Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz Jack@l #24718 üzenetére

    Akkor ez a tipus kerülendő.

    --------------
    A fizika mai állása szerint hang csak energia befektetéssel keletkezik.
    Ez a leggyakrabban valamilyen mozgó/rezgő test mechanikai energiájából származik, amelynek egy része átadódik a közvetítő közegnek és hangként érzékeljük
    De a hang energia forrása lehet közvetve hőenergia (Rijke-cső) vagy valamilyen elektromágneses fluxus változás is.
    Ez utóbbit néha megtapasztalhatjuk PC-kben is: tápegységek, VGA kártyák és CPU feszszabályozók környékén. Általában valamilyen induktiv alkatrész hibájához/tulajdonságához kötik ezt a jelenséget. A frekvencia vagy áram mértékével változik a hallható hang intenzítása és frekvenciája is.
    Az előbbi pl. VGA-k esetén VSYNC=OFF töltőképernyőknél (1-5 Khz-es fps) az utóbbi meg CPU tuning stressz ellenörzésénél fordul elő. Ezek a "zizegés" szerű hangok nem üzemszerű állapotra jelemzőek.

    Természetesen nem kizárt, hogy némely SSD-ben lévő elektronika egyes részei is okozhatnak ilyen zajt pl nagytömegű adat kiolvasásakor. Vagy közvetlenül az SSD-ben, vagy közvetve más alkatrészeknél, hiszen az adatátvitel sebessége többszöröse a HDD-khez képest.

    Ezt egyszerű kiteszteltelni, csak bele kell rakni másik gépbe (más alaplap, más I/O vezérlő) és ott is megfigyelni a hanghatást.
    Ha géptől függetlenül az SSD a hang forrása, akkor az valószínüleg tervezési hiba következménye lehet, jobb az ilyentől megszabadulni (mákdaráló, nejlonharisnyázás / gariztatás) ha zavaró a hang.

    Hiszen az SSD-k egyik pozitivuma a zajtalan működés (felépítéséből adódik). Ennek nyilván a legtöbb SSD eleget tesz, ahogy a VGA-k vagy az alaplapoknak is csak igen kis százaléka ad ki hangot üzemi körülmények között. Ezért nem lehet általános jellemzőként felróni egyik említett alkatrésznek sem, az SSD-knek sem, hogy "zajosak".

    ----------------

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák