- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Egér probléma
- Bluetooth hangszórók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
Gardaai #23899 üzenetére
Mit kell egy szünetmentesen konfigurálni? Egyszer beállítod, utána nincs vele gond, a fogyit meg egy 2000ft-os okos konnektor is tudja mérni.
Ha mindenáron hergelénéd, tegyél fel egy home assistantot a nasodra, és azon belül oldd meg, hogy lássa és kezelje a szünetmentest, githubon van fent hassio addon apc-khez.
-
Gardaai
senior tag
Van egy APC Smart UPS 750 VA UPC-m, amit direktbe egy DS218+ Synology NAS-ra kötöttem, hogy vele kommunikáljon. Viszont amikor Windows-os gépre volt kötve, nagyon tetszett, hogy mérte a fogyasztást és nyilván azonnal configurálható volt.
Most próbálom Virtual Machine Manager-en keresztül Windows 7-re feltelepíteni a Powerchute programot, de hiába adom át USB-n keresztül az UPS-t, nem találja telepítéskor a program. Eszközkezelőben látja, fel is drivereztem.Valaki csinált már ilyet?
Cél az lenne, hogy a NAS valahogy elérhetővé tegye az UPC configurációs felületét, de ha már csak a NAS Virtual Machnike Manager-en keresztül érem el is már fél siker! -
Cs1csó
titán
válasz
thorex #23894 üzenetére
Kb. 2,5 hete vagyok itt, de már vagy 8x kellett az órát állítani, és a gép vagy 3x indult újra, valamint a sütőn lévő digi órát is kellett már vagy 2x állítani
Eddig nem gondoltam, hogy ennyire súlyos a helyzet: ez nem normális, mindenképpen át kellene nézetni az elektromos hálózatot egy szakival, hogy HOL és MI a hiba forrása.
Otthonra, normál esetben - talán túlzás egy online típus. Egy minőségi kvázi szinusz vagy egy tiszta szinusz elegendő.
-
Cs1csó
titán
válasz
Kezdőként #23896 üzenetére
Ha önállóan használod az elektromos hálózattól függetlenül akkor lehet. Egyéb esetben tehát ha napelemrendszert akarsz abba a hálózatba kötni amin a hálózati áram is fut, sőt szeretnél visszatáplálást is akkor az csak engedélyeztetés stb. után lehetséges, de hogy ennek mi a menete nem tudom.
-
thorex
tag
válasz
Gyöször #23875 üzenetére
Köszönöm a választ Gyöször és Cs1csó-nak és BB900-nek is!
Már sokkal okosabb vagyok mit eddig voltam a témában
Ha vennék egyet akkor szerintem szinuszosat,
A szinuszos dolog sajnos több márkánál nincs is leírva, csak a részletes leírásában, még a keresőkben sincs ilyen feltétel a szűrésnél, szóval lassan, de haladok vele. A CyberPower tetszetős, de még egy-két más márkát is csekkolnék.
Nem tudom a line-interaktív vagy online verziót vegyem-e, de egy 100.000-t simán ráköltenék, ha ez az ingadozás állandó, mert a gépem nem volt olcsó.
Kb. 2,5 hete vagyok itt, de már vagy 8x kellett az órát állítani, és a gép vagy 3x indult újra, valamint a sütőn lévő digi órát is kellett már vagy 2x állítani. De tényleg csak 1 sec-re mehet el vagy kevesebbre, ha a gép is csak újraindul, de ma rendben volt eddig. Riasztót sem szerelek be, mert ki tudja, hogy az ingadozás miatt mikor kapcsol be magától.Ki fog jönni majd a szerelő, már szóltam neki, hogy végig mérjen mindent, de hogy mikor az ???
Lehet, hogy addig még ki nem jön "megpróbálom túlélni" egy túlfeszültségvédős elosztóval, az úgy is van vagy 5 otthon, most is használom őket.
A másik, ha a szolgáltatónál van a hiba, arra nem számítanék, hogy ők rendezik a dolgot, mármint egyhamar, csak egy fél év volt, hogy bevezessék az áramot a telkemre meg a villanyórába. Nyilván, ha nem nálam lesz a hiba, akkor azért bejelentem. Amúgy földkábel van a környéken, a madaras szeles dolog kiesik nálam -
czukker
csendes tag
Sziasztok,
Egy régi APC-s ups utódját keresem.
Nem vagyok képben sajnos, ezért is fordultam felétek.
Egy Synology Ds214-es NAS elé szeretném berakni, illetve két router lenne max rajta.
Főként áramkimaradások miatt kellene, illetve hosszabb áramszünetkor a NAS le tudja állítani magát.
Előre is köszi. -
Rick4
félisten
válasz
Kezdőként #23889 üzenetére
Én használtam ilyesmit, először egy 74-es electric power, utána egy 70-es bosch volt rajta, ezek autó akksik voltak, és tényleg csak 3-4 szünet volt egész évben, szóval inkább álltában mehettek tönkre, de az árukhoz képest (20-22 ezer körül vettem darabját) teljesen jók voltak, 3 éveket tudott az első, de nem kuka, csak elvesztette a kapacitása egy részét, és már csak egy félórányi tartalék volt benne 60W körüli fogyasztásnál, ezért kikerült, a másodikkal annak kb 2 éves korában adtam el egy éve, akkor még teljesen jól tette a dolgát, szóval akár egy autó aksi is megfelelő, lakószobában sincs semmi gond velük, és a teljesítményhez képest nagyon nagyon kedvező az ára.
-
Cs1csó
titán
válasz
Kezdőként #23887 üzenetére
FONTOS!
Ez csak "inverter" akkut külön kel venni hozzá egyszerre 2db akkut is rá lehet csatlakoztatni, max 200Ah kapacitásig (minimum kapacitás is van talán 20-30Ah) pl. 1db. 200 vagy 2db 100Ah max. (Nyilván ez extrém nagy de mondjuk 2db 24 Ah azért már komoly áthidalási időt ad.
Te is érzed a különbséget: egy kis UPS 1-2 db 9Ah-ás akkut tartalmaz ehhez viszonyítva 2x24Ah extrém kapacitásnövekedés.
-
Cs1csó
titán
válasz
Kezdőként #23885 üzenetére
Vannak olyan eszközök amik tudnak erős töltőárammal is dolgozninés kvázi tetszőleges akkukapacitással is elbír. pl. SPS SOHO család tagjai: SPS SOHO 600
-
Cs1csó
titán
válasz
Kezdőként #23883 üzenetére
Nem. Ebben a kis UPS-ben kicsi a töltő, lehet fel.sem bírná tölteni ezt a kb. 6x nagyobb akkut. Vagy mivel sokáig kellene töltenie az elektronika hamar tönkremenne az extrém terhelés miatt.
Egy valamit meg kell érteni: a mérnök rendesen "kicentizik" az ilyen UPS-ek paramétereit, hogy még a gyélári értékeket is csak "elméletben fogja bírni de azt is csak újkorában, ahogy idővel fárad az akku és az elektronika sokat fog csalni.
Pl. a te esetedben PAPÍRON ez 650VA-es UPS ami "papíron" 375W tartásra képes a valóság inkább az, hogy 250-300W-nál nagyobb terheléssel sose küldeném meg, de még azt sem vinné túl sokáig.
Valahogy úgy mondanám, hogy a VALÓS fogyasztás + kb. 30%-ra kell méretezni. -
Kezdőként
kezdő
Üdv. Van egy ilyen APC szünetmentesem, amiben elfáradt már az akkumlátor.( Feltölthető, viszon terhelésen, 5-6 mp alatt lemerül)
Arra gondoltam,hogy egy külső, nagyobb akkumlátort tennék rá.
Jelenleg 12V 7Ah amibenne van.
Mekkora teljesítményűt lehet rákötni?
Nem flexelni szeretnék, csak gondolom nem csak pár percig működnének a rákötött fogyasztók.
Pár kamera, közös táppal, Wifi modul.
Köszönöm
-
BB9000
senior tag
válasz
thorex #23874 üzenetére
"A villanyszerelő azt mondta: "három fázisú a vezetékelés, de az egyik fázis ingadozik itt falun és ez normális" "
Természetesen ez nem normális. A villanyszerelőd úgy értette, hogy az ingadozás nem ismeretlen jelenség arrafelé és már többször találkozott vele. Csak ennyit jelent nála a "normális".A szünetmentes beszerzése költséges. Egy szünetmentes csak a rákapcsolt eszközök védelmét tudja ellátni. Minden eszközöd érzékeny az ilyen hirtelen feszültségingadozásra, de nem tudsz mindent szünetmentesre kötni, mert az nagyon drága lenne.
Az egy fázison jelentkező feszültség-ingadozásnak több oka is lehet. Gyakori ok, hogy az áramszolgáltató vezetékeinél egy-két bekötés kontakthibás. Ilyenkor egy erősebb széllökés, vagy egy - a kábelen landoló - madár megmozdítja a hibás légkábelt és máris egy pillanatra megszakad a kontaktus, aminek következtében az általad leírt jelenséget tapasztalják a fogyasztók. A hibás kábel nem csak a te bekötésednél lehet, hanem bárhol a körzetedben!
Ez esetben a megoldáshoz vezető út: Megkeresni a hibaforrást és megjavítani a hibás bekötést. Ez az áramszolgáltató feladata. Úgy tudod segíteni a munkájukat, ha bejelented a hibát. Beszélgetsz a szomszédaiddal is, hogy ők tapasztalnak-e hasonló áramingadozásokat. Bíztasd őket, hogy ezeket jelentsék be ők is.
Sajnos a hibaforrás más is lehet!
A következő gyakori hibalehetőség, hogy valaki a körzetedben "rongálja" az áramot. Olyan gépet/vagy bármilyen elektromos fogyasztót/ kapcsolgat, ki-be, ami nagyon rövid ideig tartó, de igen, nagy változással járó zavart okoz a hálózaton. A hibaforrás ez esetben is a trafókörzeteden belül keresendő. A hibaforrás detektálása az áramszolgáltató szakembereinek feladata. Fentiek miatt a hibabejelentés elengedhetetlen.
A hiba lehet a te hálózatodon is! A villanyszerelő meg tudja állapítani a hibaforrást, ha átvizsgálja a saját áramköreid, az azokon lévő fogyasztókat, a kábeleket és a kötéseket. Ha nem talál hibát, az jelentheti azt, hogy nincs hiba a hálózatodon, de azt is, hogy nem volt kellően alapos.
- - -
Ha a jelenség olyan, hogy csak egy fázis szakadozik rendszeresen, és mindig ugyanaz, akkor az is jelenthet megoldást, ha a legféltettebb fogyasztóid áramköreit átköti a villanyszerelő a másik kettő fázisra. -
Cs1csó
titán
válasz
thorex #23874 üzenetére
Szia.
CyberPower 1600VA (VP1600ELCD) 81400Ft-tól
ez kvázi szinuszos jellemzően elbír a mai tápegységekkel.CyberPower CP1600EPFCLCD 1600VA 136k HUF-tól ez tiszta szinuszos, mint látod jóval drágább is, NEM feltétlen szükséges ha a másik jó.
+1 jovás
ami folyamatosan "hangos" az az ONLINE típus (ezek mindig tiszta szinuszosak) amiket linkeltem azok LINE-INTERAKTÍVAK (ezek most a leggyakoribb típusok) és ezen belül már szokott lenni kvázi és valódi szinuszos is, a szinuszos jelentős felárral kapható pl. akár 50%-al drágább, jellemzően az elektronika dobja meg az árat amit beleépítenek.
-
Gyöször
senior tag
válasz
thorex #23874 üzenetére
Sajnos neked akkor tényleg kell egy szünetmentes, ez egy komoly gép, komoly táppal. A szünetmenteseknek 2 fajtája van, az egyszerűbb és olcsóbb amit kváziszinuszos fajtának becéznek _Általában_ jó szokott lenni a számítógépekhez. Ez az olcsóbb típusú szünetmentes nem teljesen szép szinusz jelet ad ki magából ha elmegy az áram, hanem valami kockásabbat. Ez nem károsítaná a gépet, jól kellene működnie vele, de mióta bevezették a PFC-t a PC tápokba azóta nem biztos, hogy a te tápod 100% működik a kváziszinusz jellel.
Kb 90%ot is mondhatnák ha értenék hozzá. De nincs világméretű tapasztalatom. csak a saját cuccaimmal tudok kísérletezni.
Azt szoktuk itt ajánlani, hogy kellene rendelni egy ilyen olcsóbb típusú UPSt, bedugni, feltölteni 2 napig és kipróbálni a géppel, hogy életben tartja-e a PCdet, ha az ups dugóját kihúzod a falból.
Ha igen akkor megtartod és véd. Ha nem, meg visszaküldöd. És vagy megpróbálsz egy felsöbb polcos kváziszinuszt, vagy jöhet a szinuszos Ups. Sajnos az drágább, meg az mindig dolgozik akkor is ha van áram. A kvázi csak akkor vált gyorsan akksi módba, ha elmegy az áram. Ennek fontos az átkapcsolási ideje, meg az, hogy a táp mennyi miliszekundumot van el áram nélkül.
Szerintem legalább 1500VA méretű kelleni fog ehhez a géphez, de a hangrendszered nem gondolom, hogy bele kellene venni a szünetmentes keretbe. Annak valószínűleg szinuszos kell, hogy ne búgjon mint a rosseb. Meg ha valami trafó van benne nem kapcsolóüzemű táp akkor túlterheli a kváziszinusz upst és azt gondolhatod, hogy nem megy együtt a PCvel
Fontos kérdés, hogy van-e valamiféle keretösszeg amit nem szeretnél átlépni?
-
thorex
tag
Hello!
Teljesen amatőrként érdeklődöm szünetmentes tápegység után, mivel eddig nem volt dolgom vele és nem is volt rá szükségem.
Egy újépítésű házban "ingadozik az áram", mármint egy pillanatra elmegy, de már vissza is jön... (ezt szinte minden nap egyszer csinálja, van, hogy éjszaka van hogy nappal) Szóval van, hogy a pc csak úgy újraindul, a digitális óra reset-el, de szobánként mikor melyikben. A villanyszerelő azt mondta: "három fázisú a vezetékelés, de az egyik fázis ingadozik itt falun és ez normális"
(ehhez abszolút nem értek, de ez szerintem nem normális)
Az lenne a kérdésem, hogy ezt a problémát egy szünetmentes táp megoldaná és mit tudnátok ajánlani az alábbi PC-hez (főként azt sajnálom
):
- alaplap Gigabyte Z790 Gaming X,
- memória 2x16gb Kingstone Fury Beast DDR-5 5600mhz,
- proci Intel i5 13600K,
- táp Corsair 1000W,
- hdd WD 2TB purple,
- ssd WD 2x1TB black,
- videókari Asus Rog-Strix 4080 16gb,
- ház Zalman Z10 plus,
- monitor LG UltraGear 27GP850p-B, ami egy 27"-s 2k-s (2560x1440) 175hz G-sync-s
- Genesis Helium 610BT 2.1-s hangszóró -
simico
aktív tag
válasz
BB9000 #23872 üzenetére
Így bizony. Általában az irodaház üzemeltetője meg is szokta követelni statikus írásbeli szakvéleményét az ilyen nehéz eszközök elhelyezhetőségére vonatkozóan, de csak a józan ész alapján egyébként is érdemes szakvéleményt kérni. Plusz a lift vagy lépcsők terhelhetőségét is figyelembe kell venni a szállításnál - volt amikor csak több darabban tudtunk teljes rack szekrénnyi szünetmenteseket felvinni.
-
BB9000
senior tag
válasz
PROTRON #23870 üzenetére
Mégegy tervezési szempont: A rack-ek és a nagyobb UPS-ek elhelyezésénél figyelembe kell venni az elhelyezésre kerülő eszközök tömegét és a födém terhelhetőségét is. A hely kialakításakor még viszonylag egyszerűen és olcsón el lehet helyezni a teherelosztókat. Ha később bővítésre lesz szükség, akkor egy már működő szerver helyiségbe, a meglévő eszközök alá utólag már sokkal nehezebb/költségesebb lesz a teherelosztó betétele!
42 U rack-ek esetén 1100 kg/m2 terheléssel kell számolni. UPS-nél, a gyártó által megadott tömeg és alátámasztási méretek alapján kell kiszámolni a födémterhelést.
Egy átlagos irodaház, ami 2000-ben épült, 600 kg/m2-re lett megtervezve és megépítve. (Ez már itt off) -
BB9000
senior tag
válasz
PROTRON #23870 üzenetére
Ha a telepítési helyszínen gyakori eset, hogy egy-egy fázis esik csak ki, akkor arra is képes megoldást adni egy három fázisú szünetmentes. Link
A szünetmentes kiválasztásakor ennek az esetnek az elvárt kezelését is beletenném az árajánlatkérésbe.
Az elvárt működés az lenne, hogy a háromból egy fázis kiesése esetén is tudja a folyamatos működést, időkorlát nélkül. Egyszerre kettő (vagy három) fázis kiesésekor már váltson át akku üzemre - ami ugye már időkorlátos-. Tapasztalatom szerint vannak marketingesek, akik mindent beígérnek, és rámondják, hogy ezt is tudja, de ha az ajánlatkérésben konkrétan szerepel, akkor kötelességük a műszaki szakembereiket is bevonni és olyan ajánlatot kell adniuk, ami egyértelműen kitér a megrendelő által elvárt esetre is. Még ilyenkor is figyelni kell a megrendelőnek, hogy mire is kapott ajánlatot.
Ha lesz háromfázisú szünetmentes, akkor a szerver egyik tápja kerülhet arra, a másik pedig mehet szünetmentes nélküli körre.
Amíg nincs ilyen, addig a szerver tápegységei kerülhetnek külön fázisra. -
PROTRON
addikt
válasz
BB9000 #23868 üzenetére
Köszi a részletes leírást.
Sajnos sokszor ipari telephelyeken simán előfordul hogy csak 1 fázis esik ki pár órára.
Adott helyszínen alapvetően 1 db 42U server célú rack szekrény lesz a server funkciók számára, ami egy 100 fős iroda és 3 db műhelyet fog ellátni(2 db 10 fős, meg 1 db 20 fős).
A server szobában a második 42U rack szekrény csak a hálózati végpontok elosztása okán lesz bent, ebbe nem terveznek server funkciót.A hálózat olyan, hogy csak 3x32A olvadó betétes leágazás adatott meg ennek a server helyiségnek. 3x35-ig még gond nélkül cserélhető a betét, de a felett már a kábel terhelhetősége határán lenne...
Jelenlegi, másik telephelyükön a teljes 42U server rack szekrény 1 db 16A kmsz-ről él, amibe 1 db 2kVA és 2-3 db 800VA-es szünetmentesek vannak bedugva.
Erről él az 1 db file server, 3 db 1U-s server, meg 8-10 db kisebb számítógép, amik serverként funkcionálnak, de idővel 1U-s serverekbe össze lesznek vonva a funkciók.
Továbbá 1 db megosztott munkaállomás PC, Quadro RTX4xxx-el, ami 4 kliens PC-t szolgál ki mesterséges intelligenciás kutatási számításokhoz...
Ezek közül ahogy néztem, csak a file servernek van redundáns tápegysége jelenleg, így csak emiatt merült fel az egész, hogy ha bekerül a server szekrénybe 3 db elosztósáv, mindegyik 1-1-1 db egyfázisú szünetmentesre kötve, akkor vajon hogyan érdemes ennek a file servernek a tápegységeit bedugni jelenleg.A megrendelőnek jelenleg nem fér bele a keretébe központi szünetmentes, valszeg a server fog kapni valami 3 fázisú megoldást, feltételezésem szerint 3 fázison valami 10kVA-est.
-
Gyöször
senior tag
válasz
BB9000 #23868 üzenetére
Nálunk falun nagyon sokszor előfordul, hogy 1 fázis esik ki. Az egyik portámon évekig rendszeres volt havi 1x 1 nap amiből 1 fázis nem ment csak. Valami trafó baj lehetett, talán biztosíték. De nem a bejövő magasfeszültség oldalon, mert ha ott kiment egy fázis biztosítéka, akkor volt 180 Voltunk minden fázison.
-
BB9000
senior tag
válasz
PROTRON #23866 üzenetére
A jobb szerverekben három önálló tápegység van.
Ha bármelyik tápegység tönkremegy, vagy megszűnik rajta a betáp, akkor a maradék tápegység(ek) elviszi(k) a szervert, tehát nincs leállás. Akár egy tápegység is elviszi! A három tápegységes szerverek elindulnak úgy is, ha a háromból csak kettő tápegység üzemkész. Ha a háromból csak egy, akkor viszont már nem indul el. Ha menetközben áll elő az a helyzet, hogy csak egy tápegység marad, akkor nem áll le, de ilyen felállásban nem indítható el.
A szokásos üzemeltetés szerint az egyik tápegységet szünetmentes nélkül kötjük be, a másik kettőre szünetmentesről kerül a betáp. Az egyikre a rack-ben lévő (vagy a rack-hez tartozó) szünetmentesről, a másikra a központi -általában nagyobb kapacitású, önállóan működő- szünetmentesről. Így a szervert nem kell leállítani a szünetmentesek javítása, akkucseréje, vagy teljes cseréje esetén sem.
A három fázissal a szervereknél nem tudunk redundanciát növelni, mivel a gyakorlat az, hogy ha a szolgáltatói betáp megszakad, akkor amúgyis mindhárom fázis megszakad. A szerverek tápellátását egy irodaházban pl. úgy szokás megtervezni, hogy minden más áramkörtől teljesen független legyen. Közvetlenül a szolgáltatói becsatlakozási pontról indulóan. 42U vagy 47U rack-ekhez rack-enként 50A az optimális. Ezt sajnos nem mindenhol tudja biztosítani a szolgáltató, olyankor rack-enként 35A-rel is meg lehet tervezni, de csak kompromisszumok árán.
Kerestünk helyet egy nagyobb adatközpontnak kb 20 éve itthon. A tervek szerint 200 db rack -ig bővíthető, 100 rack-kel induló kapacitásnak kellett volna hely, mivel kezdett kicsi lenni a Frankfurtban lévő adatközpont. Több problémába is ütköztünk, de az áramigényt (200x50A) egyik potenciális helyszínen sem tudták volna biztosítani. Sajnos nem Budapestre került a bővítés, és ebben volt szerepe ennek is. -
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #23866 üzenetére
Én nem látom különösebb akadályát az ilyen jellegű rendelkezésreállás-bővítésnek. Persze mondhatnánk azt, hogy az egyes fázisok esetleges aszimmetria miatti eltérése, DC offszete stb. valószínűleg nem használ a szervernek, ha két tápegységét két ilyen eltérő fázisból tápláljuk, de ugye abból érdemes kiindulni, hogy a tápegység jól működik, azaz kiiktat minden AC zavart, a kimenete pedig tökéletesen egységes és test-közösített DC.
Anno melóhelyen olyat is csináltunk, hogy a 2 redundáns tápból egyiket dugtuk csak UPS-re, a másikat nem. Ráadásul azok még csak nem is tiszta szinuszos UPS-ek voltak, hanem valami alsó polcos négyszöggel-közelítők.
Szerintem amíg a redundáns PSU-k adatlapján nem olvasható az, hogy kizárólag tiszta szinuszos, és kizárólag azonos fázisú táplálásról kell őket üzemeltetni, addig csak a feszültségszintre és a frekvenciára kell figyelned.
-
PROTRON
addikt
Gondoltam csak megkérdem, hátha:
szoktatok server rack szekrények számára UPS megoldásokat kiadni?
Olyankor az 1 db serverhez tartozó redundáns tápegységeket, mondjuk 2 db-ot, azonos fázisra szoktátok kötni? Pl csak 1 db UPS-t alkalmaztok?Vagy lehet a bejövő 3 fázist elosztani 3 db UPS között, amelyek mindegyike 1-1-1 db 9-es hosszabbítós elosztót lát el, amik között szándékosan 2 külön fázisra kerülnek az egyazon serverhez tartozó a rendundáns tápegységek?
-
Gyöször
senior tag
válasz
Lzlzlzlzlzlz #23860 üzenetére
Az a 480Wos aza 800-850VA méretű, vagy a kisebb600as?
Lényegében már mindegy is, mert 1 akksi van benne, 2 akksisat vegyél ami (talán az ezres is de ) 1500-2000 VA.
Az majd elviszi -
roseA580
tag
válasz
Lzlzlzlzlzlz #23860 üzenetére
Szia!
Szerintem neked legalább egy Njoy Cadu 1000VA/600 W UPS-re lenne szükséged, nekem is csak ez vált be.
Előtte egy újra csomagolt CyberPower BR1000ELCD 1000VA/600W használtam ami már kb. 250 Wattnál leoldott!
Így sajnos lekellett cserélnem!
Ui:
Szerintem szinte mindegyik szünetmentes alul van méretezve, van mikor még az 50%-os terhelés is sok nekik, de a legalább 2 db. akkut tartalmazó UPS-sek kicsit azért jobban bírják.
-
Rick4
félisten
válasz
E.Kaufmann #23862 üzenetére
30-ért nem sokmindent kapsz, de ide bőven elég lesz, kell egy próbát tenni, minden bizonnyal nem kell a valós szinuszos szünetmentes, nem tudom, mi van az inftrával, azt nem értem, de ha már van szünetmentesed, és van konkrét típusa is, akkor ránézünk, az milyen, tudsz vele egy próbát tenni.
Biztos, hog ymég valami gyengébb cucc is fig tudni 3-4 fel- le nyitást, szóval a valós célt eléred vele, annyit menni fog, amennyire szükség lehet. -
Power17
tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani olyan szünetmentest ami valódi szinuszos? Gázkazánt szeretnék rákötni, vegyes tüzelésű szivattyú, router, kamera NVR)
Nem tudom van olyan ami elfér egy 6U rackben? Van oylan amiben van akksi és nem horror ár? Vagy inkább nézzek amire lehet kötni, ajánlották az SPS 600-at, szerintetek?
Köszönöm! -
Lzlzlzlzlzlz
friss újonc
Sziasztok! Ma próbáltam egy njoy cadu 480w-os szünetmentes tápegységet Ps5-höz és egy 100w-os tv-hez. A kettő együtt teljes terhelésnél is max 330w. A szünetmentes áramszünet esetén mégsem tartja êletben, egy pillanatig sem a ps5-öt. Teszteltem egy régi asztali számítógéppel, azzal tökéletesen működik, monitorral együtt. Szerintetek a szünetmentes alul van méretezve a ps-hez és a tv-hez és legalább egy 600w-os kellene? Vagy rossz az elképzelésem? Köszönöm. Zoli
-
Rick4
félisten
válasz
pilóta #23858 üzenetére
Nem tudom, az elektronika csinál DC24V-ot a motornak, az elektrronika 230-ról megy, szóval elvileg igen. Kérdés, van-e annyival olcsóbb egy kvázi, hogy megérje szórakozni ezzel. Úgyis évente 3x 3 percre van áramszünet, nem sok esély van belefutni, hogy pont akkor nyitnád- csuknád, amikor épp nincs áram, tehát ez egy kissé szükségtelen, csak belső megnyugvásra alapozó dolog, szóval ahova ez kerül, ott valószínű ki tudják fizetni a valós szinuszost is.
-
válasz
E.Kaufmann #23854 üzenetére
230 V-ot kap a motor.
-
Rick4
félisten
válasz
E.Kaufmann #23854 üzenetére
A motor melletti rész, ahol a két sín között csak a motor van, ott van ennek bőven hely, egy polcot kell csinálni, és ott kényelmesen el fog férni, különben is ott lenne a legjobb helyen, a 230V-os csatlakozás is ott van.
-
Cs1csó
titán
válasz
E.Kaufmann #23852 üzenetére
Villanymotor hajtja, így szerintem kell neki a tiszta szinusz.
Mivel garázs, hely van, ezért lehet jobban járnál egy inverter+akku kombóval.
Pl.: SPS Soho600 -
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok! Garázsajtóhoz (Hörmann promatic 2) elég egy kvázi szinuszos táp, vagy mindenképp valós jelalak kell? Azt néztem, hogy teljesítményfelvétel: 0,2kW, tehát egy 5-600W/1000VA-nak csak illene elbírnia. Kérdés, a jelalak mennyire zavar be.
-
BB9000
senior tag
válasz
Formaster #23846 üzenetére
Ezzel a konkrét típussal nincs tapasztalatom, de általánosságban van. A kínai rendeléseknél gyakori eset, hogy a terméklapon található értékektől a valóságban leszállított eszköz tulajdonságai nagyon nagy mértékben eltérnek.
Másik probléma, hogy jó nevű gyártók, jó termékeit úgy másolják le, hogy a végeredmény az eredeti termék kiváló jellemzői közelében se lesz.
Akkus termékeknél -mint ez is- sajnos az is gyakori jelenség, hogy kezdetben a termék hozza az elvárt jó tulajdonságokat, de az akku túlságosan hamar elhasználódik. pl. 600-800 töltési, merítési ciklus helyett, kibír 5-10 ciklust, majd az üzemidő drasztikusan lecsökken.
Fentiek miatt a kinézett termék megvásárlása olyan kockázatos, amit én nem vállalnék be, és nem is ajánlom másnak se. -
PROTRON
addikt
válasz
A szünetmentes termék kategóriában sajnos tényleg nagyon könnyű mellényúlni, erről a konkrét típusról, de valszeg a kempingezéshez szánt kategóriáról nagyon kicsi az esély hogy van valakinek megbízható tapasztalata az itteniek közül, de ezeket nem serverek számára "szánták". Értem hogy a villamos áramot nem érdekli hogy minek lett szánva, de ez a beépített alkatrészek terén kérdéseket vet fel.
Nem írtál teljesítményt, de ha az eszköznél írt állandó terhelésen 2kVA (1600 W) a cél, akkor, ebből az összegből egyedileg aksival épített megoldásokból rugalmasabb megoldásokat találsz, amikről viszont biztosan tudjuk hogy működnek.
De az is lehet hogy kísérleti nyúlként beruházol, aztán várjuk az írásos tapasztalataidat hogy tényleg lefedte-e az igényeid áramszünetek alkalmával, meg hogy nem tette-e tönkre az eszközeid...etc.
-
Rick4
félisten
válasz
Csak hogy legyen egy példa:
Apróból vettem 40-ért egy 3KW-os APC SUA 3000 rack szünemtnetest, még kaptam hozzá 5K-ért egy snmp kártyát, vettem bele 56 ezerért 8 db 9Ah-s akkut, és december óta tökéletesen teszi a dolgát, jelen pillanatban 208W-nyi fogyasztó van rajta, (gép, monitor, optikai modem, router, switchek, nas, ip kamerák, standby-ban tévé, műholdvevő, okos hosszabbítók) erre 2.5 órányi tartást ír, ami az önfogyasztás miatt picit csal, de két órát tuti elmegy, azaz ha itthon vagyok, és nincs áram, a gépnél minden munkát be tudok kényelmesen fejezni, vagy megnézhetek egy 4 órás filmet aksiról, ha nem vagyok itthon, 60W körül eszik minden, aminek nonstop mennie kell, azok elmennek 6-8 órát is, de aksira kerülve jön asz e-mail, hogy aksira került, azaz távolról tudom, hogy gond van, és van elég időm utánanézni, honnan indult a probléma, kell-e tennem valamit, pl belső kismegszakítót csapta-e le, felhívopm a szomszédot, odamegy, benéz az óraszekrénybe, és látja, hogy ott a gond, akkor fel tudja nyomni, miközben én bárhol máshol vagyok, a lényeg, hogy tudok a problémáról, és van időm.Merüléskor egy bizonyos aksi% -nál leálíltja pl a nast, igaz ez lehet 5 óra áramszünet múlva jön el, de a lényege, hogy ne csak egy hirtelen megszakított árammal álljon le, hanem tudatosan leállítással.
Azaz arra, amire kell, tökéletes. Viszont amellett, hogy ez így a tiednek kb harmadába kerül, még többet is bír, igaz nem annyira mozdítható, mert össz 56 kiló a tömege. Mivel ez a szünetmentes pont egy rackszekrénybe való, minden olyan funkciója megvan, ami ide kell, cserébe nincs vízvédett dugója, mint annak, amit kinéztél, és amin értelmetlen funkció egy rackszekrénybe, de kifizetni azért ki kell..
Amúgy amit kinéztél, az egy teljesen jó cucc, ha jársz horgászni, kempingezni, nyaralni, és pont akkor úgyis kihúznál otthon mindent, akkor vedd ezt. Ha csak a szekrényben lenne, és van valami oprendszert futtató cucc, ami kapcsolatban van a szünetmentessel, és áramszünet esetén jobb, ha leáll, akkor másik eszköz lenne oda praktikus, aminek minimum egy usb aljzata van, hogy kezelje a rajta lévvő dolgokat.
-
Formaster
addikt
Sziasztok, Mielőtt megköveznétek, véleményt kérnék és nem lehurrogást.
Egy szerver szekrényt szeretnék ellátni nagyobb kapacitású szünetmentessel, de nincs kedvem milliókat költeni erre, illetve elég ritka az áramszünet nálunk, de akkor akár fél-1 órás is lehet.
Mi a véleményetek egy ilyen power stationről? Elvileg 8ms alatt képes kapcsolni és a LiFePO akksi miatt a tűz veszélye sem áll fenn. -
BB9000
senior tag
Hasznos olvasnivaló a témában: Túlfeszültség-védelem
A konkrét termékinformációk kevésbé érdekesek, tekerj le eddig: A T1, T2 és T3 típusú túlfeszültség-védelmek közötti különbség.Az általad kinézett APC túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztó jó cucc, érdemes megvenni, de önmagában nem elegendő. Ez egy T3 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz. Az optimális védettséghez előtte kell lenni T1 és T2 típusú védelemnek is. A T1-et a szolgáltató biztosítja (jó esetben). A T2-t az ingatlan építésekor kell (vagy kellett volna) beépíteni. Persze utólag is leget, ha akkor elmaradt volna.
További olvasnivaló: A túlfeszültség-védelem alapjai : Link -
Cs1csó
titán
válasz
Gyöször #23841 üzenetére
Az is egy gond, hogy ha van hely az óránál ha nincs, hogy ugye ENGEDÉLY kell a szolgáltatótól ami tuti mire vége (regisztrált villanyszerelő kell stb. ha még új doboz is kell az is csilliós ár stb. ) sokba fog kerülni.
A vége úgy is akár több százezer ha nem is milliós tétel. Kár hogy ez valamiért nem "publikus" akár egy új háznál sem, sokan szívesen már így építtetnék a házat az elektromos rendszert, hogy egy villámtól se kellene félni "annyira" -
Gyöször
senior tag
válasz
Cs1csó #23840 üzenetére
Egyáltalán nem lenne költséges megoldás, csak most a hüle napelemmel 10ről 20ezerre felkusszant a patron ára, mert oda kötelezően kérik.
A B C típusok vannak, asszem van olyan is, hogy A-B azt kell a lakáselosztó dobozba rakni, komoly földelés nem árt hozzá. A bejövő tüskéket lerántja oda, vagypedig kipukkan ha jól emlékszem így 2 fajta lehet? Nemtom már.Kb 10 éve foglalkoztam vele, de azért nem építettem ki, mert fullra tele van a villanyórám és nincs neki 2 modulnyi hely. Azóta megkoptak az emlékek hogyan is kell kivitelezni.
A C kategóriát kellene a védendő eszköz elé rakni ami úgy emlékszem megegyezik tudásban az ilyen villámvédett elosztókkal. Tehát ezektől úgygondolom nem várható el, hogyha közvetlen közelben fejti ki a villám a tevékenységét akkor azt is kibírja, de ártani nem árt egy ilyen.
Én is kihúzgálok.
Ha elmegyünk itthonról akkor indulás előtt kihúzgálunk mindent ami nem hűtő.
A hűtő tönkre is ment egy viharban..
[link] hirtelen egy ilyet találtam. Ezt kell beszerelni. -
Cs1csó
titán
Szia, az APC-k jók, de csodát nem kell várni ezek nem "villám ellen" védenek hanem esetleg a nagyobb feszültségek ellen.
Villám ellen az a jó, hogy ha érkezik a vihar akkor mindent - is - ki kell húzni.Úgy tudom létezik villámvédelem házhoz "komplex" de az irgalmatlanul költséges megoldás, van itt olyan aki ért hozzá és el tudja mondani kb. mennyibe kerül és milyen szintű munkát igényel.
-
gerii
addikt
Üdv!
Nem találtam topicot hozzá:
Villám ellen az APC elosztók érnek valamit, érdemes venni ilyet, vagy más márkát:
[link]Az egész házra létezik valami amit a biztosíték dobozba lehet építeni?
-
bpmcwap
senior tag
válasz
bpmcwap #23837 üzenetére
andere system... feltettem konténerbe a 4-es pont alapján
de sajna nem látja -
bpmcwap
senior tag
Sziasztok,
vettem egy ARMAC UPS HOME LINE-INT 2XSCHUKO USB-B H650F LEDV2 (H 650F LED V2) UPS-t. Proxmox szerverhez. Telepítettem a NUT-ot.
nut.conf-ba beírtam, hogy MODE:netserverups.conf tartalma:
pollinterval = 15
maxretry = 3
offdelay = 120
ondelay = 240
[nutdev1]
driver = "nutdrv_qx"
port = "auto"
vendorid = "0925"
productid = "1234"
product = "UPS USB Mon V2.0"
vendor = "RICHCOMM"
bus = "001"
subdriver = "armac"
Azonban sajnos nem jutok dűlőre vele:
root@:~# upsdrvctl start
Network UPS Tools - UPS driver controller 2.8.0
Network UPS Tools - Generic Q* USB/Serial driver 0.32 (2.8.0)
USB communication driver (libusb 1.0) 0.43
Device not supported!
Device not supported!
Driver failed to start (exit status=1)
Device not supported!
Device not supported!
Device not supported!
Device not supported!
Network UPS Tools - Device simulation and repeater driver 0.15 (2.8.0)
Fatal error: 'maxretry' is not a valid variable name for this driver.
Look in the man page or call this driver with -h for a list of
valid variable names and flags.
Van esetleg valakinek ilyen tipusu UPS-e és debian 12vel kezeli? Teljesen túrista vagyok témában...
-
BB9000
senior tag
Ha még egy kicsit "pontosítotok" az elvárt áthidalási időn, az APC Back UPS 1600VA megfelelő lehet egynek. Az adatlapja szerint 450W terheléssel 6 és fél percig megy.
A nagytesó: APC Back-UPS 2200 VA (BX2200MI) az adatlapja és a terhelési görbe alapján közel van a 20 perchez 300W-os terheléssel, de ez már kicsit drágább. Ez egy gépet visz el 20 percig. Két géphez kettő kell belőle. -
tkesy
őstag
Pontosítottuk az igényeket, főként az áthidalandó időt tekintve : azt mondta hogy 20 perc elég...
Amúgy az iroda kicsi, két gép két egymással szembe fordított asztalon van, és a közvetlen közelben vannak a routerek is. A nyomtató van távolabb, de az nem létfontosságú, h menjen ilyenkor.
Szóval valami olyasmi kellene, ami elviszi a két gépet, plusz a routereket, vagy 2 db kisebb, gépenként. És igen, valahol a lábtérben lenne / lennének. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #23829 üzenetére
Én nyilván nem a 60K-s cuccra mondom, hogy nagyobb, sokszor leírtam már, szerintem lehetett elégszer olvasni, eleve nem preferálom az 1-2 ups aksis kis vackokat, mivel akárhány watt lehet ráírva, perceket tud a max közelében, szóüval a nagyobb az nálam az, ami elviszi az egész házat..
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #23827 üzenetére
Kb hasonló felállás van nálam is, két gép, monitorok, router, modem, nas, kamerák, switchek ebben a pillanatban 319W-ot kérnek, egy apc sua 3000xl adja a szünetmentesítést központosítva, az elmélet és a gyakorlat között sok a különbség, mert mindig kimartad, hogy a szünetmentest is el kell látni energiával, és teljesen más a fogyija, ha menet közben még a konverziót is végzi, plusz ezek a teljesítményértékek messze túlmutatnak egy ilyen aksi valós képességein, szóval oké, lehet egy aksi 7 meg 9Ah-s, csak arról sose szól a fáma, hogy ezt 20 óra alatt tudja leadni, ha hamarabb akarjuk kivenni, akkor bizony nagyon görbülni fog a görbe, és sokkal hamarabb lemerül, mint kellene.
Nálam a 8 db 9Ah-s aksival a várható és a kalibrálás után reálisnak is tűnő rendelkezésre állás ebben a pillanatban 1 óra 52 perc, az aksik 8 hónaposak, 2 sorban van 4-4-. aksi, 48V elméleti (55V gyakolratilag) 18Ah, amiből gazdálkozhatok, szóval rendesen meg kell durrantani 12V-os aksikkal azt a helyiséget, ha tényleg sok órát kell menni róla, ami nem kevés pénz lesz, simán milliós tétel. -
PROTRON
addikt
Nagy a különbség hogy csak pár percre kell valami, vagy tényleg több órás kimaradásra is fel akarnak készülni.
Ha mondjuk egy egészséges 3 órás kimaradással számolunk, akkor a munkaállomások számára 1 db közös, nagyobb, mondjuk 1000 W-os inverterrel számolnék, amihez 2 db aksit csatlakoztatva lehet játszani hogy milyen áthidalási időt szeretnének és mekkora a büdzsé.
Innen pedig közös hosszabbítóval elvinni oda ahova kell.
De persze lehet külön-külön kisebb peak teljesítményű invertereket venni.A sima "lábtérnél elférő" szünetmentesekben általában 2 db 12Ah aksi van, hiába csak 150-250W között lehet a terhelés Autocad alatt, a matekot nem lehet átverni, nem lesz tartós az áthidalás, mivel azért az ezekben lévő aksi technológia olyan, hogy az elméleti kapacitáshoz képest határozottan kevesebbet lehet ténylegesen kivenni belőle. Ha szerencséje van 1 órát nagyon max át tudnak hidalni, de az szerencse kérdése.
Most ránéztem Eaton calculátorára, 185W max terheléssel kalkulálva azt írja hogy nincs olyan eszközük ami 90 percnél többet tudna. -
Rick4
félisten
A több órát is át kellene hidalni? Ezek bekajálnak kb 200W-ot mindennel együtt, nem tudni, központosítva vannak-e, (rendszerint nem) vagy egy nagy helyiségben elszórva, azaz külön kell-e, de 150W-ot tudhat max egy gép monitorral, azaz ha am,ellett van egy kis asztal, annak lábrésze, ahol el lehet ilyesmit rejteni, akkor 2 nagyobb, meg egy kisebb a tobbi cullangnak elég lesz.
-
tkesy
őstag
Sziasztok,
Ismerős megkért, hogy segítsek neki szünetmentes tápegység(ek)et keresni, de én sem mozgok annyira otthonosan ebben a témában.
Irodai / 2D-s Autocad-es munkához van 2 pc (középkategóriás AM4 Ryzen dvga nélkül, sok-sok ram, pár hdd, 2 27"-os monitor ) ezekhez kellene, elsősorban a hirtelen bekövetkező áramkimaradás áthidalására, esetleg hosszabb használatra... (pl ma is több órás kimaradás volt náluk)
Esetlegesen routerek és egy nyomtató - szkenner lenne még rákötve, de utóbbi csak nice to have...Mit ajánlanátok erre az igényre? Van olyan ami egyben elbírja a 2 gépet vagy célszerűbb gépenként venni egyet-egyet?
Előre is köszi a segítséget.
-
Rick4
félisten
válasz
Gyöször #23823 üzenetére
Ha az van, akkor bizonyos szint felett már bejátszik egy otthoni 5-10KW-os energiatároló, azaz ilyesmire sincs szükség, mert szünetmentesítettél mindent a kismegszakítók mögött, de kicsiben simán meg lehet játszani, csak általában egy ilyen cucc akkor kell, amikor a nap süt, tehát nem tudod tölteni, ez a baj az elektromos autókkal is, amikor süt a nap, odavagy a kocsival dolgodon.
De amúgy viccen kívül, teljesen korrekt kis cucc, és ezt még cipelheted pecázni, kempingezni, sátrazni is. -
Rick4
félisten
válasz
Cs1csó #23820 üzenetére
Ezzel is az a baj, meg az általam javasolttal is, hogy valójában elmaradott technika erre a felhasználási módra a sima ólomsavas akku, a jelen már a li ion, a te aksid 28kWh 28 ezerért meg borzasztó rossz ár- érték arány, leglaábbis ha egy autó aksihoz teszük, az egyben cucchoz hasonló konfigot építve kettő kell rögtön, akkor meg már drágább let,t mint az a másik egyben.
Szerintem ez a powerstation a tuti, mert az autó aksi ilyen használati móddal megfekszik 3 év után, ebben meg nem cserélsz semmit, és ha a hirdetett 3500 ciklus fele igaz csak, akkor is közel 5 évig ment, nem beszélve a gyorstöltésről, meg a külsejéről... -
Cs1csó
titán
válasz
UberMutant #23819 üzenetére
Olcsóbb betenni a sarokba egy paaraván mögé.
-
Cs1csó
titán
válasz
bellabazsa #23815 üzenetére
Kell egy ilyen: SPS Soho 300
+ 1-2 db nagyobb 12V-os akku pl. egy ilyen: [link]
Lehet kisebb is elegendő de abban a boltban akár emailben is megkérdezheted hogy adott fogyasztók x ideig tartásához mi kell.
Amúgy ez a kombo amit linkeltem akkor 70k HUF-ból megúszod,
Persze vannak elegánsabb megoldások 100-150k HUF-ért
-
amazon, vagy egyéb helyen előfordulhat. majd a kérdező keres.
más márkák is vannak.
csak a megoldást javaslom, a nők egy szépségszalonban, ezt jobban tolerálnák, mint egy tákolményt. -
Rick4
félisten
válasz
UberMutant #23817 üzenetére
Valóban, már ezek is itt vannak, anno sok éve ilyenek még vagy nem is voltak a piacon, vagy eszméletlen drágák voltak, de ahogy nézem, 100W-os fogyasztóval megy 4.3 órát, szóval kb ugynaazt a képességet adja, ennek fényében ez a tuti.
Viszont mivel ilyenem sose volt, nem is volt szem előtt. Épp csak annyi a bibi, hogy ez ott ebben a pillanatban nem kapható, cserébe ugyanezt tudom olcsóbban! -
válasz
vagy vesz egy szépet , ami be van csomagolva.
nem pont ezt, de ilyen rendszerűt.https://eu.fossibot.com/products/fossibot-f800?variant=46557703471400
-
Rick4
félisten
válasz
A csiszológép gondolom forgómozgást végez, és egy elektromos motor tengelyén van a csiszoló anyag, illetve gondolom az elszívó is motorral megy. Ezesetben rögtön valós szinuszos szünetmentes kell, már csak azt kell tudni, ezek egyszerre mennyit fogyasztanak, és mennyi ideig kell menniük külsó hálózati áramforrás nélkül.
Neked is azt mondom, ha jót akarsz, ebben az esetben külső aksis cucc kell, a kis szünetmentes aksik ehhez gyengék, nem is erre valók, ha csak egy 100W fogyasztással számolunk, egy ilyesmi cuccot kellene keresned, egy 600W teljesítményigényt kiszolgál, oda tuti elég lesz, veszel mellé egy új 70Ahs 25-28 ezer forintos autó aksit, és 70W fogyasztással menni fog 6-8 órát, é évekig használtam ebben a konstrukcióban, totál bevált, ha van áram, nem megy a venti se benne, csend van. Eladás előtt teszteltem, egy többéves, már közepes akksival, a 38W-os fix fogyasztó (jobbra a lámpa, benne egy izzóval) még elment 3 órát, és az aksi méretet lehet növelni, párhuzamosan kötni, ahogy tetszik, elhúzol róla egy hoszszabbítót, és kész vagy. 12-13W körül volt az önfogyasztása, szóval végképp minimális, ha nem lenne a mostani, ami 5x ekkora teljesítményt is kezel, megtartottam volna.
anno még a uspplusz nevá cégtől vettem 42 ezerért a savoya parki obi melletti üzletből, akkor lementettem a paramétereit:
Pannon Power Inverter 600 (600W)
Pannon Power Availability: Elfogyott
Tiszta szinuszos kimeneti feszültség
12 VDC feszültség
Beépített transzformátorral
AVR feszültségszabályzóval
Maximális töltő áram 15 / 25 A
Induktív kompatibilis terhelés
Bemeneti feszültség: 145 – 275 VAC
Kimeneti feszültség: 230 VAC +/- 10 %
LCD kijelző
Átkapcsolási idő 2-6 ms
Beépített védelmek: túlterhelésre, rövidzárlatra, túlfeszültségre, küszöbfeszültségre, túlmelegedésre
Automatikus önteszt
2 év garancia
Tiszta szinuszos kimeneti feszültség
12 VDC feszültség
Beépített transzformátorral
AVR feszültségszabályzóval
Maximális töltő áram 15 / 25 A
Induktív kompatibilis terhelés
Bemeneti feszültség: 145 – 275 VAC
Kimeneti feszültség: 230 VAC +/- 10 %
LCD kijelző
Átkapcsolási idő 2-6 ms
Beépített védelmek: túlterhelésre, rövidzárlatra, túlfeszültségre, küszöbfeszültségre, túlmelegedésre
Automatikus önteszt
ömeg 6 kg
Hullámalak
Valós szinusz
Kijelzés
LED visszajelző
Topológia
Line Interactive
Akkumulátor helye
Külső
Aljazat
Hálózati aljzat (F)
Brand
Pannon Power
Fázis
1/1 fázisú
Frekvencia
Nagy frekvenciás
Kivitel
Torony / Álló -
bellabazsa
újonc
Sziasztok!
Abszolút nem értek a szünetmentes táp témához, így inkább tőletek kérdeznék. Szeretnék venni egy szünetmentes tápegységet, feleségem műkörmös szalonjába. Alapvetően nem nagy fogyasztókat kellene üzemeltetni, 1db 10-11W LED asztali lámpát, két darab műkörmös lámpát, és egy beépített elszívót, csiszológépet. Ezeket egészen pontosan is meg tudom mondani, de az alap kérdésem az, van olyan szünetmentes, amivel mondjuk fél órát tudná ezeket üzemeltetni ?
Köszönöm a választ!
-
Rick4
félisten
válasz
Gyöször #23811 üzenetére
agm aksi töltésére alkalmas töltőről írtam.
Azaz lehetőleg ne egy régi trafós 20 kilós cuccal próbálkozzon, hanem egy modern, mikroprocesszoros töltővel.Egyébként a múltkor pont betettem egy grafikon képét, amin látható volt, mennyire gyorsítja az elhasználódást a hőfok, onnan a szerintemeknek nem sok értelme van.
-
Gyöször
senior tag
Jorus, Qtya nagyon köszi a méréseket, nekem nincs lézeres, egy olyasmivel mérem mint Qtya, de még csak az njoy horus plus 2000 van meg. 45fok a tetején egységesen. Ha mennek róla a gépek ha nem. Ha megy akkor 240W -tól kb 500Wig, ha nem megy semmi róla, akkor a telekom optikai modem kb 25W meg 4 standby: 2 gép 2 monitor. A hőmérséklet nem változik, elég meleg a teteje. Majd szét akarom bontani és belelógatni az érzékelőt az akksi oldalához.
Ha elmegy az áram akkor megváltozik a sztori, beindul a venti és lemegy a hőfoka az upsnek teljesen szobahőmérsékletre. 2 óra pittyegés után is 25-26 fok.
Van 2db njoy 600va, ezek talán keen becenévre hallgatnak (játszott valaki régen a Commander Keen játékkal? Mindig az jut eszembe)Ezeknek nem mértem a tetejét mert nem itthon dolgoznak, majd pótlom, 60W fogyasztás megy róluk, a kamerák és egy modem. Ezeknek kézmelegnél kicsit hűvösebb a teteje, ha elmegy az áram akkor melegszik fel, kb 40fokra. Ezt megmérni lézeressel lehetne.
Van egy hulladék kstar 600va, az ugyan így viselkedik mint a keen-ek. Ha épp akar valamit csinálni.
Mind3 njoyvan még a gyári akksi van, a kicsik 3 évesek, a 2000res horus meg 2 lesz. De ezzel volt olyan jelenet, hogy idén a kánikulában bekapcsolgatott a ventije (éjjel is rakéta porszívó) mert egy szük polcon volt amin felül kb 3 centi hely maradt az ups fölött. 2 oldalt tudott szellőzni. Akkor kifújattam, meg áttelepítettem felső polcra. (Mivel egy jó minőségű, felső polcos upsről beszélünk
)
Lent lehetett vagy 50 fokos a teteje.Qtya szerintem igen gyenge akksi lehetett abban a te szerkentyűdben... Nem a hőtől ment az tönkre. Romlik tőle, de nem kotlik meg 1,5 év alatt 40 fokon ami25 fokon elmenne 5 évet... Szerintem. Szal érted..
-
Gyöször
senior tag
válasz
Hooper #23809 üzenetére
Szerintem ő azt nem tudja, hogy az akksit cserélni kéne, tehát a válaszom nem. Kivéve, ha az éjjel volt egy áramszünet, amikor ő maga döbbenhetett rá, hogy az akksi kuka. De szerintem akkor is csak annyit kellene csinálnia, hogy kikapcsol amikor elfogy a szuflé az akksiből, majd magától bekapcsolni amikor visszajön az áram.
De nem tudok annyi időt szakítani, hogy elolvassam, vagy akár megnyissam a linkelt dokumentumokat, ezt meghagyom neked mint felhasználónak.
-
Rick4
félisten
válasz
Hooper #23809 üzenetére
Lehetett ez túlfesz, elektronika hiba, bármi.
Innen látatlanban tippelgetni felesleges, pláne úgy, hogy nem írtad, 1 hónapja, 1 éve, 5 éve vetted, volt-e áramszünet, és akkor mennyit bírt, stb stb... De szét kell kapni, rámérni az aksikra, megpróbálni feltölteni őket egy normális agm-es töltésre képes töltővel, mérni, mi a helyzet, esetleg szétszedve egy sima 12V-os autó aksit rádugni, nézni, akkor mi történik, utána lehet rámondani bármit is. -
Hooper
őstag
Sziasztok!
Eaton Ellipse 1200 ma reggelre a következőt produkálta:
Felső ajzatok áram alatt, az elülső ajzatókra kötött eszközök nem kapcsoltak be, a rá dugott NAS kikapcsolt az este folyamán - szabálytalanul, mintha áramtalanítottam volna.
OK világított, rányomtam. Első ajztok bekapcsoltak, hátul piros háromszög villog.
Ha jól értem így adta tudtomra hogy az aksit cserélni kéne?
Vagy más hibája lehet?
Rossz aku esetén és kellene lennie átmenő áramnak az első ajzatokba, hiszen most is megy.
NASt átdugjam addig fentre leállhat így még vagy csak 1x büntetett?
Annak nem igazán tesz jót ha így kikapcsol.
Köszönöm! -
Cs1csó
titán
válasz
Phobion #23804 üzenetére
Ezek képesek USB-s porton kommunikációra: összekötöd a PC-vel telepíted a PC-re a EATON szoftverét és akkor azzal tudsz sok mindent beállítani.
ezek (Eaton) meddig bírják fullra feltöltött állapotban?
Ez alatt pontosan mit értesz? HA arra vagy kíváncsi, hogy ha jön egy áramszünet akkor meddig bírja erre nehéz választ adni, vegyünk egy NAGYON optimális helyzetet:
A konzol ki van kapcsolva, csak az egyik monitor van bekapcsolva, a PC-n pedig nem játszol hanem csak böngészel vagy épp szöveget szerkesztessz:Ebben az esetben akár 20 perc is lehet, persze ahogy öregszik az akku vagy akár a UPS is ez az idő csökkenhet vagy ha épp 3 monitoron tolod a játékot a PC-n akkor nagyon kevés ilyenkor az a helyes ha azonnal kilépsz a játékból mented az állást és ha ez idő alatt sem jött vissza az áram (tehát úgy tűnik tartós lesz) akkor a PC-t is érdemes kikapcsolni.
Sajnos ezek az otthoni használatra szánt UPS-ek nem arra valók, hogy te egy tartós áramszünet alatt is akár még órákat "gémelj" hanem:
1. a pillanatnyi áramszüneteket áthidalja -ezek a legbosszantóbbak
2. jellemzően az újabb típusokban már van AVR mód azaz feszültség szabályozó tehát a túl alacsony vagy túl magas a hálózati feszültség akkor bekapcsol az inverter beindul az akkus táplálás és korrigál a UPS (a hivatalos feszültség ugye 230V tehát "túl" magas p. 280V vagy afelett a "túl" alacsony pedig mondjuk 160V alatt.
A két érték között a háztartási gépek úgy-ahogy tudják korrigálni magukat - a többség - nyilván van amelyik nem van mi igen van ami kevésbé tűri az alacsony van ami a magasabb feszültséget.
Persze a tartós szélsőértékek csökkentik az elektromos eszközeink élettartamát. Úgy tudom jellemzőbb inkább a tartós "magasabb" feszültség pl. 240-250V
3. ha nem vagy a gépnél akkor az USB-s kapcsolaton keresztül MÉG lemerülése előtt a UPS le tudja állítani a PC-t szabályosan.HA nagyon tartós szünetmentesítést szeretnél akkor érdemes beiktatni a rendszerbe egy aggregátort amit ugye ha jól van beállítva megfelelő helyen van pl. a hűtés miatt és a terhelése is optimális akár egy napot is el tudsz lenni.
Plusz ezt egy olyan UPS-el összekötni ami tud együttműködni aggregátorral.
Esetleg van itt akinek van BAZI nagy akkuja pl. 1-2db 70Ah körüli amivel egy Gamer PC vagy egy konzol tévével is órákig el tud menni.
Nyilván itt már nagyon komoly összegekről beszélünk. -
Cs1csó
titán
válasz
Phobion #23802 üzenetére
Szia, ehhez nem szükséges egy annyira nagy UPS:
- a 3 monitor kb. 160W max
- a router kb. 10W
- a modem kb. 5W
- a PC (proci TDP 77W, a vga 75 W) mondjuk 170W monitor nélkülAz összfogyasztás olyan 300-350W körül lehet.
szerk.:
a PS-t el is felejtettem: 200WSimán megoldható, hogy a UPS-be dugsz egy hosszabbítót és az eszközöket ebbe dugod. Lehetőleg a hosszabbítóba már ne dugj újabb hosszabbítót. DE ha van több aljzat a UPS-en akár mindegyikre lehet kötni hosszabbítóval eszközöket.
500-550W bár gondolom amikor PS fut akkor nem megy a játék a PC-n:
Új hozzászólás Aktív témák
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest