- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
sz.balazs.95 #24949 üzenetére
Kipróbáltam, nekem sincs, de az alábbi módszerrel sikerült kreálni: Mint 17.3 Cin 64bit
sudo apt-get install apt-file
sudo apt-file update
sudo apt-file find libstdc++.so.6
a szükséges file itt található: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6
forrás mert én is csak ilyen guglihuszár vagyok, ahogy a minap nevezte a többséget valamelyik ft
megpróbáltam telepítő tesztet csinálni:
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ sudo apt-get install libstdc++6 -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
libstdc++6 már a legújabb verzió.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.meg is van, tényleg ott van!
Az előbbit hsz-ban rosszul írtam egyébként, sorry! Nem csomagra kerestünk, így jó most már a parancs:
apt-cache show libstdc++
-
válasz
sz.balazs.95 #24939 üzenetére
apt-cache show libstdc++.so parancsot próbáld meg
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #24937 üzenetére
Van egy ilyen leírás. Csak tényleg nehéz eldönteni, nálad driver vagy esetleg Steam kliens bug okozza a gondot (az is lehet).
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #24925 üzenetére
Az meg hogy? Már látom, a Steam egyik könyvtára bezavar, de megoldható.
szoke12: Mennyire vagy biztos benne, hogy ugyanúgy van beállítva mindenkinek? Nézd meg, ebben van-e különbség: cat /etc/group -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #24922 üzenetére
Tudom, kb. 60-70%-ot tud most (ha jól sejtem). De vannak tesztek, amiken már simán le is körözi a zártat. Csak idő kérdése. Meg stabilabbnak is mondják.
Emellett az új zárt valószínűleg meg is fog szűnni ezekhez a kártyákhoz, mert az csak az amdgpu-t használó új kártyákkal működik majd.
Arra viszont jó a váltás neked, hogy kiderüljön, a zárt okozza-e az általad tapasztalt anomáliákat. A teszt erejéig csak kibírod a kevesebb FPS-t. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #24920 üzenetére
A HD szériáknak már elég jó a nyílt támogatása (az újabbaknak is). A 16.04-gyel pedig csak még jobb lesz. Vagy valami OpenGL funkció hiányzik még a játékhoz?
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23638 üzenetére
Nm.
(#23658) jimmy399
Nem kevered a Mir-rel? Utóbbi a Canonicalé. -
jimmy399
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #23655 üzenetére
wayland-et már próbálgattam, de nem nyerte el még a tetszésemet, valahogy még érintőképernyőkre van fókuszálva... De lehet az Unity 8 miatt van, passz. X marad.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23655 üzenetére
Van, ahol már az van. Viszont az AMD zárt drivere még biztosan nem támogatja.
-
csixy
addikt
válasz
sz.balazs.95 #23640 üzenetére
Na, ezt az egyet kerülöm! -
, -1 !!!!!!!!!!
-
spammer
veterán
válasz
Azt én tudom, hogy junity, csak azt nem, hogy milyen kényelmi funkciók vannak meg benne, ami másokban nincs.
-
King Unique
titán
válasz
sz.balazs.95 #23644 üzenetére
Hát a GNOME tetszetős dizájn terén meg minden, de számomra baromi kényelmetlen és a testreszabási lehetőségei sem túl acélosak, ahogyan a Unity-nek sem... Ilyen téren a Cinnamon jobb, a KDE meg magasan übereli mindet. Igaz, valamiért nem mindenkinek fekszik utóbbi, nekem se a kedvencem annyira.
-
gery2123
őstag
válasz
Az is van mindenre
Várom az Ubuntu 16.04-et, de ott is a gnomeot.
Valaki használ Ubuntu Gonome-t:? Ha igen akkor az mondja már meg, hogy miért van keverve a 3.16 és a régi verzió? Illetve miért nem magyar a keresésénél a beállítások? Mármint ha keresem pl: egér, nem talál semmit mert angolul van benne. Miközben a beállításokban magyarul?
Valahogy nem értem, hogy miért nem lehet úgy használni a Gnome-t, ahogyan az meg volt álmodva! -
spammer
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23638 üzenetére
Mi az, ami az Ubuntuban megvan, de a többiben nincs?
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23622 üzenetére
Ha játékra 2-3-4 monitorral vagy professzionális munkára kell a PC, akkor felejtsük el a linuxot, nem arra való, főleg az Ubuntu. Hétköznapi tevékenységekre van optimalizálva, netezés, multimédiás tartalmak lejátszása, munka terén pedig leginkább programfejlesztés. Attól a szinttől amit te vársz az Ubuntutól és ugy általában a linuxtól, még messze van. De még úgy 6-8 év és utoléri e téren is a Windows-t, és mikor ez bekövetkezik, megváltoznak az erőviszonyok, mivel egyre többen fognak áttérni linuxra, beleértve a vírusfejlesztő idiótákat is.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23622 üzenetére
Ne aggódj, majdnem teljes meggyőződéssel állíthatom, hogy jövőre a nyílt már komolyan fel tudja venni vele a versenyt, sőt.
Tehát azt mondod, hogy a billentyűkombináció semelyik fázisban és módon nem működik? Recovery módban is tudsz kérni konzolos felületet.
Egyébként milyen VGA? -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23617 üzenetére
Akkor lehet ezzel kezdődött a démoni megszállásod. Az AMD honlapján a 14.04.2-t írták, amihez frissebb kernel és xorg tartozik. Egyébként hozzáteszem, nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat.
Kezdd azzal, hogy amikor elérsz valameddig, megpróbálod a Ctrl+Alt+F2-t. Ha bejön a konzolos felület, mehet a felhasználónév, jelszó. Utána pedig ki kellene deríteni, milyen néven megy az új driver, talán megmaradt az fglrx név. Ha igen, azt kellene leszedni. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23613 üzenetére
Én konzolos bejelentkezésről beszéltem. Olvasd el mégegyszer, amit írtam.
Jelenleg a grafikus felületed halott a videó driver miatt.
Amúgy csak kérdem, milyen rendszerre próbáltad feltenni a Crimson-t (és milyen kernelre)? -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23609 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-vel, vagy recovery móddal be tudsz lépni konzolosan?
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23526 üzenetére
Na tehát először is telepíted a dconf-editor csomagot, majd ezután elindítod.
Azon belül org > gnome > desktop > a11y > mouse
Itt kell állítani valamit, de hogy mely értékeket, azt nem tudom.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23523 üzenetére
Unity-ben, MATE-ban vagy Cinnamon-ban? Nálam mindhárom van.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23381 üzenetére
Esetleg VirtualBoxban futtatott Windows alól?
(#23379) Lathronos
Igen, még az "ócóbbikban" is beépített Onkyo sztereó hangszórók leledzenek.
Egy boltban a pénteki "Red Friday" alatt 116E-ért lehetett beszerezni a következő konfigurációban i3-4005U CPU + 6GB RAM + 1TB HDD + R7 M260 dVGA, de csak 1366*768 kijelzővel, viszont minden másban ugyanolyan gép: Toshiba Satellite L50-B-2CV, regisztrálás után az is megkapja a 3 év garit.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23375 üzenetére
Mi az a GameXN? Infot nem találtam róla.
Vagy csak béna a keresési taktikám.
(#23378) Dhampir
Én más Toshiba-t nem is néztem, így nem tudom, de a Toshiba oldalán az infok közt feltüntetik, ha Onkyo van benne.
(#23380) Dhampir
Nem rossz, bár az ilyen játékok nem kötnek le sok ideig.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23375 üzenetére
Játékok telepítéséhez (de nemcsak arra) én a Play on Linuxot ajánlom, akár többféle Wine-verziót is képes telepíteni és a szükséges függőségeket is installálja az általa alapból támogatott szoftverek esetében.
A GameXN-t viszont nem tudom, hogy működne-e vele.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23372 üzenetére
Aham, de más laptopgyártónál eddig még ilyen kompozícióra sem akadtam. Legalább "reklámozzák" az Ubuntu alternatívát.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23370 üzenetére
Igen, a másik, alsó linken az "UNR" fejlesztői csapathoz kalauzol.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23337 üzenetére
Linkeltem korábban egy kolléga Touch-os írását az Ubuntu.hu-ról. Ő nem szokott erre járni, viszont ott szívesen válaszol bármely kérdésre (amennyiben tud).
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23337 üzenetére
Az NVIDIA Performance Mode-ot kiválasztva.
-
gvandor
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #23314 üzenetére
Na ez nálam is van egy ideje, de, hogy mit okozza
?
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23295 üzenetére
Én a közvetlen böngészőből való feltöltést javaslom. A kliensek még nem igazán végzik úgy a dolgukat ahogy kéne.
Cyrin
Én meg mindig azt kapom, hogy MEGA-ról/Drive-ról senki sem tud letölteni. A fene se érti miért.
Bár az is igaz, hogy 2-3 GB-os ISO-kat tolok fel, ráadásul Wi-Fi-n keresztül(konkrétan most is 5 GB-ot tolok fel épp Google Drive-ra). Az egyik egy Cubuntu 14.04.3 remaster, a másik pedig egy alap Ubuntu Cinnamon De-vel Ubnity helyett.
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23292 üzenetére
Jaja. Köszi. Mekkora a minimum?
Megvan, 50 GB. -
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #23290 üzenetére
Mi az a MEGA?
-
válasz
sz.balazs.95 #23275 üzenetére
végül sikerült megoldanom az alábbi módon:
1. Csináltam egy formázatlan, 8 MiB méretű partíciót az SSD elejére, amihez beállítottam egy bios_grub flag-et.
2. a Boot-Repair-rel csináltam egy automatikus javítást.Szóval aki a Win&Ubi dual bootját fel szeretné számolni, úgy, hogy csak az Ubi maradjon, és vele együtt SSD-re költözik, annak célszerű ezt megcsinálnia.
-
válasz
sz.balazs.95 #23267 üzenetére
kiegészítés: [link]
-
gvandor
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Idézet: "Nem műxik
"
Na erre máshol megkapnád: Másold be vágólapról, pontosan miket írtál parancssorba, miket válaszolt a rendszer, meg még néhány parancs beírását és kimenetét kérnék, és persze mindezt pastebinre, ide csak linket. Ennyi infó alapján nem tudnak segíteni.
-
Lathronos
őstag
válasz
sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Nem tettél be a meglévő mellé HDD-t vagy SSD-t? Ilyenkor gyakran kiakad a GRUB. Valamint egy lemezellenőrzés nem ártana ha HDD vagy SSHD van a laptop-ban vagy PC-ben.
-
gvandor
csendes tag
válasz
sz.balazs.95 #23197 üzenetére
Én ezzel oldottam meg (12. pont): http://ubuntu.hu/node/13573
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23237 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-re reagált? Újraindítás után is ez van?
-
válasz
sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Akkor bekattintod a nyílt drivert, aktiválod, leállítod a gépet, berakod az újat, majd aktiválod az ahhoz való drivert.
Tudtommal egyéb teendő nincs.
Üdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Például (ajánlott), de bármi jó ami Linuxos (btrfs, extN, jfs, xfs, reiserfs). Persze ettől függetlenül lehetnek jogosultságbeli gondok (például root felhasználóról sajátodra kell állítani).
-
válasz
sz.balazs.95 #23212 üzenetére
(omgubunturól szedtem).
Ez a fül nálad hogy néz ki?Üdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23218 üzenetére
Igen, természetesen számít, hiszen az nem egy natív fájlrendszer. Nem csak a jogosultságkezeléssel van gond, de még lassabb is, ami a játékok betöltési idejét növeli.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23213 üzenetére
Nálam ez a Steam-es partíció az fstab-ban:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2 (értelemszerűen módosítandó)
Továbbá én úgy oldottam meg, hogy az eredeti Steam mappából csináltam egy oda mutató symlinket. -
jimmy399
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #23215 üzenetére
Majd az lesz előbb-utóbb
-
válasz
sz.balazs.95 #23210 üzenetére
Ha AMD-ről váltasz nVidiára akkor: Az Ubuntu zárt fglrx-ét deaktiválod, az leszed minden komponenst. ha végzett, gép leállít, berakod az új kártyát a másik helyére, gép indít, a zárt meghajtókból a friss nvidiás felpakol.
nVidia -> AMD-nél ugyanez fordítva.
Üdv. core
-
válasz
sz.balazs.95 #23206 üzenetére
Jónak tűnik, akkor ahogy nézem, figyeltél a szükséges eltolásra.
Üdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23202 üzenetére
Szia!
A sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
(feltételezem, hogy sda az eszköz) mit ad vissza?Meg akkor jó lenne egyebeket is megnézni (ubyegon2 írásából az ötlet):
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
sudo hdparm -Tt /dev/sda
dmesg | grep -i --color ahci
sudo smartctl --all /dev/sda
cat /sys/block/sda/queue/schedulerÜdv. core2
-
válasz
sz.balazs.95 #23197 üzenetére
A legegyszerűbb mondjuk a Systemback rendszermásolás funkciója (alapvető particionálási funkciókkal). UEFI esetén szükség lesz egy /boot/efi csatolási pontra is.
-
válasz
sz.balazs.95 #23165 üzenetére
Én is így voltam vele, és bár időközben vettem azért pár (régebbi) Steames játékot amelyek jól mennek, beszereztem egy PS4-et is. Úgy gondolom, hogy inkább egy céleszközre érdemes költeni, abban hiba nem lehet. És ahogy látom a játékkonzolok tőled sem állnak távol.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23165 üzenetére
Ha nem sürgős a dolog, én még adnék időt az AMD-nek. A nyílt driverrel jönnek felfelé. Ahogy te is említetted, sokszor a gyenge a portok is gondot okoznak, főleg, ha azt is pl. csak Nvidia-val tesztelik. Sajnos van rá példa.
-
Sonja
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #23163 üzenetére
Sokkal jobban!
Linux-on való játékhoz csakis NV a saját, gyári driverével.
Szerk.: Itt egy jó, és hiteles teszt.
-
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23158 üzenetére
Neked volt igazad. Valóban lesz már Snappy támogatás a 16.04-ben, de még csak a .deb mellett. Szóval nem kell aggódni. Emellett a jelenlegi Szoftverközpontot is cserélik.
Emoji: [link] -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23156 üzenetére
A 16.04-ben a Unity 7 lesz az alapértelmezett, de választható a Unity 8 is bejelenkezéskor, kísérleti jelleggel. A Snappy-ről még nem igazán láttam terveket, könnyen lehet, hogy azt első körben a mobilos rendszernél vezetik be.
Értelemszerűen a disztribúciófrissítés ugyanúgy megy majd, mint eddig. Bár én jobban szeretem a tiszta megoldásokat. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23135 üzenetére
[link]
Ez az ARM-es verzióra vonatkozik, de talán működhet. Csak kicsit féltelek, nehogy tégla legyen belőle a végén.
Még az is előfordulhat, ha van usb csatlakozód, hogy pendrive-ról is fel tudod rakni. -
lev258
veterán
válasz
sz.balazs.95 #23132 üzenetére
Javasolnám neked az Ubuntu magyar fórumát, egy kolléga részt vesz a Touch fordításában és folyamatosan tájékoztat bennünket a fejleményekről. Viszont először nem árt, ha tisztában vagy a jelenlegi rendszer korlátaival, valamint megnézed, a te eszközöd felkerült-e már a támogatottak listájára (ami nem túl nagy jelenleg).
Vannak rendes leírások, a telepítés lényegében hasonlóan zajlik, mint egy Androidos eszköz root-olása. Géphez kötöd, letöltöd a megfelelő szoftvereket és ráereszted. -
N0zer0
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17363 üzenetére
Hát, ilyet nem állítanék, a KDE kinézetben keresztben-hosszában veri az Unityt. Ez nem ízlés kérdése, ez tény. Persze, neked bejöhet a Unity is, de a KDE-nél nem szebb.
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17445 üzenetére
A windows 8 szerencsére tökéletesen megy, szóval kizárható, hogy az SSD-vel lenne a gond. Próbálom is az Ubuntu 12.04-t, hogy eltávolítsam ezt a borzadájt a gépről!
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17445 üzenetére
Nem, csak az eladó srác mondta, hogy ha bármi nyoma marad, hogy fellett szedve az alja akkor ugrik a garanciám...
Nem akarok kockáztatni. Meg így is kiderül, hogy ez-e a probléma. Nem? (nem kötekedésként kérdezem)
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17440 üzenetére
Fogalmam sincs, mivel az nem volt használatban csak kb 15 másodpercre. mikor megláttam, hogy valami parancssoros linux van a gépen alapból akkor ki is kapcsoltuk. (megnéztük az eladóval, hogy be-e kapcsol a gép)
Aztán mondtam neki, hogy félóra múlva visszajövök mert veszek egy SSD-t, amit majd be kellene szerelni.
Beszerelte (előttem persze) és hazajöttem majd nekikezdtem a telepítésnek.
Amúgy nem is szeretném a HDD-t használni... -
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17435 üzenetére
A többit is meg tudod nyitni fájlkezelővel.
Én Geeqie-t használok, ezt szoktam felrakni másoknak is, legfeljebb kikapcsolom azokat a funkciókat amit nem használ az adott személy (pl oldalsáv, ami neked se kell).
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #17432 üzenetére
Pedig nem rossz alapfeladatokra.
Használhatod a feh programot is, pehelysúlyú.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17430 üzenetére
(aka GNOME image viewer)
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #17360 üzenetére
Ha bejön a KDE, miért nem próbálod ki a kapitány kedvencét, a Chakrát? Állítólag live cd-ről is betölti a VGA drivereket, szerintem le tudod tesztelni a kétmonitoros megjelenítést.
-
válasz
sz.balazs.95 #17357 üzenetére
Sorry, nem jött le, hogy már 4 éve Linuxot használsz! Igaz, akkor nem értem, miért nem oldod meg ezeket a kezdőknek való problémákat.
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja?Lehet, hogy fenti 3 sor tévesztett meg.
-
Jim-Y
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17346 üzenetére
Én munkában RedHat linuxot használok, a CentOs ugye annak az ingyenes változata, és állítólag elég jó. Ha engem kérdezel én tennék egy próbát vele. Nekem most Ubuntum van, de ezt is Gnome Flashback-el használom, így a DE kb olyan mint a RHEL-en (Gnome 2). Én ezt szeretem, nekem ez tetszik
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17340 üzenetére
Próbáld ki a Mint-et, állítólag azon minden tökéletes
-
válasz
sz.balazs.95 #17336 üzenetére
Félve javallanék kipróbálásra Linux MINT Cinnamont v MATE- t, ha kíváncsi vagy milyen a problémamentes disztró!
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17334 üzenetére
lenyomod az altot, lesz menü.
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #17296 üzenetére
Teljesítmény beli méret,nem pedig fizikai.
Mert jelenleg egy core 2 duó 2.4-es van benne... -
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17287 üzenetére
Azért írtam hogy Arch alatt ez a csomagok neve mert más disztrók más, de hasonló nevet adnak csomagoknak. Keress, ne telepíteni próbáld így őket
Írj ki egy Live Kubuntu-t és meglátod. Van különbség mert a Kubuntu-n már egy csomó minden be van konfigurálva, extra csomagok vannak feltéve stb. Szerintem abban pl alapból mennek a thumbnail-ek.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17284 üzenetére
Arch-on így néz ki, ilyesmikre keress rá:
kdegraphics-svgpart: thumbailers for SVG files
kdegraphics-thumbnailers: thumbnailers for various graphics files
kdemultimedia-ffmpegthumbs: thumbnailers for video files
kdemultimedia-mplayerthumbs: thumbnailers for video files
kdesdk-thumbnailers: thumbnailers for development files
icoutils: thumbnailers for MS filesMTP kapcsán meg lehet abba futottál bele hogy régi a libmtp ami a Kubuntu-ban alapból van. Ez segíthet
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17280 üzenetére
Dolphin opcionális függőségeihez tartoznak a thumbnailer-ek. Ezek nélkül nem megy, ezt nézném meg hogy ezzel mi a helyzet Kubuntu-n.
MTP -hez meg KDE alatt a kio-mtp csomagra van szükség.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
sz.balazs.95 #17280 üzenetére
Szia!
1. Dolphin vezérlő -> Beállítóablak: Dolphin -> Általános -> Előnézetek fül-nél tudod beállítani elvileg.
2. Keress rá az ubuntu mount NTFS kifejezésre. Rengeteg leírást fogsz találni.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17237 üzenetére
Ott van a jobb alsó sarokban az nm-plasma widget. [link]
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17237 üzenetére
Az Atheros alapú wifi cuccok nagyon jól vannak támogatva (és ez egy régebbi darab is).
A Plasma felületre visszatérve, ebben nem tudok segíteni mert most a xubuntu-s gépemen vagyok, nem a k-n. De mintha nekem ezzel nem lett volna bajom, a jobb alsó sarokban ott voltak a kapcsolatok mindig, és volt ott fogaskerék vagy villás kulcs is hogy a komolyabb beállításokat előhozzam.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17228 üzenetére
Mondjuk szükség lenne a kártya típusára (verzióra pontosan) és hogy milyen chip van rajta. Mert lehet azért nem látod, mert nem ismerte fel. Nekem TP-Link WN725-össel gyűlt meg a bajom, csak a 3.12 kernelben került be a támogatása, addig az rtl8188eu modult mindig fordítani kellett külön hozzá.
fradi81: Még emlékszem volt itt cikk erről... itt is
-
válasz
sz.balazs.95 #17218 üzenetére
ötletek?
már vagy 20x oda vissza átnéztem a rendszerbeállításokat, de sehol nem találom. -
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17208 üzenetére
Nem ismerem a KWin-t így nem tudom. Ha abban nem lehet megcsinálni amit szeretnél kereshetsz mást ami tudja. Bár nem hiszem hogy pont KDE alatt nem megoldott ez.
hokins: Attól is függ hogyan és mire akarod használni. Megteheted hogy a kisebbik winchesterből lecsípsz 15-20GB-ot amire felrakod a kinézett Linux disztrót (feltéve hogy nem kell a hely a Windows számára) és a nagyot meghagyod adattárolónak. Én így csinálnám
-
Rimuru
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17204 üzenetére
Ablakkezelőt az összes DE alatt cserélhetsz.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17202 üzenetére
Én passzolom, nem használok multi monitoros rendszert. Csak projektort de az más.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17194 üzenetére
Ahogy mondod, szerencsére a KDE a legkönnyebben testreszabható asztali környezet. Itt nem rejtenek el semmilyen beállítást.
Itt nézelődhetsz témák, ikonok, stb után: http://kde-look.org/
Ikonok terén én ezeket kedvelem:
De pl. az evolvere sem rossz.
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17192 üzenetére
Próbáld ki a KDE-t.
-
válasz
sz.balazs.95 #17187 üzenetére
A HDD smart értékeket nézted már?
-
válasz
sz.balazs.95 #17186 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #17185 üzenetére
egész pontosan egy ilyen van: [link]
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17183 üzenetére
Milyen vga milyen driverrel megy?
A 2D mód meg van még itt a unity-nél? Próbáld már ki azzal mennyit eszik.
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17181 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #17179 üzenetére
egyébként hogy tudok pontos képet kapni arról, hogy mi mennyire terheli a gépet?
Vagy hogy deríthetem ki, mi okozza azt, hogy a CPU illetve a RAM használat éppen csak érinti a 20%-ot, mégis döglassú minden?
a Rendszerfigyelő ebben nem feltétlen tud segíteni. -
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #17115 üzenetére
Igen.
-
válasz
sz.balazs.95 #17097 üzenetére
Szerintem amíg nincs használható állapotban a Unity 8, addig felejtős. Unity 7 szerintem nem kifejezetten jó tácsra.
A hardver amúgy nem rossz, wifi gondolom intel, azokkal nem szokott baj lenni. -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #17006 üzenetére
Két éves történet:
Akkor még vindózoztam itthon (win7). Éjjeli bagoly volnék, gyakran 2-3 óráig is filmezgetek. Na egyszer megviccelt a vindózápdét. A film közepén (ha jól emlékszem valami frankó horror volt) szó nélkül újraindította a gépet. Ha, ekkor majdnem szétvertem az egész gépetPár hónapja:
Szintén éjjeli filmnézés (immáron linuxon, nyugodtságban), egyszer csak ordítás a másik szobából. A lányom éppen valami online hentelős játékot nyomott, amikor "intézkedett" a vindózapdétMert ugye a kis figyelmeztető üzenetet a gép újraindításáról csak a desktopon jeleníti meg, film/játék fölé már nem rajzolja ki.
Persze, tudom hogy át lehet állítani a windows update működését, de ez az alapértelmezett módszer igazi gyilkos kis tetű. -
kertsa
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #17006 üzenetére
Win8-ról váltotam
olyannyira, hogy már csak linux van a gépen...
-
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #16689 üzenetére
A /home/user/.fonts mappába a csak az adott fiókban használható egyedi fontokat teszi, teszed. A rendszer által telepítetteket a /usr/share/fonts-ba, vagy egy adott program esetében esetleg máshová. A LaTeX esetében pl.: /usr/share/fonts/type1/texlive-fonts-recommended/ vagy /usr/share/texlive/texmf-dist/fonts/afm/arkandis/adforn/OrnementsADF.afm vagy /usr/share/doc/texlive-doc/fonts/, és hasonlók. Ezeket mind másolhatod a saját mappádba is, akkor ezt használja a fiókodban, és ha szerkeszted, akkor is.
Rákeresel az adott betűtípusra, akkor ha telepítve van, a találatok között ott lesz. Rákkattintva megjelenik a Telepített fájlok fül: -
törölt tag
válasz
sz.balazs.95 #16684 üzenetére
Synaptic>(ha nincs beállítva, akkor) Beállítások>Beállítások>"Csomag tulajdonságainak megjelenítése a főablakban" elé pipa, utána a kikeresett betűtípust tartalmazó csomag nevére kattintva a "Telepített fájlok" fül tartalmában vájkálhatsz. De alapvetően a /usr/share/fonts/ mappában.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12241 üzenetére
Én is így vagyok vele
Akármit kipróbálok, mindig visszatérek hozzá. Bár most lassan két hete hanyagolom szegényt
Az egyetlen bajom vele, hogy bizonyos kernelfrissítések után nem ébred sleepből.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12227 üzenetére
A compizban vannak olyan tételek, amiket egyszerűen nem szabad piszkálni ha nem LTS-t használsz.
Érdekesség: egy hetet töltöttem el Manjatoval, amire rátettem a compizt. És azon egyszer sem hasalt el a piszok.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #12224 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #11935 üzenetére
VLC audio beállításaiban a kimenetet állítsd át ALSA-ra.
-
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #10614 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #10614 üzenetére
Ha Windowsról van szó, akkor nem tartom valószínűleg, hogy ez így működőképes lenne. Egy Ubuntuval nem lenne gond, bár nem is lenne olyan egyszerű.
(#10615) Speeedfire: Legfeljebb a Legacy meghajtót tudod használni, és csakis ebből a PPA-ból telepítve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- Milyen házat vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Farmerama.hu (online birtokfejlesztés) OFF topic
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OpenMediaVault
- Fotók, videók mobillal
- War Thunder - MMO Combat Game
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest