- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Epson nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48233 üzenetére
Értem. Mint említettem, más oldalakat, amiket néztem, ott is ez a program volt megadva, akkor nem csak a Málnasuli a hibás? No, mindegy. remélem megoldódik.
Ezzel az "alias" -szal már találkoztam az egyik PLC gyártó eljárásában. Ott az egyes ki-bemeneti címeknek lehet neveket adni, sokkal beszédesebb, mint megjegyezni, hogy mi van kötve az O5:0.0/7-re.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48231 üzenetére
Jó szerencsét! Ez igazán hasznos információ, pontosan ilyenre gondoltam. Sajnos tegnap este már nem tudtam kipróbálni, de ezt ma meg fogom tenni. Azért ilyeneket nem lenne rossz közzétenni, hátha a kezdőt nem éri csalódás. A z angol fordításhoz szükséges linket is köszönöm, szerencsére azt, ha korlátokkal is, de meg tudom oldani.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Nemrégiben vásároltam két Raspberry pico WH-t! Rögtön az első, kezdőknek ajánlott példaprogramot sem tudom elindítani. Bizonyára mindenkinek ismerős, a lapon lévő LED aktiválása. A Málnasuli oldalon lévővel kezdtem, de sok más helyen is ez prigram szerepel, tehát biztosan ugyanaz. 2 pico-val is próbáltam, a GPIO25-re van kötve. PC-n levő és egy Raspverry 3b+ -n Thonny-val is próbálkoztam. A shell-ben írott print " " működikValami elkerülte a figyelmem, hogy nem működik, vagy van valamilyen rejtett "fogás", amiről nem szólnak az írások. Sajnos kezdőként eléggé megállította a lelkesedésem, de azért folytatom. Természetesen a kérdésem: mi a megoldás erre? Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét!
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Ismét a tapasztaltabbakhoz fordulok kérdésemmel. A Raspberry kameráját, csak a saját csatlakozójáról tudom használni? A Raspberry nem ugyanazon a helyen lenne, mint a kamera. Illetve ilyen kamerát, hogyan tudok üzemeltetni? Esetleg egy Zero-hoz tudnám csatlakoztatni? Egyelőre az ESP-kamerát nem szeretném, és másmilyen wi-fi-st sem. Persze lehet, hogy utóbbi lesz a megoldás. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Azt kérdezem a résztvevőktől, hogy milyen irányban induljak el, ha háttértárat alkalmaznék, a model 3B+ -hoz. Jelenleg csak a 16G-os microSD van benne. Nem szeretnék különösebb médiatartalmat tárolni. Esetleg egy 120GB-os SSD, vagy egy 128GB-os microSD az eredeti helyett, amin az OP-rendszer is lehetne. Mit tudnának javasolni? Természetesen ez csak az alapkérdés és a használatról szívesen leírom a részleteket is. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Kérdésem az, hogy honnan tudom megtanulni egy Model 3B+ esetében miként lehet elindítani bekapcsoláskor egy programot, konkrétan egy kameraszervert (nyilván bármelyiket). Köszönöm a választ. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
válasz
kis.zsolt #46108 üzenetére
Valóban a bányászok köszönése a "Jó szerencsét!". Sőt az erdészeké is. Ez a köszöntés Selmecbányáról származik, ha esetleg nem tudná. A bányász himnusz is. Amennyiben nem ismerné: Szerencse fel, szerencse le.... Azt tudja, hogy miért ünnepeljük szeptember első hétvégéjén a bányászokat? Mert Tatabányán, a tüntető bányászok közé lőttek a csendőrök? Ajánlom figyelmébe a könyvet Szóval kit is, és milyen szél hozott ide? Másrészt, egy bányász városban ez egy hagyományos köszöntés volt. Az általános isiben így köszöntünk az óra előtt. Sajnos a többség ezt a hagyományt elfelejtette. Elnézést a szóismétlésekért. Azért is pardon, hogy nem ideillő "beszédet" tartottam, de kénytelen voltam megtenni a bányász hősök miatt, akik miatt internetezhetünk. Szén, tüzelés, gőz, villany. Elnézést kérek mindenkitől, hogy nem ideillő mondatokat írtam., de válaszolnom kellett az illető mondataira. Jó szerencsét! Természetesen részemől ennyi a válasz, ami nem is ideillik. Kérem ne válaszoljanak rá.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Köszönöm mindenkinek, aki érdemben válaszolt. Elnézést, hogy most nem, de a későbbiekben igyekszem mindenkinek személyesen írni. Nyilván sok segítséget kaptam. Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!
-
DasBoot
aktív tag
válasz
wassermann #46090 üzenetére
Köszönöm. Van ilyen?
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Kellemes ünnepeket! Meglehetősen kezdő vagyok a Raspberry programozásában, ezért lenne néhány kérdésem. A kamera képének mentését hogyan tudom pontosan meghatározni a parancssorban? A mentett kép helyét hogyan tudom megkeresni? És ezeket általánosságban is, bármilyen fájlra vonatkozólag. Természetesen szeretném az alapvető parancsokat is használni, hol keressem a linux programozás alapjait. Természetesen meg tudom keresni, de melyik lenne megfelelő számomra? Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
válasz
excalibur36 #45704 üzenetére
Pffff. Heeee?
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! A kérdésem az lenne, amiben szeretnék segítséget kérni és kapni. Egy model 3B+-hoz csatlakozó kamerát nagyon jól tudom használni. Egy parancssort bemásolok, de csak így működik. Azt szeretném, ha nem kellene bemásolni ezt, hanem önműködően elindulna, mikor bekapcsolom a Raspberry-t. A másik indítási lehetőség, ha egy parancsikonnal tudnám elindítani ezt a folyamatot. Remélem nemcsak a bennfenteseknek adnak itt választ, hanem egy kezdőnek is. Köszönöm a válaszokat. Üdvözlet Mindenkinek.
-
DasBoot
aktív tag
Wi-fi a kapcsolat a routerhez, amin a C A is van. A raspi-config-on is túl vagyok. Én a menüből elérhető Raspberry pi configuration-ra gondoltam. Egy NAS-ról rendszeresen hallgatok zenét, mind a C A-ról ki tudom választani, mintd a NAS is elkóldi a zenét. A C A-ban szerepel a raspberry Kodi neve. Kodi-ban semmi sem utal a C A-ra.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! 2 témában szeretnék választ kapni a kérdéseimre. 1.) Nem régen használom a Raspberry pi model 3B+-on a Bulseye-t, de a configuration-ban nem látom a kamera engedélyezést. Utóbbit hogyan tudom elérni? Egy nem hivatalos - lényeges ez? - kamera van csatlakoztatva a megfelelő helyre. 2.) Kodi használatával szeretnék zenét hallgatni egy Cambridge Audio hálózati zenelejátszón. Ez a Kodi-t érzékeli, de semmi jele, hogy a Rasperry-hez csatlakoztatott USB-ről el is küldi a műsort. A hangkimeneten fejhallgatóval működik. Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
válasz
cinemazealot #42013 üzenetére
Köszönöm! Ilyet szeretnék.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Azt szeretném kérdeni, hogy crontab alkalmazásakor milyen parancsot kellene beírnom, hogy a Raspberry minden nap kikapcsoljon. Nem az időtartam a probléma, hanem a kikapcsolás. A shutdown megfelelő? Köszönöm a segítséget.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
PhoenixK #41188 üzenetére
Köszönöm, hogy valaki érdemben is tud foglalkozni a nyavalyámmal.
Az elöbbire:
ipprohardver.hu: A név vagy a szolgáltatás nem ismert
Cannot handle "host" cmdline arg 'prohardver.hu' on position 1 (argc 1)
Az utóbbra:
default via 192.168.10.5 dev wlan0 metric 303
192.168.10.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.10.58 metric 3 -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Ismét egy kezdő kérdés. Korábban egy routeren keresztúl működott a 3B+, aztán sokáig nem használtam. Router cserénél vettem észre (néhány napig itt megjelent a kliens listában, majd nem. Ekkor még nem változtattam a routerben semmit ), hogy az IP-cím 192.186.x.y . A router nevét érzékeli, de nem kapcsolódik az internethez. A Network preferences-ben próbálkoztam változtatásokkal. Jól gondolom, hogy először az IP-t kellene 192.168.x.y-ra változtatni? Ha igen, hogyan? Ha nem, van más megoldás is? Köszönöm a válaszokat. üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
Persze jobban is bele fogok merűlni a témába, igen később bekapcsolás is. Pár szakmai eszköz van rákötve ugyanarra a 230V-os elosztóra, pl. PLC. És, ha elfelejtem egyesével kikapcsolni ezeket, este kikapcsol minden, a sokat fogyasztók is, ne maradjon úgy, feleslegesen ne működjön, így a Raspberry is. Ezt már régóta így van, rém egyszerú egy ilyen, nem kell semmiféle programozóeszköz, programozótudás, program. (Amúgy sem komálom az űgynevezett okoseszközöket, pláne a kifejezést, de ez más téma, nem ide tartozik.) Nem kell semmiféle tudás egy olyan beállításához, egy átlagember is meg tudja csinálni az az igazi felhaszbálóbarát, a bumszli kialakításával, a gombelem legalább 5 éve működteti, míg a másikhoz kell hálózat, internet, meg ilyenek. Ennyi erővel rengeteg pénzt bele kellene fektetnem, ez meg ingyen van és mindenféle zavar kizárva. Csak pár érvet mondtam.
-
DasBoot
aktív tag
Köszönöm! Nagyjából érti, hogy mit akarok. Ez "crontab" már ismerős. Pontosan azt szeretném, hogy állítsa le a rendszert pl. 23 órakor, ami után már egy időzítő elveszi a 230V-ot a tápegységről. A bekapcsolás pedig nem ünműködő, hanem a tápfeszültség visszaadását jelenti, akár egy időkapcsoló segítségével. mint a kikapcsolásnál. Nem kell "okoskapcsoló"! Egyelőre csak a kikapcsolás a cél, ha elfelejteném.
Igen, gondoltam, hogy rengeteg van. Ez a Linux gyorstalpaló biztosan hasznos lesz. A kérdésemből nyilvánvalóan látszik, hogy lelkes kezdő vagyok, de határozott.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Két kérdésem van. Milyen paranccsal lehet a Raspberry pi 3B+ -t minden nap ugyanabban a valős időben leállítani a szovtvert, majd kikapcsolni? Sajnos elfelejtettem, hogy melyik az, annyira emlékszem, hogy 2 hasonló is van. Erről jutott eszembe, hogy honnan tudom elolvasni az összes parancsot, vagy a lehetó legbbet megismerni, hogy mire valók. Létezik egy amolyan összefoglaló? Köszönöm. Üdv.: Joe
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét, Mindenkinek! Néhány hónapja vásároltam egy Rspberry PI 3 Model B-t. Korábban olvastam, hogy régebbi típusoknál microUSB tápfeszültség csatlakozó nem volt üzembiztos, kimozdult, lötyögött, vagy valami ilyesmi. Sajnos az enyém is ilyet produkál és érintkezési hiba miatt "megáll". Némi jobbra-balra, ki-be mozgatás után helyrejön, de csak többszöri próbálkozás után. Ez a feszegetés, befeszítés nem igazán tesz jót a csatlakozónak. Ezért kérdem, hogy milyen praktikával lehet a biztos csatlakozást létrehozni, ki-, és hogyan oldotta meg az esetleges ilyen jellegű problémát? Nyilván nem szeretném, ha csatlakozó tönkremenne. Köszönöm a válaszokat és a segítséget. Üdv.: Joe
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- Epson nyomtatók
- Path of Exile (ARPG)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Yettel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Diablo 3
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged