- Azonnali fotós kérdések órája
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen egeret válasszak?
- Androidos fejegységek
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
Új hozzászólás Aktív témák
-
zone
őstag
válasz
Skynet258 #292 üzenetére
Eddig is így tudtam, csak ez bezavart: "a ram:fsb arány 1:1-ben van, a memória szorzója 4"..
Ha egy 333-as fsb-jű c2d mellé berakok egy 800-as memóriát, akkor hogy 1:1 legyen az arány, a proci fsb-jét kell 400-ra emelni, vagy a memóriát kell gyorsítani, mivel 2 magos a proci (333x2)?
És egy másik kérdés: ha az alaplap max 800-as memóriákat visz, attól lehet még gyorsítani a memórián? -
Csyppa
senior tag
Nos, itt egy D805 tuningolós cikk KrenAtesztől: Az Intel D805 és a tuning
-
mongi_
aktív tag
Ez a cikk inspirált:
[link]
-
mongi_
aktív tag
Mivel új vagyok "tuningolás" téren, ezért lenne egy pár kérdésem.
Nem szeretnék "durr bele Balázs" módjára a vakvilágba piszkálni a Biosban, és csak ugy állítgatni a feszültségeket, mert még a végén rosszra sülne el a dolog
ezért szeretném ha valaki elmagyarazná, hogy az ugynevezett "tuningbajnok" Pentium D805-ös processzort hogyan tudom feltuningolni 3,8-ra vagy akár többre is amolyan "szájbarágosan"? Már megvan másfél éve ez a processzor, de most kezdett el komolyabb érdekelni a tuningolás, főleg azért mert kiváncsi vagyok, hogy mennyire javul a gépem teljesítménye ezzel, főként játékokra nézve, remélem valami teljesítmény javulást sikerül elérnem, ha nem is nagy mértékben.
Majd kiderül, minedenesetre jó lenne ha valaki segítene ebben. A gépem további paraméterei: D805 gyári hűtővel, Asus p5nd2 sli és egy gainward 7900gtgs, 2gb ram.
-
Skynet258
veterán
válasz
Balancee #294 üzenetére
Nincs mit. Lényegében nem is fontos, amit elírtam, a lényeg a következő:
Tudd, meg, hol a procid vége. Ha megvan, döntsd el, alapfeszen akarod húzni, vagy adsz neki egy kis pluszt. Ha adsz, akkor tovább mehetsz (jó esetben), de a cucc is jobban fog melegedni. Ha így akarod csinálni, nem árt tájékozódni, mennyi a max fesz, amit a proci elbír, monitorozni win alatt, hány fokos, teszteket futtatni... Ha megvan a tuti stabil, húzott proci, akkor a memót is lehet próbálgatni, mit bír, Mhz növelés (szorzókkal ugyebár), időzítések csökkentése (ez volt nálunk a 4-4-4-12). Ha ez is megvan, kész is vagyunk a tuninggal. Persze ez most nagyon egyszerűen, és sarkítva van leírva, de ez a lényeg.
Egy a fontos: NEM tudsz semmit fizikailag elrontani (értsd: működésképtelenné tenni), csak egyvalamivel: ha túlhúzod a feszt/nem megfelelő a hűtés és ezáltal a cumó elpatkol. Én azt mondom, amíg minden alapfeszen van, lehet próbálkozni bátran, nem történik semmi, max újraindul a gép. Én is magamtól tanultam, és még nem égett el semmim sem
-
Balancee
aktív tag
válasz
Skynet258 #289 üzenetére
Te jobban látod mint én az tuti
Engem amugy nem is a tunig hanem inkább az optimalizálás piszkál. Igaz 260x10 en kéne menie a procimnak, hogy 1 az 1-ben fusson (lehet megint baromságot irok) De az egy 3200+ töl képtelenség a gyári hütövel. Szoval akkor a ramom kéne pl 400 asra rakni? vagy hogy?
Az a baj vizuális vagyok ha valamire magamtol rájövök azt nem felejtem el, de az elmélet az a sötétszoba számomra. -
Skynet258
veterán
válasz
Balancee #288 üzenetére
A 4-4-4-12 a memória időzítései, ennek semmi köze a szorzóhoz. A lényeg, hogy minél alacsonyabb értékek legyenek, de például ahhoz, hogy 4-4-4-12 érték menjen mondjuk 1000Mhz-en, na ahhoz azért jobbfajta ram kell.
Hogy lesz 266Mhz? Gondolom egy 533-as ramra gondolsz. Ami DDR. Vagyis Double Data Rate. Magyarul: 266*2= 533 (tudom, csak 532, de a számtechben ez 533
)
-
Skynet258
veterán
válasz
Balancee #286 üzenetére
Vegyünk egy példát. Nekem van egy C2D E4300-as procim. Az alap fsb 200. Emellett van 2 giga Geil Ultra ramom, ami 800 Mhz. Na, ez idáig szép és jó, a ram:fsb arány 1:1-ben van, a memória szorzója 4, ezt csipázza az Intel.
De egy nap rámjön a roham, és húzni akarom a procit. Meg is teszem, mert bátor vagyok nagyon. Feldobom 300-ra az fsb arányt. A memória itt már 1200 megy. Illetve menne, de nem fog, nem egy csodaram. Ezért megkeresem a memória szorzót, és belövöm 2-re (600 Mhz), vagy 2.40-re (720), vagy 2.50-re (750), vagy mondjuk 3-ra (900). Értelemszerűen megpróbálom arra az értékre belőni, ami közel van a gyári frekihez (esetünkben 800 Mhz), de ha kicsit húzni akarom a ramot is, akkor belőhetem a 900 Mhz-re is. Persze előtte meg kell győződni, hogy a ram partner-e a húzásban.Nagyjából ennyi.
-
hokitojas
csendes tag
köszi
-
Skynet258
veterán
válasz
hokitojas #283 üzenetére
Ha minden igaz, akkor ebben a lapban sehogy sem fogod húzni, mert Intel lap. Nincs benne overclock, cserébe atomstabil...
frankoxD: Menj a lap topikjába, ott biztosan meg tudják neked mondani. Egyébként ez milyen szó: "elégheje"
sgery
"de én eddig úgy tudtam és tapasztaltam, hogy ha az fsb-t állítom akkor a memóriák is mennek vele feljebb tehát annak is állítódik."
Igen, de a ram szorzóját lehet manuálisan is állítgatni, ezáltal vissza is lehet osztani. Persze nem mindegyik lapban, de a legtöbben igen.
-
hokitojas
csendes tag
Hi!
Olyan kérdésem van, hogy van egy Intel Guardfish DQ965GF alaplap és rajta egy E4300+ -os proci húzni akarnám a procit, de a biosba nem találom hogy hol van hogy lehessen emelni az orajelet.vki tudna segiteni? van valakinek ilyen lapja?
elöre is kösz
-
frankoxD
csendes tag
lenne még 1 kérdésem
van 1 p35-ds4 rev. 1.0
és a zalmann 9500 vagy a 9700 nt elfér-e majd az alaplapon?
van elégheje?? -
sgery
őstag
nem mondtam hogy felfele akarok tuningolni, épp hogy lefele hogy kevesebbet fogyasszon és a hűtés egyáltalán ne kapcsoljon be. mert amikor ugye 800mhz-re teszi pihenni akkor 1V-on megy, de ha én állítom ezt 0,875V-on is elbírja.
amúgy pedig bőven lehet tuningolni, nagyon sokan feljebb szokták tenni, mivel noticpu van benne ezért keveset eszik tehát kevésbé melegszik. és amúgyis, ha 1,8ghz-en van akkor sem megy folyamatosan a venti és akkor is csak a 2es fokozaton (a 3ból)amúgy már találtam valami progit amivel lehet állítani
zone: lehet hülyeséget mondok de az én tudtommal van a procinak egy fsb-je, tegyük fel ez most 400mhz. Akkor nem árt 400mhz-es ramokat beletenni (ami ugye 2x 200mhz-es) mert úgy lesz egyensúlyban és úgy lesz gyors. de én eddig úgy tudtam és tapasztaltam, hogy ha az fsb-t állítom akkor a memóriák is mennek vele feljebb tehát annak is állítódik.
-
zone
őstag
-
zone
őstag
Helo! Lenne két kérdésem, remélem illik a témába
1. Van-e összefüggés a cpu és a memória fsb-je között?
2. Ha igen, mennyire számít, hogy a kettő nem egyforma? -
sgery
őstag
én olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy milyen programmal tudom a voltot és a szorzót állítani?
mert mindenki írja hogy állította meg minden, de mivel? mert nekem laptop-om van és a bioszban nem lehet, mindemellett a régi nhc-t sem találom sehol az újon meg csak nézni lehet az adatokat állítani nem, a rm cpu clock-nál pedig sehol sincs az állítási lehetőség, nem tudom hogy új profilt kell hozzáadni és netán ott? mert ahoz megint csak regizini kellene valahogy. az easytune5nem megy, szóval mit tegyek? -
mycso
veterán
válasz
VaniliásRönk #275 üzenetére
2.1-es.
A 2.13-as az már celeronD.Nekem a 2.6-os nw ment 3.6-ot.
3.4-5 körül teljesen használható volt.
A 3.6-hoz úgy emléxem valami iszonyat sok fesz kellett már... -
mycso
veterán
válasz
VaniliásRönk #273 üzenetére
de nyakam rá hogy NW magos, szóval ha 100MHz-et tud rajta húzni akkor már örülhet
Ebbe most hol is az összefüggés????? /én tudtam 1000MHZ-et is /
/egyébként tényleg teljesen felesleges húzni főleg ha nw, mert jobb nem lesz/ -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
magellan01 #270 üzenetére
A Celeron az Celeron, húzva se lesz jó semmire, de nyakam rá hogy NW magos, szóval ha 100MHz-et tud rajta húzni akkor már örülhet. (azt meg nem kell ecsetelnem hogy a semmi 105%-a még mindig nem túl sok)
-
Skynet258
veterán
Most nézem csak, a 258-as hozzászólás volt az enyém
Jah, pontosan nem tudom megmondani, mert bordás, ami ragasztva van, és nincs kedvem szétbontani
Adataim között 815 volt, akkor épp azon ment, ezt módosítottam 850-re (4-4-4-12). Lehetne még vele kísérletezni, de a procim se egy tuningbajnok, meg elég nekem ez is. Amit nyernék vele, az max a tesztekben mutatkozna meg, azokat meg annyira úgyse figyelem. Lényeg, hogy jól fut a Jericho azt kész
-
gYaLo
őstag
Segítsetek léccives! Kezdő vagyok még!
Van egy ASRock P4i65G alaplapom és egy Intel celeron 2,4 ghez es procim, 512mb rammal,ddr266. Ennél a lapnál hol lehet húzni a procit?
Mennyire ajánljátok a húzást?
írjatok le mindent,részletesen léccives
A hűtésem szerintem eléggé jó, 36-37 fokos a proci.
Tudom h szar a gépem,nem lehet midnenkinek jó,pls ne szóljatok be....
Előre is köszi a segítséget...
Üdv: Norbi -
Skynet258
veterán
válasz
Skynet258 #262 üzenetére
"Biosból leadsz 1.4V-ot, akkor Win alól nézve (vagy kimérve egy hőmérséklet mérővel), ez terhelés alatt mondjuk kevesebb lesz"
Ezt javítanám is gyorsan multiméterre, mielőtt megköveznek
Csak már egyből a fesz emelés és az ezzel járő hőmérséklet növekedés járt a fejemben, sorry
Ejj, már meg is előztek, mondom én, oda kell itt figyelni...
-
Skynet258
veterán
válasz
frankoxD #261 üzenetére
Igen, a Bios beállításai között találod ezeket. Vannak programok is, melyek kijelzik (pl. Everest), de ezek nem 100%-osan megbízhatóak, szóval inkább a Bios adhat valós képet. Létezik egy olyan fogalom, hogy vdrop, ez azt takarja, hogy ha például egy procinak a Biosból leadsz 1.4V-ot, akkor Win alól nézve (vagy kimérve egy hőmérséklet mérővel), ez terhelés alatt mondjuk kevesebb lesz. Ilyenkor szoktak a rutinosabbak még több feszt adni. Ezáltal Bios alatt több lesz az érték, de mivel ők tudják mennyi a vdrop a lapjuknál, így belekalkulálják azt az értéket, így kapják meg végül azt a valós fesz-értéket, amit el szerettek volna érni. Kicsit zavaros lehet, de most csak így sikerült leírnom. Szerintem a kezdő szint még nem az a szint, ahol érdemes ilyenekkel foglalkozni, de azért leírtam
A lényeg, és a kérdésedre a tömör válasz: Bios, Windows alól Everest legfrisebb verziója.
Mod.: Remélem erre gondoltál, és nem arra, melyik hardver mennyivel növeli a villanyszámlád, mert azt nem tudom
-
reset
senior tag
Bocs, helyesen: VaniliásRönk
-
Skynet258
veterán
Itt a kínálat a ramlist szerint. Micron biztos nem, mert most vettem, szerintem újonnan azok már nincsenek.
Aeneon AET93F30D
Elpida
Micron D9GMH (B6-3) (only early versions)Egyébként lehet, hogy az enyém is megy 1.9V-on, de mivel a gyári 2.1, így megkapták azt, bajuk nem lehet. Ha meg igen akkor gar...
-
reset
senior tag
válasz
VaniliásRönk #213 üzenetére
Hali!
Intel C2D CPU-konfigokhoz nem tudnál hasonló prezentációval szolgálni? -
magellan01
csendes tag
válasz
Skynet258 #249 üzenetére
De akkor ez nem számít hogy 250 nél dobálja a sata dolgokat. Csak a core 2 menjen benne stabilan! Sztem vmi olyan lehet hogy a cpu microcodból állapítja meg 200 fsb,266 fsb procinál hogy állítsa be a pci freq osztót sztem ezért nem lehet tovább húzni a 200 mhz es fsb jű procit véleményem szerint, A lapban megy a az 1333 as fsb jű proci is,elvileg!
-
deMarco
tag
vazz de béna vagyok
-
Skynet258
veterán
válasz
magellan01 #248 üzenetére
Na így már értem akkor mi a kérdésed, de erre nem tudok válaszolni
Viszont az a lap, ami már 250 Fsb-nél dobálja a Sata dolgokat, nem a legjobb tuning alap... (remélem ezt jól vettem ki a szavaidból, kevés írásjelet használsz, úgyhogy néhol összemosodik amit mondani szeretnél
)
-
magellan01
csendes tag
válasz
Skynet258 #247 üzenetére
hello ja a proci alapon 800mhz es fsb s nemis aza baj hogy a proci 3.8 ghz ig megy hanem za hogy az alaplap mért nem látja a a sata vinyót ha az fsb 250 en felül van akkor a core2 hogy megy benne 266 on alapból, ha 250 et nem bírja már ? olvastam vhol olyat hogy ha nem bírja a lap a magas fsb vagy a pci freq akkor ledobálja a satás eszközöket! vagy lehet hogy egy 200 mhz es fsb-jű procinak így osztja le ezeket a pci freqiket a core 2 k nek meg máshogy,én ezt a megoldást látom!
-
Skynet258
veterán
válasz
magellan01 #246 üzenetére
"Az lenne a problémám hogy a cput 3,8 ghz felett nem lehet tovább húzni"
Örülj neki, hogy csak ekkora problémáid vannak...
Hova akarod még húzni ember?
Mellesleg a procid akkor 800-as Fsb-s amikor nem húzod. Vagy most én értek félre valamit, de akkor nagyon...
-
magellan01
csendes tag
helosztok Kérnék egy kis segítséget van egy pentium d 925 ös procim 200mhz fsb,3hgz meg hozzá egy msi g31m-f alaplap. Az lenne a problémám hogy a cput 3,8 ghz felett nem lehet tovább húzni,mert újraindulásnál nem látja néha a sata vinyót.olvastam erről hogy ez akkor van ha túl magas az fsb,de ebben a lapban megy az összes core2 1333 fsb ig a procim meg 800 as fbs. Most akkor mi lehet a hiba?
-
hubandika
tag
üdv.
szerintetek meddig lehet húzni egy 6550-es procit, gyári hűtéssel, 480-as táppal?
-
kicsitomi88
őstag
válasz
tibcsi0407 #239 üzenetére
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=73915
Tudsz csehul?
-
tibcsi0407
félisten
Sziasztok!A helyzet az,hogy nem tudom egyáltalán húzni a procimat,pedig nagyon jó lenne.A gépem:MSI K9N4 ultra-f , AthlonX2 4600+ ,1024Mb kingston ddr2 800 ,msi 8600gt.
Már többször is kérdeztem,de sajnos használható tanácsot még nem kaptam.
Lefotóztam a biosomnak a tuningos részeit,hátha úgy jobban tudnátok segíteni.
[link]
[link]
[link]ÉS próbálkozás után a következő üzenetet kapom:[link]
Előre is ksözi a segítséget!!
-
laci666
senior tag
válasz
kispalya #237 üzenetére
Elsőnek én megnézném mit bir a motyo igy.
Utána meg valami jó kis ramot vennék belle 2*1Gb(Adata 1066+,Kingston,Geil,Ocz)Esetleg itt a bazárba vannak jó kis tuning ramok pl:Ősember bazárjába.És amugy mit akkarsz tuningolni.3DMarkokat akarsz döngetni vagy csak a proci+memo tuningott akarsz?
-
kispalya
tag
Hi.
A véleményeteket szeretném kérni, hogy mit kellene cserélnem és mire a konfig-omon, hogy tuningolható legyen ? -
Skynet258
veterán
válasz
frankoxD #235 üzenetére
Az Fsb-t feltolod 430-ra, a procinak adsz egy kis feszt (lehet nem kell, csak ha instabil a cumó, esetleg nem bootol), a memóriákat pedig visszaosztod, hogy 1066 környékén legyenek. A proci fesz ne legyen több 1.4V-nál, de inkább ez alatt maradj, ha lehet (1.5V a hivatalos specifikáció szerinti max ennek a procinak).
Ha minden klappol, akkor Orthos nevű programmal megnézed a stabilitást, futtasd 2-3 órát. ha nem ír ki hibát, akkor ennyi volt, sikerült a tuning
Az északi hídnak nem biztos, hogy kell adnod feszt, ez is stabilitás kérdése, ha kell, akkor +0.1V-ot adj neki.
A lényeg tehát: próbáld ki, mit érhetsz el alap fesszel, ha nem elég, akkor egy kis fesz, fsb feljebb (mondjuk +10-20), és ezt játszod amíg lehet. Elromlani nem fog semmi, csak ha sok a fesz, akkor jöhet a füst, szal erre figyelj, ne adagold ész nélkül
Ha nem tud bootolni a gép, mert nem tetszik neki valami, akkor újraindul párszor, és visszaáll minden az alapra, ezesetben értelemszerűen kevesebb értékeket adj meg.
Jah, és Othos közben figyeld a proci hőmérsékletét, lehetőleg 60-65 foknál ne legyen több TERHELVE (Orthos futtatása közben). Erre jó program a Coretemp legfrissebb verziója.
Nagyjából ennyi
-
frankoxD
csendes tag
Sziasztok...
lenne 1 kis problémám:
e6320 merom
kingston 1066 ram 2x1 giga
p35-ds4 rev 1.0
és 1 zalmann 9500namost... az lenne a bajom hogy ha felhúzom a procit 3.0 g ig akkor mennyi feszt kell neki adnom??
és a rammal mit fog tenni??
és azt is olvstam hogy az északi hídra is kéne még plussz áramot dobni...elöreis kössz a válaszokat
-
Skynet258
veterán
Mert vannak ramok, melyek a specifikációban meghatározott működést csak emelt fesszel képesek biztosítani. Pl nekem van Geil 800Mhz-es ramom, időzítése 4-4-4-12, ahhoz, hogy ez így működjön, 1.8V helyett 2.1V-ot kell neki adnom.
Ha pedig további tuningot szeretne az ember, és persze a ram is bírja, akkor lehet, hogy további fesz emelésre is szükség van.
Remélem megfelelő a válasz, ha valaki gondolja, akkor még kiegészíti
-
mokus1
addikt
Valaki magyaráza el röviden miért jó ha a Ram is kap bonusz feszt
-
Skynet258
veterán
Berakni belehet, de két probléma is adódhat:
- nem fognak normálisan együtt működni (ez még akkor is fennáll, ha ugyanolyan márkájú ramok, mert a chipek elég sűrűn változnak rajtuk)
- elveszíted a dual channel adta "többletet"Ha lehetőséged van rá, add el az 512-es modulokat, és tedd be a két gigás modult, vagy add el, és vegyél még két gigát (akkor lesz 4 giga ramod, de ezt nem fogja teljes egészében látni az oprendszer, kivéve, ha 64 bites rendszert használsz).
Vagy ki is próbálhatod a dolgot, az esély megvan, hogy hiba nélkül fog működni a 4 modul együtt...
Most nézem, elég régi hsz-re reagáltam, amit azóta gondolom meg is válaszoltak, sorry
-
Chaser
legenda
válasz
VaniliásRönk #229 üzenetére
Ebben viszont maradéktalanul 1etértünk, ha másban nem is
-
válasz
kicsitomi88 #226 üzenetére
Ez így van...
Nem húzott rendszer esetén!
Itt nem a fogyasztással van baj, hanem az alkartészeken átmenő megemelkedett áramerőséggel...sokan úgy tartják, hogy az alkatrészek előbb tönkre is mennek...(nem a postás)Láttam hagyományos DTK 400 -at (ezek gyenge 12V-os áramkörűek) vinni s939 4000+ és x1950xt-t...tehát tudom, hogy nem fogyasztanak sokat...
Csak egy pl: [link]
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Ragadozó #225 üzenetére
Mondom borda, kapni inkább csak díszlemezt lehet, egyébként is ált. bitangrossz a szellőzés a modulok között, tehát passzív megoldással nem sokra mész.
Ha egy hőcsöves párhuzamos áramlású hűtő pont a modulok felett kever akkor van légmozgás (max. a belső kettő kap belőle), de akkor még díszlemez sem fér el rajtuk.Ezt meg így tök felesleges kihangsúlyozni, a Chieftec GPS400 pl. ugyanúgy 300W-ot tud leadni 12V-on mint az FSP 350PNF...
-
kicsitomi88
őstag
válasz
Ragadozó #225 üzenetére
2,66 GHz-re húzott E6300-as Core 2 Duo egy GeForce 8800GTX-el:
271W a hálózat felől -> ~ 217W a táp felől
2,66 GHz-re húzott E6300-as Core 2 Duo egy Radeon X1950XTX-el:
234W a hálózat felől -> ~ 187W a táp felől.
Core 2 Duo E6700 egy Radeon HD 2900 XT-vel:
268W a hálózat felől -> ~ 214W a táp felől
Core 2 Duo E6700 két GeForce 7900GTX-el, SLI-ben:
304W a hálózat felől -> ~ 243W a táp felől
Athlon 64 X2 4600+ egy Radeon X1800XL-el:
181W a hálózat felől -> ~ 145W a táp felől
Athlon 64 X2 4600+ egy GeForce 7800GTX-el:
196W a hálózat felől -> 157W a táp felől -
válasz
VaniliásRönk #222 üzenetére
Extra ram hűtés már kapható...
350-es elég a nagy konfigokhoz is, de húzott dolgokhoz inkább 400-at ajánlanék...
Erről már a táposban is volt szó...A többiben valószínűleg figyelmetlen voltam éjjel...
-
Rusher
őstag
válasz
VaniliásRönk #222 üzenetére
Ez igaz inkább a mostani lapoknál van így(P35) előtte tényleg úgy volt
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Ragadozó #220 üzenetére
- Középkategóriás konfigot írtam, ahhoz elég egy 350-es, nagyobbhoz is, de a tápos topik első hsz-éből ez úgyis kiderül.
- Le van írva a RAM-fesz.
- Komolyabb hűtést nem lehet kapni RAM-ra, a díszlemez nem borda, és egyáltalán nem ajánlott annyi feszt adni nekik hogy külön hűteni kelljen őket, akkor szinte biztos lesz garis ügyintézés. (ha van gari)
- Hivatalosan igen, de mivel a DDR-nek sem volt elég a ref. feszültség, minden alaplap 2.6V-ot ad alaphelyzetben.
- Nem érdemes tágítani az időzítéseket, csak ha már nem bírja tovább a RAM és muszáj.
- Nyilván, de nem mindig érdemes, erről is van szó.
- Édesmindegy hogy floppy-ról vagy CD-ről töltjük be a Memtestet, ennyi önállóság azért elvárható attól aki tuningolni akar.
- Olyan alaplapot még nem láttam amin nem volt CMOS Clear, olyat viszont már igen, amin nem működött, bele lehet írni mint végső megoldást.
- Ez valóban kimaradt. (chipset)
- Melegedés nincs kitárgyalva teljesen, azt még bele lehet írni.
- Szintén le van írva. (AGP/PCI-E)
- DFI-vel nincs tapasztalatom, gyanítom hogy a kezdő tuningosok 99%-ának sincs.Rusher: Két ASUS lapom volt, azokban a Jumperfree-ben nem voltak időzítések, de úgyis fel fog tűnni a delikvensnek ha ott vannak.
-
Rusher
őstag
válasz
Jó kis útmutató grat. minden szerzőnek
Csak egy apró dolog: Asus lapoknál a Jumperfree menüpont tartalmazza az összes tuning opciót beleértve a ramidőzítéseket is, tehát nem kell a Chipset--->Northbridge menübe menni
-
válasz
Annyival kiegészíteném,hogy mai húzott géphez, erős vgaval inkább 400 és fölötte lévő táp javasolt, főleg cf/sli esetén...
X2-höz főleg a melegedősebbre, erősebb hűtők javasoltak, nagy légszállításúak, vagy torony hűtők, vagy H2O...
Főleg procifesz emelésekor kell erős hűtőFolytatás:
Tuning ram esetén a feszt is emelik a stabilítás véget...
Komolyabb hűtést is lehet rájuk szerelni...
DDR esetén 2.5 V az alap...
Amd esetén az időzítést proci húzáskor érdemes tágítani...
Sokszor jobb eredményt kapunk, ha az időzítést kalibráljuk...
Memtest oldaláról érdemes a cdboot-os verziót használni...Ha CMOS reset nincs, az elem kivételével is elérhetjük...
Némely lapnál a chipszetnek is lehet + feszt adni, a túlmelegedésre oda kell figyelni...
Sokszor egymást melegítik az alkatrészek...
Néhány lap nem fixálja frekiket, itt rögzíteni kell, ha van rá lehetőség...(agp-pci-e, pci bus)
Sokszor sata csatik sem működik az összes (pl nf3)Tuning esetén sokszor ajánlott a C'n'Q használatának mellőzése, pl dfi maga szabályozza, amit a biosban lehet hangolni...vagy potmétert is használhatunk
-
válasz
horgaszb #217 üzenetére
aláírás max 3 sor...
VaniliásRönk: a többi szerzőt is belehet írni, vagy kikérni az engedélyüket...
de jó összeállítás...Annyival kiegészíteném,hogy mai húzott géphez, erős vgaval inkább 400 és fölötte lévő táp javasolt, főleg cf/sli esetén...
X2-höz főleg a melegedősebbre, erősebb hűtők javasoltak, nagy légszállításúak, vagy torony hűtők, vagy H2O... -
horgaszb
csendes tag
vagy tudna vki segíteni nekem? én is húzni szeretném a szekeret.
előre is köszi a segítséget!,/szerk bocs rossz volt az aláírás
-
válasz
Logoutra fell kellene rakni
-
horgaszb
csendes tag
válasz
Ez nagyon jó, esetleg egy intelhez is tudna vki ilyesmit írni?
nagyon megköszönném -
VaniliásRönk
nagyúr
Talán itt jó helyen lesz. v1.1
Itt-ott kiegészítettem, frissítettem Ultram3jor útmutatását.
Tuning dióhéjban, konyhanyelven! (AMD rendszerekhez)
Fontos, hogy a számítógép tuningolása garanciavesztésével jár, feltéve ha bizonyítható hogy az alkatrész túlhajtás következtében ment tönkre, szóval csak lassan és mértékkel.
Először szögezzük le, hogy mindegyik gépnek megvan a saját „tűrésfoka” ami után ha megszakadsz se tudod tovább húzni. Ez a tűrésfok teljesen egyforma konfigoknál is radikálisan más lehet, ezért nehogy azzal gyertek hogy „a havernak ugyanilyen gépe van, és ő 2x tovább tudja huzni”. Azonban néhány ember között elfogadott az a tény hogy ez a határ kitolható, mint ahogyan a tüdőd kapacitása is növelhető. Ez a határkitolás elvileg folyamatos húzás után egyre bővül és bővül, persze egyre lassabban.
Első lépés a tuninghoz egy jó, minőségi hűtő beszerzése, lehetőleg hőcsöves, az olcsóbbak közül az ArcticCooling Freezer 64 Pro és a CoolerMaster Hyper TX2 is tökéletes választás, lehet drágábbat is venni, de a tuninghoz már nem fognak sokat hozzátenni. Esetenként a chipset is igényelhet aktív, erősebb hűtést. A gyári hűtők Athlonok esetében ált. max. 110% túlhajtást bírnak (Sempronok esetében amíg nincs feszemelés a gyári hűtő is megteszi), utána már nem bírják elvezetni a keletkezett hőt, ami a processzor károsodásához vezethet.
Második lépés a ház jó hűtésének ellenőrzése, vagyis minél szelősebb legyen odabent, mert ezekkel is értékes MHz-ket nyerhetünk, egy plussz venti a táp alá a minimum. (csendes és olcsó 8/9/12 cm-es hűtők pl. az ArcticFan-ok és a SilentBlade II-k, utóbbiaknál figyelni kell a csapágyazásra, a Sleeve (csúszó) és Entering Bearing (saját fejlesztés) kerülendő, hangosak és rövid az élettartamuk)
Továbbá fontos hogy a tápunk jó minőségű (350 max. 450W-os), különböző védelmekkel ellátott legyen. Tuning során az áramfelvétel jelentősen nőhet! Itt található az ajánlott tápok listája. Egy középkategóriás konfig alá tuning mellett is nagyon bőven elég pl. egy FSP 350PNF.Amennyiben „sikerül” olyan beállításokat végrehajtani a BIOS-ban, hogy a PC már el sem indul, az esetek nagy részében lehetőség van „vészindításra”.
Kapcsoljuk ki a PC-t, várjunk 10-15mp-t (álljon meg az összes ventilátor), tartsuk lenyomva az INS gombot és így kapcsoljuk be a gépet. Ekkor általában a SETUP DEFAULT értékekkel indul el a PC, így lehetőségünk van a SETUP-ba belépve módosítani a beállításokon. Némelyik alaplap képes észlelni hogy előzőleg nem tudott bebootolni, és egy kikapcsolás-bekapcsolás után megpróbál alapállapotban elindulni, de ez nem mindig sikerül, ilyenkor az alaplap típusától függő módon (kézikönyv!) CMOS Reset-et kell végrehajtani.Gép bekapcs, BIOS-ba belépés. Ahány alaplapmárka, annyiféle BIOS-felépítés. Mielött bárki bármihez hozzákezdene, érdemes az alaplaphoz kapott használati útmutatást (User's Guide/Manual) elolvasni, hogy minél jobban megismerjük a lapunkat. Egyes alaplapoknál egyes beállításokat másképpen neveznek, pl. a HT-t van ahol LDT-nek nevezik (pl. DFI és régi Abit alaplapok). Az átlagos Award BIOS-ban a memória beállítások az Advanced Chipset Features -> DRAM Configuration-ben találhatóak. A feszültség és frekvencia beállítások a Frequency/Voltage Control-ban. Ezek a beállítások bizonyos gyártóknál speciális menükbe kerültek, pl.:
Abit: Softmenu III vagy a highend alaplapjaikon μGuru Utility
ASUS: Advanced -> Jumperfree/CPU Configuration, Chipset -> Northbridge
DFI: Genie BIOS Setting (itt vannak a RAM időzítések is)
Gigabyte: a főmenüben Ctrl+F1-et kell nyomni, és ezután belépni a M.I.T. menübe
MSI: Core CenterMég egyszer mondom; !!!User's Guide!!! sokat segít.
Ha más jellegű infóra van szükséged, ebben segíthetnek különböző programok, mint pl.: az Evereset, a PC Wizard 2008, a CPU-Z, tesztelésben pedig pl. a Super Pi MOD 1.5, az Orthos és a Memtest86+, stb. Ezek a programok ingyenesen letölthetőek!
Finomhangoláshoz egy-egy komolyabb játék sokkal hatékonyabb, pl. CS Source, Oblivion, Prey, stb., ezek ált. pár perc után elszállnak ha nem teljesen stabil a rendszer, és maga a tesztelés is sokkal izgalmasabb.A CPU sebesség beállítása:
Álltalában ezeket állíthatjuk a menüben:
CPU Frenquency / FSB - - -> én ezt FSB-nek hívom !*!, minden más órajel közvetve vagy közvetlenül ebből képződik
CPU Multiplier - - - > nevezzük CPU szorzónak
CPU Voltage
DDR/DDR2 Voltage
AGP/PCI Express Clock
PCI Clock Synchronization ModeAz FSB és a CPU szorzó összeszorzásával kapjuk meg a procink tényleges órajelét (pl.: egy 283MHz-s FSB 9x-es szorzó esetén 2547Mhz lesz a CPU-nk működési frekvenciája). Ha az FSB-t emeljük, a procinak előbb utóbb plussz fesz kell, amit a CPU Voltage opcióban érünk el. Azonban ez nem azt jelenti hogy minden egyes MHz-nél adunk neki feszt, csak ésszel ezzel, mert túl sok fesz esetén akár el is búcsúzhatunk a procitól.(a 90nm-eseknél 1.55V-ig lehet érdemes elmenni, a 65nm-eseknél 1.45V-ig, hogy milyen CPU-d van azt feltétlenül nyomozd ki pl. Everesttel, ill az AMD honlapjának segítségével, ill. nem elfelejteni hogy feszt emelni csak és kizárólag jó hűtő felszerelése után szabad, és persze azt is mérlegelni kell, hogy megér-e 1-200MHz esetenként 0.1-0.15V-ot, szerintem nem, de ez magánvélemény). Az FSB-t se nagyléptekben húzzunk, érdemes 5-7-10Mhz-ként emelgetni, különben sűrűn kell a CMOS Clear jumperhez nyúlni.
A DDR Voltage alapból 2.6V, de egyes tuningramoknál ez 2.7-2.9V is lehet. Ezzel a beállítással is csínyán kell bánni, és csak apránként emelgetni, 0,05-0,1 voltonként általában egészen 3V-ig, ha már forró a RAM akkor ne tovább!
A DDR2 Voltage alapból 1.8V, de a legtöbb modul még a névleges értékekre sem képes 1.9V alatt, a biztos működéshez 1.95-2V ajánlott, tuning esetén 2.1-2.2V, maximum 2.3V, többet csak komoly hűtéssel és saját felelősségre (a csicsa, hűtőbordának nevezett lemezek nem hűtenek semmit, maximum elosztják a hőt, tehát ezekkel sem érdemes 2.3V fölé menni!), egyes tuningramoknál 2.35-2.4V a hivatalos üzemfeszültség, de ezeken általában már méretes akár hőcsöves bordák vannak.
A PCI Clock Synchronization Mode ill. az AGP/PCI Express Clock legyen Auto, Fix, Asynchron stb., hogy 33/66MHz-en járjanak a PCI/AGP slotok, ill. 100MHz-en a PCI-Express, már kis emelés is azt eredményezheti hogy nem indul a gép, érzékelhető gyorsulást pedig nem eredményez. (itt jegyezném meg, hogy az AGP/PCI-E feszültséget sem szabad emelni, mivel a VGA ettől függetlenül szabályozza a GPU és a memória feszültségét, csak felesleges terhelést okoz a kártyának, ami akár a vesztét is okozhatja)<<< A rend kedvéért megemlítem, hogy akadnak akik K8 architektúra (754, 939, AM2, AM2+, Socket 1207 (F)) esetén nem nézik jó szemmel az FSB kifejezést. Helyesen External Clock-nak vagy Host Clock-nak nevezik, bár elég sokszor használják (hibásan) így is: „FSB”. Én mind a négyféleképpen használni fogom (FSB, „FSB”, External Clock, Host Clock), hogy szokja a nép. >>>
RAM Beállítás:
Először is, a RAM frekvenciáját így tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni:
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel] = X.Y, az eredményt fel kell kerekíteni egészre, ez az OSZTÓ, ezzel kell leosztani az aktuális CPU órajelet.
(ha pl. 6.01... eredmény jön ki, azt már nem kell felkerekíteni 7-re, ha pontosabban helyettesítesz be akkor 6 alatti eredményt kapsz, pl. 667-es memória esetében 333 helyett 333.33...-mal számolva)
Pl.: Athlon 64 3000+, DDR2-800:
9x200/400=4.5 felkerekítve 5, vagyis a RAM órajele: 9x200/5=360 => ''DDR2-720''
FONTOS! Az FSB-t emelve nem változik az osztó, csak ha változtatunk a szorzón vagy a RAM tipusán a BIOS-ban, ilyenkor újra el kell végezni a számítást.
A RAM időzítéseit pl. Everesttel lehet ellenőrizni, 754 és 939 esetében a magasabb órajelnél ált. előnyösebb hogy a RAM bírja a Command Rate: 1T-t, AM2 esetében a DDR2 magas órajelei miatt ált. nincs jelentősége, nem baj ha csak 2T-ben stabil a memória. (a legtöbb DDR2 nem is bírja az 1T-t)Ha húzunk, és a Windows bootolásakor/használatakor hibaüzenet/fagyás/kékhalál/reset ér minket, érdemes lazítani az időzítéseken. Ilyenkor ezeket a menüket kell visszavenni (értsd emelni az értéket):
DDR:
A CAS Latency (CL): 2-2.5-3
Min RAS Activate (tRAS): 5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15
RAS to CAS Delay (tRCD): 2-3-4-5-6-7
Row Precharge Time (tRP): 2-3-4-5-6
1T/2T Memory timing (CR): 1T/2TDDR2:
A CAS Latency (CL): 3-4-5
Min RAS Activate (tRAS): 12-13-14-16-17-18-20-24
RAS to CAS Delay (tRCD): 8-9-10-12-14
Row Precharge Time (tRP): 3-4-5-6
1T/2T Memory timing (CR): 1T/2TEzeket így szokás megadni: CL-RCD-RP-RAS CR1/2 (vagy 1T/2T), ha esetleg a fórumban kérdeznek, kérdeztek.
Ha viszont nincs semmi gubanc, és precízek vagyunk, a minél jobb teljesítmény elérésében a fent említett értékeket egyre lejjebb tehetjük, DDR esetében a CL2.5 előnyös, DDR2 esetében a CL4, persze a minőségi RAM-ok mehetnek lejjebb is, de kiugró gyorsulást már nem hoznak.
A memória késleltetését ciklusban érdemes számolni, nem nanosec-ben, mivel a CPU szempontjából annak van jelentősége, hogy hány ciklusonként fér a RAM-hoz. Ezt úgy kapjuk, hogy:
1000 / [RAM valós órajele] x CAS Latency
Így a hasonló kategóriájú DDR és DDR2 RAM-oknál hasonló értékeket kapunk (7-10 ciklus), vagyis nem igaz amit az AM2 megjelenése után a csalódott 939 tulajok híreszteltek, hogy a DDR2 lassabb a DDR-nél.HT/LDT Beállítás, avagy Hyper Transport Frequency beállítása:
A 939/940/AM2/Socket 1207-es lapoknál a HT 1000MHz (5x200), a 754-es lapoknál 800Mhz (4x200). Ezeket a Host Clock és a HT szorzó összeszorzásával kapjuk. Általánosságban elmondható, hogy max. +200MHz-et bírnak, aztán csökkenteni kell a szorzót. A HT tuningolásával érdemleges változást nem érhetünk el (nem szűk keresztmetszet), ezért minegy hogy pl. 840MHz-n vagy 1160MHz-en megy, nem fogjuk érezni, 800 alatt azonban már csökkenhet a gép teljesítménye. A sávszélességhez nem érdemes nyúlni (754 16/8, 939/AM2/1207 16/16 bit), maradjon alapon.
Előfordulhat hogy miután beállítottunk egy értéket nem indul el a gép. Ezt az okozhatja hogy elértük a proci, a RAM-ok vagy a chipset tűréshatárát.
Hogy kiderítsük, hogy melyik nem bírja a húzást RESET-eljünk, majd újból lépjünk be a BIOS-ba (először a RAM-okat osszuk vissza):
CPU: Ha még nem értük el a maximális ajánlott feszt, emeljük.
RAM: Osszuk vissza a RAM-ot, a memória tipusát állítsuk, pl. DDR esetében a 400-as (200) értéket lefelé vesszük, 333-ra (166), ezáltal növelve az osztót. (ilyenkor el kell végezni a RAM órajelének számítását, speciális esetekben előfordulhat, hogy még így sem érjük el a következő nagyobb osztót)
Chipset: Csökkenteni kell a CPU szorzót, hogy kiderüljön az alaplap képes-e nagyobb FSB-re. (ilyenkor is újra kell számolni a RAM órajelét, nehogy azt hajtsuk túl)<<< K8-nál a CPU-ba integrált memóriavezérlő (IMC) miatt nincs ''szinkronizálási veszteség'', így a ''szinkronban hajtott memória'' ugyanúgy téves, mint az FSB! Nyilvánvalóan nagyobb osztó mellett a lassabb RAM alacsonyabb sávszélességet produkál tesztprogramokban, mintha visszaosztás nélkül emeltük volna a RAM órajelét is, de valós alkalmazásokban ez nem jelent érzékelhető veszteséget, ezért nem érdemes törekedni a ''szinkronban hajtásra''. >>>
Cool'n'Quiet:
Egyes alaplapoknál tuning mellett nem működik a C'n'Q, ilyenkor az RMClock nevű programmal helyettesíthetjük (de ésszel kattintgatni különben gyorsan kékhalálozik a rendszer), ''Performance on Demand'' módban az egyszerűség kedvéért csak a min. és a max. szorzót engedélyezve (az azokhoz tartozó megfelelő feszültségeket megadva) pont ugyanúgy működik, mint a C'n'Q. Fontos tudni, hogy itt is minden szorzóhoz ki kell számolni a memória osztóját majd órajelét, különben instabilitás (extrém esetben a memória halála) lehet a jutalmunk, feszültségemelésnél 1.35V-os értéknél elvileg annyit ad a CPU-nak, amennyit a BIOS-ban beállítottunk, tehát pl. 4x-es szorzóhoz 0.1V-os emelésnél 1.0V-ot kell beállítani, hogy 1.1V-ot kapjon a CPU, de ezt ellenőrizni kell pl. Everesttel.
Ui.: Ne a legvégső tűréshatárt állítsuk be, pl. ha a proci 2600MHz-et bír, akkor 2400-2500 környékén érdemes használni, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlen újraindulásokat, kékhalálokat, stb.
By: Ultram3jor & daa-raa javította
Ha bármi hibát talál valaki a leírásban, kérem jelezze.
-
törölt tag
Szia! a Tuningos fórumban olvastam hogy van egy C2D E6300.-as prcid és hogy alapbol tudtad húzni 456 vagy mennyi-szer 7, szal 456 az fsb és 7es a szorzó....na már most az én procim egy Abit AB9 Quad GT-ben csücsül és az enyém az istenért se akar 400 FSB fölé menni!.....érdekellne hogy milyen lappal érted el ezt az értéket és ha esetleg tudnál vmit hozzáfűzni hogy mit lehetne még állítani akár a ramokon akár a processzoron azt megköszönném!
-
hubandika
tag
Hi!
szerintetek egy core2 6550-est gyári hűtéssel meddig lehet húzni? -
mokus1
addikt
olyan van h nem tudok szorzot emelni?és a volt is megáll valahol?
-
laci666
senior tag
Mivel én AMD vagyok igy csak tippelek hogy hol kellene de szerintem tuti itt kell állítani.
Itt nézd megAhogy láttom 800-as ramosd van akkor oszd le 533-ra és igy szerintem tuti menni fog meg még egy kis feszt is emelhetsz a ramon.És ha igy megtalálod a proci végét akkor utánna játszhatsz a ramokkal is(időzités,feszültség,stb)
Itt egy kis olvasni való.
Új hozzászólás Aktív témák
- Óvodások homokozója
- Azonnali fotós kérdések órája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Projektor topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bluetooth hangszórók
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS 18W USB ADAPTER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest