Hirdetés
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- CES 2026: a hatékonyabb szellőztetésre gyúr a Phanteks többkamrás háza
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- CES 2026: hivatalosan is kettészakítja a PC-s kézikonzolok piacát a Lenovo
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Őrült módjára szabja át AI-ra a GeForce-okat Kína
- SSD kibeszélő
- Nem bánik kesztyűs kézzel a mozgási elmosódással az új MSI monitor
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- Milyen DVD-írót vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stealth
senior tag
Nagyon durva.
-
janeszgol
félisten
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Hm, akkor már értem miért van akkora minőségbeli különbség a gyártó termékei között.
-
Sketch001
tag
Mit? Ott az infrastruktúra, a mérnök, a tudás. Nem vesz fel hitelt hogy beruhazzon, nincs növekvő költsége csak növekvő bevétele, a három héttel ezelőtti piac meg marad akkor is ha borul a bili. A kereslet visszaesik egy normális szintre, és mint annyiszor láttuk az árak meg nem mennek vissza az eredetire...
Ebből két esetben jöhet ki rosszul.. Ha az ai láz kitart hosszan, mert még többet kereshetne ha többet gyartana, vagy ha milliardokert hitelből épít új gyárat amit amikor pukkan, nem tud használni gazdaságosan, de ketyeg a kamat.
Üzletileg, elnezve a korbefizeteseket és akár csak az openai beruhazassal kapcsolatos kötelezettségeit a közeli jövőben, ez tűnik a legjobb megoldásnak amit húztak. Semmi extra költség, maximális profit. Hogy ez nekünk mezei userenek nagy fájdalom már most, és a java csak ez után jön... Azzal egyetertek...
De én nem látok olyan forgatókönyvet amiből csoddel kerülnének ki...
-
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Meglatjuk...
-
Igazából lehetne olyan alternatíva, amikor kell a több RAM, de ahhoz megint tényleges HEDT platformokat kellene csinálni 3-4 memóriacsatornával. Abba bátran mehetne 16-32 mag, vagy 8-16 mag + erős IGP is (Igen, arra gondolok, hogy a Stix Halo-t kihozhatnák egy rendes desktop platformba).
-
-
-
Tasunkó
őstag
Léptek, mert RAM-ra már nincs igazán szükség. Volt 16gigám, idén olyan alacsonyra ment az ára hogy vettem még 16-ot. Így már 32, de minek. Valami rossz software teleszarja esetleg. Játékokra talán, de 64 megint minek.
-
Sketch001
tag
Ugyan már. Hányszor ment már ez, és a vége mindig ugyanaz... Az nvre is mondta a tömeg a bányász láz alatt, hogy a farmokra sefteli inkább a kártyákat és ezért majd... Majd nem történt semmi. Elmúlt az őrület, és userek meg vásároltak szépen tovább. Szerinted ha leesnek az árak és max csinálnak egy új brandet egy marék nerden kívül bárkit érdekelni fog hogy most mit csinált az anyavallalat? Ranezek az árra, ha jó megveszi, mert végre lehet kapni.
Céges szinten egyébként ez az egyetlen kb helyes út... Eddig minimális volt a margin, és egy ilyen lufira gyartosort építeni öngyilkosság kb, amikor beesik a kereslet megint, akkor a nyakukon marad a termelés. Ha egyáltalán a gyartosort be tudja üzemelni amíg ilyen kereslet van...
-
Ugy latszik a Micronnak nem eleg jo a penzunk... nem baj, jon meg kutyara uthenger...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Ezt az egyet írtam róla, de ha van linked, az segítene.
-
tasiadam
veterán
Na. Akkor varjuk a YMTC-tol a megoldast. Ha maskor nem, most berobbanhatna a kinai NAND es memoria. Ha lenne 2133mhz ddr3, vavy 4800as ddr5, de normal aron, mar boldog lenne sokmindenki.
-
tasiadam
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
De vegyetek mar mikront, méd in usa, na, jo lesz, most nem kell az openéjájnak, na, olcsó did édéeröt, na, kell? Vegyed má
-
GreasyDollar
kezdő
Erről már írtatok egy cikket …. Jó duplázzunk.
Mint a ram árak. -
Azt gondolom, hogy ez az egész AI őrület túl gyorsan jött, túl hamar akar elterjedni, és nem hagy esélyt sem a felkészülésre, hanem egyből AI-t akarnak tenni még a vécékefébe is. Erre így ebben a formában még nem érett meg a Világ. Pedig ésszerű, átgondolt, tudatos és megfontolt lépésekkel még akár működhetne is.
De így hogy most és azonnal és mindent és máris és mindenhová és mindenkinek... akár akarod akár nem, akkor is használnod KELL, mert beleöltünk k*rvasok lóvét és muszáj hogy visszafizessétek... szerintem ez így ebben a formában nem fog működni.
Azt látom, hogy a fejlesztőknek lövése nincsen hogy KONKRÉTAN mire akarják használni, csak repkednek a bullshitek, hogy majd kivált mindent IS.
Én inkább azt látom, hogy kialakult egy verseny, ami marhára nem arról szól hogy mire akarják használni, hanem csak és kizárólag annyiról szól, hogy ki tud nagyobbat mondani és ki tud még több pénzt elb*szni rá, és ezekkel a lózungokkal kergetik egymást körbe-körbe a versenypályán.Szóval lesz ami lesz, de én már borzasztóan várom azt a bizonyos durranást, és az utána következő napokat, heteket.
-
Az AI évekig nem fog annyit hozni még, mint amennyit beleölnek. Ez a lufi. Túlzott magabiztosság, adósság (a befektetések mögött nincs valódi érték), körbemoizgatott dollárok (ami csak időhúzás) és a szabályozás teljes hiánya (töketlenkedés).
Egyszer kipukkan és ha teszi, az nem lesz jó senkinek, de páran most nagyon megszedik magukat előtte. Már maga Jensen is fél és látszik is, hogy 1-2 év alatt vagy 10-et öregedett.
Nem riogatás, nem is negatívkodás, a másik oldal túlzott optimizmus - illetve, rövid távú harácsolás és valóban, a természet és mindenki kizsigerelése felelőtlenül.
De amúgy maga az AI biztosan marad és majd meglesz a szerepe, helye. A zinternet is maradt és Vágási Feri is beszállt.
Gyuri27:
Mekkora lenne a Sonytól
"A micro meg bekaphassa. A mikron is.
"

-
Apollyon
Korrektor
-
Tin
veterán
Ha érdekel, 3-4 óra alatt fosztották le az Amazon teljes készletét. Az egészet. Utána ugye ugrott a következő elérhető "marketplace" eladóhoz, ami már ennyiért adja.
Csak nézem, ha megjelenik Amazonon egy RAM modul jó áron, pár percig elérhető maximum, és el is kapkodták. Úgy, hogy már szinte MINDEN modul csak 1db/vásárló mennyiségben vehető!
Eszméletlen, ami megy. Persze ezek mind "előrendelések", mert ami készleten van, az 3x, van ahol 10x annyiért megy, mint amennyibe 1 hónapja került.
-
válasz
Alarikman
üzenetére
Majd szóljanak ha elérték a Star Wars droidjainak szintjét, akkor majd érdemben foglalkozok vele. Addig csak szánalmas vicc az összes, kezdve a Tesla házi robotjával, ami úgy csoszog mint a 80 éves Pista bácsi amikor összeszarja magát, mert nem sikerült eljutnia a vécéig.

-
wolfpapa72
tag
válasz
Alarikman
üzenetére
Úgyszintén egyet értek . -és tessék: Nem akármilyen módon ugrik rá a memóriapánikra a Valve - PROHARDVER! Egyéb hír
-
Alarikman
senior tag
Teljesen egyet értek veled és a felháborodásoddal.
Ha kinyírjak a konzumer piacot azzal, hogy minden atom drága lesz, az idővel a használt árakat is viszi felfelé. Mint az autók esetében is. Szóval az sem egy menekülő út hosszú távon. Nagyon szar világ jön a PC-sekre, idővel mindenkire is. Legyen az konzol, mobil vagy bármi.
Annyit hozzá tennék, hogy ez az új AI már nem csak kereső motor 2.0 lesz, hanem ez már menni fog a robotokba és ki tudja még hova.
A Tesla a saját robot tömeggyártását 2026-2027-re tervezi. A kinaiakról nem is beszélve. -
Szóval egy 2.0-ás keresőmotor miatt, aminek még maguk az AI modellek sem tudják megjósolni hogy konkrétan mire is lesznek jók, felrúgnak mindent ami eddig életben tartotta őket.
Mindezt kezdve az adatközpontok végtelen energiazabálásával, folytatva a természet kizsigerelésével és emberek tízezreinek kirúgásával, most pedig az őket eddig a pontig eltartó vásárlópiac szemen köpésével.
Gyakorlatilag egy maroknyi pénzéhes f*sz miatt simán tönkrevágják a számítástechnika ipart úgy ánblokk mindenestül, mert senkinek ne legyenek kétségei, ha politikai úton ennek nem fognak gátat szabni, ez mindent magával ránt aminek a legkisebb köze van a számítástechnikához.
Ugyanaz a szitu mint a politikában, ahol a sok retardált mind földesúrnak képzeli magát, pedig csak sima beosztottak.
Itt is ez van. Nem azért vannak ezek a cégek, hogy szolgálják az emberiséget és annak fejlődését tartsák szem előtt, hanem mesterségesen generált igényekkel várják el azt, hogy az erre kapható emberek eltartsák őket, csupa olyan "fejlesztéssel" amiről mindenkinek azt kell hinnie, hogy nem tud létezni nélkülük.Arra azért kíváncsi lennék, hogyha nem lesz miből, és alkatrészek híján nem lesz honnan megvenni egy alapgépet sem, amit használni kellene a szaros AI modelljükhöz, akkor mégis hogyan képzelték hogy el akarnak majd adni valamit, miközben mindent ami kellene a használatához, azt konkrétan kivonják a piacról.
-
wolfpapa72
tag
Valamikor csak úgy penderítettem kifele az ilyen embereket a PDA Fan Club-ról vagy a Xiaomi.hu oldalról mint alapító tag.-de ez is egy hosszú történet...
-
wolfpapa72
tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nagy szavak egy megemlítés és nem aggodalommal kapcsolatban. Te olvastad vagy értelmezted félreérthetően a mondanivalóm, ami igazából nem volt lényeg.. ( -de Te megragadtad az irigységből fakadó lényegedet.) Nem vagyok én nagy "Zöld".
-de gondoltam, hogy az ego nagyobb úr nálad.
Próbáltam a Te szinteden válaszolni.. Nem sikerült. Lehet még lejjebb kell menni, hogy értsd az egyszerű paraszt embert.
-Ez mar egyébként sok. _Über Intelligent módon társalogni...
-
DithenS
senior tag
Megkérdeztem a Chatgpt -t a témáról.
Azt írta, hogy legalább gyorsabban válaszol, mielőtt teljesen elszegényedünk. Meh
-
Dare2Live
félisten
válasz
wolfpapa72
üzenetére
Ha neked felesleges, hogy rámutattam egy gyanúsan erős álszentség, ambivalenciára akkor neked az.
És szép a rekació. Hirtelen bevillant hát tényleg de aztán azonnal beindult a kognitív diszonanciád... és jött a válasz? -
wolfpapa72
tag
Egy hét alatt 300 € emelkedés.
Szinte mindegyik MSI 5090-es kártyánál.

-
Tin
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Amúgy valószínűleg a játékok sem fognak akkorát fejlődni, ha ennyire elszáll midnennek az ára. Ha a user nem tud csúcs VGA-t venni, akkor a játékot is felesleges arra megcsinálni, hogy aztán mindenki lepontozza. Ez az áremelkedés most a fejlődést fogja megállítani, vagyis persze a fejlődés meglesz, de max a szintetikus tesztekben.
-
Alarikman
senior tag
A megfizethető gaming, a hobbi gépek építésének, a munkahelyi asztali gépek korának a vége ami most zajlik. HA a hype lemegy pár év múlva akkor is ami marad az az integrált lapkák/vékony kliensek/konzol-pc hibridek kora lesz.
Nem véletlenül mindenkit igyekeznek terelni a Cloud gaming felé. Ebben a Micro$oft és az nVidia az élharcos. És most egy AI hidegháborús verseny van a nagy szerplők között. Az USA nem akarja, hogy Kína érje el először a AGI-t(általános mesterséges intelligencia). -
Apollyon
Korrektor
Már lassan a hentes is bezár, és állatfarm helyett AI szerverfarmokat üzemeltet.
-
Dare2Live
félisten
Lehet de azért nézz rá a ram piacra az elmúlt ~30évben.
vganal szerintem ami szép, hogy elértünk oda ahova mobil/pc általános felhasználás vonalon 5/7éve. Aki akkor vett egy erősebb telefont/PCt az 2025ben se látja értelmét a cserének míg korábban mindenki cserélgetett mert lagolt, szaggatott, 3sec volt míg egy maps betöltődött...
WQHD mellett egy 9070XT/5080al szerintem ugyanez lesz. Szóval ja drágább lett és nem ment vissza. Viszont hacsak 4K, nem kompetetív ahol kell a 200+fps vagy VR akkor ez is ott van ahol a fenti.@wolfpapa72
Aggódsz a környezetszennyezésért miközben a fiadnak azt mondod, hogy a 4090et cserélje 5090re?
-
wolfpapa72
tag
Mivel nekem is csak Crucial m.2 SSD-ék vannak a gépekben teljes megelégedéssel, így még gyorsan veszek, mivel úgy is akartam még.
Illetve most már gondolkodom azon is, hogy az X870E alaplapba belerakom a 9950X3D-t míg azoknak is fel nem megy az ára vagy nem lesz már. Ilyen RAM árak mellett biztos nem építek magamnak gépet a közeljövőben.
A videókártyáknál is ugyanez lesz a helyzet. Szerintem aki teheti az most cseréljen.
A fiamnak is akinek 4090 van teljes megelégedettség mellett mondtam, hogy most cseréljen mert nem lesznek itt 60-as kártyák vagy ha lesznek is, azok csillagászati áron. -
Razzul
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
RAM oldalról attól tartok ez soha nem fog visszamenni. GPU piacról is voltak optimista jóslatok, de végül nem állt helyre soha.
-
Dare2Live
félisten
válasz
wolfpapa72
üzenetére
Neked PCnél "spot" ár van, konzolnál jellemzően hosszútávú szerződés. Aztán idővel persze oda is bejön meg ld xbox árát...
"elég lesz egy, kettő esetleg három TV szerű kijelző egy háztartásban. Szóval környezetre biztos jó hatással lenne."
kijelőknél én nem várok érdemi árváltozást. De hamár felhoztad:
70es évek végén 80as évek elején a legtöbb háztartásban egy kijelző se volt. 2025ben jó 17"es monitorokat dobak ki és vesznek helyette 24"est, jó tvket dobnak ki és vesznek helyette 77"os istenharagját. Közben a tartóság olyan szintre süllyedt, hogy a legtöbb új tv nem bír ki 10évet. Mobilokat úgy cserélik, hogy 2.5éves semmi baja csak unja. És akkor a shien... féle ultra fast fashionról nem szóltam. Baromi olcsó de kibír 10 mosást utána szarul néz ki, bolyhos. Megy kukába. Rémlik még a 80as évek farmere? Ami mosás után megállt a lábán? 10év hordás után elkopott!!! de bírta. btw ebből lett aztán a koptatott farmer divat... -
wolfpapa72
tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Bár úgy lenne de szerintem ez most valamiért más tészta.
A konzolok sem fogják megúszni ezt a dolgot.
A Valve már előrébb jár az újonan és hasonlóan tervezet Microsoft Xbox-nál. Se nem PC se nem konzol…
A felhő alapú játékokról itt igazából még senki nem beszélt, pedig az egy nagyon nagy lehetőség és egyre jobban erőlteti az Nvidia. Előbb vagy utóbb itt nem lesz még videokártya sem.
Mondom én, hogy majd jönnek az ilyen leforrasztott NYÁK-ok, hogy még mókolni se lehessen rajtuk.
Viszont van jó oldala. Megszűnne végre az a mérhetetlen mennyiségű ipari hulladék ami például a PC iparból származik. Nem lesz ez a mérhetetlen mennyiségű monitor gyártás, mivel elég lesz egy, kettő esetleg három TV szerű kijelző egy háztartásban. Szóval környezetre biztos jó hatással lenne.
Nem akarom apokaliptikusan látni a jövőt, de szerintem hasonló lesz az alapján ami most van vagy ami kezd kibontakozni. -
Dare2Live
félisten
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
A nem látjuk a végét az nem egy muris dolog ha ramot akarsz venni.
Ebben a formában "előfizetésből" amit a köv 1+évben terveznek az tuti nem életképes.
Nekem a nagy kérdés hogy akkor a következő 1.5-2évben mért tolnak bele lényegében végtelen pénzt US és Kínában is. -
Juhaszatti
addikt
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Chipeket a Kingston nem gyárt, ők nagyobb beszállítóktól legóznak, olyanoktól mint pl a most említett Micron.
Az Nv3-as SSD-t pl szerelik Micronnal meg Kioxiával (Toshiba) is. -
Chp
őstag
Gyönyörű időket élünk. ...
-
-
-
tlac
nagyúr
válasz
headhunter
üzenetére
jó kérdés
elsősorban, cserélni javítani kellene, de van némi kitétel
de szerintem nem nyerészkedhetnek a fogyasztó kárára, az már lehet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat esetei közé tartozna
-
MLaca
őstag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
az a baj, hogy az MI piac kipukkanása után nem csak ők fognak megdögleni..
-
Graphics
Jómunkásember
Ne b,,már..
Az egyetlen brand volt kb, amiből mertem bármit venni. Most is itt van jó pár Crucial SSD a polcon.
Ekkora baromságot rég láttam egy cég részéről...
-
Tin
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Jaja, egy kínai cég vette meg. Amúgy ami RAM-ok szembejöttek, azok Hynix chipesek

-
Semplar
őstag
Ha így megy tovább Vágási Feri kiszáll az internetből
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Majd valaki megveszi a Crucial márkanevet és lesz megint Crucial
A Micronnál előfordult már, hogy a kevésbé jövedelmező tevékenységet leépítik, a Lexar termékeket is kivonta a gyártásból a Micron. De már újra lehet kapni, mert valaki megvette a nevet és ontja a memóriákat, SSD-ket, memóriakártyákat, nem is rossz minőségben
-
-
Yeffy
veterán
remek

-
Dare2Live
félisten
Ha nem kell power app, nem játszol alapvetően sok éves gépek is elegek.
Ha kell power app akkor jellemzően dolgozol = munkaeszköz = megveszed.
Gamer vonalon meg ott a konzol.Amúgy a bányász őrületbeől is felállt a PCs közösség. Pedig 1.5évig 150-200Kért ment egy sok éves nem garis zörgő ventis RX580

-
wolfpapa72
tag
Az egyéni asztali PC piacot teljesen tönkre fogja tenni. Ilyen RAM árak mellet minden összetevő (Procik, alaplapok, tápok) termelése is visszább fog esni. Ami ugyanúgy az árak emelkedésével jár.
Lassan kezd a szemem elött kibontakozni egy vízió, ami felé terelnek minket. : - Majd szép lassan eltűnnek az egyéni pc-ék. Előre összeszerelt AI-val felturbózott gépek között válogathatunk majd. Ami rátelepszik a háztartásokra...Stb,stb...
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Szintén zenész. 3 MX500-asom van, 2db 1TB-os, meg 1db 2TB-os, és meg vagyok velük elégedve. De hogy ez után mi lesz, azt még passzolom. Szerettem volna váltani a tizenplusz éves gépemről valami újabbra, de ilyen árak mellett most sem lesz váltás (így az M.2-es verziók egyelőre még mindig felejtősek számomra). Talán még egy VGA-t gyorsan behúzok, amíg még nem emelkednek meg nagyon az árak, de az sem kizárt, hogy a 3060 marad még egy jó ideig.
-
Dare2Live
félisten
Ez a dolog szépsége Samsung/Hynix/Micron oldaláról. Nincs érdemi költsége a visszatérésnek. Nem termelést bővítenek. Csak Openainak adják el és nem destopra.
Ha AI beborul annyi lesz a +költség, hogy micron újra gyárt majd Cruical matricát. Hude költség.Viszont amit most eladsz desktopra azt eladhatod AI vonalra sokszoros áron. Innen nem akar senki "destopra" eladni.
Aztán lehet eljön az a pillanat amikor az őrült AI árazást eléri a destopé. Akkor majd oda termelnek. -
Razzul
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Azért azzal gondolom proradeon és mindenki egyetért, hogy jelentősen jobb lett volna az optikája annak, ha a Crucial vonalat nem egy az egyben beszántják, hanem erősen takaréklángra rakják egy pár fős marketing és K+F teamet megtartva, aztán utána ugyanúgy mehetett volna minden az AI adatközpontokba ami a csövön kifér.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
De vajon meddig fenntartható? Úgy általában és az emberek, a bolygó érdekében is. Pont lesz.rják, mintha a befektetőknek nem lenne családja vagy jövőképe. Elvakultunk megint, jön egy újabb ciklus hamarosan.
-
Át KELL? Vagyis a profit-éhség felülír minden mást.
Gondolom, hogy részvénytársasági cégformában működnek, vagyis a legfőbb szervük a részvényesek közgyűlése.
Ha pedig a közgyűlés tudomására jut, hogy a cégvezetés nem a legprofitábilisabb üzleti utat követi, akkor gyorsan megválnak az addigi cégvezetéstől
Tévedés ne essék, szerintem is gennyes dolog mindig rámenni a legnagyobb haszonra, de a cég nyereségessége az egyik legfontosabb üzleti mutató.
-
Persze csak ha azért kiszállnak egy piacról, mert a másik oldalon van egy ígéret egyre nagyob lyukkal a hátán, drága lehet a visszatérés is. Persze addig tejel és ez az a rövidtáv, ami most mindenkit érdekel.
-
Tin
veterán
195€
Ha valaki még utoljára akar egyet.
-
A rövidtáv már vagy 50 éve öli a hosszút, de eddig sosem győzött még. Ha kijön a matek és meglesz az a trillió dolláros debt, akkor mit fognak csinálni a gyártók? Lobogtatják a szerződéseiket? Kinek?

Ez a belterjes körbemozgatása ugyanannak az egy dollárnak bazinagy szemfényvesztés.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Shin Chen
üzenetére
Az MX500 abszolút favorit nálam 2,5 hüvelykben, van itthon kettő, plusz ismerősi körben is kiszórtam párat az elmúlt években. Sajna nem vettem kettőt, amikor 20-ért volt vadi új, 1 TB-os aprón, utána meg felment az ára, és aztán el is tűnt a hazai boltokból
, így a külső meghajtó esetén már BX500-ra fanyalodtam. Az M.2-ese melegedős, de 6 év után most váltja egy P3.Szóval fuck. Mindenesetre amíg 0 km-esen még hozzáférhető, addig tuti Crucialnál maradok. Az SSD tízből kilencszer úgysem az a termékkategória, amit probléma esetén gariztatnék.
-
Shin Chen
tag
MX-500 1 terás SSD-ket raktam a család gépeibe, mindig meg voltam-vagyok velük elégedve, teszik a dolgukat.
A következő gépembe is most kezdtem el nézegetni de akkor ez már nem jön szóba
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Tehát a linkelt hivatalos közleményt? Akkor miért a redundáns kérdés? Két nyelven is van válasz.
---------------------------------------------------------------------------
(#2) Geri Bátyó: Én is befordultam rajta, mert nekem meg a kedvenc, még aktív SSD márkám volt (az Intel már egy jó ideje, ugye...). Nyolcból öt SSD-m Crucial, és a következő is az lett volna/lesz...---------------------------------------------------------------------------
(#5) Dare2Live: A Crucial, mint márka, a Micron meg marad enterprise fókuszban. -
Razzul
őstag
Így van, ez a döntés konkrétan annak a beismerése, hogy az AI-piacra gyártani annyival profitábilisabb a felhasználóinál, hogy minden erőforrásukat az AI adatközpontok kiszolgálására fordítják.
Ezt dobta ki az Excel tábla, a számokat látva biztos nagyon nehéz döntés lehetett.
-
Tin
veterán
A DRAM piacon a 24-es számok alapján durván 41%-35%-22% a három "nagy" részesedése, Samsung-Hynix-Micron sorrendben. Tehát a termelés durván negyede kiesik, és ha a két első is csak felerészben mászik át a szerver memóriák gyártására, akkor a 3/4 felét véve kapunk 3/8-ot, vagyis durván az eddigi RAM-ok 40%-a fog a piacra jutni.
Na az a kérdés, hogy ez mekkora áremelkedést okoz, és mi lesz a másodlagos hatása a többi komponens gyártójára, főleg azokéra, akik "összeszereltek", vagyis alaplap és ram (stick) "gyártók", és persze a VGA-ra. Meg az "asztali" CPU piacra.
Nem beszélve az SSD piacról, ha ott is hasonlóan alakulnak a számok.
-
Tin
veterán
Kivégezte?

Helyesen: a Micron épp gennyesre keresi magát, telibesz.rva az eddigi vásárlóit.
-
-
zizidor
őstag
át kell szervezniük a gyártási kapacitásukat a nagyobb haszonkulccsal kecsegtető üzleti, illetve hiperskálázó szektorok javára
Át KELL? Vagyis a profit-éhség felülír minden mást.
-
-
GreatL
őstag
Itthon Crucial P3 4TB SSD van. Fel szoktam rakni hozzá a szoftverét. Most annak lőttek?
-
Dare2Live
félisten
Csak Crucial tűnik el a piacról vagy amblokk minden ami mikron?
Utobbi azért nem lenne mókás kínálatra/árakra nézve....Külön jó hogy hírek szerint Samsung/Hynix is erősen AI piac felé fordul...
-
tlac
nagyúr
a márka eltűnik a kereskedések polcairól, de a garanciális ügyintézés vagy a terméktámogatás a korábban meghatározott ideig természetesen még élni fog
és ez pontosan mit jelent az élettartam garis ramoknál?
nyáron vettem ilyen ramot még a nagy drágulás előtt
már most sem kapható az a ram náluk, így ha valami történne vele, akkor maradna a pénzvisszafizetés, amiből feleannyit sem tudnék már venni..
plusz a gyártói csere is kérdésessé vált ezután -
zooly
aktív tag
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
En amibe belefutottam hibas hardverbe az elmult 5 evben azokon mind valamilyen micron chip volt, nem sajnalom a dolgot ilyen tekintetben

-
Már az a döntésük sem tetszett, hogy a Ballistix RAM-okat kivezették (nekem az van a gépemben és rohadt jó), de ez olyan szinten a végfelhasználói piac szemen köpése, hogy az kívánom nekik, hogy az AI lufi kipukkanása után dögöljenek meg.
-
.LnB
titán
Ez gyors volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Arc Raiders
- AliExpress tapasztalatok
- Óra topik
- iPhone topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProDesk 600 G5 i3-9100 8GB 256GB 1 év garancia
- Asus Zenbook 14 OLED 2.8K 90Hz HDR 10bit Ryzen5 5600H 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
"A micro meg bekaphassa. A mikron is.
"
Pedig a CEO könyörött a sori munkásoknak meg a fejlesztőmérnököknek, hogy ne hagyják magukra a felhasználókat, de azok hajthatatlanok maradtak. 

-de gondoltam, hogy az ego nagyobb úr nálad.