Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zsolti.22

senior tag

Na megvolt ez a Techtorial is és szerintem a tavalyinál rosszabb volt.
    Az előadások között volt rettenetesen izgalmas és ennek a reciproka is, de ezen nem kell meglepődni.
    Az egész végül is csak a virtualizásról szólt: APIC-EM, NFV...
    Nagyon erőltetve van ez az irány, úgyhogy ez lesz a jövő mindenképpen. Jön az IOS16 beépített, külön mini linux-szal és persze ennek a kombónak minden betegségével (kb. mint az IR8XX routerekben az IOx), gatyát felkötni :D

Mindjárt az elején a "Full Range is The New Hack – A kibertámadások új frontjai, motivációi és védelmi praktikák" volt szerintem az aznapi legjobb előadás, fantasztikusan jól volt elmondva minden, hogy miért is jó az NGFW, alias ASA-55..X. Leginkább az AMP volt kiemelve.

Aztán jött a "Lábnyomok a levegőben – a vezeték nélküli nyomkövetés lehetőségei", érdekes volt a téma, de nem győztek annyira meg, hogy vegyek 37XX AP-t hyperlocation modullal meg irányérzékeny antennával :) A lényege az volt, hogy több AP-vel az előbb megnevezett cuccokkal akár 1 méter pontossággal is meg lehet mondani, hogy adott épületen belül valamelyik wifi/rfid/bluetooth tag hol van és hogy miért is jó ez (célzott hirdetés, ki kivel, mikor, hol mennyi időt töltött, stb...stb...már-már ijesztő.

Következő: "Ipari felhasználás, vagy okos város? Mit kezdjünk még 1 maggal az IR809/829 routerekben". Ez szintén érdekes előadás volt, hogy mit lehet kezdni az ipari ágazatban (ipari szabványokkal) egy Cisco routerrel; sok nem maradt meg belőle, de jó volt.

Aztán: "Hálózati hozzáférés-szabályozás határok nélkül (ISE esettanulmány)", mivel ezt fogom majd tanulni, erre mindenképpen be akartam ülni. Az első előadó nagyon jól érthetően elmagyarázta általában, hogy mire is való egy ISE, majd jött a második felvonás, hogy a Telenor hogy valósította meg a hálózatában a NAC to ISE átállást. Ez annyira halk volt, hogy rendesen sasolni kellett, mit mond az ürge.

Majd: "Programozhatóság és automatizáció Cisco ASR 9000 eszközökkel". Hát nagyon nem arra számítottam, ami az előadáson volt. Azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy hogyan kell ezt vagy azt TCLSH-ban vagy bárakármiben megcsinálni, én kis naív....dehogy. Itt a BGP Link State-ről volt szó (hogyan viszem át mondjuk az OSPF RIB-ben található mindenséget BGP-n keresztül akárhová: új afi és safi: link-state, bár hülyén néz ki: address-family link-state link-state :D ), meg példaként az, hogy hogyan valósítom meg mondjuk azt abban a programban, aminek elfelejtettem a nevét, hogy kihúzzon egy X sávszélességet biztosító tunnelt két A9K között. És ez, amit amúgy bekattintgatok ebben a programban, az a router running-configjában nem jelenik meg :D A kérdésre azt, hogy ez miért jó, az volt a hivatalos Cisco válasz, hogy: "Nem jó, hanem ez ilyen" Valaki meglepődött? Ha a doboz újraindul, akkor bukta a kihúzott tunnel. Szóba jött az MPLS TE, control-plane kiküldése más, virtualizált környezetbe...meg lehet majd mondani, hogy egy 3750-esnek mondjuk X portját az IOS vezérli, Y portját meg én állogatom a virtualizált környezetben.

Humorista most nem járt a kaja mellé, mint tavaly, a kaja meg szerintem sz@r volt: íztelen konzerv vegyes gyümölcsből, félig megkent tonhalkrémes szendvics, nagyon kevés rostos innivaló, javarészt kólafantasprite, de azok sose fogytak ki.
    Vagy keveset fizetett a Cisco, vagy eleget fizetett, amiből java része zsebbe ment (ha már télen kong az ürességtől a hotel, akkor legyen már kiből megélni) és/vagy a dolgozók is igyekeztek menteni minden kaját, hogy maradjon otthonra is és/vagy ezek kombinációja. Szégyenletes volt szerintem, de majd megmondja más is a saját véleményét. Meg aztán egyik csajszi se jött hozzám promózni és a tavalyi Dimension Data-s fulljóképű csajt is lecserélték...Szóval tök béna volt. ;) Nem beszélve arról a Willendorfi Vénuszról, aki a portán adta a szobákhoz a mágneskártyákat. Bunkó liba, pedig én tök aranyos voltam, de úgy látszik, nem ezt kajálják :)

Ja! Jut eszembe, ez a mini linux az IOx-ben, meg majd ebben a mini linux-az-ios-ben jövőnek az a lényege, hogy mindenki megírhatja majd a saját kis appját a routerre, amilyen nyelven akarja (netconf, perl, python...) amit bárki letölthet és használhat majd, azaz lesz majd (van?) ilyen, hogy ciscostore; devnet.cisco.com

Ilyenkor mindig rájön az ember, hogy mennyire is nem tud és nem ért még semmihez. Nálunk 0 Cisco-s felügyeleti rendszer van, nekem új mindegyik és ilyenkor azért dobok egy hátast, hogy mennyi mindenről lemaradok/nem tudok. A tavalyi után gondoltam, hogy nahát, van ISE, UCS, NAC, SDN, aztán majd idénre jól nem tudnak újat mondani...áh, százszor több új dolog van...Szerintem aki nem lóg a gép előtt napi 25 órát, az felejtse el, hogy képben lesz :DDD Kár, hogy 40 percbe tellett megírni ezt a kommentet :U

Ja, meg minden az automatizációról szól: hogy lehet akármit megoldani úgy, hogy ne kelljen egy embernek a buta munkát csinálni (=leépítés on).

Új hozzászólás Aktív témák