- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SONY LCD és LED TV-k
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigyorka
aktív tag
Köszönöm a segítségeteket! (a Docker témában - sikerült)
-
ReFleXx
addikt
valaki lotte mar be a hyperiont libreelec alatt kozuletek pi-n?
-
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Pi4-en Linuxserver-Qbittorrent fut Dockerben.
A 4.2.5 -t szeretném 4.3.0.1 re frissíteni... Mit kell tennem?
Köszönöm! -
draco31
veterán
50 fok környékén gondolom lehet folyamatosan mennie igaz?
Bekerült a végleges helyére, és 45-55 között változik a hőfok. -
copass
veterán
válasz
SunMount3r #39790 üzenetére
igen.
-
SunMount3r
nagyúr
Ha már C64 és billentyűzet, akkor ezek állítólag Double Shot-os mecha-k voltak:
-
-
wopi
aktív tag
válasz
Fecogame #39784 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, meg is rendeltem.Végül mellette döntöttem. Izgatottan várom a kütyüt.
Szerintem van már 10 éve, hogy egy Asrock E350M1 alapú gép teljesít szolgálatot NAS, htpc feladatokkal, csak az utóbbi időben egyre több lett vele a gond (táp meghalt, ventik gyengélkednek), és gondoltam itt az idő. Érdekes belegondolni, hogy akkor még ez volt fura, hogy milyen kis masina, és milyen jól teszi a dolgát. Most pedig megint kisebb lesz, és a fogyasztása is még csökken. Pedig az sem evett sokat a maga kb 60W-os fogyasztásával.
-
Ezt láttátok már?
VMware on a Raspberry Pi!?!?! (ESXi Install)
A csávó nem kicsit ki van akadva, h 3 (+3) vm fut egy ilyen apró szerkezeten
Egyébként szép munka -
wassermann
Topikgazda
A hűtőborda ízlés és pénztárca kérdése:
1. .Alapesetben, borda nélkül is megvédi magát, mert legfeljebb visszavesz a CPU a tempóból.
2. Ha nyitva tudod hagyni, pl. TV mögött van, akkor ház nélkül egy filéres, "billenyűzet gombnyi" méretű borda is elég.
3. Ha viszont folyamatos csúcsra járatás mellett védeni akarod, jó a teljes fém ház vagy mindent betakaró borda.Nem villanykörte! :-) néhány Wattról van csak szó:
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
RPi4 vásárlás előtt állok. Úgy gondolom, hogy a 2 GB-os verzió elegendő lesz nekem. Többször említettétek korábban a melegedés "problémáját", illetve hogy a passzív hűtés is bőven elegendő, felesleges ventit szerelni rá. Jól látom a helyzetet?
Nem tervezem nagyon elrejteni, de pl az official fehér-piros doboz nekem elég zártnak tűnik. Ha a wifi/bt kapcsolat számomra nem fontos, akkor valóban a fém ház az ideális?
Köszi!
-
"Na ne copass már.. Komolyan ez is fontos valakinek, hogy ne külön házban legyen a gép, hanem a klavival együtt?
"
Már hogy a fenébe' ne??!! Istenkirályság és régóta várt megoldás, hogy ha már simán belefér a hardver a billentyűzetbe, akkor legyen is benne! A C64-em félrerakása óta vágyom erre, és szerintem nagyon sok egységsugarú felhasználó is nagyon ráfog kapni.
Az persze már más kérdés, hogy Magyarországon és egyéb egzotikus billentyűzetkiosztású helyeken mit hoz a jövő...
MaCS
-
copass
veterán
pár generáció érdekelt a c64 is!
biztos vagyok benne hogy piszok gyorsan hiánycikk lesz. lopásgátlónak hely meg elég egyértelműen jelzi hogy hová is szánták iskolák, könyvtárak,stb.
én lehet anyámnak veszek egyet, ha nem vettem volna nemrég egy rpi4-et akkor inkább ezt venném már. -
Keem1
veterán
-
copass
veterán
na jó de ebben van egy bazi passzív hűtés és gyorsabb is egy picit!
-
copass
veterán
Raspberry Pi 400
elég jónak tűnik a hűtése, commodre 64-eken volt ilyen megoldás. vissza a gyökerekhez. -
PistiSan
addikt
Új qbittorrentnél végre elérhető a webuin az rss!
Kipróbáltam, működik, asszem a flexgetet lassan nyugdíjazni fogom.
Más, qbittorrentel nálam előfordul ha kevés a seeder akkor elakadtnak veszi a torrentet és napokig bent van úgy, hogy nem tölti le, transmission ilyenkor simán letölti ugyanazt. Tapasztalt valaki már ilyet? -
szb75
csendes újonc
Kipróbáltam.
500+0 beolvasott rekord
500+0 kiírt rekord
524288000 bájt (524 MB, 500 MiB) másolva, 6,19203 s, 84,7 MB/s
Ezek szerint a Pi->PC irány jó, csak visszafelé lassú a másolás. Akkor ez Windows hiba lesz. Pedig már mindent kipróbáltam amit a "WIN10 slow LAN speed" keresőszóra találtam. :-( -
bocali
csendes tag
Hali,
x server nélküli raspbiant használok, mert az asztal nekem teljesen felesleges, de nem volna rossz azért ha megtudnèk jeleníteni egy UI-t HDMI-n. Ismertek valamit amivel lehetne valami hasonlót csinálni? -
Keem1
veterán
Esetleg kipróbálhatod még ezt:
sudo dd if=/dev/zero of=/utvonal/agepedhez/teszt.bin bs=1M count=500
Fontos! Ehhez előbb a géped egyik drive-ját meg kell osztanod és utána a Pi-ben fel kell csatolnod, pl. egy SSD-t (ez lehet a C: is akár).
Az of= után mindenképp egy valid írható path legyen ezen a megosztáson belül.
Nálam így nézne ki: /media/agepemneve/windows/teszt.bin (a C: drive a gépemen "windows" néven van megosztva).
A teszt.bin fájlt ő fogja létrehozni, ebben a példában 1 MB-os blokkokból 500 darabot fog a fájlba írni, így lesz egy 500 MB-os teszt fájl, amit a gépeden utána letörölhetsz. Ez csak a hálózat és a célgép sebességét fogja teszelni, amennyire tudom, ebben a Pi egyes hardverei (a RAM-on és a hálózati kártyán kívül) nem vesznek részt, így nem lassíthat be egy lassú SD vagy HDD.Nálam ilyen 92-105 MB/s körül megy, így kb. ennyit is bír ez a hálózati kombó. SSD-vel is ennyi, szóval itt ami a leggyengébb láncszem, az storage nélkül is az.
-
szb75
csendes újonc
-
_q
addikt
Abban nem vagyok biztos, hogy befolyásolja-e ha maga az SMB az SD kártyára van telepítve és utána az SSD-ről akarsz másolni. Maga az SD kártya tud lassabb lenni, de gondolom nem onnan másolsz. Ha nincs semmi fontos az SSD-nt akkor megpróbálhatod arra telepíteni a rendszert és kipróbálni akkor gyorsabb lesz-e. Raspberry-n az USB3.0-ba dugtad a külső meghajtót nem a 2.0-ba véletlen?
Amit wassermann is ír még a fájlrendszer tényleg lehet egy hiba forrás. Ext4-et igényli a linux attól függetlenül, hogy NTFS-el is működik.
-
wassermann
Topikgazda
Ez egy néhány wattos, olcsó hobby kártyagép és nem PC, a belső adat buszai lassúbbak!
Két dologgal gyorsíthatod:
1. Milyen fájlrendszer van a Pi oldalán (mivel Linux-os gép: az Ext...-eket szereti).
2. Vezetékes LAN-al routerre kötve is próbáltad? (a saját Wifi antennája sem túl nagy) -
_q
addikt
Nekem wifin is megy 50 MB/s-al HDD-t használva. Vezetéken vagy wifin méred a 25MB/s-ot?
Ha van SSD akkor miért használsz SD kártyát? Amúgy szerintem ár/értékben az 1 TB SSD nem költséghatékony, főleg ha tárhelyként használod, de persze úgy csinálod ahogy szeretnéd ez csak egy meglátás.
-
szb75
csendes újonc
Sziasztok!
Üzembe helyeztem egy Pi 4B-t. (8GB RAM + 128GB Sandisk Extreme Pro microSD kártya + Crucial 1TB BX500 SATA3 2,5" SSD USB-3-as házzal)
Plex, torrent, samba, apache, stb. került rá és működnek is.
A problémám az, hogy Samba megosztásra max. 25-28MB/s sebességgel tudok másolni Gigabites hálózaton. Iperf3-mal megmérve a két eszköz közötti sebesség 870-950Mbps. Az SSD közvetlenül a PC-hez csatlakoztatva (USB 3.0-n) 260MB/s-os másolási sebességet mértem. Tehát a hálózat minden eleme tudna ennél sokkal többet. Az eszközök önmagukban is sokkal többet tudnak. De így együtt mégis csak 25-25MB/s-re képesek.
Mi lehet a baj? -
draco31
veterán
válasz
wassermann #39750 üzenetére
20-al kicsi, kb VGA felbontást kaptam, 16-al jó.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
draco31 #39749 üzenetére
Próbáld meg a 16-ot de ha nem megy azzal, akkor 20-at kell helyette (ez az európai FullHD TV-sugárzás szabványa váltottsoros, 1080i).
Egyébként megtaláltam a korábbi bejegyzésem, itt még van egy EDID-et tiltó sor is előtte (a Pi ne olvassa ki a TV-ből milyen felbontásokat tud) [link] -
válasz
draco31 #39743 üzenetére
Tévedés, nálad minden sor ki van kommentelve (# van a sor elején), ami azt jelenti, hogy azt a sort nem veszi figyelembe! Írja is, hogy "uncomment", amire szükséged van, vagyis töröld a #-t a sor elejéről!
hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
hdmi_group=1
hdmi_mode=1 -
draco31
veterán
# For more options and information see
# http://rpf.io/configtxt
# Some settings may impact device functionality. See link above for details
# uncomment if you get no picture on HDMI for a default "safe" mode
#hdmi_safe=1
# uncomment this if your display has a black border of unused pixels visible
# and your display can output without overscan
#disable_overscan=1
# uncomment the following to adjust overscan. Use positive numbers if console
# goes off screen, and negative if there is too much border
#overscan_left=16
#overscan_right=16
#overscan_top=16
#overscan_bottom=16
# uncomment to force a console size. By default it will be display's size minus
# overscan.
#framebuffer_width=1280
#framebuffer_height=720
# uncomment if hdmi display is not detected and composite is being output
#hdmi_force_hotplug=1
# uncomment to force a specific HDMI mode (this will force VGA)
#hdmi_group=1
#hdmi_mode=1
# uncomment to force a HDMI mode rather than DVI. This can make audio work in
# DMT (computer monitor) modes
#hdmi_drive=2
# uncomment to increase signal to HDMI, if you have interference, blanking, or
# no display
#config_hdmi_boost=4
# uncomment for composite PAL
#sdtv_mode=2
#uncomment to overclock the arm. 700 MHz is the default.
#arm_freq=800
# Uncomment some or all of these to enable the optional hardware interfaces
#dtparam=i2c_arm=on
#dtparam=i2s=on
#dtparam=spi=on
# Uncomment this to enable infrared communication.
#dtoverlay=gpio-ir,gpio_pin=17
#dtoverlay=gpio-ir-tx,gpio_pin=18
# Additional overlays and parameters are documented /boot/overlays/README
# Enable audio (loads snd_bcm2835)
dtparam=audio=on
[pi4]
# Enable DRM VC4 V3D driver on top of the dispmanx display stack
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
[all]
#dtoverlay=vc4-fkms-v3d
gpu_mem=252 -
_q
addikt
válasz
draco31 #39737 üzenetére
Ha fent az anydesk, akkor onnantól már nem kell kijelzőre kötni anélkül is megy távoli elérésen keresztül.
config.txt-be esetleg tedd ezeket be:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_ignore_cec=1
Valamire emlékszek, hogy ha gui felület van, de nincs kijelzőn a pi, akkor valami anomália szokott lenni. Valaki ha jobban emlékszik megerősíthet, de a fenti 2 parancsot kipróbálhatod.
-
draco31
veterán
Közben rájöttem, hogy az a hiba.
De lehet úgy jár mint egy régi routerem, és beleverem a baltát.
Minden működik jól TV-re kötve. Többször újraindítom, indul az Anydesk is, tudok csatlakozni, minden jó.
Kikapcsolom, ismét elviszem a wifi közelébe, bedugom. Látom a PC-n az Anydesk zöld pipa. Csatlakoznék, erre megint:
display_server_not_supported
Türelmes ember vagyok, de.... -
_q
addikt
válasz
draco31 #39734 üzenetére
Mit ír mi hiányzik? Rasberry-s verziót töltötted le?
-
Matada2.3
veterán
Sziasztok!
A 4-es Pi-hoz szeretnék két régi laptop HDD-t csatlakoztatni és NAS-ként befogni őket. Milyen enclosure-t vagy csatlakozót ajánlotok, aminek van saját tápja? Bármilyen budget megoldásra nyitott vagyok.
Előre is köszi!
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39730 üzenetére
Ja nekem is gond volt, hogy ha kábelen kötöttem össze, akkor nem tudtam monitorra/TV-re csatlakoztatni. Azóta váltottam lite verzióra így alapból sincs gui és csak ssh-n kersztül tudom elérni, de már megszoktam. Kezdetben nehéz váltani csak, szerencsére neten és itt a fórumon is sok segítség van.
-
draco31
veterán
Kábelen ha próbálom, akkor nincs monitorra kötve, így nem látom mit ír.
Frissült a rendszer telepítéskor.
Most pl beraktam oda ahol lenne fixen a helye, csatlakozott is a wifire, mert az Anydesk-nél zölden mutatja. De ha csatlakoznék, hogy vezéreljem, akkor:
kapcsolat befejeződött. display_server_not_supportedNa újratelepítem, aztán meglátom.
-
_q
addikt
válasz
draco31 #39727 üzenetére
Szerintem itt más lesz a gond. Próbáld meg újratenni a rendszert. Bootloader a legfrissebb? Updatelted a rendszert? Én nem, de sokan használják az aluminium case-t wifin és nincs gondjuk vele. Ráadásul most már kábelen is van gond azt írod, ennek más lehet a hiba forrása.
-
SunMount3r
nagyúr
Itt is megkérdezem, biztosra menve: a Pi3 sorozat USB port-jai mennyire működnek megbízhatóan? Láttam olyan videót, ahol Volumino alatt néha nem ismerte fel a Pendrive-ot...
-
cigam
titán
válasz
mamusz11 #39720 üzenetére
IPV6-os címet használsz? Szándékosan?
A puffer/gyorsítótár meg azért nő mert az a dolga. Amit gyakran kérnek, azt a memóriában tartja. De ha egy programnak szüksége van memóriára, simán kap ebből a területből. Ez a normál működés része. Én az IPV6 körül keresném a hibát.draco31
Könnyen lehet, hogy az első felrakások egyikénél úgy meghúztad a csavart, hogy kárt tettél az alaplapba. Ezért működik esetlegesen, hol érintkezik hol nem, attól függően hogyan feszül meg az alaplap. Amikor éppen nem hajlandó csatlakozni, nem tűnik el az eszközlistából is? Pl. lsusb -
cog777
őstag
válasz
draco31 #39721 üzenetére
Elkepzelheto hogy hibas az RPi? Bocs, de nem olvastam vissza sokat, idohiany miatt.
Tudsz az RPi-rol kapcsolodni a WiFi-hez, aztan fokozatosan megy tonkre a kapcsolat?Nekem pl a router-t kell neha atkapcsolnom auto channel-rol valahova es vissza mert rendszeresen esik le a minosege es a sebessege a WiFi-nek. :/ Tul soka a zaj valoszinuleg.
Ha sikerult kapcsolatot csinalni es azt kesobb eldobta, nezd meg hogy tudod-e pingelni a routert.
ping router_IP
illetve a google dns-et:
ping 8.8.8.8Amugy nekem is hasonlo hazam van 1 evig hasznaltam es teljesen jol mukododtt. Igaz, kb 1 meterre volt a routertol.
(Bocs az idehanyt kommentert, rohanasban vagyok)
-
draco31
veterán
Kezdem feladni a dolgot.
Oké, a teljes alu ház leárnyékolja a wifit, ebbe valamennyire belenyugodtam.
De egy teljesen műanyag házban, amiben még csavarok sincsenek, miért nem megy a wifi?Nem értem ezt a vackot.....
-
wopi
aktív tag
Sziasztok,
Több év után újra felmerült bennem, hogy Rpi-re váltanék. Konkrétan a Rpi4 2GB-os verzióra gondoltam. Kérdésem, hogy az alábbi feladatokat mennyire tudná kiszolgálni? Egyesével tudom, hogy menni fog, csak párhuzamosan bírja-e, erre vagyok kíváncsi.
- NAS: jelenleg egy darab 1 TB-os HDD-t csatlakoztatnék rá USB3-SATA átalakítón keresztül. Fájlelérés, másolgatás alkalomszerűen, nem folyamatosan.
- Torrent: alapvetően egész nap mehetne. Milyen korlátozásokat érdemes rá beállítani, hogy ne terheljem le teljesen a masinát?
- Plex server: médiaszerver, alkalomszerűen játszok le róla távoli eszközön filmet, sorozatot.A torrent és a Plex server jelenleg docker konténerben futnak másik gépen, amit ki szeretnék váltani. Ha lehetséges, ezt a szokást megtartanám.
A rendszert célszerűbb SSD-ről futtatni, ha jól olvasom a korábbiakat. Jól látom?
A felsorolt célokra alkalmas lesz a gép?
Köszönöm szépen!
-
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39711 üzenetére
Éééés itt volt a megoldás!
sudo apt-get install --reinstall raspberrypi-bootloader raspberrypi-kernel
Ez a command helyrerakta a kernelt, végül így a 72 végű kernel került föl, aminek a frissítése valószínűleg elfailelt.
Igaz, mivel a próbálkozásaim során szétbarmoltam, az OpenVPN-t is reinstallálni kellett, de az a legkevesebb.
Minden faszán működik!Jelenlegi verzió:
Linux pistacio 5.4.72-v7l+ #1356 SMP Thu Oct 22 13:57:51 BST 2020 armv7l GNU/Linuxsztanozsnak köszönöm a linket, de mindenki másnak is a segítséget és a tanácsokat! Nagyok vagytok srácok, mindenkinek köszönöm!
-
Keem1
veterán
Elvileg a "hibás" kernel dátuma október 25, a legrégebbi meglévő teljes backupom október 24. Ha mázlim van, akkor annak a visszatöltése megoldhatja a problémát.
#39707 bhonti:
Na akkor előtte ezt még megpróbálom.#39708 sztanozs:
Sajnos nagyon úgy fest a dologSrácok, a kernel hol foglal helyet a diszken? Csak itt? /lib/modules/..?
Függ a kernel magától az eszköztől, vagy csak a rendszertől?A Zero-mon ezek vannak:
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v7+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v7l+
drwxr-xr-x 3 root root 4096 szept 26 12:36 5.4.51-v8+Tehát ezek még az 51-es kernel cuccai. Mi van, ha csak simán átmásolom őket és rebootolok?
Tárgytalan, ahogy látom, driverek is vannak benne. Marad a visszaállás az október 24-re. Sajnos az autoremove és autoclean se segített. -
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #39702 üzenetére
Viszonylag gyakran (legalább havonta) csinálok egy teljes update-et ezekkel:
update
upgrade
full-upgrade
dist-upgradeMost is megtörtént, de semmi frissebbet nem talált semmiből.
Valahogy rendet kéne raknom a kernelek között, pl. úgy, hogy feltenni és alapértelmezettre állítani mondjuk a legfrissebb stabil verziót, aztán minden egyéb kernel maradékát eltávolítani. De fogalmam sincs, hogy álljak neki.
-
draco31
veterán
-
draco31
veterán
Ez a kaszni, venti nélküli kivágott változat.
Ha rárakom csavarokat meghúzva, akkor nem megy a wifi.
Kicsit engedve a csavarokon, vagy valamelyiket kivéve már csatlakozik, de nincs net.42 fokot ír, csak venti fújja a pucér lapot, az is a tüskesorra kötve. Akkor az úgy elég is szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vigneau interaktív lokálblogja
- BestBuy ruhás topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- EAFC 25
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Asztali pc
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI H510M i5 10500 32GB DDR4 960GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 3080 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest