- Milyen videókártyát?
- Gaming notebook topik
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Samsung LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
válasz
fecske13 #9747 üzenetére
Jogos, mondjuk a browsercall-t úgy is használom, így az a pénz legalább nem állna sehol. Persze az első időszakban a net nem megoldott, szóval lehet mindenképpen GSM megoldás kell, csak később könnyedén voip-esre kéne, hogy átalakítható legyen. Mondjuk ahogy nézem a kettő megoldás igen különböző, szóval az egyik kifejlesztése nem nagyon segít a másikban semmit.
(#9748) Janos250: Ez egy ilyen voip szolgáltató. Sima böngészőből is lehet telefonálni meg SMS-t küldeni bejelentkezés után, a számlaegyenleg elhasználódásáig. Ugyanakkor akár a Mobilevoip nevő androidos SIP klienst használva is lehet használni és amíg van netkapcsolat addig olcsó hívásokat kezdeményezni hagyományos vezetékes vagy modil irányba meg SMS-t küldeni.
-
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #9745 üzenetére
Értem, köszönöm a kiegészítést!
Hmm, nekem van felhasználóm a fizetős browsercalls-ra. Az elérhető neten. nem tudom, hogy mennyiben lehetne használni ezen megoldáshoz... Nem kell, hogy ingyenes legyen, elvégre a pár dolláros keretem havi egy riasztással (3 helyre küldött SMS-el) évekig kitart.
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9743 üzenetére
Sorry, ezt jól benéztem, összekevertem adatfalo viráglocsolós projektjével! Ott lenne elég egy ilyen eszköz a feladatütemezőjével minimális kiegészítéssel! Neked csak akkor, ha még lehet találni neten valami olyan szolgáltatást amivel "ingyen" lehet küldeni SMS-eket...
-
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #9740 üzenetére
Köszönöm szépen!
"Az említett modulok mind tudják a hanghívást, sms fogadást és küldést, a többi csak extra ezen felül a jövőre nézve!"
Szuper, egy olyat lehet, hogy beszerzek akkor.
"Nekem egy MR3220 V1 a routerem (egyelőre, bár egy Xiaomi MIR3G már be van tárazva hogy leváltsa), és nálam is extroot-al pendrive adja a tárhelybővítést. A szépséghiba, hogy a mai openwrt már túl kövér, a 4MB-ba épp csak cipőskanállal fér bele és már nincsen hely az USB támogatás utólagos telepítéséhez, de szerencsére ImageBuilder-el előre belerakva még éppen elvan minden ami kell az extroot-hoz..."
Ettől az image builder-es dologtól féltem kissé.
"De ha van net a router alatt és csak ezt a vezérlést végzi, akkor erre sincsen szükség! Minimál rendszerrel bebootol, GPIO lába van elég (IO kártya se kell), egyszerűen crontab-ba beütemezhető hogy kapcsolgassa a GPIO lábait és kész!"
Ezt a crontab-ot úgy érted, hogy a routeren futó Unix-szerű akármilyen rendszer tudná a router kimenetét kapcsolgatni? Szóval ennek a routernek van kapcsolható kimenete?
(#9742) fecske13:
Köszönöm szépen az ismételt választ!
Értem, szuper! Viszont akkor a riasztó kimenetének felprogramozása is egy kihívás lesz, végig kell nyálazni a leírását...
-
fecske13
tag
válasz
csubuka #9739 üzenetére
"Arra gondoltam, hogy a risztónak alapból van-e olyan kimenete, ami esetleg egy szimpla relé és a riasztás pillanatnyi állapotától függ az állapota."
Erre írtam legutóbb, hogy van olyan kimenete. Felprogramozod a sziréna állapotára, ráteszel egy optocsatolót és már meg is van az esemény detektálása.
Egy SIM800 vagy SIM900 modul mindent tud amire szükséged van. Ott a program megírása az igazi kihívás, mivel biztonsági rendszerről van szó, aminek nem illik hibázni.
De kaphatók kész modulok is, amiket csak össze kell kötni a riasztóddal.
Nem néztem végig, de elég sokfélét találsz pl. itt [link] -
Cool Face
aktív tag
-
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9739 üzenetére
Az említett modulok mind tudják a hanghívást, sms fogadást és küldést, a többi csak extra ezen felül a jövőre nézve!
Nekem egy MR3220 V1 a routerem (egyelőre, bár egy Xiaomi MIR3G már be van tárazva hogy leváltsa), és nálam is extroot-al pendrive adja a tárhelybővítést. A szépséghiba, hogy a mai openwrt már túl kövér, a 4MB-ba épp csak cipőskanállal fér bele és már nincsen hely az USB támogatás utólagos telepítéséhez, de szerencsére ImageBuilder-el előre belerakva még éppen elvan minden ami kell az extroot-hoz...
De ha van net a router alatt és csak ezt a vezérlést végzi, akkor erre sincsen szükség! Minimál rendszerrel bebootol, GPIO lába van elég (IO kártya se kell), egyszerűen crontab-ba beütemezhető hogy kapcsolgassa a GPIO lábait és kész!
-
csubuka
addikt
válasz
Janos250 #9725 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ!
"A régi Siemens telefonok jók voltak erre, én is használtam, még Microchip PIC-kel.
Manapság háromezer Ft környékén árulják a használt régieket, éppen ilyen céllal.
Viszont annyiért már egy mostani okosabb GSM modul is kapható, ami arduinóval simán megy."Ejj, ha ezt tudom. Egy pár hónapja hajítottuk ki elektronikai hulladékba az ilyen nem-színes Siemensek utolsó két példányát, ami a padláson kóborolt
Kellemetlen, akkor mégsem voltak hulladékok. Az információhiány ugye.
"Ennél olcsóbban már kész, komplett GSM riasztót lehet kapni. EDM szállítással rendelve Eu-ban adják fel a postára, így nincs rajta semmi extra költség:"
Ezt jó tudni, hogy akkor immár lényegesen jobb árak vannak :-)
"Igen, de ha kibontod, látod, hogy nem éppen bonyolult."
Belenézek majd, rendben.
"Ezt a relét a szirénával párhuzamosan is bekötheted. Ha szól a sziréna, zár a relé."
Itt rosszul fogalmaztam. Arra gondoltam, hogy a risztónak alapból van-e olyan kimenete, ami esetleg egy szimpla relé és a riasztás pillanatnyi állapotától függ az állapota. De azt kapizsgálom, hogy a sonoff relével lehetne távolról elnémítani a szirénát akár. Bár annak gondolom, csak akkor lenne jelentősége, ha lennének kameráink és akár meggyőződne az ember azokkal távolról, hogy téves a riasztás.
(#9727) fpeter84:
Köszönöm szépen a választ Neked is!
"Szimpla SMS küldésre teljesen alkalmas egy régi telefon - de itt tényleg a régiekről, a nem színes kijelzős őscuccokról beszélünk."
Sajnos ez a vonat elment és kidobtuk nemrég az ilyen telefonokat.
Jobb lett volna pedig nem szemetet csinálni belőlük.
"Az olyan modulok mint a SIM900, M590E, AiThinker A6/A7 stb modulok általában ennél sokkal többet tudnak"
Akkor lehet mégsem akkor gond.
Bár nekem főképp itt a SIP-klienssel való SMS küldés lenne a top amit meg kell valósítani, ahhoz meg lehet egyik GSM modul sem segítség.
"Az OpenWrt kérdéshez leírhatnád hogy mid van"
Ami erre leginkább szóba jöhet, az egy MR-3220 V2. Az USB-jén keresztül lehetne akár persze mobilnettel is bővíteni, de egy funkciókban gazdag OpenWRT-hez elvileg az USB portját pendive-os tárhely bővítésre kéne használni, szóval az gond.
"Annyira elhanyagolható áram folyhat a riasztó és a szirénája között, hogy szerintem azt aligha tudod megbízhatóan érzékelni az ACS712-vel!"
Ejha, pedig jónak tűnt így elsőre. Tök büszke voltam magamban az ötletre
"1-3-5e-ért komplett modulokat lehet kapni"
Ránézek majd akkor a listázott típusokra.
-
-
-
Cool Face
aktív tag
Találkozott már valaki más is itt a ds18b20 szenzor "self heating" problémájával?
-
fpeter84
senior tag
Annak lehet jelentősége, hogy a TFT LCD vezérlő csippeken a read / write külön lábakra került? A command / data ugye egyetlen láb két állása, de az írás olvasás valamiért kettő külön lábra... Lehet annak jelentősége hogy mindkettő lábnak idle-nek kell lennie néha, vagy egy tranzisztorral esetleg egyetlen GPIO lábra is rá lehetne kötni őket?
-
Janos250
őstag
válasz
szuszinho #9728 üzenetére
Nekem +-1 fok körüli pontossággal mennek a K hőelemek. Nem a pontossággal volt bajom, hanem azzal, hogy ha nem akkuról, hanem hálózati tápról táplálom, akkor nagyon zavarérzékeny. Ezen lehet valamit javítani, ha elég hosszan van hegesztve a két fém. (feszültség ugyanakkora, de a terhelhetősége nő)
-
_q
addikt
Sziasztok!
Van valakinek bevált napelem? 5V/1.5 W lenne jó legalább, de talán az 1-1.5W között is elég. ESP32-höz kellene, hőmérséklet mérés, wifin adat küldés majd deep sleep, 10 percenkénti méréshez.
Sajnos ez olyan mint az aksi ha kínából jön, vagy valós amit megadnak érték vagy nem. Ezért is lenne jó, ha lenne valakinek bevált darabja. -
szuszinho
őstag
Olvasom, hogy a DHT11 nem legmegbízhatóbb.
Most egymás mellé tettem egyet, meg egy K hőelemet. 3-4 fok a különbség. Az ilyen hőelemek mennyire pontosak? -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
Szimpla SMS küldésre teljesen alkalmas egy régi telefon - de itt tényleg a régiekről, a nem színes kijelzős őscuccokról beszélünk. Ezeknek az alaplapján / alsó csatlakozóján általában TTL/LVTTL sorosportot lehet elérni, és AT parancsokkal utasítani. A szépséghibájuk hogy SMS küldés / hívás indításon kívül nem igazán lehet továbblépni velük! Egyébként a komplett ipari / riasztó kiegészítő modulokkal is ez a baj: van pár ki/bemeneti lába, pár eseményt le tud kezelni, SMS-t küld és esetleg fogad, de okosabb funkciókra a jövőben képtelen, nem fejleszthető...
Az olyan modulok mint a SIM900, M590E, AiThinker A6/A7 stb modulok általában ennél sokkal többet tudnak: natív parancsok FTP, TCP, UDP, HTTP stb kezelésre, tehát sokkal összetettebb feladatok is könnyedén levezényelhetők vele. Sőt, pl a SIM5320E olyan okos, hogy ő maga ki tudja váltani a mikrokontrollert mert LUA nyelven írt programot lehet rá tölteni és automatikusan futtatni, ami eléri az összes funkcióját és perifériáját! Sajnos picit drága és a tokozása se túl praktikus, sajnálom hogy valami egyszerűbb kisebb olcsóbb verzióban nem készítették el ugyanezt...
Az OpenWrt kérdéshez leírhatnád hogy mid van - gyártó, típus, alverzió - hátha nem olyan nehéz feladat az... Az OpenWrt-s közösség is hasonló építő jellegű szerintem mint ez, szóval hátha. Ráadásul ha USB-s akkor mehet rá akár mobilmodem is, ha nem mindig jön a WAN felől net...
Annyira elhanyagolható áram folyhat a riasztó és a szirénája között, hogy szerintem azt aligha tudod megbízhatóan érzékelni az ACS712-vel! Ráadásul deaktiválni se tudod sehogy távolról az akkus szirénát hiszen annak pont az a lényege hogy szabotázs / vezetékszakadás esetén is megszólaljon! De a vezérlő szálra rá lehet párhuzamosan csatlakozni...
1-3-5e-ért komplett modulokat lehet kapni - olcsóbban még igényel némi kiegészítést, drágábban csak rádugod a tápot vagy rádugod a shieldet az arduino-ra, rácsatlakozol sorosporttal és kérdezgethetsz is tőle egyből AT parancsokkal. Fontos, hogy sok típus nem igazán tolerálja a klasszikus UNO/NANO/MEGA stb 5V I/O feszültségét, ézért vagy felezett órajelű 3.3V-os típust kell keresni ezekből, vagy egyből olyannal indulni ami megfelel az elvárásoknak: Due, STM32, ESP család, stb stb. A shieldek általában lekezelik a jelszintillesztés kérdését...
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #9724 üzenetére
"Amúgy egy régi telefont nem lehet GSM modulnak használni?"
De, lehet egyrészét. A régi Siemens telefonok jók voltak erre, én is használtam, még Microchip PIC-kel.
Manapság háromezer Ft környékén árulják a használt régieket, éppen ilyen céllal.
Viszont annyiért már egy mostani okosabb GSM modul is kapható, ami arduinóval simán megy.
https://www.banggood.com/SIM900A-Smart-Electronics-GPRS-A6-Module-Wireless-Extension-Module-GSM-GPRS-Board-p-1111193.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
"én még mondjuk anno ilyen 30-40 ezres árat kaptam a GSM modulra, azóta azért ezek eszerint korrektebbek lettek"
Ennél olcsóbban már kész, komplett GSM riasztót lehet kapni. EDM szállítással rendelve Eu-ban adják fel a postára, így nincs rajta semmi extra költség:
https://www.banggood.com/DY-GSM30A-Wireless-LCD-GSM-Intelligent-Home-Security-Burglar-Voice-Protect-House-Alarm-p-1090342.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN
"A szirénát nem olyan egyszerű elnémítani távolról"
Vagy sonoff a sziréna áramkörébe, ha van WiFi, ha nincs, akkor meg az úgyis ott lévő GSM modul+arduino kezelheti az áramkörébe rakott relét.
"akkor még a szirénaházban is mókolni kéne"
Igen, de ha kibontod, látod, hogy nem éppen bonyolult.
"ami vagy megszakad vagy összezár attól függetlenül, hogy riasztási állapot van-e"
Ezt a relét a szirénával párhuzamosan is bekötheted. Ha szól a sziréna, zár a relé. -
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a további magyarázatot!
Értem, szóval azért nem sokkal drágábbak a legolcsóbb gyári megoldások sem. Mondjuk azokba nem lenne kihívás/gányolás faktor
Ami azért fontos.
Amúgy egy régi telefont nem lehet GSM modulnak használni? Vagy az már tényleg giga-gány?
(#9718) fpeter84: köszönöm Neked is a választ! Igen, lehet, hogy elegek az Arduino boardok, én még mondjuk anno ilyen 30-40 ezres árat kaptam a GSM modulra, azóta azért ezek eszerint korrektebbek lettek.
A fő gond az, hogy most épp nem érhető el wifi, ezért lenne jobb a GSM-es. Hosszabb távon persze jó lehet a wifis megoldás. De ha internetes is, valamilyen SIP klienssel kell "valódi" SMS-t küldjön, mert nem minden családtag tartja bekapcsolva a mobilnetet. (Akksi leszívás meg hasonló meggyőződésből).
Én nem akarok vezérelni semmit távolról. Itt tényleg csak annyi a feladat, hogyha riasztás van, akkor küldjön SMS-t. A szirénát nem olyan egyszerű elnémítani távolról, akkor bele kéne gányolni a PCB-jébe, mert ha nem kap áramot, akkor vonyít akksiról, szóval akkor még a szirénaházban is mókolni kéne, ha távolról le akarnám kapcsolni. Vagy mélyebben belenyúlni a risztóba, meg hogy hogy kezelne egy ilyen "kapcsolj ki" bemenetet. Ez egyelőre még nincs terítéken azért szrencsére. Csak az SMS kiküldése vagy GSM-en vagy valamilyen netes SIP klienssel.
Valószínűleg OpenWRT kompatibilis a router, csak én nem vagyok az egyelőre kész arra, hogy belemókoljak. Ha jól emlékszem akkor ilyen-olyan beépülő csomagokat összevadászva az ember magának fordítja le majd a routerre immár felrakható fájlt nem? Szóval az nem egy sétagalopp, főleg, hogy tárhelybővítés kéne a mostanira USB-n keresztül egyéb package-el. Szóval azt majd csak egy komolyabb belső tárhelyes routerre a jöbőben max szerintem.
(#9722) fecske13: Köszönöm szépen! Hmm, ezt jó tudni, nem én intéztem azt, nem nagyon vagyok tisztában a képességeivel. Ámde az gyakorlatilag egy belső relé is lehet, ami vagy megszakad vagy összezár attól függetlenül, hogy risztási állapot van-e? Mondjuk el akartam kerülni, hogy bele kelljen piszkálnom a riasztó felprogramozásába... Olyan 30 ropi volt anno kifizetve a felprogramozásért, csak, hogy ne nekem kelljen nyomkodni. Lehet egyszerűbb egy ACS712-vel nézni, hogy folyik-e áram a szirénába menő kábelben, minthogy belenyúljak és netán elrontsam a risztót... Át kell gondolni.
**Ez a legkorrektebb topik, nagyon jó ötleteket adtok, igazán köszönöm, mindig gondolatébresztő ide benézni, attól függetlenül, hogy van-e épp saját projekt ötlete az embernek!
-
gyapo11
őstag
Virághoz nem is kell elektronika.
Bele kell tenni a cserepeket egy tálcába, abba szájjal lefelé egy pet palackot tele vízzel a tálca aljától 1-2 cm-re legyen a palack szája, és ez folyamatosan tartja az 1-2 cm vízréteget amíg ki nem fogy a palack. A cserepekbe alulról fölszivárog a víz, tehát legyen az aljukon lyuk. -
fecske13
tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
A riasztódnak van programozható kimenete, arra felprogramozhatod akár a sziréna állapotát is és azzal indíthatod az SMS küldést.
Az olcsóbb GSM modulok is jók lehetnek a célra, persze az Arduinonak kell foglalkozni az állapotukkal is, ahogy ezt a drágább modulokban is megoldják. -
fpeter84
senior tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
Neked nem hiszem hogy szükséged volna ilyesmire, max valami arduino "kompatibilis" GSM/GRPS modul elég, nem atomreaktort akarsz kapcsolgatni róla
Egyébként kell a mobilnet egyáltalán? Wifin nem lehet csatlakozni az otthoni hálózatra? Mert akkor egy ESP8266/ESP32 is elég lehet, vagy ha valami OpenWrt-képes routered van akár azzal is levezényelhető a feladat! Sőt, akár egy ESP8266 alapú SonOff kapcsolós hálózati aljzattal, okostelefonos app-al magad is vezényelheted távolról a dolgot... Persze abból kimarad akkor az alkotás öröme, de kevesebb a szívás is
(#9715) Teasüti
Ezek millis-el mért szintidők egyes feladatsorok végrehajtása során, tehát minél kisebb annál gyorsabb volt és ezredmásodpercben értendők. Az overall összehasonlítás emiatt nem igazán helytálló, inkább a részeredményeket érdemes összevetni az alapján, hogy a projektedben leginkább milyen feladatok várhatóak!
-
tibi-d
tag
válasz
csubuka #9714 üzenetére
Szia!
A gyári GSM modul egy önálló mobiltelefonnak tekinthető, saját vezérlőszoftverrel, ami PC-vel paraméterezhető. Az indító bemenetre (12V toleráns) adott jellel küldhető SMS. Egyes tipusoknak kimenete is van, ami ráhívással, SMS-el vezérelhető. A legolcsóbb 13-15eFt-tól indul, de 50-60eFt is lehet a vége. Nekem 8 bemenet, 8 kimenet van a panelen. Ez kb. 25-30eFt-ba kerül, mert biztonsági rendszerekhez készült megbízható kivitelű. Az Arduinóhoz gyártott 3-5eFt panelek üzembiztonsága nem ismert, ezért az autómat nem merném rábízni. A teszt konfigurációt a garázson tesztelem. Ha több hónapon keresztűl stabilan működik, talán akkor megpróbálom beépíteni az autóba. Mivel a rendszer folyamatos "stand by" üzemmódban működik, csak napi használatú autóba érdemes beépíteni, a relatíve magas fogyasztás miatt. -
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a választ!
A gyári GSM modulod az jó áron volt?
Arra gondoltam, hogy lehetséges-e, hogy a sziréna körbe sorosan egy ACS712 hall-elvű árammérőt beépítek és akkor meg is van az Arduino beépítése. Ha folyik áram a 12V-os sziréna körben akkor küldheti az SMS-t vagy valami online voip megoldással, már ha olyat lehet.
-
fpeter84
senior tag
Említettem már, hogy imádom a vadászatot a bugtengerben?
Ugye a Due-n a serial.begin nem volt képes visszavenni a hatalmat egy pinMode/digitalWrite művelet után. A változatosság kedvéért az ESP32-n pedig egy serial.begin/serial.end után a pinMode nem képes rendesen bekonfigurálni a GPIO lábakat...
Az illetékes regiszterek amiket kézzel kell beállítani:
GPIO_FUNCx_IN_SEL_CFG_REG
GPIO_FUNCx_OUT_SEL_CFG_REGAz ESP32-n LCD meghajtással pedig végül eddig jutottam:
Kíváncsi volnék, hogy a szimpla vonalhúzás miért ennyivel gyorsabb náluk? Lehet az ott használt ILI9341-nek valami hardveres gyorsítása / trükkje van rá? Bár akkor valószínűleg a screen fill is sokkal gyorsabb lenne, szóval inkább sejtek valamiféle mérési bugot mögötte... Mindenesetre a többi területen észrevehetően gyorsabb parallel módban...
-
quint
aktív tag
válasz
adatfalo #9708 üzenetére
Egy nyákdarabra ki kell maratni egy fésűs nedvességérzékelőt, ami megszakítás kérést tud küldeni az arduinónak, ha egy csepp víz ráesik. Egy pet palackban bőven elfér akár hónapokra is a triggereléshez szükséges víz, a hangoláshoz pedig jó egy felforrósított gombostű.
Ha már minden jól működik, akkor megfontolhatod a nedvességérzékelő elbillentését a virágcserép felé, mert akkor a megfelelő ütemben érkező vízcseppek akár ki is elégíthetik a virág nedvességigényét
Végső megoldásként a palack és a víz kivételével minden más kidobható - természetesen a minden másba nem beleértendő a virág
-
Tankblock
aktív tag
válasz
adatfalo #9706 üzenetére
Hello,
Ha van wifi akkor ESP8266 re van One Task osztály: [link]
Azt mindenképpen tisztáznod kellene, hogy a pumpát is erről a tápegységről szeretnéd-e meghajtani. Én MOSFET tel mennék neki egy step up converterrel, aminek a tápjára tenném a FET et. A napelem cellát meg illene túlmértezin, ahogy az akksit is.
Sima arduino ha 8MHz belső clockal megy és 3V3 van használva is tud alacsony áramfelvételt, vagy akár még valamelyik AtTiny core is. Attiny13A van nekem sikerült lemenni 5,4 uA re a fogyasztással deepsleepre. Kérdés mennyire kell, hogy pontos legyen az az időzités.
Ha jó sacc / köblábra is akkor nem vesződnék semmilyen RTC vel, csak deep sleep és wakeupokkal számolgatnék mennyi van még hátra a 24 órából. Ha csak arra kell, hogy pl 2 hetet elmenjen amig nem vagy otthon és fontos, hogy battery + napelem kombó legyen. A TP4056 pl 1 cellának jó választás lehet. Az másik hogy az az egy cella mennyi ideig is fogja meghajtani azt a pumpát.
-
gyapo11
őstag
válasz
adatfalo #9706 üzenetére
Ha az uno sokat kajál deepsleepben, akkor külső tápkapcsoló kell, minden cmos, oszcillátor, osztó 24 óránként 1 impulzusra osztva az oszcillátor jelét, az impulzus egy bistabil oszcillátorra, ez egy fettel rákapcsolja a delejt az unora. Aztán amikor az uno végzett, elmenti a változókat eepromba, visszabillenti a bistabilt, ezzel megszünteti a saját tápellátását, és a rendszer vár a követlező 24 óra múlva jövő impulzusra.
-
-
adatfalo
senior tag
Köszi!
Abban van tapasztalatod, hogy hogyan lenne érdemes ezt a napi 1x-i bekapcsolást elvégezni? Találtam már időzítős reléket, illetve gondolkoztam már RTC modulon is, de nem tudom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, sajnos az arduinonak nem olyan jó az energiagazdálkodása, mint mondjuk egy ESP-nek.
-
_q
addikt
válasz
adatfalo #9704 üzenetére
Szia. Én is napelem után vadászok. Mivel csak napi 1x kapcsol be a rendszered, így szerintem simán tudja tölteni a napelem az aksit és nagyon komoly napelem se feltétlen szükséges.
Ettől függően 5 V, 1 W tudja 200 mA-el tölteni az aksit, hozzá egy 18650-es 2-3000 mAh aksi, illetve egy TP4056-os áramkör amihez van védő áramkör a panelen. Valami ilyesmi mentén indulnék el, attól függően mennyit fogyaszt a rendszered. -
adatfalo
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy olyan (öntöző) rendszert építeni, ahol napi 1x kapcsol be az arduino, lefut a program,(ha száraz a föld bekapcsol egy pumpa {12V-os vízhűtéses pumpa, de már az 5V arduinora kötve is elindul} pár mp-re) majd kikapcsol/alvó-módba-ba kapcsol, mindezt úgy, hogy egy akkuról üzemeljen, amit napelemmel tartanék mindig feltöltve.
A pumpát relével kapcsolgatnám ki-be. Legnagyobb homály számomra a tápellátás úgy, hogy ne merítse/vagy csak minimálisan az arduino az akkut napközben.
Szerintetek ezt hogy érdemes megcsinálni?
-
tibi-d
tag
válasz
csubuka #9687 üzenetére
Az én projektem úgy fog kinézni, hogy a riasztó része lesz egy Nano (ki akarom hagyni a kezelő egységet), és a GSM modul egy gyári kivitel. A DSC riasztókat a tudásukhoz képest drágának találom, ezért hanyagoltam a megismerésüket. Nálam a SATEL vált be. Relatíve olcsó, laptopról könnyen programozható, és még nem volt vele problémám. A DSC is, mint minden riasztó 12V jelszinttel dolgozik, és rend szerint a test az aktív jelszintje. Ha Arduino-ra kell jelet küldeni, mindenképpen jelszint illesztés szükséges ( opto, relé, feszosztó, stb).
-
csubuka
addikt
válasz
fpeter84 #9689 üzenetére
Köszönöm szépen az elemzést!
Mélyebben beleásom magam majd a rendszer működésébe, hogy mi is a valós tényállás. De ez alapján legalább tudok majd keresni, hogy hogyan kéne mégis.
(#9695) Janos250: Köszönöm szépen Neked is! Eddig ott vagyok, hogy megállapítottam a típust. A vezérlő egy DSC PC1616H. Azt kéne, hogy ha eldönti, hogy riaszt, akkor SMS-t küldeni. De mondjuk, ha a beltérinek meghal az akksija (és áramszünet van), akkor is riasztás van amúgy, ami miatt meg begerjednek a szomszédok, ha pl nyaral az ember. És ilyenkor is jó lenne erről tudni, hogy egy segítő embert beszervezhessünk ennek elhárítására. Így lehetséges a legjobb lenne a sziréna megszólalására triggereltetni az SMS-küldést.
Belenéztem ugyan a dokumentációjába egyelőre a vezérlőnek, de elég hosszú
Egyelőre erre nem biztos, hogy lesz időm, hogy átrágódjak rajta és kiderítsem hogy a legcélszerűbb sima "digital input"-ra valamilyen módon bevinni azt, amikor megszólal a sziréna.
*Kicsit okosodnom kell még, hogy a vezérlő panelon mi történik azért, mert ahogy fpeter84 írta a 12V-os szirénához több hardveres építés kell, hogy az Arduino/(ESP vagy akármi más) oda kapcsolódhasson.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szuper áron dobozos új Asus Vivobook Pro /i5-11300H/16 GB/512SSD/3K OLED
- Dobozos új Lenovo Ideapad Slim 5 Laptop /R7-7730U/16 GB Ram/512 SSD/14" FHD+ OLED/ Garancia16 hónap
- Dell Inspiron 15 3530 /13.gen i7-1355U/16GB/512 GB SSD FHD Garancia
- Kihagyhatatlan áron DELL XPS 13 9310 4K /i7-1165G7/16 GB Ram/512 GB SSD/ IPS
- iPHONE 14 128GB STARLIGHT .:FÜGGETLEN:..:BONTATLAN:..:1év:.
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest