- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen digitális videókamerát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha csak egy optikai kábelmodemet, meg egy routert szeretnék szünetmentesíteni, arra mi lenne a minimum megoldás?
-
Jorus
nagyúr
Van egy néhány éves Eaton 5SC 500i UPS, amire egy Syno NAS van rákötve, másfél éve kapott új akksit (CSB HRL 9Ah 12V UPS akkumulátor HRL1234WF2 (High-Rate + Longlife kb. 10 év)), mert az előző elhasználódott.
Két nappal ezelőtt éjszaka elkezdett pittyegni az UPS és a "bat" felirat villogott rajta, ami jellemzően azt jelenti, hogy az akksi elérte az élettartalma végét (vagy akksi meghibásodást jelez). A Syno NAS szintén azt jelezte, hogy az akksi elmúlt, 0%-ot tud. Rendeltem egy új akksit természetesen, de tegnapra elmúlt a hibajelenség (azon kívül, hogy kinyomtam a pittyegést, mást nem tettem az UPS-sel a hiba jelentkezése után). A hibajelzés elmúltával megnéztem, és az UPS szerint és a NAS szerint is minden rendben van az akksival. Le is teszteltem, normál módon átvált akksis üzemmódba, és a szokott módon és ütemben kezdett merülni, szóval úgy működött a tesztek alatt, ahogy működnie kell.
Az UPS 23 fokos lakószobában van egy magas polcon, a NAS mellett, külső behatás, rázkódás, pára, hő, folyadék nem érte. A NAS-on kívül egy külső HDD megy róla, de az csak akkor aktív, amikor hetente egyszer lementi a NAS tartalmát, más nincs rákötve. A NAS fogyasztása 14 - 29W. Az elmúlt másfél évben kb. 8-10 hosszabb-rövidebb áramszünet volt, ezeket kellett áthidalnia, fullra merítve nem volt, a NAS leállítja magát és az UPS-t, ha az akksi tartalék 20% alá esik.
Mi okozhat ilyen problémát szerintetek?
-
up
senior tag
válasz
markussandor #24390 üzenetére
Szia! Nagyon szépen köszönöm, ez így kerek!
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
Marci112233 #24389 üzenetére
köszönöm az információt, majd rápróbálok
-
markussandor
senior tag
Szia! Bármilyet vehetsz, a lényeg, hogy valódi, tiszta szinuszos legyen.
Annó azért ajánlottuk az SPS300-at, mert az volt a legolcsóbb. Nekem is az van.
Már léteznek olcsóbb modellek is, van választék.
Ha az SPS mellett döntenél, akkor inkább az erősebb modellt vedd meg, nem sokkal drágább, de lehet, hogy később mást is meg akarsz vele hajtani.
A W/VA arány a fogyasztótól függ, ohmikus fogyasztó esetén (pl bojler) egyenlő lesz, induktív/kapacitív esetén különböző lesz, azaz veszteséged keletkezik.
A kapcsoló üzemű tápok és a szivattyú motor ide tartozik. -
Marci112233
addikt
válasz
szivacs1987 #24387 üzenetére
Nekem is volt és van is Kstar Microsine UPS-em, és nekem ment Nvidia kártyával míg a fő gépemhez volt kötve, mert azt már és CP védi így a Kstar a laptopra van kötve állandóan, amiben nincs dedikált VGA.
A fő gépen annyi volt a trükk hogy működjön az újabb driverekkel és menjen a figyelő program is, hogy az eszközkezelőben a telepek rész alatt le kellett tiltani a Mega Battery Drivert-t és úgy működött szépen. -
BB9000
senior tag
válasz
exp1234 #24384 üzenetére
Ezen a problémán az erősítőbe beépített, jól működő zavarszűrő áramkör tudna segíteni. Ha van benne, akkor gyenge, vagy tönkrement. Ha nincs benne, akkor kellene bele tenni utólag. Pl ezt
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
mgergo76 #24377 üzenetére
Szia,
Igaz nekem kstar microsine van.
Volt (rendes) gépemben AMD videókártya. Ezt cseréltem NVIDIA-ra, win újratelepítéssel egybeiktatva. Ezután, ha feltettem a programját(program nélkül nem) akkor azután csak általános vga driverrel ment a vga. Ha feltettem az NVIDIA drivert, akkor meg az UPS progija nem látta az UPS-t.
Megoldás az lett, hogy a server gépre telepítettem az UPS progit, majd az kapcsolja ki a rendes gépem. -
up
senior tag
Sziasztok!
Kazán és kamerarendszer elé szeretnék szünetmentest, már nagyjából belőttem a paramétereket, viszont inkább általános kérdésem lenne jó sok keresés/visszaolvasás után. Azt értem, hogy rendre az SPS invertereket ajánljátok, csak az nem derült ki számomra, hogy miért?
Saját tapasztalat persze remek ajánlás, de a paraméterek alapjá még nem látom akkora előnyét több versenytárshoz képest. Esetleg valaki hozzáértő kibelezte, és nagyon minőségi alkatrészekből dolgozik?
Vegyük például az SH300-at, amit nem látok sehol 50 alatt, de a rendszeresen ajánlott üzletben 61k:
Mit lehet tudni a gyártóról? Hogy lehet egyszerre 300VA és 300W - más termékeknél úgy láttam, egy szorzó szokott köztük lenni, a W mindig kisebb? És hogyhogy olyan néven is lehet ismerni, hogy HomeSin 300 Smart? Az egész másképp néz ki a szunetmentes.hu-n. (Persze a bele ettől lehet ugyanaz, viszont akkor felmerül a kérdés, hogy ha rebranding, akkor mi a hozzáadott érték.). Az átadási idő sem derül ki nekem egyik termék specifikációja szerint, azt tudjátok véletlenül?
És mi miatt ér kétszer annyit, mint pl. ez a Qoltec, amit a linken szereplő bolt eladója ajánlott?
Ne értsétek félre, nem trollkodni jöttem, vagy azt állítani, hogy ez utóbbi termék jobb vagy jobban megéri. Kíváncsi vagyok, mit nem látok
. Köszönöm!
-
exp1234
csendes tag
Sziasztok,
sajnos egyre gyakrabban tapasztalom, hogy egy kicsi áramingadozás is hirtelen ki- majd bekapcsolja a Denon AVR-X1600H erősítőmet. (Néha elég egy villany felkapcsolása is!)
A kérdésem az lenne, hogy tud-e ezen segíteni egy szünetmentes tápegység?
Előre is köszönöm a válaszaitokat. -
ViewPowert valakinek sikerült már rávennie, hogy emailt küldjön?
Hiába állítom be ugyanazt az smtp-t mint az emailezésben van, nem küld. -
spiritex
veterán
válasz
Cs1csó #24364 üzenetére
Akkor én kifogtam, mert a kezdeti, 3-4 napig tartó büdös szagon kívül nagyon meg vagyok elégedve az njoy cadu 850-emmel. Már 2x is volt áramszünet, és nagyon szépen tette a dolgát! De kezdetben, amikor még új volt, és nem győztem már várni az áramszünetet, akkor kihúztam a falból, és már akkor kiderült, hogy szépen gyorsan működik, és van is benne tartalék bőven. Összekötve a géppel usb-n ikonnal is nyomon lehet követni a töltöttségét, állapotát. Úgyhogy én nagyon nem bántam meg.
-
mgergo76
tag
válasz
klimokrisz #24379 üzenetére
Jó eséllyel cserélhető benne az akku.
Van egy Schneider Easy BVS 800 UPS-em, még abban is lehet akkut cserélni (kb. 3 hete csináltam). -
Cs1csó
titán
válasz
klimokrisz #24379 üzenetére
azt az Eatont az 1200VA-es CP-hez hasolítsd: CyberPower VP1200ELCD 1200VA
Így már drágább is. Én a Cp-t választanám.
-
klimokrisz
tag
válasz
klimokrisz #24313 üzenetére
Ajánlottatok nekem két szünetmentes tápegységet:
EATON szünetmentes tápegység - 5E 1200 USB DIN G2 - 73.110 Ft - Emag
UPS CyberPower VP1000ELCD 1000VA - 54.460 Ft - Emag
Megéri rákölteni azt a plusz 19.000 Ft-ot? Annyival jobb minden szempontból, vagy csak a pénztárcám lesz könnyebb?
Ezekben később ki lehet cserélni az akkumulátorokat, ha egyszer tönkremennek, vagy ki kell dobni őket, és újat kell venni helyettük? -
mgergo76
tag
Adott egy Legrand KEOR SPE 1500 UPS. Feltelepítettem a monitorozó programot (ami olyan amilyen...). Eleve nem látja usb-n keresztül az UPS-t még akkor sem, ha kiválasztom a listából. Ok, ezen túlléptem.
Inítva a web-es felületet szépen működik minden.
DE.
Újraindítás után az alaplapi nvme SSD meghajtó egyszer csak elérhetetlen. A feladatkezelőben látható, a win11 helyesen írja ki a szabad terület nagysását, de nem lehet elérni a meghajtót sem olvasásra, sem írásra. Tehát van is, meg nincs is.
Ha kihűzom az usb-t és újraindítom, ismét látható és elérhető a SSD.
Találkozott már valaki ilyen problémával?
A vas: ASUS TUF x670e-plus, 7800x3d -
pruzsi
őstag
Üdv
Tudtok szüntmentest ami -10 fokig és + 50 ig jól működik .
-
Gardaai
senior tag
válasz
cinemazealot #24374 üzenetére
Úgy selejteztük a cégnél ezt a darabot, tehát nem tervezek venni, ezért sem lényeges a configom fogyasztása.
Marad rajta a NAS meg a modem/router, ez még a 10%-át sem fogja elérni a határnak.
Ahogy írtam áramszünet 2 évente 1x van kb. csak a feszültség kiegyenlítés miatt gondoltam, hogy ezzel is javítsam az eszközök tartósságát, de ennyire kihegyezve sejtettem, hogy inkább rossz mint jó erre használni.Köszi, ilyen választ vártam!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Gardaai #24371 üzenetére
"...okoz-be bármilyen gondot az UPS vagy az eszközök felé."
Normál üzemben nem feltétlenül, de sokat kockáztatsz.
Az Általad linkelt UPS egy vonali interaktív készülék, ami azt jelenti, hogy amíg van szabvány körüli feszültségszint a hálózatban, addig ő csak figyel, de a fogyasztó által felvett energiát csak átengedi magán. Abban a pillanatban, hogy az AVR (automatic voltage regulator) úgy érzi, hogy túl alacsony vagy túl magas a hálózati feszültség, vagy éppenséggel teljesen elmegy a hálózat, akkor viszont akár tönkre is teheted a UPS-t. Az ugyanis az első pillanatban kénytelen lesz előállítani azt a(z egyébként tiszta szinuszos) feszültségjelet a saját inverterén, ami kiszolgálja a fogyasztódat (PC + monitor), de mire rájön, hogy ez az teljesítmény túl nagy számára, már meg is sült. Azonnal le is kapcsol, az meg a gépednek nem fog jót tenni.
Én is azt javaslom, hogy tegyél a géped alá egy normálisan méretezett UPS-t!
"...egy UPS-nek hol van ez a határ, amire "tervezték"?"
A linkelt készülék esetében 500 W. A konfigodról egyelőre nem sokat írtál. Mennyit fogyaszt a PC + monitor, amikor maxon hajtod?
"Jó, rossz, teljesen mindegy?"
Rossz. Kifejezetten rossz.
-
Marci112233
addikt
válasz
Gardaai #24371 üzenetére
Te írtad hogy küldi az üzit hogy ha áramszünet van akkor le fog kapcsolni. Ebbe az esetben nem mindegy hogy milyen UPS-ed van. Elég egy pillanatnyi áramszünet is bizonyos állapotnál aminél ha lekapcsol a szünetmentes hirtelen, nagyobb gondot is okozhat. És az se jó ha mindig szinte fullon jár, jobb neki tartalékot is hagyni.
-
Gardaai
senior tag
+ #24370 Marci112233
Félreértetek. Nem az volt a kérdés, hogy bírja-e vagy meddig bírja ha áramszünet lenne.
Az a kérdés, hogy ha a terhelés folyamatosan ~70-80% között van az UPS-en amikor minden rákötött eszköz dolgozik, akkor okoz-be bármilyen gondot az UPS vagy az eszközök felé. Korlátoz-e, instabil lesz az áramleadás stb.? Nem értek ezekhez a dolgokhoz egyáltalán ezért kérdezem, hogy létezik-e ilyen?Hülye példa, de tegyük fel, hogy egy dízel autó végsebessége 200 km/h, annak a 70%-a 140 km/h. Ha annyival megy egy autó folyamatosan, akkor nem kéne, hogy gond legyen hosszútávon sem. Viszont ezeket az autókat autópályázásra tervezték, ezért bírják.
Na itt ez lenne a kérdés, hogy egy UPS-nek hol van ez a határ, amire "tervezték".Nem feltétlen az áramszünetek miatt használnám, hanem a feszültség ingadozást is kidolgozza és így úgy gondolnám, hogy élettartamot is javít a tápegységeknél pl. PC/NAS-nál. 8 év alatt talán 3x volt áramszünet, tehát itt nem az a kérdés, hogy milyet és mekkorát vegyek, hanem ha így használom, az akkumulátoros használatot félretéve, mivel lehet számolni? Jó, rossz, teljesen mindegy?
-
Marci112233
addikt
válasz
Gardaai #24368 üzenetére
Jó lenne tudni hogy csak a PC vagy egyéb is van az UPS-re kötve. De maga a PC se mindegy, annak adatai jó lenne, mert a 750-es nem egy acélos darab. Nekem a gépem 1500-as védi és terhelésen még az is kb max 10 percet bírna, legalábbis azt írja a figyelő programja. Üresjárat mellett is 40-50 percet közt ugrál. Az én gépem az aláírásomban látható. Nevem alatt meg ki is van írva CP UPS pontos típusa is.
-
Gardaai
senior tag
Amikor megy a PC még nem, viszont ahogy elkezd dolgozni a VGA pl. egy játéknál, akkor azonnal OL-t státuszt küld az UPS. Ez nem gond, minden működik továbbra is, csak jelzi, ha most áramszünet lenne, akkor valószínűleg azonnal lecsapna mindent az USP-en.
Ez gondolkodtatott el, hogy okoz bármilyen gondot vagy az UPS vagy a PC tápjában, ha folyamatosan túl van hajtva? Ha jól emlékszem olyan 70% körüli a kihasználtság, ha minden eszköz dolgozik az UPS-en, tehát még van benne valamennyi, csak már akkuról nem bírná.
Mivel szinuszos és vannak benne al/túlfeszültség védelem ahogy olvastam, jobban szeretném, ha a PC is rajta lenne, viszont egyik eszköznek sem szeretném az élettartamát csökkenteni.
Illetve másik amin elgondolkodtam, hogy lehetséges a teljesítményt visszaveszi a PC, ha UPS-ről üzemel, ami nem bír ekkora terhelést és valahogy leszabályoz, vagy ilyenkor ha nem bírja akkor lecsapja magát az UPS?Nem tudom érthető-e.
-
Cs1csó
titán
válasz
Marci112233 #24366 üzenetére
A hőingadozás nem biztos hogy tetszeni fog neki, télen a hideg nyáron a forróság és persze a páralecsapódás sem lesz kellemes, bár tény, hogy ha dolgozik akkor valamennyire meleg lesz a belseje tehát kisebb a lecsapódás lehetősége.
Megjegyzem van akinek padláson üzemel ahol ugye a hideg és a meleg is keményen előfordulhat.
Szerintem bírhatja, durva fagyok manapság már nincsenek, víz nem éri. Az élettartama lesz kevesebb mind a UPS-nek mind az akkunak. -
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Első és legfontosabb kérdésem, ami után néznék egy újabb UPS-t. Röviden vasvázas épületben, ami zárt tehát nap/csapadék nem érné, max néha pára érné, fagyástól annyira nem tartok, mert azért némi hőt termel minden UPS, legalábbis amik nekem vannak azok igen. Tehát a vasvázasban bírhatja egy mezei UPS is? Routereket, RTK bázisállomást és kamerarendszert kéne védenie egyébként.
-
Cs1csó
titán
Az nJoy a román "csoda" de lehet azt is kínában gyártják, "kevésbé" ajánlott, dr bőven ki lehet belőle fogni olyat ami "pöcc-röff, jön-megy" gond nélkül.
Az az Eaton jó. Az APC túlárazott (elég a linkelt APC vs. Eaton árának összevetése)
Ezen az árszinten 8-10k HUF különbség sok. -
cinemazealot
addikt
-
laed
aktív tag
válasz
RobberBaron #24353 üzenetére
Erre biztosat csak próba után lehet mondani.
A modem és a router egy tápegységgel kezdődik, aminél ez nem számít; de a monitor már necces lehet.
De pl.én simán rákötöttem a sajátomra a TV-t, és gond nélkül elindult róla. -
laed
aktív tag
válasz
cinemazealot #24357 üzenetére
nagyjából ismert teljesítmény felvételű eszközzel
Annyival kiegészíteném, hogy szerintem először 1 fogyasztásmérőt kéne vennie; csak mert nem biztos hogy ezen eszközök fogyasztása pont annyi, mint amit ráírtak.
-
lsc
nagyúr
válasz
cinemazealot #24357 üzenetére
OK, veszek új akksikat, mire ideér hozzám 20e-körül van. Ha kihagyom a tvt akkor meg a gépem fogysztása alapján /400 w körül megáll szerintem/ egy új tápegység nem sokkal drágább amiben új az akksi is.
-
cinemazealot
addikt
Tesztnek jó lehet egy asztali lámpa, amit kiegészítesz több más, nagyjából ismert teljesítmény felvételű eszközzel (pl. még több asztali lámpa, monitor, tévé, laptop töltőn stb.) Ha idővel elkezd visítani, akkor ki lehet számolni, hol a tűrőképességének a határa. Ha ugyanezt csinálja a számítógéped alatt is (gép + monitor + tévé), akkor szimplán kinőtted. Rövid távon én leakasztanám róla a tévét. De ha azt is mindenképpen szünetmentesítenéd (szerintem fölösleges), vennék alá egy másik UPS-t, a mostanit pedig friss akkukkal megtartanám a gépnek.
-
lsc
nagyúr
Nem tudom, ami változás lett az utóbbi időben a 27-ről 32" váltás a monitornál, ez szerintem nem hiszem hogy nagy növekedés lenne. A cuccokal illetve a hálózattal tegnap déluán óta nincs gond. Túlterhelésre meg azért nem gondolok mert játék alatt nem jött elő.
#24355 cinemazealot : Egyik nyelv sem megy, így nehéz lesz. Most bedugtam terhelés nélkül, megy , semmi gondja. Felraktam ezt a team wiewert, így 100% akkut ír, viszont tesztelni nem tudom mert jelszót kér. -
RobberBaron
tag
Sziasztok!
Ha csak egy modemet, egy routert és egy monitort akarnék rákötni a szünetmentesre, akkor elég lenne egy kvázi színuszos szünetmentes? Eddig ellentmondó infókat találtam erről.
-
lsc
nagyúr
válasz
cinemazealot #24351 üzenetére
Akkor leírom, papír alapon nincs már semmim, a weboldalukon most néztem szét, ott sem találtam semmit.
-
lsc
nagyúr
válasz
cinemazealot #24349 üzenetére
Nem ez a röhej hogy nem terhelés alatt, csak mennek a cuccok, ennyi. Akksik már egyszer cserélve lettek, nem mai darab. Biztos hogy hiba mert lekapcsol mindent, tehát valami nyűgje van.
Tehát pontosabban: megy a tv a gép alapjáraton, egy kattanás elmegy mindenről az áram, az ups-en meg villognak a ledek, visít mint áramszünetnél. Bekapcsolom megy tovább mintha mi sem történt volna. -
cinemazealot
addikt
"A hiba kattanás..."
Mikor? Bekapcsolás után közvetlenül? Vagy terheléskor, pl. amikor ráterhelsz egy teljesítmény intenzív játékkal? Akkuteszt alatt?
Minden UPS kattog, de nagyon nem mindegy, mikor és miért. Közel sem biztos, hogy hibáról van szó.
"...ledek villognak."
Nézted már a használati útmutató hibaelhárítás részében, hogy mit próbálnak Neked üzenni a LED-ek?
"Jól sejtem hogy itt a vége ?"
Mielőtt temetnéd az egész készüléket, győződj meg róla, hogy nem csak az akkumulátorok lettek csereérettek.
-
lsc
nagyúr
Üdv
Van egy fsp ep 1000 ups-em, rávan/volt kötve a gépem , egy 140-es lcd tv, most kapott a gépem egy új 32"-os monitort. A hiba kattanás mintha elmenne az áram és átváltana akkura de nekiáll visítani az elején a ledek villognak. Ha visszakapcsolom akkor bekapcsol, megy de az utóbi pár napban ezt többször megcsinálta. Jól sejtem hogy itt a vége ? Azóta cuccok hálózatról simán mennek.
Amennyiben döglött kellene egy helyette, izmosabb, és jó lenne ha nem ventis lenne. -
Galpher
friss újonc
Sziasztok,
Pár hónapja elkezdett az alábbi probléma kialakulni: a nappali-éjszakai áram közötti átkapcsolásnál az 55" LG UK6950PLB Tv minden alkalommal ki-be kapcsol, de alkalmanként a ps5-öt is kikapcsolja.
Más eszköz viszont nem kapcsol le, szóval kicsit tanácstalan vagyok az esetet illetően.
Arra gondoltam, hogy egy egyszerűbb UPS-el át lehetne hidalni ezt a rövid átkapcsolás közben keletkező ingadozást, hogy ne vágja le rendre ezt a két eszközt.
Ebben szeretnék tőletek segítséget kérni, hogy milyen UPS-t érdemes vásárolni ilyen célra?
Köszi a segítséget! -
tyrichie
csendes újonc
Köszönöm a segítséget.
-
Cs1csó
titán
válasz
tyrichie #24337 üzenetére
SPS SOHO 600 az a modell amit jelentősebb tartási igény esetén ajánlani szokás, nem olcsó a legtöbb helyen 70k HUF (és még vagy 25-40k HUF-ért akkut is kell venni hozzá)
Két változata is van: az újabb LCD kijelzővel és a régebbi LCD kijelző nélküli. Kijelző nélküli van most ITT 57k HUF-ért.
Az LCD-s verziót több helyen forgalmazzák de mint írtam drágább: [link] [link] [link]
Akkuk: [link]
Amiben egy ilyen inverter más mint egy akkuval egybeépített UPS:
- tetszés szerinti akkukapacitással használható (20-200Ah között ha jól tudom, csak hogy értsd egy UPS-ben jellemzően 1-2 db 7-9Ah-ás akku van tehát 18Ah a max sokszor amiben esetleg több van az vagy fölöslegesen túlméretezett pl. 2000VA vagy nagyobb vagy nagyon drága pl. az APC Smart család 1500VA-es vagy nagyobb tagjaiban úgy tudom 36Ah kapacitású akupakk van)
- TISZTA szinuszos kimenet (az ilyen nem csak kvázi szinuszt adó eszközök alapban drágábbak a UPS-ek között is általában akár 40%-al is)A hátránya, hogy ez egy nem túl esztétikus nagy doboz az akkukat mellé kell tenni azok is szép nagy dobozok tehát sok helyet foglal lakószobában nem túl esztétikus egy szekrényben eldugni sem a legjobb a szellőzés miatt DE akár lengőkábellel is lehet az áramot a védendő eszközökhöz vezetned pl. egy melléképületből, kazánházból vagy előszobából stb.
-
Adrian Mole
senior tag
válasz
cinemazealot #24322 üzenetére
Köszi! A hibaazonosítást nem is ide gondoltam.
-
tyrichie
csendes újonc
Kis fogyasztású, nem gamer. Viszont olyan kéne ami 3-4 órát is áthidal. Milyen árkategóriában keresgéljek?
-
Cs1csó
titán
válasz
tyrichie #24334 üzenetére
A webáruházról vagy a szünetmentesről?
A laptopban nincs akku? Milyen laptop? (VGA, CPU?) nem mindegy, hogy egy dedikált VGA nélküli integrált GPU-val vagy egy gigamega játékos gép.
Ha nincs dedikált VGA a notiban vagy ha van is valami kis fogyasztású akkor megfelelő lehet.
-
tyrichie
csendes újonc
Sziasztok!
Erről mi a véleményetek? [link]
1 laptop és 1 külső HDD lenne rádugva. -
soultrapp
senior tag
-
Dr.FantastiK
őstag
-
Thowra123
tag
válasz
Dr.FantastiK #24326 üzenetére
Van külön bypass módja is, most sikerült képet lőni róla.
Átváltáskor hallani a relé kattanást.
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz
Thowra123 #24323 üzenetére
'' átváltott bypass módról AVR módra.''
.
ilyen nincs !!
.
Maga az AVR mod = Bypass mod ! ... ahogy a Kepeken is latszik vilagosan.
ilyenkor AVR mod-ba = nem alakitja at a halozatrol kapott aramot , hanem csak atfolyik rajta !
tehat az altalad beallitott 230 csak akkor fog ervenyesulni mikor Inverter modba fog dolgozni. -
Dr.FantastiK
őstag
válasz
az mar sokat elmond a marka megbizhatosagarol hogy 3000 VA -nak van reklamozva mikozbe csak 4 kis 9Ah akku van benne es '' csak '' 2400 Watt tud, ,, persze azt se !!
Na, most, ennyi naluk a szamitasi es be-allitasi pontossag !!
Te beallitasz 230-at , a gep meg kiad 204-206 -ot.
.
Vettel papiron 3 kilo krumplit, de mikor otthon megmered csak 2 kilo !!
. -
BB9000
senior tag
válasz
A kérdésed kicsit pontosítanám:
Az UPS kimeneti oldalán 230V-ot állítottál be, ugyanakkor a kezelőszoftvere 204 ill 206V-ot mutat. Ennek az eltérésnek az okát keressük.
Első lehetőség : a kezelőszoftverben kijelzett érték nem azonos a tényleges kimenő oldalon megjelenő feszültséggel. Meg kell mérni a kimenő oldali feszültséget egy "igazi" mérőműszerrel, hogy ezzel van-e dolgod.
Második lehetőség: több helyen is lehet állítani a kimeneti feszt és a másik helyen az az érték van beállítva, amit a kezelőszoftver kijelez. Az is lehet, hogy van egy olyan rejtett opció is, hogy a beállított feszültség értéket ne vegye figyelembe. Át kell nézni a kézikönyvet és a kezelőszoftver összes beállítási lehetőségét.
Harmadik lehetőség: Hibás adatkábel.
Negyedik lehetőség: Maga az UPS hibásodott meg. -
Thowra123
tag
Üdv!
1 hete vásárolt Gembird EG-UPS-PS3000-01 PureSineWave LCD 3000VA UPS ma kapott új akkukat (a gyári pakk nem állt a helyzet magaslatán sajnos). Szép lassan töltődött az új, nemrég átváltott bypass módról AVR módra. Próbáltam többféle terheléssel, nem változik a kimenő feszültség. A bemenő minimálist változik, pár V. A kimenő feszültség 230V ra van állítva. Mitől lehet ez?
A választ előre is köszönöm. -
cinemazealot
addikt
válasz
Adrian Mole #24321 üzenetére
Monitort mindenképpen érdemes szünetmentesíteni, máskülönben egy áramszünet alkalmával nem látsz semmit, amikor lekapcsolnád a géped. A monitor teljesítmény felvétele rajta van az adatlapján.
Hogy a gépen mi halhatott meg, vagy hogyan lehet azt az alkatrészt beazonosítani, erősen OFF, és nem is túl rövid téma, ezért abba nem mennék bele.
-
Adrian Mole
senior tag
A konfigomra (GIGABYTE B650 GAMING X AX V2, AMD Ryzen 5 7600X, BE QUIET! Pure Rock 2, GIGABYTE GV-R76GAMING-OC-8GD Radeon RX 7600, KINGSTON FURY 16GB Beast RGB XMP DDR5 6000MHz CL30, SAMSUNG 1TB 980 PRO M.2 PCIe M.2, Toshiba 2 Tb DT01ACA200, TOSHIBA Performance X300 4TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA, BE QUIET! Straight Power 11 Gold 750W, LG BH16NS55) kötött monitorom megpusztult, de az új monitorral sem indul a gép. Feltehetően a konfig valamelyik eleme adta meg a kegyelemdöfést a monitornak is. Amíg nyomozom a tettest, felmerült bennem, hogy egy UPS mennyire tudná megvédeni a gépet egy hasonló esettől (feltételezem, valamilyen túl-, vagy éppen kimaradó áram okozta valamelyik fontos komponens (alaplap, táp) részleges elpusztulását). Monitort lehet/érdemes az UPS-re rákötni? Milyen teljesítményszintet érdemes a monitorra számolni?
-
Cs1csó
titán
válasz
spiritex #24315 üzenetére
Nyomtató védelmére 2 megoldás van:
1. olyan UPS amin kétféle aljzat is van: az egyikre kötöd azt amit akkuval is védeni akarsz a másikra azt amit csak a feszültségingadozásoktól, nyomtatót, fénymásolót erre kell kötni (ez tipikusan kisvállalati/irodai környezetbe szánt UPS.2.egy feszültségvédős elosztó a nyomtató elé, így védve lesz (5-6k HUF-tól már kapható)
-
BB9000
senior tag
válasz
cinemazealot #24310 üzenetére
Az UPS akkukat a túltöltés és/vagy a túlmelegedés teszi tönkre. A folyamatos töltésnek akkor nincs káros hatása az akkura, ha közben nem melegszik fel túlságosan az akku és a töltőfesz nem megy a kritikus érték fölé.
A merítés és újratöltés ciklusok is degradálják az UPS akkukat. Az UPS akkuk az ólom-savas technológia sajátsága okán nem bírnak ki többezer ciklust, mint a lítiumos társaik. A kisütőáram nagyságától függ, hogy hány ciklust bírnak és közben mennyit veszítenek a kapacitásukból. Az otthoni használatra tervezett UPS-ekben alkalmazott kis méretű akkuk (fizikailag kicsi) és a csúcsra járatás miatt általában néhány-tíz ciklus alatt lecsökken a kapacitásuk 70% alá. Felesleges kisütéseknek tehát ne tegyük ki, de évenként egy alkalommal kapacitástesztelni mindenképp indokolt. -
spiritex
veterán
Köztudott, hogy lézernyomtatót nem lehet UPS-be dugni a nagy áramfelvétele miatt, de sehol sem írják, hogy mi van akkor, ha nem akarom sem bekapcsolni, sem használni a lézenyomtatót áramszünet alatt? Úgy sem lehet beledugva és használva (havonta 1-2 oldalt nyomtatok), ha csak akkor használom, ha nincs áramszünet?
-
Cs1csó
titán
válasz
klimokrisz #24313 üzenetére
Eaton 5E1200UD 1200VA 57k HUF-tól, normál konnektoros.
A max fogyasztásod, monitorral egy combosabb játék alatt is meg fog állni 400W alatt inkább olyan 350W várható (pár "tüske" belenyalhat alulról a 400W -ba)CyberPower VP1000ELCD 50k HUF-tól, 550W tartásra képes így a max 400W okés.
-
klimokrisz
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy asztali számítógéphez szünetmentes tápegységet, amely megfelel az alábbi követelményeknek, és lehetőség szerint 50.000 Ft-ig elérhető? Ha ebben az árkategóriában nincs megfelelő, akkor érdekelne a következő árkategória is.OuterVision® Power Supply Calculator szerint:
Terhelési teljesítmény (Load Wattage): 443 W
Ajánlott UPS kapacitás: 900 VA
Ajánlott tápegység (PSU) teljesítmény: 493 W
A gépem konfigurációja:
Processzor: AMD Ryzen 7 7700X
Alaplap: MSI MPG B650 Carbon WiFi
Processzorhűtő: Noctua NH-D15 chromax.black
Memória: Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast EXPO
Videokártya: NVIDIA GeForce RTX 3070
Tápegység: Cooler Master V750 Gold V2
Monitor: 1 x 27 colos LED
Tároló:
1 x M.2 NVMe SSD
1 x SATA SSD
4 x SATA 7.2K RPM HDD
Egyéb eszközök:
4 x USB 2.0 eszköz
4 x USB 3.0 eszköz
1 x Gaming billentyűzet
1 x Gaming egér
Ventilátorok: 3 x 140mm -
laed
aktív tag
válasz
Egy teljes merítés még nem a világ
Csak magamat tudnám ismételni.
Én ha ilyesmit akarnék megtudni, akkor legfeljebb félig meríteném csak le; abból már meg lehet mondani, hogy jó vagy súlyosan kapacitáscsökkent az akku. -
watador600
senior tag
válasz
Az sajnos nincsen :/ még garis a UPS, kedden ha minden igaz jön garifutárbés majd kiderül, hogy mi a gond (ha van)
-
cinemazealot
addikt
Sokszor a folyamatos hálózaton lét és állandó töltöttség rosszabb egy aksinak, mint ha rendszeresen merítenék (szerintem). Egy teljes merítés még nem a világ, viszont sok minden kiderülhet belőle.
watador600
Konnektoros fogyasztásmérőd van? Dugd rá a UPS-t és figyeld, hogy amikor kattog, akkor változik-e érdemben a teljesítmény felvétele. Nyilván úgy, hogy közben a fogyasztói terhelése állandó. -
BB9000
senior tag
válasz
Dr.FantastiK #24296 üzenetére
Innen az infó arról, hogy melyik az újabb. Az e-catalog-ba két évvel később került be az Aten Pro. Persze arra nincs garancia, hogy ebbe az UPS adatbázisba minden esetben pontosan a megjelenést követő napokban kerül be egy-egy termék, emiatt természetesen lehet benne pontatlanság. Extrém esetben akár az is lehet, hogy az Aten Pro volt előbb.
Ugyanebben a táblázatban az is látszik, hogy a zajkibocsájtása a két UPS-nek: 40 ill. 50 decibel. A decibelskála logaritmikus, tehát nagyon nagy a különbség! A hangosabb Aten inkább szerverszobai körülményekre van tervezve, ahol az alacsony zajszint nem olyan fontos szempont. -
watador600
senior tag
válasz
cinemazealot #24306 üzenetére
Igen nekem is nagyon fura, főleg hogy van self-test is, ami nem dobott hibát
Próbáltam egyébként, bár nem csontig merítettem, csaj figyeltem az áthidalás idejét meg az akksi töltöttségi szintjét hogyan alakul. PC-vel meg egy monitorral úgy hogy az asztalon volt "üresen" 150 wattos terheléssel. A szoftvere szerint, így 50 percet kellett volna elmennie, de a valóságban nagyon zuhant az áthidalás ideje, 10-15 másodpercenként esett 5%-ot az akksi töltöttség.
Valszeg akkor valóban akksi csere lesz, csak nem értem, elvileg képes jelezni az akksi cserét/hibát
-
laed
aktív tag
válasz
cinemazealot #24306 üzenetére
Ezt azért én nem javaslom.
Ha fullra meríted, legközelebb már nem lesz meg a teljes kapacitás. -
cinemazealot
addikt
válasz
watador600 #24305 üzenetére
Oké, ha kiírja, akkor lehet, hogy tényleg akksi töltés lesz. Próbáltad már egy ismert teljesítményű fogyasztóval csontig meríteni a UPS-t és közben figyelni, meddig bírja? Ha jelentősen rövidült az áthidalási idő, akkor tényleg lehet, hogy időszerű az akksi csere. Csak furcsa, hogy nem azt kommunikálja, hanem csak szimplán töltöget.
-
watador600
senior tag
válasz
cinemazealot #24304 üzenetére
Néztem a logokban 233 volt alá nem esett (237 voltnál tetőzött), nem tudom mennyire pontos ez a program ami nézi ezeket. Még annyit, hogy amikor van ez a kattanás meg búgás akkor írja is hogy "charging", amikor jön a következő kattanás és elhallgat, akkor kiírja, hogy "fully charged" és ez tart amíg 99% nem lesz az akksi töltöttség, ekkor kattan megint és kezdi előről.
Ha nem a UPS-el van a gond és valszeg ez már OFF, akkor hol keressem a hiba okát? A házban nincsennek gondok az elektromos készülékekkel.
-
Cs1csó
titán
Szia 13W, itt ezt írják: [link]
(kb. ennyit tippeltem volna: mivel ez egy régi konstrukció ezért többet fogyaszt, de mivel kis teljesítményű - csak 500VA -ezért annyira mégsem így jön ki a matek kb. 10-15W körül egy nagyobb - 1000-1500VA - szintén régebbi simán bekajál 30-40W-ot is.
Az újabbak már hatékonyabbak.
Ez éves szinten kb. 110kw, kb. 38ft-os áram árral számolva évente kb. 4 ezer forint.
-
Exom
tag
Megtudnátok mondani hogy egy APC Back-UPS CS 500 -nak kb. mennyi lehet a standy fogyasztása ?
-
Gyöször
senior tag
válasz
cinemazealot #24300 üzenetére
Merthogy biztosan _nem_ akksitöltésről van szó, mivel az egy állandó és szinte hangtalan folyamat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- Viccrovat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!