- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
karabacak
csendes tag
válasz
cooi11 #22597 üzenetére
A témához kapcsolódva, a zúgást okozhatja a trafó kilazulása is. Ha szét szeded, nézd meg, nem-e lötyög. (tapasztalat sajnos)
A változó zúgást az okozza (ha a trafóból jön a búgás), hogy a trafót folyamatosan állítja az elektronika, hogy a kimenet ne csökkenjen a DC fesszel együtt ahogy merül az akksi.
+ 700VA 390W az 0.55 cosfi, szóval a felhasznált áram kb fele veszteség, ami hő mellett zajként is távozik (mágneses rezonancia, vagy ilyesmi, már nem emlékszem pontosan), szóval ez okozza az alap búgást.Mivel vonalinteraktív ups ezért a zúgás csak akku üzemben jelentkezik.
-
karabacak
csendes tag
Sziasztok!
Elnézést a off-ért de szünetmentes tápegységekről írom a diplomadolgozatomat, ezért kérem akinek van szabad 3 perce és használ/használ-t UPS-t az töltse ki a kutatási kérdőívemet
Ezen a linken elérhető: https://forms.gle/Md5M6y7bNZ4Cetkt7Előre is nagyon köszönöm, minden kitöltőnek!
-
Gyöször
senior tag
válasz
westcoastog #22596 üzenetére
Jó, így könnyebben tudnak ajánlani a srácok. :-) még fontos szempont ,hogy az amerikaiak vagy az oroszok ellen szeretnéd védeni a rackajuhot? Pld rövid áramszünetek vannak. Vagy fontos neked, hogy egy elmű karbantartást reggel8 tól este 7ig átcsipogjon? Ha elmegy az áram valaminek le kell-e állnia szabályosan, vagy jó ha ups akksi végén lesz egy áramszünetje a nasnak? Kell-e hogy jelezzen neked bármi módon, ha áramszünet van?
-
Gyöször
senior tag
válasz
westcoastog #22592 üzenetére
Az lényeges, hogy a rackban legyen?
-
Gyöször
senior tag
válasz
cooi11 #22591 üzenetére
Tehát a kérdés az, hogy mikor elmegy az áram akkor egyből zúg berreg a szünetmentes? Ha ez a kérdés akkor ez normális és az is ha hangos. Ha pedig az a kérdés, amit először feltételeztem, hogy a csipogós akksis üzem vége felé a zúgás berregés megváltozik és még jobban zörög a berendezés arra nem tudok válaszolni. Nekem a gagyi szünetmentesseim lefutnak az akksis üzem végéig egy erősségű traktorhangon, nem változik semmi.
-
kbhuinfo
tag
válasz
PROTRON #22588 üzenetére
22587 markussandor
Igy van! A hw-hez (maga a szunetmentes) a sw tobbfelekeppen alkalmazhato. Lehet systemd szolgaltatas, c vagy python program, ami esemenyvezerelten figyeli a megfelelo GPIO portokat (azon keresztul kommunikal a UPS a Pi-vel) a betap es a kondik toltottsegenek megfeleloen es vegzi el a szukseges jelzeseket/lekapcsolast. Ezen felul amikor visszajon az aram, megvarja a biztonsagos toltottsegi szintet (allithato a fogyasztas/terheles optimumahoz) es akkor kapcsol vissza, amikor biztos a bootolas es problema eseten egy ujabb biztonsagos lekapcs (mindezt hardveresen megoldva, hogy ne legyen fugges semmi mastol)22588 PROTRON
Nem talaltunk olyan "hatarerteket", amitol mashogy kellett volna elnevezni, meg hat a piacon elerheto tobbi UPS megoldas is hasonlo szinten van.A Pi2/Pi3 min. 2,5 percig birja alapjaraton, a Pi4 fullon kihajtva wifi/usb/hdmi fel percig mukodik. Ezt az extension modullal (+1000F) meg lehet tizszerezni.
Keszul egy Li-ion es LiFePo4 valtozat is, azokra az esetekre, ha valakinek fontosabb a hosszabb uzemido ugyanazon koltsegszinten, mint az akksicserevel jaro plusz koltseg (es kornyezetterheles, kenyelmetlenseg, stb.) hosszu tavon.
Mindkettotoknek koszonom a konstruktiv hozzaszolast!
-
westcoastog
veterán
Sziasztok! Egy kisebb rack szekrényhez keresnék szünetmentes tápot. A felszerelés egy kifü-s cisco router, egy 24 portos tp link switch, két telekom modem, egy wifi router és egy kétlemezes synology nas.
Úgy gondoltam hogy ha villás dugalj van rajta, akkor a rack elosztóját egyben rádugnám a rajta lévő eszközökkel együtt.
-
PROTRON
addikt
válasz
markussandor #22587 üzenetére
Na ez a 19495 forintos kérdés...mert hát egy kondit felpuffantani csak 5 huf...na de a módszer...ahogy TV szerelésnél.
22579 kbhuinfo
Köszi, a kondenzátorokkal tisztában voltam, csak fáradt fejjel az nem volt meg többedik olvasásra sem hogy kondival oldod meg.Amúgy az elnevezés kicsit félrevezető számomra, mert a UPS azért oké hogy van amikor csak "pillanatnyi" áramszünet áthidalására van, de azért akkor is elvárt 1-2 perces akku üzem arra az esetre ha fél percen belül visszaáll az áramszolgáltatás. A felesleges leállások(és abból eredő esetleges galibák) megakadályozására.
-
Cs1csó
titán
válasz
vilmaboy #22585 üzenetére
Outlet(s) - Battery & Surge Protected 6
A specifikációk alatt nincs megkülönböztetés, mindehyik kimenet akkuval és persze avr-el védett (surge)
Jellemzően az "irodai" UPS-ek melyeken van külön "csak" feszvédett aljzat (pl. nyomtatónak, fémymásolónak, vagy egyéb irodai gépnek aminek vagy nem szükséges hogy áramszünet alatt is menjen és/vagy túl költséges a védelme (pl.: egy nyomtató) -
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
Az alany egy CyberPower Value2200EILCD. Elvileg 3db szünetmentes és 3db túlfesz védett kimenő portja van. Leírás nem taglalja, de (gondolom) itt a bal oldaliak a szünetmentes portok, a jobb oldaliak a "sima" túlfesz védettek?Gyártó lapja : [link]
-
kbhuinfo
tag
válasz
markussandor #22582 üzenetére
Nincs köztünk vita ebből a szempontból (ingyen akku, min. -10 fok, üzembiztonság nem elsődleges). A mi és a vélt ügyfélkör szempontjai mások. De pont ezért is beszélgetünk. Respect!
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A szünetmentes elkezd búgni a hogy merül az aksi!
Ez normális?
(APC Back-UPS 700) -
markussandor
senior tag
válasz
kbhuinfo #22581 üzenetére
A nálunk előforduló hőmérsékleti viszonyok mellett is (legfeljebb -10 fok) százszor tovább bírja egy Liion akku, mint egy kondi. Vannak kinti napelemes lámpáim, egész télen működnek.
Természetesen, ha növelni kell az üzemidőt, akkor párhuzamosítok egy marék akkut, és akkor napokig is elketyeg, a költsége továbbra is 0 Ft :-) -
kbhuinfo
tag
válasz
markussandor #22580 üzenetére
Köszi a visszajelzést. Van, ahol a megoldásod teljesen valid - viszont kültéren, fűtés nélkül és kritikus alkalmazásoknál ez nem elegendő. Itt az üzembiztosság a kulcs - mindig megfelelő leállást produkáljon, bármilyen körülmények között és vissza is térjen, ha megjön az áram, szintén boot-loop nélkül. Ezt a Te megoldásod nem garantálja.
-
-
kbhuinfo
tag
válasz
PROTRON #22578 üzenetére
Köszi a kérdéseket, teljesen rendben vannak - kiindulópont: ez nem akksis, hanem kapacitás (=kondenzátor) alapú energiatárolás. Tehát igen, 10-100 év múlva is elvileg teljes kapacitással működik (nem kémiai alapú, hanem elektromágneses - nincs degradáció).
A 100F az száz farád - elég részletesen bemutatják:
https://www.youtube.com/watch?v=cLe8L6NEBGs
https://forum.arduino.cc/t/converting-farad-to-mah/100319
(feszültségfüggő a mAh konvertálás)A 26 sec bőven elég - általában 2-10 sec egy jól behangolt rendszer biztonságos lekapcsolása, amiből a kritikus rész, az SD unmount 1 sec alatt meg tud történni.
Van olyan konfiguráció, ahol a 2A nem lesz elég (elvileg 2.5A-ig jók vagyunk). Ez szerintem az általad említett vinyós és egyéb perifériákkal kiegészített rendszereknél lehet - alapból bőven túl van tervezve a rendszer, mi sem centizzük ki soha. A Pi5 esetén is van bőven tartalék.
Nálunk 2A a maximum kimeneti áramfelvétel a spec alapján, de 2.5A is stabilan húzható a rendszerből.
Amúgy elkezdtük az akkus verziót, ahol bármekkora méretű Li-ion vagy LiFePo4 akksi rátehető - viszont a felhasználási terület és a scope ennélfogva más.
Ha van még kérdés, szívesen megválaszolom!
-
PROTRON
addikt
válasz
kbhuinfo #22577 üzenetére
Jaaaa...tehát 26 sec elég lenne a biztonságos leálláshoz?
Nem ismerem, kérdezem.
Amúgy akkor jól veszem ki a szavaidból hogy a megoldásotokkal ez alapkiszerelésben 10 év elteltével is tudni fogja ezt a 26 secet?
Valamint ha valaki nagyobb áthidalást szeretne, akkor van rajta + aksi csatlakoztatási lehetőség?Nem 3A-es a Rpi4-es tápegysége? Tudom sok benne a tartalék, csak tudod sokszor ha rendes vinyó van rácsatlakoztatva, akkor az 1A kevés lehet, ezért kérdezem...villamossági okokból jobb szeretek mindig az elképzelhető átlagosan rossz scenárióra számolni, akkor a kapacitás biztosan elég, aztán ha jut is marad is az mégjobb.
Meg ha így írod hogy "max 1A", akkor az villamossági szemszögből azt jelenti hogy nem csak aksi üzemben, hanem egyéb üzemben, tehát amikor van rendes 230V, akkor is csak max 1A-el szabad használni. Inkább erre irányult a visszajelzésem, hogy biztosan ezt akarjátok írni?De az aksi kapacitásnál a "(100F)" jelzést még nem tudom hova tenni, elárulod?
-
kbhuinfo
tag
válasz
PROTRON #22576 üzenetére
Köszönöm a választ - örülök, hogy belenéztél.
Igen, amennyiben "örökéletű" szünetmentest szeretne az ember, folyamatos akksicserék nélkül, annak a kapacitás az ára a tudomány jelen állása szerint. A jó hír, hogy a málna 4 alapból nincs 1A-en járatva, sőt... inkább idle.
A termék célja a biztonságos lekapcsolás megvalósítása, esetleg takarítás/jelzés lekapcs előtt - egyszóval üzembiztonság, kontroll. Ha valaki hosszú üzemidőre tervez áramforrás kiesése esetén is, sajnos muszáj akksiban gondolkoznia.A kamerás, pláne éjszakai sok leddel tud fogyasztani - oda is kell az akksi.
-
PROTRON
addikt
válasz
kbhuinfo #22570 üzenetére
Lehet én olvasok félre valamit, de bal oldalon az üzemidőnél(s) szerepel, ami nekem a szekundumot jelöli...Biztos hogy ezt akartad reklámozni, tehát hogy 1A terhelésnél 26 secig tudják járatni a málnát?
Kapacitás 100(F)? Nem Ah akart lenni? Bár az meg durva lenne ennyiért.Valamint a kamerás és egyéb okos otthon rendszerek esetén én kicsit kevésnek érzem a 2A max leadható áramot, de ez lehet az én marhaságom, nem mértem meg hogy ténylegesen mennyi kell.
De mindenképp jó hogy így összeszedted.
-
user12
őstag
válasz
Pizzafutar #22573 üzenetére
Szia
Én ezt tudom javasolni
Még nem volt vele probléma -
Pizzafutar
aktív tag
Sziasztok,
APC Back-UPS RS 500VA BR550GI (Basic garancia) keresek akkumulátort. Eredetileg APCRBC110 aksi van benne 12V 7Ah.
A nyáron vettem egy '7 Stars SHL7 7Ah 12V' UPS akkumulátort az upsakkuk.h-n mert 'long-life, 10év várható élettartam' -al volt hirdetve, de mára áramszünet esetén azonnal lekapcsol. Áramszünet pedig mostanában van bőven.
Milyen akkumulátort ajánlanátok a fenti UPS-hez?
Lehetséges, egy külső ,nagyobb teljesítményű akkut, a belsővel párhuzamosan rákötni, hogy jelentősen megnöveljem az UPS áthidalási idejét? -
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Egy SPS Soho 600-ra hány darab akkumulátor köthető?
Jobb áron vannak a kisebb akkuk, mint az egy nagy, viszont előbbiből kellene 4 db. Kezeli ezt a Soho 600? -
kbhuinfo
tag
Csináltam egy piackutatást szakmai oldalról a raspberry pi UPS megoldásokra koncentrálva - azon belül is elsősorban szuperkapacitás alapúra, hogy ne kelljen az akksival bajlódni és tartós legyen, akár kültéren is. Kérlek lessétek meg és ha kimaradt volna valami, jelezzétek - az első oszlop a mi termékünk és piacra szeretnénk széles körben terjeszteni (ha off, akkor elnézést, törlöm).
Raspberry Pi UPS megoldások
Előre is kösz a reakciókat! -
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #22567 üzenetére
"...normál üzemben a UPS nem más, mint egy karnyi vastagságú rézdrót..."
Revideálom a fenti pontatlan megállapításomat:
"...normál üzemben az offline/line interaktív UPS nem más, mint egy karnyi vastagságú rézdrót..." Hiszen az online UPS folyamatosan saját kimenetéről táplálja a ráakasztott fogyasztókat.
-
minikahona
tag
válasz
cinemazealot #22567 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!! Akkor így nem veszek szünetmentest. Az elöző TV-m úgy ment tönkre, hogy még most is működik, de a fényerő a felére csökkent és enyhén vibrál. Szétszedtem, megnéztem a ledeket, mindegyik világít, ezért gyanakodtam a táp problémára. Majd megpróbálom akkor távolabb rakni a mély nyomót az új TVtöl, hátha azzal nem lesz ilyen.
Még egyszer köszönöm a válaszokat! -
cinemazealot
addikt
válasz
Gyöször #22559 üzenetére
Egy APC SU1400RMI2U-ról van szó, ami biztosan tiszta szinuszos.
"...szerintem a nulla az nem lesz nulla, hanem lesz 2 vezetéked ami közt 230V AC van. Elképzelhető, hogy így van és akkor itt lenne a bibi?"
Nekem is ez az elképzelésem. A témában a hup.hu-n s az elektrotanya.com-on találtam néhány relevánsnak tűnő topicot.
#22562 minikahona
Többször felmerült már ilyen és ehhez hasonló probléma a topicban, nekem továbbra is az a véleményem, hogy egy UPS-szel ez nem fog megoldódni. Már csak azért sem, mert normál üzemben a UPS nem más, mint egy karnyi vastagságú rézdrót, ami egy közeli táp bekapcsolódása következtében kialakult elektromágneses impulzus (EMP) ellen nem véd semmit. Szerintem a tévé elsötétülése a jelkábel (vagy a tévé elektronikájának) nem megfelelő árnyékolására utalhat. Vegyél minőségibb HDMI kábelt vagy vidd messzebb az 5.1-est a tévétől.Egyébként ilyennel én is küzdök: amikor bedugom az erősítőm tápját, a fél méterre lévő monitorom pillanatra elsötétül. Tudomásul vettem, hogy a HDMI kábelemnek és/vagy a monitoromnak és/vagy az erősítőm tápjának burkolati árnyékolása gagyi.
-
BB9000
senior tag
válasz
minikahona #22562 üzenetére
A TV tápegység tönkremenetelének megelőzésében a tápegység tervezői és a megépítői tudnának a legtöbbet tenni. A tervezett avultatást sok TV gyártó a tápegység alulméretezett alkatrészeivel, és/vagy elégtelen hűtésével oldja meg. Ez sajnos tény.
Egy olcsó line-interaktív elven működő szünetmentessel nem fogod tudni kitolni a TV élettartamát. Egy online UPS-sel megoldható lenne, hogy zavarmentes jelet kapjon a védett eszköz, viszont ezek az eszközök nem olcsók! A különbségről itt olvashatsz.
Pénztárcabarát megoldás és ér is valamit, ha az áramtüskéktől megvéded az eszközöket. Erre alkalmasak a tranziensvédelmi eszközök, más nevén a túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztók. Pl. ezek: APC -
Gyöször
senior tag
válasz
BB9000 #22563 üzenetére
Nem tudom itt mi a sztori ezen a reddites képen, de haverom elektromos biciklijéből 4 ilyet bontottunk ki. Az akkutartó műanyagot alig tudtuk kihúzni a helyéről. Az akksikat összekötő vezetékről mindenhol leolvadt a szigetelés. Itt lomoskodott sokáig, de tavasszal míg lehetett elvittük a méhbe. Talán van egy fotó a 200kg akksijaimról egybe. A biciklit egy idős bácsitól vette, üzemképesen, rövid távokat tudott vele menni ígyis. Kb 1 év után kaptuk szét, szerintem ez töltés baj, padláson ugyan nem bicikliztek vele, de a nap biztos süthette ezerrel.
-
Gyöször
senior tag
válasz
minikahona #22562 üzenetére
Nekem a szünetmentesbe van dugva egy kapcsolós hosszabbító, arról megy a külső vinyó dokkolóm, meg a pc a monitorral. Ritkán használom a külső vinyót, csak ha mentek rá.
Mikor bekapcsolom a kapcsolós elosztót akkor mindig elmegy a kép a monitoron egy pillanatra. Azt hittem a monitor nem bírja azt a szikraesőt amit a 220as kapcsoló csinál. Legutóbb olyan jól sikerült ez a bekapcsolás, hogy a kép elmenés után egy szines pixelkása fogadott viszont. Leállítottam a gépet megijedtem, hogy a vgat nyírtam ki vele, szerencsére elindult a gép gond nélkül.
De átértékeltem a dolgot, hogy kell-e nekem ezt így kapcsolgatni...
Tehát azt gondolom, hogy a szünetmentes vétel semmit nem befolyásolna a dolgodon.Majd óvatosan még kísérletezgetek. Egyenlőre úgy néz ki a dolog, hogy ha a 220as kapcsolót úgy kapcsolom be, hogy a winyó dokkoló saját kapcsolója ki van kapcsolva akkor nem bántja a berendezést, ha a 12V-on kapcsolom be a winyót.
Azért lett ez a kiegészítés hozzá, a 220as kapcsoló mert használtam a dokkolót, majd hónapokig nem. A tápját bedugva felejtettem. Legközelebb már nem volt táp és örültem, hogy az eltelt idő alatt nem lett tűz. -
BB9000
senior tag
UPS kell neked.
A gyakorlatban azt jelenti, hogy padlásra UPS-t ne! Egy szép meleg nyári napon egy padláson felmegy a hőmérséklet 70 fokra! Azon a napon púposodik fel és megy tönkre a szünetmentesben lévő akku !!! Jobbik esetben az eredmény ehhez hasonló lesz, rosszabb esetben szétrobban és akár nagyobb kárt is okozhat.
4 év helyett 3 akkor lesz az élettartama, ha az optimális 20 fok helyett időnként 30-ra is felmegy a hőfok. -
minikahona
tag
Sziasztok!
Lehet buta kérdés plusz nem is értek ehhez a dolgohoz nagyon, de azért felteszem, hátha mégis van értelme annak amit kitaláltam. Vettem egy új TCL 55"os qled tv-t amit monitorként fogok használni. Az a bajom hogy az elöző tv-m (Skyworth 40"os led) valószínűleg táp hiba miatt ment tönkre (nem biztos) és félek hogy az új is igy igy fog járni. Amikor elkezdtem az elöző tv vel használni a gépet, sokszor volt, hogy ha ment mér a gép és a tv, és bekapcsoltam az 5.1est, akkor a tv képe elsötétült egy pillanatra. Jelenleg egy 22"os monitorral használom a gépet, ennél ilyen nem szokott lenni. A házban nagyon régiek a vezetékek és csak 2 biztosíték van sajnos.
Mivel kicsi a keret ahhoz, hogy egy normál szinuszt adó és elég erős szünetmenteset vegyek, arra gondoltam vennék egy olcsóbbat, amire csak a tv-t, az 5.1es hangfal szettet meg pár egyéb kis fogyasztású kütyüt dugnék rá, a számítógépet nem. Így ha már a gépet nem is tudom védeni, a többi azért talán védve volna az áram ingadozástól.
Ennek van értelme? Illetve erre alkalmas volna pl egy nJoy Cadu 850? Az érukeresőn jókat irtak róla. A válaszokat előre is köszönöm! -
Gyöször
senior tag
válasz
cinemazealot #22554 üzenetére
Valami más baj lesz, nem a föld, milyen típusú az a szinuszos ups? Ha valóban szinuszos akkor arról mindennek mennie kell, az ups teljesítményények plafonjáig.
Megnéztem "odaát", annyira nincs ez kivesézve, hogy miért állt le a kazánod, többször vagy csak egyszer. Mióta van előtte az az ups? Máskor kipróbáltad-e ha már régebben előtte zúgatod?
Az hótziher, hogy a főd össze van kötve. A nullákkal nemtom mi a helyzet. Beleztem már kvázis upst, de nem figyeltem rá oda, de szerintem a nulla az nem lesz nulla, hanem lesz 2 vezetéked ami közt 230V AC van. Elképzelhető, hogy így van és akkor itt lenne a bibi?
-
Eiki
tag
Adott egy Starlink v2 antenna + router, utóbbi a házam padlásterében. Sajnos időről időre előfordul olyan, hogy az áram rövid idő alatt elmegy/visszajön. Ennek az a végeredménye, hogy a router részét reseteli magát és újra kell konfigolni és a házam leesik az Internetről. Ennek kivédésére gondoltam egy UPS-t beszerezni. A cél az, hogy ezeket a rövidtávú kilengéseket korrigáljam. Az egész pakk kb 30-70W-öt fogyaszt, a boor esetén 100w körül - azt gondolom ezt a legtöbb eszköz bőven elviszi. A gondom az, hogy a padláson könnyen lehet télen 0 fok, nyáron meg 40 és ahogy olvasom a konzumer UPSek nem erre a környezetre lettek kitalálva. Kérdés, hogy mit jelent ez a gyakorlatban? 4 év helyett 3 év lesz az akku élettartama? Vagy ennél sokkal drámaibb? Egyáltalán UPS kell nekem? Bármilyen javaslatot szívesen fogadok.
-
jovás
senior tag
válasz
cinemazealot #22551 üzenetére
Nálunk egy Bosch gázkazán van, most hirtelen meg nem mondanám a típusát, és hibamentesen működik áramszünet alatt 2019-óta. Egy SPS SOHO 1600 van előtte.
-
Bator92
tag
Sziasztok!
Milyen szünetmentes tápot ajánlanátok a következő konfighoz?
A következő hardvereket kellene elátnia árammal áramszünet esetén, 2-3 óráig, mivel egy biztonsági egységet is tartalmaz a konfiguráció.:
- egy ehhez hasonló mini PC, ami NAS-ként működik Synology software-el (gondolom ez határozza meg leginkább, ennek a legnagyobb a fogyasztása): https://laptopozz.hu/termek/fujitsu-esprimo-q556-tiny-pc/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA98WrBhAYEiwA2WvhOoVG8-xrthtGpp4OpAQYYQrJLizCaNZ6wcsaljXCN6CCdXZTk-2odRoC0lQQAvD_BwE
- egy router
- egy Eufy Homebase 3 (https://www.pcx.hu/anker-eufy-homebase-3-vezerl-kozpont-feher-szurke-t80303d1-382643?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA98WrBhAYEiwA2WvhOrs2KmYhJ5x7cZYK19uFnlnKjbmHK1alXuYsD6QjUUG853paZM-M_xoCM1MQAvD_BwE)
- egy modem
És mit ajánlanátok, ha a mini PC-t kivenném a konfigból? A 2-3 órás működéshez viszont ragaszkodnék. -
ThodEE
őstag
válasz
APC Back-UPS ES 550 VA 230 V belül össze van kötve a kimenő földjei a bejövővel, érdemes lenne belenézni abba a modellba is
-
Cs1csó
titán
válasz
Ez milyen kazán?
-
cinemazealot
addikt
Na, emberek! Tisztán szinuszos UPS vs. gázkazán: elindul, majd le is áll láng hibával. Odaát azt mondják, hogy "kazánokban az ionáramos lángfigyelő nem működik, ha nem földelt áramforrása van". Ez ugye nem pontos, mert földelve van az, épp csak nagy valószínűséggel lebeg, azaz független a földtől. Ezzel mit lehet kezdeni?
-
Gyöször
senior tag
válasz
Bornie127 #22549 üzenetére
Ezeket egy 600VA, kstar cyberpower vagy njoy elviszi 1,5 órát nekem. Van kétezres njoy de azt nem próbáltam még lemerülésig búgatni, az van a pc előtt, meg az viszi a telekomos modemet is.. Az a sejtésem, hogy 2óránál az sem bírná tovább ilyen majdnem idle módban, de majd akinek van nemendzsoj majd ír rá.
-
Bornie127
aktív tag
Sziasztok!
5db poe kamera, egy NVR egy poe switch, 2 router (egy telekomos szolgáltatói és egy saját) és egy backup nas alá keresnék ups-t. Milyen 2000-2200VA ups az ami ajánlott? Eaton, apc? A cél az, hogy áramszünet esetén, illetve ha a behatoló lenyomja az ajtónál a kismegszakítókat, minél tovább rögzítsen. Azt tudom, hogy az épített nadom elmegy kvázi szinusszal is, gyári synology meg a többi eszközzel nincs tapasztalatom.
Árat nem tudok, olyat veszek ami kell. -
Cs1csó
titán
Mivel a CP1500EPFCLCD tiszta szinuszos ezért bármi hiba nélkül fut vele ami egy simá hálozati áramra csatlkoztatott konnektorba dugv is megy.
Probléma a kvázi szinuszos jelalakkal lehet akkor annyi történhet hogy leáll az az eszköz amit védenél (ha a tápja nem bírja a kvázi szinuszt)
Tehát ha számít az ÁR akkor előbb az olcsóbb kvázi szinuszossal tegyél egy próbát persze abból sem a leggagyibbal (pl. njoy ) hanem valami normálisabbal pl. Eaton, CP, PowerWalker, APC persze ezek között is van jobb, gyengébb, ha megy vele akkor megtartod, ha nem akkor élsz az elállsi joggal (feltétele: magyar címre online rendelve, magánszemélyként leadva a megrendelést) -
Juuj
csendes tag
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
ThodEE #22539 üzenetére
köszi, ennél majd egy kicsivel jobb valamit akarok azért mögé tenni.
tudod, ha már...
Gyöször köszi! toroidos mindenem. 4 eszközöm van, egy leválasztó, elő-, végfok, és a streamer, mind toroidos. én csak torioddal élek, ha hifi.
a szünetmentesítés pont nem érdekes, hanem a másik fele a sztorinak. az izolált egyenfesz, amit kaphat így majd a végfok.csak az számít, az a cél.
-
Gyöször
senior tag
Nekem csak annyi maradt meg, hogy a chieftec delta beles psujai kb 15 évvel ezelőtt nem szerették a kváziszinuszt. Ki is próbáltuk, azonnal kilőtte az upst.
Én is most vacillálok, hogy venni kéne új tápot, de nem merek, mert ezzel az 550es anteccel megy frankón a kétezres njoyom ;-)
-
Gyöször
senior tag
válasz
Tibiajax #22536 üzenetére
Ha trafó van benne akkor csak szinuszosat, ha kapcsolóüzemű a tápja mint egy pécének akkor elmegy kváziszinusszal is, viszont nem fogod szeretni, hogy búg. Meg lehet ő sem.
Nem tudom mennyire fontos ez a szünetmentesítés. Élet-halál kérdése, hogy menjen a muzsika, pld dj vagy? Szinuszosok nem tudom megbúgatják-e a hangrendszereket. -
Tibiajax
nagyúr
sziasztok
hifi-lánc mögé milyen szünetmenteset ajánlanátok mostanság?
igazából, egy végfok lenne csak rákötve. (ötcsatornás)köszi!
-
Juuj
csendes tag
válasz
Cs1csó #22532 üzenetére
Nagyon szépen köszi a válaszokat. Előtte nagyon sokáig egy 1080 TI volt csak cserélve lett. :3
úgy hiszem akkor ideje cserélni.
@Gyöször
"érdekes lehet a tápegység típusa is, esetleg ha tudvalevően nem emészti a kváziszinuszt.." Jelenleg egy Seasonic M12II-850 850W (SS-850AM) ami Aktív PCF-es. -
Cs1csó
titán
válasz
Gyöször #22533 üzenetére
Persze örök kérdés DE:
- minőségi kvázi szinuszos UPS
- minőségi aktív PFC-s tápegységpárosnál általában nincs gond..
A legolcsóbb NAGY teljesítményű TISZAT szinuszos: Kstar Microsine 2000 LCD (KS-MS2000LCD)
Kicsit fapad szoftver -ha nem fejlesztettek valamit - de úgymond a valódi szinusz azért sokmindenért kárpótol.Vagy akkor a következő lépcső:
128k HUF-tól a CyberPower CP1500EPFCLCD 1500VA
Vagy még feljebb 300k HUF körüli áron:
APC Smart-UPS 1500VA LCD SmartConnect (SMT1500IC)
APC Smart-UPS C 1500VA LCD SmartConnect (SMC1500IC)
APC Smart-UPS 1500VA LCD (SMC1500i) -
Gyöször
senior tag
Ne dobáld a pénzed az akksis mély kútba, kelleni fog egy UPS ami legalább 1500VA, de talán érdemes belenézni a 2000-resek árlistájába is.
Cs1csó: érdekes lehet a tápegység típusa is, esetleg ha tudvalevően nem emészti a kváziszinuszt..
-
Cs1csó
titán
Szia, tehát egy papíron 330W tartási képességű UPS-re rákötöttél egy olyan PC-t 2 monitorral amiben egy 3080TI VGA van??
Ezt a konfigot talán még IDLE állapotban (tehát amikor pl. "csak" böngészel, vagy még azt sem csak simán be van kapcsolva a gép) sem bírná el.CSAK a 3080Ti-nek lehet 330W-os "csúcs" áramfelvételi értéke
Tippre két monitorral egy combosabb játék alatt az áramfelvétel elérheti az 500W-ot is!
Az meg egy más téma, hogy kb. 30%-al érdemesebb mindig felültervezni tehát az a 330W tartási képességű UPS-t kb. 250W-nál többel nem terhelném.
Ha csak pl. a 2 monitor van rákötve azokat bírja tartani?
Ami "méltó" lenne ehhez a konfighoz:
Eaton 5E1600UD 1600VA 72-73k HUF-tólCyberPower 1600 VA (VP1600ELCD) 78k HUF
Ez utóbbinál figyelni kell, hogy "schuko" csatlakozós legyen az a normál konnektor.
A GrandDigital, a MajorSoft, ZonaCOmp, Yoonit a leírás szerint is normál konnektorosat árulnak.
Amúgy egy minimum 1200VA-es UPS kell de inkább 1500VA tehát olyan minimálisan 700W tartási képesség, hogy ha épp egy combosabb játék alatt megy el az áram akkor is legyen elég időd leállítani a gépet. -
Juuj
csendes tag
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni Tőletek.
Probléma: A nem mai "csirke" APC BACK-USP ES550 egyre többször kapcsol ki majd kezd el sípolni (4x volt cserélve akksi kb 8 év alatt , az utolsó kb 1.5 hónapja) és ahelyett hogy akkuról menne, teljesen lekapcsol. (a rajta lévő eszközök: PC (850 W Táp / 3080TI / i7-8086 K)) + 2 monitor.
Nem tudom hogy ez már készülék hiba vagy túl sok áramot venne fel az eszköz (volt hogy ezen kívül volt még 1 PC, Laptop + 3 monitor rajta) de teljesen random lekapcsol amikor nincs terhelés alatt.
Szóval tanácstalan vagyok hogy mire lenne érdemes cserélni / vagy érdemes-e szakemberrel megnézetni hogy javítható (persze ha van ilyen szakember Baranya - Pécs közelében)
Esetleg alternatívát mit ajánlotok ami hasonló elrendezésű (fali csatlakozós) modellek?
Köszönöm előre is! -
válasz
cinemazealot #22527 üzenetére
Köszi az infót
.
Majd még nézegetem, tesztelgetem. -
cinemazealot
addikt
Sok mindentől függ, hogy mi alapján írja ki a UPS a hátralévő időt, de az egyik ilyen tényező a feszültség szint. Ha viszont az aksi lehűl, hajlamos lehet arra, hogy egy bizonyos terhelés mellett hamarabb, egy váratlan pillanatban letörjön a feszültsége, mint meleg állapotban. Ha a UPS erre nincs felkészülve, akkor okkal saccolhatja a hosszabb időt, csak idővel ő is arcra esik.
Ez persze csak feltételezés, nem biztos, hogy a Te esetedben is ez a helyzet.
-
BB9000
senior tag
válasz
Ghost84 #22525 üzenetére
Rákötheted.
A szünetmentesnek nem árt. Nem teszi tönkre. Az akkuk töltőárama nem lesz optimális, tehát a teljes merüléstől a teljes feltöltésig sok idő el fog telni és emiatt kissé rövidülhet az akku élettartama. De a funkcióját ellátja és az áthidalási időt jelentősen növeli.
A tönkrement akkukat én kivenném, mert azok csak feleslegesen veszik fel a töltőáramot, és egy áramkimaradás esetén -amikor vissza kellene táplálniuk az energiát- is csak fogyasztóként tudnak működni, így az új, nagy, külső akku fogja megtáplálni az UPS-t. -
Ghost84
aktív tag
Sziasztok!
Van egy APC Smart-UPS, Line Interactive, 1500VA szünetmentesem amiben tönkrementek az akkuk. A kérdésem az lenne, hogy ráköthetek én egy 100ah-s zselés akkut hogy tovább bírja? Vagy azzal tönkreteszem a szünetmentest?
Tudom az akku nem fér bele külön lenne a szünetmentes mellett.
Előre is köszi a válaszokat.
-
válasz
cinemazealot #22523 üzenetére
Biztos, hogy niincs 5-6 fok különbség. Ettől függetlenül lehet, h9gy Neked van igazad, csak furcsállom, hogy 60 perc körüli kiírt áthidalási idő után 5 perccel lekapcsolt.
Korábban, mikor teszteltem és néztem a kijelzést, nagyjából a valóságnak megfelelően írta ki a hátralévő időt. -
cinemazealot
addikt
A fűtött nappali közepén a hőmérővel egy magasságban vagy inkább a fal mellett a padlón? A két hely között azért simán előfordulhat 5-6 °C hőmérséklet különbség.
Csak arra szeretnék utalni, hogy ha az a "korábban" lebonyolított teszt melegebb környezetben zajlott le, akkor a mostani (téli, esetleg hidegebb állapotban produkált) rövidebb áthidalási idő nem feltétlenül az akku korából, mint inkább a hőmérsékletéből adódik.
-
válasz
cinemazealot #22521 üzenetére
Nappaliban van 20-22 fokos hőmérsekletben, radiátortól messze.
-
cinemazealot
addikt
Maga a UPS milyen részén van a lakásnak? Hőmérséklet hogyan alakul a környezetében pl. évszaktól/fűtéstől függően? Mert ha pl. egy szoba hideg falakkal határolt sarkában vagy radiátor mellett van, akkor az télen komoly mértékben befolyásolhatja az áthidalási időt úgy, hogy közben az aksinak nincs semmi baja.
-
válasz
cinemazealot #22519 üzenetére
Pár havonta szoktam tesztelni az UPS-eket, illetve volt már korábban is hosszabb áramszünet és szerintem akkor működő NAS-sal elment több, mint egy órát.
-
cinemazealot
addikt
Nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek a UPS-ek által kommunikált "ennyi van még hátra" idők mindig túlzóak. Kétségeim vannak afelől, hogy ezt a koreográfiát (5 perc NAS, majd 64 perc ONT+router+switch) vadonatúj aksival képes lett volna teljesíteni. Ha veszel bele új aksit, kipróbálhatnád és megírhatnád nekünk a tapasztalataidat.
-
válasz
Cs1csó #22517 üzenetére
Kb. fél órát ment. A NAS úgy van beállítva, hogy 5 perc áramszünet után kapcsoljon le, az le is kapcsolt. Amikor már fél órája áramszünet volt, ranéztem az UPS-re, hogy kb. mennyi ideje van még a DIGI-s ONT-nek + routernek. Ekkor 64 percet írt. Majd kb. 5-10 perc múlva elszálltak a rákötött cuccok (modem, router, switch).
Van rajta még egy laptop dokkoló, de a benne lévő laptop ki volt kapcsolva. -
válasz
cinemazealot #22515 üzenetére
Teljes Kerepes elesett kb. fél 9-től 10-ig.
De legalább kiderült, hogy akksit kell cserélnem. -
jovás
senior tag
Nálunk is volt kb. 1 órás szünet, rimánkodtam hogy kitartsanak a szünetmentesek a meccs felvétel miatt (kint egy SPS PRO SOHO SH1600I + SPS PRO1500I bent a gépek előtt) a kinti már lekapcsolt, már csak a bentiek mentek, de pont időben jött vissza az áram.
-
Cs1csó
titán
Az oldalon minden terméknél van méret leírás, és kép is és leírás is hogy széles vagy keskeny sarus de a képen is látszik. A legjobb ha szétszeded és megnézed, hogy milyen van benne, de ezek szabványt követnek tehát igen ezek a 7 és 9Ah-ás 12V-os UPS akkuk ugyanúgy néznek ki és ugyanolyan a saru is rajtuk. (a képeken is látszik és írják is a 9Ah-ásoknál - azokat néztem érdemesebb ilyet venni nem 7Ah-ásat - hogy "
Csatlakozó típusa: Faston 250 széles saru"
"long life" (10 év) , "high rate" ezek remélhetőleg jelentenek annyit, hogy 3 éven belül nem mennek tönkre.
Sajnos a gyárban sokszor nagy tételben veszik és teszik bele az olcsóbbakat, az is mindig kérdés mennyit állt előtte az akku stb.
Egy ilyen biztosan minőségibb, és keveset állt akkutól elvárható akár a 6-8 év működés is.Annyiban nem marketing duma, hogy hiába "ólomsavas" akkuk attól még egy autó akku is teljesen más mint egy UPS akku és még ezeken belül is vannak eltérések amik az árukon is látszik.
A 9Ah-ások 7,6k HUF-nál kezdődnek és 13,3k HUF-nál végződnek lehet akár egy aranyközéputat választani pl. a 10,5k HUF vagy a 11,2k HUF-os DataSafe-ekkel.
De az átlag embernek ismeretlen CSB nagy király az akku fronton, tehát okkal több az ára.
Ezekkel nem lősz mellé.
A boltról rosszat nem hallottam de van még hasonló szakbolt azok kínálatát is végignézheted így hogy már tudod mit keress: [link]
Nyilván ha szállítási költséget is nézni kell akkor matekozd ki, lehet van a közeledben is ilyen bolt, pl. google keresőbe település ahol megfordulsz és mellé UPS akku biztos lesz találat. Az UPSakku keresője is elég jó és a választék is ezért szoktam őket egyfajta referenciaként venni, de úgymond bármi játszik ha már tudja az ember hogy mit keressen. -
Cs1csó
titán
Igen. Ha jól látom 2db 12V-os 7Ah-ás akku kell bele. Érdemesebb lehet szakboltból venni ott remélhetőleg jobban pörög a készlet így nem olyat fogsz ki ami már évek óta áll a polcon.
Márkában a Yuasa, CSB, ami nagyon jó, de persz a DataSafe, a Genesis is jó.A méretek miatt az eredeti 7Ah-ás helyett 2db 9Ah-ásat is tehetsz bele, max nem fogja jól számolni a maradék időt de tovább fogja bírni vagy 30%-al.
-
Sziasztok!
Elképzelhető, hogy egy UPS-be 3 év után megadja magát az akksi?
Cyberpower VP1600-ról van szó. Most volt egy huzamosabb áramszünet. Kb. fél óra akkus üzem után még kb. 60 perc hátralévő időt mutatott, majd néhány percen belül lekapcsolt.
Ha akkucserés valóban, akkor tudnátok ajánlani kompatibilis, jó minőségű akksit hozzá?
Van egy hasonló korú VP1000-es is, szerintem akkor ahhoz is kellene.
Köszönöm a segítséget. -
BB9000
senior tag
válasz
BB9000 #22506 üzenetére
Az előző hsz-om utolsó gondolata pontosabban:
A felhasználók a szünetmentes áramforráshoz nagyon gyakran túl nagy fogyasztású eszközöket kapcsolnak, pl: lézernyomtatót, fénymásolót, vasalót, stb. Fentiek miatt az APC-ket gyártó Schneider Electronic úgy döntött, hogy a korábban általánosan alkalmazott olvadóbizosító helyett olyan túlterhelés elleni védelmet épít be az eszközeibe, ami -a készülék megbontása nélkül- egyszerűen visszakapcsolható. Ez a kismegszakító (circuit breaker). -
BB9000
senior tag
válasz
dezfafara81 #22505 üzenetére
A gomb mögött van egy kismegszakító, ami túlterhelés esetén leold, így védi meg az eszközt a leégéstől.
Ha leoldott, akkor a túlterhelést okozó terhelés megszüntetése után a gomb megnyomásával tudod visszakapcsolni.
Ha nem volt túlterhelés miatti leoldás, akkor nincs hatása a nyomkodásnak. Bolondbiztos.
Régebben a túlterhelés elleni védelmet az eszközökbe épített olvadóbiztosítékkal oldották meg. Ezzel az volt a baj, hogy csak az eszköz megbontásával volt javítható. Az APC úgy döntött, hogy olyan gyakori ez a user-hiba, hogy beépít egy kismegszakítót. -
dezfafara81
csendes tag
Sziasztok!
Vettem nem régen egy APC Easy UPS BVX 1600VA szünetmentes tápegységet konzolhoz, TVhez. A hátulján van egy ilyen rugalmas benyomós kis gomb, a circuit breaker, ha jól tudom. Ez végül is mire szolgál? Ha benyomom bekapcsolt állapotban, nem csinál semmit. Elég hátul van, ha véletlenül benyomódik, mert hozzáérek, okoz valami problémát? Gondolom, unalmamban azért ne nyomogassam
.
Köszönöm előre is!
-
Freddy TNT
őstag
válasz
cinemazealot #22502 üzenetére
NVR, kamerák, PC, monitor, switch, router, NAS. Ilyesmik.
-
válasz
Freddy TNT #22501 üzenetére
Én 3 db ilyet használok, PC (monitorok, minden egyéb kiegészítő), HiFi (sok DAW, hangkártyák, stúdióeszközök, mixerek, samplerek, szekvenszerek, analóg és digitális szintetizátorok, stb.) van rákötve, hibátlanul működnek, jól menedzselhetők szoftveresen, az egyikben most cseréltem akksit, 13k volt darabja.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Freddy TNT #22501 üzenetére
Mindenek előtt: mire kell?
Mert simán lehet, hogy nincs szükséged tiszta szinuszra.
-
Freddy TNT
őstag
Sziasztok,
nézegetek egy új UPS felé, teljesítményben valami kisebbet mint ami jelenleg van. Per pillanat ezt látom megfelelőnek : APC Back-UPS BX 2200VA de sajnos úgy látom nem valódi színuszos.
Ezt a valódi színusz hullám felé tipegést nem teljesen értem a topológiában. Én még leragadtam a négyszög jeles és a színusz között.
Elvileg fél úton van a jó felé, nekem ez jött le némi olvasgatás után.
A gyakorlatban mit NEM lehet erre rádugni ? Vagy mit nem ésszerű ? Nyilván most nem túl nagy fogyasztóra gondolok.B terv: ki milyen UPS-t javasol és miért azt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen egeret válasszak?
- PlayStation 5
- Mini-ITX
- AliExpress tapasztalatok
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest