Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Nyúltáp

senior tag

válasz bokrosolajos #5222 üzenetére

szevasz, 1 het utan egyltalan nem rossz ez.

1.: segitene ha leirnad milyen fenyeket hasznaltal, vagy egy max viewport screenshot, annak hianyaban csak tippelni tudom, hogy egesz jelenet bevilagitasara egy gyenge target lightot hasznalsz + spotok a lampakbol.
    Amugy ejszakai jelenetet bevilagitani a legnehzebb, eleg eros kezdes:)
    Nade hogyaszongya: eloszor is minden ojjektnek adj vmi semleges szurke anyagot(render setup/vray/global switches/override mtl: none-ra bokve valasszd ki alap vraymtl-t, igy megmaradnak anyagaid, csak renderkor mindegyiket felulirja a megadott materiallal.
    Ha megvan, johet kis elmelkedes. Milyenek is a fenyviszonyok ejszaka, honnan milyen feny vilagitja meg a jeleneted?
    Ha semmilyen mesterseges fenyforras nem lenne jelenetben, az egyetlen termeszetes fenyforrasod az egbolt lenne.Kezdjunk ezzel.
    Az ejszakai egbolt messze nem fekete, a csillagok es a hold gyenge szort fenyt bocsatanak ki magukbol, ami ha enyhen is ugyan, de megvilagitja egesz jelenetet. Mivel a feny nagyon szort, nem alakulhat ki semmilyen eros arnyek, csak alig lathato elmosodott pacak. Legegyszerubben skylight-al szimulalhato az effekt. Sasszezz render setup/vray/environment/GI environment (GI) override-hoz, pipa be mellette. Alaperteknek egy vilagoskek szin van megadva, ami fasza barmilyen nappali jelenethez, de nekunk ejszaka kell.
    Bokj None-ra es valasz ki egy gradiens map-et, nyisd meg material editort es huzd a gradient-ed egy ures gombre anyagszerkesztoben. Igy hozzafersz a tulajdonsagaihoz. Gradient parameters alatt lesz harom color szelektor. Lenyegeben ebbol a harom szinbol fog neked a vegen kikeverni egy folyamatos szinatmenetet.
    Color 1-nek adj meg egy sotetkeket ( en ezt hasznaltam R:0 G:26 B:71)
    color 2 picit vilagosabb pasztelkek(R: 30 G: 37 B:92)
    Color 3 paszteles lila (R: 146 G: 101 B: 134)
    A sotetkek az egbolt horizont fole eso reszet reprezentalja. Menj csak ki egyszer este es figyeld meg fenyviszonyokat, mesterseges fenyforras nelkul mindennek sotetkekes arnyalata lesz, ez az ejszakai egbolt altal kibocsajtott feny.
    Lila pedig a jeleneted varosi mivolta vegett kell. Mikor egy varos mesterseges fenyei osszekeverednek az egbolt sotetkekjevel a horizont kornyeken, egy ehhez hasonlo lila jon ki vegeredmenyul.
    Hogy lassunk is vmit, lodd be GI-t (global illumination)
    Olvass utana neten, hogy miisez, hosszu lenne leirni de azert diohejban: GI nelkul render engine nem szamol a feny szorodasaval, tehat lampabol kilo egy fotont, es amint az eltalal vmit, kiszamolja mekkora mertekben vilagitja meg eltalalt feluletet, aztan foton torlodik. Valo vilagban a foton lepattan a feluletrol, es csokkent energiaval ugyan de tovabbpattog egeszen mig teljesen el nem hal.
    Natehat render setup/indirect illumination/indirect illumination(GI)/ On mellett pipa be.
    Most csak leirom beallitasokat, mit hogy lojj be, neten rengeteg tutorial van temaban, mi mit jelent, hogyan erdemes allitgatni.
    notehat: Primary GI engine: Irradiance
    Secondary GI engine: Light cache
    Irradiance map ful alatt tesztrenderekhez allisd at presetet low-ra vagy mediumra(idosporolas), majd vegleges renderhez lodd vissza high-ra.
    En meg beszoktam loni Show calc. phase-t es show direct light-ot, igy szamitas kozben is lesz mar nemi elkepzelesed vegleges renderrol, ha nagyon szar

vmi, nem kell vegig varnod rendert, hogy lass is vmit.
    Light cache ful alatt tesztrenderekhez subdivs lemehet 800ra es ugyanaz a ket checkbox melle pipa (show calc phase, direct light)
    No, torolj ki minden fenyforrast jelenetbol render setup/vray/global switches/ default lights mellol pipa ki, aztan tenyerelj ra renderre.
    Ha minden oke vmi ilyesmit kene kapnod

Kep01

Ha megvan johetnek mesterseges fenyek, en utcai lampakhoz target spot-ot hasznaltam. Lodd be hogy vessenek arnyekot (shadows melle pipa), arnyektipust

meg allitsd at shadow map-rol vray shadowra. Spotlight parameters ful alatt hotspot/falloff ertekkel tudod allitani, hogy mekkora teruletet vilagitson

meg, aztan milyen hamar haljon el a fenye (amugy itt a valasz a 2es kerdesedre) nalam hotspot 50 fallof pedig 120, de ez nyilvan jelenetfuggo, azert

aranyokat lelesheted, lenyeg, hogy jo nagy falloffja legyen fenynek. Vegul vrayshadow parameters alatt pipald be area shadowot
    Tobbi helyen vray light-okat hasznaltam epueleten belulre 3 sphere, minden egyes ablak ele egy, az ablakkal megegyezo meretu plane(hogy felerositsem a

epuletbol kiszorodo fenyt), aztan benzinkut tetejere meg 5 plane. Vray lightokat amugy create panel lights ful alatti legordulo listabol vray-t

kivalasztva talalod. Ha raklikkelsz vraylightra, jobb oldali panel tetejen tudod valtogatni milyen formaju legyen (plane/sphere/dome). Alapbeallitas

erossegre(multiplier) 30, ami rohadt eros, en 1-3 kozotti ertekeket hasznaltam. Masik fontos atallitanivalo vraylight tulajdonsagainal az options alatt

nyomd be pipat invisible mellett, amugy latszani fog fenyforras alakja rendereden.
    No igy diohejban ennyi, itt egy screenshot viewportrol

Kep

Itt meg vegleges render kis fotosop huszarkodas utan

Render

Benzinkut tetejen korbe, ill. toltoize tetejen vraylight anyag van, igy a modell maga bocsajt ki fenyt.

2.: Elso reszere mar valaszoltam, masodikat annyira nem ertem, mer AA-val semmi gond sincs, ha arra gondolsz, hogy miert reces az arnyek masodik linkelt

kepen a toltoize mellett, akkor azert, mert a fenyforrasod tulajdonsagainal shadowmap nem eleg nagy felbontasu. fenyre klikk aztan jobb oldalt Shadow

map params alatt noveld meg size-t

3.: Kivant effektet DOF-nak hivjak (Depth of Field) Render engintol fugg merre hogyan kell beloni, de mindig kamera tulajdonsagai kornyeken lesz.
    Vrayben render setup/vray/camera ful, aztan depth of field alatt on. Beallitasokkal jatszadozz el.

Jaigen hozzaszolasbol ugy szurtem le vrayt hasznalsz, azert lett ilyen vray specifikus.
    Amint latod amugy nem minden a technika, eleg kemenyen utana kell nezni hatterinformacioknak, hogy megfeleloen tudd hasznalni a technika alltal

radruhazott kepessegeket :)
    Ajanlom figyelmedbe: Szinelmelet, kompozicio, barmilyen irodalom fenyrol es arnyekrol.
    Kezdesnek plo nemrossz atragni mondjuk ezen magad
    [link]

Új hozzászólás Aktív témák