Jön a Vulkan 1.2 a Raspberry Pi 4-hez

Ez a fejlesztés viszonylag sok kaput kinyit, ami tovább növelheti a rendszer használhatóságát.

Három éve már annak, hogy elérhetővé vált a Raspberry Pi 4, amely eredetileg nem támogatta a Vulkan API-t, de a 2020-as év novemberében 1.0, a 2021-es esztendő októberében pedig 1.1-es specifikációknak megfelelő implementációt kapott. Most a Vulkan 1.2 támogatását jelentették be, ami azért fontos, mert számos olyan kiterjesztés kezelése vált megoldottá, amelyet tipikusan használnak a fejlesztők.

A szükséges meghajtó a Raspberry Pi operációs rendszerének frissítésében érkezik, de már átment a Khronos Group hitelesítési tesztjén.

Bár a Raspberry Pi 4 családba tartozó rendszerek esetében a Vulkan 1.2 túlzásnak tűnhet, hiszen mihez is tudna kezdeni egy modernebb játékkal a limitált képességű hardver, de valójában a szóban forgó API-t számos program használja az egyes feladatok gyorsítására. Ilyen például a VLC, de olyan alkalmazások is vannak, amelyek a gépi tanulás kapcsán is a Vulkan API-hoz nyúlnak, főleg az 1.2-es verzióhoz, és ezáltal ezek is működőképessé válhatnak a frissebb Raspberry Pi gépeken.

A fentieken túlmenően Roman Stratiienko az Android támogatását is hozzáadta az eszközillesztőhöz, ami esélyt ad a Vulkan API-ra írt androidos játékok futtatásának például a Lineage OS-en.

A jövő szempontjából is izgalmas a helyzet, ugyanis az érkező implementáció támogat már pár olyan kiterjesztést is, ami a Vulkan 1.3 specifikációk teljesítéséhez kellenek, tehát a fejlődés lehetősége még mindig adott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés