Hirdetés
- Lassacskán fenyőfát állítanak a hardverek
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Irodát kért, de gyárat kapott Elon Musk a Samsungtól
- Nyílt forráskódú lett a legegyszerűbben használható AI tartalomgeneráló
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen TV-t vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Wolfram
üzenetére
Amikor annak idején beszélgettünk erről, abban maradtunk, hogy az ESP8266 kimeneteit snap back áramkör védi, ami 6V-ig nem engedi át a túlfeszültséget a táp felé, ellenben az ESP32 kimeneteit egyszerű ESD diódák védik. Előbbi információ magától a CEO-tól származik, utóbbira még nem találtam cáfolatot, úgyhogy addig úgy kezelem, hogy igaz.
De örülnék, ha valaki hivatalos forrásból meg tudná cáfolni. -
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa
üzenetére
This is a very old question, ever since Espressif removed the 5V tolerant statement from their datasheet no one felt safe connecting 5V directly to the digital input pins, but the news is out now, according to the CEO of Espressif himself, their boards are indeed 5V tolerant ON THE DIGITAL INPUT PINS [link]
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram
üzenetére
Bár én nem értem miért használnak sokan teljes funkcionalítású ESP modult, elfogadom, hogy van rá igény.Én feltöltöm a kódot usb ttl konverterrel, nincs szükségem a board-on az usb csatira. Kisebb, kevesebbet fogyaszt.
Az ESP32-S3 chip beszerezhető smd-ben, némi forrasztás próba nyákra+táp és már működik is (tme.eu , nettó 2074).
Kíváncsivá tettél, miért kell Bluetooth-os ESP32 ? -
Aryes, igazad volt... kicsit kár volt ESP-01-el mókolni, annyival nem ócóbb, mint amivel több szívás egy Wemoshoz képest. Kicsi, olcsó, keveset fogyaszt... de ennyi az összes előnye.

Sebaj, kipróbáltam ezt is. NodeMCU-val sem jók a tapasztalatok, asszem írtam is, h ami pl. Wemos-on pikk-pakk működik, az ott csak macerásan, vagy sehogy.ESP32 lesz a következő...

-
-
Nah, teljes a zavarodottság...

Két új elem, 3,15 V és semmi... Majd eszembe jutott, h vhol olvastam a chip enable dolgot... Meglepően kevés oldalon említik, de kell. 3k ellenállás VCC és a CH_EN pin közé és működik. Cserébe a minimalban nincs ez a szenzor, kell egyet készítenem hozzá. De ez már csak idő kérdése. Ami durva, hogy jött egy kisebb javítás a novemberi ESPEasy-hez, 12.24-én... Sokadik OTA frissítés (előtte mentés van azért...) és hibátlanul elvégzi. Respect.Kerestem, h mi a javasolt eljárás a saját buildre, mert jelenleg nincs működő linux telepítésem, win alatt meg sosem csináltam ilyesmit. Erre belefutottam, h készül nekik egy kb. kattintgatós csináld magadnak dolog is. Nagyon jó. Még nincs kipróbálható állapotban, de dicséretes a fejlődés.

-
Srácok, van valami különbség programozás vagy bármilyen szempontból a ESP32S és a ESP-WROOM-32 modul közt?
-
Nah, ESP-01S @ 3V (két ceruza elem) egyelőre fail. Megjöttek a cuccok, összerak, ESPEasy fel, cucc is talán elfér... teszteljük!
...és nincs itthon ceruzaelem, csak használt -talán még a távirányítóba jólehetnedobdki- van pár darab... Kellett nekünk akkukra átállni anno.
Az ESP éledni kezd amúgy, a ledek világítanak, de valószínűleg a wifi csatlakozáshoz már kevés a kraft. Holnap új elemekkel teszt.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa
üzenetére
Hmm... a leírás szerint ( [link] ) bemásoltam a dekódert ide:
\Documents\Arduino\tools\EspExceptionDecoder\tool\EspExceptionDecoder.jar
de nem jelenik meg a menü újraindítás után az arduino ide-ben.
:/ (windows10, Arduino IDE 2.0.3) -
-
Janos250
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Én ESP32-n 48 V-al optocsatoló nélkül használom gyakorlatilag ugyanezt, eddig nem volt vele probléma.
Se opto, se ellenállás, direktbe kötöm az ESP lábára a FET G-t.
Igaz, én az ILZ44Z-nél kissé jobb FET-et használok, de nem gondolnám, hogy ez probléma lenne.
Az ESP32, és a FET (így a terhelés is, ami egy kb. 1 méteres madzag végén egy fűtő ellenállás) GND-je azonos. Viszont más nincs rajta, mert a hőmérséklet mérőt ha rátettem, nagyon zavarérzékeny lett, ezért az külön lapon van, és WiFi-n küldi át az értékeket.
Persze - gondolom én - az általad javasolt megoldás korrektebb. -
ESP8266 opto csatolós PWM mosfet kapcsolás, 12 V RGB ledszalaghoz...
Ez mennyire jó megoldás?
A képen féklámpát kapcsolnak, nem én csináltam, csak lustasági okokból kellett egy kapcsolás.
R9 felől van a GPIO pin, R13 értéke mennyi kellene legyen? Korábban hasonlónál 10k használtam, de ott nem mosfet volt és sorban nem kellett ellenállás.
Másik kérdés, a mondat, ami összezavart:
"What's the advantage of an opto compared to a normal npn transistor, if you have a common GND anyway?"Nálam is közös a GND, az 5V a 12V-ből lesz non-isolated step-down-al [link], ettől még szerintem az opto hasznos lehet, ha a GND-re kerül gyilkos valami, akkor már úgyis nagy a baj...

Vagy valami leválasztós 5 V konverter kellene inkább? Vagy tudok 5V oda vinni, PC tápból, annak meg van mindenféle védelme...
De lehet má' túlgondolom 
Köszönöm a javaslatokat
-
Köszönjük, Boldog Karácsonyt a topiklakóknak!

Wolfram, ez mit jelent: "még így nem jött elő hogy gui-ból kelljen kattintgatni"
Nem töltődik be, nem tudsz belépni? Meddig jutsz el ez esetben?
Vagy még ilyennel nem találkoztál? Rengeteg van... Tasmota, WLED, ESPurna, stb... -
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Vezetékcserével elérhető 0uA-is próbáld ki nyugodtan.
Írtam hogy valós idejű komm-ra kell, oda a http lassú, az MQTT meg nem tetszik, ezért maradok a jó öreg websocket-nél. Nem tudom igazán ki a célközönsége az ESPEasy-nek, még így nem jött elő hogy gui-ból kelljen kattintgatni. -
válasz
Wolfram
üzenetére
A 20 uA mellett van még egy, olyan 3 uA-os sleep, de ott csak külső gombbal ébreszthető.
Van róla videó a YT-on, pár ellenállást kell átszerelni a panelon... még nem próbáltam.Jelenleg a végtelen fájdalom öldököl
NodeMCU v3, naná, hogy ezen sem műXik a WLED... régebbi verzió igen, de nah... Pont ua. van, mint ami a WLED topikban: néha ad AP-t, de kapcsolódni nem lehet. Végigpróbáltam több metódust, nem működik. Vki ott írta, h saját fordítást felrakott, működik, integrálva a wifi adatokat, mert AP wifivel van valami baja.Juhú, akkor ez menne nekem is... de tovább olvastam szerencsére... a többi uC-n már nem működött neki sem, szal. vmi HW dolog is van benne. ESPEasy pikk-pakk műXik rajta, csak mondjuk ezt a ledekhez vettem. Nagy lendülettel a működő ledek felét le is szedtem, kár volt...
Sebaj, van még Wemos itthon...Wolfram, megint nem tudni mi a project, mi a cél. EPSEasy támogat egy halom mindent, HA-tól az MQTT-ig, thingspeak, akármik. Miért nem adsz neki egy esélyt? A kijelződ is működne...

-
cog777
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Nekem az ESP 12 wemos van meg. Asszem az 5v-os tap bemenetkent is szolgal, talan meg a stabilizatort is megkeruli? Nem emlekszem, mert evek ota mennek az esp8266-os moduljaim 4xAA aksival honapokat, ugy hogy elaltatom 30 percre oket es a belso szamlalo ebreszti fel egy gyors homerseklet meresre. 70uA-t fogyaszt deep sleepben.
Az ESP-01-el valami varialas volt, talan nem lehetett megkerulni a stabilizatort??? Nem emlekszem. -
-
válasz
üzenetére
Több eszköz esetén azért nem jelent problémát, mert tudtommal eszközönként kellene egy-egy 4,7k ellenállás (/fixme). Ha véletlenül kettő párhuzamosan lesz kötve, a 2,3k még mindig nem túl alacsony. A túl magas érték okozhat problémát, mégpedig sebességcsökkenést, illetve a túl alacsony okozhat megnövekedett fogyasztást, illetve nyilván bizonyos határ fölött leégnek a portok.
Nem tudom, mi az igazság, én azt gondoltam, hogy csak azokon a kijelzőkön van gyárilag felhúzó, amik shield-ek, tehát egyszerűen összedugva a lappal működnie kell, de lehet, hogy ezen is van, nem tudom, ki kéne mérni.
Az is lehet, hogy az ESP az i²c buszra alapból bekapcsolja a beépített felhúzó ellenállást (ami egyébként magas, 10-30kΩ). -
törölt tag
Hát nem tudom... Biztosan kellenek ezek a pull-up ellenállások?
And fórumtárs itt éppen azt említi, hogy nem szükséges, mivel ezek gyárilag rajta vannak a kijelzőn, illetve több eszköz esetén jelenthet problémát is.Gyorsan összedobtam a Wemos D1 Mini-t, direktben rákötöttem a kijelző SDA/SCK lábait a D2/D1 lábakra és 3.3V-ról hajtva azonnal működött.

ESP-01 esetében sem használtam felhúzó ellenállásokat. Kellene? Több darab is így üzemel már egy ideje.
-
válasz
Wolfram
üzenetére
Nekem ilyen van, ahogy írtam, a képtől eltér a lábkiosztás, figyelni kell a panelon.
Nem tudom merre laksz, a meglévő kijelződ valaki a közeledben ki tudja próbálni? Egy ESPEasy-t megnéznék, h mit ír ki rá. Esetleg nem másik vezérlő, vagy a sebesség nem megfelelő a kommunikációnál?ReFleXx: fain. Akkor megint a semminél tartok...
LOD feszstab-ból pont az nincs Hestore-ban, ami tényleg brutál alacsony droppal dolgozik. Ami ~0,45 dropot tud, annál meg 4,5 V-től indul az input. Ha jól kerestem.
Te végül mivel oldottad meg?#18640 Wolfram: nem 5 V kell, 3,3 V körül kell neki. Igen, kicsi kell, nem mintha nem lenne hely

-
ESP-01 akkus tápolására van vmi ötletetek (ami bevált)?

9 V elem + minitáp, vagy 3,7V lipo - neten azt láttam, h ezt rákötik, annyi, de én max 3,6 V-t olvastam neki, esetleg valami feszstab dolgot nem vettem észre?
-
Nem azt mondtam, h a kijelző a sok fogyasztásban, hanem azt, h esetleg más is van ott és együtt sok. Mivel 5 V-al is elketyeg, szvsz egy próba belefér. Megpróbálnám nem saját progival, hanem az ESPEasy-vel is megnézni, ott több library is van, scan is van és minden műXik is, hiszen userek használják. Ezzel az FW hibát lehetne kizárni.
-
törölt tag
válasz
Wolfram
üzenetére
Írják is, hogy 10k ellenállás az SDA-3.3V és SCL-3.3V közé.
Nekem ugyan nem Wemos D1 Mini, hanem ESP-01 van (ESP8266EX chip mindkető), de sem felhúzó ellenállás, sem 5V nem kellett.
(Amúgy az ESP-01 + SSD1306 nálam ~80mA-t fogyaszt együtt. Nem tudom ebből mennyi az OLED, de kizártnak tartom, hogy a Wemos D1 3.3V-ja ne bírná el.)Itt sincs felhúzó ellenállás és itt sincs. Szerintem nem kellene hozzá.
-
ReFleXx
addikt
megjöttek az esp12f-ek tegnap ki is probaltam es sokkal stabilabbnak tunik a WiFi csatlakozasa, eddig mindig elsore becsatlakozott mig a esp32-es moduloknal volt hogy nem tudtak elsore becsatlakozni csak egy restart utan.
-
-
jah, WLED... "keverni" tervezem a ledeket:
Vezérlés PC sync, Prismatik.
1 pin: vezérelhető ledszalag a monitoron, másik 3 pin: RGB ledszalag, ez ambient lenne a plafonról, egy átlag érték a képernyő nagy részéről.
A vezérelhetőt külön külön hajtja a Prismatik (eddig van kész a dolog), de ott egy instance egy szalag. Ha kettőt futtatnék, ahhoz kettő ESP is kellene...
Viszont a jelenlegi ESP-hez ha rakok RGB szalagot, ezt egy szegmensbe vagy group-ba rakva lenne ez a Prismatik-nak a +1 vagy 2 led, adatait kiküldi a többivel az ESP-nek, kész.Valaki használja így? Ahogy olvasgatom, elméletileg tudja, de konkrétat nem találok rá, hogy ez működne.

-
-
onagyi
csendes tag
Jelenleg egy PC-n (Win 10) fut egy általam írt karakteres TCP server (C##) egy ACCESS adatbázisba lepakolja a kapott adatokat. A kliensek jelenleg D1 Mini adatgyűjtők (hőmérséklet, páratartalom mérése), amik a TCP serverrel kommunikálnak és küldik az adatokat (10 percenként). Ez működik.
Gondoltam, ha lehetne ESP32-ről közvetlenül írni egy MYSQL/MARIA DB-be, akkor az adatbázis lehetne egy Raspberry-n és nem lenne szükség a PC-re és a TCP serverre.Üdv: Nagy István
-
onagyi
csendes tag
Találtam ESP32-höz Maria DB közvetlen kapcsolati libraryt. Sajnos a minta példák sem működnek.
Próbálkozott már vele valaki?
Nagyon megköszönnék egy működő kódot.Üdv
agy István -
törölt tag
Nos, próbálgattam kicsit a powerbank adaptert, de valami nincs rendben. [így néz ki]
Azt játssza, hogy amikor elindul a "kütyüm" (esp-01s + 0.96 oled + aht20 szenzor) akkor bekapcsol a powerbank, ezt vizuálisan egy piros led is jelzi, majd pár másodperc után kikapcsol és leáll a "kütyü". Majd kezdődik elöről az egész folyamat. Van, hogy még a netkapcsolatig sem jut el. Alkalmanként 20-30 másodpercet is üzemel, szépen mutatja a szenzor értékeit aztán ugyancsak lekapcsol.
Nem értem a dolgot, hol csúszhat ennyire félre valami. Elméletileg 800mA-t folyamatos üzemben tudnia kellene. Ugyan nem mértem (majd megteszem), de szinte biztosan nem lépheti ezt túl. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Na, közben meg is lett a válasz. Van lehetőség PL2303-al programozni az ESP-01S modult.
Manuálisan kell az PIO-0 portot GND-re zárni és így elfogadja működik.Elnézést a topic "szemetelésért", de gyakran történik velem olyan, hogy mikor leírok egy problémát, nagyon hamar beugrik a megoldás. Vagy éppen azt követően, hogy leírtam amit szeretnék megtudni, nagyon hamar rátalálok a neten arra, amire addig nem.
Szóval ... elnézést. -
törölt tag
Van egy ESP-01S modulom. Még nem használtam ilyet és szeretném kipróbálni. Ha beválik több projectben is felhasználnám majd. (pl: több ilyennel, érzékelőtől gyűjtött adat központi szerverre továbbítva)
Úgy látom ehhez létezik egy kimondottan ehhez való USB programozó, amibe szépen beleilleszthető a modul. Nekem most ilyen nincs a kezemben sajnos, erről megfeletkeztem.
Az volna a kérdésem, hogy ez kizárólag ezzel programozható vagy megoldható a PL2303 Serial adapterrel is? (esetleg 3V3-ra moddolt CH341A van még)
Más:
Tudnátok ajánlani olcsó, apró, itthon beszerezhetó MCU-t amivel annyi lenne a feladat, hogy I2C hőmérséklet érzékelő értékét I2C OLED kijelzőre kiírjam? Csak lenne a feladata, az olcsóság és az apró méret a szempont ennél a projectnél. -
t72killer
titán
Lehet nem új már, ha valakinél téma lenne: esp8266 altatása.
-
tibi-d
tag
válasz
Wolfram
üzenetére
Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Egy olyan készülékhez kéne, amit, önállóan is kell tudni kezelni, mobil, tablet nélkül. Természetesen lesz mobilos lehetősége is.
Másik kérdés. Van-e olyan mobilos applikáció, amellyel az ESP32-ről érkező adatokat diagram formájában fel tudja rajzolni a telefon, tablet kijelzőjére (online). -
tibi-d
tag
ESP32-höz milyen kb. 5' kijelzőt javasoltok. (Ár-érték)
-
Milyen project? Erről annyi van, h talán ESP-t RF-el, falon túlról is irányítani. Nem tudjuk hány funkció, vagy mit miért. Linkeltünk RF modulokat, volt tutorial, ahol távirányító jelét dekódolták és rendeltek hozzá funkciót (ez vicces volt, valami ledvezérlő RF távirányítót alakítottak át az ESP irányítására, amivel azután led szalagot vezéreltek. OK, lehet csak a tutorial miatt volt).
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram
üzenetére
Infrával is lehet arduinót vezérelni (olyan távirányítót linkeltél az elején), én sem értem igazán miért bonyolítod túl - https://www.instructables.com/Arduino-IR-Remote-receiver/
Tudom wemos-t akarsz, a lényeg szempontjából mindegy, hogy ESP vagy Arduino.
A wemosra eNeS megoldása jó lehet - https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/02/21/egyszeru_433mhz-es_vevo_modul . -
válasz
Wolfram
üzenetére
A wifi protokoll nem alkalmas távirányítónak.
- Vagy csinálsz egy weboldalt, amit wifin keresztül megnyitsz mondjuk egy mobiltelefonnal, és akkor arra annyi gombot teszel, amennyit csak szeretnél.
- Vagy az ESP32-n van Bluetooth is, ahhoz bármilyen Bluetooth távirányítót vagy billentyűzetet párosíthatsz.
- Vagy egy másik esp-vel esp-now kapcsolaton l kapcsolódj, annak a GPIO-inak a felhasználásával építs egy saját távirányítót.
- Vagy vegyél egy RF modult, azt kösd rá egy tetszőleges Arduino lapra, és lásd az eggyel korábbitValójában rengeteg féle távirányítót lehet és szoktunk is használni, csak pont olyan nincs, amit te keresel.

Az RF frekvenciája fix? Egy tetszőleges (pl.: [link] ) RF távirányító jelét el lehet kapni és dekódolni
Nem, sokféle frekvencia és mégtöbb protokoll létezik.
-
válasz
ReFleXx
üzenetére
Nem mutat az semmit... Nem látszik a kódon, mert azt a devices vezérli -nem foglal helyet itt, "gyárilag" ESPEasy tudja. A kódban frissülnek az adatok, de a kijelzőt gombbal tudom bekapcsolni és hogy ne felejtsem úgy, 35 sec után kikapcsolja.
Normális esetben nem kell nézegetni, teszi a dolgát. De azért ott van, fűtés debuggolásra
Wolfram: "Legalább lélekben támogatnak a fórumon." Bátya, ha elmondanád, h mit szeretnél, mire használnád, stb... akkor már a progit is megírta volna rá valaki. Fél, sőt negyed információkkal találjuk ki, h mi lenne a megfelelő.
Ha visszaolvasol pár héttel, a kazán projecthez volt itt egy konkrét leírásom, aki olvasta az értette a problémát, a feladatot és hogy én milyen megoldásra gondoltam. Úgy lehet segíteni. Pár hete telepítettem az első ESPeasy-met (előtte én is arduino-s tutorialokkal hadakoztam, WLED működik, a többit összeraktam-szétkaptam), most meg várja a 2. hogy összerakjam...
-
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom mi hajCSa... de nekem van 2 kinti hőmérőm, AA és AAA elemesek, kb. évente csere. Az bírja. Nem tudom, h mi lenne jobb ennél.
Fenti kódhoz:
Thingspeak-ot ebből kiszedtem, nem nézegetem. Tervben volt külső hőmérő is, de igazán nincs jelentősége. A timerek így is adnak munkát a kis Wemosnak. A korábbi verzió 14-18% load-ot sikerült 22-25-re tolnom.
A LET ciklusok az ESPEasy-n 1 sec-esek, de az halálos, ezzel már vállalható. Sajnos a timer value-t nem tuja máshogy kiírni, elvileg tervben van, talán majd valamelyik frissített verzióban. Ahogy a változók értéke sem lehet szöveg és még az oled clear-t sem lehet csak sorokra vagy oszlopokra alkalmazni. Vannak korlátai, de nagyon jól használható, ha tudunk a hibáival együtt élni. -
válasz
Wolfram
üzenetére
RF-el sokkal nagyobb távolságok hidalhatóak át, de ált. egyirányú a kommunikáció.
Nem tudjuk most sem, h mire kell, felvázoltak több lehetőséget is. Ha az energiatakarékosság + mobilitás is kell, akkor RF a jó sztem. Ha van wifi, és ritkán kell, akkor telefonos megoldás is jó. Ha két eszköz között kell adatcsere, akkor ESPNOW is jó, vagy MQTT, de ezek az RF-nél macerásabbak szerintem. A felébred, kapcsolódik, adatot küld és alszik az tipikusan szenzoros ESP, ahol X percenként mér, küld.
Wifis távirányító: a mobilod... BT távirányító és kis szerencsével akár IR távirányító is. -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram
üzenetére
Szia,
Mit szeretnél? Opcióból nincs hiány....
- Hostolhatsz weblapot/websocketet amin keresztül tudod GPIO vezérelni --> onnan a rádiódat
- készíthetsz másik távot ami ESPNOW protokollon keresztül küld üzenetet az elsőnnek amelyik gombot lenyomtad kiküldi mint üzenet aztán ha nem jön több gombnyomás deep sleep....
- IR receiver boardot már látom belinkeltékezeket egyszerre is meg lehet csinálni....
-
opto leválasztás után csak úgy tudtam bekötni, h a 3.3 V-t adja rá az opto a gpio-ra. inputra sok helyen a pull up (0) és gnd-re kapcsolást (1) írják . optoval olyen volt a példa is, működik is, a kérdésem hogy ezt az esp mennyire tolerálja, kapjon-e soros ellenállást? telo, azé a typo...
-
Janos250
őstag
válasz
janohi
üzenetére
Akinek írtam, annak ESP32-je van, és azon van printf, a Te Megádon nem tudom, van-e. :-(
De - ha jól emlékszem - a Serial.printf ugyanezt teszi, de rég volt már a kezemben Mega. Ha hülyeséget írtam, majd javítanak, akik jobban ismerik a Megát.
A printf a szabványban benne van, és az ESP32 a szabványos fordítót használja, tapasztalatom szerint mindent lefordít, ami szabványos a C++11-ig. -
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Nno, előre izgi, ekkorát még nem vásároltam
Azért rakom ki, mert pár darab még ardus viszonylatban is nagyon jó árúnak tűnt:- 2db arduino nano USB-c, forrasztott
- 2db NEO-8M GPS-modul (egyelőre a saját antennájával, erre a projektre sztem elég)
- 2,5mm-es jack végű kábel (végülis egy marék 2,5->3,5mm-es átalakítót vettem fél gombnyi összegért, jó lesz az még másra is)
- egy kazal male-to-female DuPont kábel (F-F van itthon)
- 3 marék 55pontos mini-breadboard*
- méretre vágható "neapirosatvágdelhanemakéket! - dehát itt minden kábel barna#&&#@!" 20centis breadboard kábelek*
- 5db 16340-es tápegység, +bele kék akksik
- DHT22+ESP-01s "hányfokvankint" szenzorok ("projekt B")
- Egyelőre 2db 0.96"-os OLED kijelző
- Primitív blankoló fogócska (nemröhög, eddig késsel nyestem a kábelszigeteléseket
)Itthon van pattintott kőkorszaki kőbalta forrasztó (kétlem, hogy ezzel az ardus cuccokhoz akarok majd nyúlni), egy fazék ellenállás, tranyó és még MOSFET-eket is találtam a pár évvel ezelőtt feladott projektből.
*iigenigen, első körben nemröhög nem szeretnék forrasztgatni

-
t72killer
titán
válasz
Ton-ton
üzenetére
, szem előtt tartom ezt is. Közben visszatereltem magam a 16340-es megoldáshoz. Összességében kicsit drágább, de ezzel usb-tölthető kütyüket tudok generálni.ON: ESP-01s programozásához USB-s kütyüt használnátok vagy az arduino nano is ugyanolyan jó lesz? (uno-s példa itt a 6-7.oldalon)
-
t72killer
titán
Az ESP-01s wifije kb meddig "lát el"? Wifis hőmérőkön gondolkozom DHT22-vel párosítva, lenne egy egység a a kertben kb 20méterre a házban lévő routertől, ott, ahol telefonnal még éppen-éppen látok wifit. Van esély rá, hogy működni fog, vagy nézzek antennás lapkát?
-
Jah, ESP32 mindenben IS jobb. Nem tudom mi a project, mivel én Wemos fan vagyok (sőt már nem is fan, hanem split klíma
), így azt javasoltam a korábbiakra, alapvetően az Uno helyett.Wolfram: nah, ez tényleg fain hely, gratula. Árak is jók, főleg ha küldenek külföldre is, ócón.

-
Janos250
őstag
válasz
üzenetére
Ha mindenféléket tudni akarsz a lapodról, akkor futtasd le:
void setup() {
Serial.begin(115200);
delay(3000);
printf("Internal RAM:\n");
printf("HeapSize = %d , 0x%08X \n",ESP.getHeapSize(),ESP.getHeapSize());
printf("FreeHeap = %d , 0x%08X \n",ESP.getFreeHeap(),ESP.getFreeHeap());
printf("MinFreeHeap = %d , 0x%08X \n",ESP.getMinFreeHeap(),ESP.getMinFreeHeap());
printf("getMaxAllocHeap = %d , 0x%08X \n\n",ESP.getMaxAllocHeap(),ESP.getMaxAllocHeap());
printf("SPI PSRAM:\n");
if(psramInit()){
printf("PsramSize = %d , 0x%08X \n",ESP.getPsramSize(),ESP.getPsramSize());
printf("FreePsram = %d , 0x%08X \n",ESP.getFreePsram(),ESP.getFreePsram());
printf("MinFreePsram = %d , 0x%08X \n",ESP.getMinFreePsram(),ESP.getMinFreePsram());
printf("MaxAllocPsram = %d , 0x%08X \n\n",ESP.getMaxAllocPsram(),ESP.getMaxAllocPsram());
}else{
Serial.println("PSRAM not available");
} ;
printf("ChipRevision = %d \n",ESP.getChipRevision());
printf("ChipModel = %s \n",ESP.getChipModel());
printf("ChipCores = %d \n",ESP.getChipCores());
printf("CpuFreqMHz = %d \n",ESP.getCpuFreqMHz());
printf("SdkVersion = %s \n",ESP.getSdkVersion());
printf("FlashChipSize = %d, 0x%08X \n",ESP.getFlashChipSize(),ESP.getFlashChipSize());
printf("FlashChipSpeed = %d \n",ESP.getFlashChipSpeed());
printf("FlashChipMode = %d \n",ESP.getFlashChipMode());
printf("SketchSize = %d, 0x%08X \n",ESP.getSketchSize(),ESP.getSketchSize());
printf("FreeSketchSpace= %d, 0x%08X \n",ESP.getFreeSketchSpace(),ESP.getFreeSketchSpace());
printf("EfuseMac = %d, 0x%08X \n",ESP.getEfuseMac(),ESP.getEfuseMac());
printf("SPI_FLASH_SEC_SIZE = %d, 0x%08X \n\n",SPI_FLASH_SEC_SIZE,SPI_FLASH_SEC_SIZE);
printf("\nPartition table:\n");
esp_partition_iterator_t it;
esp_partition_t *pPart;
it = esp_partition_find(ESP_PARTITION_TYPE_APP, ESP_PARTITION_SUBTYPE_ANY, nullptr);
while (it != nullptr)
{
pPart = (esp_partition_t *) esp_partition_get(it);
printf("main: partition type = %d.\n", pPart->type);
printf("main: partition subtype = %d.\n", pPart->subtype);
printf("main: partition starting address = %x.\n", pPart->address);
printf("main: partition size = %x.\n", pPart->size);
printf("main: partition label = %s.\n", pPart->label);
printf("main: partition subtype = %d.\n", pPart->encrypted);
printf("\n");
it = esp_partition_next(it);
}
it = esp_partition_find(ESP_PARTITION_TYPE_DATA, ESP_PARTITION_SUBTYPE_ANY, nullptr);
while (it != nullptr)
{
pPart = (esp_partition_t *) esp_partition_get(it);
printf("main: partition type = %d.\n", pPart->type);
printf("main: partition subtype = %d.\n", pPart->subtype);
printf("main: partition starting address = %x.\n", pPart->address);
printf("main: partition size = %x.\n", pPart->size);
printf("main: partition label = %s.\n", pPart->label);
printf("main: partition subtype = %d.\n", pPart->encrypted);
printf("\n");
it = esp_partition_next(it);
}
esp_partition_iterator_release(it);
}
void loop() {
} -
válasz
ViZion
üzenetére
Én már írtam neki az ESP-s hanglejátszást, mondjuk hónapokkal ezelőtt és ESP32-t javasoltam, mert azon van dedikált sztereo i²s kimenet, de ha a 8266 is tudja, akkor csak még jobb.
Mondjuk ha egy UNO-val is lehet wav-ot lejátszani, akkor logikus. Alacsony bitrátájú, mono mp3-ból szerintem simán befér néhány a 4MB flash-be. -
válasz
üzenetére
Ha a chip-en Esp wroom van, akkor nyugodtan állítsd be annak, aminek vetted (pl ESP32 NodeMCU).Akár Generic ESP32-t is beállíthatsz, legfeljebb a lábak elnevezésével lehet némi zavar, de belül az összes ugyanaz.
Igen, ha van rajta usb csatlakozó, az alapvetően pont a feltöltés miatt van rajta. Feltöltésnél előfordulhat, hogy nem tudja magát automatikusan resetelni (nem mindegyik tudja), akkor valamelyik gomb (talán a boot?) nyomvatartása mellett kell majd gépre dugni a feltöltés előtt.
-
törölt tag
Urak.
Van egy 38pin-es ESP32 MCU-m. Pontosan nem tudom melyik típus, mert feliratot nem látok rajta, a webshopban ahol vettem, pedig nem pontosan olyan kép van, mint amit kaptam. [link]
Hogyan tudnám kideríteni, hogy milyen verzió és az ArduinoIDE-ben mit kell beállítanom?
Illetve ehhez is szükséges USB-UART átalakító a feltöltéshez vagy a microUSB tud adaportként is működni?(Mondjuk elég bosszantó, hogy a pin-ek is úgy voltak beforrasztva, hogy befele álltak a lábak kicsit. mindet ki kellett szednem és újraforrasztanom)
-
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Tudtok olyan kész panelt/eszközt ajánlani, aminek van minimum 3db reléa kimenete és minimum 2 db digitális bemenete? Lehet ESP és Arduino meg más mikrokontroller is. A lényeg az lenne, hogy ne kelljen nekem NYÁK-ot készíteni, meg forrasztgatni.
-
Szancsó
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy kis méret problémám: túl nagy lett... a kód
Csak próbálkozom egyelőre a témával (hobby projekt), egy ESP32 -t kezdtem nyüstölni.
Amiket használok: TFT kijeltő, flash memória, RTC modul, WiFi, Bluetooth, apróságok (rotary encoder, pár kimeneten MOSFET -ek, stb - viszont ezek nem sok vizet zavarnak kód szinten).
Library -k, amiket egyelőre használok:
RTClib (pontos idő, hőmérséklet)
TFT_eSPI (kijelzőhöz)
ArduinoJson (beállítások mentése-visszatöltése, adatátvitel)
PNGdec (flash -en tárolt saját ikon/animáció megjelenítéshez)
SPIFFS.h (adatbetöltés)
BluetoothSerial.h, WiFi.h (kommunikáció majd app -hoz)
stb.A gondom az, hogy még várhatóan lesz más (egyelőre csak magamnak csináltam a kiejlzőre animációt, hogy legyen valami, de később menü lenne rajta) és UI -hoz kell majd még telepíteni + OTA is lenne, de már most 1.47MB a fordított release. Már átpartícionáltam, így felfér, de tényleg ekkora helyet foglalnak ezek? (Mikor elkezdtem használni a Bluetooth-t levett vagy 4-500kB -t)
Vagy valaki tud zsigerből ezeknél jobb megoldást? -
válasz
t72killer
üzenetére
Mi a baj ezzel, amit linkeltél? Elég jó árban van, és nem kell hozzá külön μC, mert rajta van egy esp8266. Ami különben elég jó választás lenne, mert nem kell neki külön 5V táp, mivel 3,3V-ról megy, viszont a bemenetei 5V toleránsak.
az 5V/0V digi jel nem túl erős-e a mikrofonbemenetnek
Miféle mikrofonbemenetről van szó? Aktív, mint a PC mikrofonbemenete, vagy passzív, mint a telefon headsetje?
Nem a saját mikrofonjába akarsz kívülről belecsipogni?
Vételi oldalon egy opamp-ból kialakított sávszűrő kell, például a fent említett 1200-2200Hz sávra, és megpróbálhatod szoftverből számolni a frekvenciát megszakítással. Valami GCR kódot használnék hozzá.
-
ReFleXx
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
az arduinos sketchekbol olloztam ossze egy kodot.
wifi kereses nincs, megadom az SSID , password parost es megy ki a wifi.begin()
ezen a devkit boardon is D2 labra van kötve a builtin LED de az nincs bekapcsolva.
neked espeasyben mennyi ido a wifi csatlakozas deepsleepbol ebredve? -
válasz
ReFleXx
üzenetére
A saját lednek is van "GPIO-ja". Wemosnál GPIO2-t kell high-ra állítani.
Nem tudom mit használsz rajta, de van olyan ESPEasy-ben, h ne keressen wifit, hanem az utolsóra jelentkezzen be. Jó esetben ez rövidebb idő, mint előről kezdeni a folyamatot. ms ez is, de lehet, h számít. A másik a wifi power, amit lehet szabályozni, ha jó a vétel, akkor limitálni kell. Power led az ilyen, kéri a power-t.
-
ReFleXx
addikt
esetleg mérte itt valaki az ESP32 modul aramfelvetelet deep sleepben? neten biztos talalnek de engem a helyi kozosseg tapasztalata erdekelne.
Erdekessegkepp itt egy mérés development boardon, ez egy kozel 2.5perces arammeres ahol 1 percenkent felébred a mcu feljelentkezik wifire es visszamegy rogton deepsleepbe.
ebredes utan wifi csatlakozassal kb 110mA az aramfelvetel atlagosan de vannak ilyen 500mA-t meghalado par miliszekundumos kiugrasok is.
Sajnos deepsleep aramfelvetelt nem tudok mondani, mert a devkit boardon folyamatosan eg a power led ami miatt olyan 2.6mA volt a deepsleepben is. Leforrasztani nem szerettem volna csak emiatt. power leddel felejtos az elemes üzemeltetes
-
Wolfram
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Írtam hogy nano-t akarok,
ezért jó minden ami legalább a nano szintjét hozza,
de szempont hogy előforrasztott legyen.
Amiben nem vagyok biztos az a kompatibilitás, ezeket az ESP32, wemos cuccokat ismeri az ard ide? Egy ard tutorial-t milyen könnyen tudok átültetni ezekre a nextgen lapokra? -
Hestore jó, de picit drágább. Kérdés, h mire lenne szükség?
Wemos D1 mini szint, több IO, picit magasabb ár: [link]
ESP 32-vel, ami erősebb, szintén pici méretben: [link] [link] STM-et nem linkelek, nem ismerem, h UNO-hoz képest mit tud. Nano klón, sok IO-val: [link]
Ez csak az első link. Szal. van választék szerintem. A SOC-ot nézd, a többi csak körítés. Persze visszajutunk oda, h mi a terv? Mennyi, milyen IO kell rá? Csak pár szenzor, vagy valami komolyabb a feladat?Janos250: agyalok, h wemos helyett a pici ESP-01-et és valami ESP32-t is kipróbálok. Nem mintha a feladat igényelné...
De tényleg durva már a Wemos tudása is, az ESP32 meg mindenből több, jobb, erősebb... Ezt nézegettem, mert lenne egy tervem, h több RGB zónát vezérelni egy eszközzel. Csak ez nekem ismeretlen, de majd utánaolvasok, h mi is kellene. -
Amit szeretnél az egyrészt már eléggé scifibe hajlik, másrészt GDPR illetve személyiségi jogokat sért(het).
Szoba szinten automatikusan működő és olcsó jeladó/vevő szerintem infravörös alapokon lehetne megvalósítható, esetleg Bluetooth LE, mert az zsebből is működik, míg az IR optikai rálátást igényel. De legjobb, ha router szinten próbáljátok megoldani, ahogy fentebb javasolták.Illetve még egy eszembe jutott, ha minden laptop wifivel kapcsolódik, egy esp (wemos) figyelhetné a közelben lévő laptopok/eszközök Mac címét.
-
igen, ezt találtam, kiosk mode browser.
Wolfram: magyar boltok, amiket próbáltam és megbízhatóak:
https://www.microcontroller.hu/termekkategoria/mikrokontrollerek/
https://modulshop.hu/
https://www.elektrobot.hu/ itt kevés ESP cucc van
https://www.wireless-bolt.hu/ itt se sok az ESP, de néha van brutál ócó bármi
https://www.hestore.hu/ mindenhez van adatlapEzeken túl is vannak, pl. conrad, rs online, emag, stb... de drágábbak.
-
-
válasz
üzenetére
De, szerintem jól gondolod. Az IO pinek közvetlenül a chipre vannak vezetve, ami 3,3V-ot kap, valószínűleg visszafelé nem fog 5V menni egyiken se.
A touch részét viszont majd faragni kell, mert a library az UNO analóg bemenetére van megírva, ami 10bites, 0-5V közt 0-1023 értéket ad vissza, ebből ugye csak a 0-3,3V közti értékeket használja ki, ami 0-675 közti értékeket jelent, az ESP-n viszont 12bites az analóg bemenet, ami azt jelenti, hogy a 3,3V jelszint 4095 értéket fog jelenteni. 6tal osztani kell majd mindent.

-
törölt tag
Persze, lib-et hozzáigazítom majd, ha szükséges.
Ezen a képen nézve a TFT 5V pin mintha közvetlenül a 3.3V fesz.stabhoz menne.
Ha ez tényleg így van és máshol nem jelenik meg a shield-en, akkor szerintem nem lehet gond akkor sem, ha esetleg megjelenik az ESPduino-32 pinen az 5V.
Vagy nem jól gondolom? -
válasz
üzenetére
Lábkiosztásban csak akkor, ha a D0-D13 A0-A5 lábakat értelmezni tudja / lefordítja automatikusan IO26, IO25 stb lábakra, ellenkező esetben át kell írnod a library-ben a lábak nevét.
Jelszintben van rá esély, hogy az alapvetően 5V jelszintre felkészített shield működni fog 3,3V jelszintről is konverzió nélkül is, de lehet vele probléma, ez csak teszteléssel derül ki.
Viszont arra vigyázni kell, hogy ha az ESPduino-32 5V pinjén megjelenik az 5V, akkor azt megkapja a shield, és azon keresztül esetleg megjelenhet valamelyik I/O pinen is, amit az ESP32 nem szeret. Ezt adott esetben füstjelekkel adhatja tudomásodra.
-
válasz
Izeka82
üzenetére
Szia! Mivel használod? ESPEasy, vagy Arduino-ból írtad és töltötted fel a programot? Kijelző folyamatos üzemben van, vagy ki-be kapcsolod? Mindkettő I2C busz, lehet ott néha beakad a dolog. Próbáld másik táppal, de erős a toippem, h inkább kijelző nélkül, hogy úgy is fagyogat-e.
-
törölt tag
"Nincs szükség ellenállásra, a belső felhúzó ellenállás önmagában is elég magas."
Ez csak STM32 esetében igaz vagy jellemző már az összes hasonló eszközre?
Azért kérdem, mert példákat nézve látni ilyen-olyan megoldásokat.
Ezen az oldalon például használnak ellenállást a nyomógombhoz.
Tehát elég csak bekötnöm egy gombot egy pin-gnd közé? Ennyire egyszerű volna?"... lehet készen is kapni ellenállás létrát"
Ez nagyon jó tipp és helytakarékos is. Ki fogom próbálni mindenképpen."... én szoftveres debouncingra gondoltam, ..."
Ezen a lehetőségen átsiklottam. Természetesen ha kényelmesen megoldható, akkor az lesz a megfelelő nekem. Ennek a lehetőségnek még akkor utánna kell olvasnom.
Köszönöm a tippeket, a segítséget.
-- off begin --
Más:
Jelenleg igen komoly szoftveres problémával küzdök a fejlesztőkörnyezettel.
Az első és talán legfontosabb dolog, hogy STM32 használathoz az eddig ArduinoIDE-hez használt STM32 Board Core nem megfelelő. A Roger Clark helyett az STM32duino Core-t kell használnom. Egyszerűen azért, mert több Library-ba is belefutok, amelyek nem fordulnak a másik core-al.
Úgy tűnik az kevésbé van optimalizálva STM32-höz, mint a másik.Példa:
TFT_eSPI Library : [link]1. http://dan.drown.org/stm32duino/package_STM32duino_index.json
Ezzel nem fordul a könyvtár.2. https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/main/package_stmicroelectronics_index.json
Ezzel minden probléma nélkül.Csak kiragadva egy lényeges momentumot:
STM32-n szépen beállítható az SPI1 és SPI2 sebessége. Ez a könyvtár használja is STM32 esetében ezt. Azonban az első Core SPI moduljából hiányzik a setSpeed lehetőség, míg a másodikban megvan. Az első fix 8MHz-ez használ (gondolom Arduino örökség lehet)
Egy SPI kijelző esetében látványos a különbség.Van viszont egy komoly probléma ezzel a maggal.
1. Windows - ArduinoIDE
Iszonyatosan lassan fordít!!! Ez azt jelenti, hogy egy üres setup()+loop() percekig tart neki.
Egy képernyőre kiírt "hello world" 3-8perc. Minden módosításnál az egészet újrafordítja.
Neten kutakodva más is ezzel küzd.2. Windows - SloeberIDE
Hibába fut, nem fordul semmi. Nem egyedi gondom van ezzel, másnál is ez van. A probléma egyelőre feloldhatatlan.3. Linux - ArduinoIDE
Itt nincs gond. Gyorsan fordít és apróbb kódot is csinál, mint a másik core.4. Linux - SloeberIDE
Nem tudom elindítani. Érthetetlen, hogy miért nem indul, miközben JDK11 mellett más Eclipse alapú cucc simán fut.A probléma viszont az, hogy nekem a Sloeber kellne, mert az ArduinoIDE nagyon hiányos a fejlesztési funkciókkal.
-- off end --
-
ESPEasy gyorsjelentés: ~4 nap uptime, semmi hiba vagy magas CPU használat. 99%, h a rules cache a betegség oka.
-
Janos250
őstag
válasz
üzenetére
Akkor miért nem rakod össze csak C-t, és a hivatkozott libraryt használva Arduino IDE-ben.
Megtanulsz egy csomó dolgot STM32-re, ami máshol nem úgy lesz? Ezért jó ez az Arduino, hogy a C/C++ fölött egy egységes "szabványt" ad, hogy mit hogyan használj.
A C dolgok teljes egészében mennek Arduino alatt is. Nekem legalábbis az ESP32-n, de gondolom máson is, bár mást már jó ideje nem használtam.
Régebben, mikor STM32-t használtam, akkor még nem merült fel bennem ilyen kérdés, így nem próbáltam.
Én - ha épp olyan kedvem van - pl. simán használom a C fájl kezelését. Ha az alapokra kell leennem valamiért, az interneten (WiFi) keresztüli kezelést is C fájlként oldom meg.
Igaz, hogy a Cube-ban grafikusan látod, hogy mit hova, de az holt tudás lesz, ha másra akarsz áttérni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, Bontatlan, Gari 2028.10.15. -ig -
- Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 7000MHz CL32 - Új, Bontatlan, Gari 2035.09.08. -ig -
- Apple iPhone 13 128GB,Átlagos,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kingston Fury Beast Black 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, Bontatlan, Gari 2052.06.06. -ig -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 8TB Western Digital Red Plus SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

agy István
Azért rakom ki, mert pár darab még ardus viszonylatban is nagyon jó árúnak tűnt:
ekkold