- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen házat vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7348 üzenetére
Itt egy leírás arról hogyan lehet aktiválni az spi tüskéket [link]. A pi spi-jéről egy összefoglaló [link]. Az spi-ről összefoglaló [link].
A nagy tüskesor valamelyik lábai tartalmazzák.Az i2c az amiből kettő is van, egy a nagy tüskesoron, a másik meg a 2x4-esen.
Még egy adafruites tutorial is a pi spi displayjel összekötéséről [link]
-
-
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7346 üzenetére
gonosz mód on: az interneten
egyébként a raspberry pi spi dispay szókapcsolat sok hasznos oldalt hozhat, az adafruiten is szoktak lenni részletes leírások -
azbest
félisten
válasz
feketegergo #7344 üzenetére
Attól függ mennyire összetett órát szeretnél. Lehet kapni svideo bemenetű kijelzőket is relatíve olcsón [link]. Ez bármit képes mutatni.
Aztán hd44780 lcd 2x16 vagy nagyobb karakterszámú változatban, több féle megoldással (a háttér vagy a betű világít, milyen színűen...). Ez még olcsóbb [link]
Aztán vannak spi kapcsolaton át vezérlhető tft-k is [link]. Oledes változatoknál nem háttérvilágítás van, hanem a pixelek világítanak (sötétben valsz jobban mutat, mint a tft ahol átszűrődik a szürkeség). [link]
-
feketegergo
tag
Szeretnék Órát csinálni a Raspberry Pi-ből. Tudnátok megfelelő kijelzőt javasolni?
Olyan kéne amit 3-4 méterről le tudok olvasni éjszaka is, de nem világítja be az egész szobát.(Természetesen lenne nem csak órának számom. Az azért "ágyúval verébre" szituáció lenne, de ha már egész napos működésre szánom, jó lenne, ha ezt a funkciót is átvenné.)
-
Kroni1
veterán
válasz
stopperos #7337 üzenetére
KöszI!
Még egy dolog felmerült bennem: Ha egy USB pendrive-ot rakok a pi-re hogy gyorsítsam az OpenElec-t, attól még SD kártya ugyanúgy kelleni fog a rendszerfájloknak igaz?! Valaki mintha arra utalt volna, hogy egy pendrive beiktatásával gyorsabb lesz a rendszer, és megelőzhető a nem megfelelő kikapcsolás okozta adatvesztés/rongálódás az SD kártyán..
V.Stryker: Én a legujabb 3.95 béta OpenELEC-et raktam fel, és nekem mennek ezek a gombok is hibátlanul..
-
V.Stryker
nagyúr
Azért olyan sok mindent nem kell beállítani.
Én reggel tettem fel az openelec-et, és kis overclock-al, licensz megadással ssh-ban bohóckodással volt vagy 20 perc.
A médiatár...na az meg már más kérdés és engem is izgatna.Ja igen. Probléma. Az új openelec-el és az új raspbmc-vel is, a távkapcs közvetlen lejátszó gombjai nem működnek, gondolom a cec driver miatt. A régi...értsd tavaly októberi verziókkal mint tökéletesen megy. Hogy tudom kicserélni a cec drivert? Fontos lenne, mert azért megszokott kényelmi funkció.
-
Kroni1
veterán
Az lenne a kérdésem, hogy az SD kártyáról ha veszek egy másik gyorsabbat arra át tudom valahogy migrálni a már beállított OElec rendszeremet, vagy inkább huzzam ujra teljesen előlről és állítsak megint be mindent?!
-
stopperos
senior tag
válasz
feketegergo #7320 üzenetére
Én az Extreme Digitalban vettem egy Canyon aktív hub-ot. Volt egy olyan gondja, hogy az usb-n keresztül vissza is küldött áramot a raspberry-be. Úgy vettem észre, hogy áramtalanítottam a raspberry-t és még mindig ment. Utána csak így használtam, semmi baja nem volt.
-
válasz
700mA szerintem nem elég. Én minimum az 1A-est ajánlanám.
Wincsi sem fog működni az USB portról, kell neki az aktív HUB.
Igen, pl úgy is táplálhatod, vagy GPIO porton keresztül -
golya87
őstag
válasz
wassermann #7328 üzenetére
Lefagyást olyankor tapasztaltam vele, amikor pl egész este ment a tv (tvheadend) és reggel csak egy kimerevedett kép fogadott. Ez számomra nem egyértelműen a tuning számlájára írható. De majd még ránézek, volt fontosabb dolog is, úgyis van még pár évem a görbe botig.
Kroni1
OE-nél én csak a szövegszerkesztős megoldásról tudok. -
Kroni1
veterán
Az orajeleket amugy hogy lehet állitani? SSH-n keresztül? vagy csak a config fájlt átirom és kész?
Amugy ha jol tudom a RaspBMC-ben van system performance beállítás, amivel fast modban gyorsul a CPU, de OpenELEC-en ilyennel nem találkoztam.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #7326 üzenetére
Lefagy? Miért nem állítod picit lejjebb a frekiket. Egy instabil cucc családban történő használata, elég problémás helyzeteket okozhat: nekem pl a nagyanyám bottal verte az STB-t, mert nem váltott csatornát, pedig csak annyi volt a bűne hogy az infraérzékelőjével lefelé csúsztatták be a TV mellé : )
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #7326 üzenetére
asszem egy my media experience-es tesztben olvastam, h a pendrive-ot ajánlják xmbc mellé, mert azzal méggyorsabb lesz! Ráadásul usb3-ast ajánl a rpi 2.0 portja ellenére, mert állítólag még 2.0 porton is valamivel gyorsabb egy 3-as pendrive. most kipróbálom, pont van egy 4GB-osom itthon.
-
-
Kroni1
veterán
Most azon kattogok, hogy vegyek-e egy 4GB-os SD kártyát hozzá vagy a meglévő 4GB pendrive-omat tegyem bele a pi-be véglegesnek? Gondolom nagy sebességbeli különbség nincs a kettő közt igaz?
Ha csak filmezésre használom a pi-t akkor akkor nincs értelme tuningolni a CPU órajelét mert az inkább a GPU-t terheli ha jól tudom igaz?! Mondjuk eddig mindent visz akadás nélkül, az openELEC-ben a felbontás 1080@24p-re van állítva és még igy is egész gyors a menüje is...
-
lord.lakli
őstag
válasz
Én egy Samu teló töltőt használok 850mA-es. Ha nincs aktív HUB, akkor érdemes 1-1.2A-est venni. PI boltok azt árulják. Én aktív HUB-ot használok és nincs gond. A HUB-os visszatáplálás van akinek megy. Nekem nem, kellett túl jó minőségű HUB-ot vennem
Minden féle védelem van és nem táplál vissza áramot semennyit sem.
-
flegga92
senior tag
Nekem olyan problémám lenne, hogy a transmission baromi lassan tölt fel. A feltöltési sebességem max 1,1 MB/s, átlagban 10 kb/s-mal tölt fel, nem is nagyon megy felé még új torrentnél sem, ahol kevés a seeder és sok a leecher. Letöltés rendben van, ott 1,5-3 MB között ugrál. 31 nap alatt csak 19 gigát töltött fel 24/7 ben, amíg a PC-ről ment 16-21 óra között naponta 6 giga körül volt. 100 torrent van bent, 90%-ban pár száz megás sorozatrészek. Port nyitva van neki, rendben is van. LANon van összekötve, 2,1 A es tápról megy a HUB visszatáplálós módszerrel hajtja a Pi-t és csak egy 2,5 vinyó van rajta EXT4 fájlrendszerrel, a rendszer pedig Raspbmc. Esetleg klienscsere megoldaná a problémát?
-
feketegergo
tag
Sziasztok!
Szeretnék venni Raspberry Pi-t de nincs tapasztalatom. Pár kérdésben tudnátok segíteni?Hány amperes tápot érdemes vásárolni a Raspberry Pi B modellhez?
(Olvastam a specifikációban 700 mA-t de nem tudom, hogy ez maximális, vagy átlag fogyasztás)Hány amper kell akkor, ha egy saját táp nélküli USB-s merevlemezt is szeretnék rádugni?
Jól értettem, az jó megoldás, ha veszek egy aktív táppal ellátott USB HUB-ot, és azt kétszeresen is becsatlakoztatom a RasPI-be, egyszer a tápcsatlakozóba, egyszer meg az egyik usb csatlakozót is eloszthatom vele?
(Ez nekem kissé vadnak tűnik.)Érdemes hűtőbordákat rendelni rá?
Többet is szeretnék rendelni, több embernek különböző célokra: van ahol videó lejátszásra kell, van ahol torrent kliensnek + samba + ftp szervernek.
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7318 üzenetére
Nálam a hangsáv 2.0-ra van állítva, (5.1nél nem voltak center hangok a TV-n) és így TV-n is tökéletes a hang, pedig az elvileg nem tud DTS-t.. és be van kapcsolva passtrough is, azon meg megy át az erősítőbe.
-
Cyber_Bird
senior tag
Nekem ftp share-en hasznalva (masoknak samban es nfsen is volt ilyen gondja) meg meg akad neha fullhd film, ha dts hangja van. A problema ugy az, hogy szoftverbol tortenik a dts dekodolasa. Nyilvan, ez csak akkor gond, ha dekodolni kell a hangot, ha passthroughban atadod az erositonek, vagy a tv-nek, es az dekodolja, akkor nalad nem lesz ilyen gond.
-
Kroni1
veterán
válasz
Cyber_Bird #7316 üzenetére
Hogy érted h nem szereti?! Nekem van pár DTS hangú mkv filmem, azokkal eddig tökéletes volt..
Amugy a főmenüben ha a Filmek gombra kattintok nem lehet beállítani, hogy ne a cím szerinti filmlistát hozza be? jobb lenne, ha a Hálózaton megosztott filmek mappám jönne be egyből és nem kéne visszalépegetni.
-
Kroni1
veterán
válasz
PistiSan #7311 üzenetére
Szerencsére megy hibátlanul a HDMI CEC 2011-es LG TV-vel, az összes funkció működik is!!!
(valaki irta korábban itt, h az ő LG-jével sajna a back és az exit nem ment, talán az régebbi modell lehetett.)
lord.lakli: Köszi az infót, nem tudom még hogy lesz, de vszleg megpróbálom azt, hogy a TV USB-jére kötöm, és akkor a TV-vel együtt kapcsol ki és be.. Külföldi fórumon azt olvastam valahol h nem árt neki.
Amugy nagyon tetszik az OpenELEC, és maga a pi is, Optimalizáltam kicsit, amik nem kellenek azokat a dolgokat letiltottam benne, így most megnéztem a mérőmmel 1.7W idle és 2.1W a filmnézés közben a fogyasztása! És még a halfOU 3D mkv filmeimet is viszi, a DTS is simán megy neki!
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #7313 üzenetére
Volt ph cikk is a hang kiegészítőről [link]
-
lord.lakli
őstag
Lassan 3/4 éve megy a PI 24/7-ben torrent miatt. Esténként meg mozizásra van használva. Eddig semmi gond sincs PI-vel. Szerintem inkább majd a töltő adja meg magát, mert ott szerintem sok lesz neki 24/7 egyhuzamban, de ez csak tipp.
A cikk szerint lesz saját hangkártya PI-hez.
-
PistiSan
addikt
Mivel média lejátszásra használja, tv-re kötve, így sanszos hogy nem fog kelleni neki ssh.
Ha működik a CEC is, akkor meg semmi más kiegészítőre nincs szükség.(#7308) Kroni1
Ha nem menne a távirányítóval való vezérlés, próbáld ki egy másik HDMI kábellel, anno nekem nem működött, és kiderült hogy a kábel volt a hibás, semmi más funkció nem hiányzott, csak a CEC. -
Cyber_Bird
senior tag
-
Kroni1
veterán
feltettem az openelec 3.95 bétát, és a wizardnál kérdezi h samba vagy ssh elérést is akarok-e. Itt érdemes SSH-t válsztani, lesz rá szükségem?
amugy brutál jó a cucc, 2.7W idle alatt a fogyasztása, annyi mint a PC-mnek kikapcsolva.. eszméletlen! szerintetek mennyire bírja ez a 24/7 bekapcsolt állapotot idleben? mert ha nem lesz baja akkor nem szenvedek a ki-be kapcsolás megoldásával, hanem rádugom egy adapterre és a tv mögé felcsavarozom.
Bár mivel a TV-m USB-je elég neki, jobb lenne ha azzal kapcsolna be-ki magától, ha nem lesz baja TV kikapcsolás előtt elfelejtem leállítani..
-
Proci85
senior tag
Beszerzési forrásnak jó lehet még:
MODEL A+CAM: http://fdh.hu/products/665190
MODEL B: http://fdh.hu/products/586365
MODEL B: http://www.hestore.hu/prod_10032155.html -
Kroni1
veterán
válasz
Hyperion #7304 üzenetére
Szoval akkor az openelecet jobban ajanlod?! Pont ezen gondolkodom en is, ugy kene megoldani, hogy ha elfelejtem levalasztani a tv kikapcs elott, vagy aramszunet van akkor ne legyen baja. Sőt a legjobb lenne ha sose kéne odafigyelni, csak a tv-vel automatikusan be es kikapcsolna. Ha csak egy sd kari van benne, meg az openelec-et felteszem akkor ezzel nem lenne gond?!
Megvettem, es kiprobaltam a TV usb portja viszi szerencsere.
-
Hyperion
senior tag
válasz
golya87 #7303 üzenetére
Ha kizárólag médialejtászásra akarod használni, akkor akár egy 2gb-os is elég Openelec-el!
Megjegyzem, a legstabilabb rendszert ezzel kapod.Ha RaspBMC-t akarsz használni, akkor USB kulcsos megoldást ajánlom!
Mivel a RaspBMC az openelec-el ellentétben RW filerendszert használ, áramszünet, helytelen kikapcsolás, overclock során filerendszer sérülést okoz a kártyán..
Ez utóbbi esetben, kb mindegy milyen SD, és minél gyorsabb USB kulcs ajánlott. -
golya87
őstag
512MB elég az OpenELEC-nek. Gondolom a Raspbmc se igényel többet.
-
LógaGéza
veterán
A gyors SD is relatív, itt pl a Class 4-est ajánlották, én egy ilyennel használom. Class 4 azért ajánlott, mert ha kicsit emelni akaord az órajeleket, akkor a gyorsabbakal nem lesz stabil a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Bomba ár! Motion F5te Tablet - Intel i7-3667U I 4GB I 128GB SSD I 10,4" XGA Touch I Cam I W10 I Gar!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest