-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Márton #37991 üzenetére
Elképzelhető, de van rá tudományos magyarázat. pl.
WPA and TKIP compatability options can also slow down your Wi-Fi network. Many modern Wi-Fi routers that support 802.11n and newer, faster standards will slow down to 54mbps if you enable WPA or TKIP in their options. They do this to ensure they’re compatible with these older devices.
+ [link] -
Keem1
veterán
válasz
azbest #37938 üzenetére
Vagy nem interaktív hanem a login paraméter kell neki talán
/bin/bash -l script....
Úgy felszedi a futtató user profil konfigját (ami alapból talán a root
már ha általános cron és nem crontab -bal futtatod egy user alól. Ha crontabbal futtatod, akkor az adott userként futna szerintem, amihez beállítottad.Nagyon köszönöm ezt a javaslatot, ez volt a megoldás
Simán mennek a backupok cronból! -
Keem1
veterán
Rádugtam egy régi USB 2.0-s kártyaolvasót. Nem csökkent a sebesség. Ezt az ISO-t 82 és 124 MB/s között másoltam át.
Egyébként gigabit LAN-on nagyjából ez a 124,5 a gyakorlati maximum, ennél többet nem mértem. Általában nagy fájlok másolásakor az elején hozza, max 40%-ig, utána beáll valahol 80 és 110 közöttre.
-
-
válasz
lkristóf #37987 üzenetére
Nem feltétlen a fájlrendszer az oka ekkora difinek. Utánna kéne olvasni, mert most beugrott egy WiFi-s analógia: A legkisebb közös többszörös.
Ha a WiFi routeren hiába tud mondjuk 300Mbps sebességet, de ha olyan eszköz is csatlakozik rá, ami csak 54-et vagy 150-et tud, az lesz a max sebesség amivel működni, fog, hiába van olyan eszközöd ami bírna 300-al is menni.
Könnyen lehet, hogy USB-n is hasonló a helyzet. Ha rádugsz egy USB2-es egeret, akkor az USB3-as HDD sebességet is USB2-re limitálja.
Keem1
Tennél egy ellenpróbát? Ha egy USB2 eszközt is rádugsz, lecsökken az SSD sebessége? -
lkristóf
senior tag
válasz
UberMutant #37985 üzenetére
Igen, elképzelhető, hogy amiatt van, NTFS-re van formázva, régen próbáltam az ext4-et is, nálam a hdd-n nem vettem észre gyorsulást, sőt még lassabb is volt, így visszatértem az ntfs-re. Az ssd ami rá van kötve az ext4 és gyors, de az csak 120 gigás, gyors fájlmegosztásra van használva, nem torrentezésre.
-
-
Keem1
veterán
válasz
Leho_89 #37982 üzenetére
Majd a nálam járatosabbak felvilágosítanak, de én nem látom akadályát az NTFS samba megosztásának.
Mondom a saját példámat. Sok tanulás és idő volt ezeket összehozni, de megtérült. Minden hiba nélkül fut. Sokat segítettek itt a srácok, a kálváriám simán visszakövethető a topikban
- van itthon 3 számítógép (1 asztali, plusz 2 laptop), 2 telefon, 1 tablet, 1 tévé. Mindegyiken elérek mindent
- Pi-n van 4 user (2 a két valós embernek, a pi default user, ami már nincs használatban, meg egy teszt user tesztelési célokra). Samba jelszót a két hús-vér ember usere kapott.
- a samba-t maximálisan testre szabtam. Van mindenki home foldere (symlink az SSD-n lévő, csak az adott user számára elérhető kiegészítő folder, ami szintén elérhető samban a home folderen keresztül), a filmeket tartalmazó média folder, stb.
- van MiniDLNA, ez kifejezetten a filmek hálózaton belüli lejátszására (megy Windows, Linux, Android és Samsung okostévén is). Azt vettem észre, stabilabb, jobb, mint a samba megosztás. 20-40 GB-os BluRayRipekel is elboldogul
- A három Win 10-es gépen mindegyik felhasználónak fel van csatolva a saját home foldere (U:\ mint user), a média folder (M:\ mint média), plusz nekem még a teljes SSD root (S:\ mint SSD).
- a tévén miniDLNA-val játsszuk le a filmeket
- a telefonokon VLC-vel miniDLNA-val tudunk lejátszani, de a Samsung My Files gyári fájlkezelőben fel vannak csatolva a fenti, Windowsnál is használt network share-ekAz már apróság, hogy a qBitTorrentnek is van egy mappa az SSD-n (tulaj: qbtuser:users) és a Media mappa ownere (minidlna:users) is be lett profin állítva. Ezt te nem fogod tudni hasonlóan, mivel NTFS-re a Linux nem használ jogosultságokat.
Itt pedig egy tipikus Samba sebesség:
Elnézést ha hosszú lett, de hátha segít neked.
-
Márton
nagyúr
TC358743XBG chipes HDMI boardot használ valaki?
1080/25p kamera hdmi kimenetét szeretném rögzíteni, mert a kam. túlmelegszik 20perc után, és állítólag ez megoldás lehet. -
Leho_89
csendes tag
A célom az lenne hogy itthon bármilyen eszközön elérjem a hddn lévő dolgokat. Jelenleg is már 2tb adat van rajta ezért nem szeretném formázni viszont jó lenne megosztani. Ebben az esetben mi a legjobb megoldás?
A másikat amite torrentezek azt ext4-el csináltam már anno viszont az akkor egy zsír új külső hdd volt igy nem volt probléma a formázással.
-
Keem1
veterán
válasz
Leho_89 #37980 üzenetére
Elsősorban ext4 fájrendszerre formázott diszket javasolnék. Megy NTFS-sel is, de egyrészt NTFS-t nem célszerű hotswap-olható diszken használni (elsősorban Windows alatt, beépített drive esetén van értelme), ha mindenképp Win kompatibilissé szeretnéd tenni, akkor exFAT.
De egyértelmű, hogy hosszú távra (tehát nem másolás erejéig bedugott pendrive) egyértelműen ext4 a jó választás Linuxra (lehet tolatva is haladni hosszabb úton egy autóval, de a tolatás nem erre lett kitalálva, ezért van az előremenet).Ez utóbbi frankón megosztható Samba-n. Én SSD-t használok, LAN-on 80-120 MBps sebesség. Egy 20 GB-os film kb. 5-6 perc alatt átmegy. Magán az SSD-n belüli másolás 400-450 MB/s. Pl egy filmet áttenni egy másik folderbe kb. fél perc. Egy 1 TB-os Samsung 860 Evo-t használok egy frankó USB 3.0-s alumínium házzal, külső tápot se kér, az USB 3.0 által leadható 0,9 A elég neki (más "nagy"fogyasztó nincs USB 3.0-ra kötve a Pi-n).
Lehet automountolni, nálam is úgy van, fstab bejegyzés még jobb is, mint az eredetileg korábban tervezett crontab (+@reboot), hisz még login előtt felcsatolja a drive-ot és így amik később használni akarják a login process alatt, már elérik a diszket.
-
Leho_89
csendes tag
Sziasztok!
Kb két évvel ezelőtt beállítottam magamnak egy pi 3-at torrentre amit egy kulso hddn tárolnilletve sambaval meg van osztva ez a hdd hálózaton. Azóta nem nagyon foglalkoztam ezzel a témával így kicsit megkopott a tudásom. Abban kérnék segítséget, hogy egy már haszálatban lévő külső hddt (NTFS) tudok-e mountolni vagy ahhoz formázott lemez kell? A célom az lenne, hogy ezt is meg tudjam osztani sambaval. Esetleg automountolt hddt lehet megosztani, vagy kell a mount?
-
lkristóf
senior tag
válasz
PistiSan #37978 üzenetére
Ja értem, tegnap megnéztem a videósorozatot, már én is áttértem qBittorrent-re Transmission-ről, gyorsabb az igaz, de nekem átlag letöltés kb ~22.0 MiB/s, láttam már, hogy ment 30-al is de kb az volt a teteje. USB 3.0 WD 2TB külső 3.5 vinyóra tölt. Fura olvasni, hogy nektek 60-100-al is megy. Ezzel is elégedett vagyok, teljesen barátságos, és halk a rendszer.
-
PistiSan
addikt
válasz
lkristóf #37976 üzenetére
Dehogy is, nem erről van szó!
Dockerből akármivel kisérletezhetsz amihez van image készítve(vagy készíthetsz sajátot), ezek a progik nem szemetelik tele a rendszered, úgy fut majdnem mint egy virtuális gép ami rá lát a rendes rendszerre is, ha mégsem kell amit fel raktál akkor törlöd az imaget és kész, nyom nélkül el tűnt. Én a pihole-t raktam fel dockeről ki próbálni, de nem tudtam arra használni amire akartam, 1 paranccsal töröltem. Amire még jó, amikor egy linuxot össze állítanak akkor egy csomag listában ott van az összes alkalmazás, azok már nem igazán frissülnek, csak biztonsági javításokat kapnak, pl a raspbianban található qBittorrent (qB továbbiakban) 1 évvel régebbi kiadás mint a jelenlegi legfrissebb, a dockeres verzióban a legfrissebb van fent. Meg tudsz dockerben lehet több verzió is ugyan abból a progiból egymás mellett ha arra van szükséged, én is csak alap szinten ismerkedtem meg vele a fent linkelt videók alapján. A qB sokkal gyorsabb mint a Transmission, de ez nem a docker miatt van. -
-
-
lotuska
tag
Sziasztok,
Tegnap rendeltem egy pi4 b 4GB rammal. Csak kivancsisagtol es szeretnek egy linux rendszert is itthonra
, ismerkedni, tanulmanyozni.
Hdmi atalakitot es toltot is rendeltem hozza, remelem a megfeleloket.
[link]
[link]Az lenne a kerdesem, hogy milyen micro SD kartyat javasoltok hozza?
Ez a tipus mennyire ajanlott?Koszi szepen a segitsegeteket!
-
PistiSan
addikt
Aki használ Dockert pi-n, ti miket futtattok benne? Teszteltem pár imaget, de qbittorrenten kívül semmit nem futtatok folyamatosan egyelőre, qbittel 60MB/s-el jön a letöltés, félelmetes a transmission 20as tenpója után. Pi4.
-
-
stopperos
senior tag
Én deluge-torrentet használok ha GUI kell, de van webes felülete is. Parancssoron screen + rtorrent.
-
G4b0r
csendes tag
Sziasztok! Transmission addon helyett mit ajánlanátok? Kodin belül használtam és szerettem az egyszerűségét.
-
cog777
senior tag
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Egy kis izelito, otthoni rendszeren esp32 gyujti a homerok adatait, es soros porton kuldi a naplot a Raspberry Pi-nek. Ott egy kis python program tomoritett zip fajlba menti le.
Egyelore igy mukodik, de most tervezek egy kis valtoztatast docker-rel.
Tavoli VNC-vel, kapcsolodok, Codium a szerkeszto program. -
cog777
senior tag
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Itt van egy leiras: [link]
Lenyeg: az image felmasolod az sd kartyara
-Keszitesz egy ssh ures fajlt (kiterjesztes nelkul) a boot particiora
-Ha WiFi-n csatlakozik akkor wpa_supplicant.conf fajlt.
-Majd ssh program segitsegevel csatlakozol karakteres (vagy VNC-vel GUI feluletre) -raspberrypi or raspberrypi.local a cim vagy megnezed az IP cimet a routered oldalan -Felhasznalo nev es jelszo: pi / raspberry
(Hacsak meg nem valtoztattak)Kb ennyi. Innentol van egy futo rendszered. Erdemes kesziteni uj felhasznalot jelszoval, az alapot letiltani stb.
Telepiteni standard parancsokkal tudsz: sudo apt-get install vagy sudo apt get installTovabba programokat letrehozni a legegyszerubben pythonnal lehet ahogy @cigam linkelte.
Ha GUI-val telepitetted az RPi-t akkor hozza adhatod a codium repojat, ami egy egesz jo editor fejleszteshez.
VNC egesz jo, mert hasznalhatod a realvnc cloudjat (otthonra ingyenes) igy akar telefonrol is bejelentkezhetsz
Kerdezz nyugodtan ha valahol elakadtal.
-
válasz
akoshhh #37958 üzenetére
Pythonidomár, könnyen érthetően, magyarul. Python könyv.
hogyan varázsolom rá a progit
Pl. felkonfigurálsz egy Windows fájlmegosztást (samba), vagy engedélyezed az SS-h, és egy sftp program segítségével (WinSCP) felmásolod a programodat, de ad abszurdum kiveszed a Pi-ből a kártyát, és egy PC-s kártyaolvasón keresztül rámásolod, vagy egy pendrive-ot dugsz rá, azt meg menetközben automatikusan felcsatolja, eléri, mintha egy Windows-t futtató gépre dugnád, vagy .... n+1 megoldás létezik
Kis segítség az induláshoz: [link] -
akoshhh
csendes tag
Sziasztok.
Ismerkedek a Pi "ipari"felhasználásával,vagyis kisebb automatizálási feladatok elvégzésére használnám.Eddig mikrovezérlőkkel dolgoztam,érdekelne hogy hol találok leírást amivel a számomra ismeretlen Python programozást kicsit kivesézhetném. ebben a témában kezdő vagyok,minden segítséget elfogadok. (jelenleg azt sem tudom hogy ha van egy programom,meg megvan maga a hardver valahova beépítve monitor meg billentyűzet nélkül,akkor hogyan varázsolom rá a progit.)
Köszönöm mindenkinek. -
cog777
senior tag
Altalaban Firefoxot hasznalok, de most kiprobaltam a Chromiumot. Egy nagysagrenddel gyorsabb. Atraktam a cache-et is zram-ra. Egeszen vallalhato, bar nalam arnyalja h az RPi-t headless hasznalom es VNC-vel csatlakozok. Erdemes ethernet kabelt hasznalni WiFi helyett ugy a reakcio ido is jobb.
-
BalanceR
addikt
válasz
krysn95 #37949 üzenetére
Mi lenne a cél?
Mármint mi az ami miatt Windowst szeretnél használni a PI-n?
Ha ilyen szaladgálós zsebPC lenne a cél, vagy mobil iroda, szerintem jobban járnál egy ilyennel: [Compute Stick]
Hasonló atom alapú stickek más , olcsóbb márkákból is vannak, (pl. Modecom).
Fogyasztásuk kicsit magasabb, mint a PI-é, de x86, sőt X64 redszeren teljes értékű winnel simán használhatóak... Oké, ethernet, GPIO, SDI nincs rajta, de usb, hdmi, bt,wifi igen. -
válasz
asuspc96 #37948 üzenetére
Inkább dobj fel egy Manjaro Xfce edition-t. Tisztább, szárazabb... nem akkora bloat mint a Gnome és milliószor szebb
Új hozzászólás Aktív témák
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Ford topik
- Házimozi haladó szinten
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- FireFly Delux Ultra BTF Gamer számítógép (Zsír Új! Számlás! Garanciás!)
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- HP Compaq Elite 8300 - TÖBB DARAB/TÍPUS elérhető!
- Intel Core i5 12400F / RTX 4060 / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD konfig eladó jó áron
- AMD Ryzen 9 5900X / RTX 4070 12GB / 32GB DDR4 RAM / 1.5TB SSD konfig eladó normális áron
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest