- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Riasztó topik
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Pacy
aktív tag
-
Attix82
addikt
válasz
dergander #21271 üzenetére
Igen és azért akad a Diablo3 egyes pályákon mert kevés hozzá a 4,4Ghz 2600K + 290es VGAm
....az összes Blizzard játék ilyen.
Csak annyit kell megnéznie a kollégának a wowba , hogy a VGA kihasználtság mennyin áll.
GPU-z felrakja és nézi....tuti különbség lesz a 2 gép között.
-
Doom83
tag
-
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
dergander #19620 üzenetére
Nem ez a lényeg. A Battlefield 4 elég sokat változott azóta amióta megjelent. Az EA-t támadták, hogy nagyon befolyásolják a drivert, ezért eldöntötték, hogy kiszállnak ebből a csatából és a gyártók igényeihez állítják a programjuk működését. Tehát DirectX alatt az AMD és az NVIDIA dönt arról, hogy nagy fps-t vagy alacsony késleltetést akarnak. Ők is számolnak el vele.
Az AMD-t ez nem érdekelte, mert úgysem DX-en játszanak a felhasználóik. Az NV viszont öt képkockára növelte a késleltetést és ma ehhez kérnek optimalizálást. Ezzel az történik, hogy maga a motor előbb kiszámol öt jelenetet, azokhoz összegyűjti az API parancsokat és filter után ezek mennek a drivernek, majd a elkezdődik sorban az öt jelenethez tartozó képkocka számítása. Közben jön a következő ötös és így tovább. -
Cseneles
őstag
válasz
dergander #19284 üzenetére
KB az utóbbi 1 évben vagy 3* volt Crossfire, kedvtelésből, kíváncsiságból próbálgattam ezt-azt! R9 szériából is vagy 4 felső kategóriás és számos kisebb kártya járt nálam
Eléggé tisztában vagyok a képességeikkel, felépítésükkel és energia igényeikkel
Ezzel zárnám is az off részét, viszont a fogyasztáson kívül jólenne ha már mást is feltudna mutatni a "Zöld" oldal
Mert a GTX970 teljesítményét hozza már -35000Ft mellett egy 290
Részemről ez itt a lényeg
a GTX980-at is eddig csak 3Dmarkban láttam villantani, játékokban nem igazán jelentős az előny vagy már 100fps+ felett 150K-ért cserébe
-
Cseneles
őstag
válasz
dergander #19278 üzenetére
Igaz éljenek a zöldek
Ezen kívül valami más érv a kártya mellett? Engemet egy érdekel és az nem más mint a teljesítmény kártya választás esetén! De majd légyszi számold már ki mennyivel többe kerül az Nvidia....
és rá fogsz döbbenni , hogy előbb eladod a kártyát mint hogy megtérülne a kevesebb fogyasztásért cserébe kiadott több pént és a kkor a teljesítményről nem is beszéltünk
-
HSM
félisten
válasz
dergander #19256 üzenetére
Hát igen. Mondjuk ha hozzáveszem, hogy az a 70-80W plusszban azért nem a világvége.
Szerintem.
Azt nem szabad elfelejteni, pláne, hogy a Tongát felhoztad, hogy ez a fogyasztás kérdés azért nem olyan egyszerű. Előbb utóbb eljön annak a kérdése is, hogy a felesleges vagy ritkábban használt részeket hajítsuk ki a csipből. Persze, nem csak a tudás rovására lehet faragni a fogyasztásból, de egy fontos kérdés, a Maxwell esetében is bizonyos dolgokat elhagytak, bizonyos dolgokat hozzátettek. A Maxwell-nél pl. ordító, hogy a megosztott LDS méretén nagyot spóroltak, ami miatt DirectCompute alatt a sebessége negyede bukó, de majd DX12 alatt jó lesz.Ez pl. egy kompromisszum. Vagy ott a dupla pontosságú feldolgozás, ami gamer kártyába nem kell, de a Hawaii erős benne, mert kell a FirePro verziókba.
A Tongánál azért nem szabad azt sem elfelejteni, hogy bizonyos területeken elég komolyat lépett előre, pl. tesszelálásban majdnemhogy rádupoláz a 290-re, és textúrázásban is elkeni a száját. A 285-ből szándékosan a nyers erőt hagyták ki. Ugyanakkor ha ezt belegyúrják a következő generációs csipjükbe, a 290 nyers erejével, vagy még kicsit többel, az fog szólni.PLussz még ugye a friss tapasztalatok a Tongával, szerintem lesz majd miből csemegézzünk, ha kijön a friss generáció.
(#19261) dergander: Fejlődés az lesz, nyilván az AMD-s mérnökök is törik azért a fejüket.
Gondolok itt a HBM memóriákra, 20nm-re, a Tonga-s fejlesztésekre...
Amennyire tudom, a jelenlegi legmasszívabb architektúra GPU-k terén a GCN, sajnos a tudás ára is a kedvezőtlenebb fogyasztás, de tuti ezen is lehet majd még faragni.
-
Televan74
nagyúr
válasz
dergander #19261 üzenetére
Lehet akármennyi a 290(X) fogyasztása,ha az AAA konzolport címekben gyorsabb lesz a felépítése miatt.És még nincs itt a következő generáció.
Sajnos az eltolt fejlesztési és kiadási idők miatt nincs értelme már az összehasonlításnak.A Kitgurun olvastam minap egy cikket,ahol ha jól értelmeztem,meglepte az AMD fejeseit az NV kártyák jó teljesítmény/watt arány.De nem paráznak mivel a bíznak a játékaikban,hogy eladják a kártyákat.A másik érdekesség amit írtak,hogy a kerekedők sem csökkentették a megrendeléseiket az AMD -s termékekre.
Hozzáteszem az iPonba, sem fogynak már el olyan gyorsan a 970 -s kártyák.Tehát semmilyen pánikszerű menekülés nincs az AMDs kártyáktól.
-
Televan74
nagyúr
-
daveoff
veterán
válasz
dergander #17319 üzenetére
Lesz még itt más is a Tongán kívül. Egyébként engem a fogyasztás teljesen hidegen hagy, egy előnyét látom, hogy könnyebben kordában lehet tartani a hőmérsékleteket. De egyébként ennek ellentmond a 980, mert a tesztek alapján az sem sokkal hűvösebb, mint egy 780ti, mondjuk nem tudom milyen fesz.-el mennek az új kártyák.
-
daveoff
veterán
válasz
dergander #17312 üzenetére
A 970 szerintem mindenkit meggyőzött, kíváncsi vagyok erre mit lép az AMD, ha egyáltalán tud rá lépni valamit. Most feladta a leckét rendesen az NV ezzel a kártyával, kellemes csalódást okoztak szerintem mindenkinek.
Az a durva, hogy egy ilyen kártyából képesek voltak ekkora teljesítményt kicsikarni, ilyen alacsony fogyasztás mellett, és az ára is teljesen elfogadható.Mondjuk 290/290X-ről nem érdemes váltani rá...
-
HSM
félisten
válasz
dergander #16971 üzenetére
Szerintem ez a lehető legjobb irány. A fogyasztás jóideje ez a csúcson, 200-300w. Ugyanakkor ahogy írod, a referencia hűtés hangos és meleg, a nyitott hűtők meg drágák és befűtik a gépet. Szerintem zseniálisan jó ötlet kompakt vizet tenni rá, ami halk, nem fűt a gépbe és erős is.
(#16975) ÁdiBá: Tökugyanaz a hűtő felépítése Nv vonalon is. Csak ott kisebb a fogyasztás, így bírja. Ahogy a 7970-el se volt baja ennek a hűtőnek, ha nem volt széttuningolva.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
dergander #16971 üzenetére
Azért ezt nehezen tudom elhinni hogy a túloldalt megtudják oldani a hűtést.
Referencia hűtőjük messze tökéletes még tuningra is. GTX780Titaniumról beszélek.
Jó lenne ha az AMD seggbe rúgná a hűtő cég kivitelezőjét.
Biztos vagyok benne hogy nem ők csinálják rá a hűtőt, csak kiadják valakiknek melóba.... -
HSM
félisten
válasz
dergander #16812 üzenetére
Teljesen logikus és világos magyarázat van rá, amit már kismilliószor, csomó topikba leírtam, és nem fogok mégegyszer. Egyedül a számítógépek processzorának és a feladatkezelő működésével kéne tisztában lenni.
Más oldalról nézve, a PH teszt alapján semmi hátránya Tomb Raiderben az FX-eknek, még 1280-as felbontásban, butított grafikán sem.
[link].
-
mcwolf79
veterán
válasz
dergander #16790 üzenetére
Lehet rosszul emlékszem, de nem úgy volt ,hogy skippelik a 20 nm-t,mert nem hoz annyit, hogy megérje "vesződni" vele? És hogy majd a 16 nm-re ugrás lesz igazán nagy lépés a fogyasztás és hőtermelés terén
Vagy lehet nem skippelik, de nagy fejlődés nem lesz.
Mintha ez rémlene
-
zimi1991
aktív tag
válasz
dergander #16621 üzenetére
Feltettem az új drivert és így eszméletlen módon megnőtt az fps két kijelzővel!Gyakorlatilag 20-30 fps-t nőtt!
Sőt az új driverben sokkal jobban testre szabbható az eyefinity.
A crossfire hez kell valami különleges alaplap?
Úgy értem a maximus gene vel menne hiba nélkül? -
BullKoxa
őstag
válasz
dergander #16449 üzenetére
Ettől a hsz-től ovassd lefele majd. És gondolom ami a 280/ 280X-n van venti az egy az egyben ment a 290/290X-re is . Nem hiszem hogy a ventiken fejlesztettek volna valamit amik a 290-s szériára mentek..
-
-
-
HSM
félisten
válasz
dergander #16057 üzenetére
Szerintem az egy hsz-el feletted hivatkozott listámon szereplő kártyák ésszel megválasztott beállításokon alkalmasak halk, jó hőfokú működésre.
Gondlok itt 1000 és 1100Mhz közötti GPU-órajelre.
Még a WF3 kártyám is tök halk maradt 825Mhz-re belőtt órajelen a legnagyobb hőség és legdurvább terhelés mellett. Én inkább melegben visszaveszem, most hűtéscserére nincs pénz, így is becsületes a teljesítménye. -
ÁdiBá
veterán
válasz
dergander #15831 üzenetére
Egyszerű a képlet kikell dobni a kártyát belölle.
Ebbe a gépházban két darab GTX780Ti SLi ment szépen, referenciássak.
Ez elött HAF 932 házam volt.
De nem kell már monstrum ház, hat millió hűtővel.
Maradok egyenlőre oldal nélkül klimás szobába.
Remélem a következő szériának a referencia hűtése megfelelő lesz, ha nem, akkor megint nvidiát kell vásárolnom. -
Cseneles
őstag
válasz
dergander #15546 üzenetére
Hat ez valtozo, h ki mennyit szan ra...de ami kell hozza az egy kompakt viz es egy lehetoleg jobb minosegű vrm borda! Ez ha boltban veszed igen konnyel utheti a 25000ft-ot, apron ha makod van egy asetekbe belebotlasz kb 7000-ert!
Felrakni ahogy latom nem nagy ordongoseg...aCorsair H50 gyari intel lefogatojara kell furni 4 jukat, h fel lehessen rogziteni a Gpura. Kell meg kb 6db csavar ami fillerek es kesz is
Bar ezt s karit en igy vettem de roppant egyszeru es ami szamomra fontos, h csendes es nagyon hatekony!!!
-
HSM
félisten
válasz
dergander #15560 üzenetére
Nekem is ilyen lenne, komolyabb, V-sync OFF terhelésen 30 fokos szobában, ezért hajtom 825/1250-en. Ott remekül meghűti a WF3, halkan. Alapon, 950/1250-en is még bírná szerintem 70%-80% körüli ventivel 90 fok alatt, de az én fülenmnek 3000rpm felett nem tetszik.
A tuningnál nálam jobb időben is erőlködős volt a hűtő, nem is erőltettem. Viszont jobb időben szépen meghűti a 950/1250-et is.
-
HSM
félisten
válasz
dergander #15189 üzenetére
Hohohó, de még mennyi köze van...
Az paraméterezi az egészet. Amúgy ugyanaz a helyzet, mint régen, csak nem az északi hídban van a PCI-E vezérlő, és egy busszal a procihoz kötve, hanem a prociban van, és azon belül egy busszal rákötve a többi részre.
Ugyanúgy a BIOS paraméterezi, a vezetékelés is továbbra is a lapon van, a csatlakozó is...
-
HSM
félisten
válasz
dergander #15106 üzenetére
Nálam is nagyon szenvedős a hűtés 1040Mhz körül, írtam is jópárszor. Jóidőben 950-en még szépen meghűti, de a kánikulában vagy V-sync ON, vagy 825/1250Mhz órajel beállítása a megoldás, hogy a 80 fok körüli GPU-t tudja 3000RPM alatt. A feszt ugye magától leveszi a 825-nél. Én anno MX4-el pasztáztam újra a 7950-em, kb. 2 fokot hozott, bár ott igen szép volt a gyári pasztázás is.
-
Chapel
addikt
-
Cole86
senior tag
válasz
dergander #14859 üzenetére
Nálam 90% asic-al sem volt valami acélos darab az r9 290es asus dc2-es, alacsony volt a fesze és vitt 1030-1040mhzet azt kész.. (annyira hűvös darab sem volt, nem ájultam el tőle, de tuningban lehet jól ment volna feszelésre, azt már meg sem néztem 80+ hőfokoknál, igaz melegben)
Szvsz az asic quality max jelzés értékű ,de ennyi.
-
Chapel
addikt
válasz
dergander #14844 üzenetére
Őőőő...ezt most nem értem.
"csak reklám az egész hogy ilyen olyan csicsoma lesz a játék"Ez most hogy jön az app-hoz? Nekem azt írták pár hsz-el lejjebb hogy érdemes használni, mert akkor váltogathatom ugye a profil módokat. (silent, oc stb). Bár igazából msiab jóbarátom
(#14843) CsonkaImo
-
-
HSM
félisten
válasz
dergander #14695 üzenetére
A ventilátorok száma egy dolog, a hűtés hatékonysága a VGA környékén egész más. Nekem is jobban hűt az "új" SilverStone házam 2db 18cm-es ultrahalk ventijével, mint az előző házam 3db 12-es és egy 14-es ventivel.
Már egy húzott 7950-el is, nemhogy 290-el, ami jóval torkosabb.... [link]
850-900 körül ár szépen elvan.
Én BF3-ban 825-ön hajtom, úgy nagyon kellemes [link], de alapórajelen is még szépen elvan 950-en: [link]. Bár ebben a nagy melegben egy BF3 V-sync OFF-on így már azért elég jól meghajtja, lehet majd lövök arról is egy képet.
-
HSM
félisten
válasz
dergander #14691 üzenetére
Nem ártana a VRM-et is monitorozni, az is tud melegedni ám.
Javaslom a HWiNFO-t, az tud is rivatuner OSD-re kiírni, pl. VRM hőfokot is.
Amúgy nem akarlak zavarni, de szerintem nem fogja így sokáig húzni az a szerencsétlen kártya, főleg a ventije pár hónap alatt is teljesen gallyra mehet, ha rosszul szellőző házban hajtod maxon. Ezek a nem éppen csúcsminőségű siklócsapágyas ventiknek két nagy ellenségük van, a meleg környezet és a magas fordulatszám, és nálad mindkettőt megkapja. -
HSM
félisten
válasz
dergander #14687 üzenetére
Persze, ha eléri a hőfok limitet, ami a CCC-ben állítható, akkor elkezdi visszavenni az órajeleket.
100%-os ventivel 92 fok nagyon durva, nálam a furmark sem melegíti fel ennyire 26 fokos szobában, szerintem ott nagyon rossz lehet a házad szellőzése a kártya igényéhez képest. [link]
(#14688) GeneraL_XTX: Hát igen.
Bár sajnos felfelé sokkal nehezebb "megjósolni" a csip igényét, mert ott már nagy a szórás, nomeg azt nem is tesztelik a gyárban. Én megmondom a frankót ennek is nagyon örülök, tuningra meg ott a +offset.
Bár a legprofibb az lenne, ha BIOS-ba lehetne írni az egyes órajellépcsők feszét valami AMD utility-vel.
-
HSM
félisten
válasz
dergander #14685 üzenetére
Ahogy néztem, nálam a Giga WF3-on a ventiprofil az eltérés, és hogy a csendes BIOS-ban van lehetőség megadni a maximum megengedett hőfokot CCC overdrive-ban, míg a másik módban inaktív a hővédelmi limit.
De ezt nem szerencsés a referencia 290X módjaival keverni, ott mást jelentenek ezek, más a különbség is. Amúgy a WF3 Gigáknál "Silent" és "Performance" módnak van nevezve, gondolom, pont ezért. -
Asbee
veterán
válasz
dergander #14629 üzenetére
Nekem Hynx. Nincs már szerintem olyan nagy jelentősége. Elpidára talán kicsit kényesebb a memória vezérlő, ami ugye elvileg javítva lett, de eléggé kiszámíthatatlan a memória tuning.
(#14631) dergander: FPS-ben nem fogsz különbséget találni. Nyilván nincs sebességbeli különbség közöttük azonos órajelen. HSM kollégának pl elpidás és ha jól emlékszem megy neki szépen a tuning vele. A régi gigám is elpidás az 50mhz körül már BS-t dobott, azóta Joshi-nál van nem tudom ő próbálgatta-e újabb driverekkel. Szóval ez a memtuning kicsit lutri, de ha nem benchelsz nem is kell hozzá nyúlni
(#14633) Attix82: Lightning az nem arra született, hogy nincs értelme bármilyét húzni amit lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- iPhone topik
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- Samsung S22 Ultra 12/512GB Szép Állapot! 6 hó jótállás!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest