- Bluetooth hangszórók
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen egeret válasszak?
- Androidos fejegységek
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tomocso
tag
Pedig nem állítottam semmi máson, én is csodálkoztam rajta de mégis ezt csinálta.
Lehet egy induláskor betöltődő program miatt akadt ki? Mert akkor fagyott le amikor
elindult a Win, bejött az üdvözlő hang és lefagyott minden!!
A tesztből amit linkeltél én nem tudtam meg semmi újat!
Próbáltam FSB Overvolt adni neki 0.1-et, és feljebb raktam az FSB-t 385-re de nem bootolt be.
Hmmmm??????? -
Tomocso
tag
Kipróbáltam, visszaraktam az időzítést 5-5-5-18-ra
de amikor betöltött a Windows lefagyott,többször is próbáltam de mindig ugyanakkor lefagyott. 5-5-5-15-ön is, de 4-4-4-12-ön indult el és futattam Prime95-öt 2 óran keresztül nem jelzett hibát!!!
De ha emelem az FSB-t be sem bootol még 380-on sem!!!
Mit tegyek??? -
válasz
Tomocso #1895 üzenetére
Az SPD nem 2, amire te gondolsz, az a DRAM Multiplier. Így a memók szinkronban futnak 750MHz-es effektív órajelen. A 375MHz az FSB és a memóriabusz valós órajele.
Pakold át az időzítéseket 5-5-5-18-ra, az FSB mehet, ameddig bírja szusszal, aztán mehet egy kis FSB fesz. A RAM-ok, amennyiben mezei Kingmax-ok 850-900MHz körül meg fognak állni valszeg, sokkal több fesz ne menjen nekik, nem sokat használ. Ez 450MHz-es FSB-t jelent, ami 3600MHz-es külső CPU órajel. A proci simán megy 4GHz környékén 1.3V körül, szal neki nem kell fesz.
-
Tomocso
tag
Sziasztok!!
Van nekem egy Giga X38-DQ6-os lapom egy E8200-al és 2*1Gb
800-as Kingmax rammal!!!
8*375 FSB-ig sikerult huznom e fölé nem megy,
Az SPD-t állítottam 2-re, nem hagytam auton, és a DDR2 Overvoltages Controlt állítottam +0.2-re igy elindult 3.0GHz-en , a ramok 375MHz-en 4-4-4-12-őn mennek.
Mit tegyek hogy feljebb huzhassam????
köszi -
-
hakos1987
őstag
5-5-5-15-ön van most, ha átállítom cl4-re, akkor kékhalállal indul.. még vmit tudok vele kezdeni? vagy feszt kéne adni neki?
-
Bendike81
csendes tag
Sziasztok !
Még új vagyok a szakmában,szert tettem az alábbi konfigra:
Alaplap:Asus P5KC
Proci: Intel core 2 duo 6750 2.66Ghz
Ramorsair Twin2X2048-6400 C4 800Mhz
Az lenne a kérdésem,hogy tudnám hatásosan felhúzni a gép teljesítményét(proci freki,esetleg ram)??
Mit állítsak a biosban,hogy mondjuk olyan 3.6Ghz-en stabil legyen???
A válaszokat előre is köszönöm...
-
Zoli1222
őstag
Sziasztok
A procimat meddig lehet hiba nélkül húzni?
köszi -
hakos1987
őstag
Üdv!
Sikerült tuningolnom a procimat (5600+)...
így az FSB 240 a szorzó 13 =3120 MHz Feszt nem emeltem...
Most a memória (kingmax 800) viszont 445 MHz valós órajelen megy! Időzítésekhez nem nyúltam! Bele kellene piszkálnom? Asszem 5-5-5-18-an megy! Mire kellene ezt átállítani?Köszi előre is!
Ui: Béna vagyok ám a tuninghoz
-
den80
tag
válasz
Hurkaleves #1867 üzenetére
csak azért kérdeztem ue, mert bal képen a ramok 1:1 ben mennek a jobboldalin meg felszorozva
-
den80
tag
hi
melyik opcio a jobb?melyiken hagyjam? igaz semeik sem prime stabil, de mindenhol tökéletes
kép -
Sztojcsi
tag
Bocsi emberek ez biztosan nagyon láma kérdés, de mi az a VID?
-
válasz
DroneZ^ #1855 üzenetére
Nem, most ugyanarról a CPU frekiről beszéltem, más FSB - szorzó kombinációval.
Teszem azt 3600MHz-es CPU frekit elérhetsz (megfelelő proci esetében persze) 10*360MHz-cel és elérhetsz 9*400MHz-cel. Azon alkalmazásokban, ahol fontos a rendszer sávszélessége, az utóbbi beállítás lesz a gyorsabb. Ahol nem, ott természetesen nem lesz különbség köztük teljesítményben.
Azt az FSB frekvenciát nevezzük FSB wall-nak (falnak) egy CPU esetén, ami fölött nem működik, vagy nem stabil, attól függetlenül, hogy maga a proci mien külső órajelen üzemel. Tehát tegyük fel, hogy van egy procink, legyen egy E6700, amit 4GHz-re tudunk húzni 10-es szorzóval, tehát 10*400MHz-cel. 4GHz-en stabilan üzemel, ki van tesztelve, a júzer örül. Teszteli magasabb FSB-n, alacsonyabb szorzón, megvan a 4GHz 9*445MHz-cen is. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a proci FSB wall-os 460MHz környékén. Vagyis 460MHz-nél magasabb FSB sebin nem tud stabilan üzemelni. Ergo 8-as szorzóval nem fog menni a procinak a 4GHz, mivel ahhoz 500MHz-es FSB kellene, ám neki 460MHz-nél vége van.
Lap esetében ugye egyértelműbb a helyzet, nem is beszélünk kifejezetten FSB wall-ról, csak arról, hogy mennyit megy a lap FSB-ben. -
DroneZ^
őstag
valaki mondja már meg, PH-s tesztben ugy tunningolták a procit, hogy a multipliert visszavették 5x-re és az FSB-t huzták feljebb kijött X mhz. Ha ugyanezt csinalom 8-as szorzoval viszont annyival kevesebb az FSB és végül ugyanannyi mhz. Mi különbség?
-
den80
tag
f11bios
konfig az adatlapon
lehet az, h nem megy tovább?
vagy mit merre állitsak még? köszi
Robust Graphics Booster----------turbo
CPU Clock Ratio------------------8
cPU frq--------------------------3500mhz
CPU Host Clock Control-----------enabled
CPU Host Frequency--------------438
PCIe Frequency------------------100
CIA 2----------------------------disabled
Perfomance enhanced--------------extreme
System Memory Multiplier---------2,4
Memory speed---------------------1051
Dram Timing Selectable-----------manual
Cas Latency Time----------------5
Dram Ras to Cas------------------5
Ras Precharge--------------------5
Precharge Delay------------------15
Act to Act Delay------------------auto
Rank Write to Read Delay----------auto
Write to Precharge Delay----------auto
Refresh to Act Delay---------------auto
Read to Precharge-----------------auto
trd-------------------------------auto
trd Phase Adjustment-------------auto
System Voltage Control------------manual
DDR2 Overvoltage Control----------+0,3
PCIe Overvoltage Control-----------normal
FSB Overvoltage Control------------normal
GMCH Overvoltage Control----------+0,1
V Core-----------------------------1,45000 -
hakos1987
őstag
Hali!
Ha szeretném húzni a procit, de nem akarok feszt emelni, és a memóriát sem akarom piszkálni, elég csak az FSB-t ba**ogatni?
-
Magogh
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek milyen hőmérséklet reális, ha alapfeszen E6300-1.86 -ot hajtok 2.8Ghz-n?
Magoknak? Az egész cpunak?
Nekem így 2.8Ghz-n alapjáraton a magvak: 65C, széthajtva (Cryis, minden maxon
) 73C- -re melegszenek. Ez gáz?
-
válasz
Kazimír #1845 üzenetére
Gorneck oldalát olvastad? Egyébként ugye meg kell vizsgálni, hogy melyik alkatrész a gyenge láncszem, és annak juttatni némi plusz feszt. A 375-ös FSB nem akkora mértékű tuning, hogy nagyon sok fesz keljen a cuccoknak.
Memóknak csak akkor kell plusz fesz, ha a gyári specben foglaltak felett kell teljesíteniük.
Időzítéseket érdemes szűkíteni, bár többet érsz el teljesítményben, ha inkább a frekit növeled. -
Kazimír
őstag
még valami.
1,2V-on 365 FSB-ig hajlandó rendesen betölteni az xp-t. De én legalább 375-öt szeretnék elérni. Mi tehát a következő lépés? (És ugye a ténylegesen le/átadott feszültséget kell nézni a feszültségállításnál, ami a CPU-Z szerint 1,20-1,21V - pedig a BIOS-ban 1,25-öt állítottam be)
A memóriáknak kell valamennyi plusz feszültség? És az időzítésekkel kezdjek valamit? -
Kazimír
őstag
Üdvözlet!
Nekem is lenne kérdésem a BIOS beállításokhoz.
Szóval a szorzót eleve csak 6 és 8 között tudom állítani benne, akkor is hiába, mert az xp betöltése után már minden tesztelőprogram csak 6-osnak látja [link]
A kérdés, hogy mit állítsak ill. mennyire, és ezt a szorzóproblémát, hogy orvosolhatom.
Van ennek valami köze a memória időzítésekhez? Amit szintén nem tudom hol kell állítani, de most ez
Mennyire állítsam az FSB-t, hogy alapfeszen elmenjen?Nagyon megköszönném, ha valaki hozzáértőnek lenne hozzám türelme!
-
lsc
nagyúr
Már írtam , a dram- cpu opciónál a bioszban van 5 v. 6 érték /ha jól emlékszem 1.0 ;1.1 és így tovább / , és ha kijelölsz egyet , akkor kiírja a ramok sebességét /legalább is én annak nézem / . A hűtő ezt nem fogja orvosolni , ezt én is tudom , viszont 60 fok fölött nem akarom hajtani a procit .
-
lsc
nagyúr
Most mennek 836-on , 251-es fsb-vel , lement egy stresszteszt , meg a 3D05 , eddig nincs gond . Azt nem tudom , hogy a dram speednél a kiírt memória sebesség igaz vagy nem , mert amit kiírt /748 amikor 299-re raktam az fsb-t / azon röhögve kellett volna mennie a ramoknak 1,9-en . Mindegy , egyenlőre elég , majd ha meg lesz a TX akkor hajtom tovább .
-
lsc
nagyúr
Ezt hogy érted , amennyiben a dram speed-be belépek ott az első érték 1.0 /ha jól emlékszem / , aztán van 1,10 , 1,20 vagy valami hasonlók . Amennyiben valamelyiket kijelölöm , akkor kiírja , hogy a ram hány mhz-en megy . Ezzel az értékkel tűnt a legjobbnak , ezért hagytam ennyin . Amikor 299-re tettem az fsb-t , akkor azt hiszem ugyanennél a beállításnál 748-at írt a ramra , viszont úgy az előbbi hibát dobta .
-
lsc
nagyúr
Üdv
Tudna valaki segíteni , a konfigomban lévő procit szeretném húzni /alapfeszen , 3 ;3,2 giga a cél/ . Tegnap beírtam a biosba 299-et /mást nem állítottam / , a szorzót hagytam tízesen , win bejelentkező előtt függőlegesen becsíkozott a kép , és olyan volt , mintha folyamatosan indított volna , de nem ment tovább . Mit kellene állítani , és hogyan , hogy összejöjjön ? A hűtő még gyári /így alapon eisttel 29 fokos a proci / , jövő héten jön a TX2 . -
subaruwrc
félisten
válasz
drfirsty #1829 üzenetére
hello.
azért mert ott többmindent tudsz beállítani egy két tuningprogi kivételével mintha szoftverrel csinálnád.másik ok hogyha a biosban beírt beállításokon betölt a gép az már egy minimális stabilitást mutat. az történik másként hogy fsb strapot és feszeket nem tudsz a progiból állítani ami fontos.fsb-t mivelé látom amd-d van ezért olyan 5-10mhz enként érdemes. ha nem bírják a ramjaid lefagy vagy kákhalállal leáll a gép.
ramhoz windowsos memtest procihoz prime v25.6 os verzió small fft tesztje. memhez jó még a winrar beépített benchmarkja. -
drfirsty
tag
Hello,
tuning előtt állok és lenne néhány kérdésem.
Miért BIOS-ból érdemes tuningolni? Mi történik másként ha az alaplaphoz kapott progival csinálom?Milyen fokozatonként érdemes emelni az FSB-t és honnan tudom, hogy ha a tuningot már nem bírják el pl. a RAM-jaim? ilyenkor lejjebb állítódnak az órajeleik, vagy elállítódnak az időzítések, vagy belassul/lefagy a gép? azt hiszem ez hamarabb fog bekövetkezni mint a procilimit.
milyen tesztprogramokat ajánlanátok RAM-hoz, procihoz?Előre is köszönöm a segítséget.
-
subaruwrc
félisten
válasz
hakos1987 #1827 üzenetére
Hello.
iegn bisoból célszerű tuningolni. a programok csak a fanatikusoknak vannak az utolsó mhz-ek kicsiholására. az fsb és a fesz emelés stimmel.egy idő után kell feszt emelni amikor instabil lesz a rendszer. a hűtéssel sem lesz gond. a ramokra oda kell figyelned hogy a gyári 800mhz től ne térj el nagyon mert nem tuningramok és nem bírnak sokkal magasabb mhz-et vagy szűkebb időzítéseket. ezért első körökben ahogy emeled az fsb-t 800mhz alatt fogod hajtani őket. fesz emeléssel egyébként jóval jobb eredményeket lehet elérni de most ne az legyen a célod.érezz rá az ízéreszóval emeld meg az fsb-t 10mhz-cel és figyelj a ht-link valamint a memók frekvenciájára.
-
hakos1987
őstag
Hello!
Én is lámáskodnék 1et!
Életem első procituningja következne, de még az fsb és fesz emelés nem is lenne nagy gond, de nem értem a memóriával való összehangolást!A cuccaim: MSI K9A2 CF-F lap, 5600+ proc, 2db 800 mhz kingmax
Jah és víz hűti a procit és északi hidat is, memókon nincs hűtés, ház szellőzése jó!Szal, biosbol kell tuningolni, vagy progival? Lépésről-lépésre leírná vki, hogy mit csináljak? fesz emelés nélkül érdemes tuningolni? vagy úgy nem lehet olyan jelentős növekedést elérni?
Ekpre is köszönöm, ha válaszol vki! Hosszú éjszaka előtt állok sztem
üdv!
-
válasz
masterful87 #1825 üzenetére
Tuning fülecskére köll kattintani.
-
válasz
masterful87 #1822 üzenetére
Ezt ugye olvastad?
-
masterful87
senior tag
Sziasztok!
Jelentkezem a továbbképzésre!
Gépem az adatimnál!
Eddig ott tartok, hogy sehol... beállítottam az alap Vcore-t 1.325V aszem, és beállítottam az FSB-t 333-ra, szorzó ugye 9! Na így nem ment ezért adtam 1.425V-ot neki... Felállt az XP, de utána meg is állt az asztalon!
Ramokat természetesen figyeltem, hogy tartsa az 1066MHz-et!
Nem tudom, hol lehet beállítani eme lapban a Ram feszt? Mert én csak OverVoltaget találtam!
Adtam az MCH-nak is +0,1-et, meg az FSB busnak is!
Meg fixáltam a PCI-t 100-ra!Help me!
Köszi,
Masterful -
thx.
ahogy látom, egyelőre ez a felállás marad. Mire meg ez a proc kevés lesz, akkora már úgyis új foglalat, meg DDR3 lesz... Ez egy 3870et húzva kihajt, más meg úgyse lesz bele. Lehet megpróbálom a 4 giga ramot... csak ahhoz meg 64 bit kell, és azt nem tudom hogy szeretik a játékok, meg a MOMO vezérlője, meg ilyesmi.
-
Mivel a procid szorzója 11-es, így szinte bármilyen RAM-mal tudod majd húzni. Még ha 10-es szorzón is járatod, ahhoz is elég 320MHz-es FSB, ami szinkronban járatott memók esetében 640MHz. Ezt bármelyik 800-as tudja nyilván. Persze a 400*8 jobb beállítás a magasabb rendszerbusz-órajel miatt, így magasabb sávszélt kapsz, és a 800-as modulok még mindig csak a gyári specben foglalt beállításokon tundak menni mindenféle húzűs nélkül. Ezzel a procival nem kell aggódnod amiatt, hogy a memória szab határt a tuningnak.
-
Üdv!
Most tervezek venni gépet. Hosszas lelki harc után úgy áll a dolog, hogy E4500, DS3, meg kéne hozzá valami RAM.
Namost. Nem szeretnék hozzá Crutialt, vagy Dominatort venni, ha esetleg egy 800-as CL4-es, vagy egy alap 1066-os CL5ös RAM is elég neki.
De, nemismerem a proc szorzóit. 400-at lehet szorozni? vagy 350-et is? vagy akkor ez most hogy van? olyan 3.2 Ghz-t szeretnék kihúzni belőle. az lehet 400*8 is, ekkor ugye 800 Mhz RAM bőven elég...Vagyis. A kérdés az, hogy mit ajánlotok egy E4500 mellé, hogy jól húzható legyen...
Köszi. -
válasz
Sk8erPeter #1816 üzenetére
Mivel egy kimondottan alapórajelen való működésre tervezett, leginkább irodai munkára javasolt gépről van szó, nem valószínű, hogy az egyes tuningprogramok készítői figyelembevették volna, amikor az egyes lapok támogatását biztosították a programban. Itt tudod csekkolni.
-
válasz
Sk8erPeter #1814 üzenetére
Az adott lap BIOS-án múlik, hogy mit hogyan tudsz állítani. A tiéd esetében ez kb. nulla, ezért csak OS alól tudod húzni, mondjuk az említett setFSB-vel, bár szinte kizárt, hogy a lapodat támogatná a progi. Feszemeléssel tovább tudod húzni az adott alkatrészt, magasabb frekin tudod járatni mondjuk a CPU-t.
-
Skizz
addikt
válasz
Sk8erPeter #1812 üzenetére
ez inkább a lapom múlik. setfsb-vel próbálkozz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hello!
Szerintetek egy ősrégi Intel D845EPI processzorát (Intel Celeron, 2400MHz) lehet overclockolni?
A BIOS-ban sajnos nincs erre lehetőség, ezért szoftveres megoldást keresek.
Előre is köszi a választ! -
buherton
őstag
Köszke az infokat
Procira egy Thermal SI 97-et teszek rá. VGA-ra a mostani proci hűtést gondoltam, ami egy whiseprock 3200+, nézegettem úgy tűnik rá lehet fabrikálni. A 9600 Atlantis-om van 324/200 MHz. Kb mennyit várhatok a kártyától? Ill hány volt emelést bír el stabilan, vagy mennyit ajánlotok? Memória chipek-re érdemes passzív hűtést tenni ram, vga? Hynixre találtam egy 1 cm magas bordás passzív hűtést ami pont rá meg egy RAM-nak az egyik oldalára. A belső oldalra egy sima alu lemezt gondoltam, és ha nagyon melegszik akkor két kis venti. Úgy tom 0.3 Volt emelést könnyedén elbír, és sokat lehet rajta húzni. Hynix memóriától kb hány frekit várhatok gyári időzítéssel? Melyikkel gyorsabb nagyobb freki vagy kisebb időzítés?
Hú ez jó sok kérdés
-
-
zsid
senior tag
válasz
buherton #1808 üzenetére
Ha a ramot akarod húzni akkor mindenképpen fogod a procit is szerintem,mondjuk egy Barton 2500nak simán el kellene mennie a 3200 órajelén,max egy kis plusz fesz kell neki.
A Procira nem árt a jó hűtésAzt nem irtad hogy Atlantis SE,Pro vagy XT karid van.XTnél nemsok esélye lesz a húzásnak, mert alapból elégé megvan hajtva a GPU, AtiToollal meg tod nézni mennyit bír,de egy plusz venti vagy komolyabb borda nem árt, ha nem akarod megsütni a rendszered.
-
buherton
őstag
Sziasztok!
Kezdő kérdés.
VGA-t h lehet húzni, Ill a RAM-ot rácingálni. Mikortól kell hűtés? Mekkora?
Abit nf7-s v2.0
Sappire 9600 atlantis 128MB
Hynix 512MB 400MHz (FSB 200MHz)üdv
-
gabesy007
csendes tag
Ok.
Írok megjelölt Topicba is.
Köszi
-
zsid
senior tag
válasz
gabesy007 #1803 üzenetére
Szerintem ha itt kérded, lehet hamarabb kapsz választ:
[Asus P5B topic]
[Core 2 tuning topic] -
gabesy007
csendes tag
Sziasztok!
Aki jártas ASUS alaplapkban, az kérem segítsen. "Szükségem lenne egy "szájbarágós tuningra". ASUS P5B-s lapom van, Core2Duo-s E6400-as proci, 2x1 gigás Kingmax KLED48F-A8KI5 (1066 MHZ) ram Dual Channel. A kérdésem, az lenne, hogy feszültség emelés nélkül mi az, amit még ki lehet hozni a prociból, és stabilan megy. Ha lehet tényleg egy szájbarágós tuningra lenne szükségem. Tehát egy pontos BIOS beállítás."
Előre is köszönöm!
-
C@rbon
senior tag
válasz
qw78er89 #1799 üzenetére
leállt ujraindult leállt ujraindult és elment a kép és nekem kellett ujrainditani.
Hát nagyon szépen köszönem az eddigi segítséged, nélküled bekapcsolni sem tdtam volna a gépet
de már nekem késő van szóval majd hnap írok ide a topikba és majd folytatom valahogy.
Még1x kösz mindent
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Gombászkönyvek egyben
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest