Hirdetés
- Boldog karácsonyt kíván a PROHARDVER!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- CPU léghűtés kibeszélő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Methionyl
senior tag
válasz FecoGee #11855 üzenetére
Gratula, csak így tovább.
Egy kis kedv csináló CCIE Wireless Succes Story
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
crok
Topikgazda
válasz zsolti.22 #11896 üzenetére
Natúr:
R2(config)#do sh ip ro | b Gate
Gateway of last resort is not set1.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 1.1.1.0 is directly connected, FastEthernet0/0
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 5 subnets, 5 masks
B 10.12.0.0/16 [20/0] via 1.1.1.1, 00:04:36
B 10.0.0.0/8 [20/0] via 1.1.1.1, 00:04:36
B 10.12.34.0/24 [20/0] via 1.1.1.1, 00:04:36
B 10.12.34.64/26 [20/0] via 1.1.1.1, 00:04:36
B 10.12.34.254/32 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:52Ha
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 110 permit 10.0.0.0/8 ge 24
Akkor
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 3 subnets, 3 masks
B 10.12.34.0/24 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:05
B 10.12.34.64/26 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:05
B 10.12.34.254/32 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:05Ha
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 110 permit 10.0.0.0/8 le 24
Akkor
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 3 subnets, 3 masks
B 10.12.0.0/16 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:03
B 10.0.0.0/8 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:03
B 10.12.34.0/24 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:03Ha
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 110 permit 10.0.0.0/8 ge 24 le 26
Akkor
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 2 subnets, 2 masks
B 10.12.34.0/24 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:06
B 10.12.34.64/26 [20/0] via 1.1.1.1, 00:00:06Elnézést, beleszaladtam egy csúnya PEBKAC copypaste errorba..
(Látszik a network-ökön hogy nem konzisztensek, mert másik példákkal keveredett..) -
zsolti.22
senior tag
Bocsi, de amit bemásoltál parancsot:
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 110 permit 10.0.0.0/8 ge 24
itt nem úgy van, hogy bármi, ami 10-zel kezdődik (10.x.x.x) de a maszk nagyobb vagy egyenlő 24-nél egészen 32-ig?
Mert a leírás szerint nem így van. Szerintem amit a leírás írt, az akkor lenne igaz, ha ge 24 helyett le 24 lenne. Ugyi?[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz vzsolti1980 #11894 üzenetére
Király helyre sikerült bedolgoznod magad, gratula ( :
A Cisco marketingjéről meg annyit, hogy ők a hálózatok Microsoftja. Pont úgy és pont azt csinálták mint ők.. és látszik is, hisz majd' mindenhol desktopon Windows fut, a rack-ben Cisco teszi a dolgát.. A passziánsz mint játék megvan, hogy miért került be a Windowsba? Hát hogy az emberek játszva tanulják meg használni az egeret.. a drag'n'dropot.. a Cisco meg sokat tolt a dokumentáción, felfuttatta a saját certjeit mint értéket. 1:1 ugyan azt csinálták és azt kell mondjam hogy jól.
Ja, írtad a vim-et.. én spec. nagyon szeretem, nekem nagyon könnyű kezelni, mondjuk lehet forgatom már pár éve és az ujjamban van : D de akinek nem (vagy szeret játszani..) annak ajánom ezt és kis segítségképpen ezt és ezt, Androidra ; ) Jó ha az ember könnyen mozog vi-al.. az minden *nixon lesz.
-
vzsolti1980
csendes tag
Sziasztok!
Juniper:
Pár éve úgy hozta az élet, hogy a legnagyobb magyarországi Juniper implementációt üzemeltető csapathoz csatlakozhattam. Mostmár átléptük a 2000 PE-t. Nem mondom, hogy nincsenek hibák mert vannak, néha elég komolyak. De nincsenek olyan horror napjaim mint mikor imádkoztam, hogy az ASR9K ne essen hanyatt csak ma ne, mert én vagyok a készenlétes. Ami nagyon pozitív, hogy ekkora elemszámnál már scripting nélkül élni nem lehet. Alapból benne van a Junos-ban a SLAX támogatás (amihez a TCL egynelőre köszönő viszonyban sincs) és újabban már gyakran használjunk az EzPython-is ami a Junos-ra kihegyezett Python. De ezek inkább az MX szériás eszközökre igazak. Az ACX-ek pedig nagyon megragadtak valahol 2000-es évek végi router-eiben, sok baj van velük és Magyar KKV-k inet kapcsolatihoz szükséges CE featuresek nagyon nincsenek. (pl. Nem rég jelent meg az ACX-ben az SVI interface-hez hasonló teljes IRB támogatás, de csak bridge-inggel sajnos )
Kb. 2003-ben találkoztam először Juniper eszközzel az M7i nevű MX80 előddel, már amikor is ugyanilyen volt az egész software-esen. Bár akkor a Candidate configot lehet unix VIM-mel szerkeszteni Az akkor egyeduralkodó 7200-NP400 (vagy 7200-G1) párosok mellett Edge funkcióra mint ég és a föld. Akkoriban vett az akkori cégem a Juniper az Unispere eszközöket (ebből lettek a Juniper BRAS-ok) és emiatt nagyon sokáig volt a Junos CLI-ben Cisco like CLI megoldás.
Ekkoriban még elég egyeduralkodó volt a Nokia - Checkpoint páros tűzfal területen, idehaza minimális alternatíva volt HW-FW területen, de talán a legelterjettebbek a Netscreen eszközök voltak. (Bár láttam olyan KKV-s ügyfelet anno aki MS ISA proxy szervert használt tűzfalnak Ezt a Netscreen-t csomagoltak Junos környezetbe szőrőstül-bőrőstül Junos környezetbe. Amiben még mindig nagyon ott vannak a tűzfal területen az nagy teljesítményű un. High-End modelek (Statefull 30G-tól felfelé, CGNAT és társaihoz), de kis SRX-ek nagyon features szegények egy Checkpoint, Forti vagy PaloAlto-hoz képest.Huawei:
Az elmúlt két év tizedben megfordult pár 3COM majd később H3C néven futó eszköz, de mikor Huawei felvásárolta és a Synergon beállt egyik napról a másikra fődistributornak idehaza, mindenki Huawei-akkart mert occó. Emlékszem, hogy olyan 2004 körül az nézegettük az egymás mellé rakott Quidway 8500 SW RE-t és a SUP2A, hogy nagyon hasonlítanak... Nem tudom mi volt belőle az igazság anno, de sok pletyi kerengett. Mondjuk személy szerint mindig élveztem, hogy display - show páros keverésétől a kollégáim röhögőgörcsöt kaptak. Aztán egy ideig nem nagyon láttam ilyen eszközöket, átkerültem az Enterprise üzemeltetésre és a jelenlegi helyemen jött vissza 1,5 éve a Huawei. Azért itt már van az eszközben tudás és anyag. Bár ez egy UGW-es és USN szintű router és MME köteg, de maga a vas nagyon ott van. De az átláthatlan license politika, sejtelmes doksik amiből konfigolni kell azért néha ad okott, hogy néha ne szeressem. Illetve, hogy nincs software train meg release notes, hanem kapsz vagy egy hot vagy cold patch-et és fogad el. De alapjaiban véve Telco szinten kezdnek nagyon feljönni. Ami idehaza nagyon rossz, hogy nincs majdnem, hogy nulla a support... Minden megy Romániába, aztán meg tovább. Aztán vagy megértik ott vagy nem. (Volt már olyan, hogy nekem kellett az ASBR fogalmát elmagyárázni nekik...)
De szó mi szó, nem annyira rossz már mint 10-12 éve voltak.Én mindig is úgy tekintek a Cisco-ra, hogy annak a gyártónak köszönhetek minden amit a hálózatokról tudok. Olyan dokumentációs, tréning politikája szerintem még az Ericsson-nak sem volt az AXE telefonközpontok idején. Még a mai napig ha valamilyen featurest keresek vagy megpróbálok körbe írni és nagyon nem megy akkor valamilyen Cisco-s példát veszek elő.Ciscoék nagyon erősek marketingben a többiekhez képest (Live,Techtorial vagy a megboldogult Cisco EXPO ) addig Junipernél pl. POC labok vannak. Amik kevésbé zsiroskényér túrák, de ott inkább laborban lehet sokat tanulni. Tavaly októberben részt vehettem egy ilyen POC labon és találkoztunk pár perc eréjig a CEO-val. De néhány hónappal korábban egyik ilyen alkalmával a közvetlen kollégám kezet foghatott Dr. Kompella-val (én még biztos a mai napig sem mosnék kezet )
-
crok
Topikgazda
Prefix-list 101 - kellett ma egy srácnak valami kézzelfoghatóbb mint a Google..
http://www.ciscopress.com/articles/article.asp?p=2273507&seqNum=11
http://blog.ine.com/2007/12/26/how-do-prefix-lists-work/
http://packetlife.net/blog/2010/feb/1/understanding-ip-prefix-lists/To limit/filter sending or receiving of prefixes via BGP we can use prefix lists:
Example config:
How it is applied:
router bgp 65000
neighbor 1.2.3.4 prefix-list permit-bgp-default-and-some-others-only-from-pe inip prefix-list permit-bgp-default-and-some-others-only-from-pe seq 50 permit 10.15.20.0/24
ip prefix-list permit-bgp-default-and-some-others-only-from-pe seq 51 permit 10.15.30.0/24
ip prefix-list permit-bgp-default-and-some-others-only-from-pe seq 100 permit 0.0.0.0/0
This will allow only 10.15.20.0/24, 10.15.30.0/24 and the default route to be learned and installed to the routing table.ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 50 deny 10.15.20.0/24
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 51 deny 10.15.30.0/24
ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 100 permit 0.0.0.0/0 le 32
This will deny 10.15.20.0/24, 10.15.30.0/24 and allow everything else to be learned and installed to the routing table.So, you can specify the subnet mask of the prefixes (most likely) like:
/##: exact match
/## le #: longer or equal - match the subnet with prefix length ## or has prefix length up to #, prefix length must be between ## and # but not longer
/## ge #: greater or equal - match the subnet with prefix length ## or has prefix length down to #, prefix length must be between ## and # but not longerip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 105 permit 10.15.30.0/24 le 30
This is permitting every prefixes that matches into 10.15.30.0/24 and the prefix length ("subnet mask") is not more than 30.
For example it matches 10.15.30.0/24, 10.15.30.64/26 and 10.15.30.192/27 but not matching 10.15.30.254/32.ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 110 permit 10.0.0.0/8 ge 24
This is permitting everything between from 10.0.0.0/8 range up to the prefix length /24
For example it matches 10.0.0.0/8, 10.12.0.0/16, 10.12.34.0/24 but not mathing 10.12.34.64/26 because it's length is longer than /24..ip prefix-list permit-bgp-default-only-from-netw seq 115 permit 10.0.0.0/8 ge 24 le 26
For example it matches 10.15.30.0/24, 10.15.30.128/25 and 10.15.30.192/26 but but not matching 10.15.0.0/16 nor 10.15.30.254/32.Seq is to identify the statement in the config - like in ACLs, it is needed for modification, deletion, addition..
ProTip: if you change the config of a prefix-list that is somehow attached to a BGP peer you should clear the BGP peer to make the change happen in the BGP table (soft or hard reset both works most of the time.. of soft does not do the trick do the hard kick) like clear ip bgp and stuff..
[Bocs hogy angol, de így mehet majd ki bárkinek aki legközelebb megkeres ezzel, mindegy milyen országban ül.. meg amúgy is a szama nyelve az angol ( : ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz RogerP #11891 üzenetére
Van ra opcio, .1x + radius
Ez alapjan elindulva, talalasz peldakat is, de szerintem eleganasabban nem lehet megoldani.De hathat masnak van jobb otlete.
[ Szerkesztve ]
-
RogerP
csendes tag
Port security kérdés: Az ügyfél szeretne valami központi lista alapján portokat védeni, hogy csak bizonyos MAC addressek kapjanak hozzáférést a hálózathoz. Ezt hogy lehet a legelegánsabban megoldani?
-
crok
Topikgazda
válasz FecoGee #11886 üzenetére
Aki tudja az csinálja, aki nem tudja az tanítja.. aki azt se tudja az tesitanár.
Ez olyannyira igaz, hogy amíg az ITSH-nál szolgáltam addig volt olyan megkeresés hogy akkor tanítani kellene a Debreceni Egyetemen - még csináltam is volna.. csak aki tudja csinálja.. esély nem lett volna hogy ilyen időkre kikerüljek OPS-ból : D De az ITSHnál csináltam belső tréningeket, szerették a srácok (legalábbis a kiértékelésekben azt írták, lehet hazudtak..) meg átadom a tudásom ahogy tudom (aki ismer személyesen az tudja hogy hogy, szeretek sokat rajzolni, néha többet mond ezer szónál). Kb úgy beszélek ahogy írok : D Mindenki döntse el hogy az most pozitív vagy negatív : D
És igen, a rendszerben gondolkodás talán az egyik legfontosabb soft skill itt.
@Klambi: kicsit írd körbe mit szeretnél elérni, mi a cél és mi a hardware, mert ez így elég karcsú.. SIP vagy SCCP-t akarsz használni, mit próbáltál eddig, miért nem ment eddig? Hibaüzenet? Mert van pl. olyan megkötés, hogy SCCP FW 8.3(3) vagy alatti verziót ha 9.2(3) vagy utánira upgrade-elsz akkor előtte van egy köztes verzió amit *nem* hagyhatsz ki (8.5(2) és csak utána mehetsz a 9.2(3)-ra vagy magasabbra. Vagy CMExpress-t akarsz használni valamelyik routeren? Vagy miért akarsz amúgy upgrade-elni? Mire van szükséged ami most nincs benne?
-
Wolfy999
tag
válasz TommyNagz #11885 üzenetére
Szerintem egy jo szakiranyu diploma es a szakmai tapasztalat certekkel nem egymas alternativai, inkabb kiegeszitik egymast. Sok olyan mernokot lattam mar, aki evek rutinjaval es certekkel magasra jutott, de egy komplex esetben nem latta a fatol az erdot, mert nem tudott rendszerben gondolkozni a megfelelo egyetemi kepzes hianya miatt. Es persze sok olyat is aki ugy jott ki az egyetemrol, hogy semmihez nem ertett a szakmaban, csak tudott magolni.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz FecoGee #11886 üzenetére
No-no.
Nekem pl fosulin volt egy tanarom, aki mar jopar eve dolgozott consultant kent cegeknek, (eleg sikeresen es eleg jol) es melette hobbibol tanitott a suliban, mert szerette volna, hogy ertelmes network engineerek keruljenek ki a piacra, olyanok akik hallottak real-life peldakat is.@TommyNagz: Ez igaz, experience almost always beat education.
Csakhat ha mar fosulin is hallasz gyakorlati tapasztalatokat igazi halozatokbol es nem csak a tankonyvszagu peldakat, akkor maris jobban erdekel a terulet, es konyebben helyezkedsz el.Nem beszelve arrol, hogy mar az egyetemrol/fosulirol le tudjak vadaszni a jobb embereket a cegeknek
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #11884 üzenetére
"Aki erti csinalja..."
-
TommyNagz
senior tag
válasz Cyber_Bird #11884 üzenetére
szerintem nem tudnak annyit fizetni, plusz lassan egy jó certinek és a tapasztalatnak, elszántságnak, szakmai érdeklődésnek nagyobb súlya van mint egy szakirályú diplomának
encapsulation dot1q
-
Cyber_Bird
senior tag
Mindig elvezet olvasni a valaszaidat, egyetemi eloadoskodasra, csak ugy mellekesen nem gondoltal meg? Szukseg lenne szerintem jo tanarokra
Btw a rollback funkcio a juniperben azert nem paratlan. IOS XR is kivalloan implementalta. Mondjuk teny, hogy a juniper az olcsobb hardwarekre is elerhetove teszi, a cisco meg csak a "carrier grade" ( ertsd: mocskosdraga) cuccaira
Egyebkent a juniper syntax nem rossz, de megszokast igenyel. En az ios xr-t preferalom
A huawei meg huvely es kesz
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz Gyurike #11878 üzenetére
Tisztán backward compatibility.. az RJ45 közepe a ugyanúgy a közepe lehet az RJ11-nek is meg az RJ48-nak is. Anno volt olyan, hogy struktúrált kábelezés de még nem volt PoE, nem volt GigabitEth.. csak 10/100-as volt meg analóg telefonok. Egy kábelben ment a móka két aljzatra kifejtve, egy RJ45 meg egy RJ11. De ha olyan volt az aljzat, hogy csak az analóg/digitális telefónia volt használva benne akkor ment vígan a közepén. Ekkor még nem volt pl. CAT5 csak CAT3 (igen, CAT3-on 100Mbps, 100BASE-T4.. a 7-8 itt lehet "tartalék"), de azon elment a 10Mbps Eth és ugye elmegy az ISDN is digitálisan.. U interface, 2 ér, szintén középen.
Telco körökben (főleg US, AT&T..) a régi-régi vonalak ugye T1-ek voltak (meg még most is van ezer meg egy..). A bevezetett RJ48 szabvány egy nagyon nagyon állat funkciója a hardware loop: ha nincs csatlakozó az aljzatban akkor a smart jack-et egy rugós kis érintkezősor. Szintén a közepén levő ereket köti össze.
De ugyanezen az elven, középen megy a DSL/ATM kábelezés is.
Az RJ48 vagy RJ45 8P8C csatlakozó (teljesen leegyszerűsítve..) de ha egy kábelezésen, egy csatlakozót használva elmegy rajta nyilván a 8P8C, 8P6C vagy 8P4C is akkor miért ne? Szóval elmegy rajta a kb minden ami telco és/vagy LAN, 10/100/1000Eth, akár PoE-vel is, az ISDN U és S/T is (akár távtáplálással is, 1-2 és 7-8 ereken), a T1/E1 is, az ATM DSL is.. Mindenki örül.
Nagy kedvencem a Juniper és a JunOS, GNS3-ban is csodálatosan szimulálhatóak a routerek (csak a QoS meg még pár nyalánkság nem ami tisztán hardware-ből megy..) és nem teljesen igaz hogy csak service provider hálózat kiépítésére használják, egyre több ügyfél vesz már Junipert CE-nek, nagyon sok tűzfalat is használnak.. a CLI-jét meg egyenesen imádom, mert struktúrált és mert többféleképp is használhatod.. a rollback funkciója páratlan. Mégiscsak egy BSD felett fut.
15-ös IOS GNS3-ban: igen, megy, 7200-asra, NPE400-ra szedhetsz le. Egész stabil. És mivel licenszre nem lesz szükség a letöltött IOS feature set-je mondja meg mit tud majd.
Ja, és sed 's/Huawaii/Huawei/g' (#11873) ( :
[Szerk.]: és gratula!
[ Szerkesztve ]
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz FecoGee #11855 üzenetére
Gratula!
Megnyugtat, hogy nem csak én érzem azt, hogy az OCG nem sokat ér. Vajon a többi vizsgánál is így van mostanság?
Milyen kérdéseket kaptál javarészt?(csak nem az Alef-nél voltál?)
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Gyurike
tag
válasz Zola007 #11872 üzenetére
Régebben olyan sztorit hallottam, hogy az UTP korszak hajnalán még nem volt olcsó mulatság a kábel, ezért a telefóniát is benne vezették, ez volt a 4-5-ös szál. A 7-8 tartaléknak van nevezve, jelentsen bármit is.
De a tévedés jogát fenntartom.Juniper láz nincs, szerintem inkább ahogy ismerkedsz a Networking világgal, úgy hallod egyre többet a nevüket.
Ahogy FeRkE is mondta, inkább szolgáltatói oldalon használatosak. Ügyféloldalon ritkán fordul elő. Ennek lehet köze az árához is, mert pont, hogy inkább drágább eszköznek mondanám egy hasonló tudású Ciscohoz képest. Konfigolni se egyszerű...
Az "Olcsó húsnak híg a leve" egyáltalán nem igaz rá, igen komoly termékeik vannak, a belépő szintű eszközeik is profik. A JunOS rendszere mondjuk megszokást igényel, főleg Cisco után.Kérdeznék viszont én is:
Valaki szokott 15-ös (15x.x) IOS-t emulálni? A GNS3 tudtommal csak a 12x-et tudja.
Vagy valami olyan környezet kellene, amivel tudnék gyakorolni az újabb IOS-ekkel. -
FecoGee
Topikgazda
válasz Zola007 #11875 üzenetére
Wiki ezt irja, valoszinuleg a kompatibilitas miatt van igy.
TIA/EIA-568 recommends the T568A pinout for horizontal cables. This pinout's advantage is that it is compatible with the 1-pair and 2-pair Universal Service Order Codes (USOC) pinouts. The U.S. Government requires it in federal contracts.
The standard also allows the T568B pinout, as an alternative "if necessary to accommodate certain 8-pin cabling systems". This pinout matches the older AT&T 258A (Systimax) pinout. In the 1990s, when TIA/EIA-568 was published, 258A had the most widely installed UTP cabling infrastructure. Many organizations still use T568B out of inertia.
-
Zola007
veterán
válasz FecoGee #11873 üzenetére
Az oke, de miert 1-2, 3-6, miert nem volt jo nekik az 1-2, 3-4?
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Zola007 #11872 üzenetére
A telefonosok szoktak igy kotni. Crok biztos jobban tudja nalam mert o jartas a Voice-ban, ha olvassa biztos megirja.
Egyebkent azert van ugy kotve mert az a cross kabel. Ezzel ossze tudsz kotni ket azonos eszkozt, pl. ket PC-t. 100mbps eseten 1,2 szal Tx 3,6 RX. es hogy a masik oldal ertse is a dolgot ott meg kell cserelni.
[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
válasz FecoGee #11871 üzenetére
Ha igy lenne, akkor se lenne:
csikos zöld
teli zöld
csikos narancs
teli narancs
csikos kék
teli kék
csikos barna
teli barnaMʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
Azt tudja esetleg valaki, hogy miért nem sorban vannak egyik esetben sem párosával a vezetékszínek a T568 szabványokban?
Úgy értem, hogy miért bonyolították meg, mi volt anno a fizikai akadálya, hogy úgy legyen hogy
csíkos zöld - teli zöld,
csíkos narancs - teli naracs
stb?[ Szerkesztve ]
Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
válasz FecoGee #11861 üzenetére
Gratula
Ezek után jöhet a jól megérdemelt........munka"OCG keves nagyon"
mint kezdő Ciscos, kifejezetten örülök, hogy az utóbbi időben minden vizsgával kapcsolatban ezt a véleményetek
-
klambi
addikt
Szevasztok, IP telefonokhoz lenne kérdésem.
7941-en szeretnék fw-t frissíteni 3cx-el vagy más megoldással.
Nem tudom ki mennyire ért ehhez a témához de megköszönném a segítséget."Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
FecoGee
Topikgazda
Koszi mindenkinek. Brutal volt... Neccesnek ereztem vegig... OCG keves nagyon, Jerome videok sokat segitettek, meg a gyakorlat. Kicsit elborultak a Cisconal itt a CCNA SEC/Wireless vizsgakkal. Ha az RS is ilyen, reszvetem. Anno eleg volt hozza a konyv es gyakorlat ami a lab guide-ban volt, remelem ez nem valtozott legalabb annal a tracknel.
[ Szerkesztve ]
-
józsi9995
tag
válasz Cyber_Bird #11859 üzenetére
Nem, nem attól függ sajnos, egy olyan fillérb@szó cégnél mint az IT MINDEN az ártól függ. Ha van vmi olcsóbban akkor az kell, mindegy milyen f.s. Ha meg ingyen van akkor kettő kell belőle.
Gondolom az OC/Jabber váltás pár embernek ismerős... -
FecoGee
Topikgazda
Passed
-
Zola007
veterán
válasz Cyber_Bird #11851 üzenetére
Mot egyébként mi ez a nagy Juniper láz?
IT servicesnél fentebb lévő ismerősöm szerint most ez a jövő, mert sokkal olcsóbb mint a Cisco. Gyanítom ennek azért van valahol hátulütője is, mert ipari környezetben olcsó húsnak általában elég híg a leve.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
tusi_
addikt
válasz zsolti.22 #11847 üzenetére
"Ingolstadt? Az Audinál nem is próbálkoztál?"
Wo? Dieser Hersteller kommt mir nicht bekannt vor
Gondolom a 3 evvel ezelotti fiaskora gondolsz Nem oda tobbe nem, mar tiltolistan vagyok
En csipem a Nexust es tudom, hogy sok baj van vele. Most is van vagy 5 Tickettem nyitva, ahol a TAC sem tud mit csinalni vele. DE HA mukodik, akkor viszont jo. Meg lehet vele keresni is, ha meg hiba van, nem az en gondom, oldja meg a Cisco, az o sz..ruk.
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
olloczky
senior tag
-
Methionyl
senior tag
válasz TommyNagz #11849 üzenetére
Spoiler: ár/érték arányban néhány rétegben nagyon is piacképes
Nap mint nap dolgozok velük, nekem tetszenek (jobban mint a juniper )Hajrá
[ Szerkesztve ]
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
olloczky
senior tag
Tegnap Methionyl kollegával megnéztük, hogy a Huaweinek is van-e cert programja, mert ő a munkahelyén sokszor foglalkozik ilyennel. És nem csak, hogy van cert programjuk hanem még az elnevezésük is ismerős: HCNA, HCNP, HCIE
Hajrá Feco!
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
zsolti.22
senior tag
Ingolstadt? Az Audinál nem is próbálkoztál?
A VPC jó cucc, használjuk mi is. Sajnos ez a DataCenter is olyan, hogy könyvben olvasva tök jó, mikre képesek a Nexusok, aztán az embert ugyanúgy megutáltatják ismét a Ciscoval, amikor kibuknak dolgok, amiket mégsem tud/mégsem úgy tud a Nexus. Nálunk egy halom TAC case van/lesz nyitva a Nexus 7K-k miatt; szóval ez sem különb az IOS-es routereknél/switcheknél, de legalább nem tűnik ki a többi Cisco-s eszköz közülMajd kinövöd ezt a tanulásmentes időszakot...nekem is nemrég ért véget fél/háromnegyed év után. Sokszor csak az motivál, hogy látom itt a hozzászólásokat, hogy mindenki tanul valamit, csak én nem. Most is így volt ez, Fecó miatt álltam neki újra a Wirelessnek mert kezdtem kicsit lemaradva érezni magam
Egyéb elfoglaltság miatt így is lassan haladok vele, de a CWNA jól magyaráz, így az OCG olvasása és megértése nem lesz akkora feladat, mintha csak abból tanulnék, illetve a WLC-n elkattintgatni sem lehet olyan bonyolultHajrá FECÓ!!
-
tusi_
addikt
válasz FecoGee #11845 üzenetére
Mint emlitettem felvettek a Media Saturnba Ingolstadtba, de a lakas kereses egy remalom itt. Most azon vagyunk asszonnyal, hogy ne a hid alatt keljen laknunk. Aztan ha minden rendbe jott, megyek neki a DC-nek, nagyon tetszik ez a Fabric Path, VPC, VPC+ tema es a Medianal kell is majd vele dolgoznom.
De egyelore azon vagyok, hogy valahogy tul eljem ezt az egeszet. Sajnos ugy nez ki, hogy elso par honapban ingaznom kell, napi 180 km a nemet dugokban... hat nem egy leanyalom.Szoritok nektek, latom nagyon rajta vagytok a teman. Kicsit irigy is vagyok. Amiota meghosszabitottam a CCNP-t, nemigazan vettem konyvet/pdf-et a kezembe
Ugyes legyel ma a wajerlsszen
eat, sleep, play, replay
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
Na, most végeztem melóban. Egész nap fent voltam a szopórolleren. Nagyon nem jókor jött ez a vizsga átütemezés így egy nappal korábbra. De ez van .
(#11832) Immy
Nézegettem CiscoLive! fóliákat, de eléggé eltér attól, amit én tudok a hálózatokról. Profinet, stb. Nekem a 3750-es switch ismerős ami meg Industrial vonalon nem annyira releváns .
(#11834) zsolti.22
OCG, Jerome Henry LiveLessons, CiscoLive! fóliák, CWNA könyv. Ez a fegyvertár. Remélem elég lesz... Ha nem, akkor nem tudom mit tudnék még tenni...
(#11835) tusi_
Néztem a CCNA Data Centert is . Még vacillálok a CCNP Wireless és CCNA DC között. Inkább talán Wireless.
(#11837) TommyNagz
Köszönöm . Nem szoktam felemlegetni meg "dicsekedni vele", mert nem ettől mondok jót vagy éppen rosszat .
Szorítsatok. Majd írok mi volt.
[ Szerkesztve ]
-
Zola007
veterán
válasz Cyber_Bird #11841 üzenetére
Megoldható?
-
Zola007
veterán
WireSharkban néztem ping-et saját hálón
Lehet szűrőnek icmp és icmpv6 szűrést is megadni, de mindkettő ugyanazt hozza.hogyan tudok IPv6 címet pingetni?
Google DNS-el próbáltam, de nem látja 2001:4860:4860::8888
ping6-al sem[ Szerkesztve ]
-
-
Immy
őstag
CCNA industrial képzésről valakinek van már tapasztalata?
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
-
FecoGee
Topikgazda
Pffff. Most hivtak hogy penteken nem tudok vizsgazni mert nem lesznek bent. Vagy holnap vagy jovo het. Hat akkor marad a holnap. Jol kezdodik...
-
Zola007
veterán
válasz donatel #11822 üzenetére
100-105 (ICND1) + 200-105 (ICND2) = 200-125
CCENT (100-105) és CCNA (200-125) a minősítések, amit a zárójelben lévő vizsgákkal szerezhetők[ Szerkesztve ]
-
donatel
tag
Hali!
Először ugye a "CCENT 100-105 ICND1"-et kell megcsinálni?
Utána viszont a "CCNA Routing and Switching"-nél kétfélét is látok. Az egyik az "200-125 CCNA" a másik "200-105 ICND2". Mind a két vizsgát meg kell csinálni vagy elég az egyiket is (melyik micsoda a kettő közül)? -
Zola007
veterán
válasz olloczky #11820 üzenetére
hogy is gondolhattam, hogy nem lehet tovább bonyolítani.
A CD-t még nem néztemMʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Zola007
veterán
Kilencszeri PT összeomlást követően sikerült is végigmennem a 3.3.3.3 netacad-os feladaton.
remélem vizsgán nem produkál majd ilyetMʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
FecoGee
Topikgazda
Figyi az enyemet. Teszt kornyezet. Nexus 7009 10G portjat kellett osszekotni egy router 1G-s portjaval. Media konverter nincs. Cel, hogy port-channel legyen a ket eszkoz kozott. Megoldas: 3750x switch 10g portjat rakotottem a Nexusra, G1/0/1 a routerre. Switchen QInQ-val athuztam a LACP-t a ket port kozott. Sosem gondoltam volna, hogy 1x a QinQ meg hasznomra lesz... Hajmereszto megoldas, de mukodik.
-
FeRkE
őstag
Ma milyen hibat talaltunk kollegaval.. 4 vlanban (ketto prod) el van irva a maszk a dokumentaciohoz kepest, /24-el hozta letre vmi birka /23 helyett a tuzfalon. IPAM-tol kezdve topologia abran at switch description-ig mindenhol /23-kent van feltuntetve ahogy a tobbi hasonlo vlan, de a tuzfalon ahol terminalva van /24. Raadasul 7 eve igy van valoszinu Kezdtek elfogyni a cimek a /23 elso felebol, aztan mikor kezdtuk volna hasznalni a masodik felet, nezzuk, hogy miert nem megy.. Szep munka!
-
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #11814 üzenetére
Switchen IP MTU-t is állíts, az EIGRP UPDATE-ek max MTU-n DF-el mennek ki (ha nincs elég nagy a packet akkor padding-el, ha jól tévedek), a sima interface MTU nem elég (hardware switcheken system MTU, kb eszerint)
[Szerk: mi volt?][ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
nevermind, PEBKAC
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz TommyNagz #11811 üzenetére
Switchet persze igen (hiszen nagyon sok feature-t nem lehet a 16 portos router switchmodullal szimulálni mert a switchek hardware-ből csinálnak nagyon sok dolgot), de routerre viszont 95+%-ig jó a GNS3, sok memóriával én futtattam olyan topológiákat amikben 20+ router volt és semmi gond nem volt, taknyon csúszott a rendszer.. De nekem is van otthon minilabom, a hardware mégiscsak hardware ( :
-
crok
Topikgazda
válasz donatel #11809 üzenetére
A szimuláció egy dynamips nevű programmal történik. Az IOS "futtatása" során a CPU alapvetően 100%-on futna hiszen egy CPU-t emulálsz ami futtat valamit. Az IdlePC az a PC (program counter) érték, ami azt a memóriát mutatja ahol a következő instrukció/parancs lesz. A helyes IdlePC megválasztás azért fontos, mert amikor ehhez fordul a CPU akkor a router nem csinál semmit (idle) és a dynamips beiktat egy meghatározott idejű (ez az IdleMax) noop (nincs utasítás) parancsot így a processzorod nem fog 100%-on futni és tudsz mellette dolgozni (a szimulált router ugyanis nagyon kevés dolgot kell alapvetően csináljon, kvázi szinte semmit). A többit megtalálod ha kicsit belemész a Programs-ba,. böngéssz kicsit körbe..
-
crok
Topikgazda
válasz donatel #11806 üzenetére
A GNS3-ban futtatott Cisco router működéséhez IOS-re lesz szükséged meg egy un. IdlePC értékre.
-
olloczky
senior tag
válasz donatel #11806 üzenetére
Szia
Graphical Network Simulator. És mint az előbb beszéltük fent, lehet jobban jársz a GNS-sel. Letölthető innen
üdv
-
quby
őstag
válasz Zola007 #11802 üzenetére
Ez régi PT-s probléma. Már 4-es verzióban is volt. De mostanában igencsak fejlesztik, hogy miért nem tudják javitani? Igaza van az elöttem szólónak. Ez már az a komplexitásu topologia amit GNS-be kell...egy csomo parancs nem is működik itt...
A PT-ben azt szerettem hogy fájl letölt-megynyit-dolgozik....GNS-ben azért össze kell huzgálni kötögetni konfigurálni....mire ezt a topologiát megkapom minimum fél órát pötyögtem.....A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
Methionyl
senior tag
válasz Zola007 #11802 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb topológiához is a GNS3-mat ajánlanám..PT-vel pedig nem is foglalkoznék. De ez csak az én véleményem
-
Zola007
veterán
válasz FecoGee #11800 üzenetére
Az lesz.
más: csinálnék egy PT activity-t, de a 2.e résznél minduntalan "Buffer full" hibával jön a PT 7.0.0.0306
valaki rá tudna nézni a sajátjában? ► [link]Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
olloczky
senior tag
En se talalkoztam ilyennel es en szeptemberben voltam
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Boldog karácsonyt kíván a PROHARDVER!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hardcore café
- OpenMediaVault
- Linux kezdőknek
- Projektor topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok