- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen digitális videókamerát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Cs1csó #18099 üzenetére
Jelenleg 2db 850-es táp van, ehhez van két szünetmentes, egy 950W-os (CP1500EPFCLDC) és egy 540W-os (kistestvére) Cyberpower. Jelenleg 600W és 400W a kijelzett terhelés. A kisebbik volt itthon, nem ide vettem.
A 950-es szünetmentest megtartanám a 850-es tápnak, a másikat cserélném, arra lenne kötve a jelzett 1700W-os. Arra kéne méretezni a szünetmenteseket, hogy elvigyék a tápot akkor is, ha full-on mennek.
Az aksiidő nem lényeges, mert úgy van megoldva, hogy az internetet biztosító router nincs szünetmentesre kötve, így ha áramszünet lesz, akkor leáll a bánya, és a kártyák fogyasztása leesik 10W alá. Így elég hosszú időt átvészel a rendszer anélkül, hogy kikapcs./reboot/stb. kéne. -
Cs1csó
titán
válasz
Hohocali #18098 üzenetére
Bányász righez? Mekkora fogyasztás kell, mert ugye egy bányász konfig jellemzően közel max fogyasztással pörög. Egyébként nem szükséges tiszta szinusz.
Ha olcsó és egyszerű megoldást szeretnél akkor pl. valamelyik Kstar jó választás lehet.
Tehát a kérdés, mennyi és milyen fogyasztáshoz kell?
-
Hohocali
aktív tag
válasz
Cs1csó #18094 üzenetére
Kösz a választ! Akkor ezt el is vetem gyorsan.
Bányász righez keresek szünetmentest. Próbáltam valami színuszost, és nem túl drágát választani. Viszont csendes kell. Tudsz ajánlani esetleg valamit? Mennyire próblémás, ha nem tiszta színuszos? Jelenleg EVGA G3 850-es tápok vannak, és tervben van egy ilyesmi: Enermax Platimax 1700W Platinum.
-
Starchm
őstag
válasz
Highscreen #18092 üzenetére
Gondolom azert all le a szunetmentes, mert az alap serial cable bekotese nem tetszik neki.
Ebbol kiindulva fixen vmi custom dolog kell, hogy eppen ahhoz a 620ashoz ez jo-e nem tudom, mert eleg sok cabel bekotes szerepel a neten. De abbol kiindulva, h 2 smartnal is jo volt ez, igy gondolom nalad is jo lehet. -
Cs1csó
titán
válasz
Hohocali #18093 üzenetére
Mert ez egy ONLINE típus, azok meg csak Line-Interactive típusok.
Készülj fel, hogy elég komoly hangja van, cserébe folyamatos, tiszta szinuszt kapsz, feszültségingadozások nélkül az oka, hogy folyamatosan az akkuból kapod az áramot az inverter folyamatosan dolgozik és az akku egyenáramát alakítja át váltóárammá és persze ennek hangja van és közben mivel merül az akku azt tölti is. Tehát az elektronikát is hűteni kell.
Lakószobába nem ajánlott, és elsősorban nagyon kényes berendezések működéséhez ajánlott egy átlag PC mellé túlzás, de egy kazán keringetőszivattyúja mellé is túlzás mert oda meg praktikusabb egy sima inverter pár akkuval pl. SPS SOHO család valamelyik tagja.Milyen célra, milyen eszközök védelmére vennéd?
-
Hohocali
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem magamnak ezt a szünetmentest:
FSP Champ 2K 2000VA (PPF16A1905)Amit furcsállok, hogy 2000VA és 1800W van megadva.
Ha ezt hasonlítom pl. a Cyberpower tápjaihoz, ott jóval nagyobb különbség van a VA és W között. Mi az oka ennek? -
Highscreen
csendes tag
válasz
Starchm #18090 üzenetére
Ettől csak annyiban tartok, hogy az 1-4 és a 7-8 rövidre van zárva az anyán, ami a gépbe megy és nem-e csinál valamiféle zárlatot “ne adj isten”... /data carrier detect - data terminal ready, request to send - clear to send./
?az alap rs232-es kábel akkor valószínűleg nem így van kialakítva? -
Cyrin
addikt
Synology 220j NAS-hoz kellene szünetmentes, de nincs komoly terhelés, Van a NAS 2 HDD-vel, van egy 5 potos TP-Link switch, egy külső HDD dokkoló, amit rá tudok kötni, de ezekkel se lesz számottevő igénybevétel.
Itthon Linux van mindenütt, szóval ez és a többi jellemző alapján végignézve a kínálatot és a fórumot a CyberPower UT850EG vagy a CyberPower VP700ELCD maradt.
Az előzővel kapcsolatos problémákat olvastam itt a fórumon, de máshol nem írtak ilyeneket.
Vajon a másiknál van ilyen probléma?
Vagy próbálkozzak be az elsővel mégis, max visszaküldöm? -
Starchm
őstag
válasz
Highscreen #18089 üzenetére
Nem tudom tieddel megy-e, de nekem a 97-es es 2003-as smartok ezzel mennek.
-
Highscreen
csendes tag
Sziasztok!
Van egy APC UPS 620-SC tipusú szünetmentesem, amit nem igazán sikerül kommunikációs kábellel összekötnöm a gépemmel. A szünetmentesen d-sub csati van, a gépbe is raktam egyet az alaplapi com kivezetésre. A jelenség az, hogyha már csak a kábelt is (nem gyári) rádugom a szünetmentesre, lekapcsolja magát. Próbáltam d-sub - usb kábellel is de az is lelövi a szünetmentest.. mondjuk az csak akkor ha a gépbe is bedugom az usb részét a kábelnek. Kábel nélkül jól működik minden. Az összekötésnek a hangjelzés kikapcsolása lenne a fő oka. Kérdésem az lenne, hogy ez most a szünetmentes hibája, vagy spéci lábkiosztású kábel kéne hozzá? Ha utóbbi, valaki tudna esetleg a d-sub kábel (apa-anya) lábkiosztásának összekötésének (van szerelhető csatim) módjában segíteni? Előre is köszönöm!
-
MrZed001
tag
válasz
Bazsee71 #18075 üzenetére
Üdv !
Az átlag lakatfogó sajnos nem tud inrush-t mérni (van olyan is, de drága). Egy átlagot ad.
Szóval ezért érdemes mérni üresen és terhelten hány A vesz fel, majd ezt kell felszorozni.
A kettő különbségéből látod, hogy mennyire ugrik meg terhelésre az áramerősség. És itt kell gondolkodni, hogy üresen indul, vagy terhelve indul általában a motor.
Valamint lakatfogóval az aktív áramot tudod mérni, nem a reaktív áramot. Inverternél ez utóbbit is elő kell állítani motor számára. S^2 = P^2 + Q^2
Mindazonáltal, ha terhelt fogyasztása 3,7A vagy alatta, akkor 2,5-3 kW-os inverter elég kell legyen neki. -
donat_sz
senior tag
válasz
cinemazealot #18084 üzenetére
És csicso82
Szolgáltató előtt üvegszál van, tehát a szolgáltatói és a router közé lehet érdemes tenni, de ha "csak" villám elleni védelemre való, akkor tényleg inkább kihagyom. (Főleg mivel a telekom ip tv miatt a szolgáltatói eszközből egy utp megy a routerbe és egy másik a fő switchbe - miközben a router is össze van kötve ezzel a switchcsel -, tehát a simán ki tudja kerülni a villám a ups-t) -
cinemazealot
addikt
válasz
donat_sz #18082 üzenetére
Az Ethernet kábelt csak abban az esetben "húznám át" a UPS-en, ha aggódnom kellene villámvédelmi szempontból. Ha úgy gondolod, hogy ez az aggályod megalapozott (és maga a UPS nem ront az adatátviteli sebességen), akkor nyugodtan iktasd be a UPS-t az első olyan ponton, ahol RJ45-ös UTP kábellel van dolgod. Ha ez a szolgáltatói eszköz után van, akkor ott, és onnan tovább a router-edbe.
-
Cs1csó
titán
válasz
donat_sz #18082 üzenetére
Mármint van ezen a UPS-en RJ45-ös védelem?
A legjobb lenne, hogy a lakásba bejövő kábel menne a UPS-be és onnan tovább. (persze ha megoldható nem tudom az milyen csatis de elvileg Rj11-et is véd)
Persze ha így csinálod csak akkor véd rendesen, ha minden eszközt - tehát a szolgáltatóit, a routert és mindent ami kapcsolatban van az internettel lehetőleg feszültségvédős elosztóba vagy a UPS-be kötnéd.
Tehát mondjuk jön a villám a netkábelen és a konnektoron is akkor hiába fogja meg a UPS a netkábelen ha a konnektoron meg bejön. Tehát minden eszköz legyen védett aljzatba csatlakoztatva.
-
donat_sz
senior tag
válasz
cinemazealot #17631 üzenetére
egy cyberpower VP700 lett a győztes nálam. köszi ismét a segítséget. bekötés után 40+ percet jelez, hogy aksiról tud üzemelni a szolgáltatói + router + poeswitch (és a rákötött eszközök) + NAS + 2xRPi
a hálózati kábel ki és bementetét hova lenne érdemes tenni?
szolgáltatóiból a UPS-be és onnan a routerbe? vagy inkább a router és a poe switch közé? máshova esetleg? -
Cs1csó
titán
válasz
PROTRON #18078 üzenetére
Na az SSD is egy jó nagy átverős piac, vettem egy Crucial BX 960-at és volt olyan amikor tartósan beesett 3000kb/s-re a másolási sebesség, ahogy néztem az SSD hőmérséklet emelkedésével is összefüggésbe volt tehát 50 fok celsiusnál kezd visszavenni. Az még tetézheti, hogy kisebb vagy nagyobb fájlok írásáról van szó.
Ha meg vesz az ember egy M2-es csatis NvME SSD-t ott meg tényleg szükséges egy ventilátort ráirányítani vagy jó nagy bordát tenni mert különben lyukat éget az alaplapba.Már gondoltam rá, hogy visszaküldöm, talán még benne voltam a 14 napba aztán rántottam egyet a vállamon és mondtam "joazvanugy" és kész.
-
PROTRON
addikt
-
jksx
senior tag
Gyengébb minőségű akku 28-30A terhelés mellett (kb. ez felel meg a 300W kimenő teljesítménynek) jó ha pár percet bír mielőtt letérdel.
A régi APC szünetmentesben már a 650VA-os kivitelben is 12Ah akku volt.
Ebbe 7Ah, max 9Ah kapacitású akku van.
Én azért vettem, mert az IP kamera rendszert kell áramszünet esetén kb 10 percig működtetnie. Azt elvileg bírni fogja, mert az össz. terhelés max. 60W.Volt APC smart tápom is, ott a sorba kötött akkukkal volt a gond, mert a gyártó kispórolja a ballancert, így rövid időn belül az akkuk nem egyformán töltődnek és merülnek.
-
PROTRON
addikt
válasz
frpeter #18077 üzenetére
Ezt teljesen megértem az olcsóbb típusok esetén, viszont hadd tegyem hozzá hogy arról volt szó hogy az adott márka az olcsóbb készülékek közül már a felsőbb, megbízhatóbb vonalat képviseli, ami nem csak az elektronikára vonatkozik.
És még1x, nem 10 perceket vár el a kolléga, hanem az itt is rengetegszer emlegetett 3 percet. Ha ennyit sem vállal a gyártó akkor viszont gáz.
Akkor tehát teljesen felesleges garanciával p...lni, mert azonnal aksi csere az amivel biztosítani lehet a célzott felhasználást. De akkor már az árkategória is változik, igaz keletkezik egy felesleges aksi.
PC területen, az SSD-k terén pont végig söpör egy botrány hogy egyes középkategóriás gyártók szó nélkül cserélnek komponenseket amik kihatással vannak a teljesítményre úgy, hogy közben meg az évekkel korábbi független tesztek eredményeivel marketingelik az egységeket.
A vicc hogy mára már annyira leesett az SSD-k és ramok ára, hogy az egyes típusok közötti 5-10%-os árkülönbségek alig 1-5 ezer forintra csökkentek, így pedig már tényleg csak a minőségi példányokat érdemes vásárolni.
De ott legalább tudni hogy azért van különbség 2 évjárat között, mert trükköznek, amit el is ismertek. -
frpeter
Topikgazda
Bocs, nem konkrét esetre írok, de ha valaki megveszi pl. az egyik legolcsóbb UPS-t az azért ne számítson arra hogy ugyanaz a 7-es akku lesz benne, mint egy majdnem kétszer annyiba kerülő másik hasonló UPS-ben. Ami olcsó, ott valamin spórolnak, az egyik legjobb spórolás pedig az akku. Nyilván a drágábbnál meg az is benne van, hogy nem csak technikát és szolgáltatást veszel, hanem marketingköltséget is, szóval valóban nehéz eldönteni, hogy mi a jó, talán pont ezért jó ez a fórum, ahol mindenki leírhat bármiről bármit.
Anno teszteltünk 8 féle 7Ah 12V akkut, hát elég durva volt a szórás, és ebben még a leggagyibbak nem is voltak benne. Csak infoként majdnem duplája is volt a mért kapacitás két akku között, elvben pedig mindkettő 7Ah-s. Az áthidalási idő pedig csak ettől függ, de a gyártó is csak annyit ír, hogy tájékoztató az áthidalás, tehát mossa kezeit. Egyedül az APC-nél tapasztaltam, hogy nem szaroznak a cserével, viszont ott nyilván bele van kalkulálva az árba. -
markussandor
senior tag
válasz
lacy027 #18065 üzenetére
Tökéletesen megértem a csalódottságod, a számításaim szerint kb 10-11 percig kellett volna bírnia 300 W terhelésnél. Itt találtam a képletre.
Nekem egy felújított APC-m van, gondolom a legolcsóbb és legkisebb kapacitású akkuval, a NAS és a Router van csak rákötve, saccra 70-80 W terheléssel, örülök, ha 4-5 percig bírja. Az elődje új akkuval ugyanezt majdnem 1 órán keresztül ellátta árammal. -
lacy027
tag
válasz
Cs1csó #18067 üzenetére
Úgy érzem, elbeszélünk egymás mellett, nem órákat vártam tőle, magamat idézném:
"480 W van ráhazudva, amit nem is várok el tőle, de 300 W közelében egy percnél azért többet várnék, 3 perccel már elégedett lettem volna."
3 perc szerintem nem túl nagy kérés. Új, pár napos a szünetmentes és a ráírt 480 W felétől letérdel egy perc alatt. Tegyük fel, ha játszanék, kevesebb, mint egy percem lenne kilépni a játékból és leállítani a gépet, ami ennyi időbe nem fér bele. Egyik pillanatban van 28 percem, néhány másdpercre rá 30 másodpercem, még néhány másodperc és le is kapcsol, ezért töltöttem fel a képet.
Csalódott vagyok a tudásában, "szerencse, hogy a valóságban 100 W alatti rajta a terhelés, azt azért bírja." -
Cs1csó
titán
válasz
lacy027 #18065 üzenetére
+1 belinho
Ezek az olcsó UPS-ek alapvetően nem a hosszú ideig történő tartásra lettek kitalálva hanem:
- áthidalják a pillanatnyi áramszünetet (ez az amit kb. mindegyik tud)
- kivédje a feszültségingadozást - ha van benne AVR a Line-Interactive típusokban már van
- ha képes USB-s vagy egyéb kommunikációra akkor tartós áramszünet esetén még az akkuk lemerülése előtt leállítja a rá kötött eszközt pl. NAS-t vagy PC-tA rá írt teljesítményt talán ha pár percig bírná tartani "ideális" esetben, tehát amikor még újak az akkuk, nincs elfáradva az elektronika, ideális a hőmérséklet, a páratartalom és mondjuk nem több kis hanem egy nagyobb fogyasztó van mert eszközönként is van némi veszteség
Ha épp játszol amikor jön az áramszünet akkor simán lehet annyi időd, hogy gyorsan kilépj és leállítsd a gépet.
Ha pedig úgymond "IDLE" módban kap el az áramszünet akkor az jellemzően minimális fogyasztást jelent mondjuk 100W-ot, vagy annyit se.Tehát ha hosszú tartási időt akarsz akkor vagy az említett prémium UPS-t kell venni abból is nagyobbat vagy ami még ennél is jobb egy inverter (akku nélküli UPS) és hozz 1-2 db bazi nagy akkut.
Esetleg ha még ez sem elég és a világ végén laksz - a zaj miatt - akkor ezt még meg lehet spékelni egy kis aggregátorral és pár hordó benzinnel.Megjegyzem a legnagyobb kárt az eszközökben a PILLANATNYI áramszünet tud okozni.
Ezért szoktam szinte minden esetben ha PC vagy NAS a védendő eszköz, hogy kommunikációra képes UPS-t érdemes venni, mert ha nem vagy a gépnél és jön egy tartós áramszünet akkor ha lemerül az akku ugyanúgy el fog szállni a PC vagy a NAS mint UPS nélkül max később.
Azt még külön érdemes megjegyezni, hogy az inverter + akku páros eléggé sok helyet foglal és nem is túl esztétikus megoldás + van némi hangja is. Tehát ilyen kombót valami olyan helyre érdemes tenni ahol nem zavar senkit pl. kazánház, melléképület, stb. ű
Persze az fontos, hogy lehetőleg állandó hőmérséklet legyen se túl hideg - pl. egy fűtetlen melléképület nem jó - de egy nyáron felforrósodó padlás sem jó.
Sokkal hamarabb kell majd cserélni az akkukat és akár az inverter is megadhatja magát. Ez persze egy UPS-re is igaz bár azok jellemzően csendesek és kompaktak tehát akár egy nappaliban is elfér. -
lacy027
tag
Hallgatva a fórumbeli ajánlásra én is vásároltam egy Eaton 5E850iUSBDIN szünetmentes tápegységet, de csalódott vagyok a tudásában. Több órás töltés után, 100%-on lévő akkuval valóban csak ennyit tudna?
175 W terheléssel 9 perc után lekapcsolt, 280 W terheléssel kevesebb, mint egy percig bírta, erről alul a kép. 480 W van ráhazudva, amit nem is várok el tőle, de 300 W közelében egy percnél azért többet várnék, 3 perccel már elégedett lettem volna. Szerencse, hogy a valóságban 100 W alatti rajta a terhelés, azt azért bírja.
Itt jön a kérdés másik része, jelen pillanatban a konnektoros fogyasztásmérő a szünetmentes előtt 50 W-ot mutat, a szünetmentes szoftvere szerint viszont 136 W rajta a terhelés. Amikor semmi sincs a szünetmentesbe dugva egy USB kábelen kívül, akkor is 88 W terhelés van rajta a szoftver szerint. Ez ennyire pontatlan? Illetve ha akkuról visszavált hálózati áramra, mindig megszakad a géppel a kapcsolat 1-2 percre. -
BlackstaarX
csendes újonc
Helo!
áramszünet áthidalására kéne ups meg esetleg hogy kikapcsolja a gépet automatikusan szóval elég ha pár percig megy a gép és lekapcsol PC+monitor 400-450w max ahogy mértem. Nagyon drágát nem szeretnék 40k körüli a keret.
Kinéztem kettőt de kíváncsi vagyok másra is ami jó lehet.https://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/cyberpower/ut1050eg-p473431098/ vagy https://www.arukereso.hu/szunetmentes-tapegyseg-c3133/fsp/fp-1000va-p256547811/
-
jksx
senior tag
Ha valaki Eaton 5E 850i USB DIN szünetmentes vásárlásra szánja magát, akkor mindenképpen legyen egy felesleges hálózati kábele, mert a tróger (máshogy nem tudom jellemezni) gyártó nem mellékeli a szünetmenteshez, csak az IEC átalakító kábelt ami a schuko foglalat mellett elvben felesleges.
Ilyen gyártói magatartás mellett erős kételyeim vannak a termék megbízhatóságával kapcsolatban.
-
PROTRON
addikt
válasz
adomok #18059 üzenetére
Az 5 watt szerintem túl alacsony terhelés a legtöbb olcsóbb UPS-nek, kell egy minimális terhelés mindegyikhez különben lekapcsolnak, de majd a tapasztaltak megmondják.
Ami biztos hogy működne: beszélni egy elektronika és forrasztásban jártas ismerősöddel hogy csináljon neked egy DIY powerbankot, olyan fajtát ami szünetmentes is egyben.
Kifejezetten arra a terhelésre amilyen a tápegysége annak a szűrőnek. Arra gondolok hogy vagy 12 vagy 5V-ra letranszformál a 230-ról és arra már vannak 10-20k huf közötti összegből összerakható cuccok, tuti leírással végig vezetik a szakit.
Aztan biztos lehet ilyet gyárilag is venni, csak én nem nagyon találtam de 1-2 helyen felbukkan: [link]
Valami ehhez hasonló: [link] -
adomok
tag
Sziasztok,
nagyon nem vagyok képben a szünetmentesek terén. Egy olyan olcsóbb megoldást keresek, ami egyetlen 5 watt teljesítményű akvárium külső szűrőt tudna kiszolgálni 3-4 órás áramszünet alatt. Csak ez lenne csatlakoztatva. Semmi egyéb extra tudás nem kell. Mit tudnátok ajánlani?
Köszönöm!
-
gatesz
tag
Sziasztok, NAS (DS220+), és router mellé szeretnék vásárolni szünetmentes tápegységet.
Két kiszemelt példány van:
CyberPower UT850EG 20390 Ft 1 év garival az EMAG-on vagy a lejátszó.hu (nem ismerem őket) 1+1 év garival, itt 22000Ft
A másik:
EATON - 5E 850I-USB-DIN ez 23.570 forint 2 év garival (First Shop)Fogyasztás, tartósság egyebek mellett melyik ajánlott? Mind a kettő kompatibilis a NAS-al.
1 év garival szabad megvenni?
-
markussandor
senior tag
válasz
Catman #18050 üzenetére
"ahol használni szeretném az akkukat, nincs 230V"
neked inkább nagy kapacitású powerbank kell, láttam ilyet a kedvenc kínai webshopomban.
Ha szeretsz barkácsolni, építhetsz is magadnak. Vettem egy powerbank elektronikát kb 2$-ért, van egy csomó bontott laptop akkum, csak be kell dobozolni. -
Catman
aktív tag
válasz
PROTRON #18049 üzenetére
Szia, ahol használni szeretném az akkukat, nincs 230V. Egész pontosan az a terv, hogy lesz két garnitúra akku, és amíg az egyik garnitúrát használom, addig töltődik a másik. Valószínűleg 3-4 (max 5) garnitúra akku kellene, de az elég drágán jönne ki, és kíváncsi vagyok, szünetmentessel meg lehetne-e oldani olcsóbban.
Másik ötletem még egy ólomakku + inverter kombó (esetleg közvetlenül az autóra egy inverter).
-
PROTRON
addikt
válasz
Catman #18048 üzenetére
Bocsi hogy belevau, de a feladat kiírást nem egészen értem.
-Miért kell egyáltalán szünetmentesről tölteni? Attól tartasz hogy nehogy az első feltöltés közben legyen áramszünet?
-Vagy az a gond hogy ahol a 2 db 5Ah aksikat használni tervezed ott nincs helyben 230? Akkor nem egyszerűbb venni még 2 db aksit és azokat otthon feltölteni majd a helyszínen kicserélni?
Hiszen a Li-ion dupla akkutöltőd mint töltő, nem hiszem hogy le is adja az energiát, tehát amúgy is ki kell venned belőle és visszahelyezni. Akkor legalább nem okozol a helyszínen akkor idő kiesést. -
Catman
aktív tag
Sziasztok, "powerbank"-ként használható szünetmentes tápot keresek, nem tudom, egyáltalán megoldható-e, amit szeretnék. Szóval lenne egy Li-ion dupla akkutöltő, ami egyszerre két akkut tud tölteni. Sajnos áramfelvételről nem találtam adatokat a neten, csak annyit írnak, hogy 2db 5Ah-s akkut 45 perc alatt tölt fel. A töltő 230V-ról működik. Van-e olyan szünetmentes táp, amiről ezt a két akkut 1-2 alkalommal fel tudom tölteni?
-
MrZed001
tag
válasz
parsec #18043 üzenetére
Ó nekem is volt amíg ki nem b-sztam mindet
Amúgy a kettős konverziós amikor terhelés is van rajta még többet eszik.
Ugyanis ott van még konverziós veszteség is.
Egy kis UPS-nél akár 10-20%.Véd UPS túlfesz ellen, de jobb őt bevédeni már korábban. Ahogy többiek is írják, egy 30 eFt-os túlfeszvédős elosztó kidobása kevésbé fáj, mint egy 150+ eFt-os UPS-é.
Ráadásul ha bemászik villám UPS-be, az biza fel is robbanhat .... okozva még több kárt és sérülést. -
PROTRON
addikt
válasz
parsec #18044 üzenetére
Az utolsó, zárójeles megjegyzésedben van a tuti, olcsóbb egy 15k-s elosztót cserélni mint egy 100k-s upst, vagy neadj isten a mögé kötött munkaállomás tápegységét.
Az áramnak nem tudod megmondani hogy héló, az én UPS-emben csak 300 J lökő energia elleni védelmi egység van (nem pedig 900, 1500, 2500 stb...), tessék a többi energiát másfele irányozni. Túlfesz esetén csomópontoknál is az egyes irányokba a haladás "könnyűségének" megfelelően oszlik meg az energia, ezért nem mind1 épület villámvédelemnél sem hogy az egyes levezetők milyen messze vannak, mekkorák a hajlítási sugarak...Ha van előtte túlfeszvédős elosztó, akkor az abban lévő védelem megsemmisülése során elvileg megszűnik a tápellátás összekötése, tehát leválasztódnak a hálózatról a rákötött eszközök. Sőt ha garanciával vásárolsz komoly gyártótól akkor elviekben ha mégis milliós kár ér kifizetik.
-
parsec
csendes tag
válasz
Cs1csó #18037 üzenetére
Eddig úgy gondoltam, hogy az UPS-ek egyben túlfesz, sőt, alacsony fesz.! "ellen" is védenek, ezért az UPS "elé" nem kell a túlfeszvédős elosztó.
Ezek szerint a több kV-os tüskék ellen nem védenek, csak a fesz. ingadozás ellen ?
(Mondjuk ha véd a tüskék ellen, akkor se árt az UPS elé túlfesz védelem, inkább azt kelljen cserélni, mint a drága UPS-t, ha pl. egy komolyabb energiájú tranziens "betalál" a hálózatba
)
-
parsec
csendes tag
válasz
MrZed001 #18042 üzenetére
Nekem is van pár 1000 VA-es "profi" rendes szinuszos UPS-em, 30-40 W ha semmi terhelés nincs rajtuk.
Ez azért van, mert ezek ún. "KETTŐS KONVERZIÓS" felépítésűek, talán azért, hogy ne legyen átkapcsolási idő, ami a "home" olcsóbb cuccoknál van, mivel ezek szerverekhez lettek tervezve, és ott fontosabb az üzembiztonság, mint a fogyasztás...
-
MrZed001
tag
válasz
sladka_pani #18039 üzenetére
5kW-os inverter is kb 50W-ot eszik folyamatosan üresjáratban
-
Cs1csó
titán
Esetleg ezek: DataSafe 12HX35 9Ah 12V UPS akkumulátor (10 év)
CSB HRL 9Ah 12V UPS akkumulátor (10 év) HRL1234WF2A méret megegyezik a saruk is az, hogy kicsit több Ah nem gond.
-
cigam
titán
Úgy tűnik az ES550 akkumulátora megadta magát (már itt volt az ideje, több mint 10 éves volt szegény) Ez jó hozzá? Kibír ez is ~10évet? Vagy van jobb/megbízhatóbb/olcsóbb?
-
sladka_pani
senior tag
válasz
sladka_pani #17998 üzenetére
Kiegészíteném annyival 1 hetes írásomat, amit még csak ma mértem meg (többek között), hogy üresjáratban közel 50W-ot fogyaszt a szünetmentes tápegység. Akku nélkül is. A pontos érték 46-50 között van. Ezt kicsit durvállom, bár az SPS 600-as is 30W-ot evett, amit sokalltam. Persze nem fogok ettől agyvérzést kapni, de felfelé kerekítve éves 17.500ft-os villanytöbbletet eredményez a számlán, ez majd 1500ft havonta pluszban. Belefér, ér ennyit, na de mégis!
-
PROTRON
addikt
Szia,
Jobb lenne szerezni egy második túlfeszvédős elosztót amit szintén a fali konnektorba dugsz ha szeparálni kívánod az együtt kapcsolandó eszközöket.
Ha csak 1 dugaljas a fali konnektorod, lehet kapni olyan 2-set amit 1-es helyre is be lehet építeni.
Persze ha tervben van szünetmentes vásárlása akkor megint új ötletelés kell. -
Troy.
addikt
Hello!
Volna egy APC Essential elosztóm amit naponta kapcsolgatok. Olyan eszköz is rajta van, amit szeretnék ha áram alatt volna állandóan. Ha erre rádugok egy sima kapcsolós elosztót, akkor az olyan, mintha közvetlen az APC elosztóba dugnám?
-
Norbi21
senior tag
válasz
cinemazealot #18031 üzenetére
Köszönöm szépen! Lehet,hogy pont ez történt,mert nem nagyon volt rajta,csak parázs. Akkor lehet,hogy annyi teljesítmény sem volt,ami meghaladta a 3%-ot. Na majd a következőnél kiderül
. Csak ugye kicsit rémisztő,mert maga a víz még meleg,és nem túl sok idő múlva el is kezdte sajnos a tartály a csövön nyomni kifelé a forró vizet (nyílt rendszer).
-
sladka_pani
senior tag
válasz
cinemazealot #18031 üzenetére
Mindent leírtál
-
cinemazealot
addikt
válasz
Norbi21 #18029 üzenetére
Van ezeknek a készülékeknek egy ún. ECO módja (nem tudom stand-by alatt erre gondoltok-e), erről azt írja a felhasználói kézikönyv (SPS_INVERTER_MANUAL_HU), hogy "Ha a terhelés kisebb mint 3%, 80 mp után belép". Elvileg ez az "inverter-leállító terhelés" (INLS) a névleges teljesítmény 3...50%-a között állítható.
Ha az áramszünet pont akkor következik be, amikor a kazán épp nem terhelte a készüléket, akkor simán elképzelhető, hogy ezért tapasztaltál lekapcsolást. Ez esetben (tehát ha a kazán üresjárati terhelése nem éri el a minimum 3%-os névleges teljesítmény igényt, ami ugye egy 1000 W-os készüléknél ~30 W) érdemes az ECO módot kikapcsolni.
-
Norbi21
senior tag
válasz
sladka_pani #18028 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ! Akkor ezt a stand by módot még nyomoznak kell, hol is találom meg
. Mert éppen a héten jártunk úgy, hogy áramszünet volt, és nagyon gyorsan (5-10) perc alatt kikapcsolt a rendszer, pedig 100as munka akksi van rajta, ami fél éves, és ez szerintem nem normális.
-
sladka_pani
senior tag
válasz
Norbi21 #18024 üzenetére
Pontosan, ahogy markussandor kolléga írja, ne aggódj, nem folyik áram az akkun keresztül ha fel van töltve
És nem csak On/Off állás van, hanem StandBy, ami azt jelenti, hogy amint elmegy az áram, akkor kezdi használni az akkut, tehát figyel. SPS 1000 van nekem is, előtte 2 évig SPS 600, de ugyanaz a a rendszer, csak már bővítettem és ugyanúgy rajta van a gázkazán mindenestül. Hagyd, hogy tegye a dolgát
-
Cs1csó
titán
válasz
magellaner #18026 üzenetére
Van amelyik többet fogyaszt - a UPS minőségétől és a teljesítményétől is függően - pl. 30-40W-ot is akár.
-
magellaner
tag
válasz
PROTRON #18022 üzenetére
Havi párezer ft ? Nekem a 850i 10 wattal dobja meg a fogyasztást kb 8watt a készenléti fogyasztása lemértem mérővel. Ez kb 350ft havonta amit felemészt a szünetmentes.
Az már kérdés hogy a programja mutatja a 850i fogyasztását ami téves érték mert alapbol 80 wattal többet mutat. -
Norbi21
senior tag
Sziasztok!
Ismét szeretnék egy kis segítséget kérni. SPS 1000 szünetmentes tápom vna, amivel a fűtések keringetőszivattyúit szeretném mozgatni egy esetleges áramszünet esetén. Az alapfelállás a következő: szivattyúk kábele bedugva az inverterbe, inverter bedugva a konnektorba és rákötve az akksira (külsős akksi kell hozzá). Ha ilyenkor ON állapotban kapcsolom a hátulján lévő kapcsolót, jól tapasztaltam, hogy "átfolyatja" a hálózatos áramot az akksin, gyorsan kinyírva azt? Off állásban viszont folyamat az akksiról menne az ellátás, amég bírja... De akkor mi a tuti megoldás áramszünet esetén, amikor esetleg nem vagyunk itthon? Csak akkorra ON-ba tenni amég nem vagyunk itthon? Egyébként pedig direkt a hálózatra dugjam a szivattyúkat, kihagyva az invertert? Van erre valami tuti módszer?
Remélem érthető a problémám, és köszi szépen a segítséget! -
-
nerozol
tag
válasz
Cs1csó #18013 üzenetére
Jelentem eddig bevált az Eaton 5e 850i DIN szünetmentes, minden szépen megy róla. Köszönöm a tanácsot.
-A kérdésem az, hogy ha hosszabb időn keresztül mondjuk egy hétvégén keresztül nem megy róla semmi érdemes-e kikapcsolni és kihúzni az áramból a szünetmentest?
-Vagy hagyható áramban, mer úgyis van benne túltöltés védelem.
-Illetve az akkumulátor élettartamára vonatkozóan gondolom néha nem árt lemeríteni, majd feltölteni ismét? -
Cs1csó
titán
-
daave77
csendes tag
válasz
PROTRON #18018 üzenetére
Köszönöm a választ mindkettőtöknek, megnézegetem az ajánlott egységeket.
A VGA cseréről meg annyit, hogy majd látom, év vége felé, vagy ha nagyon rossz lesz még akkor is a helyzet, akkor jövő év elején milyen árak lesznek. Valószínűleg 3060-ra vagy 3060 Ti-re lesz keret, vagy hasonlóra AMD oldalon, mert egyelőre maradni fogok Full HD felbontásnál, csak a videokártya cseréjével együtt majd 144 Hz-es monitor lesz, a 3070 meg talán overkill is 1080p-nél...De majd látjuk, mit hoz a jövő...
-
PROTRON
addikt
válasz
daave77 #18016 üzenetére
Ha szabad beelvauzni, az RTX 3070-hez nagyon ajánlják hogy 750W-os tápegységed legyen, mert az új szériánál gyakoriak a hirtelen max áramfelvétellel járó 1-2 ezred másodpercnyi tüskék és a 660-asok túláramvédelmét nem ekkora ugrásokra méretezik. Szal majd amikor cserélsz VGA-t lelkileg készülj fel tápcserére is.
Elméletben nem kéne a 1000 VA-s szünetmentesnek "kiakadnia" ettől, de ezt a pudingot ki kell próbálni ha szűkös a keret, mivel most még nincs meg az új VGA-d. -
Cs1csó
titán
válasz
daave77 #18016 üzenetére
Olcsóbb: Kstar Micropower 1000VA LED
Kstar Micropower 1000VA LCDHasonló tudású talán jobb szoftver: Legrand Keor SP 1000VA
Annyival nem jobb mint amennyivel drágább a Kstar-nál.Egy tiszta szinuszos: Kstar Microsine 1000VA LCD
Még drágábban: CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA
(ez egy más minőséget képvisel ajánlott persze nem olcsó) -
daave77
csendes tag
Sziasztok!
Gépfelújítás előtt állok, és szeretnék kis plusz védelmet biztosítani számítógépemnek, egy i7-10700 proci kerül majd bele, egyelőre egy GTX 970-nel, később majd 3060-70 környékére lesz cserélve, PSU kalkulátorral olyan 400-440 W-ra jött ki a fogyasztás, a tápegységem egy Fractal Design ION+, 85+ Platinum, 660W.
A gyakran ajánlott EATON kicsit kevésnek tűnik ehhez a fogyasztáshoz, ahogy nézem, bár nem vagyok egy szakértő. Tudnátok ajánlani valami nekem megfelelőt, olyan 30-35 ezer forint környékén, vagy (ha muszáj) inkább feljebb nézelődjek? A gép mellett még a monitort kötném rá, a hangfal külön elosztóról menne.
Előre is köszönöm a segítségetek!
-
-
-
Cs1csó
titán
válasz
nerozol #18012 üzenetére
JELLEMZŐEN, semmi gond nem szokott lenni.
A probléma 2 esetben lehet:
- ha a védendő eszköz pl. egy villanymotor és annak szüksége van a tiszta szinuszra
- ha a védendő eszköznek - pl. PC - extrém gagyi tápellátása van és a szünetmentes is extrém gagyi (durva négyszögjeles szinuszt ad) akkor lehet gond.
DE ez az Eaton minőségi kvázi szinuszos cucc, és a noti is jó. -
nerozol
tag
válasz
Cs1csó #18011 üzenetére
Rendben Köszönöm a válaszod. Én sem tervezem rákötni a laptopot. Ezzel kapcsolatban kédezem, hogy a laptopot károsítaná a kvázi szinuszos áram? Gondolom azért nem egészséges, mert a laptop akkumulátora töltődne a szünetmentes akkumulátorról és ezzel feleslegesen terhelné a UPS akksiját?
-
PROTRON
addikt
válasz
gzbotii #18008 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből.
Rákerestem a gyártó honlapján az adott linkelt típusra és beigazolódtam. Nekik van áthidalási idő kalkulátor az adott típusok adatlapján.
Ha ketté osztod a terhelésedet, akkor is elérheti a 200W-ot munkafelhasználás csúcsán UPS-enként, márpedig a linkelt típus sorozatát csak 2-8 perces áthidalásra tervezték a 200W feletti terhelési tartományban. Még a 950 VA-s egység is csak 10 percet fog biztosan tudni áthidalni, ami persze elég arra hogy elmentsétek a munkamenetet, de azt írtad ennél többre van szükség.Továbbá még vásárláskor azt is ellenőrizd hogy milyen aljzatok vannak, bizonyos típusokhoz aljzat átalakítót kell majd venned, de a kiegészítők között megtalálod.
-
PROTRON
addikt
válasz
gzbotii #18008 üzenetére
Nem ismerem az összes típust, de ár alapján az adott APC márkán belül ez egy belépő típus lehet, kisebb kapacitású aksival. Nem csak a VA érték számít, az határozza meg a maximális leadható teljesítményt, hogy mennyi eszközt tudsz rákötni. Az aksi Ah-ban megadott kapacitása határozza meg az áthidalási időt, ahhoz sajnos adatlapokat kell túrni.
Legalább 9 Ah-s kell nektek, de jobb lenne 12, vagy még följebb. -
gzbotii
nagyúr
válasz
cinemazealot #18007 üzenetére
Áthidalási idő elég lehet 30 perc is, inkább az ingadozás a jellemzőbb amúgy is.
Árukeresőn amit találtam, onnan ebből két darab megfelelne nekünk? -
cinemazealot
addikt
válasz
gzbotii #18006 üzenetére
A sztenderd megoldások nem feltétlenül lesznek jók Neked, ha az 1 órás áthidalási idő igényét továbbra is fenntartod. A már említett bővíthető akkupakkos megoldásokat nézném vagy olyan UPS-eket, amik a nagyobb teljesítményük miatt nagyobb kapacitású akkumulátorokkal vannak felszerelve, viszont így teljesítményben nem lesznek annyira kihasználva.
-
PROTRON
addikt
válasz
gzbotii #17999 üzenetére
szerk, látom közben részletes válaszokat kaptatok, csak a vacak forum lapozás miatt lemaradtam.
Szerintem továbbra is gond hogy az olcsóbb ups-ek kisebb aksikkal vannak szerelve, ami miatt nem fogja tartani a 30 perces áthidalási időt a macbook pro-k esetén.
2 db kisebb ups esetén felsőbb kategóriából kéne választani. -
gzbotii
nagyúr
válasz
Cs1csó #18001 üzenetére
A fogyasztás a készülékre ráírt, max fogyasztás + 10% alapon jött ki az 571W.
-4drb MacBook Pro + 22" monitor páros van
-2drb Mac Mini + 2-2drb 22" Samsung monitor páros van
-1drb MacBook AirVan más eszköz is az irodában, de azokat nem szándékozunk rácsatlakoztatni.
szerk.: a két UPS-es megoldás elég szimpatikus, lehet ez lesz
Ami fontos, hogy relatív out of the box megoldást keresünk, amivel nincs sok bajlódás, mivel egyikünk sem különösebben ért ehhez a részéhez (vagy mindenképp kellene szakember hozzá)?
-
gzbotii
nagyúr
válasz
cinemazealot #18000 üzenetére
Ha max két eszközzel akarnánk megoldani - az iroda két külön helyiségben helyezkedik el, az mennyivel jobb megoldás? Sokkal jobban, lehet nem akarnánk "darabolni".
-
nerozol
tag
Sziasztok!
Rengeteg a rövid áramszünet a munkahelyen és megelégeltem.
Szünetmentes tápegységet vagy elosztót keresek a következő feladatokra:
- Szünetmentesnek egy monitort kellene etetni áramszünet esetén plusz:
- Van egy tp-link TP-LINK UH700 aktív usb hub, amire több merevlemez is van kötve.
- Későbbiekben NAS-t is tervezek rákötni de most nem fontos.
- Nem tudom, hogy ajánlott e laptop adaptert is rákötni, mert nyilván a laptopnak van saját akksija, csak áramszünet esetén lehet nem tesz jót az érzékenyebb adapternek a kvázi szinuszos jel. Ezt csak azért kérdezem, mert áramlökések miatt védene gondolom én a szünetmentes?
- A monitor egy dell Dell P2419H
- A laptop egy Asus Zephyrus G14.Fontos lenne, hogy ne sípoljon irodába lenne.
Két kinézett modell küzül melyik ajánlottabb darab:
Keret: max: 30k
[link]
[link]Segítséget előre is köszönöm.
-
Cs1csó
titán
válasz
gzbotii #17999 üzenetére
Szia!
összeírtuk, a felszerelés max fogyasztása 571WEz pontosan mit jelent, konnektoros fogyasztásmérővel leteszteltétek valós használat mellett a fogyasztást.
Pontosan milyen, és mennyi eszközötök van?
+1 a több kisebb UPS mellett.1 "UPS-el" is meg lehet oldani, bár az hangosabb és sok helyet foglal:
1 db SPS SOHO 1000VA (ez egy inverter tehát nincs benne akku) mellé pedig mondjuk 1 pár jó nagy akku. (hogy mekkora azt akár a boltban ahol veszitek az invertert is tudnak tanácsot adni ) pl. 2db ilyen: Leaftron LTL 28Ah 12V UPS akkumulátor (long-life, 10év)Így kb. 90k-ból megvan. Ebből kb. 4-5 olcsób UPS is kijön.
Új hozzászólás Aktív témák
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Állapot: 10/10 6 hó jótállás!