Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz RoundRobin #15351 üzenetére

    A neten olvasható tapasztalatok szerint 4.85V alatt már bekapcsol a a +-os és 2-es pi-ken lévő alacsony táp figyelmeztetés (villogó piros led és szivárványos négyzet). Ez némileg túl érzékeny, lehetséges, hogy azért állították be így, mert a pwm-mel generált analóg hang kimenet zajosságát befolyásolja a tápbemenet (bár ezeken a modelleken ott is módosítottak az áramkörön, hogy javuljon a hangminőség).

    A raspi tápbemenetén szimplán csak a microusb táp lábai vannak bekötve. Az okos töltők emiatt nem tudják érzékelni, hogy nagyobb teljesítményt is igényelhet.

    A régebbi raspi-k tápbemenetén 1A (vagy 700mA) polyfuse volt, tehát jobb tápegységet nem is volt képes kihasználni. Ezért volt erősen ajánlott minden nagyobb fogyasztóhoz külön tápellátás / aktív hub.
    Az első reviziók usb aljzatain pedig 100mA polyfuse volt. Mivel ebből sok gond adódott, így átkötéssel, helyettesítették, majd a rev2 esetén le is került a nyákról ez.

    A B+ és 2 esetében 2A polyfuse van a bemeneten. Az aljzatokat pedig egy külön chip kezeli, ami elvileg megakadályozza a visszatápot (a gyakorlatban ez időnként rosszul működik), valamint az egyik gpio állapotától függően 600 vagy 1200mA-t enged át a bemenetből. A 4 magos változat saját fogyasztása nagyobb intervallumban változhat a terhelés függvényében, így fordulhat elő, hogy gyenge táp vagy túl sok fogyasztó rákötésekor csak bizonyos műveletek közben kezd el jelezni a figyelmeztetés.

    Az usb kábelekkel többünk tapasztalatai szerint előfordulnak gondok. Némelyik rövidebb kábellel is megesik, hogy terhelés alatt a nagy ellenállásuk miatt több tized voltot is esik rajtuk a feszültség. Kínából könnyű ilyenekbe belefutni az 1 dolláros kategóriában. De az itthoni boltokban is előfordulhatnak rossz minőségű kábelek, hiszen az árérzékeny vevők miatt ők is beszereznek olcsóbb vacakabb kínai kábeleket.

    (#15352) RoundRobin
    "A rajz arra enged következtetni, hogy amit a raspi kap, azon osztozik az usb portokra aggatott eszközökkel. Hát, ha így van, nem csoda, hogy villog a szivárvány. "

    Mivel nincs a pi-re építve egy atomerőmű, így nem csoda, ha csak abból tud adni, amit ő is kap. Ha valaki nagy fogyasztókat használ, akkor továbbra is érdemes külső tápos / aktív usb hubos megoldást alkalmaznia, hiszen a pi portjai korlátozottan terhelhetőek.

Új hozzászólás Aktív témák