természetesen azt is hogy a driverben kifejezetten fejhallgató kimenetnek állítottam be a kimenetet, de a frekvenciaátvitel erre csak tovább romlott.Íme azonban a valóság (a nagy büdös élet): (RMAA 5.5-el mérve)
grafikonugyanez kicsit széthúzva dB-re:
grafikon2adatai:
adatokadatai mentések formájában, melyeket az RMA 5.5 be tud olvasni:
mentésekTehát a srác alaplapi hangkeltője jó, én is pontosan azt látom amit ő hallott(!), tehát hogy ez az alaplapi ALC csoda csak hirdeti magáról hogy fejhallgatót lehet dugni a vonali kimenetébe, de valójában ez esetben rendkívüli mértékű mélyhang-csökkenés fog bekövetkezni.
Elméletileg akár tudhatná szolgáltatni egyenletes frekvenciasávval is a fejhallgató kimenetet (korábban leírtam szépen értelmesen hogy ennek milyen elvi akadályai vannak) de nem árt hozzászokni ahhoz hogy egy vonali kimenet az alapvetően vonali kimenet és kész, így aztán nem éri csalódás az embert. Jobb hangkártyáknál ha a doksija azt írja hogy fejhallgatóval terhelhető, és a frekvenciamenet is egyenletes marad (!) akkor bár eltérés lesz (mivel nem teljesítménykimenet a feszültségkimenet) de jóval kisebb mint az ALC-vel.Mindenki kipróbálhatja magának a fenti tesztet, bár a gerjedésveszély miatt nem ajánlom, nehogy tönkremenjen az alaplapi hagkeltő, fejhallgató és egyéb. Nem igazán látok olyat a driverben/beállítóprogramban hogy "record without monitoring" de nekem simán lefutott a teszt és a fejhallgatóban csak tisztán a tesztjeleket hallottam. A fejhallgató egy "elfekvő cucc" tiszta szinuszokat nem engednék egy rendes használati fejhallgatóra, erre akár rá is taposnék. A fejhallgató egyébként mindenképp károsodik mivel halk hangot nem fogad el a teszprogram, -1dB körül kell lennie hogy mérni tudjon, de a fejhallgató azért is jó hogy halljam a hangokat hogy hozzávetőlegesen arról van-e szó amiről folyik a teszt, illetve hogy nincs-e gerjedés, mert azt aztán hallani, vagy látni ahogy a membrán repül át a szobán. Most pedig megy vissza az audigy2.
Nincs az az isten hogy többet ebben a témában oktassak neked, így is ajándék ez számodra hogy karácsony másnapján így felhomályosítalak.
-
szucsinka
őstag
.......
-
Rick4
félisten
válasz
mikk2000 #2114 üzenetére
miért, milyen zene ment rajta, milyen impedanciájú fülhallgató lett beledugva, milyen driver van fent? mivel lett mérve a frekvenciamenet?
mi az, hogy kösd fel magad? a tényekre csak ennyi a válasz? gondolom nem érted még mindig, hogy egyedi esetről beszélünk, mindenki másnak teljesen jól szól a zöld jack-be dugott fülese...kár, hogy ilyen bizit állítasz ki magadról, egy őstagtól többet várna az ember...
-
-
Rick4
félisten
válasz
mikk2000 #2102 üzenetére
tessék, itt van az én verziómra még egy bizonyíték, talán most már egyértelmű, hogy ez többet nyom a latban, mint a te érvelés, tények nélküli véleményed, ill a személyeskedésed, sértegetésed (amire elvből nem válaszolok) együtt véve.
emellett arra kérnélek, ha okosnak hiszed magad, de csak rémlik valami, akkor tedd hozzá, hogy: úgy volt valahogy, szerintem, talán, azt hiszem, ha már linkkel nem tudod/ akarod az igazadat bizonyítani, akkor meg ne személyeskedj. a hozzá nem értésedet csak tetézi a hozzáállásod, ezzel sok embert félrevezetsz. ne tedd, mert senki sem azért jön ide, hogy az okoskodásaidat olvassa. a sejtés, és a tény általában (mint most a te esetedben is) elég messze van egymástól. köszi, hogy felfogod és a jövőben alkalmazod. mielőtt ezt félreérted, nem nekem van erre szükségem, hanem másoknak nincs arra, amit ebben a témában produkáltál. a vitát ezennel én lezártnak tekintem, gondold a zöld jack aljzatot annak aminek akarod, de állítást csak linkkel tegyél be, ebben az esetben tényekre vagyunk kíváncsiak, nem véleményre.
remélem, semmi sértőt nem írtam, én nem ezért jöttem ide. -
Rick4
félisten
egy kép innen: [link]
a tipikus vonali kimenet, ami pl egy dvdlejátszón van, jellemzően ma rca csatlakozón megy ki, nyilán pont azért, hogy ne lehessen összedugni véletlenül sem olyan eszközzel, ami nem lenne megfelelő. gondold csak el, az usában mekkora cirkusz lenne belőle, ha valaki rádugna valamit, és nem működne, pedig bele tudta dugni, simán nyerne vele egy pert, meg pár millió dolcsit. aki azt állítja hogy a jack aljzat csak szimpla vonali kimenet, az egyszer dugjon bele multimétert, a vonali kimenet, az kb 250mv/1,5 kohm, ami csak egy példa. ugyan hibás az elnevezése, (tudatlanok könnyen félreérthetik) hiszen részben vonali, részben fej-fülhallgatót is rá lehet kötni, de már erősített kimenet...ha szimpla vonali kimenet lenne (ahogy személyeskedő kolléga említette) akkor valóban tönkremehetne egy fülhallgatóbedugástól is, szólni viszont tuti nem szólna rendesen. szerinted ezt felvállalná bámelyik gyártó? alaplapcsere egy fülhallgató bedugása miatt? nem kicsit vicces a gondolat..
-
Rick4
félisten
persze hogy nem, mint azt az alaplap manualjában le is írták. fülhallgatót is dughatsz bele nyugodtan, pont úgy, mint ahogy hátulra is, ha az alaplapgyártók féltek volna, hogy egy fülhallgató megfekteti a hangchipet az impedancia miatt, nem ilyen csatlakozót csináltak volna. ennek semmi de semmi köze sincs az rca kimenetekhez...max annyi, hogy arra is lehet erősítőt kötni, meg erre is.
-
mikk2000
őstag
válasz
péter007 #2107 üzenetére
A vonali kimenet (line out) feladata az, hogy kis torzítású, kis zajú kimenetet produkáljon - szabványosan, szabványos paraméterű bemenet esetén, tehát olyan jelet ami olyan jó minőségű hogy aztán akár erősíteni is lehet/érdemes.
Ilyen kimenetek vannak a hifi (különálló/deck) cd/tuner/kazettás stb készülékeken is. Ezeken bele se tudod dugni a fejhallgatódat a vonali kimenetbe, legalábbis közvetlenül nem, mivel más a csatlakozása, tipikusan RCA. Ha mégis beledugnád (átalakítóval) akkor ugyanezt kapnád, tehát halk/torzít/frekvenciamenetbeli hiányosságok, de akár a kimenet is elszállhat, mert neki a fejhallgatód szinte rövidzár.
Nem véletlenül van ezeken a készülékeken külön fejhallgató csatlakozás, ami egy erősítőn át jut oda, ha nincs akkor azért nem mert elég egy is, ami a "közös" erősítőn van.Számítógépen sajnos helyspórolás végett jack aljzatokat tesznek, ami egyrészt gyengébb minőségű csatlakozás, másrészt láthatóan nem lehet megmagyarázni valakinek hogy az nem arra van hogy fejhallgatót dugjunk bele
Persze bele lehet dugni, és szól is akár, de nem úgy ahogy kellene. Egy szabvány vonali (fesz) kimenetnek ugyanis paraméterei vannak, pl hogy mennyire terhelhetőek. A 47Kohm pedig nagyon messze van a te 30ohm körüli fejhallgató terhelésedtől. Az impedancia-illesztetlenség pedig pl. frekvenciamenetbeli problémákat produkál.
Az ipodon stb levő kimenet az kifejezetten fejhallgató kimenet, tehát az optimálisan működik fejhallgatóval, ezt nem szabad összehasnlítani egy vonali kimenettel. Vonali kimenetként egyébként már nem is lenne olyan megfelelő, hiszen az áramerősítők zaj/torzítás paraméterei nem túl kedvezőek. Ahogyan nem várod el az ipod fejhallgató kimenetétől hogy az vonali kimenetként tökéletes legyen, ugyanúgy nem várhatod el a szg hangkártya vonali kimenetétől hogy az fejhallgató kimenetként legyen megfelelő.Összefoglalva, nincs semmi baj se a hangkártyáddal, sem a fejhallgatóddal, a probléma az, hogy a hangkártyán levő jack kimenet miatt azt hiszed az fejhallgatóra van kitalálva, holott nem. Létezhet olyan hangkártya, amelyiknek a kimenete erősebben terhelhető, de az a vonali kimenet minőségének a kárára válik. Egyébként egy nagyobb teljesítményű fejhallgató erősebben is terhel...
Megoldás/javaslat: vezeték nélküli fejhallgató, annak az adójában ugyanis biztosan van vonali bemenet. És a kábel sincs útban
-
péter007
senior tag
a probléma valóban nem oldódott meg csak át lett hidalva
a biztos pont az hogya fülesnek semmi baja mert a gépet kivéve mindenhl jól szól meg apám pda-ján is pedig az nem egy zenegép (mio A180)valami vagy a lappal nem jó vagy a driverrel pontosabban a beállításokkal mert már a legújabb hangkaridriver van fent
a Realtek HD Audio Managerben meg nemtom mit is kéne átállítani
mindent rock-ra tettem meg ahol lehetett mindenhol feltoltam a basszust de valami nem oklehet hogy télleg nem a lapra kéne dugni a fülest
-
Rick4
félisten
válasz
mikk2000 #2102 üzenetére
várj, mielőtt jobban belemerülnél a személyeskedésbe, talán írhatnál a gigabyte-nak, hogy a manualból vegyék ki azt a szót, hogy earphone, mert te másképp gondolod....a probléma nem oldódott meg, mivel a fülhallgatón valami nem szól jól, pedig normális körülmények között kellene. ha elromlik a vw passatom, nem az lesz a megoldás, hogy veszek egy s mercit. és azzal járok.....vegyél vissza az arcodból, erre senki sem kíváncsi. elmagyarázni elmagyarázhatod, mi miért van, de ne arcoskodj...
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szemez az Intel gyártósoraival a Qualcomm
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos autók - motorok
- Bluetooth hangsugárzók: különlegesebb darabok
- Mini-ITX
- Battlefield 2042
- További aktív témák...
- 32GB 3200Mhz DDR4 RAM Kingston Fury Black CL16 2x16GB Garanciális
- Crucial RAM 64GB Kit (2x32GB) DDR5 5600MHz INGYEN FOXPOST
- Gigabyte GA-MA770-UD3 rev: 2.0 AMD AM3 alaplap + Phenom II X4 Black Edition 955 proci
- SAMSUNG / SkHynix 16GB DDR5 Notebook RAM
- MSI H61M-P21 (B3) LGA 1155 alaplap, + Quad Core i5-2500k processzor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akik a Fehéret szeretik! Itt a WHITE Setup! Akár kamatmentes rèszletre is!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest