-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
huliganboy
addikt
válasz
layerke #14242 üzenetére
Szia!
Köszönöm ez hasznos infó volt, nézek egy olyan hőmérőt!
Az IR modul esetén mire érted hogy jópofa? Ha van tapasztalatod, kérlek oszd meg!Telepíteném az általad ajánlott home szervert de ezt kapom:
E: Unable to locate package oracle-java8-jdk
Mennyire fontos az alap rendszer? Jelenleg OSMC-t használok!
-
huliganboy
addikt
válasz
layerke #14240 üzenetére
Szia!
Láttam, de egyelőre nem tudtam eligazodni rajta, de jobban belenézek!
Szenzorokat, egyelőre random módon rendeltem:
-
s3toraph
senior tag
válasz
layerke #14185 üzenetére
Szia!
Köszi! Megnézem ezeket is.
(#14186) arnd:
Szia!
Értem, köszi.
Úgy gondolom, hogy nem fog kelleni hozzá kijelző, mivel közvetlen vezérlést nem tervezek. Eleinte a PC-re rákötve a boardot, a PC-n akarom nézni a kinyert adatokat, hogy rendesen működik-e. Ill. a letárolt adatokat ellenőrizni, hogy jól menti-e el, helyes értéket ment-e el, a megfelelő helyre/helyiséghez (az adatbázis, ez gondolom lehet mondjuk egy excel tábla vagy hasonló). Aztán ha működik, akkor megcsinálni a webszervet (felhasználói név + jelszó kérése, megjegyzésének lehetősége), amin láthatóak lennének a szobánkénti hőmérsékletek, ami frissülne kb. 3-5 alkalommal percenként, illetve visszamenőleg a hőmérsékletek, az eltárolt értékekből diagramot képezve.
Ez még bővülne kb. annyival, hogy be lehetne állítani küszöbértékeket (min. és max.) a webszerver felületen, hogy ha ez alá vagy a fölé megy a hőmérséklet, jelezzen valahogy (pl. figyelmeztető email). Ha lesz ajtónyitás érzékelő is, akkor azonnal jelezne eseménykor, és akkor ennek is lenne beállítási lehetősége a webszerveren, hogy mikor is élesedjen a rendszer ezen része, és meddig. -
azbest
félisten
válasz
layerke #13942 üzenetére
Noname ebayes it9135 [link] a dvb-t számára. A realtek chipsetesből is van r820t változatos [link], az is jól megy, csak az előbbiből összegyűlt egy marékkal, így azokat használom. 6-8 dolcsiért vesztegetik. Amíg 150 ft volt a dollár, igencsak filléres volt.
Sok itthon, boltban kapható tunerben is ez van.
Kábeltévéhez geniatech t230 (dvb-t/t2, linux alatt c is). Linux alatt 3.19 kernel, de inkább 4es kell legalább. Az utóbbit aliexpressen lehet 22 dolcsi körül fellelni. Talán közvetlenül a gyártótól, nem biztos
-
vzoltan
aktív tag
válasz
layerke #12840 üzenetére
szia nalam igy van:
zyxeln 325 v2, rajta torrent kliens (o tolt le mindent, szoval ha veszel nast akkor NE a pi torrentezen hanem a NAS)
ez fel van csatolva rpi2 ala, igy aztan a pi nem kuzd torrentezessel, csak a lejatszassal foglalkozik es a ledek vezerlesevel.
es van egy tv meg egy hangrendszer.szoval jo valasztas lehet neked is a zyxel 325v2.
100as netem van digitol, es a torrent resz birja gond nelkul a 8-11mega letoltesi sebesseget (igen, sokszor tobbet ad a digi mint a 100megabit maximum).
persze en csak linux isokat es Big Buck Bunny videokat toltok le vele
de biztosan masra is jo
-
Rick4
félisten
válasz
layerke #12838 üzenetére
Nem tudom, még nem tartok ott, nasnak használom perpill, tökéletesen teszi a dolgát, de az rpi nekem nem jött be, eladtam, és ez a következő projekt, már vettem egy vinyót, holnap telepítek, aztán kiderül minden. Nálam nem kell CEC, van harmony touch, meg mediacenter táv is, valahogy csak fog menni.
Az a tény, hogy jól megy, és nagyon keveset fogyaszt, nem igazán láttam értelmét másnak, de körül kell nézni. Ez passzív hűtéses, és így is csak 40-45°C-os a borda, nem forrósodik túlzottan. Akármi jó lehet, körül kell nézni.
-
dugesz77
őstag
válasz
layerke #12840 üzenetére
Ha ebben az ársávban gondolkodnék akkor én mindenképpen a pct építeném meg. Fogyasztásban szinte ugyan az viszont a nas+rpi2 nél sokkal több mindenre lehet használni. Simán lehet belőle akár egy második gép ha a fő géppel bármi van és tényleg arra használod amire akarod. Erőben össze sem lehet hasonlítani őket.
-
dugesz77
őstag
válasz
layerke #12835 üzenetére
Én pont HTPC-ből szálltam ki és rpi2+nas lett helyette. Igaz nekem egy C2D gépem volt az nyugalmiban 75W felett evett. Elegem lett az állandóan pörgő ventilátorból és letöltésre egy Zyxel NSA310S vettem. Rájöttem,hogy mivel csak filmre és zenére használtam a htpct teljesen felesleges a nagy hardver. Megy 0-24 minden teljesen ventilátor mentesen a régihez képest kb. ötöd akkora fogyasztással. Persze azért a fő gépem is rá van kötve a házimozi erősítőre ha játszani támadna kedvem nagy tvn vagy bármi nagyobb teljesítmény kellene.
-
Rick4
félisten
válasz
layerke #12835 üzenetére
Ami szerintem járható út:
Veszel egy Lc power 1350-es házat 15500-ért, ebben benne van a paneltáp és az adapter is, veszel egy Asrock Q1900B-s lapot 20 ezresért, keresel hozzá notiramot valahol használtan 5 ezresért, és 40-ből van egy tuti nas, médialejátszó, meg ami kell, lehet kevesebből is, de akkor nem új, nem garis, vagy nem ilyen gyors lesz, ez már rajtad múlik.
Feldobsz egy win 8.1-et, virtualizálsz virtualboxszal pl egy freenas nevű ingyenes nasszoftvert, tudod kívülről is kezelni, tölt mint állat (150-es nettel fullon bármikor) és feldobsz a win elé egy kodit, kell hozzá egy 2K értékű médiacenter táv infrával. A hdmi-t erősítőre vagy tévére kötöd, játszik mindent. Működés közben 11-12W-ot fogyaszt egy SSD-vel, vagy 12-13-at egy WD red 3TB-os HDD-vel, és egy lassított hdd hűtő ventivel. Fél méterről hangtalan, nem melegszik, és nagyon gyors. Nincs olyan nas, ami ennyiből, ilyen sebességgel pörög, ennyire sokoldalú, és ilyen minimális fogyasztással még lejátszani is tud. -
ht42
senior tag
válasz
layerke #12446 üzenetére
Akkor tőled kérdezem:
Ha a Kodiban elindítom az xbian config kiegészítőt valami furcsa látvány fogad, egy nagy fekete ablak középen és néhány apró kék betűs "menüpont". Ez nálad is így néz ki? Ennek valami gui-nak kéne lenni nem? ssh-ból működik a parancssoros xbian-config, de ez a kodiba integrált túró ez mi? -
mano42
aktív tag
válasz
layerke #12363 üzenetére
Érdekes, én néha kipróbálom az openelecet meg az xbiant és mindig visszatérek osmc-re. Nem tökéletes, de (számomra) a legkevesebb gondot okozza a legtöbb funkció mellett, és a leg gyorsabb működéssel. Másnak más a tapasztalata, van aki az xbianra , van aki az openelecre esküszik, én nem akarok pálcát törni egyik felett sem, de nekem az osmc a nyerő. Ezért jó a linux, meg amugy az ópenszósz, mindenki azt választ amit akar...
-
wassermann
Topikgazda
-
-
-
Horvi
őstag
válasz
layerke #12396 üzenetére
Nem találkoztam még ezzel a rendszerrel pi-n de nem kéne megadni még pár paramétert a statikus ip-re állításkor? Pl. network/broadcast/gateway? Mert amikor én konfigoltam statikus ip-t a raspbianon ezekre az adatokra szükség volt és nem volt elég csak az ip címet beírni.
Amúgy ha tényleg nem akarsz ezzel vacakolni akkor (#12393) redbiro kolléga megoldása a járható út.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Classic / Xbox 360
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen házat vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- Óvatosak a németek, de megadóztatnák az online óriáscégeket
- Magyarított Android alkalmazások
- Óra topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged