- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Ezt kaptam levélben, ezért próbálom a v3.14-et:
"Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v3.14 kernel[0].If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.
If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.
If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".Thanks in advance."
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Shrike7973
senior tag
Én ezt használom: DiskInternals - Linux Reader
-
-
Immy
őstag
Szeretnék összeállítani egy gépet, amin csak ubuntu 12.04 fog futni 5 kamera üzemeltetésére:
Asus H81T
Pentium G3220
2*2 GB RAM
60GB SSD oprendszernek
2TB adatnak (milyen fájlrendszerre érdemes formázni?)
Apache, mysql, java7 fog menni rajta.Csak az fstrim-et kell bekapcsolni? Semmi más beállítás nincs, amivel kímélni lehet az írási ciklusok számát? (Valamilyen logolás?)
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
LógaGéza
veterán
Még épp csak a FeatureFreeze volt meg, holnap/holnapután lesz meg az UserInterfaceFreeze. Sok víz lefolyik még a Dunán addig.
Nekem igazából semmi bajom nincs vele, az igaz, hogy eddig 2 gépen használom, egyiken OpenBox-al, a másikon meg csak karakteresen.
Ennyire gáz a Unity?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
LógaGéza
veterán
Én próbáltam Nexus4-en (meg nem mondom melyik buildot), de nem volt az igazi... Lassú volt, böngésző alig akart elindulni, logikátlan volt a felépítés... Lehet a képernyőméret-különbség miatt?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
n00n
őstag
Nem akarok hülyeséget állítani, de azt hiszem már 4 hónapja ezt használom alapértelmezetten és még egyetlen egyszer sem találkoztam Compiz-os hibajelentővel. Bár hibabejelentővel is négyszer találkoztam, abból 3 az általam külső tárolóból felrakott időjárás jelentővel volt.
-
Ez szerintem amúgy idővel inkább javul, mint rosszabbodik, illetve a Compiz helyett szerintem a Unity plugin a vétkes. Mivel nekem a 12.04LTS sem hibázik, de ugye sima GC-t kell csak hajtani, Unity plugin mentesen.
Az újon pedig nincs erről infóm, Mutter-rel van GC, nem compizzal.[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
RBJ
addikt
engedve van de semmilyen más kombo nem megyen az Fn gombbal.
Lehet le kellene szednem az fn gombot? hallkan megsúgom, hogy felette az í betű hülyéskedett pár hete.
Állandóan írt magától. leszedtem a gombot pucolás azóta elmúlt. lehet még régen ráömlött valami és most kezd rágcsálni benne.[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
cimp
senior tag
2.10.x
Feltettem a szoftverközpontból is, meg próbáltam GitHub-ról is de nem akarta az igazságot.
hcl: Na ezt is próbáltam. Erre azt mondta, hogy a 4.0 -ás .NET vagy még annál is jobb már elérhető a rendszeremen, úgyhogy nem megy fel!
Ezt a mono-s baromságot akkor írta ha terminálból próbáltam indítani wine-al. beírtam, hogy wine "c:\\......"[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi4 W. & Xiaomi Mi3 W. & Xiaomi MiPad & Xiaomi Mi2 & Xiaomi Redmi 1S & Xiaomi Piston & Xiaomi Piston 2 & Mi Headphones (Brutálisan gyönyörű hangzás!!!)
-
sz.balazs.95
veterán
na most úgy néz ki, lenyugodott egy kicsit.
komolyan mondom, ez az ubuntu olyan, mint egy kisgyerek. sok fejfájást okoz, de mégse tudok megharagudni rá.
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
BoB
veterán
Mivel a támogatott manjaro build-ek a sima xfce és az openbox, ezért várhatsz mert sosem fognak dolgozni azon hogy a compiz jó legyen. (mivel azt használtad wm-ként, az ő dolga volt a vsync)
Nálam jól működik a vsync xfwm-el ami az alap wm előbbi DE esetén.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Xero
nagyúr
Na és én ezt nem tudom igazán hova tenni. A legnagyobb linux consumer disztribútor (Google - Android), nem képes erre odafigyelni!?
Ez a megoldás pedig ott bukik, hogy read only minden google doksi. Akkor már hamarabb veszi elő az ember a dropboxot, vagy one-t amik működnek is.
-
-
Mattey
tag
Köszi, közbben havert is megkérdeztem, aki azt használ: AZ lesz, hogy mivel egy jó 250 vinyóm van és simán ki tudom hozni, lebontom hááromra, lesz egy 20 GB-os darab a linuxnak, egy 50 GB-os a WInnek és a harmadik, amire mennek majd a közös adatok, vagyis a Wines és a Linuxos is,. EZ így használható?? Nem lesz veszekedés a két oprendszer között?
-
-
chab7
addikt
Hoppp, ez egy nagyon jó témafelvetés, mert már régóta lesegetem, hogy nálam is az utóbbi idők telepítései óta (lts utáni verziók) inaktív szürke a hibernálás gomb, pedig van swap és a mérete is akkora mint a ram mérete (sőt, még több is).Úgy látom hamar írtam, mert lentebb van is már link
[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Alakul, a hibernálás gomb már él, de nem hibernál, hanem újraindít. A sudo pm-hibernate paranccsal rendben hibernál és vissza is jön. Nem lehet asztali ikonnal vagy billentyűparanccsal megkerüli a problémát? Ha ezekről kiadható ez a parancs az ugyanúgy jó.
[ Szerkesztve ]
-
Az jó, mert 2gb swap van beállítva az 1gb RAM mellé.
Más:
Az Ubuntu családból lesz(van?) rolling updates? A rolling updates disztribek közül melyik felel meg leginkább egy laikus hétköznapi felhasználó részére?A környezetemben mostanában több Linux kerülne telepítésre. Informatikailag képzetlen személyek részére, szigorúan csak net, office, max filmnézés. A standard short term release kiadások nem tetszetősek, ha sok-sok évig hozzá se kell nyúlni az a nyerő. Tehát vagy LTS vagy rolling.
[ Szerkesztve ]
-
Ha jól rémlik, amit a Kapitány mondott (tényleg, mi történt vele, nagyon eltűnt...), Debian és leszármazottaiban 3.11-es kerneltől lesz rendes hardveres gyorsítás flash-re AMD platformon. Addig ugyan be lehet kapcsolni, de ugyanúgy SW render megy.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
chab7
addikt
Hmmm, olvasgatom miről megy itt a téma. Megnéztem, nekem is szoftveres mindkettő. Bár nem olyan gáz ez mert nem érezni a gépen hogy ettől lassabb, melegebb, hangosabb vagy épp rövidebb akkuidő lenne.
T500-as thinkpad inteles vga-val használva. Ja és operában néztem, mert azt használom böngészésre.
Lehet, hogy ha a radeonnal használnám akkor accelerated lenne - nem tudom.
Viszont lehetséges inteles integrált vga mellett is esetleg áttenni accelerated-re? Csak érdekességképpen megnézném úgy milyen ha lehetséges, mert amúgy sem érzem hátrányát így szoftveresen sem, de ki tudja, lehet mégis jobb lenne úgy.Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Sonja
nagyúr
Youtube-on lejátszol egy videót, majd a videón nyomsz egy jobb gombot, és "Statisztikák". Ekkor a videó bal felső sarkában lesz egy kis ablak, ahol láthato, hogy hw gyorsítást használ-e vagy sem. Az "accelerated video rendering, accelerated video decoding" a legjobb. Így most nálam Win 7 x64 alatt 1-2% a cpu terhelés.
Szóval mit kellene telepítenem? Milyen driver lesz a jó nekem. Ha van gyári Intel, az is jó, nem?
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
-
-
Sonja
nagyúr
-
RBJ
addikt
Én is csak a nyomtató miatt tartom amit jó ha évente egyszer használok. Míg észhez tért a win indulás után állítom egy fél linux feltelepül .
A gond ott van, hogy annyira elszoktam tőle mikor tippet, vagy tanácsot kérnek lassan lessek én is, hogy mi is van? Elbutultam a wintől[ Szerkesztve ]
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
Cyrin
addikt
múltkor egy ismerős csajnál voltam, otthagyta a férje a géppel együtt, kérte hogy tegyek rendet. 5 hdd volt a gépben, és egyes hdd-ken is több partíció. káosz mindenütt. linux felrakásáig el se jutottunk, először fizikailag kellett rendbe tenni, és az adatokat rendszerezni.
-
rlazol
veterán
nem sok...
most van egy RAID1 tömb 2 winyóval, meg amire a Linuxot akarom telepíteni. Normálisan van még egy a windowsnak, de az ki van húzva. A többi betűt talán a beépített kártyaolvasó foglalhatja le, nem tudom.Szerk.:
WOW és így továbblépett köszönöm!
következő üzenettel lépett tovább: nincs cserehelyként kiválasztandó partíció. Visszatérhetek, kiválaszthatok egyet vagy továbbléphetek. A #11664-es hszem alapján mit tegyek? -Szerk2 - Megoldva és megértve! a kicsi lett a swap, a nagy meg a sima / - /home nincs, ahogy Subzero forumtárs leírta.
most megy a telepítés. Döbbenet, hogy közben netezek, LOL. nagy pirospont a Linuxnak...
[ Szerkesztve ]
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Janos_
csendes tag
ezzel készítettem én is
de már mindegy igazából, a következő probléma, hogy nem megy a wifi azzal a módszerrel, amivel még csak kipróbálásnál működött: rendszerbeállítások, szoftver és frissitések, további illesztőprogramok, itt szimplán átállítottam arra, hogy működjön, most átállítom, és a végén ugyanúgy áll, hogy nem engedi :s -
nagyúr
-
nagyúr
Szokj hozzá, nekem is ez volt alatta és hiába cseréltem le a pluginon belül a flash player. Nem használt. A chrome alatt működik.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Keeperv85
nagyúr
13.04 nem kell. Nem tudok rajta Androidot fordítani.
Tudom, hogy megmaradnak a régi kernelek, de mostanában nekem a boot alatt nem megy a billentyűzet... Lásd a korábbi videóban mutattam is, hogy valami komoly folyamatot hajthat végre abban a 20 mp-ben, amíg tök fekete képernyőt mutat, ugyanis az égvilágon semmire sem reagál. A dmesg kimenetét is letiltja...
-
-
Keeperv85
nagyúr
Még ha nagy szaki lennék sem piszkálnék bele az Ubuntu lelkébe. Nem nyúltam semmihez, így van, mióta lassan két éve feltelepült. Annyi van rajta beállítva azóta is, hogy a Mate került fel a Gnome helyett.
Én sem értem miért kell a teljes swap területet létrehoznia. Már azon filózok, hogy kilövöm az fstab alól, de akkor meg lesz egy felesleges 5GB-os helyem...
-
-
MODERÁTOR
Azok vanilla kernelek, nem tartalmaznak semmilyen Ubuntus patch-et, és csak manuálisan lehet őket frissíteni. Ellenben a tárolóban levőket tesztelik, javítják és hozzáigazítják a rendszerhez. Ha valaki azért használ LTS-t amiért olyan stabil, akkor egyáltalán nem ajánlott ilyenekkel szórakoznia (főleg kiadatlan RC-kkel). Ráadásul a konkrét hibajelenség javításához nem kell frissebb kernel, hiszen a saját bevallása szerint már a 3.5-el jónak kell lennie (már a kernel részéről, amúgy nem biztos, hogy befolyásoló tényező).
-
gery2123
őstag
Köszi, ha haza megyek akkor ki is próbálom, remélem 13.04 alatt is menni fog.
10841) petir : én azt mondom hogy a rendszernek ha nagyon nagyon bőkezű akarsz lenni akkor 50gb. De elég a 20-25 GB is. A Swap, memória függő, a home - nak én adnék vagy 250 GB, és csinálnék meg egy partíciót a maradék helyből, de ezt csak én csinálnám. ( sőt lehet hogy nem is egy hanem 2 partíciót csinálnék szépen felosztva.) :-D[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
-
gery2123
őstag
Ez a synaptic mennyi mindenre nem jó :-D azt hinné az ember hogy a kernel frissülés egy jóval rendszerszintubb beállítás lenne.
PuMba : 13.04 alá is mehet a régebbi kernel? Mondjuk én most meg vagyok elégedve a jelenlegi rendszer stabilitásaval, de ma probakent felrakom az elementary os-- PSN_ID: GerY2123
-
-
-
Nem sok lehetőségemm van backupolni, az adataim ntfs-en vannak, illetve nem nagyon akarok konvertálgatni sem
Ha nyerek a lottón, és veszek egy pár terabyte winyót, akkor majd lesz full ext4Meg aztán sokaknak van szüksége ntfs-re, akik dualbootot használnak, mert a winszar nem képes mást olvasni.
@Sub-ZeRo : Grubot kéne rendbetenni, az jegyzi meg. Mondjuk ha leszedted a partíciót, akkor honnan tudhatja, hogy volt előtte valami?
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!