- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Hisense LCD és LED TV-k
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
Bizony, and it's always the network. Applicarion stopped? It's the network. Stb. Gondolom ismeritek
.
Az ACI csak N9k-n megy. Mas nexuson nem. Akkor mirol beszelunk. En az IWAN-ban latok fantaziat - addig, mig nincs hiba. Ha meg nem arra kuldi a csomagot amerre kene akkor ember nem jon ra szerintem a megoldasra. Minden unified es intelligent manapsag
. A BGP 10 ev mulva is BGP marad, ez az ACI dolog majd elvalik. Apropo SDN. Van egy all in one VM a facebookon, keressetek ra az SDN Warriors-ra. Van benne minden jo. Majd en is kiprobalom ha lesz kedvem.
-
crok
Topikgazda
válasz
FecoGee #10297 üzenetére
Hát persze, sőt, ügyel a mutual redistribution-re is és az unintentional load sharing elkerülésére is természetesen, hooogyne.. =) A másik bullshit az automatizáció: nem mindegy hogy te, mint tapasztalt hálózatos mit értesz automatizáció alatt és mit ért egy programozó automatizáció alatt.. főleg amíg olyanok írják mint akik az LMS-t vagy a Prime Infrastructure-t írják.. Pffff.. én a régi iskola híve vagyok: csináld úgy bolondbiztosra hogy stabil elemeket használsz - never fails. Az ügyfél az SLA-ért fizet, márpedig a legfájóbb a kiesés. Szép meg jól hangzik ez a sok Cisco blablacloud blablaplatform de mennnnnnyi-mennyi dolog kikopott meg meg se maradt az emberekben. A Cisco (mint említettem) az ügyfeleit használja tesztnyúlnak, márpedig ez azt hozza magával hogy a bleeding edge technológák összes betegségét a felhasználókon keresztül fogják megtudni.. az kezelés alatt pedig az ügyfél pénzt te meg a reputációdat veszted el. [Szerk:] Ahogy Fecogee is mondta a Cisco a saját hyperhipe-olt rendezvényét *se* a hirdetett/árult hyperhipe-olt technológiájával nyomta le =) Nekem ez jel =)
-
FecoGee
Topikgazda
-
zsolti.22
senior tag
Na megvolt ez a Techtorial is és szerintem a tavalyinál rosszabb volt.
Az előadások között volt rettenetesen izgalmas és ennek a reciproka is, de ezen nem kell meglepődni.
Az egész végül is csak a virtualizásról szólt: APIC-EM, NFV...
Nagyon erőltetve van ez az irány, úgyhogy ez lesz a jövő mindenképpen. Jön az IOS16 beépített, külön mini linux-szal és persze ennek a kombónak minden betegségével (kb. mint az IR8XX routerekben az IOx), gatyát felkötniMindjárt az elején a "Full Range is The New Hack – A kibertámadások új frontjai, motivációi és védelmi praktikák" volt szerintem az aznapi legjobb előadás, fantasztikusan jól volt elmondva minden, hogy miért is jó az NGFW, alias ASA-55..X. Leginkább az AMP volt kiemelve.
Aztán jött a "Lábnyomok a levegőben – a vezeték nélküli nyomkövetés lehetőségei", érdekes volt a téma, de nem győztek annyira meg, hogy vegyek 37XX AP-t hyperlocation modullal meg irányérzékeny antennával
A lényege az volt, hogy több AP-vel az előbb megnevezett cuccokkal akár 1 méter pontossággal is meg lehet mondani, hogy adott épületen belül valamelyik wifi/rfid/bluetooth tag hol van és hogy miért is jó ez (célzott hirdetés, ki kivel, mikor, hol mennyi időt töltött, stb...stb...már-már ijesztő.
Következő: "Ipari felhasználás, vagy okos város? Mit kezdjünk még 1 maggal az IR809/829 routerekben". Ez szintén érdekes előadás volt, hogy mit lehet kezdni az ipari ágazatban (ipari szabványokkal) egy Cisco routerrel; sok nem maradt meg belőle, de jó volt.
Aztán: "Hálózati hozzáférés-szabályozás határok nélkül (ISE esettanulmány)", mivel ezt fogom majd tanulni, erre mindenképpen be akartam ülni. Az első előadó nagyon jól érthetően elmagyarázta általában, hogy mire is való egy ISE, majd jött a második felvonás, hogy a Telenor hogy valósította meg a hálózatában a NAC to ISE átállást. Ez annyira halk volt, hogy rendesen sasolni kellett, mit mond az ürge.
Majd: "Programozhatóság és automatizáció Cisco ASR 9000 eszközökkel". Hát nagyon nem arra számítottam, ami az előadáson volt. Azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy hogyan kell ezt vagy azt TCLSH-ban vagy bárakármiben megcsinálni, én kis naív....dehogy. Itt a BGP Link State-ről volt szó (hogyan viszem át mondjuk az OSPF RIB-ben található mindenséget BGP-n keresztül akárhová: új afi és safi: link-state, bár hülyén néz ki: address-family link-state link-state
), meg példaként az, hogy hogyan valósítom meg mondjuk azt abban a programban, aminek elfelejtettem a nevét, hogy kihúzzon egy X sávszélességet biztosító tunnelt két A9K között. És ez, amit amúgy bekattintgatok ebben a programban, az a router running-configjában nem jelenik meg
A kérdésre azt, hogy ez miért jó, az volt a hivatalos Cisco válasz, hogy: "Nem jó, hanem ez ilyen" Valaki meglepődött? Ha a doboz újraindul, akkor bukta a kihúzott tunnel. Szóba jött az MPLS TE, control-plane kiküldése más, virtualizált környezetbe...meg lehet majd mondani, hogy egy 3750-esnek mondjuk X portját az IOS vezérli, Y portját meg én állogatom a virtualizált környezetben.
Humorista most nem járt a kaja mellé, mint tavaly, a kaja meg szerintem sz@r volt: íztelen konzerv vegyes gyümölcsből, félig megkent tonhalkrémes szendvics, nagyon kevés rostos innivaló, javarészt kólafantasprite, de azok sose fogytak ki.
Vagy keveset fizetett a Cisco, vagy eleget fizetett, amiből java része zsebbe ment (ha már télen kong az ürességtől a hotel, akkor legyen már kiből megélni) és/vagy a dolgozók is igyekeztek menteni minden kaját, hogy maradjon otthonra is és/vagy ezek kombinációja. Szégyenletes volt szerintem, de majd megmondja más is a saját véleményét. Meg aztán egyik csajszi se jött hozzám promózni és a tavalyi Dimension Data-s fulljóképű csajt is lecserélték...Szóval tök béna volt.Nem beszélve arról a Willendorfi Vénuszról, aki a portán adta a szobákhoz a mágneskártyákat. Bunkó liba, pedig én tök aranyos voltam, de úgy látszik, nem ezt kajálják
Ja! Jut eszembe, ez a mini linux az IOx-ben, meg majd ebben a mini linux-az-ios-ben jövőnek az a lényege, hogy mindenki megírhatja majd a saját kis appját a routerre, amilyen nyelven akarja (netconf, perl, python...) amit bárki letölthet és használhat majd, azaz lesz majd (van?) ilyen, hogy ciscostore; devnet.cisco.com
Ilyenkor mindig rájön az ember, hogy mennyire is nem tud és nem ért még semmihez. Nálunk 0 Cisco-s felügyeleti rendszer van, nekem új mindegyik és ilyenkor azért dobok egy hátast, hogy mennyi mindenről lemaradok/nem tudok. A tavalyi után gondoltam, hogy nahát, van ISE, UCS, NAC, SDN, aztán majd idénre jól nem tudnak újat mondani...áh, százszor több új dolog van...Szerintem aki nem lóg a gép előtt napi 25 órát, az felejtse el, hogy képben lesz
Kár, hogy 40 percbe tellett megírni ezt a kommentet
Ja, meg minden az automatizációról szól: hogy lehet akármit megoldani úgy, hogy ne kelljen egy embernek a buta munkát csinálni (=leépítés on).
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #10294 üzenetére
bash+awk+sed+tr+expect+snmpwalk+snmpget+snmpset es borzaszto egyszeru okbol: minden sz@ros linuxon lesz.. (meg ha az snmp csomag nem is..) meg cygwinben is.. szerkesztesre pont emiatt csak vi.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #10293 üzenetére
@FeRkE: Jogos, eleg az egy vizsga, nem kell a prereq cert hozza.
@FecoGee:
Alapvetoen tudok, mivel linux rendszergazdalkodok isEleg sok scriptnyelvben elgagyogok(olvasni ertelmezni tudom, googlival modositani is tobbnyire), de ha sajatot kell irni, es tobb mint 3 parancs osszefuzese, akkor Python-ban irom meg, mivel nagyon egyszeru, kenyelmes, es hobbi projekthez is azt hasznalom, tehat ebben van tapasztalat.
Kollegak egy resze a perl-t szereti, de en azt nem tudom elviselni, még olvasni sem szeretem a kodjat...
Ha meg egyszeru "script", akkor osszedobom bashben, de azt nem is annyira hivnam scriptnek, max for ciklus + par parancs osszepipeolasa.
-
FecoGee
Topikgazda
Ujabb erdekes tema: programozas. Tudtok scripteket irni, amivel napi munkat megkonnyititek? Milyen nyelv? Python?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Intelligencs #10287 üzenetére
A CCNP DC 2+2 vizsga. A masodik kettot valasztod 4-bol. Azaz osszesen 4 vizsga, nem 6!
642-998 DCUCD + 642-996 DCUFD OR 642-035 DCUCT + 642-980 DCUFT
Es igen, mar egy professional vizsga is hosszabbit, szoval boven idoben vagy.
-
FeRkE
őstag
válasz
Cyber_Bird #10288 üzenetére
Sot szerintem ha lerak egy vizsgat a CCNP DC-bol, mar az is hosszabbit. Nem feltetlen kell meglennie a CCNA DC-nek hogy vizsgazhasson CCNP DC vizsgaibol.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Intelligencs #10287 üzenetére
Eleg letenni a ccna-t plusz 1 ccnp szintu vizsgat, es azzal hosszabbitasz, tehat jol gondolod.
-
Ahoy! Év végén megint le fog járni a CCNP-m, de úgy gondoltam, hogy most egy kicsit továbblépek, és nem csak egy sima troubleshootinggal hosszabbítom meg. A CCNP Datacenterre esett a választásunk (kollégával együtt). Látom, hogy ez összesen 6 vizsgából áll, a CCNA Datacenter 2, míg a CCNP Datacenter 4. Meg is rendeltük a könyveket a CCNA Datacenterhez. Viszont szerintem nem fogom tudni letenni mind a 6 vizsgát év végéig, illetve le tudnám, de akkor kellemetlenül erős tempót kéne diktálnom magamnak (sokat kéne tanulni).
A kérdésem az lenne, hogy ha lerakom a CCNA Datacenter vizsgákat, illetve egy CCNP Datacenter vizsgát a négyből, akkor az már elégséges a CCNP-m meghosszabbításához? Illetve akik megszerezték már ezt a minősítést tudnak valami okosságot mondani? Azt látom, hogy a CCNP Datacenterhez nincs is dedikált könyv, a Nexusos könyvet ajánlják.
Azért esett a választásom erre, mert közel négy évig DC témakörben melóztam, érdekel a dolog. És bár jelenleg pre-sales-ként dolgozom inkább WAN-os területen, de 1-2 év múlva mindenképp vissza akarok térni a DC-s világba. Hiányzik a konzol, no meg a géptermek szaga...
@vzsolti1980: És mi a tanulság, CCIE-nek kell lenni, vagy programozónak? Kicsit bánom, hogy anno, 17 éves koromban felhagytam a programozással. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, akkor nem hagynám abba, és rögtön programozónak mentem volna a Műszaki Egyetemre.
-
crok
Topikgazda
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10279 üzenetére
Fentebb? Nekem pont a legfrissebbek vannak felül, minden más alatta
Amúgy mi is 5.3.3-at használunk a 9K6-okon, a 9K10-en meg egyelőre nagy-nagy szopó van a 5.3.2 -> 5.3.3 átállással...csak a BGP szivat, ami végül is nem olyan nagy probléma
-
crok
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #10279 üzenetére
Ó, hogy mennyivel jobban szeretem a Junipereket, pont ezek miatt.. =) Nice anyway..
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10275 üzenetére
Cyberbird kalandozasai az ASR9k-val cimu saga (remelhetoleg)utolso felvonasat lathajuk:
Ugy tunik a problema reszben megis az en lamasagom (illetve a mukodes nemismerese) miatt van.
Fel volt huzva tesztelesre egy satellite switch, aminek a teljes konfigjat lehuztam, kiveve a teszteles utan ottmaradt remote gigaethernet portokat.
Mint kiderult, a resource manager megjegyzi, hogy ezek a portok, mely Tengig interface-hez tartoztak a linecardon, es lefoglalja a hozzajuk tartozo eroforrasokat, es emiatt nem tudod majd hasznalni valoban mukodo eszkozokhoz.
Hiaba huzol le minden nv konfigot, ha az interface-ek preconfigured allapotban ott maradnak, akkor azok a resource-ok fogva lesznek
A megoldas csodalatosan egyszeru volt: no interface preconfigured GigaEth xxxx/0/0/0/y az osszes portra ami ottragadt a test satellitebol.
Mostmar boldogsag van.
Egyebkent fentebb 4.3.4-es IOS XR-al neztem, es zsolit meg is jegyezte, hogy milyen regi
Corporate policy volt, de kaptunk vegre engedelyt 5.3.3-ra.(az altaluk eddig egyebkent elutasitott 5.3.2 helyett)
Ugyhogy mostmar nagyon up to date-ek vagyunk.
(Hacsak nem hasal el az 5.3.3 az acceptance tesztenmert akkor downgrade...)
-
válasz
Cyber_Bird #10275 üzenetére
ez még kapcsolódik talán:
https://tools.cisco.com/bugsearch/bug/CSCux22229/?referring_site=bugquickviewredirWhen multiple bundles are configured on the MOD card and MPA OIR will be performed, some of the bundle members may stuck in the "Bundle is in the process of being replicated to this location" state.
Bár nálad gondolom nem volt OIR, de a root cause lehet ugyanaz. Valami alacsony szintű belső működés okozza, ami a cisco szerint feature.
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Tudtok abban segíteni, hogy a CCNP Security certificate megszerzéséhez a 4 darab vizsgát mennyi időn belül kell teljesíteni?
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10261 üzenetére
Na szoval, ize...
Megsem en voltam a lama..Az a szitu, hogy valami furcsa dolog van, es olyan mintha elfogyott volna az NPU resource:
RP/0/RSP0/CPU0:Feb 21 11:40:06.387 : BM-DISTRIB[1175]: %L2-BM-4-ERR_OP_RETRY_THRESHOLD : Exceeded threshold for the number of retries for 4 operations on members. First (and error) TenGigE0/2/0/11 ('prm_ezhal' detected the 'warning' condition 'Not enough TM resources to satisfyrequest'), retries performed for 2 days 4 hrs
Mivel egy portot nem tudott felhuzni a bundle-bol, ezert az osszes tobbit sem huzta fel. Atdugtam masik portokra, igy masik NPU-ra, es modositottam a bundlet. Azonnal feljott, szoval a cisco bekap6ja azt ami eszembejutott errol
Igy azert aktualis a kerdes, miszerint, mas is futott mar bele ilyenbe?
Ismertbug,limitacio... feature?Csak azert kerdezem mert elvileg pusztan annyi tortent, hogy mind a 6 portot kihasznaltuk az adott npu-hoz es kulonboz bundle-okbe raktuk.
avagy SLOT1 10 - 11-es port es slot 2 10-11-es port is bundleben. Es ket-ket portonkent 0-tol folfele igy haladtunk..Legkozelebbi bugid amit talaltam CSCup25092
Ez alapjan feltetelezem, hogy itt is valami qos queue-kat nem tudott letrehozni, mert kifogyott a resource-okbol, de basszus, nem hasznalunk semmilyen policy-t rajta, tehat ez egy teljesen default konfig kb...
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #10271 üzenetére
akkor Te is sokszor hallottad hogy FabricPat, szigoruan igy: pat. Indiaiak mind igy mondjak
-
vzsolti1980
csendes tag
válasz
FecoGee #10270 üzenetére
Én a konkurencia Wandl és Contrail termékeit láttam közelebbről. Egy cc. 1600 PE routeres hálózatra engedtünk rá eltérés elemzésre az előbbit. Ott nagyon sok "szemétre" rámutatott, de csak kézzel merjük kigyepálni. A Contrail csak laborban volt, de ott is csak annyi, hogy felvettünk néhány VM-et és ettől eufórikus örömünkben le is bontottuk nem sokkal később az egész környezettet
-
vzsolti1980
csendes tag
-
FecoGee
Topikgazda
ACI-t volt -e valakinek lehetosege akar laborban is tologatni? Vagy ez csak hype technologia es nem akar elterjedni?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
vzsolti1980 #10268 üzenetére
. Melyeken voltunk egyutt?
Azt nem is irtam hogy a CCIE Lounge-ban osszefutottam Bruce Pinskyvel. CCIE #1047, CCDE es CCAr (!). Durva. -
vzsolti1980
csendes tag
válasz
FecoGee #10265 üzenetére
Pár előadáson egy teremben voltunk
És nem a keynote-ra gondolok
Az idei elég nagyra sikerült. Tavaly Milánóban kisebb volt és nagyobb hangsúly volt a partnereken. Már tavaly is a SDN/NFV folyt még a csapból is, de szinte semmi előrelépés. Bár akkor még nem lehetett ilyen slide-okat látni, hogy CCIE legyek-e vagy programozó? Ebben érzésem szerint most picit túltolták...
Szerencsém volt mert éppen átcsúsztam a DC vizsgán viszont a társaságunkban több mérnök is nekifutott valamelyik tracknek és érdekes visszhangok jöttek vissza.Pár éve hallottam azt az infot, hogy a különböző Networkers és Live vizsgákon tesztelik le az új kérdés sorokat régiók szerint , hisz ingyen van elv alapján. Majd ezeket nem sokkal később tapasztalatok alapján élesben is bevetnek a Person Vue-nál.
-
crok
Topikgazda
CCNA Wirelessel nem leszel kisegitve ilyen teren, inkabb a CWNA vonalat inditsd el. De legalabb a hiba megvan!
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #10265 üzenetére
Jó volt olvasni. Jövőre bejelentkezek én is egy ilyenre
Más: múltkor meséltem, hogy nincs minden rendben az itthoni wifi-vel. A napokban megint elkezdett cseszekedni a net. Wifin keresztül csatlakozom egy tp-link routerből csinált AP-re, az meg megy a 871-be. Érdekes, hogy windowsról mindig jelentkezett a probléma mindjárt indítás után: kiesnek csomagok random mód, 200-1800-as pingek már a routerig! Van linixom is, azon meg az ég adta világon semmilyen ping nem esik ki, a pingek 2-4 ms-ek átlagban. A routeren és az AP-n interfész-hibák nincsenek, a szémszéd wifi-s routerekkel nem lapolódnak át a csatornák.
Korábban úgy gondoltam, hogy beállítom az AP 8dBi-s antennái miatt az adóteljesítmény 8dBm-re, na ez volt a hiba (vagy csak valaki más kikapcsolta a zavaróját). Most visszavettem 0 dBm-re és most a windows is 2ms-es pingeket produkál az átjáróig. Néha beesik egy ~120-as ping, de az átlag most nem 3-400 körül van
Többek között az ilyen bénázások miatt is kéne egy ccna wireless -
FecoGee
Topikgazda
CiscoLive! beszámoló [link]
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Ejjha, jó régi XR
-
Theory66
aktív tag
Sziasztok!
Lehet hogy nem jó helyen járok, de azért megpróbálom
Kaptam egy AIR-CAP3502I-E-K9 AP eszközt amin kellene csinálnom egy recovery-t, de mivel nincs szerződésem, nem tudom leszedni hozzá az image fájlt.
[link]
Ezekről lenne szó. Ha valaki hozzáfér, megtenné hogy elküldené e-mailben?(Priviben adok címet is ha lesz jelentkező)Köszönöm!
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
ignoreme
ha a show bundle status detail parancsot pukkantom el, megmondja mi a baja
TenGigE0/1/0/10 (Not active):
ERROR: Member not enabled (status is Creating)
ERROR: Bundle is in the process of being replicated to this locationMindegy, alljon itt ez emlekul az utokornak, hatha mas is ilyen lama lenne mint en.
-
Cyber_Bird
senior tag
Valaki belefutott mar ilyenbe ASR9K6-on? (vagy tetszoleges asr9k-n)
show bundle stat
Bundle-Ether1006 (Not operational):
WARNING: Not enough selectable links to be operational
TenGigE0/1/0/10 (Not active):
ERROR: Internal error
TenGigE0/1/0/11 (Not active):
TenGigE0/2/0/10 (Not active):
TenGigE0/2/0/11 (Not active):
ERROR: Internal errorA vicc, hogyha szetszedem a bundle-t teljesen, majd commit, aztan osszerakom, commit, akkor latszolag javul.
Biztos en vagyok a lama, de azert rakerdezek...
IOS XR 4.3.4 SP10 van egyelore rajta.
-
FecoGee
Topikgazda
Ingyen pia @ Ciscolive
))
-
quby
őstag
válasz
Cyber_Bird #10255 üzenetére
Az késő...nekem most kell
xeon alá kell, ESXI+unetlab-hoz, de csak mATX házam van. Én is ki akarom a melóhelyen hajitani egy szünetmentesre és akkor elérném bárhonnan a unetlabot, akár egy tabletröl is.
-
Cyber_Bird
senior tag
kb 1 ev mulva eladova valik, mert kezdem kinoni a gepet, es le akarom cserelni egy rack-es kiepitesu serverre, valami hasznalhatobb xeon procival.
Amugy a macbook *magyar* kiosztas eleg borzalom, a us, viszont nem ilyen pocsek halistennek, ugyhogy az ajanlott
(az viszont mas kerdes, hogy ezen nem fog segiteni a kulso bill sem, mert a kiosztast ugyanugy atvarialja rajta)
A jovoben, ha kell: magyar kiosztas
-
quby
őstag
válasz
FecoGee #10250 üzenetére
Az nem zavarna hogy kicsi a | (az inkább hogy a backspace nem a legfelső sorban van), de legalább megszokom kicsit azt a kiosztást.
A multkor egy bash scriptet kellet volna javitsak, de nem volt nálunk csak az asszony macbookja. Kb 100 karaktert kellett volna módositani. Nem tudtam megcsinálni...kellettek volna a |{}<>[]$ karakterek. 40 perc guglizás után leb@...tam és közöltem hogy huzzunk haza a laptopomért. Még virtuális billentyűzettérképpel sem ment. Egyszerüen nem az csinálta amit kellett volna (asszem a <> kivételével megvoltak) nem is akarom tudni hogy miért...
Elsősorban az ilyen helyzetek elkerülése miatt kell.......nameg az okos médialejátszóhoz...Mellesleg olyan alaplapra vadászok mint a Cyber_bird fotoján van...
Szerk:
Irtam az Emagnak, hogy a termékleirásban szereplő kód szerint ez holland kiosztású. És az....ugyhogy tárgytalan. -
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10248 üzenetére
A baj az, hogy az US billentyűkből is az a hulladékabb fajta van a központokban (gondolom egységesen hasonló eszközök vannak, de majd crok kijavít), én legalábbis nem tudtam rajta normálisan írni, meg olyan retkes is volt az egér is, hogy ... Igazán lehetne takaríttatni ezeket.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #10248 üzenetére
De ilyen. Most nezem a masikon pici a |. Nem tudta hogy ezekbol is tobb fele van.
Off: sajat domain-nel nyomod
?
-
quby
őstag
Sziasztok!
A kis enteres US billenytyű, (olyan amik a vizsgán is vannak) az ilyen kiosztású? Még soem volt ilyenem és kétfélét is találok.
-
crok
Topikgazda
A VLAN 760 SVI van VRF-ben? Az megy az ISP felé vagy az van a LAN felé és oda irányul a forgalom? Mert a directed broadcast arra az interface-re kell ahol belép, nem amerre menni fog. Plusz kelleni fog ip forward-protocol udp 1xxx is, ugyanis míg a DHCP default fel van véve a forward-protocol-ok közé (és nincs benne a konfigoban) addig gyanítom ez egy custom port így nem lesz forwardolva. Tesztelésnek én előbb a forward-proto-t tenném be és directed broadcastot ACL nélkül, aztán finomíthatjátok.
-
tusi_
addikt
Tudnal adni tippet, miert nem megy az ugyfelnek? Azt csinalta, amit a cisco ajanl - itt b..a el - de megsem megy.
access-list 2000 permit udp host xxxxxxxxxxxxx eq 1xxx
access-list 2000 permit udp host xxxxxxxxxxxxx eq 1xxxaccess-list 2000 permit udp any any
access-list 2000 deny udp any any loginterface Vlan760
ip directed-broadcast 2000
interface Vlan761
......ip forw protocol br 1xxx volt kiadva, de sehogyan sem megy. Nem lehet valamit a vrf-el jatszani. Extra valahol kiadni?? Sajnos nincs keznel 6504-es jatszogatni vele...
-
crok
Topikgazda
Nem volt még gond vele soha - ellenben volt olyan szolgáltatónk (spanyol ONI és ONO) akik a UDP csomagokat "loopolták" - ezt úgy kell érteni hogy volt egy metro eth technológiájuk, annak egy ügyfél site-ra telepített hálózatvégződtető doboza.. és a dobozban okosan beállították, hogy minden UDP csomagot küldjön vissza a CE router felé.. képzelheted.. mire kiszüttyögtem hogy TCP megy, ICMP megy.. de hogy UDP nem.. ment az embedded packet capture és 2x láttam benne a csomagjaimat.. azt hittem dobok egy hátast..
-
tusi_
addikt
UDP Broadcast vrf en megy valakinek? crok?
-
zsolti.22
senior tag
Yeah, működik a split tunneles SSL VPN-em, kicsit lassan tölti be a VOIP teló felületét, de működik
Csak hogy jó hír is legyen. Köszi Hedge! -
crok
Topikgazda
@Tusi: Hehhe, remélem nem lett SLA sértés belőle így hogy gyorsan meglett az ok ( : Amúgy is nagy kedvencem a platform..
@Zsolti: köszi! Láttam már ezt-azt, voltam "helyeken" - jók a megérzéseim.. ( :
@Feco: Megint jól megforgatták a pénzmosógépet ha jól hallom.. ugorj neki megint, amíg még friss a tudás!
Lassan a topik nevébe is bele lehetne venni, hogy általános hálózatos hibakereső és tervező topik : D
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #10220 üzenetére
Biztos nem az SP-re ultel be?
Viccet felreteve, sajnalom, hogy nem sikerult.
Lehet neked erdemesebb lenne az SP writtenre beulni, allitolag erdekesebb a blueprintje.@zsolti.22: Megprobalom eloadni ezt baratnomnek
Igazabol ingyen kaja pia a cegben is van. Igy, hogy kinezek az ablakon es szakad az eso, a balatonpart se vonz. A lanyokrol meg az elso mondat ertelmeben nem nyilatkozok
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
Written failed :/.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Cyber_Bird #10215 üzenetére
Jaj, ingyen kaja, műsor, csinos tukmálós lányok, Balaton-part...
-
ampulla
aktív tag
-
FecoGee
Topikgazda
@ CiscoLive Opening Keynote
-
zsolti.22
senior tag
Lesz valaki innen még a Techtorialon?
-
crok
Topikgazda
Ja, most nézem.. látszik épp a móka: hogyaztmondjahogy' ~44.5% IP_Input + ~22% Pool Manager + 27% Interrupt = 93.5% (+ az "apróságok" és ki is jön a 99%). Valamit feldolgozik a doboz CPU-ból amit eddig (ezek szerint) nem csinált. "remote command switch show ibc | i rx_input" és ha nagyon nő a számláló akkor tényleg neked szólt (ettől mondjuk még lehet simán broadcast.. vagy GRE tunnel-en keresztülfolyatott forgalom, asszem' azt is CPU-ból csinálja - még).
NetDR lesz még a te barátod - csapathatod is ki vele hogy mi megy fel a CPU-ba (vagy akárhonnan akárhova akármit, ez ugyanis a c6500-as "szegény ember Wiresharkja"), aztán az mehet Wireshark-ba de megnézheted a buffer tartalmát CLI-ben is. [1] [2]
-
crok
Topikgazda
A remote switch nem a VSS-re vonatkozik itt, hanem mivel 2 processzor van (route és switch) és a boot folyamat a switch-el indul ami átadja a konzolt is a route-nak így a route a "főnök" - így a remote command switch itt a switch processzorra vonatkozik.
Kéne friss kimenet és lehetőleg vagy teljes kimenet vagy sorted | e 0.00 mert így nincs sorban és ennél jóval több process van és nem látszik mi viszi a prímet. Mondjuk annyi, hogy 99%/27% az azt jelenti hogy a CPU 99%-on pörög, de ebből csak 27% az ami processz miatt van és 21% az a Pool Manager (ami a packet buffert egyengeti) - szóval 70+% megy arra ahogy jön a csomag, megy a processzorba (a route processzorba egyelőre mert csak erről van kimenet) és feldolgoztatja de mivel nincs mellette más processz ami feldolgozná így szerintem ezek broadcast-ek lesznek de nem ARP (mert akkor látnád az ARP processzt) hanem csak valami broadcast (vagy multicast!).
Jamégvalami': nem lehet hogy túl sok route van a routing táblájában és nem fér be a TCAM-be és emiatt CPU-ból forwardol egy valag csomagot? "show mls cef maximum-routes" és "sh ip ro sum" mutat valamit? [Szerk.] [link]
-
tusi_
addikt
Szia crok. Tudtam, hogy Te josz
A remotes parancs az csak vss-ben megy nem? Frisset nem tudok most huzni, mert a switch egy sima sh parancstol 10 percekig ugy marad. Este huznak nekem ujakat.
Amim van:
CPU utilization for five seconds: 99%/27%; one minute: 99%; five minutes: 99%
PID Runtime(ms) Invoked uSecs 5Sec 1Min 5Min TTY Process
8 1021216 55965 18247 1.19% 0.30% 0.21% 0 Check heaps
9 7168672 1791252 4002 22.15% 21.86% 21.70% 0 Pool Manager
14 1026084 1592599 644 0.39% 0.42% 0.42% 0 ARP Input
26 1796412 11556341 155 0.55% 0.43% 0.36% 0 IPC Seat Manager
55 121612 235864 515 0.31% 0.22% 0.23% 0 Per-Second Jobs
141 616 162 3802 0.15% 0.25% 0.12% 2 SSH Process
142 9372 9986 938 0.15% 0.20% 0.37% 3 SSH Process
240 69344 47616 1456 0.07% 0.05% 0.07% 0 Compute load avg
243 305392 13812914 22 0.87% 0.86% 0.87% 0 HSRP Common
273 107844 202493 532 0.07% 0.03% 0.02% 0 esw_vlan_stat_pr
284 170956 493875 346 0.31% 0.22% 0.22% 0 CDP Protocol
293 28044236 72419766 387 44.55% 44.21% 43.97% 0 IP Input
311 47084 28044906 1 0.07% 0.09% 0.08% 0 Ethernet Msec Ti
335 127652 63563 2008 0.07% 0.07% 0.07% 0 XDR receive
343 237088 332623 712 0.07% 0.08% 0.07% 0 CEF: IPv4 proces
346 197284 881890 223 0.07% 0.07% 0.07% 0 ADJ resolve proc
507 48372 68124 710 0.07% 0.08% 0.08% 0 DHCPD Receive
510 2674620 11485873 232 0.23% 0.23% 0.23% 0 Port manager per
529 832820 22761503 36 0.31% 0.27% 0.26% 0 HSRP IPv4
570 7009356 49830830 140 0.07% 0.03% 0.02% 0 IP SNMP
579 121020 4281002 28 0.15% 0.15% 0.15% 0 EIGRP-IPv4 Hello
GDEWHNS001#XXXXXXX001#sh process memory
Processor Pool Total: 359427136 Used: 130407540 Free: 229019596
I/O Pool Total: 67108864 Used: 17223512 Free: 49885352PID TTY Allocated Freed Holding Getbufs Retbufs Process
0 0 196903320 17088 182905280 0 0 *Init*
0 0 36936 18159084 36936 0 0 *Sched*
0 0 126902160 111973640 2999688 16136692 148464 *Dead*
1 0 598020 4852608 532160 0 0 Chunk Manager
2 0 228 228 24132 0 0 Load Meter
3 1 2621132 2517668 121460 0 0 SSH Process
4 0 0 0 27132 0 0 Retransmission o
5 0 191584 0 27132 0 0 IPC ISSU Dispatc
6 0 0 0 27132 0 0 PF Redun ICC Req
7 0 0 0 27132 0 0 PF Redun ICC Req
8 0 0 19284 27132 0 0 Check heaps
9 0 335636 2763821544 293012 266852 1081202808 Pool Manager
10 0 228 228 27132 0 0 Timers
11 0 0 0 24132 0 0 WATCH_AFS
12 0 0 0 24132 0 0 Inode Table Dest
13 0 0 0 27132 0 0 CEF MIB API
14 0 6473676 5968732 532076 0 0 ARP Input
15 0 19908952 19905908 30176 0 0 ARP Background
16 0 0 0 27132 0 0 AAA_SERVER_DEADTPentek este huztak ra a 15.1(2)SY6-s verziot. Akkor nem volt semmi baj, minden szuperul futott. Aztan ma reggel, amikor kapott forgalmat is a halozat, akkor kezdett el igy viselkedni.
Elotte 12.2(33)SXJ6 volt es semmi mas nem lett valtoztatva, csak az IOS.Loopot neztem, nem lattam gyanusat. Persze csak a standby-on tudtam
-
crok
Topikgazda
Az hogy a CEF be van kapcsolva még semmit se jelent,
főleg egy c6500-nál (ott ugye 2 path is van, egy CEF meg
az MLS switching path). Ami neked cink, hogy ezek
szerint van egy csomó csomag ami se nem CEF se nem
MLS switchelt, punted to CPU.. Az hogy az IP_Input
a top csak annyit jelnet hogy a Sup valamiért fel akarja
dolgozni a felvett keretet/csomagot. Nos, ami ilyenkor
a top n az az, hogy van egy csinos switchloopod és
loopolódik egy csomó broadcast frame, ami ugye a
route processzornak is szól.. Ilyenkor még az ARP
Input processz szokott felmenni. Esetleg valaki olyan
csomagokat küld amiben van IP option amit szintén
fel kell dolgoznia a kicsikének.. esetleg nagyobb
csomagokat kap a szerkezet mint az interface MTU
és darabolnia kell (és nincs DF bit beállítva) de mivel
ez 15-re upgrade után jött ki én előbb egy jóféle loop-
ot néznék, valahol valami bentragadhatott.Kapok egy "sh proc cpu so 1m | e 0.00" és egy
"remote command switch sh proc cpu so 1m | e 0.00"
kimenetet is a route és a switch processzorról? Meg
megnéznéd hogy a spannen-baum hogy áll, sok-e a
változás, lehet-e loop? -
tusi_
addikt
Talalkozott mar valaki olyannal - crok - hogy egy 6500-s switch 15. iosre valo upgrade utan folyamataosan 100% os cpu val megy. Ip INPUT megint a hiba oka a CPU nal, de a cef fut.
Nem VSS, HSRP. -
zsolti.22
senior tag
válasz
Hedgehanter #10203 üzenetére
Pont olyan kell nekem
Az elméletére volna szükségem. CLI-ben szeretném csinálni, de eddig 3 oldal háromfajta parancssorozatot dobott. A firewall.cx-en pl. semmilyen interfész-konfig nincs, már ott bukó. A CCP túl egyszerű, hogy csak úgy kattintgatok, aztán megy...
Szóval ha van egy melyik parancs miért kell és mi micsoda leírásod, vagy el tudod magyarázni, akkor annak nagyon örülnék. -
zsolti.22
senior tag
Van valakinek tapasztalata full tunneles ssl vpn krealashoz zbf-es ios eszkozon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Synology NAS
- BestBuy topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- X13 Yoga Gen2 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- iPhone XS Max 64GB Független Újszerű/1 hónap gar./Akku 100%/p4303
- Dell Latitude 5490 14" HD i5-8250U 16GB DDR4 256GB SSD gar
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged