-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35377 üzenetére
A szolgáltató RF modulátorába megy a jel (Techni-sat CSM-PLL), onnan meg egy olyan cuccba, ami optikai jelet csinál belőle és így megy tovább a központjukba, hogy aztán küldjék a nézők felé. Beszéltem már velük, azt mondták ők nem tudnak állítani, amit kapnak, azt küldik tovább. Az EURO csati nem játszik, mert sima 2 pines RCA a bemenet. Átalakítóval meg gondolom megy az a 6V-os feszültségjel a levesbe..
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35366 üzenetére
Igen, mindkét arány 720x576-tal dolgozik PAL esetén.
"Csak van egy jel, amiből a tévé tudja, hogy most össze kell nyomnia 16:9-re a képet"
Akarod mondani, szét kell húznia
És ezt a jelet nem adja ki a Pi? Nem pont erre való az aspect paraméter??szerk: AFAIK RPi doesn't generate these signals."
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35366 üzenetére
De van opció, "eredeti"-n van most.
Azt szeretném, hogy ekkor töltse ki a 16:9-es tv-t, mivel ha menne, akkor egy kisebb helyi tv médialejászójának tervezzük használni az eszközt.. Tehát én ki tudom nyújtani a tv-vel, de a sok nézőtől ez nem várható el. Ha rákötöm a Sony HD kamerám analóg kimenetét a tv-re, azt felismeri 16:9 SD-nek, tehát létezik a formátum. De akkor mit állít az aspect paraméter? -
syler123
veterán
válasz
azbest #34213 üzenetére
Akkor az enyém valószínűleg usb módban van:
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=dwc_otg/1p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M -
bacsomarton
tag
válasz
azbest #34198 üzenetére
Neked is köszönet az idődért.
Sajnos igen. Még azt is, hogy minden #megjegyzést kitöröltem. Cserélgettem a három szekciót is, minden variációt kipróbálva. 0 eredmény. :-(
És igen, ez a legfrissebb Buster, még firmware frissítést is csináltam, mert az általunk használt távirányító csak a múlt hetivel működik.
Holnap lehet, hogy megpróbálom egy régebbi rendszerrel, hátha.
Edit: egyébként a nagyrésze megy, egyelőre úgy tűnik, hogy csak a kijelzővel kapcsolatos paramétereket veszi semmibe.
-
angyalpc2
aktív tag
válasz
azbest #34157 üzenetére
Elsőre nem ismertem fel, bezavart hogy nincs oda írva az 1.1....de a 2-es verzióhoz meg 1.2-es
De aztán látom hogy BCM2836 csak a RPi 2 Model B -höz van, így kizárásos alapon ez a V1.1
Érdekes, hogy egy revízió váltás végül is egy egész SOC váltás is...kicsit félrevezető.Aztán közben találtam is egy oldal:
https://elinux.org/RPi_HardwareHistorycat /proc/cpuinfo
Revision : a01041 ez még jó is lenne ...de
Hardware : BCM2835Rosszul ismeri fel?
-
Archttila
veterán
válasz
azbest #33806 üzenetére
Nem is a speedtest itt a mervado (bar szepen felismerte az ISP-m) hanem h gyakorlatilag lan-on lassabb az atvitel a joval gyorsabb eszkozon, mint korabban a lassabb RPI3-on. Most is 5-7MB/s-t mutat a transmission holott a tegnapi kepeken is latszik, h latszolag rendbe van a gigabites kapcsolat, illetve openwrt/switch ful alatt szinten 1000 mbps lathato a PI-re kotott LAN csati mellett.
Allitolag egyebkent az ASIC miatt szivok, mivel az az uj PI-n total mas...mondjuk ezt a fene sem gondolta volna.
-
Archttila
veterán
válasz
azbest #33798 üzenetére
dmesg nem dobott semmit pedig az sokat segitett volna. A logba sem latszik semmi szornyuseg, mar amennyire telefonon at tudtam futni... ipv6-ra rinyal eth0-an de az nem gaz, bar siman lehet benne relevans info csak ugye mc-be telefonon nehez eszrevenni.
Ha mas nem akkor marad egy friss buster install. (Mar elo van keszitve a kartya) csak ugye mivel micro HDMI sincs itthon igy nem tudom beloni, leven inditas utan meg nincs ssh, vakon meg nehez barmit is beallitani...
Nincs semmi konfighack. Korabban a sima PI3 alatt hasznaltam USB-re de az mar nem el.
-
DarkByte
addikt
válasz
azbest #33540 üzenetére
Az igazi Gigabit LAN-t itt már úgy kell érteni, hogy ez nem az USB chip-en át működik? Keresgéltem telefonnal reggel, de nem igazán találtam meg ezt az infót.
Amúgy majdnem tökéletes, két dolog picit szúrja az ember szemét:
- Micro-HDMI, lehet adapterezni (nem igazán látom a dual output előnyét, nekem teljesen jó lett volna ha marad 1 db normál HDMI)
- eMMC csatlakozó még elfért volna mondjuk a hátoldalonDe azért így végre tisztességes szintre megnőtt a málna
Valami rendes Android TV disztró lenne tök jó rá, amivel megy a Netflix 4K.
Na meg sajna gyanúsan VP9 hardveres dekódolás nincs. nem hogy VP9.1 HDR. :| De pont most van híre hogy talán lesz az Nvidia Shield TV-nek is 2019-es update-je, hátha majd az.
Apropó, egyáltalán tudhat ez HDR-t?diox: dobd be valami online JSON validátorba, pl. jsonlint és megmondja hol van szintaxis hiba.
-
válasz
azbest #33236 üzenetére
Vagyis akkor most cáfoltál, vagy megerősítettél?
A pi zero-n zéró usb eszköz található gyárilag, se lan, se wifi, de még egy hub sincs rajta. Szerintem a TFT is megelégszik 3,3V táppal.
A kérdés inkább elméleti, mert legalább egy usb kontroller rá lesz kötve, de ha gpio-kon keresztül oldanám meg az irányítást, akkor lenne értelme a dolognak. Egy akksifeltöltés másfélszer annyi ideig elég lenne. :) -
válasz
azbest #33230 üzenetére
Némileg ehhez kapcsolódik: akkus táplálást akarok csinálni egy pi zero-hoz, és azon gondolkodtam, hogy az 5V egyáltalán szükséges-e az egész lapnak, nem lehetne-e a 3v3 lábon keresztül megtáplálni, miután a SoC maga 3v3-ról működik. Feltéve persze, hogy mondjuk usb-s eszközt nem akasztok rá, csak egy tft touchscreen-t a gpio-kon keresztül.
-
válasz
azbest #33161 üzenetére
Az irreverzibilis modokat egyelőre kihagyon
. Viszont ahogy nézem, legalább van tiszta usb boot a 3b+ modellen..
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32510 üzenetére
Nem állítottam ipv6-ot, de letilthatom...én sem értem az egészet, korábban azt hittem csutkára fagy a PI, de nem, mert akkor az MQTT sem menne...
Meg nem hiszem mert a Python scriptben meg kell adni az MQTT szerver címét és arra a 192.168.1.123-at adtam meg...
Reggel úgy hagytam, most rákukucskálva telefonról megy az MQTT mert friss adatok láthatók a szenzoroktól, de biztosan nem tudnék rálépni ha otthon lennék...
Lehet ha lesz időm 0-ról újra tolom az egészet egy másik SD kártyára, másik pi zeroW-re...
Vagy hagyom a csudába az egészet, végül is működik arra amit akarok tőle (BT szenzorok adatait továbbítja a központba), max ha állítani kell akkor újraindítom...
De hálás vagyok, hogy elláttok tippekkel
-
Davebowman
senior tag
válasz
azbest #32454 üzenetére
Korán örültem.9 óra éjjeli működés után szépen újraindult megint. 2db 8Gb Class10 és egy 16Gb class10es kártyákat cserélgetek, mindegyiknél van újraindulás. Csak az alap rendszert teszem fel, semmi plex, szerver, ftp, semmi mást, akkor is újraindul.
Kérdés: Hogyan tudom kideríteni a reboot okát? Milyen .log-ot nézzek? -
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32350 üzenetére
Köszönöm a tippet, akkor nekifutok még egyszer.
Nem igazán akarnék sokat tőle max. 720p-s lejátszást...
Pont a pici mérete és az integrált Wlan+BT miatt gondoltam, hogy a vidéki házikóba egy plafonra szerelt leharcolt 720p-s projektor okos "agya" lenne. (újabb kihívás). Korábban voltak stickes 905x (912-es ) amlogicos kütyük is de most nem elérhető vagy jóval drágább) Most csak 905y2-van arra meg nem megy Libe/CoreElec.
Próbáltam Xiomi Wifi repeaterrel áthidalni, de ha azon kapta (volna) a NET-et azonnal hanyatt vágta magát a Pi+LibreElec.
Meg alapból soha sem látta a NET-et, csak ha hozzádugtam egy külső WLAN-t, pár perc után megjelent a belső is (gyenge teljesítménnyel) Az a fura hogy ugyan arról a távolságról, Pi+ debian simán fogja a Wlant..... igaz nem film megy, hanem okos otthon kommunikáció, de wln akkor is van azonnal.... mint ha a LibreElec nem igazán kezelné jól a belő WiFI-t (próbáltam a betat és a stabil release-t is nem volt különbség)Debian+Kodi meg már túlterhelné szerintem a pi Zero W 512-es RAM-ját 1 magját...
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32267 üzenetére
Én a pi zero w-ben azért eléggé csalódtam, saját wifije és bt-je is nagyon gyenge, mivel nincs antennája, max ha forraszt rá az ember. Domoticz szervert akartam néhány Xiaomi BT szenzorral, de 2 szoba ajtó már sok neki. 720p-s projeltor okosítót is gondoltam belőle a pici mérete miatt, de ott is a saját wifi az akadály, pár m-re lévő routertől se tud 720p-nem lejátszani (külső USB-wifi vel igen, de akkor le van foglalva az egyetlen micro USB port) . A majd ugyan ennyibe kerülő 905w-s TV box sokkal jobb erre a célra ....még keresem a helyét, de lehet polcra kerül...
-
-
kovbandi82
őstag
válasz
azbest #31607 üzenetére
Sikerült felcsatolni vele, annyi, hogy a végére oda kellett írni, hogy:
,vers=1.0 0 0
Enélkül mountkor az alábbi hibát dobta:mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)A kernel logban ezt írta:
Oct 26 17:29:47 RaspberryPi_nagyszoba kernel: [206517.436026] No dialect specified on mount. Default has changed to a more secure dialect, SMB2.1 or later (e.g. SMB3), from CIFS (SMB1). To use the less secure SMB1 dialect to access old servers which do not support SMB3 (or SMB2.1) specify vers=1.0 on mount.
Oct 26 17:29:47 RaspberryPi_nagyszoba kernel: [206517.440859] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -22A samba "szerver" egy BananaPI M1 LEDE 17.0.4-el, ott lesz a gond tuti, majd kiderítem mi.
Bár nem tudom lenne-e előnye a 2.1-esSMB-nek.
Akkor most ha így csatolok fel minden meghajtót, akkor ha bootkor nem csatolja fel a megosztást, akkor próbálkozni fog később is?
Még egy dolog:
uid=pi,gid=pi
Így jó? A pi users nevében csatolom fel.
-
válasz
azbest #31351 üzenetére
Régebbi tv-ken ráadásul nem mindegyik HDMI port alkalmas minden felbontásra, érdemes megnézni a tv hátulján vagy a felhasználói kézikönyvben, hogy melyik a dedikált PC HDMI port! Kínlódtam már két órát egy tv-re kötött pc beállításával
(homályos volt a kép, bármilyen felbontást állítottunk a pc-n) úgy, hogy végül az volt a megoldás, hogy eggyel arrébb kellett dugni a HDMI kábelt. -
cinemazealot
addikt
válasz
azbest #30993 üzenetére
Újra és újra elcsodálkozom, mi mindenre képes ez a kis gép.
Köszi a tippet. 7-es értékkel a piros pixelesedés eltűnt, de nagyobb képtartalom változásnál el-elsötétült a kép. Feltoltam 10-re, most stabilnak tűnik.
Aztán kipróbáltam egy GTX1050 és a fenti monitor között egy a Degeczi kolléga által is javasolt átalakítóval, azzal is minden rendben volt (igaz, csak 1280×1024-es felbontást próbáltam).
Köszi még egyszer.
-
Egy-két
tag
válasz
azbest #30821 üzenetére
Jelentkeznék a hónap bugja címre!
Anno a chip magazinban voltak ilyen esetek, de most velem is megtörtént.Az volt a gondom hogy a kb ugyanúgy beállított, belakott 2. Pi 0-ám szaggatott a full HD filmek alatt. Az elsőn ugyanez jól működött.
Ma kiderült hogy a net kábelére volt hisztis, pedig azon a vonalon laptoppal 55 MB/s sebességgel stabilan tudtam másolni a NAS-ra, szóval elvileg nagy baja nem lehetett.
Megoldás: kapott egy másik net kábelt, ugyanabba a router portba, és most már megy minden mint a karikacsapás : Pi 0 és Aliexpresses Phat Dac klón karöltve egy infra szenzorral, hogy random távirányítóval is tudjam vezérelni -
Egy-két
tag
válasz
azbest #30821 üzenetére
Az a fontos info kimaradt hogy hálózaton keresztül nas-ról játszom le a filmeket.
Azóta este sebtiben kipróbáltam hátha az sd kártya volt lassú/régi/gyenge esetleg, de gyors SD-re pakolva a rendszert továbbra is megakadt a lejátszás. Holnap próbát teszek a két Pi közötti sd kártya csereberével
meglátjuk mi sül majd ki belőle
Amúgy köszi az ötleteket, valahol ezek között lesz az ok elásva -
Archttila
veterán
válasz
azbest #29937 üzenetére
Pedig pont most gondolkoztam el rajta, hogy lecserélem a kis RPI3 házi szerveremet egy B+ modellre, de akkor hagyom a fenébe.
Az új lakásba már lesz 100 helyett 1000 mbit/s DIGI de így akkor kiesik a pi, mármint megtartom de lehet retropie lesz belőle és építek inkább egy normális szervert.
Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nekem eddig a 30-40GB REMUX anyagokhoz bőven elég volt a 100mbit/s sebesség pláne, hogy ezt állandóan hozta, akár másolásnál is. 10-11 MB/s -
joysefke
veterán
válasz
azbest #30674 üzenetére
Egy hete van meg, de ezek miatt a hardveres problémák miatt egyelőre egyáltalán nem vagyok elégedett a Pi-vel. Mondjuk eddig még nem volt SBC-m, lehet irreálisak voltak az elvárásaim, mindenesetre az alacsony sebesség tudatában/ellenére is azért vettem Pi-t, mert úgy voltam vele, hogy itt a legjobb a szupport másrészt meg ez a legkiforrottabb platform. Az első nyilván így van, a másodikban viszont masszívan csalódtam:
1,
A Pi a többiekhez képest csak látszólag olcsó: se ház, se táp, se háttértár, memóriakártyára pedig finnyás, illetve videólejátszás terén bizonyos minőségi szinthez már fizetős kodekekre van szükség hogy legyen hardveres dekódolás.2,
A mikró-USB-s tápellátást a P3+ -nál kvázi becsapásnak érzem. Alig van 2.5A leadására képes töltő a piacon, ami van az is extrém túlárazott a sima 2.0A-es töltőkhöz képest, ráadásul a kábel is szűk keresztmetszet lehet. 2.5A-hez már nem külön kábeles uUSB adapter kéne, hanem egy rendes tűs 5V-os táp fix vezetékkel, ahogy a konkurencia is csinálja.Itt most vagy megveszem további 4E forintért a 2.5A-es brand tápot, vagy hibakeresetek és sosem tudom biztosra, hogy elég-e a 2A-es Xiaomi töltőm a legvastagabb USB kábellel kombinálva ami itthon volt.
3,
Ha a Pi ennyire finnyás a memóriakártyára, akkor talán fel kéne erre hívni a user figyelmét és egy hivatalos listát vezetni a kompatibilis kártyákról.Ha most veszek egy raspberry tápot meg a néggyel feljebb ajánlott SanDisk kártyát, az valamivel többe fog kerülni mint amennyiért a Pi-t vettem. Az hogy házat, kodeket is kell vennem hozzá, azt nem tudom felróni, mert ezekkel már a vásárlás pillanatában tisztában voltam.
vkp : köszi!
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #29841 üzenetére
Elég csúnya eredményt produkált a Rock. Meglepett, hogy milyen jól futott, egész jó NAS alap lehetne, csak kár, hogy nincs rajt SATA port. :S
Az Udoo nagyon szimpatikus, pláne, hogy az x86 4 féle verzióban kapható. Csak ne lenne olyan csúnya az ára.ui.:
A pali beszédstílusától a falra tudok mászni, viszont a videói nagyon informatívak és szakszerűek. Csak ne lenne ennyire angol... -
fpeter84
senior tag
válasz
azbest #29810 üzenetére
Itt valószínűleg a nyers prociteljesítményen múlhat, mert alapból indulás után még elmegy - néha egy egy váltás animáció megakad de általában okés, de ahogy elindítom a TV adást akkor átmegy rettentő akadozósba - az adás folyamatos, de minden körülötte szörnyű... Igazából ez majd csak egy próbára kell, aztán kerítek egy Pi 3 B+-t a célra, attól azért többet várok...
-
janesz64
csendes tag
válasz
azbest #29810 üzenetére
igen, ebben igazad van
csak amikor az update hibás csomagokat jelez, az kicsit meglepő
az fstab jó helyre volt pozícionálva és jó helyről szedte a jelszó/név/domain adatokat, egyébként egyszer sem képes csatolni...
lehetséges, hogy a wifi okozhat problémát? esetleg késik, letilt ideiglenesen? Ezt hogy lehetne kideríteni? -
zodes
aktív tag
válasz
azbest #29709 üzenetére
Nem rakok rá semmit hardverileg.
Film és sorozat nézés a fő profil. Természetesen ez mind HD-ban 1080p.
Tehát lehet, hogy a Kodi kicsit meghajtja szegényt néha és ezért melegszik?
Ha jobb lesz és stabilabb nem fogok spórolni 4ezer Ft-on a táp és hűtőborda esetében.Köszönöm az oktatást!
Beszerzek mindent, átalakítom és beszámolok. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- iPhone topik
- Hálózati / IP kamera
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Quadro FX 570 eladó
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest