- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- BIOS frissítés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
zsolti_20 #10797 üzenetére
Hát egy 9V elem jó ha 800mAh-t le tud adni, ráadásul abból egy csomót maga a konverter fog elpazarolni.
Egy pár, illetve inkább 3db AA elem vagy ceruza akksi több mint 3x ennyit bír. Az a kérdés, hogy a rádiónak mennyi az áramfelvétele és hajlandó-e működni 5V alatt, mert 3db új AA elem konverter nélkül 4,8V-3,3Vig fogja ellátni a cuccot, 3db AA ceruza akkumulátor mondjuk 4,2-2,4V közt. Maga a kontroller 3V alatt is működik (kisebb órajelen 1,8V-ig is, mint azt tegnap megtudtam)
t72killer: ki mondta, hogy baj van vele?
-
-
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek! Ha elemről/akkumulátorról szeretnék üzemeltetni egy arduino nano-t, abban az esetben helyes ez a bekötési rajz? kép
Ha esetleg USB-n szeretném csatlakoztatni az arduinomat akkor nem elsz semmi gond, hogy közben ott lóg rajta egy 9v-os elem?
-
fpeter84
senior tag
válasz
szuszinho #10791 üzenetére
lévén hogy az ali/ebay tele van a típussal, így jócskán van rá esély hogy hamisítják is a rizsföldiek - sajnos a népszerű termékekre adódó nagy igényt gyakran meglovagolják a zavarosban halászók is... ha látod rajta ezt a huplit, akkor valószínűleg védett - bár az igazán pofátlan hamisítványon akár ez is lehet kamu:
igazán biztos csak akkor lehetsz benne, ha megbontod a zsugort és alálesve látod a kis elektronikát... de ha teszel rá egy védett TP4056 kapcsolást plusszba, azzal bajt nem csinálsz biztosan
-
fpeter84
senior tag
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A "hagyományos" arduino-k, vagyis az atmega328 (és kistesói) lock fuse bit-jei nem teljesen egyértelműek számomra... Arra van lehetőség, hogy ISP-vel vagy szoftverből ne lehessen visszaolvasni a tartalmát, de a bootloader képes legyen frissíteni a firmware-t?
@szuszinho: túlmerítési védelem vagy van egy liion/lipo akkun vagy nincsen... Ha 18650-es cella, akkor ha valami márkásabb megbízható forrásból akkor a datasheet-ben benne lesz hogy protected e vagy sem, vagy a méretéből lehet totózni - a védettek egy hajszállal hosszabbak szoktak lenni, illtetve a zsugorfólián lehet egy kis hupli a negatív sarka előt a vékony ráépítés miatt. Ha egyéb csomagolás, akkor szintén a kivezetések környezetéből lehet tippelni, de biztosra akkor mehetsz ha megbontod kicsit - ha közvetlenül a fémházból jön ki a vezeték akkor nem védett, ha bármi sorba van kötve a negatívra akkor védett lehet... Ha pótolni kell a védelmet, akkor pl ez, vagy a legjobb választás egy ilyen kapcsolás, és akkor egyben töltőt is kaptál hozzá... Akkutól is igényektől függően esetleg az RPROG ellenállást érdemes lehet lecserélni rajta, mert általában 1A-re lövik be a kínaiak, ami nem feltétlenül szolgálja az akku tartósságát... A BOD-ot 8MHz vagy alatta én 2.7V-ra állítanám, mert kb itt úgyis letilt az akku védelme...
-
szuszinho
őstag
Az 1 MHz bootloaderrel megváltoznak a fuse értékek és a BOD is. A BOD teljesen kikapcsolható, de én 1.8V-ra állítom. Így mehet a VCC-re az akku. Szerencsére a szenzor és a rádió is működik 3V alatt. Már csak a kisütésvédelem után kell olvasnom még.
-
válasz
szuszinho #10773 üzenetére
Olyan nincs is... 8 meg 16MHz-est látok.
Régebben teszteltem úgy az uno-t (ATmega328), hogy az 5V lábra ceruzaelemeket kötöttem konverter nélkül, és egészen 3V-ig stabilan működött. Szóval ha oda kötöd, működni fog, de ha érzékelők is vannak rá kötve, akkor azok már nem biztos, hogy ezt tolerálják. 4V alatt a 3,3V kimeneten se lesz 3,3V. -
zsolti_20
senior tag
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
1MHz bootloaderes pro mini esetén a 18650-es akkut hova kell kötni?
-
gyapo11
őstag
Ha usb-re dugod, akkor az ic megbeszéli az oprendszerrel a dolgokat, ez tart 2-3 másodpercig és közben villog a led és ezek szerint más lábak is. Nem tudom mit csinál a bootloader, de elképzelhető, hogy amikor megtudja, hogy usb kapcsolat van, akkor is csinál valamit.
Ha nem usb-n táplálod, vagy megszünteted a data lábak kapcsolatát, akkor ez nincs, hanem a sima processzor éledés, de az sem biztos, hogy parazita impulzusoktól mentes.
Van talán valami reset ic, ami ezen segíthet, alapjában a resetet aktív állapotban kell tartani addig, amíg a tápfesz megfelelő feszültséggel stabilizálódik, ekkor fölengedni a resetet, és a lábak bemenetekként indulnak, és bootloader nélkül csak a programot hajtja végre, tehát semmi nem várt impulzus nem lesz. -
Alu
senior tag
-
Vladi
nagyúr
Akkor add az áramot külső tápról. Vagy a véglegesben usb-re tervezel?
Ez kínai klón? Ne tudd meg, mennyit szenvedek én is az olcsó klónokkal, hogy stabil legyen a tápellátása.Ha most jó, akkor hagyd a bootloadert. Milyen szkópod van amúgy? Szerintem oylan, mint nekem, csak én a hantek programjával nem jutottam dűlőre.
Kínai elektronika cuccokat jófogáson nézd meg. VAn olyan dealer, aki nem tesz rá sok hasznot és van készlete is!
-
Alu
senior tag
Megnéztem szkópon a problémás kimeneteket, a tapasztalatom:
- Csak usb-t csatlakoztatva csinálja a prellegést. Olyan, mint ha a gép kommunikálna az arduval, ráadásul folyamatosan rángatja a reset lábat. Ez tart néhány mp -ig aztán indul a program.
- Ha simán külső tápról indítom, akkor sokkal gyorsabban elindul a program és nincs prellegés.Bootloaderrel még nem foglalkoztam, de innentől kezdve nem biztos, hogy van értelme legyilkolni, vagy?
Enabledet újabban beterveztem a kapcsolásba. Alapból tiltva lesz és ardu fogja engedélyezni. Nekem jónak tűnik.Csatolok pár képet:
A kimeneten lévő prellegés egy impulzusa
A reset láb, amikor usb -re csatlakoztatom
(#10761) Gergosz2:
Ez/hasonló itthon is beszerezhető? Sajnos most nincs annyi időm, hogy megvárjam külföldről. -
válasz
t72killer #10765 üzenetére
Ez esetben még mindig ott van az a lehetőség, hogy olyan routert veszel, ami tud egyszerre két wan kapcsolatot kezelni, az egyik a mobilnet, vagy free wifi, a másik pedig a kamera lenne, így mégis csak a routeren keresztül tudnád elérni, pl vpn-en keresztül. Ekkor megint nem kellene a raspberry, mert közvetlenül otthonról tudnál rá kapcsolódni, a többit pedig az attiny elintézi (ki-be kapcsolgatás, exponálás). De akkor még mindig ott van az a probléma, hogy free wifi-re kapcsolódva nem fogod tudni elérni kívülről az egész cumót publikus ip cím nélkül, sőt szerintem LTE modem mögül se biztos, ha NAT-olt.
-
Úgy látszik arról az oldalról lefelejtették
. (ez ugye gopro4, a thieye alapból livestreamel)
Alapból nem tud routerre kapcsolódni, kliensként kell őhozzá kapcsolódni. Kicsit körülnézek, mit tud az openwrt/dd-wrt: lehet egy utazós routerrel megoldható lenne a dolog - persze valami vpn vagy egyéb titkosított csatornán, mert nem szeretném, ha más piszkálná a kamerát... (utóbbi egyébként a <500$-os chinaware IP kameráknál is felmerülő kérdés)
Hogy ne legyen teljesen off-topik a dolog: egy router ugyebár sose fogja tudni bekapcsolni a kamerát, a vezetékes részhez megy majd az arduino. Hogy normál routert szerzek-e be a feladatra, vagy egy raspyból alakítok ki kvázi routert, még kitalálom: a költség kb azonos, viszont egy raspberry pláne rock64 jóval sokoldalúbb, más feladatokat is rábízhatok.
-
Vladi
nagyúr
Pedig ez normális vezérlő, izolált jellel.
Azt nem találom, hogy milyen jelszintet kér.
Mod meglett, 5v. Ez oké.Jó hír viszont, hogy van rajta enabled pin, szal workaroundnak jó, ha ezt kívülről oldod meg. Tehát kap egy tiltást, és cak akkor engedélyezed ha felállt a rendszer.
Sima unóval nem tudod letesztelni? Szerintem még az usb áramforrásod is lehet ludas.
mod: Bootloaderrel is fuss egy kört, amit linkeltél.
-
-
Janos250
őstag
válasz
t72killer #10756 üzenetére
Erről a régi vicc jut eszembe: Lehet-e Svájcban szocializmust csinálni? Lehetne, de minek?
Egy tényleg full HD kínai net IP kamera 7-10 eFt. Annak a programjában benne van a kép küldés, a streamelés, és még rengeteg dolog. Azt rádugod a routerre, és akár Ausztráliából is láthatod. A szabad WiFi streamre használatát felejtsd el! Sávszélesség kell neki. Nekem egy családi házban vannak vidéken ilyen kamerák, és a vezetékes UPC net olcsó verziója van a házban. Az FHD távolról nem megy a kis sávszélesség miatt, csak a 720p. A macera persze az az olcsó kínai kamerákban, hogy a fórumokon nemigen lehet hozzá segítséget kapni, mert a profi telepítők undorral szólnak a kínai kamerákról, ők az igen drága Hikvisiont preferálják, hogy vedd meg tőlük. Nem, mintha a Hikvision nem kínai lenne, de azt kevesen tudják. Egyébként a kezelésük mondhatni ugyanaz, csak legfeljebb más sorrendben vannak a menü pontjai, és más a nevük. Persze biztosan megbízhatóbbak a drága kamerák, kinek mi kell. Az olcsó kamerák elismerten Huawei (Hisilicon nevű leánya) által gyártottak, a drágákról meg általában titkolják az tényleges eredetet. Vajon miért?
Összefoglalva:
Én olyan megoldást javasolnék, amit erre gyártanak, mert az sem drágább. -
Szépjóreggelt
. A gopro-ra ezt találtam, a hamarosan érkező Thieye t5 edge-re nincs egyelőre ilyen gyűjteményem, de ha megvan a kamera, elvileg azt is ki lehet nyomozni.
"Command center" szerepbe leginkább raspyt tudok elképzelni a rugalmassága miatt (pl ha befuccsol a http-s módszer).
-
válasz
t72killer #10756 üzenetére
Az a baj, hogy egyszerre akarsz mindent is.
Amit most leírtál, azt valószínű legjobban tényleg raspberry-vel lehetne megoldani, de nem azért írom itt a raspberry-t, a raspberry topikban meg az arduino-t, hogy szivassalak.
Az attiny felesleges redundancia lenne a projektben, mert az esp simán tudná vezérelni a gombokat és wifi-n keresztül http parancsokat adni. Ahogy én csinálnám: egy routert beállítanék repeater módba, ami a környéken fogható free wifi-re csatlakozna, erre kapcsolódna a kamera és az esp is, így nem kéne két hálózatot kezelni. Az esp szerintem képes arra, hogy 4Mbyte-os jpeg-eket leszedjen a kameráról és továbbítson, ha tényleg http parancsokkal ezt meg lehet oldani (az esp szakértők majd kijavítanak, ha tévedek), ez esetben viszont nem világos, hogy ha már a kamera a netre van kötve, miért nem próbálod otthonról a neten keresztül letölteni a kameráról a képeket és az esetleges videó streamet?
A kamera vezérlésről http protokollon keresztül tudsz leírást adni? -
válasz
Janos250 #10734 üzenetére
Az esp8266-al kapcsolatban rögtön itt a mélyvíz
. Azaz, a távoli kamera projektemhez nem csak szimpla kikapcs-bekapcs megoldást, de komplett vezérlést és adattovábbítást (streaming vagy fájlfeltöltés) is szeretnék varázsolni.
Ezt különösebb programozási tudás nélkül le lehetne rendezni pl egy izmosabb Rock64+android+kameraapp segítségével, érdekelne, hogy tisztán arduinó alapon megoldható lenne-e a darabonként 3-4megás fotók, horribile dictu fullHD live streaming feltöltése? Azaz összedobható-e egy eszköz, ami az egyik oldalról a kamera AP kliense, a másik oldalról pedig az alkalmasint elérhető ingyenwifihez, vagy a backupként üzemeltetett LTE-hez kapcsolódik és az egyiken bejövő képi anyagot teljes tömegében át tudja tolni, azaz effektíve routerként/bridge-ként funkcionál?
-
Alu
senior tag
Próbálok mindenkinek válaszolni:
Vladi:
A vezérlő. Az egyik nano HEStoreos, a másik Ebayes. Mindkettő utángyártott, CH340G -s típus. Az áramforrásom ardunál sima usb, vezérlő külső 24v tápról ment.
Én konkrétan erre a jelenségre eddig nem is figyeltem, de nem is rémlik, hogy lett volna ilyen.aryes:
Ha jobban belegondolok szerintem külső ellenállás esetén is ugyan úgy ugrálna, mivel nem a kimenet lobog, hanem a kimeneti tranzisztorokat vezérlő láb. Azt a lábat kéne földre húzni. Egyébként úgy emlékszem már próbáltam a kimenetet földre és tápra is húzni, de ugyan úgy csinálta.
Említetted a nagy puffert. A végső kapcsolásban szerepel egy 2200uF elkó és egy 100nF kerámia az 5V -os ágon szűrésként. Bár sok esélyt nem látok rá, de hátha pozitív hatással lesznek a problémára.gyapo11:
Jó ötlet, de nagyon bonyolítaná az áramkört, ráadásul így is helyszűkében vagyok.Gergosz2:
ISP programozást egy másik nanoval is meg tudom valósítani, csak helyesen kell összekötnöm a két boardot a megfelelő passzív alkatrészekkel kiegészítve, feltölteni a programozóra a megfelelő kódot, majd ide -ben a programozónál az Arduino as ISP -vel töltöm fel a saját kódomat?Egyébként most néztem, hogy IDE -ben újabban lehet választani az alaplap kiválasztásánál, hogy atmega328P vagy atmega328P (old bootloader) az eszközöd. Én utóbbival csináltam. Lehet, hogy ez a gond?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Celsius H770 15.6" FHD IPS Xeon E3-1505M v6 M2200 32GB DDR4 512GB + 1TB HDD magyar vbill ujjlolv gar
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest