- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- Mini-ITX
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gorneck
legenda
válasz
littlelion21 #1096 üzenetére
Többi slotba nézted?
-
tlac
nagyúr
válasz
littlelion21 #1096 üzenetére
nézd meg másik slotban is
pci-e legyen 100-on -
littlelion21
addikt
A múltkor beraktam egy Philips Seismic Edge hangkarit a PCI2-slotba, erre a gép a bootnál folyton újraindult...kikapcsolt...újraindult. Ahogy kivettem minden +javult.
Kérdés: a kártya szar, vagy a slot? -
tlac
nagyúr
válasz
littlelion21 #1092 üzenetére
ha tuningolsz nyugodtan maradhat auto, auton-n
feleslegesen idegeskedsz
nekem ki van kapcsolva a figyelés, nem is mennék semmire vele, mert a nincs speaker-em (nem jár a házamhoz) -
littlelion21
addikt
válasz
Gorneck #1091 üzenetére
Kösz!
Úgy tűnik a legjobb a Legacy- Voltage lesz. Este kipróbálom. De ha így is szarozik akkor disabled-re állítom, aztán pöröghet full-gázon.
De az azért érdekelne,h 55 foknál miért nem kapcsolt be...vagy feleslegesen idegeskedek?
Ha tuningolok, hova érdemes tenni?
Ja,és a hőmérséklet-figyelés miért van alapállapotban kikapcsolva? -
Gorneck
legenda
válasz
littlelion21 #1086 üzenetére
Auto-Auto (nagyon csendes , néha álló venti)*
Legacy-Auto (halkabb, lassabban növeli a ventik sebességét)*
Legacy- Voltage (Szinte ugyan az mint az Auto-Auto csak minimálisan jobban pörögtek a ventik)'
Az Intel(R) QST és a PWM csak 4 tűs ventikkel működik. -
littlelion21
addikt
Üdv!
Tegnap a nagy mp3-azás közben hallom,h beriaszt a CPU Fan Fail Warning. Bekukkantok a plexin, látom áll. Na go everest, azt írja a 36/39 fokosak a cpu magok. A Fan Speed Control Method 'auto'-n van. A kézikönyvből azt hámozom ki,h ilyenkor a bios állítja be automatikusan a fan sebességet. Gyorsan ráeresztek a 3dMark06-ot, gondoltam ez felhevíti annyira,h bekapcsoljon. Eleinte azt hittem,h egyszerűen hideg van ahhoz,h bekapcsoljon /1hónapja,amióta megvan,csak melegek voltak/. De nem kapcsolt be! Lefut mind2 cpu teszt, nézem everest-tel 52/56 fokosak, a venti mozdulatlan és még mindíg vinnyog! Resetelek, aztán elhallgat. Később épp' pókerezek, tehát nem terhelem le nagyon a rendszert, megint rákezd. De úgy,h 1másodpercig sípol, aztán ellhallgat, majd kb. 2-3 percig redszertelen időközönként, rendszertelen sípolásokkal ugyanez. Ránézve a cpu ventire ekkor úgy néz ki, mint 'aki' nem tud elindulni/felpörögni. Fordul 1et, +rándul és +áll. Legelőször az első indulásnál csinált ilyet,mikor a szervizes összerakta. Majd ugyanez többször, ezért sípolt úgy össze vissza. Megnézem a csatit, rendesen áll az alaplapon,nem lötyög,nem mozog. A hab a tortán az,h volt amikor abbahagyta a riasztást, úgy,h a venti szemmelláthatóan nem forgott.
A szintén vicces dolog az az,h csak kb. 4 napja kapcsoltam ba a venti figyelést, tehát lehet,h már 1000x csinálta, csak nem vettem észre.
Segítsetek, mert így a tuningnak sem merek nekifogni, félek,h megfőzném a procit.
Vagy állítsam át a control method-ot 'legacy'-re, esetleg 'full speed'-re? -
tlac
nagyúr
válasz
robekri #1078 üzenetére
2 x 1 giga 800-as goodram pro a sárgákban
2 x 1 giga 1066-os a-data a pirosakban
nincs végeredmény még, nem akart menni 900 (860-on valószínűleg menne)
viszont közben rájöttem, hogy a goodram-ot sem teszteltem ki soha normálisan, tehát lehet önmagában sem menne, még a goodramot le kell tesztelnem
4 x 1 giga 800-as goodram pro viszont biztos nem menne 832 felett, mert a pirosakban ennyitől már ki-bekapcsolgat a gép, a sárgákban normálisan megy
tuning mellett nem ajánlanám a 4 gigát -
H.O.D.
senior tag
Érdekes ez a RAM mizéria...
Én a 800-asokat cseréltem 1066-osokra és még 830-on sem hajlandóak elindulni... -
-
tlac
nagyúr
Elkezdtem 4 x 1 giga ramot tesztelni. Első lépésként azt nézem, hogy működnek a slotok. Mert régen (még újonc koromban
) volt egy olyan jelenség, hogy a 800-as goodram pro-n csak minimálisan tudtam tuningolni. Akkor az segített, hogy a piros slotokból átraktam a modulokat a sárgákba. Azóta már rengeteg biost kiadtak, de úgy tűnik a hiba megmaradt. Sárgákban megy 900,5,5,5,15,turbo-n a ram, pirosakban ugyanazokkal a beállításokkal csak újraindulgat a gép. Még megpróbálok állítgatni rajta vmit és megnézem még a-data-val is. Lehet, hogy emiatt van probléma a 4 gigával, mert a slotok nem egyformán vannak kezelve.
[Szerkesztve] -
thomeef
őstag
És megéri + 2000k-t kiadni jobb kondikra?...
-
thomeef
őstag
Helló!
Ma a különbség a Gigabyte GA-965P-S3 és a Gigabyte GA-965P-DS3 alaplap között, amugy pénzben 1400ft a különbség -
robekri
addikt
-
bim
veterán
válasz
robekri #1039 üzenetére
mielőtt nagyon beleszaladnánk a lecsóságaidba azért pontositsunk picit.
nem egyáltalán nem megy a 4x1G hanem az agyament tuning nem megy vele.
honnan a rákból tudod hogy az ő szerény procija ami talán menni fog 350-es fsb-vel hogy nem tudja e korrektül kezelni a 4x1G-t a lap azon a frekin???
már bocs.... -
H.O.D.
senior tag
Üdv!
Egy 956p-ds3-at használok, rev3.3, F10-es BIOS.
Eddig 2x1GB Kingmax volt bent, 800-asok. 880-ig mentek feszemeléssel, tovább nem.
A proci még vígan menne, így beújítottam két ui modult, csak 1066-ost. 830-nál végük van...
Vmi ötlet? -
robekri
addikt
válasz
littlelion21 #1049 üzenetére
Igen sajnos, én is ezért vagyok nagyon ideges, nameg a ddr1000es geileket sem szereti, de ezt úgy, hogy 1 hónapig szerette!
Itt a ramod[link]
Üdv.: Robe
[Szerkesztve] -
littlelion21
addikt
válasz
robekri #1048 üzenetére
Azért ez nagy pofáraesés részemről, alig 1 hónapos a drága, és máris cserélhetek deszkát, ha 4gigát akarok...és ez a mennyiség hamar kelleni fog sok proginak...nagyon hamar.
Bios-frissítéssel nem lehet rendbe tenni a dolgot?
Vagy léteznek/kaphatók-e 2gigás modulok? Hmm...2x2giga milyen jól nézne ki! -
robekri
addikt
válasz
littlelion21 #1047 üzenetére
Dehogy húzom!
Túl vok dógokon! -
robekri
addikt
válasz
littlelion21 #1040 üzenetére
Tehát kerüld buzi giga lap miatt 4x1 giget, mert lehet, hogy hibázni fog! Válts lapot!
-
prmcsk
addikt
válasz
littlelion21 #1043 üzenetére
Az előzményben nem írtad, így már érdekes.....
Próbáld ki egy másik ventivel is, vagy nincs ezen a lapon fordulatszám figyelés is ?
Ha van az is lehet, hogy a megadott figyelési intervallumhoz képest keveset forog
és azért sikít. -
Gorneck
legenda
válasz
Gondolom, mert nincs rajta venti...
Nem szereti így nem biztos a korrekt működés...szal, ha veszel még ramot akkor próbáld ki a boltba...ha nem megy, akkor nem lesz 4*1 giga ramod... -
prmcsk
addikt
válasz
''Néhány kísérlet után rájöttem, h csak akkor adja ki a hangot, hogyha a system-fan figyelés van bekapcsolva, ha kikapcsolom, megszűnik a hang. Ez mitől lehet'' ?
Mitől ? Atól, hogy az alaplapi system fan csatira ezek szerint nincs venti dugva. -
littlelion21
addikt
Na mi van, mindenki P35-re váltott, nagyon kihalt ez a topic...
Tegnap matattam egy kicsit a BIOS-ban és észrevettem, h nincs beállítva riasztási hőmérséklet, sem cpu és system fan-leállás figyelmeztetés.
Nosza, a hőmérsékletet 70 fokra veszem és mind2 venti-figyelést 'enabledre' állítom.
Újra boot, majd ekkor olyan magas, fülsértő már-már infrahangot kezdett kiadni a gép, h komolyan mondom a szúnyogok leestek a falról.
Néhány kísérlet után rájöttem, h csak akkor adja ki a hangot, hogyha a system-fan figyelés van bekapcsolva, ha kikapcsolom, megszűnik a hang. Ez mitől lehet?
#1039-re vissztérve: akkor menni fog, vagy nem fog menni a 4*1giga, mert nem volt teljesen világos: egy mondatban szerepel az ''igen, menni fog'' és a ''4x1giget nem szereti''. -
robekri
addikt
válasz
littlelion21 #1038 üzenetére
Igen menni fog, S3, DS3, DS4 a 4x1 giget nem szereti! (legalább is anno tuning ramok nem voltak hajlandóak 840nél többet menni. Sajna ez gigának BUGja vagy tudja a ráák!
Üdv.: Robe -
littlelion21
addikt
Most olvasom,h az S3 nem szeret bizonyos fajta memókat: az alant látható konfigba szeretnék még 2*1 giga ugyanolyan ramot tenni.
Mit gondoltok menni fog? -
rumkola
nagyúr
válasz
littlelion21 #1036 üzenetére
Nálam 3 sikertelen boot után alapra áll a bios, ill. ha a DEL gombot kétszer megnyomom bootkor,akkor is alapra áll.
-
littlelion21
addikt
Kösz a gyors a választ!
Még valami: FSB 350-re - nem lesz az 'picit' sok?
Hogyha végképp nem bírja a proci a húzást csak cmos clear-el lehet életre kelteni a gépet?
Csak azért kérdem, mert az olyan szerencsétlen helyen van, h a vid.kártyát is ki kéne vennem hozzá, azt + nem szívesen háborgatom, ha nem muszáj...
Akkor az időzítést 5-5-5-15-re vagy auto-ra? Mert most így alalpon 5-5-5-15-ön van. -
Gorneck
legenda
válasz
littlelion21 #1034 üzenetére
Pcie: 100
Memory Multiplier: 2
fsb: 350
cpu fesz: 1.35V
ram fesz: +0.1V
időzítést te állítsd be 5-5-5-15-auto-ra... -
littlelion21
addikt
Üdv!
Na akkor... CPU Host Clock Control - Enabled-re állítani, SPD-t visszavenni, core-fesz 1,325 V-ra, ram időzítések 5-5-5-15-re állítani /bár gyárilag is ennyi/, majd ennyi, mehet is az FSB emelés?
Kihagytam vmit?
Mekkora lépésekkel emeljek?
Konfig az aláírásban!
/Tudom, ez nem a C2D tuning topic de itt talán többen értenek a 965P S3 bios-ához./ -
Qkac79
tag
Szasztok!
Van egy Gigabyte GA-965P-DS4-es alaplapom és szeretném a coaxiális kimeneten keresztül megszólaltatni a kütyüt. F10-es bios van a lapban, 32 bites magyar Vistát használok és az R1.72-es audio drivert. Hogy a fészkes fenébe lehet megszólaltatni a digitális kimenetet?
Köszi. -
varga911
senior tag
válasz
Laraxior #1027 üzenetére
1066MHz-es ramot szerintem ne vegyél, bármilyen jobbfajta 800MHz-es CL4-re hitelesített kit visz 1000-ret CL5-ben, ajánlott ősember rambazárja, onnan csemegézz.
Így spórolsz egy kis pénzt és vehetsz egy Core2-es processzort.
Silent pipe-ről annyit, hogy el van bxxxva. Legalábbis amit én láttam eddig, attól alig lehetett feloperálni egy ninja plust, és a művelet felsértette a körömágyamat elég rendesen. De legalább ''jól'' néz ki. Igen, P35-nél is a lényeg ugyanez. P35+Prescott? Érdekes párosítás, dehát a pénz az nagy úr. Legalább mindkettő P-vel kezdődik, vegyél hozzájuk Patriot ramot, és egy Powercolor/Point-of-view VGA-t és így teljes lesz a hegemónia.
Üdv.
[Szerkesztve] -
Laraxior
titán
Huhh ez nekem is jól jött mert eddig A64 volt,annál nem voltak FSb ratio meg ilyen hüleségek...lesz uj proci akkor megizzasztom...már csak egy 1066os ram kellene
(DS4-el nem lesz gond...12es ventik garmada a házban,a silent pipe hűtők nélkül forró,igy meg szinte hidegnek mondható...) persze p35 verziónál is ugyanigy gondolom
[Szerkesztve] -
varga911
senior tag
Inkább az északinak kell.
333-as FSB-ig simán vinnie kéne vFSB és vMCH emelés nélkül. Az enyém 458-on van, és így se kell plusz fesz neki... Milyen verziójú biost használsz?
Látom nem nagyon vagy a témában jártas, itt egy kis ''elmélet'', nagyon leegyszerűsítve:
Hogyan is kapod meg a processzorod sebességét? Van neked egy E6300-ad. Gyárilag 1862MHz-es frekvencián ketyeg. Hogy is jön ez ki? A processzor működési frekvenciáját két tényező határozza meg: a processzor szorzója, és az FSB sebessége. Az FSB gyárilag 266MHz-en ketyeg (az 1066MHz úgy jön ki amit a dobozon látsz hogy felszorozzák 4-el mert egy cycle alatt 4 ''utazás'' történik a buszon), a processzorod szorzója pedig 7, tehát 266x7=1862MHz-en fut. Ezt két féle képpen lehet növelni:
1. növeled a szorzót. Ez lehetetlen, az Intel processzorok szorzólockosak, ez azt jelenti hogy csak lefelé lehet állítani a szorzójukat. Kivételt képeznek az Extreme jelzésű processzorok, de ezek csillagászati árról indulnak.
2. növeled az FSB sebességét. Ez a lehetőség marad csak. Itt jön képbe a dram ratio. 2.0-ra rakva azt éred el, hogy a memória az FSB kétszeresén fog futni. 266MHz-es FSB-nél 533MHz-en ketyeg a ram. Remélem tiszta sor.
Mivel 800-as ramokkal rendelkezel, 2.0-ratioval 400-as FSB-ig lutri nélkül elmehetsz. Emelgesd 33MHz-enként az FSB-t és addig emeld amíg nem áll fel az oprendszer. Onnan 10-vel lépcsőzz vissza amíg bebootol. Ha nincs kép és csak újraindulgat, nincs semmi gáz, cmos reset és kezdheted előlröl. Ha alap feszültségen megvan az utolsó bebootolós beállítás, akkor eressz rá egy vérszomjas orthos 2004 small fft testet, olyan 2 órára. Ha nem fagy ki/áll le/újraindul, akkor stabilnak mondható, és otthagyhatod éjszakára. Finom tuning is mehet azért az esetleges +2-3 FSB-ért, ha van időd hozzá. Hasznos program még a Core Temp is, ezzel szoftveresen monitorozhatod a maghőmérsékleteket. Persze szoftveres mérés nem mérés, de valamilyen képed ad. Tehát visszatérve legyen a célod a 400-as FSB elérése, amit a ramodat 800-on hajtaná. Ezt persze vinnie kellene a lapnak is, ami SZVSZ 95% hogy viszi, a másik pedig a processzor. Nos, nemtudom milyen a mostani E6300 kihozatal, de szerintem 2800MHz-et vinniük kéne alapfeszen.
Ha instabil a gép, akkor plusz feszültség adásával valamennyire stabilizálható. Én a ramoknak alapból adnék 2.1V-ot, így elfelejtheted őket egy időre, melegedni fognak, de semmi extrém. Először a processzor kapjon 1.35V-t, majd 1.4-et ha még mindig nem stabil. Scythe ninjával 1.4V még nyugodtan adható. Ha elérted az 1.4V-t és még mindig nem frankó, adj vFSB-nek és vMCH-nak +0.1-et.
Nehány tipp:
-PCI-E frekvenciát fixáld 100MHz-re
-Próbálj meg levenni minnél több terhet a csipszetről, ezt soros/LPT portok letiltásával megteheted
-Használj minnél kevesebb USB eszközt
-Bios alapképernyőnél Ctrl + F1 lenyomása gazdagabb memória időzítési beállításokat eredményez a tuning fülön.
-Gépházad (ha van) tartsd nyitva, kitudja mikor kell egy cmos reset. Ha befejezted becsukhatod.
Első szuszra ennyi, biztos van benne javítani való, minden szigorúan szvsz kategóriába tartozik! Nem kéretik megkövezni -
rumkola
nagyúr
úristen
-
dikmen
tag
Hali!
Nem akarja valaki leírni hogy pontosan hogy kell tuningolni?
Max 300FSB-vel indul el.
Az is 1,4V-n (CPU)
+0,3V (RAM)
+0,2V (2mittoménminek)
Van valakinek valami ötlete?
Jah, és az időzítések alapon vannak. -
Qru
MODERÁTOR
Akkor nem vacakolok az időzítés szűkítésével nem nyernék sokat.
Ez is bőven elég teljesítményben egyenlőre. (irígylem azt a frénya 8-as szorzót... nálam egyszerűen 450-nél feljebb nem megy a dolog. Talán procinak kéne még pusz kraft, de hát azt meg jobb ha elfelejtem amíg nincs vizem vagy minmum olyan hűtőm mint Neked. Tudod miért...
)
-
Qru
MODERÁTOR
Megnéztem a memória beállításoknál mennyit dob a Normal/Fast/Turbo dolog winrarban a DS4-emnél. (7x450, 4-4-3-8@900MHz)
Normal: 1303KB/sec
Fast: 1349KB/sec
Turbo: 1375KB/sec
Az utolsó eredmény már egész baráti sávszél... -
Laraxior
titán
Itt is megkérdem mert azt hiszem a DS4 lapon ugyanaz a silent pipe van mint a P35 DS4en...scythe ninja plus rámegy a lapra? :S
-
tlac
nagyúr
mi lehet a gond? [link]
mch, fsb-n volt +0,1 -
extramex
csendes tag
Amint azt írtam előző hsz ben másik giga lapban nem csinált ilyet! az a baj ha a riasztást kikapcsolom hogy attól még nem indul el a venti! máshonnan nem kap áramot a cpu fan-ra van csatlakoztatva!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- Bundle topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hobby elektronika
- Milyen autót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Asus P8H61-M LX R2.0 LGA 1155 alaplap, + Quad Core i5-2500 CPU
- új, bontatlan Kingston FURY Impact 32 GB KIT DDR4L-3200 SoDIMM CL20-22-22 memória / kisker garancia
- HyperX DDR4 16GB(2x8GB) 3600Mhz CL17
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 - Garancia
- MSI H61M-P21 (B3) LGA 1155 alaplap, + Quad Core i5-2500k processzor
- HP 15-dw0101nl - i5 8275U - 15,6" FHD - 8 GB DDR4 RAM - 512 GB NVMe SSD - billentyűzet hibás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4770 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 2 i7-1165G7 32 GB Ram 512 GB SSD 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 512GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest