Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- VR topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Ami Kínában OnePlus Pad Pro, az errefelé mégis csak Pad 2 lett
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcee
addikt
válasz
Menthirist
üzenetére
(tapasztalatom szerint szemmel látható teljesítménycsökkenés nincs játékok alatt)
-
Hát az nem fog ártani... Mert ugyebár a kocsi UltraHighPoly lesz

És néha már most gondok vannak, amikor Látszik az alap modell mellett a SmoothProxy változata is, és amikor mozgatom az eredeti vertexeit... Akkor néha már lassú...
Akkor neki is vágok majd, ha megtalálom a drivert...
Amúgy cserélgetnem kell majd mindig: játékokhoz hogy szuperál? Nem kell durvához (legyen CS, meg UT2004 meg ilyenek...) -
tgabi
tag
Hali!
Köszi a válaszokat, tehát akkor sokra nem megyek az átalakítással. Akkor marad a gyorsabb proci választás.
THX
Üdv. -
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
nem rossz, főleg a kerék tetszik.
Vga átalakítással, meg annyira mész, hogy köbö 2x több face-t tud megjeleníteni a viewportban, szóval ha nagyfelbontású modellekkel dógzol, akkor nagyon is jó. Teljesítményben meg szerintem hozza simán egy normál firegl 75-80%-át. -
... Én most gondolkodom rajta, hogy leszedem a vidkarimat FireGL T2-vé alakító drivert... Persze sose lesz olyan, de ha félig olyan lesz, akkor már jó...
Más... Doglozgattam most a BMW-men, amíg senki nem ér rá a programunkkal foglalkozni
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Nyúltáp
senior tag
nVidiával használj inkább opengl-t, jobban szereti.
-
indigo
aktív tag
Hali!
Ha azt akarod elérni, hogy a videókari számolja ki a képed (renderelje), akkor sehogy. Erre vannak speckó vidkarik/renderelőkarik. Ellenben ha azt akarod, hogy a szerkesztéskor az ablakodban megjelenő képet ne a proci számolja, hanem a vidkari, akkor Preferences menü->View fül (talán, nem vagyok MAX közelben) és kiválasztod az OpenGl-t vagy Direct3d-t a Software Z-Buffer helyett, restart MAX, Enjoy! -
passz
-
tgabi
tag
Hali!
Sikerült softmoddolnom Quadro4 700XGL-lé az FX5600-as kártyámat. Az lenne a kérdésem hogy 3DS Maxban hogyan lehet belőni hogy a vidkari végezze a munkát és ne a proci?
Kösz a segítséget!
Üdv. -
Ma volt egy műsor a Discovery-n a driftelésről, és megint megjött a kedvem heggeszteni a BMW-met... olyan 3,5-4 óra alatt meg is csináltam a motorháztető nagyrészét
Hogy mennyit tököltem azzal, hogy nurbs-ból kialakítsam... és rá kellett jönnöm, hogy mennyire nem értek a Nurbshoz, vagy csak nem lehet megcsinálni vele egyszerűen... Szal 1,5 órás szenvedés után hagytam a fenébe, és csak poly-ból megcsináltam (2,5 óra alatt)
Így hajnali 2:50-kor fáradt vagyok, hogy folytassam
De holnap fogom...
Ja a képek közül az első a nem smooth-olt, a második a smootholt... Azt hiszem
Nem sok különbség van, mert az alap is annyira sok poly, hogy Normal állítás után majdnem ugyanolyanok...
Akinek kell, itt van Wire kép is róla (Wireframe on Shaded mellett kilopott kép...)
(1600x1200)
Bővebben: link -
Na milyen?
![[kép] [kép]](http://menthiristic.uw.hu/Face/uv.jpg)
Még kezdeti a modell feje is -
Én is ma rágtam át magam a Gnomon féle Texturing IV-en és a Skinning I-en. És belekezdtem vagy 10 perc erejéig a II-be, és átfutottam a III-on, hogy mit fognak csinálni... Aki azt hiszi, hogy macerás dolog a modellezés, az nézze meg ezeket

És ezekkel is kellene foglalkozni majd a vége felé, hogy a videóban királyak legyenek az animok...

-
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
jaja, mi meg ráadásul ''csak'' egy mod-ot csináltunk, szóval programozni nem is kellett túl sokat....mondjuk azt is én csináltam
úgyhogy modellek+textúrák+programozás
. Amúgy főleg a szinkronizálás vitte el nálunk az időt. A mostaninál, már inkább a modellezésen, és a textúrázáson lenne a hangsúly (meg persze rig), csak el kéne már kezdeni
-
Hát itt a környékemen nincs sok modellező csávó, és azok közt is én vagyok a legjobb

Sajnos
De nem is vagyunk sokan... Szóval a projekttel is minden a nyakamba szakadt (modell + rig + skinning + UV + textúrakészítés + animáció)

Mindez egy CSOMÓÓÓÓÓÓ modellhez... Ja és ki is kellene találni őket... -
Jinghis33
csendes tag
Attól függ hogy nekem is lenne ott helyem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De persze nincs jobb dolog mint pár j kis modellezőtől tudást ellesni
[Szerkesztve] -
persze... nem is kérdés...
Enélkül a franc se lelkesedne annyira a dologért
-
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
Az ilyen garázsfejlesztések pont arra valók, hogy tapasztalatot szerezzen az ember, ha meg még nem elég jó d3d-ben, itt a kitűnő lehetőség

Amúgy megpróbálom majd összehozni újra a csapatot, csak előbb be akarom fejezni aktuális munkát. Csak neki kell állni, utána már menne a dolog. -
Hát igen, ez nálunk is ismerős helyzet sajna. Az egyik programozónk péntektől dolgozik egy cégnek, de ma már befejezi ha minden igaz... Az 1000 Ft/h elég meggyőző érv amellett, hogy inkább azzal foglalkozzon

Szóval még abban sincs teljesen egyetértés, hogy OGL vagy D3D legyen a motor. Mert aki eddig dolgozott a progin, az OGL-be csinálta a progit, ráadásul ő ért a témához a leginkább a két programozó között. Viszont a zene meg ilyenek miatt úgyis benn lenne a memóban a DirectSound meg ilyenek, akkor meg plussz egy mudul ide vagy oda... Szal még kérdés... Mondtam nekik, én nékem mindegy

-
Először is: Jujjujjujj. Nagy spíler? Azért naaaaaagyon messze vagyok onnan. Maradjunk annyiban, hogy némileg tapasztaltabb vagyok az átlagnál, és elhagytam a totál amatőr szintet, mostmár fél-amatőr-fél-kezdő szinten vagyok
És még nem is vagyok szerény...
Szóval összesen Maya-ban ha 20-30 modellt csináltam, akkor sokat mondok, mondjuk ezek sem lettek mind készen. Sokat tanulok a Gamestar fórumán is (3d animálás topic), ott is tök jó csapat verődött össze, nem vérprofik, mint az SG.hu maya fórumán, hanem amatőrök és kezdők
Ott segítünk Maya-val és MAX-szal kapcsolatban is. Ott benne vagyok abban a kb. 5 főben, aki húzza az egészet, és ezek között olyan középmezőnyben vagyok. Ott van pl. Batmen3 és Kefete, akik ''kicsit'' előrébb járnak nálam, de ők MAX-osok
Ja ott Paydogs néven vagyok....
Na csak hogy ne csak szerénykedjek
Ezt a fejet csinálom a programunkhoz, illetve a videókhoz.
Még csak nagyon kezdeti változat, túl sok poly, sajna olyan helyeken vannak pontok, ahol nem kellenének. De Batmen3-tól kaptam képet az övéről, és a wireképéről majd kijavítgatom az enyémet
Persze még hiányzik sok része is, de ez majd egy teljes test lesz... Majd meglátom, mennyire haladok vele, még csak vagy 4 óra munka van benne...
Ja amúgy azért van ennyi videóm, mert hozták, és mert töltöttem, és mert voltak ingyenes helyek is. Fél évig volt 8 megabites netem, szal ami a csövön kifért
Majd szeptembertől megint
Ja és Jhingis: tudod... MÉG RAM... MÉG MÉG MÉG MÉG MÉG MÉG MÉG MÉG

És fel is van kapva
[Szerkesztve] -
Jinghis33
csendes tag
Bakker nem is tudtam hogy enniyre fel lesz kapva ez a téma.
Na mindegy, de azért én is fejlődtem azóta. Csak példának megszereztem a 3Ds MAx 7-est és persze gépre is gyúrtam egy 2,4 GHz-es (még) 256-os rammal. Hát most még csak ennyit tudok hozzáfűzni![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Nyúltáp
senior tag
''főleg a játékra lennék kíváncsi, hogy mit alkotna Kocsord hőse''
Nem hinném, hogy lesz belőle vmi...mondjuk nem rajtam múlik.
Ja, és nemtom ismeritek-e, de szerintem ez a legnagyobb online tut. gyűjtemény Maya-hoz (nem biztos..én max-ozom
)
indigo
aktív tag
Nyúltáp: akkor azért volt olyan ismerős az arc, ej,
- nagyon szuper, megérne egy befejezést, főleg a játékra lennék kíváncsi, hogy mit alkotna Kocsord hőse 
Menthirist: csak nem megveszed ezeket a videókat? Bár ha az ember fejlődni akar, akkor minden pénzt megér. Visszaolvasva mennyi videód van, te biztos nagy spíler lehetsz Maya-ban
-
Huh, mit is mondhatnék róla.
Elég részletes egy dvd, bár még nem végeztem vele... sőt....
Még csak a modellezés részével szórakoztam, de azzal se végeztem. Hiába no, hosszú
Ez akadályoz meg abban is, hogy megnézzem a ''Hogy csináljunk AH64-et 13 óra alatt'' című videót is. Mondjuk ezez hosszú videók során nem magyaráznak valami sokat. Azaz mondják, hogy mit csinálnak, de nem mindíg, hogy miért, és ez miért jó. Persze sokszor látszik -
Nyúltáp
senior tag
Kösz indigo. Most találtam egy nem is olyan rossz vid. tutorialt a 3dbuzz.com-on.
Lényege, hogy minden előzetes tervezgetés nélkül állnak neki modellezni egy motort, végig kommentálva, hogy mit miért csinálnak. Így ott helyben kell kitalálniuk, hogy milyen technikával állnak neki egy-egy résznek. Sajna csak első 2 rész tölthető le ingyért, többiért membernek kell lenni. (nemtom mennyi pénz a tagsági).
Most jut eszembe, van render is Szalacsi bácsiról (játékba készült a modell, ezért ennyire low poly) itt a link:
Cipő kivételével összes textúra saját. Igazából nincs még teljesen kész...talán soha nem is lesz, legalábbis az elmúlt 1 évben nem nagyon nyúltam hozzá. -
indigo
aktív tag
Háát, jól nyomjátok, úgy látom.
Nyúltáp: Jó a fejnek a textúrája.
Menthirist: mesélj már valamit erről a Lost Pencil Elefántos cuccról. Érdekelnek ezek, én csak Feng Zhui bácsi és Gnomon vidijókat nézegetem eddig. -
-
Nyúltáp
senior tag
Nekem összesen köbö 4gb textúrám van, azok is főleg 3d total texture pack-ek. Ezekből kiindulva nagyon jó kis textúrákat lehet összeollózni. Egyik kedvencem (sajna kis felbontásban csináltam [videóból kilopott képek alapján]) :
![[kép] [kép]](http://www.design21.hu/d21/forumpictures/30050.jpg)
Mondjuk így utólag megnézve, lehetne rajta még csiszolni (főleg orránál) -
Tárhely gondok? nekem megvan a Lost Pencil féle Elefántos videó (modellezés, textúrázás, csontok, animáció). Ez 4,8 giga zip file, kicsomizva olyan 12-13 giga videó. És akkor nem beszélve olyan 50 gigányi Gnomon videóról... Mondjuk ezek DVD-n vannak, de akkor is gondok tudnak akadni...
Amúgy amikor csináltam a szakdogámat, akkor előállt az a helyzet 512 rammal, hogy le akartam menteni a file-omat, megette az 512 ramot, majd felszabadult egy proginak köszönhetően (Freeram szerűség), az is elfogyott, majd megint felszabadult, majd megint elfogyott vagy 200 mega... És ekkorra sikerült elmenteni. Persze borzasztó modell volt, mostmár sokkal jobb modellt csinálok, sokkal de sokkal kevesebb poly-ból...

-
Kobe
veterán
nekem is memó gondjaim vannak
meg tárhely ...most kezdtem el tanulgatni a progot és a texture packok hozzá csak olyan 8 giga...nem rossz -
Nyúltáp
senior tag
indigo, nekem a6-os van, azzal is elvagyok bőven.
Menthirist: Nekem még csak 512 van. Elindítom max-ot, marad belőle olyan 100-150MB úgyhogy egy komolyabb rendernél már ki is fogytam ramból. Hamarosan muszály lesz befektetnem még 512be... -
-
indigo
aktív tag
Én most akarok visszatérni a Max-hoz, volt kis időkiesés. Ezért tervezek új gépvásárlást, ami remélem összejön. A Maya-t bonyolultnak találom, persze ez legtöbbször előny, kivéve nekem, mert meg kelene tanulnom

A digitábla nagyszerű dolog, úgy gondolom az A5-ös elég mindenhez.
[Szerkesztve] -
Nyúltáp
senior tag
válasz
Menthirist
üzenetére
Nekem wacom már itt figyel monitor melett

viszont 512 ram még min. kéne. Neked mennyit dobott rajta? -
Mindenki térjen meg

A maya a király

Na jó, csak viccelek. De tényleg vadas

És mostanában (ebben a félévben) alakítgattam át a gépemet 3D-s célokra, mert szeretnék komolyabban is foglalkozni vele (idestova már vagy 1,5 éve nyomom, de most kezd komolyodni a maya...
). Ennek keretében jött először a Sapphire 9600XT Fireblade (na jó, ez főleg a HL2 miatt lett...), majd DVD író (hogy a sok videótutort ki tudjam írni). Na komolyan, ami ezirányban történt, az még 512 ram beszerzése volt (most van 1 giga), meg egy 21''-es Viewsonic PT810-3 -as monitort vettem. Ezt most duálban hajtom a régebbi 14-essel. A nagy Maya közben 1600x1200-ban van, a kicsi 1024x768ban. Most tervezek még majd 512 ramot, meg egy digitalizáló táblát. És akkor már egészen el leszek a dologgal. Utána már csak A64 kell alá

-
Nyúltáp
senior tag
Nos: Topic: Bővebben: link
50ik hozzászólás környékén vannak eredmények.
A progi neve amúgy freefiregl, de asszem működik a dolog rivatunerrel is.
itt egy leírás: Bővebben: link
hajrá -
Nyúltáp
senior tag
öö..ööö, egy softfiregl nevű progi kell hozzá asszem. Nagyon egyszerű, asszem megpeccseli a drájvert, egy restart, oszt már jó is. Egyik topicba le lett írva,mindjárt megkeresem......
-
Nyúltáp
senior tag
Ühüm, intel egy 10%-al átlagban jobb szokott lenni.
Amúgy 9600-tól kezdve az egész 9xxx-es szériát át lehet alakítani firegl-é.
De nVidiánál is van softquadro.
Én régebben egy 9600xt-t használtam. Bőven elég volt. 400e face-ig meg sem akadt. Mikor softmodoltam firegl t2-ővé, akkor meg 800e -t is simán vitte. -
Sari
tag
Köszönöm a tippeket.

-
ByB
addikt
Egy kiegészítés: ha jól tudom, vannak olyan 9800-as karik amiket bios frissítéssel lehet softFireGL-lé alakítani, van is róla valahol fóruma a Ph!-en keress rá!
-
ByB
addikt
Inkább Intel gépek szeretnek jobban renderelni, minél több rammal. A videokártya meg édesmindegy, ha nem 3Dlabs-et vagy valami hasonlót veszel! Az Ati-nál a FireGL az Nvidia-nál a QuadroFX támogatja a 3D-t... Nekem egy 3.6-os Intel-em van 1Gb rammal és nem okoz sok gondot a renderelés, persze van amikor rámegy egy éjszaka...
Ha nincs költséghatár, akkor érdemes felnézni az Alienware oldalára...
Kicsi csöpögni! -
Sari
tag
Helo! Most szeretnék új konfigot venni és a 3D-s dolgok is érdekelnek(Maya).
Milyen erős gép kell hozzá? AMD vagy Intel ? Milyen videokártya ? (Connect3D Ati Radeon 9600 XT-re gondoltam) Írjatok 1-2 ötletet ezzel kapcsolatban please. THX. -
Nyúltáp
senior tag
Hali
A dual rendszer abszolút jobb. Ha van rá pénzed, szerintem azt vedd. Játékoknál meg tök mindegy, mert úgy sem processzor limitáltak.
A max-os renderelők közül tudtommal szinte az összes támogatja a dual processzoros renderelést...talán a vray nem, nemtom.![[kép] [kép]](http://www.studiopc.com/benchmarking3dsmax/images/dual-vs-single.jpg)
![[kép] [kép]](http://www.tomshardware.com/cpu/20030811/images/chart_3ds.gif)
Az meg, hogy hol hány %-al jobb, esetleg rosszabb a dual rendszer, nagyban függ, attól is, hogy mennyire izzasztó a feladat. Egy egyszerű jelenet renderelésekor persze, hogy nem lesz nagy különbség a két rendszer közt.
Szóval, ha van rá pénzed, és úgy érzed, hogy ki is használnád, mindenféleképpen 2 procis gépet vegyél. -
indigo
aktív tag
Hát, szerintem is a duál géppel jobban járnék. Eddig akit megkérdeztem, az váltig állította, hogy nem éri meg a duál, meg csak 30% plusszt ad, meg ilyenek. Persze egyik sem látott még ilyen rendszert

Milyen lenne az Opteron 244? Asszem az sem sokkal jobb, mint az MP 2800+. -
indigo
aktív tag
Hali!
A kérdésem egyszerű: mivel járok jobban?
2x2800MP proci 266MHz-es ramokkal + lap
vagy
Athlon 64 3000+ proci 400MHz-es ramokkal + lap
Nyilván játékra is kell, de a meghatározó a 3dsmax. Szal erősítsetek meg, hogy jobb a duál proci.
Ja, és Opteron 244 (1,8Ghz) duálban milyen lenne?
Thx! -
Kobe
veterán
sziasztok
ismeri valaki a wings3d nevű progit ? jómaga kezdő vagyok a modellezésben, nagyon kezdő, és ugy gondoltam mivel ez a progi egyszerűbb, érdemesebb nekivágni 3dsmax 7nek
ha valaki tud ezzel a progival foglalkozó magyar oldalt, tutorialokkal stb megköszönném ha megosztaná velem -
Witchmaster
csendes tag
Nem akar valaki beszálni 3d modellezőként egy játékfejlesztőcsapatba?
Itt a csapathonlap:Bővebben: link. Valamint nézzétek meg a Játékfejlesztés témát. -
jónapot
csendes tag
IGEN EZ AZ! NAGYON KÖSZI!

-
Nyúltáp
senior tag
Hali
A könyv, amire gondoltál, a 3d studio max biblia.
Nekem meg van az 3as verzióhoz írt, de asszem van már talán 4eshez is Mao-n.
Nagyon jó kis alapozó könyv. Benne van minden lényegében, csak az ára húzós egy picit, én asszem 12e-ért vettem a könyveket (2 kötetes)
Jaigen, a másik könyvnek meg megírhatnád címét.....van pár könyvem pdf-ben, ha köll, feltölthetem őket vhova.
[Szerkesztve] -
jónapot
csendes tag

-
jónapot
csendes tag
valaki írja le lécci hol találom.

-
jónapot
csendes tag
VALAKI?
-
jónapot
csendes tag
Hello.
Én kezdő vagyok és a korábban linkbe berakott 788 oldalas könyvből tanulgatok.
Az a gond, hogy elértem a 208-adik oldalhoz és hiányzik vagy 20 oldal. Másik gépen is próbáltam már de ugyan ez a helyzet. Valaki nemtudna mondani egy linket hogy hol találom meg teljes egészben? LÉCCI HELP (írtak valami 2000 oldalas bibliáról régebben. Arról tud valaki valami infót?) -
Nyúltáp
senior tag
No, felhozom egy picit a topicot...
Készítettem egy teszt rendert a next limit új maxwell renderjével, még alpha szegény, úgyhogy hemzseg a bugoktól, de elég ígéretesnek tűnik.
itten van e ehun a kép:
Nyúltáp
senior tag
No, elvileg megszereltem oldalt....nyomi atw-sek vmiért töröltek. Írtam nekik mailt, persze nem válaszoltak.
-
Nyúltáp
senior tag
hmmm...vmiért nem jó link. Remélem megen atw bénázik vmit...
-
Nyúltáp
senior tag
válasz
kBagyula
üzenetére
Megnéztem oldalt, gratulálok, tényleg nem semmi.
Én is készítgettem régebben modokat barátaimmal, meg ikremmel, főleg Max Payne-hez. Ha érdekel, itten van link:
Ez egy teljes átirat. Majdnem rákerült...már nemtom melyik újság CD mellékletére...aszem gamestar, csak főszerkesztőnek régebbi readme alapján nem tetszett az álltala vélt témaválasztás (azt hitte, hogy egy nagy cigány írtás az egész játék, holott csupán annyiról volt szó, hogy egyik főellenség egy vajda...köbö annyira ártatlan tállalásban, mint az irigy-hónajmirigy-es bazi nagy roma lagzi), de legalább berkenyének tetszett
(gamestar-os újságíró).
Talán nekiállunk 2. résznek is..újra. Egyszer már hozzáfogtunk, el is készült egy csomó modell (szalacsi, fogarasi árpi, állatok, főszereplő..képek fent vannak oldalon), történet is megvan+első pálya körvonalazott kinézete (elég bonyolult, egy erdős, hegyvidékes táj)
Csak rengeteg dologgal kéne egyszere foglalkoznom, és így elég nehéz időt szakítanom rá...de majd meglássssuk, hátha lesz belőle vmi... -
kBagyula
senior tag
Szia!
Lassan nyílt titok lesz egy mindnetől független hazai trainsim programozása, de ez még a messzi jövő, a játékmotort eddig úgylátszik, hogy megtaláltuk hozzá... (de pszt..)
Ezen gyakorlatilag csak gyakorlunk, illetve készítjük a hazai - a Te szóhasználatoddal élve - ''modokat'' hozzá. Egyébként bárki készíthet hozzá olyat ami neki megfelelő, persze ha kedvet érez hozzá. (az oldalunkon minden levan írva ami kell hozzá és ott a fórum is ha végképp eltéved valaki az útvesztőben...)
[dicsekvés]
A követező kiadású sorozaton azonban a hazai kiegészítők is rajta lesznek, ezek számunkra a sikert jelentik.
A játék hivatalos oldalán a toplista 3. helyén voltunk (vagyunk), Bővebben: link ami nagy szám szerintem egy ilyen kicsi oszágtól ahol a hasonszőrű szoftver eladások egyenlőek a nullával.[/dicsekvés]
Mindenesetre a hazai tábor bővül, főleg olyanokkal akik szeretik a vasutat, szeretnek modellezni, illetve szeretnének megtanulni modellezni. Ez erre egy kitűnő könnyű példa.
És, hogy ne legyek ennyire OFF az épület egy nagyon jó ismerősöm munkája aki kb. 6 hónapja modellezik és a java részét a ''titkoknak'' tőlem tanulta meg (szinte a nulláról indult).
Sajna a PH! fóruma levágta a hsz.-em végét, amiben leírtam a modell tulajdonságait.
Mivel a bump és egyéb effektek a statikus ojjkteknél nem támogatottak így olyan amilyen, de szerintem említésre méltó lopoly objektum.
Jómagam a dinamikus részét vágom a kérdésnek, így a statikus résztől bizonyos távolságot tartok, de nem idegen tőlem ez sem.
Részemről jó érzés, ha egy hosszú ideje készített modell megjelenik a játékban és örömet szerez másoknak akik esetleg nem képesek ilyesmire...
kBagyula
[Szerkesztve] -
Nyúltáp
senior tag
-
kBagyula
senior tag
Szia!
A max 12000 face csak a mozgó cumókra vonatkozik, értelemszerűen a kevesebb a jobb, de a modelljeim mindennel együtt nem haladják meg a 8k polygont.
Nyilvánvaló az is, hogy a kocsik és egyebek sokkal kevesebb polygonból állnak ~1500-2500.
Maga a játék tetszőlegesen bővíthető, ha pályát építesz csak a géped és a képzeleted szab határt.
Igazán lopoly épületek olyan 25-100 polygon körüliek, a kissé bonyibbak lehetnek jóval nagyobbak is.
Készítettem egy kisérleti állomást a játékhoz nemrég (mesh + script) személyszállítással, 6 vágánnyal, fedett 400m hosszú peronokkal, aluljáróval, mindennel ami kell (főépület nélkül) ez lett ~20000 polygon.
Működik gond nélkül. A játék motorja szakaszosan (paging scene) tölti be a pálya elemeit a memóriába, így néha beszaggat a merevlemez töltögetése miatt ''kicsit''. Egy terep elem 720m x 720m ebből benyal a progi 3-at mindenestől.
Igazából nemtudom hol a határ. Olyan konfigot még nem láttam amit ne fogott volna meg.
Egyszer egy nyers elemre síneket fektettem, betettem 120db V63 sorozatú mozdonymodellt (~10k poly/db), és símán jól érezte magát a gépem. Mondjuk alkalmazom a LOD-ot is a modellezés során.
A játékfejlesztők szerint ''a határ egyedül a saját fantáziád''. Szerintem meg a vas ami alatta van.
Az FPS-t meg hiába nézem (néha), bármilyen felbontásban (800x600 vagy 1200x1600) ugyanakkora mégha élsímítást és anizo-t használok. (~80-95 FPS / ~55-65 FPS).
Gyakorlatilag ha készítesz valamit (legyen az pálya vagy modell) magadnak kell optimalizálnod a vasnak megfelelően, és úgy kell(ene) kompromisszumokat kötni, mert lehet ami nálad jó az esetleg a szomszédnál már szaggat.
Két kép a legújabb kedvencemről, tegnap este fejeztem be, most jönnek az alteregói
Üdv,
kBagyula
[Szerkesztve] -
Nyúltáp
senior tag
válasz
kBagyula
üzenetére
12000 poly/mesh? Ez mozdonyokra vonatkozik, vagy minden objektumra (házak sötöbö)? Mondjuk gondolom arányosan csökken a felhasználható face-ek száma, minnél kevésbbé fontos egy objektum, annál kevesebb jut rá. De a 12e akkor is figyelemre méltó. Max hány face-t tud kezelni a motor egy pályán? (jó, ez hardwer függő is..szóval akkor másképp: hány face-el dolgoztok/pálya?)
-
Nyúltáp
senior tag
Szerintem is hagyjuk, fölösleges erről vitatkozni

Igazad van, mindig amikor vissza kell számolni, azt hiszem 2000 van...pedig már 5 évvel arrébb vagyunk (soha nem fogok hozzászokni
) Szóval ja, akkor már tényleg voltak színes monitorok....bár '90 körül még nem voltak annyira elterjedve....vagy persze én emékszem rosszul. -
DrSoul
őstag
Jó, jó,kicsit más a véleményünk, de nagyjából egyetértünk!

EGyébként semmi bajom a fantasyvel, sőt, szeretem.
10-15 évvel ezelött miért ne lett volna szines monitor???
Amúgy lehet, hogy csak régimódi vagyok dolgokban, és ezért ilyen a véleményem... (aúgy nagyon érdekel a CG) -
kBagyula
senior tag
Max. 12000 poly/mesh (ha kevesebb az jobb), mondjuk a modellek több részből állnak össze, pl.: mozdonytest, forgóváz, áramszedő, és külön mesh az árnyéknak. Ezek a modellek olyan 5-8 ezer poly körüliek.
A játékban szabadon lehet építkezni, domborzatot városokat építeni, ami a vasút közelében van, tulképp a felhasználó fantáziája szabja a határt, ezért kell spórolósan a polykkal bánni.
Képzelheted amikor egy 8-10 éves kissrác nekiáll építeni... nincs az a pc ami eléglenne egy idő után neki. Letesz mindent amit talál a választékban.
Sokat lehet lendíteni a textúrákkal a dolgokon, néhány polys épület szép fototextúrával sokat javít a játszatóságon.
Én gyakorlatilag 3 éve a gépem igazítom a játékhoz, állandóan veszek ezt azt bele, vagy komplett csere.
kBagyula -
Nyúltáp
senior tag
Hu...ez hosszú lett.
Én egyiküket sem hasonlítottam Leonardo-hoz, sőt még a képeik se tetszenek, csak a módszer miatt linkeltem be őket. De aki az álltalad felvázolt módon készít képet (lemásol egy létező vmit), az tényleg nem művész, hanem legjobb esetben fénymásoló. Azok a művészek, akik már komolyabbakat tudtak alkotni szg-pel, jócskán túl vannak a 30-on., tehát legalább 10-15 éve ezzel kell foglalkozniuk, akkor meg még színes monitor sem volt, nem hogy tablet. (tabletek utóbbi 6-7 évben terjedtek el). A dodge tool eszkösznek(elmaszatolja az éleket) és társainak meg semmi köze a művészethez, ha azt vki meg akarja csinálni festővásznon, technikájának kell lennie, nem művészi inspirációjának. Ezek nem olyasmik, mint a photoshop filterek, hogy rányomod a képre, esetleg állítgatsz néhány csúszkát. Nem, fogod ráváltasz, és egérrel/tollal elmaszatolod a kontúrokat, pont mintha az ujjaddal kennéd el a grafitot a papíron.
Ha olyan kép kell, amin érzelem van az arcokon, és szerintem művészi itten van egy:
meg egy másik, bár ez rosszabb..szerintem (bár technikailag jóval jobb):
Szóval ilyen képek is vannak, csak nem ez a jellemző, mint ahogy anno is rengeteg portrét festettek (gyakorlatilag ezekből éltek meg), tehát inkább munkának tekintették a festészetet, és csak a kiemelkedő alakok tudtak ezen túllépni(plö a tini-nindzsa teknőcök
). Úgyanúgy a CG is egy iparág napjainkban. Tehát mindenki az élethűségre törekszik, mert ez a követelmény, és csak ritkán raknak mögé tartalmat.
Itt van még pár kép, amiket szeretek (bár neked nem fognak annyira tetszeni, mert van egy kis fantasy-s beütésük
)
Az alkotójuk meg ugyan csak 28 éves, de ő sem (mint ahogy szinte senki más) a számgépen kezdte rajzolást. Egyszerűen nem lehet (már csak elterjedtsége miatt sem), először meg kell tanulni a technikákat papíron/vásznon, majd utána ha érdeklődik az ember szgép iránt, ki lehet próbálni azzal is. Ha mindenki csak fotókat másolgatna photoshopban, és nem lenne mögötte igazi technikai tudás, nem tudnának újat alkotni, csak létező képeket másolgatni.
no, ez se lett sokkal rövidebb
-
kBagyula
senior tag
Szia!
Köszi, igyekszem az elvárásoknak megfelelni.
Ehez a játékhoz lopoly kiegészítők kellenek, bár készítettem ezt azt magasabb polygonszámmal is, de azok már nem játékba valók, inkább csak nézegetni. Sajnos ez a game nem kifejezetten van optimalizálva, és gondolni kell azokra is akik nem használnak korszerű PC-t. Kisméretű textúrák kellenek, (1024x1024 vagy kisebb) max. polylimit pedig 12000.
====
Megszoktam már az 5-ös maxot. Megvan a 6-os is, de nincs hozzá ''rendes'' exporter ami nekem kell. Kipróbáltam, sokkal nem tud többet, mint az 5-ös ill. az 5.1-es verzió. Szebb a kezelőfelülete, nekem meg nincs szükségem csicsás GUI-ra, egyszerűen erre a hobbyra tökéletesen megfelel ez a verzió.
Ami különbséget észletem az a közvetlen megjelenítés, realtimeban teszi rá a shadereket, a specular light-ot és a bump-ot, nem kell külön renderelni mint a max5-ben és brutálisan jó a boolean benne. Hasonlót csak 5.1 alatt a PowerBooleannal lehet produkálni. Röviden ennyi.
Üdv,
kBagyula -
kBagyula
senior tag
Az ígért képek:
Mind saját termés... van több is,de mind nem akarnám bemutatni...
Üdv,
kBagyula
[Szerkesztve] -
kBagyula
senior tag
Szia!
Mutatok, de odahaza vannak a modellek, ezek a képek a www.trainz.hu fórumából valók. kitettem a rajongóknak nyálatcsorgatni...
A játék a TRS2004 (www.auran.com/TRS2004), én pedig a hazai fejlesztő csapat egyik alapító tagja vagyok.
Du. 4 után érek haza és renderelek párat majd...
Üdv,
kBagyula -
DrSoul
őstag
Na, eszembe jutott, csak egy utolsó megjegyzés: égy valódi művészi művet úgy tudnám elmondani, milyen hatással van rám, hogy órák birom nézni, az arcon (a link esetében, a Leonardo kép) érzelmeket látok, kedvességet, lelke van.
De pl. amit te linkeltél (a férfi meg a nő, ahogy összebújnak) számomra lapos (nem térbeliségben, hanem érzelmileg), nem kelt bennem semmit.
A készítője csak arra törekedett, hogy élethűen ábrázoljon valamit. És az sikerült, és az tök jó. A Leonardo képben ennél több van. Túl jut azon a szinten. A régi festények között is vannak olyanok, hogy csak egy császár van rajta, ahogy vigyorog, és kész. Szép az is , de az se igazán művészet, ha csak ennyi az egész. -
DrSoul
őstag
Ja, egyébként valóban nem művészet mondjuk az, hogy királyokat v. Isten ábrázolják. De a nagyok általába nem csak ezt csinálták. Az a művészet. Nézd meg pl. bocs, ha ilyen uncsi vagyok), de miket ábrázolt pl. Leonardo, vagy Michelangelo, vagy Raffaello. És nem csak a téma a lényeg. Hanem hogyan ábrázolja. Nézd meg a részleteket, sajna tul kicsi a kép Bővebben: link Már csak a formák kibontagozásában, a vonalukban érzékiség van, költemény az egész.
A tutoriálban lévő kép az szép, realisztikus, de nincs benne művészet. -
DrSoul
őstag
Már hogy ne lennének ilyen lehetőségek?
Veszel egy fényképet, kiszeded a színeit, világosítod-alakítgatod, és szépen látod az árnyékokat, amiket lemásolhatsz egy új kompozicióhoz. Ez csak egy példa (ha így se érted, egyszer megmutatom
bár én nem vagyok ennek a mestere, de van, aki igen.).
Másik: a tutoriálodban ott vannak a Smudge tool, a Dodge tool... Ezek mik? Olyan dolgokat tudsz velük csinálni, olyan effekteket érhetsz el, hogy azt vásznon, igazi festékekkel már mesteri szinten kell bánni velük. Egy PS-ban meg bárki megcsinálja. ÉS csak elolvas egy Tutorialt, leírják neki, hová rakja és használja a kül. Toolokat, és mindenkiből művész lesz. Érted? De ha eléraksz egy élő modellt, azt se tudja, mit kéne csinálni, honnan indulni. Persze vannak olyanok, akik igazi művészek, és esetleg poénból PS-ezgetnek. Félreértés ne essék: ezek tök jó dolgok, nekem is tetszik, de nem művészet. Sose lesz egyedi. A program dolgozza ki helyetted az algoritmusokat, hogy mennyire világosodjon ott a szín, stb. Nem mondom, tudni kell ezekkel bánni, de az még a művészettől távol áll.
Egyébként a fényképészetet se tartom valódi művészetnek, így van. Modern művészet, azt elfogadom. De voltam én már NAt. Geografic fényképkiállításon, ami agyon volt reklámozva, órákat álltunk sorba, meg mindenki csak erről beszélt, hogy ''HIIIII'', meg ''Húúúú'', és közben semmi különös nem volt számomra. Volt néhány jó kép, de semmi több.
Talán így már érthetőbb, amit mondok.
Azért merek csak erről beszélnio, mert festettem már, meg sokat rajzoltam, meg láttam másokat is... Tehát tudom, mit beszélek, két kategória a kettő. -
Nyúltáp
senior tag
Én is áttértem 5ről 7re. 6ost kihagytam, mert pluginek 3/4-e nem műxött vele, és sajnos egyenlőre ez a probléma 7-el is. Nagyon sok plugin nem kompatibilis vele, és Mental Ray-en kívül eddig semmi számomra hasznos újjítást nem tartalmaz(mondjuk az se számít igazán, mert vray-t használok).
Modellezésben meg aztán végképp mindegy, hogy 4, 5 vagy 7.
kBagyula jók a modelljeid, csak nem vmi játékhoz?
(esetleg wire-t mutathatnál róluk) -
Nyúltáp
senior tag
huhú, itt már kezd elmenni a dolog művészet/nem művészet irányba, ez meg ugyebár abszolót szubjektív. Én azt mondom, tök mindegy milyen eszközzel készült vmi, ha bennem az művészi benyomást kellt, akkor az számomra művészet. Például ott van a fotográfia. Végülis csak egy gombot kel megnyomni (persze leegyszerűsítve), és mégis rengeteg művész van, művészi képekkel/alkotásokkal. Számgépes rajz és normál festészet közt (alap esetben) annyi a különbség, hogy tabletnél a toll az ecseted, és a monitor a vászon. Az persze más kérdés, hogy szg-pen sok más dolgot is meg lehet csinálni, de alapjában véve ha normális technikával akarsz egy képet megfesteni ecsettel/tablettel, a folyamat ugyanaz, csak tablettnél egyszerűbb plö a rétegeknek köszönhetően. De olyan, hogy photoshop megmutatja neked, merre kell húzni az árnyékot, olyan nincs

És az is egy nagy alaptörvény, hogy ha szabadkézzel nem tudsz rajzolni, akkor akármennyit izzadhatsz, tablettel se fogsz tudni.
Ez a fantasy-s dolog, meg azért elég nagy beskatulyázás
Ezzel az erővel mondhatnám, hogy a hagyományos festészet is milyen ötlettelen, mert mindig csak Istent, meg béna királyokat festegetnek, ugyanabban a kompozícióban
Mindkettő ugyanakkora butaság.
Ajánlom figyelmetekbe plö ezt a tutorialt:
Én sehol sem látok ''Hé fotosop, ide húzzad a vonalat'' gombot
No mindegy, tényleg tök fölösleges erről vitatkozni, mert nekem ez a véleményem, nektek meg az. (azért hozzáteszem én sem tartom azt művészetnek, mikor a vászon közepén ott árválkodik szűzies zavarában egy piros négyzet...asszem Louvre-ban van kiállítva
) -
zottty
aktív tag
uhuhuhhhúúú..ez nekem is magvan de annyi gomb van rajta hogy nem tudom kezelni

-
kBagyula
senior tag
Sziasztok!
Most nézem csak, hogy van ilyen topik is.
Jómagam 3 éve modellezem 3DsMax-al, először a Max4-el kezdtem, jelenleg az 5.1-el nyomulok.
Munkáim főleg lopoly mozdonyok és kocsik voltak eddig, és 1-2 épület és egyéb apróság.
Ha valakinek van valami kérdése nyugodtan keressen meg, segítek ha tudok a kezdő lépésekben.
Képek:
Üdv,
kBagyula
[Szerkesztve] -
DrSoul
őstag
Örülök, hogy egyetértünk!

Félreértés ne essék, én is szeretem Vangelist, meg akiket még említettem, de a zenében voltak olyan nagyok, akik nem hasonlíthatók össze a többiekkel. És ez igaz más művészetre is (szobrászat, építészet stb). PErsze én nem az a fajta vagyok, aki azt mondja, hogy ''ha az nem Leonardo, vagy Raffaello, stb, akkor tuti nem jó''. Nem Biztos volt sok olyan művész, aki volt annyira jó, mint ezek a nagyok, csak nem lettek ismertek. És ma is vannak nagyon jó művészek. Csak nem ők az ismertek... -
HolloW
senior tag
-
Mélyen egyetértek veled. A művészet az művészet, a számítógépes grafika pedig számítógépes grafika. Persze lehet 1 ember az, aki mindkettőt csinálja, de a két dolog nem u.a.
Másrészt meglepett a hozzászólásod vége, de már régen tépem én is a számat emiatt hiába. szerintem az a művészet, ha valaki szépet alkot, élethűt és nem pedig az őrület alkotta dolgok. (elnézést minden rajongótól, de ez szubjektív véleményem). Van G. és társai is alkottak, de Michelangelóék művészek voltak épp úgy, mint Beethoven. a mai zeneszerzők, akik zajt csapnak nem értékelendők ugyanúgy, mint ő. (és itt NEM Vangelisre gondoltam, mert a jó filmzenét szerző nagyok tényleg jók.)
Ez van... -
HolloW
senior tag
Nekem vajon mert nem indul el a a 3Ds Max 7 ? Ezt irja ki

HELP ! : ((((((((((((((((((((((((((((((( -
DrSoul
őstag
Velem mindig vitába lehet szállni!

Szvsz azért nem művészet a számitógépes rajzhoz, mert már eleve egy hatalmas ''közvetító'' áll közötted, meg a mű között. Egy ecsetet fel lehet úgy fogni, hogy ''az a kezed meghosszabbítása'', tehát érintkezésbe vagy az anyaggal. Ez számítógépen elvész. MEg lehet csinálni hasonló textúrákat, de igazából a gép csinálja. Te megmondod, mit csináljon. Tehát nem mondom, kell azért ''szem'' a dologhoz, nem csinálhatja bárki felsőfokon, de mégse művészet. Tisztelet a kivételnek, de adnál egy vásznat, ecsetet meg színeket egy számítógépes művésznek, és elvérezne...
(tiszt. a kiv.)
Egy PS segíteni tud abban, hová tegyél árnyékot stb., a számítógép nagy kísértéseket ad, és hülye lenne az ember nem kihasználni ezeket (pl. egy jó fényképet úgy átalakítasz, hogy szinte csak a kontúrjai maradnak, majd pl kivágsz belőle darabokat, aztán beszinezed, megy +1-2 effekt, stb... Tök jól fog kinézni, de mégse én csináltam, csak ''szerkesztettem''. Én így gondolom. És akkor még nem is beszéltem a kompozicióról meg a témáról. Ha megnézed, a legtöbb képé hasonló: minden Fantasy, mindenhol sárkányok, vagy lovagok, vagy nagykebű csajok... olyan Valleyo stílus. Minden nagyon stilizált, tehát az eredetíség (tisztelet a kivételnek) az sokszor nulla.
Én is néztem már sok képet, és mondtam is ''Azta...'' meg hogy ''ez már műalkotás...'', de aztán rájövök, hogy nem az. Bár ma már biztos annak számít, ezzel én nem szállok vitába. Ma ha már valaki ráhány egy lepedőre, az művészet, mert abban a pillanatban kifejezte önmagát...
(Eleve nem is ez a művészet).
Biztos sokan megköveznek, de számomra Picasso sem volt művész, meg Van Gogh se igazán, meg még sok más impresszionista. Sajna ez van. De a saját korukban azok voltak. De ha abszolut nézem, labdába se rughatnak olyanok mellett, mint Michelangelo, Leonardo, Raffaello, Dürer, Renoir és sok más, akár ismeretlenek is.
Ez olyan, mint hogy a mai korban nagyon nagyra tartom Morricone-t a klasszikus zenébe (mai klasszikus), meg Vangelist, meg John Williamst... De ha mellérakok egy pl Beethoven-t... ajjaj, ők csak muzsikusok.
-
BLiNk3r
senior tag
na, ezek elég zsírul néznek ki!
-
Nyúltáp
senior tag
Melót amúgy nagy valószínűséggel az UV-zés miatt nem sikerült elcsípni. Nem sok gyakorlatom van unwrap-ban, úgyhogy bénán álltam neki textúrafestésnek.
Modellt se volt egyszerű ebszorytani az 1000 face-es keretbe. Először, mikor elkészültem vele (nagyjából ugyanez volt a geometria) köbö 1800 face volt. legalább 4-5 órát szenvedtem vele, hogy lecsökkentsem a mesh bonyolultságát. Végül 983 lett....asszem. Mégis legtöbb időt a textúra vitte el. Azzal minimum 15 órát bajlódtam. Nem volt semmi kiindulási alapom. Úgyhogy ki mentem kamerával képeket csinálni (normális kam, szóval állóképet max 320 x mittoménhányas felbontásban tud csak). Persze szakadt a hó, plussz a perspektívikus torzulásokat, csúcsfényeket, árnyékokat is ki kellett retusálni belőlük. És még így se dolgozhattam egész falfelületekkel, mivel azok rettenet torzultak voltak, és nagyon kis felbontásúak. Szóval kellett csinálnom egy alap falfelületet, majd erre ráollózni a retusált ablakokat, ajtókat (persze előtte megfelelő számú variációt kellett belőlük csinálni, hogy ne ismétlődjenek), végül árnyékokat kellett még ráfesteni (követelmény volt) ezt nem is tudtam befejezni.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy van mit még gyakorolnom, és mint látszik az nem feltétlenül csak 3d, hanem plö photoshop is.
Itt van pár bútor, meg hasonlók:
Nyúltáp
senior tag
Azzal azért vitába szálnék, hogy nem kell-e művésznek lenni számgépes rajzhoz. Ugyanazt a tudást, kreativitást követeli meg, csak az eszköz más.
Munkákat legtöbbször design21-en, ill. jobpilot.hu-n lehet találni. 30%-ban külsős melók, maradék belsős (kivétel nélkül Pest). Legtöbbször egy referencia munkát kell megcsinálni, és az alapján, ill. korábbi munkáid alapján döntenek. Arra azért fel kell készülni, hogy messze nem olyan profi a hozzáállás egy ilyen melónál, mint plö DR-nél. Álltalában fingjuk sincs arról, hogy mi fán terem a 3D, és persze mindent 1 nap alatt kéne megcsinálni gyűrűkura színvonalon...legalább.
Nekem szerencsém volt, mert apám bútor tervező, és álltalában az ő cégének csinálom a látványterveket. Nem nagy melók (asztalok, székek, faházak sötöbö).
Ilyen alkalmi melóknál árat úgy a legegyszerűbb számolni, ha kitalálsz magadnak egy fix órabért. (az alapján, mennyit szeretnél keresni egy hónapban). Kezdőknél 1000-1500 ft, de profik simán elkérik (és meg is kapják) a 4000 Ft-t. Tehát mondjuk egy bútort megcsinálok egy délután alatt, akkor az köbö 4000-5000 pénz.
Vállalkozóihoz elég rugalmassan állnak hozzá, de volt már olyan, hogy megkövetelték.
Amúgy műszaki info-t tanulok, és egy másodpercel se vagyok előrébb vele. Azért mentem ebbe a suliba, mert itt volt egyedül grafikus szakirány, persze ez, mint kiderült inkább tervezés (autocad, meg hasonlók). Ráadásul nem is jutottam be erre a szakirányra...köcsögök
. Azt hiszem egyedül BME-n tanítanak 3d-t, de az nekem túl messze van. És egyébként is az iskolák hiánya miatt nem is követelik meg sehol sem az érettséginél magasabb végzettséget. -
DrSoul
őstag
De én nem gondoltam el semmit!

Akkor te miért nem jelentkezek?
Én csak Nyúltalpnak mondtam, ő már olyan szinten van, hogy most 2-3 éve 3D-zik, szerintem egy félév nem oszt, nem szoroz. Az az épület nagyon jó, egy kis bedobással talán mehetne is a dolog. De én semmit nem tudok felmutatni.
Tehát én nem azt mondtam, hogy kamuzni kell, de vkinek vmi jól sikerül, nem kell feltétlenül elmondani, hogy ''csak 2 éve csinálom, zöldfülű vagyok...'' Nem. Ha tetszik neki, vállalni kell esetleg azt is, hogy nagyobb munkák lesznek, és bizonyítani kell. Ezt szvsz Nyúltalp megteheti. De én nem, mert annyira nem tudok felmutatni semmit, hogy csak szélhámosnak ismernének meg, és ez maradna meg az emberekben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- VR topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Diablo IV
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- EIZO FlexScan EV2495 Made in Japan! 1920x1200 IPS USB-c állítható magasság, PIVOT 2024-04 gyártás!
- 10 DB Lenovo ThinkPad Laptop X13 G2 G3, T14 G3 G5, T14s G4 G6, P15 G1 G2
- RAM memória Crucial Pro OC Gaming 16GB DDR5 6400MHz CL32 Black - bontatlan, új
- Dell Latitude 7420, 14" FHD IPS kijelző, i7-1185G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év ga
- Corsair 64GB KIT DDR4 3200 MT/s CL16 Vengeance LPX - bonatlan, új
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman S2 TG FSP 700W
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3713, 100% AKKUMULÁTOR
- 160 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nem rossz, főleg a kerék tetszik.
De holnap fogom...
úgyhogy modellek+textúrák+programozás
. Amúgy főleg a szinkronizálás vitte el nálunk az időt. A mostaninál, már inkább a modellezésen, és a textúrázáson lenne a hangsúly (meg persze rig), csak el kéne már kezdeni
De nem is vagyunk sokan... Szóval a projekttel is minden a nyakamba szakadt (modell + rig + skinning + UV + textúrakészítés + animáció)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. Azt hiszem egyedül BME-n tanítanak 3d-t, de az nekem túl messze van. És egyébként is az iskolák hiánya miatt nem is követelik meg sehol sem az érettséginél magasabb végzettséget.