- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem gondolom sehogy, azért kérdeztem Tőletek, mert jobban tudjátok.
A 4,7k-t több helyen olvastam mint javasolt felhúzó ellenállást (igaz 5V-ra), azért írtam. Akkor te ha jól számolom 3V-hoz 100-600 ohmot javasolsz?
Jut eszembe, a panelt még meg sem néztem, szerintem van rajta eleve valami felhúzó ellenállás gyárilag.
Na meg mire kitalálom mit csináljak, végül lesz egy esp-m is. -
quint
aktív tag
Picit nézegettem az Atmel Studio + Visual Micro környezetet. Még nagyon butuska vagyok hozzá, de egyre jobban tetszik. Most egy picit összetettebb feladatot adtam neki, ennek a projektnek egy picit módosított változatát.
A program(ok) szerkesztéséhez nagyon komoly segítséget nyújt (átszabható szintaxis kiemelő, elnevezések figyelése, javaslatok...), osztott nézetben is szerkeszthető egy állomány (lsd. bal oldal), a külső könyvtári hivatkozásokat is egy kattintással megnyitja, utána rögtön láthatók a könyvtár metódusai. Látszik, hogy tényleg összetett projektek kezelésére találták ki.
Nálam a Visual Micro kiegészítés telepítése után simán megkereste az Arduino és az ESP összes könyvtárát, mellette természetesen működik a könyvtár kezelő is. Azt nem tudom megmondani, hogy mekkora a gépigénye, mert egy öreg, de még nem lusta Dell M6600-on futtatom 16 giga RAM mellett, ezt nem fekteti le
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #5551 üzenetére
Hello Janos205,
a fő különbség a 4M(1MBSPIFF) revan állítva. A GPIO2 megnézem és felhúzom 10k ellenállással. Fura mert ez ESP-01 nem kellett....
Most per pill megyeget. NodeMCU Flash progival töröltem és utána megjavult, ja meg még a tápot is cseréltem....
Még nem atomstabil szóval köszönöm a tippeket! Amint lesz idő/ energia megnézem!!
-
Tankblock
aktív tag
ESP8266 ESP-12E modullal gyűlt meg a bajom.
Blink sketch megy,
Blink without delay -> nem megy.
Serial. begin után nem megy -> boot mode(3,6) wdt resettel elszáll, mint a győzelmi zászló.ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v3ffee254
~ld
e:
ets Jan 8 2013,rst cause:3, boot mode:(3,6)
ets_main.cNem tudom eldönteni, hogy connection, az új Arduino 1.8.2 IDE műve, vagy a Board rossz.
Vagy csak a 3V3 feszstab AMS1117 nem bírja a gyűrődést....
Ötletek????
-
quint
aktív tag
Korábban szó volt arról, hogy az ESP8266 bemenetei nem szeretik az 5 voltos rendszerekből származó jeleket. Úgy néz ki, hogy ez mégsem igaz.
Más... Szokott valaki nyákokat gyártatni? Ez egész aranyos (github-on a teljes doksija). Vagy ismer valaki olyan adapter nyákot, amire fel lehet dobni az ESP modulokat, és kényelmesen lehet breadboard-on használni?
-
quint
aktív tag
A többiek olyanok, mint a magyar focisták lábai: csak támaszkodásra valók
Az #5375-be raktam fel egy képet. A D0-D10 és az A0 használható - ezek a Wemos modulján is ki vannak vezetve.Ha valaki nagyon tudja, hogy mit csinál, akkor megpróbálhatja használni a pirossal bekarikázott lábakat is (közülük a zölddel jelölteket a modulon lévő flash-sel való kommunikációhoz használja az ESP). A GPIO09 és GPIO10 portokkal már próbálkoztam, de leginkább fagyás vagy újraindulást sikerült elérnem.
A "figyelmesen"-t csak arra mondtam, hogy Gergosz2 kolléga a D1 Mini Pro tulajdonságairól beszélt, csak ezt nem emelte ki...
-
Az ESP8266 önmagában egy processzor. Amit te linkeltél az egyfajta modul ESP8266-al. Ez egy másik modul [link].
Amikor esp-ről beszélünk ezt értsem ezalatt, vagy van olyan lap ami ezzel a chippel épült, de olyasmi mint a nodemcu csak olcsóbb?
A NodeMCU-ban is ESP8266 van, amikor ESP8266-ról beszélünk, olyankor ESP8266 procit tartalmazó IC-ről/SoC-ról beszélünk. A változatok általában annyiban különböznek, hogy több-kevesebb kiegészítő van a modulon. A NodeMCU-n például soros-USB átalakító, adott esetben analóg multiplexer is van.A szintillesztést nem tudom, ki-hogy oldja meg, személy szerint a linkelt modul Rx Tx pinjeit gond nélkül használom szintillesztés nélkül már jóideje (nem azt jelenti, hogy ez így jó is, de nekem működik). Ha vigyázni szeretnék rá, akkor [link].
-
Bazs87
tag
kezdek picit elveszni. Számomra az arduinok (és másolataik) világa ismert, még hozzá 1 nodemcu.
Az esp8266-ot viszont csak ilyen formájában ismerem: [link]Amikor esp-ről beszélünk ezt értsem ezalatt, vagy van olyan lap ami ezzel a chippel épült, de olyasmi mint a nodemcu csak olcsóbb? Mi a különbség a nodemcu és az általatok használt esp közt?
A node is tudtommal 3.3V-os. A szintillesztést hogyan oldjátok meg?
Tudnátok linkelni 1 a szóban forgó esp-t?Köszi!
(Azt hiszem lassan ideje lenne felvennem a fonalat) -
válasz
vargalex #5470 üzenetére
Én csak annyit írtam, hogy nem egyszerű vele, nem azt, hogy nem lehet.
Évekig használtam egy weboldalon regisztrációs és különböző értesítő mailek küldésére, utoljára kb. 4-5 éve. Többször kellett mailsender class-t cserélni, mert a régivel már nem lehetett küldeni, többször letiltott az adott gmail account, mert túl sok levelet küldtem, vagy rossz címek voltak megadva és visszapattant pár levél, és emiatt spamlistára kerültem stb. Szóval meglepne, ha esp-vel olyan egyszerűen meg lehetne ezt oldani. -
quint
aktív tag
Most próbáltam ki ESP-vel, simán ment az első példa (a másodikat nem néztem).
-
vargalex
félisten
Nálam van egy mini szerver, így kézenfekvő volt, hogy ott csinálok szerver oldali komponenseket mind az e-mail küldéshez, mind a mysql íráshoz/olvasáshoz. Az ESP pedig csak http post-okkal beszélget vele.
A szerver oldal php, onnan sem gond az e-mail küldés gmail-al. Több példát is lehet találni... -
Bazs87
tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
- arduino + gmail email küldés/fogadás vakainek sikerült már ez?
- arduino wifi + mysql client ...ehhez még rendes mintát sem találok. Espvel gondoltam megvalósítani, de csak php-s megoldásokat találok. (webservert végül elvetettem az automatizált kétirányú kommunikáció miatt)Köszönöm!
-
Janos250
őstag
Nem, nem jól érted.
ESP8266WebServer server(80);
Nem így küldöm:server.send(200, "text/html", s);
hanem így : server.send(200, "text/plain", s);
Ebben az esetben textként küldi a szerver. Az érkezett üzenet első 6 sora ignorálandó, a következők a tényleges üzenet text formában. Nagyon kényelmes.Ha valakit érdekel, itt egy minta, kiírásokkal:
Pl:
Így küldi a szerver:
void handle_text (){String s = tempr;
s+= "\r\n";
s+= tempr2 ;
s+= "\r\n";
server.send(200, "text/plain", s);
} ;
Ez meg a fogadás:
Serial.println("Ez jott a serverrol:");uint8_t linenum = 0;
while(client.available()){
String line = client.readStringUntil('\r');
Serial.print(line);
s[linenum]=line ;
linenum++;
}
;
Serial.println();Serial.println("Eddig jott a serverrol");
Serial.println();
Serial.print("Ez a hasznos, ami jott a serverrol:");
Serial.println(s[6]);
Serial.println(s[7]);
client.stop();
tempr = s[6] ;
tempr2 = s[7] ;
A formátum kicsit megkeveredett a copy során, de ha javítani akarom, még rosszabb lesz.
Állítólag lehet valahogy programkódot is beilleszteni, de nem tudom, hogyan.
-
Janos250
őstag
"nem kell hozzá ismerni az android mélységeit"
Az ESP-re az android egy "szabványos" C++ fordítóval fordított C++ program. Attól lesz android, hogy van(nak) hozzá kész könyvtár(ak),
amikben az olyan arduinos dolgok, amik nicsenek a szabványos C++-ban (pl. pinmode) definiálva vannak osztály, objektum, függyvény, konstans formájában.
Persze ugyanez a helyzet az STM procik esetében is, ahhoz is a gyártó által adott C++ fordítót használják.
GPS:
olyan kínai, vagy egyéb "GPS" modult kell használni, ami nem csak a tényleg GPS (amerikai), hanem az orosz (GLONASS), és a kínai (BEIDOU) műholdakat is látja. -
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5379 üzenetére
autó követő:
a témán én is gondolkodtam. A gondom az ardus gps modullal volt. Amint fedett helyen vagyok, vagy csak a kesztyűtartóban vége a dalnak.
Én telefonnal indultam el, androidon:
http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/android-wheres-my-car.htmltávlati cél: gps tracker - azaz a saját pozícióm feldobni ThingSpeakre, majd az otthoni szerver percenként összehasonlítja az én akt. pozícióm a fix otthoni pozzal. Ekkor kapok egy értéket, h otthon/otthon közelében vagyok. Ha nem is használható ez a bool ajtónyitásra, de plusz 1 feltételnek tökéletes.
Az app inventor blokkos programozása egy rossz vicc, de meglepően sokat tud és nem kell hozzá ismerni az android mélységeit, ezért tetszett meg. (mert még abba is komolyabban belekezdeni nincs kapacitásom, meg annyira nem is érdekel)
van 1 ilyen kész "kódom", ha érdekel megosztom veled (max screenshoton, ha más módot nem találok)
nekem esp-vel nem sikerult W5100-zal egy webserver + tcp klienst összehozni. Minden összeakadt mindennel
a vége az lett, h kiszerveztem külön-külön nanokra és soroson kommunikáltam. (meg összeakadt még az sd olvasó, eeprom....., azóta próbálom a libeket minimalizálni, bugyuta logikák, talán úgy stabilabb, a pc meg mindent "meglogikáz")
-
Janos250
őstag
Én KICSIT hasonlókkal foglalkoztam párszor.
Az én megoldásomat leírom, ha esetleg találsz benne valamit, ami Neked is jó.
Az ESP egyszerre (tehát ugyanaz a csip egyidőben) lehet szerver is, és kliens is.
Adatokat én mindig kliensként küldök, mert az akkor megy, amikor én akarom, a szervert meg kérdezni kell. Persze van, ahol automatikus frissítést állítottam be a HTML kódban, ahol folyamatosan kell kijelezni valamit, pl. hőmérsékletet a mobiltelefonon böngészőben.
Viszont a szenzorok kliensként küldik az adatokat a szervernek. Kényelmesen kezelhető a GET és a POST egyaránt.
Pl. ami most következik, ha lesz rá időm és energiám:
Pillanatnyi GPS adatokat tároló ESP szerver. Az adatokat egy másik ESP küldi interneten, kliensként "lekérdezéssel", amire a szerver nem válaszol, hanem tárolja a "lekérdezési" adatokat. Az időben utolsó koordinátát egy harmadik ESP szintén interneten az általa kívánt időben kérdezgeti és feldolgozza. Egyszerűsítve azt mondhatnám, pl. autó követő.
Én kizárólag WiFin csatlakozok az internetre. A routeren a portot valami ritkán használtra állítom, és úgy kommunikálok, ha nem akarom, hogy esetleg mások bezavarjanak. A csak valódi lekérdezésnél meg általában marad az alap beállítás, mert nem egy nagy tragédia, ha valaki véletlenül leolvassa a készülék hőmérséklet.
Ja, még annyit, hogy az adatokat egy másik ESP-nek text formában küldöm, nem HTML-ben, mert azt könnyebb lekezelni. -
quint
aktív tag
Ha már szóba került az ESP12E/F, a "fehér kártya" , a NodeMCU vagy éppen a Wemos D1...
A "fehér kártyán" nem található kivezetések a pirossal bekarikázottak (bocs' a képekért":
Ezek a NodeMCU kártyán itt szerepelnek:
Az addig rendben van, hogy a bekarikázott MOSI, CS, MISO, SCLK lábakat a beépített flash-sel való kommunikációhoz használja az ESP, ezért gubanc lehet a használatukból. A nagyobb problémám az, hogy a GPIO10 és GPIO9 lábakat sem tudom használni (3 db NodeMCU-n próbáltam. Sikerült valakinek?Egy SPI-s tapis TFT LCD-vel szórakozom (sikerült találni hozzá egy brutális sebességű könyvtárat, ehhez viszont faragni kell a tapi illesztőjét), nem maradt túl sok szabad portom...
-
Janos250
őstag
Ez:
http://www.ebay.com/itm/10pcs-ESP8266-WiFi-Module-Breakout-Board-Adapter-Plate-for-ESP-07-ESP-08-ESP-12-/142300489672?hash=item2121c527c8:i:142300489672
mert 60 Ft/db, és a legszükségesebb ellenállások már rajta vannak, de az ESP 12-t rá kell forrasztani, így:
http://www.ebay.com/itm/131899435813?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Elvileg egy fesz. szab. IC-t is lehet rá tenni, de annak annyira kicsi az árama, hogy én inkább a 3.3 voltot adom rá közvetlenül. Ha a fesz szab IC-t akarod ráforrasztani, egy rövidzár "ellenállást" (0 ohm) ki kell venni. -
skul0
aktív tag
válasz
vargalex #5359 üzenetére
Szia!
Én tervezem két DHT szenzor ( külső/ belső hőmérséklet kijelzését) egy külön 7 szegmenses kijelzőn. Plusz pár LED felvillantását az óra/ perc közt, meg a hőmérsékletek megkülönböztetésére.
Bár szó mi szó, mióta áttértem arra, hogy MAX7219-el hajtsam őket egy több kimenetes ESP is elég lehet.
-
skul0
aktív tag
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Néhány helyen ESP8266-okkal kellene optocsatolós relét kapcsolnom (természetesen 230V-os eszköz kapcsolása a cél). Van egy felesleges 2 csatornásom, de ez 5V-os, így az ESP8266 GPIO-t HIGH-ba kapcsolva zárva marad a relé. Tudnátok ajánlani valami bevált példányt, ami vezérléséhez elég a 3.3V? (Ebay, Ali, stb. link tökéletes lenne.)
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5250 üzenetére
Ez a "multitasking" és az oop érdekes téma nagyon jó téma. Köszönöm az infókat!
Ha megkérlek tudsz írni 2 sort a Tickerről, hogy pontosan mire is gondolsz? Találtam egy esp libet hozzá, de nem vagyok biztos benne, hogy ez ugyanaz.
Hogyan használod és hogyan valósítasz meg vele multitaskot "kerülőúton"?
Köszi!
Bazs87 -
Janos250
őstag
válasz
FireKeeper #5239 üzenetére
Na, én így használom:
Fejlesztésre Wemos D1 R2, mert azon van USB csati, és minden láb pinje meg van többszörözve. Különösen előnyös ez a földnél, mert bármit csinál az ember, föld csatlakozásból mindig kevés van. Aztán dobozba meg a pici fehér panelra felforrasztott (előtte idegcsillapító) ESP12E megy.
Stabilitásával nekem nincs gondom, akárcsak a programozásával, ha jó USB kábelt használok. (Zöme nem jó)
A programozását azért szeretem, mert biztosan tudja az ember, hogy nem valami átalakított fordítóval fordítják, hanem a szabványos C++ fordítóval. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #5236 üzenetére
Persze. Néhányan.
ESP-t állomásnak állítod, és egy wifis routerhez csatlakoztatod. Csinálsz rajta WEB szervert, ami a kinnről jövő kérésekre egy általad összeállított html fájl küld vissza.A kérést akár GET, akár POST módszerrel feldolgozhatod.
A routeren beállítod a port forwardingot a te szerveredre. Lehet port számot is megadni, hogy ne minden a 80-ason legyen. -
Bazs87
tag
Sziasztok!
HX-711-gyet valaki helyezett már üzembe? Libekkel próbálkoztam eddig, de a githubosok már fordításkor hibára futottak nano-val. Lehet, hogy újabb idével kellene próbálkoznom.
ESP-ben én is gondolkodom, látom ez most a téma főleg. Vajon lehetséges úgy nanohoz kötni, hogy stabilan tudjon kommunikálni (tcp/ip socket vagy sql kliens)? Sokat még nem foglalkoztam a témával, de érdekelnének az esetleges tapasztalataitok.
Köszi!
Bazs87 -
gyapo11
őstag
Tudtok olyan oldalról, ahol az egyes modulok használatba vétele, programozása egyszerűen van leírva? Akármit keresek, sok a találat, sokféle módon, és az érezhető a leírásokból, hogy a gyakorlott felhasználó nem tér ki apróságokra, ami neki egyértelmű, de anélkül a project nem működik.
Most így elsőre az esp wifi modul jut eszembe, hogy akkor arduino IDE alatt hogy is kell programozni, meg a webserver hogy is működik, hogy kapja meg a böngészőtől az adatokat és hogy küldi ki, hogy megy az adatgyűjtés és abból grafikon rajzolása.
Ugyanígy a BT modulos vezérlés, a wifis sonoff vezérlése, a különböző iOT serverek használata.
Ha tudtok ilyet ajánlani az jó, ha nem akkor csinálnék én egy ilyen gyűjteményt, csak aki valamiben gyakorlott, az írja le lépésről lépésre, a modult, a hozzá való libraryt, és valami kis minta sketchet, amivel látszik a működés. -
Janos250
őstag
Na, triac témában én teljesen zöldfülű vagyok. Mit érdemesebb manapság? Opto triac driver IC + triac, vagy ugyanez "egybe csomagolva" szilárd test relé (SSR ) néven? SSR 1000 Ft körül, driver IC egy-kétszáz Ft, triac meg attól függ... Ha ESP-t használ az ember, akkor valami szintillesztés mindkét verzióban kell, plusz táp is kell 3.3 V, plusz a driverhez valami magasabb fesz, vagy valami fesz emelő FET driver IC.
-
Janos250
őstag
SONOFF dolgok. Ezt próbálta már valaki? Elvileg ESP8285 van benne, ami ugyebár ESP8266+1M belső mem. Vajon az arduino alatti programozása mennyire macerás?
http://www.ebay.com/itm/Sonoff-ITEAD-4CH-4-Channel-Din-Rail-Mounting-WiFI-Wireless-Smart-Switch-ESP8285-/112311918405?hash=item1a264fdf45:g:7tIAAOSw4A5YrUne
Épp el akartam kezdeni egy olyan ESP8266-os panelt egy villany elosztószekrénybe rakható automata műanyag házába beleaplikálni, de ha ez jó, kínlódik vele a fene. DIN sínes (mint a biztosító automaták), tehát van egy 4 csatornás , WiFiről (vagy internetről) vezérelhető, biztosító szekrényben lévő kapcsolónk.
Szerintem hamarosan viszontlátjuk a ...rán dupla, vagy tripla árért . -
szabifotos
senior tag
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
vettem egy NodeMCU V3 wifi boardot. Most kezdek ismerkedni ezzel az egész arduinos dologgal. Wifin relé kapcsolása lenne a cél, és mivel még kezdő vagyok ezért vettem ezt a kész modult.
Valamiért nem akar mukodni. Rátettem egy firmwaret. (nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704) és ESPTool-lal próbálkozom.
A fájl feltöltés megy rendesen, de pl. ha megnyitom a portot akkor: Timeout reached. Command aborted.
Ha megnyomom a reset gombot akkor: "Got answer! Communication with MCU established.
AutoDetect firmware...
Can't autodetect firmware, because proper answer not received (may be unknown firmware).
Please, reset module or continue."Eszerint próbálkoztam, fel is ment a két file, de nem akar csatlakozni a wifire
Mit nem csinálok jól?
-
MasterMark
titán
ESP-re lua scripttel foglalkozik valaki?
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
fpeter84 #5069 üzenetére
A termosztatban van egy kapcsolo, hogy digitalis vagy analog vezerlest kerek-e. Analog eseteben a kazan fele meno feszultseg valtozik a "mennyire van kozel a beallitott homerseklethez" -merten. Tipust megnezem ha hazaerek.
A sonoff nem a betap 230-at viszi tovabb a reles labra? Tehat amivel maga az esp is meg van hajtva? Tehat gyengearam kapcsolasra nem alkalmas nem?
Janos250: lehet, de annyira nem ertek ehhez az egeszhez sajnos. Relevel megszakitani meg egyszerunek tunik
.. Mondjuk nyaron elkoltozunk, lehet addig nem kene mar piszkalni.. Az uj helyen meg majd ujra kezdeni... -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #5069 üzenetére
Én használom a SONOFF-okat, én nagyon meg vagyok velük elégedve. Nálam a legnagyobb előnyük, hogy nincs a 230-al kontakt érintkezés, tehát a munkavédelmisek szája be van fogva.
Hosszabbítók madzagját (zöld-sárga kivételével) elvágtam, és oda tettem be a SONOFF-ot. A zöld/sárga meg megy folyamatosan a házban, elfér a többi cucc mellett. Így egy hosszabbító, ami telefonról, vagy internetről vezérelhető. Ahol szenzor is van, oda betettem mégegy ESP-t, ami kommunikál ezzel a SONOFF-al (server/client), és a szenzoraival, és mind WiFiről, mind külső internetről elérhető. Tartok tőle, hogy a relé nem bírja sokáig, de még nem purcant ki. Igaz, összesen hetente pár órát vannak használva, de most egy olyan projekt jön, ahol majdnem folyamatosan kell működniük. Mivel pl. fűtést szabályozunk 5 sec-os PWM-el, így a relék igencsak használatban vannak. Lehet, át kell térni idővel szilárdtest relére, már be is szereztem párat.
A SONOFF programozása USB nélküli ESP programozása, a pineket be kell forrasztani, mert csak lyukak vannak. A kiosztás megvan az interneten, bár zömében a régebbi (4 lyukú) ábrába botlik az ember, a mostani meg már 5 lyukú. -
fpeter84
senior tag
válasz
vitezlejszlo #5068 üzenetére
Biztos vagy benne, hogy a kazánod analóg vezérelhető? Én is tervezek hasonlót, de a miénk az egyértelműen "digitális" - vagy fűt, vagy nem a termosztát jelétől függően. A bimetálos termosztátnak van egy apró mechanikából adódó hiszterézise is, így nem rezeg oda vissza.
Egyébként az említett esp+relés megoldás még olcsóbb is - nekem pont a napokban érkezett egy SONOFF kísérletezésre - még csak kipróbáltam, de szét nem bontottam mert így is millió a projektem. Pl vettem nemrég 3D nyomtatót is, többek között az említett meggondolásból
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5063 üzenetére
Fura ez a táp téma. Alátettem egy 2A-es RasPI-s tápot. Azzal nem világított a kis kék beépített led. 1 óráig. Majd utánna halványan csak elkezdett derengeni. Fogalmam sincs mi lehet ez...
Amúgy most nagy projektem van, hátha van ötletetek
Adott egy kazán. Ezt vezérelném. Erre ezer példa van a neten. Most egy legegyszerűbb tekerős termosztátja van, ennél csak jobbak lehetünk
Nade. A tekerős termosztát nem digitális, hanem tud szabályozni, tehát kis hőmérséklet különbségnél csak alacsonyabb feszültséget küld a kazán fele, ergó a kazán csak kicsit melegít. Ha kell meg nagyon.Arra gondoltam, mi lenne, ha csinálnék egy esp8266-ot relével, amit nem a kazánra kötök direktbe ahogy szokták, hanem a termosztát "adat" kábelét szakítanám meg vele? Azon egyenáram megy ahogy mértem. Tehát arra kötném a relét. A tekerőjén beállítanék egy maximumpot, aminél tuti nem szeretnék nagyobb meleget a lakásba, mondjuk 24 fokra. A relével pedig a visszajövő vezérfeszültséget szakítom meg. Így pl 22 foknál is le tudok kapcsolni, illetve megmarad az analóg vezérlés, tehát mondjuk 24 fokra beállított tekerőnél 22 fok esetén már nem fűt 100%-al akazán csak mitudomén 50-el.
Na?
Egy ilyen egybeépített relés ESP cucc 2-3000 ft körül van .
Amúgy en most úgy látom a legnagyobb baja ennek az egesz hobbi arduinós dolognak a ház. Mert lehet itt bármit építeni, az, hogy nincsennek házak az alaplapokhoz szerintem tök gáz. Pl amit vennék relés ESP-t fogalmam sincs mibe tudom kultúráltan beépíteni. 3D nyomtatót meg ezért most nem vennék, hogy tudjak házakat építeni... vagy nem jól látom?
-
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5059 üzenetére
A tápokkal már én is sokat szívtam :-(
Mostanában már csak olyan tápokat használok, amik legalább 2 A-t tudnak. Nem, mintha annyi kellene ezeknek a lapoknak, de időnként nagyot rántanak a tápon, és ezek az olcsó kínai tápok nincsenek erre felkészülve. Egy hirtelen megnövekvő, rövid idei tartó áram "rántás" igény esetén leesik a fesz, és mire beáll, addigra már késő.
Nálam az összes "fehér panelos" ESP12 erősen meg van kondizva, így jóval stabilabb. Viszont van, amire vigyázni kell, egyes paneloknál: ELŐSZÖR kell ráadni a külső tápot, és csak UTÁNA csatolni a panelhoz. Épp tegnap nyírtam ki egy lapot emiatt. A fesz konverterre csak akkor adtam rá a tápot, amikor már a panel rá volt csatolva. Láttam, hogy hogy a fesz. kb fél sec-ig felszalad a táp értékére, adott esetben ez 12 V volt. Utána persze beáll, és nagyon jó kis táp, kiírja folyamatosan a feszt, és az A-t. A panel viszont azóta nem működik. Valószínű, hogy a komolyabb tápok nem csinálják ezt, mert akkor már egyetlen telefon se működne, de ez ezt csinálta.Pár belyezéssel korábban zka67 érdeklődött SMS küldéssel kapcsolatban, na nekem ott is a táp miatt gyűlt meg a bajom. Pár éve próbáltam egy SMS küldő lapot, és nem akart menni. Nem tudtam mi a baja, mert akkoriban kezdtem el Microchip PIC-ről átállni arduinora. Hát, ott is a táp volt a gond. Erős táppal símán ment, de több nap volt, mire rájöttem. Szóval vigyázzatok a tápokra, mert sok kellemetlenséget okozhatnak.
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5055 üzenetére
Ahh nagyon köszönöm! A wifit kipróbálom. Bár most is működik, jelenleg a kiadott adatokból grafikont rajzolok a szoba hőmérsékletéről
De megnézem ez mit változtat.
De.
Megint belefutottam valami baromságba.
A ESP8266 és a DS18B20 eddig egy Xiaomi külső akkuról ment, kb 1 napot ki is bírt róla
De most áttettem 220-as telefontöltőre. A következő történt. Elindult, pingik, de adatot weben nem ad ki. A boardon (nem az ESP8266-os kis wifisen, hanem amire rá van rakva) egy nagyon kevéssé de világító kék ledet lehet látni. Ez nem az a led, ami a ESP sarkán baromi erősen villog. Ez egy másik led
Namost vissza a Xiaomira, kis led nem világít, minden fain. Másik telefontőltővel ugyanez. Elvileg mindkettő 0.7A-rt tud. Aztán alá tettem egy 2A-t tudó töltőt, na azzal vígan megy, nincs kis kék led, és van web kiszolgálás.
Namost. Minden logikámat összeszedve lehet, hogy a 0.7A kevés neki? Ennek a kis körömkosznyi cuccnak? Vagy nem adnak ki 5V-ot csak mitudomén 4.8-at és az a baj? Vagy mi ez már
ESP12E doit.am -es boardról van szó.
Köszi
ui: amugy bakker most esik le, hogy eddig az Ardiunóban Wemos D1 retired volt beállítva NodeMCU ESP-12E helyett
-
Janos250
őstag
válasz
vitezlejszlo #5053 üzenetére
A lábak elnevezéseivel szoktak gondok lenni a különböző ESP lapoknál.
Ezért szoktam mindenkinek javasolni, hogy a lábak neveit a saját paneljához nézze meg a pins_arduino.h fájlban a variants-ok között.
A d1_minire pl. ez található nálam a ......hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1_mini\pins_arduino.h fájlban:static const uint8_t SDA = 4;
static const uint8_t SCL = 5;
static const uint8_t LED_BUILTIN = 2;
static const uint8_t BUILTIN_LED = 2;
static const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t RX = 3;
static const uint8_t TX = 1;Ebből látszik:
- milyen sorszámú I/O-k használhatók egyáltalán
- melyiknek mi a neve a panelodon, bár én mindig a számot írom be, hogy más panelon is menjen, de így meg persze más panelon azt kell keresgélni, hol van, hogy van jelölve az adott I/O
- melyik lábon van a beépített ledPl. a Te esetedben a 2-es I/O a D4, amit használtál is. Persze a D4 helyett írhattad volna a 2-t is, mert az más panelon is 2, de máshol nem biztos, hogy D4 a neve
Akkor, ha már így megy, akkor most további tanulásként javasolom, próbáld ki:
A 70. sort írd át így:
server.send(200, "text/plain", temperatureString);
Akkor kisebb körítéssel a szöveget viszi át. Így is lehet pl. wifin keresztül adatot küldeni, ha a későbbikben erre adnád a fejed.Miért olyan lassú?
Kapcsold be a szószátyár módot, és látod, mi mindent csinál. -
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5050 üzenetére
Fúúú gyerekek, itt nagyobb gond lesz. Eleve örültem volna valami olyannak, hogy az ESP8266-al baj van, bugos, vagy kell ra valami alap firmware frissites amitől jobb lesz... ilyen nincs?
Nem vagyok (még
) olyan szinten, hogy egyből vágom amit írtok
Konkrétan ezt a példát próbáltam ki: https://weblogs.asp.net/mikaelsoderstrom/creating-a-temperature-web-server-using-esp8266
Na az, hogy a hőmérő nem megy, egy dolog. Lehet rossz lábon van eleve, lehet, hogy ez akasztja meg a kiszolgalast, hogy ha nincs homerő detekálva, akkor nem is ad vissza semmit a 80-as porton?
Illetve ami még érdekes, hogy most DHCP-n kap ip-tvan az eszköz, bekapcsolás után pingik is, tehát neten rajta van. Pár óra mulva viszont a wifin fent van, látom a routeren, de pingre már nem válaszol. Nylván megpróbálom fix IP címmel, az úgyis inkább a barátom, csak a példa DHCP-s volt, és ezért van most is így...
-
mrhitoshi
veterán
válasz
Janos250 #5046 üzenetére
hmm Kicsit másra gondoltam, de körülbelül kezd körvonalazódni a probléma és megoldása is a fejemben.
Lehet egyáltalán ezt az ESP lapot úgy felhasználni, hogy hozzákötöm egy UNO-hoz mondjuk, és olyan feladatot lát el, hogy csak adatokat továbbit a hálózat és az UNO között ?
Mondjuk tegyük fel Analog jelet olvasom az UNO-val, és ezt valamilyen csatornán közvetlen továbbítja az ESP ?Egyébként örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. Szerintem beszerzek egy Bluetooth lapkát, mert azzal valószínűleg egyszerűbb első nekifutásra a dolog.
Apropó, ez még érdekesebb: [link] Nem tudom valaki próbálta-e már. Valószínűleg belevágok, és a tapasztalatokat megosztom. Ezzel a módszerrel nem kellene külön venni mindenféle érzékelőt, elég csak a telefon.
(#5047) aryes: Biztosan működik a dolog, mert amit linkeltem, ott a Microsoft ugyanezt éri el, ugyanúgy Bluetoothon keresztül.
-
vitezlejszlo
őstag
Sziasztok
ESP8266-os mini ed normal meretu kiepitessel is van egy problemam, hatha lattatok mar ilyet. Egy egyszeru web szervert szeretnek belole, wifon felcsatlakozik, webszerveren egy hello worldd-ot kiir.
Ami a gond: wifire fellep, kap ip cimet, amin pingik is. 80-as portja nyitva, de semmire se hajlando valaszolni. Se bonhedzok se egy telnet IPCIM 80-ra nem ad valaszt. Telnetnel kapcsolat retjejon, veirok egy get-et, es nincs valasz. Ezer, masnak mukodo peldaval probalkoztam, de egy se mukodik ettol a ponttol. Van valami gobd ezekkel ami ezt tudja? Esetleg valami firmware vagy barmi amit frissitenem kellene?Koszi
-
Janos250
őstag
válasz
mrhitoshi #5045 üzenetére
Arduino (ESP) oldaláról semmi gond, akár servernek, akár clientnek állítod be a panelt, egyszerűen "WEB lappal" megy a dolog. Ha server az ESP, akkor ha valahonnan lekérdezed, akkor a válasz hetedik sora a számodra lényeges infó, a többi a körítés. Ha client az ESP, akkor az url után írhatod a továbbítandó adatot.
A PC-s részét nem tudom, mi a laborban a készülékek egymás közötti kommunikációját, illetve a távolról lekérdezést (böngészőből) oldjuk meg így. PC-re úgy visszük fel, hogy az egyik ESP soros vonala soros/USB átalakítóra, az USB vége meg a PC-be. Virtuális com port. Mindenesetre a linkeden lévőt majd átbogarászom, mert érdekesnek tűnik. -
mrhitoshi
veterán
Üdv!
A microsoft oldalán találtam egy király kiindulási pontot [link]
Itt körülbelül arról van szó, hogy az Arduino valamilyen kapcsolaton keresztül kommunikál egy host PC-vel. A host PC-n fut valamilyen alkalmazás, ami adja az utasításokat az Arduinonak. Ez azért vonzó, mert windows 10 környezetben nem kell portolni az alkalmazásokat, és pofon egyszerű összerakni egy alkalmazást mondjuk telefonra. Viszont ebben az esetben a kommunikáció csak BT-re vagy Wifire korlátozódik. Itt akadtam el, hogy egy ESP 8266-01-es modult rá lehet valahogyan venni, hogy úgy tudjon működni, mint egy wifi shield ?
Valahogy úgy kellene működtetnem, hogy egy láthatatlan réteget hozzak vele létre az Arduino és a host PC között, ami csak az adatokat továbbítja. A Micorosftnak megvan erre a library-je a hivatalos Wifi shieldhez, ami a Standard Wifi Firmata névre hallgat. Nem tudom mennyire érthető az, amit kifejtettem.
-
Janos250
őstag
"This means that if you want to use the port 9 and 10 ,you need to have the appropriate ESP hardware.
If You don't have, you must connect flash pins (3 - WP and 7 - HOLD) to VCC and dissconect it from ESP8266 chip.
Then you can use these GPIOs 9 and 10,
When flashing firmware you must select DIO mode.
In this case, these two ports are not used to flash, and can be accessed as an additional ports."https://github.com/SmingHub/Sming/issues/474
Aztán, hogy ez megvalósítható-e a gyakorlatban, azt nem tudom. -
Janos250
őstag
Na, ezért várom én, hogy az ESP32 arduinoja részletesebben legyen kidolgozva, és esetleg az ára is lentebb menjen. Rengeteg IO port, beépített WiFi, Bt.
http://www.ebay.com/itm/Espressif-ESP32-ESP-WROOM-32-CE-marked-with-free-adapter-board-/201779855883?hash=item2efb04420b:g:a4UAAOSwjDZYh7PmJelenleg csak kínlódok vele :-(
-
Tankblock
aktív tag
Hello
ez melyik modul mert a ESP12E nincs 9,10 GPIO láb kivezetve, csak a ESP12F en.
16 os lábat nem javaslom, ezt használja a ESP.deepSleep is és fenn van tartva weak upra.Használható a GPIO 12,13,14, 5, 4.. Szerk: ja és a 0,2 is
Max valaki kijavít....
wdt resetet meg sokinden okozhat, hibakódot is nézd meg. miért van a reboot.
-
mArZsi
tag
Üdv Urak!
Egy ESP-12E modulon szükségem lenne még egy GPIO portra, kimenetként kapcsolni. Adott még 9,10,16, amiből 9-et nem sikerült életre keltenem, - wdt resettel elszáll -, másik kettő működik. Viszont most jön a de
Boot közben mindkettő port magas állapotot vesz fel, amíg le nem fut setupban a digitalWrite beállítás.
Van valamilyen hardveres vagy szoftveres mód ezt kiküszöbölni? -
Casterke
tag
Sziasztok!
while (esp.available()) {
String tmpResp = esp.readString();
Serial.println(tmpResp);
}Ki szeretném írni a választ amit a webserver küld vissza, de ha túl sok Serial.println() van a kód előtt akkor elkezdi levágni a választ vagy roszabb esetben nem csinál semmit.
Van valami ötlet miért lehet vagy törölni kéne a buffert? -
Janos250
őstag
válasz
Speeedfire #4992 üzenetére
Mivel jóideje hanyagolom az Atmel chipeket (ESP, ARM a nálam használatos), így csak régi emléket tudok felidézni:
Miután párszor megsütötte az ujjamat a táp IC, a 12 V-ról áttértem 9V-ra. Mivel még így is sütött, átálltam arra a módszerre, hogy táp panellel táplálom meg.
Talán a legolcsóbb, de van számos egyéb is, én általában nagyobbakat használok.
http://www.ebay.com/itm/191773734744?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AITEz nagyon sokat segített. A led szalag vezérlésével nem sokat bíbelődtem, de a kész könyvtárak nekem nem tetszettek. Bár működtek. A linkelt programot érdemben nem tudom áttekinteni.
Javaslat:
1. Állítsd át próbára ledek számát SOKKAL kisebbre! (pl. 5, vagy 10). Nem baj, hogy több van a szalagon, mert amikor a program szünetet tart, úgyis előlről kezdi a szalag a feltöltést.2. Ilyenkor tesz nagyon jó szolgálatot egy logikai analizátor.
http://www.ebay.com/itm/USB-Logic-Analyzer-24MHz-8-Channel-UART-IIC-SPI-Debug-for-MCU-FPGA-ARM-/191685084604?hash=item2ca15245bc:g:ymsAAOSwLF1YBC6y
1800 Ft-ért ingyen van. -
quint
aktív tag
válasz
Tankblock #4960 üzenetére
Csak 100 mA-t tud,az kevés az ESP-hez. Gyáriban egy korrekt megoldást ismerek. Nagyon jó még a LiFePO4 akkuk használata, direktbe lehet kötni az ESP-re, nincs konverter veszteség, az akku jelleggörbéje miatt lényegében az akku teljes kapacitása felhasználható.
-
Tankblock
aktív tag
Hellosztok,
LiPo akksiról szeretnék hajtani ESP8266 ot + szenzort és a következő Voltage Convertert választottam:
Az a helyzet ha ezt szeretném használni az ESP nem indul el.... ha megtápolom kívülről akkor megy szépen...
A kód debugglására ráment 3 napom, az jó.....
Valaki tud jobbat mondani? [3.0 - 4.27] Volt közé kellene valami konverter ami fix 3V3 at tud....
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #4928 üzenetére
Kösz! Ötletes, de annyira nem éles a kérdés.
Terv szerint összesen 2*8 karakter lesz. Ezt akár külön-külön CS-el meg lehet csinálni az ESP8266-on is.
-
Tankblock
aktív tag
Sikerült egy ATTiny13A ból időzítőt faragni azaz ~5 perc (pontosan 296 [sec]) után 8 (s) felvillantja a LED et most. Ez egy test setup, a LED helyett egy N-MOSFET fog kapcsolgatni amin egy feszültség regulátor és egy ESP-01 lesz egy BMP?80 ahol ? lehet 1 és 2. Márcsak a ESP kdját kellene kicsit megfaragni és kész.
A legjobb az egészben h Arduino IDE csak a letöltéshez használtam, a kód csak HW regisztereket állít. és belefértem 1k Byte 28% ba, 5 byte dynamikus memóriát használva. 5,3 uA Fogyaszt amikor a 296 (sec) periódusban van.
Sketch uses 294 bytes (28%) of program storage space. Maximum is 1,024 bytes.
Global variables use 5 bytes of dynamic memory.Továbbá kellene valami amivel a Li-ion feszültségét is tudnám monitorozni. Az ESP csak 1V ADC van és nem szeretném ha mondjuk passzív ellenállás hídat kellene építeni, mert az túl sok energia.
Én erre gondoltam:
NA219 GY-219 Bi-direction DC Current Power Supply Breakout Sensor Module DIY
Még egy requirement, legyen kis méretű, energia felhasználása is kevés
ha lehet I2C kommunikálható, ha nem akkor egyszerű....Előre is köszönöm az ötleteket.
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #4818 üzenetére
Switch on off : SONOFF
http://www.ebay.com/itm/Sonoff-ITEAD-WiFi-Wireless-Smart-Switch-Module-ABS-Shell-Socket-for-DIY-Home-/182145570833?hash=item2a68b8d811:g:7GkAAOSwR5dXRGWF
Használom, szerintem nagyon jó. Nem az eredeti firmware-el kell használni, hanem arduinoval, mert ESP8266.
Kényelmesen programozható.
Előnye, hogy nem vagy vele kontaktusban, mert pl. telefonról vezéreled, tehát biztosan nem csap meg.
Én laborban használom, mert így biztosan nem csap meg senkit. -
Janos250
őstag
"Ha táp, akkor nem WDT, hanem BOR probléma lehet..."
Hát ezaz! De a bedöglés előtt WDT-t írt a soros monitoron, ezért bosszantott, mert így persze máshol kerestem a hibát, nem a tápnál. Ez egy ESP8266 volt. Az volt furcsa, hogy nem símán újraindult, hanem néha megdöglött, amit ha WDT, akkor - elvileg - nem volna szabad. Pedig régebben már szívtam hasonló okok miatt, amikor a GSM modult akkora tápra tettem, amit írtak hozzá. Kiderült, jóval nagyobb kell - na meg kondi - mert SMS küldéskor 2A-es "tüskékkel" rángatta meg a tápot. -
fpeter84
senior tag
válasz
Tankblock #4749 üzenetére
Hmm, no ez a távolság kérdés is okozhat gondot. Már próbáltam 30m-es UTP kábel végére akasztott I2C érzékelőket olvasni és nem volt probléma velük, de ha ennél nagyobb távolság is előfordulhat akkor lehet én is a vezetéknélküli irányba tartanék... Bár én a filléres ESP8266-ot választanám, és ezeket állítanám hálózatba - akkor akár még a távmonitorozás, logolás, vezérelhetőség is kényelmesen megoldható velük...
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Gergosz2 #4736 üzenetére
Hello
Sajátból már csak a board van meg, de arról nem teszek fel képet, mert a forrasztásom nagyon csúnya.
ESP8266 al pl így csak raktam a táp oldalra még 100 [uF] Kondenzátort az ESP végett és még pár 10 [kOhm] pullup resistort :
[link]Arduinoval meg így ment nálam hetekig :
A fórumtársnak mintha a 10k Ohm rajta lenne a szenzorján.
Miután elhalálozott azóta inkább a BMP180 használom. Ha lesz időm akkor a BMP280 is beépítésre kerülnek.
-
Tankblock
aktív tag
Hello,
Menni fog az. Nálam volt ilyen DHT22 és ment ESP-01 el, csak a szenzor megadta magát sajnos.
Azóta BMP180 váltottam és BMP280 szenzorok csak most jöttek meg. Én Home Automation t próbálgatok MQTT vel és OpenHAB al.Még kijelzőt is tehetsz rá és oda is kirakjhatod + beletenni egy szép dobozba....
-
Janos250
őstag
Na, keverednek a dolgok!
Ha arduino alatt használod, más a WEB kezelése, de mennie kell. Én laborcuccok mért adatait küldöm mobiltelefonra, illetve telefonról vezérlem őket.
Prímán működnek, kényelmes. Nem bonyolult!
Használom a NodeMCU-t ugyanúgy, mint az ESP12E-t, hiszen csak a kialakításuk más. -
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4673 üzenetére
Ha több analóg bemenetre van szükséged akkor az ESP-t el is felejtheted, mivel csak egyetlen egy analóg bemenete van.
De emellett érdemes belekóstolni egy ST vagy akár egy TI kontrollerbe is. Utóbbi elég jó motor control-ra kihegyezett uC-eket is kínál. A framework-öt szokni kell, viszont baromi jó a MATLAB/Simulink támogatottsága, ami lehetővé teszi, hogy egy Simulink modellből C kódot fordítson, amit egy az egybe küldhetsz is a mikrokontrollerre. Én is most kezdtem el ezzel foglalkozni, egy ilyen fejlesztőkártyával.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4671 üzenetére
Egyszerűen azzal, hogy azoknak önmagában többszörös a sebességük.
Ha analogreadet akarsz nagy sebességgel, a hardver ADC elég gyors, digitalwrite meg pláne!
Nem hiszem, hogy asm betét kellene bele.
A legszuperebb persze (szubjektív vélemény!!!!!) az ESP32, de ennek van két baja:
1. nem ARM
2. még nem igazán kiforrott az Arduino illesztése. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4667 üzenetére
Persze, UNOnál néhányszor. Ezért én már szinte kizárólag csak STM vagy ESP kontroller alapú boardokat használok. Sokkal gyorsabb, többet tud, korszerűbb, mellesleg még olcsóbb is.
-
Janos250
őstag
Én az ESP12E-ket és a Wmos D1-eket használom, azokkal nem tapasztaltam ilyen gondot.
A 12E-vel akkor voltak gondjaim, amíg ezt
http://esp8266.github.io/Arduino/versions/2.3.0-rc2/doc/ESP_improved_stability.png
meg nem csináltam.
Ez mindenesetre érdekes: "wdt reset" -
fpeter84
senior tag
Nem is igazán értem, hogy miért ilyen ESP-01 minimál modult kezdtél el átgányolni - megölhetted magával a forrasztással is, vagy amiket írtál extrém tápfeszek is megárthattak neki, ha esetleg méregettél rajta multiméter ellenállás/szakadásvizsgáló móddal, attól is megsérülhetett... Mindenképpen valamelyik nagyobb modullal állnék neki a helyedben mint az említett 07, 12, vagy akár ez...
2 AA elem alapból is alig bő 3V-ot ad, de ahogy merülnek hamar úgy leesik hogy biztosan az is stabilitási gondokat okoz! Olvass utána az elemek merülési karakterisztikájának, nagyon nem ideális ez így. Ellenben ha fogsz egy Li-Ion vagy Li-Po cellát és azt rákötöd a fenti D1-es 5V lábára, vagy a 07/12 előtt lévő low-drop LDO-ra, akkor azzal jól el kell lennie. A cellát pedig töltheted egy filléres TP4056 modullal (fontos, ha a cellában nincsen belső védelem akkor azt a modult keresd amin ott van mellette a DW01 chip is)
-
DeniL
tag
Sziasztok,
több hete görcsölök pár darab ESP-01-el. Hőmérsékletet mérnék vele egy ds18b20-al ami feltölti az értéket 15 percenként Thingspeakre (esp-01,2xAA,10uF kondi, ds18b20).
Már sikerül működtetnem egyet ~22 napja elemről, gondoltam az ünnepek közeledtével lesz időm és folytatom a dolgot. Ahhoz. hogy ne fogyasszon sokat, forrasztanom kellett az esp-01-en a gpio16-ost és a reset lábat. Megszenvedtem ezzel a három darabbal. 1 db mint korábban írtam működik.A másik kettővel egyszerűen nem bírok, olyan anomáliákat produkálnak, hogy nem tudom mi lehet a baj, persze megeshet, hogy épp "rosszakat fogtam ki kínából".
1. elnyomta úgy itthon a wifit, jobban mondva a routereket, zavarta a jelet, hogy nem volt hálózatom, mihelyst kikapcsoltam az esp-t, a net visszajött, mindeközben forrósodott.
2. van, hogy mér 1-2x, aztán elkezd melegedni, de veszettül (és el is dobta a wifit, nem mér stb).
3. ha mért szépen, kikapcsoltam alóla a routert, megszakadt a wifi, nem tudott visszakapcsolódni rá mihelyst a routert újra bekapcsoltam és pár perc elteltével forrósodott, inkább elvettem alóla az áramot.
4. Gondoltam nem elég neki a tápellátást, hisz magának az esp-01-nek 3,3-3,6V kellene, ehelyett én adok neki 2 ceruzaelemet (3V) és még ezen az elemen lóg a dallas hőmérő is.....de nem, mert megtápláltam ftdi usb serual átalakítóval, ugyan ez a jelenség. Adtam neki egy 5V 2200mAh powerbankról AMS1117-3.3V LDO-val, a jelenség ugyan az. Adtam neki áramot egy telefonakkumlátorról (3.7V, de mivel szinte fel volt töltve, 3.97V volt benne, egyet mért így is, aztán kapufa....)
5. Gondoltam már arra is, hogy ránéztem a routerre, nehogy csak próbálkozzon, de nem kap a DHCP-n IP-t, de ott semmi baj....
6. nézem serial monitorról, néha semmi gond, kapcsolódik a wifihez, megvan az ip címe, néha meg ezeket dobálja folyamatosan (villogtatva a kék ledet rajta)...
>>>stack>>>
3ffff9c0: 00000046 00000108 00000138 00000002
3ffff9d0: 00000138 00000000 3ffe82f0 402283e5
3ffff9e0: 383e4246 00002c34 00000004 4022a788
3ffff9f0: 00000000 3ffee2a8 00000006 402283e5
3ffffa00: 1e201d19 19161310 000a000d 00020008
3ffffa10: 0000354b 4022835c 4022bfac 3ffee2a8
3ffffa20: 00000ff4 4022bfc1 3ffee2a8 3ffee2a8
3ffffa30: 00000001 3ffee354 00000001 00000001
3ffffa40: 3ffee2a8 60000600 60000200 3ffe846c
3ffffa50: 40227c03 00000000 3ffee2a8 00000001
3ffffa60: 401066ea 60000e00 00000024 3fffff10
3ffffa70: 4022cd5e 3ffffa80 00000008 4021c30e
3ffffa80: 00000000 00000001 00000099 5e000000
3ffffa90: 00000001 a200997c 000071f1 3ffefecc
3ffffaa0: 00000000 40201d6d 3ffefecc 3ffefecc
3ffffab0: 3ffede1e 40231100 00000001 00000000
3ffffac0: 00000000 3ffefecc 000002f4 003fc000
3ffffad0: 40105e4e 000000b7 3ffede1e 40218e97
3ffffae0: 40219510 60000e00 3ffefecc 402194eb
3ffffaf0: 40105694 000003fd 000000b7 60000200
3ffffb00: 3fffff10 32ffa378 d2c372fa ded66f4c
3ffffb10: ffffffff ffffffff ffff0003 0000000e
3ffffb20: 6e65704f 5f747257 47342e32 ef007a68
3ffffb30: efeffefe 01c200fe 00001c00 00000000
3ffffb40: 00030503 31000003 35343332 00383736
3ffffb50: feefeffe 00000001 3ffe84c1 40203f44
3ffffb60: 00000000 00000001 feefeffe 3ffe8890
3ffffb70: 3fffdad0 00000000 3ffef5c0 40203909
3ffffb80: 3ffe84c0 00000000 29f4270d ede0eafb
3ffffb90: 93a97c9a 5cc32bc5 fbb87eb7 7004dc30
3ffffba0: 181ea151 871af5ad ffffffff ffffffff
3ffffbb0: ffffffff ffffffff ffff00ff ffffffff
3ffffbc0: 0000000a 5f505345 43373939 00004535
3ffffbd0: 00000000 00000000 00000000 00000000
3ffffbe0: 00000000 00000000 00000000 00000000
3ffffbf0: 00000000 00000000 00000000 00000000
3ffffc00: 00000000 00000000 00000000 00000000
3ffffc10: 00000000 00000000 00000000 00000000
3ffffc20: 00000000 ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffc30: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffc40: ffffffff 000001ff ffffff04 ffff0001
3ffffc50: 0000000e 6e65704f 5f747257 47342e32
3ffffc60: ef007a68 efeffefe 01c200fe 00001c00
3ffffc70: 00000000 34333231 38373635 efeffe00
3ffffc80: 000001fe fe84c100 203f443f 00000040
3ffffc90: 00000100 efeffe00 fe8890fe ffdad03f
3ffffca0: 0000003f fef5c000 2039093f fe84c040
3ffffcb0: 0000003f ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffcc0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffcd0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffce0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffcf0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd00: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd10: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd20: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd30: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd40: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd50: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd60: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd70: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd80: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffd90: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffda0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffdb0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffdc0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffdd0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffde0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffdf0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe00: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe10: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe20: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe30: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe40: ffffffff 04080000 001c110c 01010000
3ffffe50: ffffffff 00000003 ffffff00 ffffffff
3ffffe60: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffe70: ffffffff ffffffff ffffffff ffff0064
3ffffe80: 00000000 00000000 ffffffff ffffffff
3ffffe90: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffea0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffeb0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffec0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffed0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffee0: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3ffffef0: ffffffff 29f4270d ede0eafb 93a97c9a
3fffff00: 5cc32bc5 fbb87eb7 7004dc30 181ea151
3fffff10: 871af5ad ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff20: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff30: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff40: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff50: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff60: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff70: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff80: ffffffff ffffffff ffffffff ffffffff
3fffff90: ffffffff df617d98 c9576eff 106067d9
3fffffa0: 400001e9 9d6751dc ffffff00 55aa55aa
<<<stack<<<
ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,7)
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v00000000
~ld
Exception (0):
epc1=0x4022a2e1 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000021 depc=0x00000000
ctx: sys
sp: 3ffff820 end: 3fffffb0 offset: 01a07. Elkezdtem utánaolvasgatni ennek a melegedésnek és hogy a környező wifiket elnyomja, de nem sok értelmesre találtam, sok helyen javasolták a firmware frissítést, ma megcsináltam mind a két "hibásnak vélt modullal is", tökéletesen felment rá.
8. Bármilyen kódot rátöltök, felmegy rá.
9. Még talán annyit megjegyeznék, hogy az egyik ESP-vel már kicsit túl "gányoltam" és leszedtem róla a 2 ledet és a két ellenállást.....próbálom feltornászni az akksi üzemidejét,de jelenleg már 2 modullal olyan falba ütköztem, amit nem értek. Remélem köztetek találkozott már valaki hasonlóval....Tehát a 3 modulból 1-en (rajta minden led, csak forrasztva a deep sleep miatt), ugyan ez a felállás a második "hibással", a harmadik esp-n többet akartam spórolni, így leszedtem a ledeket is...
Tehát tanácstalan vagyok, az oké, hogy egyszer max elcsesztem, de hogy már kétszer is? Talán ott hibáztam a legelején, hogy egyik modult sem teszteltem, hanem mivel "tudom hogy szeretném használni, nekiálltam "átalakítani"....
Még van egy épp Esp-01-esem, de lehet ideje lesz áttérnem 07-re vagy 12-re, ott kicsit könnyebb összeforrasztani a két lábat a deep sleepnek....Köszönöm előre is!
-
Janos250
őstag
válasz
szabieable #4430 üzenetére
Ha feltétlen 5 V-osat akarsz, akkor nano.
Ha jó a 3.3 V-os is, akkor pl. STM32F103RCBT6
(http://www.ebay.com/itm/STM32F103RC8T6-STM32F103RC8T6-ARM-Cortesx-M3-Leaf-Maple-Mini-Module-for-STM32-/272472696678?var=571502515331&hash=item3f70a36766:m:miZHBgOkfhBLMHK68bHuMSQ)
vagy
(http://www.ebay.com/itm/351493895536)
Előbb-utóbb szukség lesz egy FTDI-FT232RL-USB-to-TTL-Serial-Converterre is
(http://www.ebay.com/itm/FTDI-FT232RL-USB-to-TTL-Serial-Converter-Adapter-Module-5V-3-3V-For-Arduino-OL-/162289034521?var=&hash=item25c92e2519:m:m8UO3VfixxK6PKIWoLJQJLA)
Az "Arduino" nem azt jelenti, hogy feltétlenül az eredeti Arduino panel. Az Arduino egy keret, melyben írod, fordítod, feltöltöd a megírt C++ (vagy C, vagy asm) programot.
Az eredeti Arduino kínai klónjai (pl. nano) gyakorlatilag ugyanolyan megbízhatóak, mint az eredeti. Számos újabb, korszerűbb processzorra is portolták az Arduino keretet, (pl STM32, Microchip PIC, ESP)
így azok is ugyanolyan jól használhatók.
Vagy ha nem Arduinot akarsz, akkor Rp zero, ami ugyan macerásan szerezhető be, mert csak rendelésenként egy példányt adnak, és 3.5 eFt körül van postával, de az eggyel magasabb kategória. -
fpeter84
senior tag
válasz
Akos_512 #4427 üzenetére
Én pont most alapozok rá egy hasonló projektet, kifogástalanul működik a GPRS és GPS része (hangot, SMS-t nem próbáltam még) - csak nem teljesen meglepő módon a kínai doksik nem tökéletesek
- a RST nem resetel hanem kikapcsolja a modult, és ha nem húzom fel a lábat VBAT-ra egy nagyobb ellenállással akkor megbízhatatlan
- a PWR_KEY csak bekapcsolja, ki nem - arra a RST-et lehet használni, tehát min 2 GPIO kell hozzá
- az INT alvó módja mintha nem működne, nekem csak a soroson nem reagál többé, de fel sem éled reset nélkül és fogyaszt addig is. Szoftverből ki lehet kapcsolni/altatni, de akkor a PWR_KEY kell az élesztéshez.A fentiekkel együttélve/tervezve tökéletesen megbízhatóan teszi a dolgát instabil táp mellett is. Nálam egy TP4056-os töltő etet egy kis akkut, és erről megy a modem is, tehát a tápfesze össze vissza ingadozik akár 3.5-4.2V között ha merül/töltőre dugom és ezt is bírja.
Amit hiányolok a GPS-nél az a konfigurálhatóság. Konkrétan semmit nem lehet állítani, 1Hz-en 9600 bauddal küldi ha aktiválom és a sortípusok közül se lehet kitiltani a feleslegeseket. A fő AT porton keresztül is lehet nézni a GPS-t, de az nem az igazi, mert aktiválva 1Hz-en automatikusan belehányja ugyanazokat az NMEA sorokat a kommunikációba, és ez gondokat okozhat a modemmel való kommunikációban - nem egyszerű olyan kezelő rutinokat írni, amelyek tolerálják ezt, nyilván nem is lehetetlen azért. Mindenesetre jobban örülnék, ha nem csak ilyen automata behányós módja lenne, hanem olyan is amikor egy adott AT kérdésre 1x válaszol egy legutóbbi valid NMEA információval és annyi, azt jobban lehetne kontrollálni hogy mikor fér bele a kommunikációba az is. Addig amíg ezt nem oldják meg, addig én egy második sorosporton olvasom inkább a GPS-t függetlenül a fő AT porttól...
ESP-hez láttam valami A6 lib-et (ami a modem részéhez használható lenne) de ez is meg a többi is jellemzően mind soft UART-ot használ, ami nekem nagyon nem szimpatikus megoldás, plussz azokon belül a megvalósítás/hibakezelés se feleltek meg az igényeimnek, ezért végül saját lib írására adtam a fejem, ami bármivel kompatibilis lehet amin van több UART - én STM32 maple mini klónnal hajtom...
Szóval mindent összevetve tudom ajánlani az A7-et - lévén hogy a SIM és egyéb modemekhez sincsen out-of-box értelmes lib, így azoknak sincsen különösebb előnye - az A7 pedig tényleg nevetségesen olcsó és egyszerre GPS vevő is...
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #4129 üzenetére
"És két bit között folyamatosan változtatja a paraméterezést a szoftver? Ez nagyon perverz módszernek hangzik, még ha lehetséges is."
Némileg az.
"Az MCU pwm vezérlőjének basztatásához nem kell a processzor?"
De, kell. A bit küldés indításhoz. Egy adott bit küldésének a megkezdése és következő közötti idő elég ahhoz, hogy a megszakítások lekezelésre kerüljenek.
A 72 MHz olyan, mint a 640 kByte: "mindenre elég"
"hogy lesz ebből "multitasking"? "
Igazi multitasking ebből sehogy. Még olyan se, mint pl az ESP8266-on a loop1, loop2, stb. módszer, ahol minden wait, vagy "wait" átadja a vezérlést a másik loopnak.
"Teszem azt ha bejön egy megszakítás és az ISR végrehajtása közben megszakad az adatküldés, mert nincs idő basztatni a PWM vezérlőt?"
De, van idő. Nem szakad meg, mert a hardver csinálja. Csak az indításhoz kell a proci. Az indítás után min 1.2, max néhány microsec idő van. Olyan megszakítást persze nem bír el, ami néhány microsecnél hosszabb.
"kétszer akkora ROM-ja elég meggyőző."
Így van!
DMA ügyben azok válaszoljanak, akik jobban értenek a témához, mint én. -
Janos250
őstag
Távirányításra nekem mániám a WiFi.
Valamilyen olcsó ESP8266 board. pl:
http://www.ebay.com/itm/ESP8266-ESP-12E-Serial-Port-Wireless-WIFI-Module-IO-Adapter-Plate-Expansion-/252240079584?hash=item3abaae2ae0:g:MRAAAOSwL7VWjTKM
vagy ez kényelmesebb:
http://www.ebay.com/itm/NEW-Version-NodeMcu-Lua-ESP8266-CP2102-WIFI-Internet-Development-Board-Arduino-/201492149523?hash=item2ee9de3513:g:7oYAAOSwr7ZW3qee
Vagy ez:
http://www.ebay.com/itm/OTA-WeMos-D1-CH340-WiFi-Development-Board-ESP8266-ESP-12E-For-Arduino-UNO-R3-IDE-/272260523056?hash=item3f63fde430:g:8-MAAOSwnNBXTpNkEzeket mindet használtam/om, megelégedéssel. 72 Mhz, sok memória, stb.
WEB szervernek programozom, és távirányítóként az éppen kéznél levő mobiltelefon szolgál, amin mint WEB lapot nyitom meg.
Már megjelent az ESP32 is, de annak az ára még a csillagos egekben van, pedig az nagyon sok mindent tud egyetlen IC-be belepasszírozva. WiFi, BT, halom protocol, stb. Nekem egy már megérkezett (3 eFt), de a panel nem jött még meg hozzá, viszont az 50 mil-es lábakat amatőr körülmények között macerás forrasztani. Ha komplett panelt akar vásárolni az emberfia, az még az irreálisan magas 10 eFt körül van, de lesz az jóval olcsóbb is. -
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Most kezdek ismerkedni az ilyen kis Arduino projektekkel, vagy is egyenlőre még csak az ESP8266-os (NodeMCU) boardos dolgokkal.
Arduino IDE progit beállítgattam, hogy fel tudjam programozni ezeket a kis lapokat, feltettem a szükséges library-ket szóval ez a része megvan. Viszont az egyik egyszerűbb kis projektnél elakadtam.
Van ez az ESP82266 Weather Station projekt, ahol hozzá van kapcsolva egy DHT22 hő páramérő. Nem egy bonyolult dolog, összeraktam, működik is, de nem az a kód ami a feljebbi linken van, hanem ami a githubon van. Viszont ebben nincs benne a DHT22 hő és páramérő, tehát az indoor rész.
A probléma, ha a korábbi kódot akarom feltölteni, akkor verify után hibát ír. Az írják, hogy a kijelző driver változott 2.x.x után. Más kódot kellene használni. Erről itt írnak.
Viszont hiába teszem vissza a régebbi drivert, akkor sem jó a kód.
Erre a sorra ír hibát:bool (*frames[])(SSD1306 *display, SSD1306UiState* state, int x, int y) = { drawFrame1, drawFrame2, drawFrame3, drawFrame4, drawFrame5, drawFrame6 };
Valahogy drawFrame részt nem tudja értelmezni.Az újabb kódba nem tudom beletenni, hogy legyen egy új menüpont, mert más a séma mint a korábbinál.
Sajnos nem vagyok programozó és bár nagyjából képben vagyok dolgokkal és az első kódban érthető hogy van a menüpontok logikája, az újabb kódban nem értem.Mit kellene változtatnom a Weather Station projektnél az Arduiono IDE-ben, hogy menjen a régi kód? Vagy esetleg az újabb kódba, hogy tudom betenni a régi logikája alapján az új indoor menüpontot?
-
peter1998
tag
Sziasztok! ESP8266-al kapcsolatban írok nektek. A sima webszerver az már megy. Arra lennék kíváncsi ha létrehozok egy formot azt hogyan tudm eltárolni egy változóban az értékét.Remélem jól fogalmaztam meg a problémámat.
-
Janos250
őstag
Kösz :-)
Az egy jó kis lap, nem kell különösebben bajlódni vele, mert ha felrakod az ESP8266 dolgait
https://github.com/esp8266/Arduino
clone or download/Download ZIP , akkor automatikusan tudja.
Így is megy:
"Enter http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
into Additional Board Manager URLs field. You can add multiple URLs, separating them with commas."AZ STM32-ről elég jó leírás itt van:
http://grauonline.de/wordpress/?page_id=1004
A ledet hirtelenjében én se tudom.
Ha nincs benne külön definiálás, akkor az általános arduino az érvényes.
Ha beírja a programba az ember, kiderül a szintaktikai elemzésnél. -
World-Soft
senior tag
válasz
Janos250 #3845 üzenetére
Bocsi elírtam.
ESP8266. A 32 elődje.Igen egy általad írtat is néztem, mert 1300Ft-ért itthon tudnék szerezni.
[link]
Sajna nem tudom az adatlapjáról kinézni ez éppen melyik és mit tud.Én olyan infót kaptam valakitől, hogy sok szívás lehet vele, mert nem az arduino keretbe van felfordítva, hanem a saját keretrendszerébe az arduino.
De azt mondod, neked nincs vele gondod.
Akkor te használod?
Megosztanád tapasztalataidat?
Lábak PWMezhetősége, állítható e fentebb a freki, mert nekem kéne...Ugye itt is 3V-os, de nekem pl a motorillesztőm 5 voltot kérne.
Ezt a dolgot hogy lehet kijátszani egyszerűen ha valahol kell az 5V-os jelszint?
(dupla vezérlőnél ezeket az ardura tenném)Köszi.
Zoli -
Janos250
őstag
válasz
World-Soft #3844 üzenetére
Vigyázz az ESP32-vel, mert most jött/jön ki, fene tudja mennyire lesz kiforrott az első időkben.
Nekem még meg se érkezett a rendelésem. Én kipróbálnék egy ilyet:
http://www.ebay.com/itm/1pcs-STM32F103C8T6-ARM-STM32-Minimum-System-Development-Board-Module-Arduino-/141976860562?hash=item210e7af792:g:X-oAAOSw6BtVVACk
Ez a 32 bites ARM proci a maga 72 Mhz-ével azért gyorsabb, mint az öregecske 8 bites Atmel procik (Mega2560, mini, nano), annak ellenére, hogy a kész panel összesen 660 Ft-ba kerül.
Nekem nincs vele gondom. -
World-Soft
senior tag
Sziasztok!
Több ADUINO-n osztott feladatmegosztást próbált már valaki?
Kaptam olyan tanácsot, hogy egy összetettebb feladatot nem biztos, hogy érdemes egy nagyobb HW-ba (pl.: Mega2560 R3 Pro Mini) egybe tömöríteni (az meg egy másik, hogy nincs is hely, ezért most egy NANO van csak tervezve), mert akadásokba és ütközésekbe futhatok bele.
Inkább több egység között osszam meg a feladatokat.Erről van valakinek tapasztalata?
A konkrét tanács az volt, hogy I2C-n a nano-hoz kössek egy pro minit. Az kezelje a kijelzőt vagy pár kisebb feladatot. (ugye a 128x64-es oled meghajtás nagyon sok erőforrást vesz ki már önmagában is, és félő a fő feladatra nem marad semmi helye.)
Vagy inkább a Nano helyett egy ESP32 D1 mini-t használjak. (bár nem tudom, hogy az mennyire szerencsés ha a fejemnél egy WI-FI antenna van).
Így fő feladatnak ott egy gyors egység, a mellek dolgoknak meg a pro mini (vagy a nano), ami plusz portokat jelent analog és PWM terén. (és több haszna van, mintha csak buta portbővítés lenne)Minden segítség és tapasztalat jól jön.
-
Janos250
őstag
válasz
Gergosz2 #3773 üzenetére
Az adott feladatra valóban nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de a fogyasztással kapcsolatban azért túlzásokba ne essünk! Az ESP8266 tipikusan alacsony fogyasztású!
Ez az a rettentően nagy fogyasztás? Lásd link!Igen, van képe transmit közben 170mA-t is felvenni, light sleepben 10 mA-t, deep slepben meg 0.5 uA (0.5 mikro A) !
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
"Ha nem az eredeti AtMega xxx proci van rajta, hogy lehet kompatibilis az UNO-val?"
Én is elcsodálkoztam az árán, és rendeltem is egyből ötöt. Megjöttek. Az előbb, tehát ki még nem próbáltam őket.
A procin ugyanaz a felirat, mint bármely másikon, de ettől még persze lehet, hogy mondjuk fából van a belseje, mint a napokban a nyíregyházi jóembernek a piacon eladott SSD meghajtó. Majd kiderül.
"lehet egyszerre 2-t is rákötni?"
Persze.
"A szervókhoz ugye nem kell meghajtó elektronika, csak táp, és lehet direktbe kötni a pwm kimenetre?"
Szervoja válogatja. Én találkoztam már olyan olcsó szervoval is, hogy a PWM jelnek táp erősségűnek kellett lenni.
"BT vagy wifi"
Ebben itt megoszlanak a vélemények. Én a WiFit pártolom, de mások meg a BT-t.
WiFi megoldásként ma az ESP12E ami leginkább szóba jöhet. Nem a WiFi shield! Pici, gyors, miegymás, de kevés az I/O lába.
Mindenki az ESP32-t várja, ami elvileg szept. 1. óta kapható, de "out of stock" :-(
A paraméterei igen meggyőzőek, tud WiFit és BT-t is, kétmagos, nagy memóriával, stb.
[link]
[link]
[link]
[link] -
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3663 üzenetére
Eredendően számmal, tehát 9.
Az adott panelhoz tartozó fájlok egyikében (fejből nem tudom melyikben) van definiálva konstansként, hogy D9=9.Pl. a D1 panel hoz tartozó fájlt találtam meg hirtelen:
static const uint8_t SDA = 4;
static const uint8_t SCL = 5;static const uint8_t LED_BUILTIN = 2;//new ESP-12E GPIO2
static const uint8_t BUILTIN_LED = 2;//new ESP-12E GPIO2static const uint8_t D0 = 3;
static const uint8_t D1 = 1;
static const uint8_t D2 = 16;
static const uint8_t D3 = 5;
static const uint8_t D4 = 4;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 0;
static const uint8_t D9 = 2;
static const uint8_t D10 = 15;
static const uint8_t D11 = 13;
static const uint8_t D12 = 12;
static const uint8_t D13 = 14;
static const uint8_t D14 = 4;
static const uint8_t D15 = 5;Például innen lehet tudni, hogy a beépített led melyik lábon van.
-
DeniL
tag
Sziasztok,
köszönöm a válaszokat, így már lesz hol elindulni. Még az is nehezíti a dolgot, hogy simán használhatnék ESP-01-et, viszont a jelenlegi cégemnél nem tudom megadni neki a wifi certificatet, így vagy várok még egy hónapot mire berendelek kínából egy "lan shieldet" és használok egy arduinot lanra kötve, vagy van kéznél egy raspberry pi 2 is.
Igazából az lenne a lényege, hogy vagyunk 600-an az irodában, de elszórva vannak ajtónyitók az asztalokra felszerelve, nehézkes nyúlni érte és ha már eleve az ember a monitorát lesi IT-s révén egész nap, akkor kényelmesebb lenne onnan megoldani mindezt valahogy.
RFID is jó lenne a gondolatom szerint, de nem minden asztalra akarok olvasókat és tag-eket pakolászni, így csak 1 helyre kell bekötnia relét és mögé az arduino/esp8266/raspberry-t, onnantól bárki eléri weben keresztül, még jobb lenne minderre valami applikáció, a windows tálcán az értesítési területen megülve, ami örökké kapcsolatban áll, nem kell betölteni a weblapot stb.
Nem magunkat akarjuk szabályozni a beléptetéssel, az már eleve adott mindenkinek a kártyájával, hanem a vendék usereket beengedni.
-
Janos250
őstag
válasz
MasterMark #3608 üzenetére
Na, ez a legnagyobb probléma. A csúcstechnika párszáz Ft-ért beszerezhető, de a doboz....
Én a 700 Ft-os ESP12E-hez 1000 Ft-ért vettem dobozt :-( -
Janos250
őstag
1. A mágneszárak tudtommal 15 V-al működnek, de ebben nem vagyok biztos, lehet valóban 12. Igen, szerintem is a relé a legjobb megoldás. Ha ESP, vagy ARM, akkor 3.3 V! Pl.:
[link]
[link]
2. Mivel én ESP mániás vagyok, először ahhoz írom az én elképzeléseimet.
a.) ESP, szerrvernek programozva az ajtóra, relével nyit. Indítás mobiltelefonról, WEB lapról. Előnye, nem kell semmi más, hátránya, hogy mire csatlakoztatod a WiFit a telefonodon, és behívod a lapot, hazamegy, aki be akart jönni.
b.) Szerver ugyanígy, de nem telefonról, hanem másik ESP-ről indítva, egy gomb megnyomásával. Előnye, hogy azonnal reagál, hátránya, hogy minden nyomógomb mellé kell egy ESP12E (célszerűen) darabonként 700 Ft, +doboz, + valami táp megoldás.
RFID:
Hova akarod az RFID érzékelőjét? Az ajtóra, vagy az asztalodra?
Szerintem egy lehetséges megoldás:
Ajtónál: ESP12E , kezeli az ajtónyitó relét, és az ajtónál kívül elhelyezett olvasót, hogy akinek van hozzá tag (70-80 Ft/db) az be tud jönni.
Astalodon:
a.) ESP+nyomógomb ugyanúgy.
b.) szintén ESP-olvasó, ami WiFin keresztül utasíítja az ajtónál lévőt nyitásra, ha odateszed a taget.
RFID megoldás:
Ehhez
[link]
vannak kész könyvtárak, nem panaszkodnak rá, elvileg egy bejáratott technika, nem próbáltam.
Másik:
[link]
ez kényelmesebb, ha működik, mert benne van egy proci, és folyamatosan küldi a közelébe helyezett tag kódját UART-on.
Nekem egy verzió egy darabig működött, aztán nem. Próbáltam másikkal, az meg egyáltalán nem működött. Tovább nem próbálkoztam, eltettem akkora, amikor majd jobban ráérek. Nem egy kiforrott típus, mert pl egy smd led közvetlenül 5V-ra van kötve, ami kiég. -
DeniL
tag
Sziasztok,
szeretnék megvalósítani egy "projektet", amihez az ötleteitekre lenne szükségem (nem a kész megoldásra).
Irodában dolgozom, ahol elektromos kapcsoló van felszerelve minden íróasztalhoz, amit megnyomva, a nyomás pillanatában nyitja az iroda bejárati ajtaját.
A ajtónyitót egy külső cég szerelte fel, nem ismerem, csak egy kapcsoló lóg az asztalomnál.
Szeretném ezt a kapcsolót kényelmi okokból kiváltani egy arduinóval vagy esp8266-al, webes felületről vagy applikációt írva hozzá, semmi más funkciót nem szeretnék elérni, csak annyit, hogy egy webes felületen lévő gombot megnyomva 10 másodpercig tartsa összezárva a kapcsolóba bekötött 2 vezetékét.
A kapcsoló tudtommal 12V-os feszültség alatt van.Mire is lenne szükségem? egy relét vezéreljek vele? Csinált már valaki hasonlót?
(Még talán RFID-s megoldásra is gondoltam, hogy egy tag-et érintve egy olvasóhoz, nyitná az ajtót).
-
Janos250
őstag
válasz
Daszkalosz19 #3529 üzenetére
Itt válaszolok, hátha mást is érdekel az arduino (ESP8266)-al WiFin keresztüli szabályozás.
Szóval én az arduinóhoz display (menü) és klaviatúra csatlakoztatás helyett azt javasolom, hogy válasszuk az ESP8266 alapú panelt, ami 700 Ft-tól 3000 Ft-ig terjedő áron kathatók. Használjuk a WiFi lehetőséget! Nem kell minden szerkentyűhöz mindenféle gombokat, klaviatúrákat, kijelzőket csatlakoztatni, mert a mai világban szinte mindenkinek van okostelefonja, tabletje, laptopja, stb., ami nagyon kényelmesen használható. Tetszőleges számú gombot, beviteli mezőt, kiírást stb. tehetünk rá. Biztosan nincs áramütés probléma sem, mert nem érünk hozzá.
Hamarjában összeütöttem egy NYERS verzióját a Te modellednek, aminek a képernyőképét mellékelem. A programot is felteszem.A téglalapok a nap 24 óráját jelölik, ahol fehér, ott ki van kapcsolva, ahol piros, ott be van kapcsolva.
Az alul lévő formmal lehet a ki/bekapcsolást módosítani. Ez PC-s képernyőkép, de telefonon is kipróbáltam.
A panel a WeMos D1 R2.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 13 Midnight-128Gb-90% akku-2026.10.05. garancia
- MacBook Pro Retina 14" 8C / 14C / 16 GB / 512 SSD / Magyar / Garancia
- FULL CTO 14" MacBook Pro M2 MAX / 12C CPU / 30C GPU / 32 GB RAM / 1TB SSD / Garancia
- AKCIÓ - 2023 MacBook Pro 14" M3 CHIP / 16GB RAM / 512 SSD / Garancia
- CTO (DUPLA RAM MEMÓRIA) MacBook Pro Retina 14" 10C / 16C CPU / 32 GB RAM / 1 TB SSD / Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest