- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HP notebook topic
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Szerintem a Tasmota ehh...
Persze kinek mi, ez a jó benne.
Merjünk nagyot álmodni, mert azt tudjuk, h a fogyasztásmérés meg a hőmérők az okosotthon "kapudrogja". Szal. lehet mindjárt egy HA + Mosquitto broker + Victoriametrics + Grafana. Ha MQTT-t nem akar, akkor ott az ESPhome, nekem ez egyszerűbb, mint a Tasmota.
-
dew28
aktív tag
válasz
joczo1337 #21472 üzenetére
kicsit off, de :
kezdesnek jo lehet amit szeretnel, de ha mar belerazodsz kozben, jonnek az uj otletek, jolenne visszanezni, keresni, stb az adatok kozott, aztan uj szenzorok, kapcsolok, es epul az okoszisztema.
pl
a kepen levokhoz en a kovetkezoket javasolnam tanulmanyozasra:
HW oldalon: megfelelo MCU+Szenzor (pl ESP8266, ESP32 stb), + egy szerver gep (ez nalad adott)
SW oldalon: MCU-ra pl tasmota firmware, -> MQTT -> influxdb -> Grafanaonnantol kezdve eleg csak a grafanat kiengedni netre (v VPN, v Zerotier), es latod a dolgokat tavolrol.
-
Janos250
őstag
-
ViZion
félisten
válasz
joczo1337 #21472 üzenetére
Szia!
DHT11-et engedd el!Az nem való kültérre. Ha kültéren párát is szeretnél mérni, akkor arra AHT20/AHT21 az ócó és a pára része pontos, de ez I2C, közel kell legyen a boardhoz. Beltérre jó és ócó cucc.
Hőmérsékletre kültéren szerintem OneWire a megfelelőbb (pl. Dallas DS18B20 szenzor), a DHT22 drága.ESPEasy-t lehet FW-nek használni, kontrollernek a Thingspeak vagy uhh, nem is tudom mit használtam, Blynk volt asszem...
Ez nem "gyári" cloud, csak a Te dashboardodra küldi az adatokat, azt sem tudja, h mitől és mit kap. Otthoni szerverre is MQTT-t tud küldeni, ha a szerveren van bróker. -
lanszelot
addikt
Hello,
Nekem ugyanez az ESP32 -es webkamera van, de az enyém 1 perc alatt 1 kép kockát ad.[link]
Ha a legkissebbre veszem a kép felbontást, akkor 10-15 mp 1 kép kocka, de a kepet alig látni olyan pici. Azt hittem ez ilyen gyenge, és dobtam a sarokba...vele együtt a projectet is.
A videón viszont, nagy felbontásban jó frissítéssel ad képet.
Ahogy megvettem úgy van, semmit se változtattam, csak bekapcsoltam, csatlakoztam.
Valamit be kell állítanom> Vagy miért rossz nekem?Wifi 1m-re van, és nincs gond a wifi-vel. Biztonsági kamera is azon van és FHD képet ad. Telefonono néztem a wifi sebességet nincs gond vele. Tehát nem azzal van baj.
-
válasz
ViZion #21448 üzenetére
tényleg mindig a fizetős rész jön elő és ez maradt meg
Persze, hogy az jön elő, mert ez mégiscsak elsősorban az ilyen célú felhasználásra készült. Nem is tudok más hasonló vezeték nélküli hálózati megoldást a GSM/umts/wifi hálózatokon kívül (ettől persze még lehet, pl Esp-now, Zigbee), viszont két közeli pont közti kommunikációra elég drágák ezek az eszközök, arra van olcsóbb megoldás.
-
ViZion
félisten
Kicsi érdekesség: ESPEasy 3 db I2C eszközt párhuzamba kezeli szépen, bódottá.
Még érdekesebb, h a 3 elvileg csúcs (DIY kategóriában) szenzor (DS18B20 és 2 db AHT21) mást mér. Legalább az AHT21-ek kb. egyformák.
Dallas 12 biten magasabbat mér, hibásan, mert nincs itt 26°C... 10 biten pontosabb.
30 sec mérések mindnek, az eredmény:
Viszem holnap és a cégnél a kalibrált hő és párához igazítom őket. Természetesen nem kell a 2 tizedes pontosság, páránál le is vettem már (+-5% eltérés is megfelel).
-
válasz
ViZion #21419 üzenetére
Csak azt elemmel táplálni... ehh.
Igen, erre írtam a kiegészítéseket.
Amúgy nem lehetetlen, néhány kolléga igen jó eredményeket ért el esp8266 akkus táplálásában, de ahhoz Wemos helyett pucér esp8266-ot használtak, kiiktatandó a Wemos lapon lévő néhány energiapocsékoló perifériát (ledek, usb-uart chip).Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
Ne használj akkor ESPEasy-t.Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi.
A fiam ennek pont ellentéte: elkezdett ő is programozni magának, de őt nem érdeklik az alapok, rögtön unreal engine-ben 3D lövöldözős játékot akart írni - és sikerült neki
-
ViZion
félisten
A fenti feladatok (a Te kiegészítésed nélkül
) így egyben egy Wemosnak meg se kottyannak. Csak azt elemmel táplálni... ehh. Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok
Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi. -
-
-
válasz
#99235328 #21383 üzenetére
Összesen 6 button lenne. Négy irány, egy Enter és egy Back
Szerintem ezt simán el tudod 1db analóg bemenettel intézni, amennyiben lemondasz a 2 gomb egyszerre beolvasásának a lehetőségéről. Ilyen irányító gombsor esetében úgyis csak véletlenül szokás 2 gombot egyszerre nyomni, gondolom nem játékvezérlőt készítesz.Jelen tervem most az, hogy 2db 18650 Li-Ion cellát kötök sorba próbaként és egy 5V-os step-down-t kap.
Jó terv, de az 5V helyett 3.3V stepdown-t használj, mivel a uC és a szenzorok is 3.3V-osak, felesleges a dupla konverzió (az onboard regulátor az 5V-ból csinál 3.3-t).
Egyébként ha van Vin bemenet (Arduino és esp lapokon van), arra lehet direkt kötni a 2db li cellát! -
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21322 üzenetére
Találtál valamit, a dimmelés most nekem is kellene. Mit lehet dimmelni, és milyen alkatrészek kellenek hozzá? (ESP-vel vezérelve)
Szia! Bocsánat a kései válaszért, elég sűrű hetem volt és át kellett térnem a hőszigetelés témakörre kicsit.
Ma a következőket rendeltem meg:
- Ez egy dimmelhető, 220V-os, 60 fokos, GU10-es "lámpa": ebay link
- Ez meg egy dimmer az Aliexpressről: https://www.aliexpress.com/item/32802025086.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.67171802tktfpeTesztelés céljából vettem 1-1 db, hogy azt csinálják-e, ami nekem kell. Egyébként a meglepő az, hogy dimmelhető 60 fokos vagy nagyobb szögű izzóból alig találtam. Van egy rakás, ami 38 fokos, vagy volt, ami 5, de vagy egy óriág keresgéltem, mire találtam egyet. Mármint ami GU10-es is. Mert E14 és E27 foglalattal is találtam.
Nem tudom, hogy ez így azt fogja-e csinálni, mint ami nekem kell.
-
ViZion
félisten
+1
Igen, nálam is van. Lehet kombinálni is őket. ESPhome is tudja kezelni mindkettőt.
WLED elég sok frankó dolgot tud, szegmenseket lehet beállítani, van rengeteg gyári effekt, lehet pl. PC-ről vezérelni (ambilight, egyik első digitális led projectem volt). Több WLED-et lehet szinkronizálni, erről brutál YT videók vannak... néhányan nagyon dúúúván mindenre is pakolták. Jah, kimaradt, h WLED is tud RGBW-t is, meg a cool+warm white szalagot is vezérelni. + infó még, hogy nem kell megszeppenni, ha valamelyik az adott vassal nem működik. ESP8266 NodeMCU-val a 0.85-ig vissza kell menni, az kezeli. -
Őszinte leszek, azt hittem, a WLED az w mint WS. Az oldalukon az első mondatig olvastam:
A fast and feature-rich implementation of an ESP8266/ESP32 webserver to control NeoPixel (WS2812B, WS2811, SK6812) LEDs or also SPI based chipsets like the WS2801 and APA102!
Mindig tanulok itt valamit -
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #21326 üzenetére
A WLED lenne a megoldás?
Ahogy Janos250 írta, az ESP is tud dimmelni (LEDC), és valószínűleg ezt használja a wled könyvtár is? (https://kno.wled.ge/) 🧐 -
Postas99
őstag
hmm, szükségem lenne egy együtt gondolkozásra..
Szeretnék meghajtani mondjuk 7-8 mikrokontrollert "szinkronban" mi lenne a jó megoldás rá?
- Szinkron működés alatt azt értem hogy:
Mindegyik ugyanazt a feladatot csinálná egyszerre: Pl szervo vezérlés szinkronban, majd LED villogatás, újfent vezérlés."újabb beteg ötlet halloween-re: 30-40 cm-es babák szempilláját kell rebegtetni (tehát pislogni) majd a fejet vagy dönteni vagy elforgatni, valami kislány éneket lejátszani Szóval nem összetett feladat, de 7-8-10-15 babáról lenne szó, és ezt először külön külön, majd egyszerre kell szinkronban a többivel együtt csinálni, ami viszont így már eléggé creepy lenne."
-Szükséges egy pillanat alatt szétválni a szinkronos működésről és vezérlőjel hatására újra szinkronban működni.
Bővíthető legyen ha kell hozzá tudjak adni +1 kontrollert
Bármi ötletet meghallgatok.. most még csak elmélet..Tudom, hogy létezik a DMX protokoll ami valami hasonlót tud. De szeretném mondjuk egy WEB felületről vezérelni ha lehetséges. Nem igazán mélyedtem el a protokollban, és mivel egyszerű feladatot szeretnék adni bármilyen MCU-nak Arduino, ESP32, STM32 satöbbi ezért nem akarok őrült összeget elkölteni rá.
-
válasz
Wolfram #21322 üzenetére
Dimmelni igazából majdnem* mindent lehet, a kérdés inkább a hogyan. Leírom azokat, amiket én ismerek:
- A hagyományos izzószálas körtéket, és a "dimmable" jelzővel ellátott LED világítótesteket simán fázishasítással lehet dimmelni. Egy thyristorral megoldható, a referencia feszültséget pedig az ESP megadhatha egy digitális potméter segítségével, vagy valami jól megtervezett optocsatolós megoldással.
- A külső meghajtós LED paneleket a fenti módon nem lehet dimmelni, mert a tápegységük áthidalja a fázishasítás okozta kieséseket. Viszont lehet:
-- A meghajtó módosításával. Ezek a meghajtók lényegében áramgenerátoros tápegységek. Ha megvan a referencia ellenállás (amin keresztül a vezérlője az áramot méri) akkor annak a manipulálásával módosítható a fényerő. Ez a megoldás egyébként sokszor villódzás mentes címszóval is fut.
-- A meghajtó elhagyásával. Ilyenkor kell egy olyan tápfeszültség, amivel a LED panel biztonságban használható. Ezt a tápfeszültséget PWM-el korlátozva elérhető a dimmelés.
Fontos, hogy a gyári meghajtó kimenetét csak alapos ellenőrzés után szabad PWM-el megkínálni. Az a baj ugyanis, hogy általában ezekhez univerzális meghajtókat adnak, amik 24V-80V közötti feszültséget tudnak, és csak az áramuk korlátozott 280mA-re. Ez nekik jó, mert ugyanazt a tápot tudják adni kétszer-háromszor akkora panelekhez is, mert az azonos LED-ek sorban vannak rajta, a feszültségigény nagyobb, de az áramgenerátor ugyanaz. Viszont! Tegyük fel, hogy a LED panel amihez használnák normál esetben, 30V-ot igényel, hogy a névleges 280mA menjen át rajta. Ha ezt PWM-el megszaggatjuk, akkor egy időpillanatra nem folyik a névleges áram, amire a meghajtó a feszültség emelésével reagál, ha elég gyors, akár 80V-ra is emeli. Utána a PWM újra rákapcsolja a LED-et a tápra, és a 80V-ot megkapja a 30V-hoz való string, ami nem egészséges.
-- Ugyancsak elhagyható a meghajtó, és használható egy áramkorláttal rendelkező változtatható feszültségű tápegység elektronika. Ilyenekből van olyan, ami akár i2c-n is vezérelhető, de lehet a sima XL4015-ből is ilyet építeni. Ilyenkor az áramkorlátot elég kézzel beállítani, mert az csak egy biztonsági korlát, hogy hiba esetén a mikrokontroller túlfeszelni ne tudja a LED-eket, de alulfeszelni igen. Én ez utóbbival akarok elindulni majd egy saját tervezéssel. -
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21317 üzenetére
hát érdekes egy angol szabvány
Itt sokkal szigorúbbak a szabályok. A brit fürdőszobákban nem találsz villanykapcsolót, csak ilyen zsinórosat, az összes kapcsolót a plafonra vagy plafonba kell szerelni, és konnektort sem találsz a hajszárítóhoz. Illetve lehet villanykapcsoló és konnektor is a fürdőszobában, de olyan távolság adatok vannak megadva a csapoktól, hogy ez csak kizárólag hatalmas fürdőszobákban lehetséges. Alaposan le van korlátozva, hogy mit csinálhat egy átlag ember, minden másnál szakembernek kell ellenőriznie és tesztelnie a végeredményt, amit egyébként hivatalosan le is jelent az állam felé. Ha bárki bármit mókol, és ez elmarad, forintban milliós bírságra számíthat - ami ingatlan eladásnál bizony kiderülhet -; ha abból lakástűz lesz, ugrik a biztosítás is. Kötelező a tűzjelző már évtizedek óta, ezt is komolyan veszik. Emellett az Egyesült Királyságban nagy divat az elektromos fűtés a komplett ingatlanokban, szóval eleve jóval nagyobb áramra méretezik régóta az háztartásokat, mint Magyarországon. Ennek megfelelően kábeleznek, ennek megfelelően kerülhetnek elektromos berendezések a piacra, és ennek megfelelően méretezik a biztosító eszközöket is. Angliában "hivatalos szabvány", hogy gyűrűben kötik be a konnektorokat, így a 2.5-ös kábel valójában 5-ös lesz, hogy bírja a terhelést.
Elméletileg igazad van, gyakorlatilag meg részleteiben elég jól megoldották a dolgot. Itt tanulnak a hibákból is, mióta volt az a toronyház tűz, lekorlátozták, hogy mekkora épületig lehet nem tűzálló szigetelést használni az épületen, illetve azt hiszem 2025-től kötelező lesz, hogy talán az 5 emeletnél magasabb épületek burkolatánál ki kell alakítani rovar hoteleket lukacsos téglákkal. Ez csak ilyen aranyos érdekesség
Mindenesetre ha már átváltottál ESP-re, már csak egy wifi-re váltást kell elintézned fejben és 'minden' problémád megoldódik
Ja, csak ellenérzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy a WiFi-re pakoljak 50-60 eszközt, pláne, hogy ennyiben elemeket cserélgessek, vagy a töltésüket menedzseljem. Ha meg már úgy is el kell vezetni az áramot a kapcsolókhoz, akkor már elfér melette egy adatkábel is, és akkor WiFi nélkül is működik a dolog. Legalábbis ez az elméletem
-
Wolfram
aktív tag
-
fchris82
csendes tag
válasz
ViZion #21312 üzenetére
Köszi, hogy hozzászóltál, nagyon hasznos dolgokat írtál
- Fejben már át is váltottam akkor ESP vonalra.
- Egy faszerkezetes "amerikai" - onnan ismerik ezt sokan - házról van szó, gipszkarton falakkal. Angliában élek. A 230-as vezetéket csak natur vezetik a falban, nincs védőcső. Azt tudom, hogy kis feszültségű rendszernek külön csövezés kell, elolvastam először a magyar "villanyszerelő tankönyvet", meg a brit szabályozást is. Ez alól kivétel, ha a kisebb áramú kábel szigetelése megfelel a nagyobb áramra is, illetve ilyen adatkábeleknél már raknak bele árnyékolást, DE, ennek ellenére én megpróbálnék kiépíteni kábelcsatornát az adatkábelnek, hogy később bontás nélkül lehessen cserélni. A brit szabályozás a kábelek vezetésére 15 cm széles szakaszokat definiál az ilyen házaknál, szóval 10-15 cm távolság lenne a kettő között. Az egyetlen probléma ezzel a tervvel egyelőre, hogy az ilyen házaknál annyira nem szoktak kábelcsetornát kiépíteni, hogy eddig nem találtam példát rá. Volt egy videó, amiben a szaki a végén felmutatott egy gégecsövet, hogy "na, és a beltérben ezzel csövezünk, de ez nagyon ritka".Mondjuk csak nem olyan bonyolult...
- Ennek a PWM vezérlésnek mindjárt utánanézek
- Az online kalkulátor erre még nem jutott eszembe, jó ötlet ez is, annak is mindjárt utánaszámolok akkor.
- Villanyszerelős topicra is rá fogok nézni, kösziUPDATE: mennyit számít egy-egy szó. A PWM-et berakva a keresőszavak közé máris ráakadtam erre: [Lakás világítás vezérlő] Majdnem ugyanazok a céljai, mint nekem. Ő sokkal jobbat talált ki a kapcsolásra: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő."
-
ViZion
félisten
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Pár szóban én is a meglátásaimat...
A YT videós PIC aranyos, de nem a lakás nagyobb szeleteire, mert nem tudod egyszerűen integrálni, de pl. íróasztal világításnak OK. Lakásba már ESP8266 vagy még inkább ESP32 vonalon keresnék, ezzel több dolgot is lefedsz: pl. Home Assistantba integrálható, tudja dimmelni a 12 V LED-eket (PWM vezérlés és plusz egy alkatrész kell), alapból wifit (ESP32 BT-t is) tud, a programja OTA módosítható. Okos tervezéssel az ESP egy mozdulattal cserélhető, ha elhullik.
Ha új a vezetékelés, akkor a busz rendszer megoldható, fentebb volt erre példa, ha jól emléXem, de nem tudom, h megvalósult-e. Viszont a 230 V és az alacsony feszültségű adatkanócoknak elvileg külön csövezés is kell, ami megdrágítja a rendszert. Nekem volt átmeneti lustasági okokból a 230 V mellett vezetve adat, olyan 70 cm hosszan, először csak nem volt stabil high/low, majd az a bemenet meghalt az ESP-n...
"a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?"
Ittmindenkia többség a Home Assistant-ot és az ESPHome-ot fogja mondani, szerintem is ez a könnyen megoldható. Vezetékes kommunikációban nem tudok segíteni, egyszerűen nem olvastam utána részletesen, mert engem ez nem érint (régi ház, vezeték csak modem-server-PC-AP vonalon van).
Ahogy írták is, ledeknél jobb lenne a közelükben, a szalagra méretezett normális táp.
"Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később."
230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.
A vezetékek keresztmetszetét online kalkulátorral érdemes átszámolni, ha nem sok méterekről van szó és van hely, akkor lehet egyel vastagabbal húzni. Nálam így csináltam, tűzhelyhez a 2,5 elég lett volna, 4-est húztam, nyugodtan alszom."Dimming control via firing angle method." van erről is indiai videó, LED-nél ez nem lenne megfelelő.
Mielőtt belevágsz, a villanyszerelős topikot is látogasd meg.
-
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Szia!
A beépülő tetőterünkben hasonlót csináltam. Ott mondjuk annyi volt a jó adottság, hogy az elosztószekrénytől csak a mosdó volt viszonylag messze.
Én nem babráltam egyedi fali kapcsolókkal. A használt szerelvénycsalád vakfedelének (majdnem annyiba került darabja, mint a kapcsolóknak
) hátuljára felragasztottam TP223 touch sensort. Ez sima digitális jelet ad. Azért nem akartam egyedi busszal elbonyolítani, mert ha egy villám elviszi az összes kapcsolót, akkor szívás azon hajtani, hogy mindet lecseréljem, mert addig nincs kapcsolható világítás. Ebből a szenzorból 20db 1500Ft, bármennyit tarthatok tartalékban. Vagy ha elköltözünk, nem akarom, hogy az új tulaj, vagy annak szerelője szidja anyámat az egyedi kivitelezéssel.
A kapcsolókhoz 3x0.75 vezetékkel álltam ki. Ez ugyancsak visszafelé kompatibilitás miatt van. Ha egyszer valami okból hagyományos kapcsolókra kell visszaállni, akár váltóra, akár wifis okosra, akkor meglegyen a vezeték.
A vezérlőközpont ESP alapú, ami egy arduino végfokozattal beszélget. Azért dupláztam, mert a logikát az ESP viszi, azon lehetséges hogy kell új firmware, amit OTA fel tudok rá tenni, de közben nem szeretném, hogy a kimenetek villódzanak, vagy elfelejtsék az utolsó állapotukat. Amint az ESP magához tér frissítés után, csak visszakéri a státuszt az atmega chiptől.Amit még nem oldottam meg, az a dimmelés. A legtöbb lámpa GK-ba süllyesztett LED panel. A gyári tápjuk a legalapabb gagyi LED meghajtó amit csak kapni lehet. Ezt valószínűleg kiváltom egy központi táppal, és sok áramgenerátoros kimenettel.
-
mprrpm
tag
válasz
fchris82 #21303 üzenetére
Teljesítmény szabályozó rész megépítése sem egyszerű 20-25 zónának.
Nekem a 8+4db redőny vezérlőnek a megépítése is kihívást jelentett pedig ott tényleg csak relékkel van megoldva a teljesímény rész.
Vezérlés pedig atmega2560 a nagyszámú digit be kimenetek miatt + ESP32 a wifi+webserver miatt (reggel-este ne kelljen végignyomni mind a 12redőnyt 3 szinten).
-
fchris82
csendes tag
Sziasztok!
Lakásfelújításban vagyok éppen, és ha már újra lesz kábelezve az egész ház, szeretném okosítani a világítást. A készen vásárolható smart home megoldások nem pont azt tudják, ami nekem kellene - vagy nem akadtam rájuk. (A SmartHome topikban már feltettem a kérdésem, ott nem igazán kaptam választ, valszeg azért, mert a kérdésemhez kapcsolódó és értő emberek itt lehetnek inkább)
Érintésre működő villanykapcsolókat szeretnék, amikkel fényerőt is tudok állítani, és szeretném, ha néhány lámpa mozgásérzékelővel egybekötve kapcsolódna, időponttól függő fényerővel. Pl ha hajnali 3-kor lebotorkálok a konyhába vmiért, akkor csak 20%-on kapcsolódjon fel, illetve szeretném, ha este 10-kor automatikusan levenné a fényerőt a legtöbb helyen, ezzel mintegy "alvó üzemmódot indítva".Elindultam ilyen "csináld magad" irányba, eddig az az elképzelés, hogy:
- Csinálnék egyedi villanykapcsolókat. Itt találtam egy jó példát: https://www.youtube.com/watch?v=3KQd9F0P6PI PIC16F627A mikrokontrollert használ.
- A kapcsolóktól a "központig" lenne egy busz rendszer. A kapcsolók erre a rendszerre kapcsolódnak és küldik a jelet a "központba", ami aztán az idő és a kapott "kód" alapján felkapcsolja/lekapcsolja/dimmeli a megadott világítást. (a kapcsolók "küldenének" egy kb 2 byte-os integert, melyik kapcsoló, melyik blokkban, melyik funkcióját nyomták meg - fényerő növelés vagy csökkentés)
- A központban lennének a relék, az összes lámpa csillag rendszerben onnan lenne kábelezve (ahogy éppen összeszámoltam, 20-25 világítási zóna lenne).A legnagyobb kérdés a középső rész: milyen buszrendszer legyen és a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?
Jelenleg az RS485-tel szemezgetek, de kaptam egy olyan javaslatot, hogy elgondolkozhatok a CAN-en is. Mindkettőnek 2 ér kell, 4 eres kábel pont jó lenne, 2 az adatnak, 2 a 24V-os tápnak, amit a végeken down stepelnék a szükséges feszültségre - ezen keresztül kapnák az áramot az USB-s biztonsági kamerák is. Azt gondolom jelenleg, hogy egy vagy több Arduinoval vagy ESP32-vel (vagy mással) ez könnyen megoldható. Tudna itt bárki adni egy kis kapaszkodót, hogy:
- Melyik bus rendszert javasolná? Vagy melyiket biztosan nem.
- Hogyan kerülne a jel a bus rendszerre, ha ilyen dip switch-csel szeretném megoldani a kapcsolóktól érkező jel "programozását'? (lásd kép) Vagy jobban járok, ha inkább mindegyik mikrokontrollerbe beleprogramozom a dolgokat?
- Az Arduinót megfelelőnek tartjátok erre a feladatra, vagy vmi egészen mást javasolnátok inkább?Tudok az RS485 32 node-os limitjéről, de mivel emeletenként lenne egy-egy bus, ez még összesen is elég lenne, hát még ha emeletenként van. Ez így újraolvasva nagyon menőn hangzik, mintha nagyon sok emelet lenne, valójában van egy földszint, meg egy emelet
Én nagyon nyitott vagyok a tanulásra is, szóval ha tud vki vmi könyvet, vagy bármilyen oktató anyagot javasolni, ami kapcsolódik a témámhoz, azt is nagyon szívesen venném.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
ViZion #21296 üzenetére
Nagy király vagy mindenre gondoltam csak erre nem, pedig már vagy 3-at elforrasztottam.
Kikerestem a gyárit ami jött hozzá azzal jó. Érdekes.
razorbenke92 BP de ez a legkevesebb max tekergek egyet. Első körben most úgy fest a dolog sikerült de holnap kiderül ha összerakom a modellt. Ha így is megmakkan akkor keresnélek és hatalmas köszi.
ESP8266 SDFat Example V2 lefutott szépen és rajta is van a teszt.txt a kártyán szóval szerintem jó vagyok. Ma vagy holnap beintegrálom a szögmérésbe aztán kiderül, de innentől nem hinném, hogy lehetne vele gáz.----
Jó lenne végre úgy foglalkozni ezekkel, hogy nem a szakdogán ketcselek hanem mehetne szépen nyugiban a saját elektromos redőny projektem. -
Micsurin
nagyúr
ESP-WROOM 32
Azon agyalok, hogy viszont egyetemen laborokban VMware és Ubuntun megy a dolog, lehet erre fele kéne keresgélni esetleg? Mivel most csak felraktam minden libraryt a sajátomra és ahogy mindig Win11 + ArduinoIDE / VSCode. De érdekes eddig sosem ütköztem ilyen hibába.
-
Micsurin
nagyúr
Nem szakdoga most más, hobbi projekt.
Adott két ESP32S, BLE-vel szórakozok viszont ha rátöltöm konkrétan a GitHub-os minta kódot akkor az egyik ESP "meghal":
[link]In file included from C:\Users\Micsurin\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\ESP32_BLE_Arduino-master\src/BLEAdvertising.h:15,
from C:\Users\Micsurin\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\ESP32_BLE_Arduino-master\src/BLEServer.h:19,
from C:\Users\Micsurin\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\ESP32_BLE_Arduino-master\src/BLEDevice.h:18,
from C:\Users\Micsurin\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\sketch_oct31a\sketch_oct31a.ino:7:
C:\Users\Micsurin\OneDrive\Dokumentumok\Arduino\libraries\ESP32_BLE_Arduino-master\src/FreeRTOS.h:61:28: error: 'ringbuf_type_t' has not been declared
Ringbuffer(size_t length, ringbuf_type_t type = RINGBUF_TYPE_NOSPLIT);
^~~~~~
exit status 1
Hiba a(z) ESP32 Wrover Module alaplapra fordításra.Már lassan az összes fórumos orvosságot néztük de nem segít ha kitöröljük a BLE importot, se ha újra hozzáadjuk se semmi.
Mit lehetne vele kezdeni? Másik ESP-n viszont nem tudjuk kipróbálni mert a servernek szánt kód már nincs meg csak a boardra írva.
-
Urna
tag
Hú akkor inkább egybe válaszolok.
Az auto routing után most csináltam pár verziót, ha jó lesz a klaszikus kialakítás akkor a kis hely miatt valószínüleg azzal próbálkoznék hogy a lap egyik oldalán az ESP a másikon a szallagkábel csati.
Janos250
Van ilyen, igen hogy ha nincs minden vég bekötve akkor szól, de pl az esetemben Minden olyanra szól amire nincs kötve semmi, esetemben ezek a "kivezetett" pinek, pl a GND.
A panel vezetékezés valós baj volt, én valahogy abban a hitben voltam, hogy a kapcsolási rajz után ő autómatikusan megcsinálja a pcb-kreálásakor, de csak ilyen segédvonalakat ad hogy mit mivel kéne összekötnöm. A pcb szerkesztés oldalán valóban egyesével be kéne kötnöm mindent, de megtaláltam és tud auto-routingot. Így már ezzel sincs baj, de eddig valósan hiányzott.
A saját footprint is jó ötlet, de igazából kelleni fog egy alkatrész fizikailag is amivel a kábelt rögzítem majd a pcb-hez. Szóval előbb vagy utóbb kelleni fog majd a pontos típus.
Aryes
A 2x2 soros mintát igazából felhasználói modell alapján tettem be, de holnap ha minden igaz megjönnek a sajátaim és le tudom mérni hogy mennyire pontos, szemre mindenképp az.
Az usb-s lefoglalt pinek már érdekesek, ahogy olvastam azokra a GPIO 19 (USB D-) és 20 (USB D+) -as van használva. Viszont elvileg ez tudja a C-s usb-n is, és ott lenne használva. Bár most hogy leírtam már nekem is megingott a hitem ebben, de nagyon így rémlik, megnézem ezt újra mindenképp.
A touchpad valóban a projekt része de nem ennek a kontrollernek a dolga, ahogy néztem neki nem is kell semmi kontroller, mert ps2-es-ként kommunikál, csak szét kell szedjek egy ps2-usb konvertert. -
Urna
tag
Köszönöm mindenkinek!
Ahogy nézegettem, a három "egyboardos" javaslatot, (pi pico, black/blue pill, ESP32S2 mini) végül az ESP mini lett végül (igazából helyből kettő, a másiknak is van tervben már projekt, de sorba haladok).
Most a következő hogy a nyák készíttetést, illetve a szallagkábel csatlakozót vadászom. Valószínüleg ha már a programozás részénél leszek, írok újra ezzel kapcsolatban. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Postas99 #21233 üzenetére
A BlackPill-t lehet arduino-val programozni? Mit kell telepíteni ill. milyen alaplapot kell hozzá beállítani?
A BluePill-eket annak idején kipróbáltam meddig lehet felhúzni. A kínai hamis procik 104MHz-en még működtek. Eredeti procival 128Mhz-en simán ment a BluePill, utána próbaképpen kicseréltem a (8MHz-es) kvarcot. 10MHz-es, és 11,1MHz kvarccal próbáltam. Alaphelyzetben 9-es szorzóval megy, és a szorzót növelve 150MHz- környékén volt a max. ahol még működött. Vagyis, ha egy hangyányival mégtöbb sebesség kell 80...88MHz-re, esetleg 104 MHz-re még mondhatni biztonsággal fel lehet húzni (kvarc cserével, vagy a szorzó átállításával). Bár érzése nekem az STM proci 72MHz-en is jóval gyorsabbnak tűnik, mint pl. az ESP8266 80MHz-es procija. -
-
Így van, tetszőleges 5V adapter jó lesz, ami képes akkora áramot leadni, amennyi szükséges. Az esetleges feszültségeltéréssel nem kell foglalkozni, mert ha magasabb picit a feszültsége, mint az USB +5V-ja, akkor a board-on lévő védődióda meg fogja védeni a portot a visszáramtól.
hgyan leeht őket egyen potenciára hozni
A GND-t minden eszköz esetén össze kell kötni, ez alap. Innentől pedig csak arra kell vigyázni, hogy a portokra ne kerüljön a tápfeszültségtől magasabb jelszint (Mega esetén 5V, esp32 és RPi esetén 3,3V!) Ha mégis utóbbi két board mellett döntenétek, a szintillesztésről gondoskodni kell, ha 5V-os bármit szeretnél hozzá kapcsolni! Nem tudom, hogy a HX711 képes-e működni 3,3V tápról, illetve mekkora a mérendő jel.
-
Ala
tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hallgatóknak hallgatói feladat kapcsán.
Egy 9 csatornás HX711-es ADC-t tartalmazó "adatgyűjtő rendszert" építenénk velük.
Tavaly Arduino Megát használtunk, de erősen úgy tűnt, hogy ott kezd elfogyni a kraft. Idén ugyan úgy bent van a kalapban az Arduino mega, a Rapsbery pi (talán 2), illetve az ESP32 (itt egész pontosan egy NodeMCU ESP32s board már be is lett szerezve). A tantárgyban a programozás részét nem én csinálom, én most ismerkedek a témával.
A kérdés alapvetően az lenne, hogy egy szimultán 9 digitális csatornán10 HZ-en 24bit felbontású (9 db HX711, amik mérlegeket mérnek) digitális adatfolyam továbbítására (számítógépre USB-n keresztül) ti melyik boardot ajánláanátok?
Iletve ha van a HX711 helyett más azt is szívesen meghallgatom. -
daninet
veterán
megoldódott.. hallod sehol nem írta, hogy addig kell a GPIO0-t zárni míg el kezd programozni...
Mindenhol azt írta áram alá helyezésnél zárjam a GPIO0-t. Zártam kb 3-4 mp-ig, elengedtem aztán próbáltam programozni. Fenét: Addig kell nyomni míg elkezdni keresni a COM porton az esptool
Nem kellett hozzá semmi ellenállás meg kondenzátor, közvetlen az ftdi-re kötve szépen programozta
-
daninet
veterán
Ez az esp egy pcb-n van rajta egy okos kütyüben amin firmware-t kell cserélni. Nincs usb, forrasztgattam rá vezetékeket amit aztán ftdi-re dugtam.
Gpio0-t manuálisan (érts a vezetéket földhöz nyomom) lehúzom földre.
Esptool-al próbálom első körben a gyári fw-t lehúzni de csak timeout-ol.
-
válasz
daninet #21171 üzenetére
Milyen ESP8266 ez? A GPIO0 földre van húzva programozás előtt? Ezt az FTDI nem csinálja meg automatikusan, általában neked kell megtenni, vagy gombbal, vagy más módon.
Ha ez rendben van, akkor lehet, hogy a kábelt érdemes kicserélni és működni fog. Nemrég esp32cam modullal jártam így, hogy nem akarta a jót az egyik kábellel, aztán egy másikkal sikerült.
Ha végül egyik se működik, akkor igen, elég, ha csak a GND, TX, RX lábak össze vannak kötve, és nem kell ellenállás. -
daninet
veterán
Egy ESP8266-ost programozok FTDI programozóval. Úgy néz ki nem ad elég tápot az ftdi fel sem tudja éleszteni az esp-t hogy a chip számát kiolvassa.
Kell egy külső PSU. Elég, ha csak simán összekötöm a GND-ket és a VCC-t egyáltalán nem kötöm rá az FTDI-re?
Kellenek ellenállások a TX RX vezetékekre? Ha igen mekkora? -
válasz
tibi-d #21163 üzenetére
Jó kis svájci bicska, de igazából nem tudom, hogy mi lehet az a feladat, amit csak ezzel lehetne elvégezni, két elavult cél uC van egy lapon. Akkor jöhet jól, ha kell a wifi és nagyon sok portot kell vezérelni, ami 5V logikát használ, emiatt egy ESP32 vagy STM32 használata kényelmetlen lenne a szintillesztés miatt. Esetleg van otthon egy csomó UNO shield, és jól jönne a láb kompatibilitás.
Te mire használnád?
-
Micsurin
nagyúr
Adott egy ESP8266 és egy GY521.
Hogy tudnék log fájl generálni és letárolni fájlba? Nem feltétlen bánnám ha nem Wifin kéne átküldjem.Van valami SD kártyás megoldás vagy marad a Wifi-n vissza gépre?
(50ms-enként gyorsulás és dőlésszöget akarok csak tárolni semmi extra.) -
ViZion
félisten
"Victoriametrics-et nem ismertem", nyugi, én sem...
telepít, beállít és soha többet nem kell hozzányúlni, igazi "fire and forget" cucc...
ESPHome-nak komoly doksija van, sajnos kevés példával, de azért találni hozzá mindent is. Pl. can bus. ESPeasy-re is érdemes ránézni, de ott ilyesmit nem találtam hirtelen. -
moex1
tag
válasz
razorbenke92 #21145 üzenetére
Köszönöm a sok hozzászólást, egyben válaszolnék.
Victoriametrics-et nem ismertem, de megnézem, köszönöm. Influxot igazából évek óta használom, kedvelem, de azért rálesek.
ESPHome-ot és társait sosem használtam/próbáltam még. Egyelőre úgy látom, hogy vezetéken szeretném megoldani a problémát. Persze ez még bőven változhat. Ahogy néztem, elvileg ESP32-ben van CAN controller, így csak transceiver kell, ami alacsony darabszámnál nem olyan nagy költség. Bár az RS485 illesztő csak fele / harmada.
A CAN azért is érdekelne, mert azzal még nem volt dolgom. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy építek 3 - 3 nodeból egy - egy teszt környezetet és kipróbálom. -
ViZion
félisten
Mint írtam, ezeken rendkívül kevés adat megy. De ha a wifi káros, akkor már mindegy is, mert a cégnél van egy rakás, meg a BT perifériák, 5G, miegymás... Szal. otthon a wifi nem akkora para, főleg úgy, h a házban telefon térerő is alig van.
De ettől még igazad van, ha van rá affinitása, akkor legyen kanóc. EspHome és hasonlókban nem tudom, h a wifi kikapcsolható-e. -
ViZion
félisten
Szia!
influxdb helyett Victoria metrics.
ESP32-vel a wifi stabil, de legyen egy jó AP (beam forming, több antennás, MIMO),
van OTA (HA alól az EspHome vagy EspEasy -itt egyelőre nincs rendes HA integráció, MQTT van). Nem kínlódnék a vezetékes adattovábbítással, annyira kevés adat megy.
Nálam aszongya'hogy van 8 Tuya cucc, 3 Shelly, 4 ESPeasy, 1 PiZero W, 4 telefon, 1 tablet és két laptop az 1 db wifin (Tenda AP). Asszem nem hagytam ki semmit
Arduinot elengednám, ESP rulezSzenzorok vagy onewire vagy I2C, de amit dob a gép és amihez van elég pin.
-
bpmcwap
senior tag
Sziasztok,
új vagyok a témában. Nagy nehez sikerült feltolni egy ESP8266-01S ESP-01S WLAN WiFi modulosra a Tasmota fw-t. Látom van benne időzítő, de nem olyan amilyen nekem kellene. Egy elektromos kiskapuhoz szeretném használni ezt a kis relét. Azt szeretném ha bekapcsolom appból vagy alexával, akkor 10 másodperc múlva kapcsoljon ki autómatikusan és persze egy áramszünet esetén alapból is kikapcsolt állapotba legyen. Ehhez már programozni is kellene vagy be lehet állítani valahogy a webfelületen is? -
cog777
őstag
Ha valakit erdekel hogy telepitsuk vscode szervert RPi4-re (vagy PC-re): [link]
PlatformIO-t is sikerult raspberry pi-re, eloszor cpptools-t kellett letoltenem a marketplace-rol es telepitenem manualisan, majd ugyanazt a platformio-val.
Forditas mar mukodik, feltoltest meg nem probaltam, illetve a PIO Home nem jelenitodik meg, de lehet hogy csak a raspberry pi miatt van.
VPN-en keresztul tavolrol, akar egy tablettel is lehet kodolni az esp32-t. -
Janos250
őstag
-
Undoroid
őstag
Sziasztok!
A Nokia 5110-es kijelzők vonalán formálódott meg egy gondolat...úgy alakult, hogy az egyik munkatársam adott néhány leselejtezett okostelefont, amiknek a kijelzőjük még jó és szeretném őket hasonlóképpen felhasználni (csak kijelzésre, az érintő nem pálya!), ha van erre lehetőség:
Huawei P8 ALE-L02
Huawei Y560-L01
Sony C1505
LG KP500
NOKIA RM-638
NOKIA RM-914A kérdésem az lenne, hogy az ezekből az elhasznált mobilokból kitermelt kijelzőkből lehetne-e használni Arduino vagy ESP segítségével a grafikus kijelzőjüket?
-
lanszelot
addikt
válasz
razorbenke92 #21083 üzenetére
Hello,
Megérkezett az ESP32-CAM-MB .
Meglepett, de nagyon.
Én egy Arduino Uno méretre számítottam.
Ez akkora mint a nagyujjam
[kép] [kép] [kép] [kép]
És már fel van töltve rá a program, csak használni kell.
Usb-t bedugom, telefonon wifi-k között ott van, csatlakozok, böngészőben 192.168.4.1 és kész, beállítások és kamera kép.
Inkább adták volna linken a progit, mert így ha feltöltök rá vmit oda a progi
Szeretem az alap dolgokat megtartani. Hát ennél ez buktaDe nagyon tetszik.
Van Rajta memória foglalat, flash light, meg minden.
Nagyon hejde kis eszköz -
válasz
lanszelot #21082 üzenetére
Az ESP32 egy mikrokontroller. Te egy erre a mikrokontrollerre épülő fejlesztőpanelt vettél, amit úgy kell kezelned, mintha egy arduino lenne. Plusz mikrokontroller nem kell hozzá, de valamivel programoznod kell, mert ezeken nincs USB-Serial átalakító, mint mondjuk egy Nano esetén.
Programozni különböző fejlesztőkörnyezetekben lehet, akár Arduino IDE szoftverrel is tudsz rá programot írni, mint egy Arduino boardra.
Wifi-BT és még millió opció van benne, amit vagy használsz, vagy nem.Szvsz, ha felmerül a kérdés, hogy "Azzal mit csinálok?" akkor általában az a válaszom, hogy ha ez kérdés, akkor egyelőre semmit. Nézegess projekteket. Youtube, Instructables, Hackaday és majd megjön az ihleted.
-
lanszelot
addikt
válasz
cog777 #21081 üzenetére
Először is köszönöm szépen a választ.
Nem tudom mi az az ESP32. Kell e hozzá Arduino /nano, uno, meg
a/?
Minek a Bluetooth benne? Azzal mit csinálok?
Vagy a kamerán kívül tud még valamit? Ahhoz van a Bluetooth?
Erre írtam hogy nem tudom mi az.
Csak bele ugrott valahogy a kosaramba, és mit lehet ilyenkor tenni -
cog777
őstag
válasz
lanszelot #21080 üzenetére
Elvileg az Arduino IDE-ben vannak esp32-hoz kapcsolodo "camera" peldak.
Azokat probald meg feltolteni ugy hogy beirod a wifi azonositot es jelszot. Remelhetoleg szabvanyosan kotottek ossze a kameraval a esp32-t.En a Lilygo valtozatot fogom megvenni, azt legalabb latom a neten, hogy valaki mar kiprobalta.
Ha telepitesz egy VPN klienst, akkor Interneten keresztul is meg tudod nezni. [link]
-
Janos250
őstag
"Szerintem a teljes TCP/IP stack implementálva van ESP32-re"
Igen, a teljes LWIP, én még nem találtam hibás működést.
Ha úgy tarja úri kedvünk, akár a C file kezeléssel is használhatjuk.
Megadjuk a szabályok szerint az URL-t, file-ként megnyitjuk, és a szabványos műveletekkel kezeljük, írunk rá, olvasunk róla. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21060 üzenetére
Ezt neked kell megírnod, nincs más mód, ne feledd ez a uC world, nem C# vagy magasabb nyelv, bár a lambda kifejezések működnek ESP-IDF alatt.
Nem, mágia csak instruálja a Fordítót,h ezeknek egymás utáni bytoknak kell foglalni mindenképpen a memóriában.
Amit te szeretnél is működhet, csak írd meg....
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21040 üzenetére
NVS?
file > Példák > Preferences > StartCounter
https://espressif-docs.readthedocs-hosted.com/projects/arduino-esp32/en/latest/api/preferences.html
Ha nem érted meg, az azért van, mert részeg vagyok. -
Wolfram
aktív tag
ESP32-n az EEPROM.h-t használom szerver változók tárolására.
Azaz:
EEPROM.begin(512); // adat az első 512 byteonmajd
EEPROM.read(offsett); // olvasás
illetve
EEPROM.write(offsett, value); // írás
EEPROM.commit();
stbHasznál valaki valamilyen intelligensebb könyvtárat, ahol nem kell a változók típusaival/memóriacímével foglalkozni? 🤔
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21029 üzenetére
Hogy neked örömet szerezzek, megittam egy pohár vöröset is, és egy pohár fehéret is, hogy még jobban részeg legyek, így még egy hülye hozzászólás:
ha ezt ütöttem be neki:
"Írj egy programot ESP32-re, amivel egy ledet tudok ki-bekapcsolni neten keresztül, valamint egy DS18B20 által mért hőmérsékletet olvassa, és ha eléri a 25 °C-ot, bekapcsol egy ledet!"
Ezt a marhaságot válaszolta, mivel ő is ivott pár pohárkával:#include <WiFi.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
// WiFi beállítások
const char* ssid = "WiFi_SSID";
const char* password = "WiFi_PASSWORD";
// DS18B20 szenzor csatlakozás
#define ONE_WIRE_BUS 4
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
// LED-ek csatlakozása
const int controlLedPin = 2; // A távolról vezérelt LED lábának sorszáma
const int tempThresholdLedPin = 3; // A hőmérséklet küszöböt érő LED lábának sorszáma
// Célhőmérséklet (25°C)
const float targetTemperature = 25.0;
WiFiServer server(80);
void setup() {
Serial.begin(115200);
// LED lábak beállítása
pinMode(controlLedPin, OUTPUT);
pinMode(tempThresholdLedPin, OUTPUT);
// WiFi csatlakozás
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(1000);
Serial.println("Connecting to WiFi...");
}
Serial.println("Connected to WiFi");
server.begin();
sensors.begin();
}
void loop() {
WiFiClient client = server.available();
if (client) {
Serial.println("New client connected");
String currentLine = "";
while (client.connected()) {
if (client.available()) {
char c = client.read();
Serial.write(c);
if (c == '\n') {
if (currentLine.length() == 0) {
client.println("HTTP/1.1 200 OK");
client.println("Content-type:text/html");
client.println();
client.println("<html><body>");
client.println("<h1>LED Control</h1>");
client.println("<p><a href=\"/on\">Turn LED ON</a></p>");
client.println("<p><a href=\"/off\">Turn LED OFF</a></p>");
client.println("</body></html>");
break;
} else if (currentLine.startsWith("GET /on")) {
digitalWrite(controlLedPin, HIGH);
} else if (currentLine.startsWith("GET /off")) {
digitalWrite(controlLedPin, LOW);
}
currentLine = "";
} else if (c != '\r') {
currentLine += c;
}
// Hőmérséklet ellenőrzése és LED vezérlése
sensors.requestTemperatures();
float temperature = sensors.getTempCByIndex(0);
if (temperature >= targetTemperature) {
digitalWrite(tempThresholdLedPin, HIGH);
} else {
digitalWrite(tempThresholdLedPin, LOW);
}
}
}
client.stop();
Serial.println("Client disconnected");
}
}
Ha Te is iszol pár pohárkával, javítgasd!
Jó éjt!
-
Wolfram
aktív tag
HB100-as modullal próbálkozott már valaki? ( [link] ) Furcsa hogy még egy rendes (ESP32) bekötési diagramot se találok hozzá. 😥
-
cog777
őstag
Talaltam egy 5 eszkozig ingyenes VPN szolgaltatot, esp32-re is
https://husarnet.com/
-
-
válasz
lanszelot #21007 üzenetére
Én azt javaslom, hogy ne kész kisautót használj és ne webkamerát. A kisautó irányítása triviálisnak tűnik, de nem az. Ha kis helyeken, kis távolságokra kell irányítani, sokkal fontosabb a jó manőverező képesség, és az a lánctalpas vagy a hasonló logikájú, 2 hajtott kerék + bolygókerék és ezeknek a kombinációja (4 hajtott kerék), ezek ugyanis tudnak helyben fordulni. Cserébe nem mennek annyira gyorsan és túl egyenesen sem, de ezt nem is fogod tudni kihasználni, mert akkora lesz a lag a netes kapcsolat + kamera miatt. A kész autónál a vezérlést is nagy valószínűséggel ki kellene cserélni, tehát azzal sem vagy előrébb. Egy dupla h-bridge vagy két 360°-os szervó pont meg is teszi hajtásnak.
A másik a külön kamera. Ehelyett inkább valamely ESP32CAM modult ajánlanám, de nem a legolcsóbb gagyi kamerával (pl ov2640), és akkor minden egyben lesz, ami fogyasztás szempontjából se mindegy.
-
Janos250
őstag
válasz
lanszelot #21007 üzenetére
Gondoltam, kipróbálom a ChatGPT-t erre.
Már többször próbáltam kíváncsiságból. Általában jó programot írt egyszerűbb dolgokra, de volt, hogy logikai hibát rakott bele.
Most azt írtam be neki:
"Írj egy programot ESP32-re, amivel egy ledet tudok ki-bekapcsolni neten keresztül!"
Ezt válaszolta:
"Az alábbiakban egy egyszerű példaprogram található, amely segítségével egy ESP32 mikrovezérlőn keresztül vezérelhetsz egy LEDet a hálózaton keresztül. A program egy egyszerű webes felületet biztosít, ahol egy gomb segítségével ki- és bekapcsolhatod a LEDet."
Ezt a programot írta:#include <WiFi.h>
#include <ESPAsyncWebServer.h>
// WiFi hálózati beállítások
const char* ssid = "WiFi_SSID";
const char* password = "WiFi_Password";
// LED pin
const int ledPin = 13;
// Web szerver létrehozása az AsyncWebServer használatával
AsyncWebServer server(80);
void setup() {
// LED pin inicializálása
pinMode(ledPin, OUTPUT);
digitalWrite(ledPin, LOW);
// Sori monitor inicializálása
Serial.begin(115200);
// WiFi csatlakozás
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(1000);
Serial.println("Connecting to WiFi...");
}
Serial.println("Connected to WiFi");
// Webes útvonalak kezelése
server.on("/", HTTP_GET, [](AsyncWebServerRequest *request){
String html = "<html><body>";
html += "<h1>ESP32 LED Control</h1>";
html += "<p>LED Status: ";
html += (digitalRead(ledPin) == HIGH) ? "ON" : "OFF";
html += "</p>";
html += "<form action=\"/toggle\" method=\"post\">";
html += "<button type=\"submit\">Toggle LED</button>";
html += "</form>";
html += "</body></html>";
request->send(200, "text/html", html);
});
server.on("/toggle", HTTP_POST, [](AsyncWebServerRequest *request){
digitalWrite(ledPin, !digitalRead(ledPin));
request->send(200);
});
// Web szerver indítása
server.begin();
}
void loop() {
// Üresen hagyjuk a loop-ot
}
Én nem használnék AsyncWebServer-t, hanem csak símát, és nem is tudom eldönteni, hogy jó-e, mert nem használtam még, és most meg kipróbálni nem tudom, de érdekességként beírom ide, hogy felhívjam a figyelmet, hogy hol tart a todomány!
Ha nem tudod, hogy ez:[](AsyncWebServerRequest *request)
mi, akkor Google, C++ lambda -
Undoroid
őstag
-
ViZion
félisten
Az miért van, h az ESPeasy pumpám a HA MQTT-re küldene üzenetet (meg is van, műxix), de a tűzfalnál látom, h a 172.30.33.0:1883-ra is akarja... gondolom ez a bróker docker IP-je, csak ugye ez "nem létezik". De hogy jut a kis eszébe, h oda is küldje?
van még egy fura, bud02s35-in-f14.1e100.net cím is... -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
Szia
nem az ESP32ben található RTC-t használom, hanem külső automotive grade RTC-t [link], de van ennél jobb is. A probléma a demo boardokkal, hogy a körítés fogyaszt feleslegesen sokat. Hiába altatod uControllert, ha az LDO, battery charger, stb... meg folyamatosan fogyaszt. Amint írtam a Wifire csatlakozás is feleslegesen sok energiát fogyaszt....
Kérdésedre a válasz, mit állítasz be rtc-n mint idő, hogy felkeljen. HA kellően messze vannak a mérési pontok (5-10-30perc) akkor a köztes holtidő lesz ami igazán meríti az akkumulátort.
inspirációt innen kaptam: [link]
emelett saját nyák és SW .... -
Volkov
senior tag
Bekapcsolás után a rádió egyből várja az infókat a perifériáktól.
Mire eljut boot után az esp32 addig, hogy válaszolna, már késő.
A nano úgy jön ide, hogy eredetileg nano-val csinálták meg az emulálást (természetesen nem bluetooth, csak aux bemenetként) és azzal tökéletesen működik (állítólag) de nekem az aux sohasem volt opció, ((iPhone... vagy lassan bármi mai telefon)) egyből a bluetooth-on kezdtem törni a fejem.
Deep sleep már nem tudom miért, de vmiért nem oké.
Viszont, hogy legyen egy nano, ami csak a handshake-ért felel, s utána az esp32 kvázi csak bluetooth modul lenne, király ötlet! Elindulok ezen az úton!
Köszönöm! -
válasz
Volkov #20975 üzenetére
Hogy érted azt, hogy "lassan indul el"? A uC lassan bootol, vagy a rádió kapcsolat felépítése lassú? Arduino nano hogy jön ide, abban nincs Bluetooth.
Mi lenne, ha az ESP32 nem bootolna, hanem deep sleep-ben lenne mindig, abból nem ébred fel gyorsabban? Nem lehet az ESP32 a Nano-ra kötve mondjuk uart-on keresztül?
Ha jól tévedek, a Raspberry Pi Piko W is tud Bluetooth-t, az alapból gyorsabb, de talán azon is van oprendszer, ami lassítja az indulást. -
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Tud esetleg valaki ajánlani olyan bluetooth modult, ami képes zene fogadására (a2dp), tud vezérlést (avrcp) és legfontosabb, hogy az id3 infókat le tudja kérni és az egészet lehessen uart-on keresztül intézni?
Köszönöm a tippeket!
(ESP32 tudja ezeket beépítve, de sajnos "lassan indul el". Autórádióba kvázi cd tár emuláció, és esp32 mire elindul, megvolt a kezdő handshake, és nem ismeri fel a rádió mint cd tár. Arduino nano-val nincs ilyen gond)
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
" mennyibe kerül a LiPo/LiFePo4, sok mérési pont esetén nem elhanyagolható kérdés."
Nem sokkal drágább, viszont megúszod a fesz. szab elektronikát, mert alacsonyabb a feszültsége a lítium-vas-foszfátos akkunak, közvetlenül hajthatja az ESP-t. Ugyanakkora súlyra viszont kisebb a kapacitása. Itt az az előny nem játszik szerepet, hogy rövid ideig nagyon nagy áramot képes leadni. Egy 26650-es akár 100 A-t is lead pár másodpercig. -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #20966 üzenetére
Ezért terveztem saját boardot, rtc megy LiPoról közvetlen, amikor kell FETet nyit az LDO felé és ESP32-őt ébreszt, az megtartja a FETet. ESP-NOW protocollal villámgyorsan elintézi amit kell, majd lekapcsolja magát. RTC 200 [nA] eszik a 70 [uA] el szemben. Wifi meg mire felcsatlakozik addigra ESP32 már rég nem kap feszt.... 3000mA LiPo alig merül, ha megtámogatom napelemmel és töltővel örök élet + 2nap.... ha negatív hőmérsékelt is játszik akkor meg LiFePo4 és még az LDO-t is kikapcsolhatom (Bypass kapcsoló beépítve az LDO nál...)
Státus : 2. áramkör reviewzom (az első nem lett tökéletes) és SW íródik, igaz esp-idf ben és nem arduinoban .....
-
cog777
őstag
válasz
Undoroid #20969 üzenetére
Jelen pillanatban a szerver egy esp32 es TCP szerverkent is funkcional. Tehat az esp8266 felebred, elkuldi az homersekletet a kertbol es a padlasrol es elalszik. A szerver folyamatosan mukodik es kijelzi a korabban vett adatokat. Ha bizonyos ideig nincs frissites akkot kitorli az adott szenzorhoz tartozo adatot. Igy tudom meg ha kifogyott az elem ha nincs kijelzes az adott szenzorhoz.
Amugy ezt a valtozatot micropythonban irtam, tuti egyszeru volt.
Most c++-ra irom at es FreeRTOS-t hasznalva. Akarok hasznalni pushovert es arduino cloud-ot. -
Undoroid
őstag
Szia!
Köszönöm a tippet, jónak tűnik ez a kis modul!
A következő rendelésemben benne lesz ez a tétel is!
* * *
Az a halvány áramfelvétel elég baráti! Alvó módban mit mutat a szerver, amivel monitorozod a mért eredményeket? Vagy mivel / hogyan dolgozod fel a kapott adatokat? Ez érdekelne...
" esp8266-ot hasznalok, vin-en taplalom "
Az ESP-n található fesz-stabilizátor ennyire nem terheli üresjáratban (alváskor) az akkukat?* * *
Ha megyek Hajdú-Biharba', akkor ezt nyugodtan leverheted rajtam...
* * *
" ...de miért jó mérni a légnyomást? "
Mondjuk a kapott adatokból következtetni lehet a várható időjárásra!
-
cog777
őstag
Na, eloszedtem egy TTGO ESP32 modult, siman mukodik a FreeRTOS + a WiFi. Meg a rajta levo 3 gomb egyiket sem kell megnyomnom feltolteskor. Arduinos sracok egesz jo okoszitsztemat hoztak letre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- E-roller topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest