- Milyen monitort vegyek?
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wassermann #39290 üzenetére
Megérkezett a Pi4.
Telepítette a MindigTv-hez a TVHeadend-et.
El is indulnak az adások, de mintha szaggatna a kép és mintha csúszna a hang.
Különösen a HD csatornák esetében.
Mi lehet a gond?
Mintha a Pi beállításaival lenne probléma szerintem, nem a TVHeadend-el.
A kódolt csatornák most már mennek. -
_q
addikt
válasz
cog777 #39296 üzenetére
Oda kell figyelni ezek szerint minden rendszer újratelepítésnél, hogy a konfigban át legyen rakva stabilra, mert akkor nekem is megy.
(#39297) sztanozs
Nekem az USB boot miatt stabilra volt rakva a bootlooder konfigban még május körül, ennek ellenére most hogy újratettem az augusztusi Rasbian OS-t, megint critical volt, mivel ez az operációs rendszerből jön, már mint a konfig. Tehát szerintem minden rendszer újrahúzásnál át kell írni ha valaki up to date stabil verziót szeretne használni, különben csak letölti a frissítést de nem települ. -
cog777
senior tag
Nem tudom megmagyrazni. Viszont nekem is szepen lefrissult, mar a stabilt hasznalom es boot-ol az SSD-m rola.
sudo rpi-eeprom-update
[sudo] password for zoltan:
BCM2711 detected
Dedicated VL805 EEPROM detected
BOOTLOADER: up-to-date
CURRENT: Thu 03 Sep 2020 12:11:43 PM UTC (1599135103)
LATEST: Thu 03 Sep 2020 12:11:43 PM UTC (1599135103)
FW DIR: /lib/firmware/raspberrypi/bootloader/stable
VL805: up-to-date
CURRENT: 000138a1
LATEST: 000138a1
-
válasz
wassermann #39292 üzenetére
Köszönöm!
Akkor le fogom cserélni a Pi3-at.
Most is kipróbáltam, a TV-re kötött Pi-vel lefagy pl. a Film+ adása, de a laptopon VLC-vel viszont szépen megy.
Úgyhogy cigam-nak lesz igaza, minden fizetős csatornát valószínű át tettek H265-re.Ugye a 3-as tápegysége nem kompatibilis a 4-es Pi-vel?
-
wassermann
Topikgazda
A Pi-n fut a TV-headend ami web-es felületről programozható videomagnóként üzemel, illetve az OSMC Kodija - mint az előzőre csatlakozó kliens - teszi képessé az öreg LCD TV-m arra, hogy a DVB adásokat nézni lehessen. Lehetne persze még kártya is, de ezeket az ingyenes csatornákat sem nagyon nézzük. A TV leginkább monitorként működik.
-
válasz
wassermann #39284 üzenetére
Ha csak a szabadon fogható csatornákat nézed, akkor mire kell a OSMC?
Az nem az előfizetői kártya kezelésére szolgál? -
válasz
wassermann #39284 üzenetére
Mert az ingyenes csatornák maradtak "hagyományos" kódolásúak(A és B multiplex), viszont a fizetősek (C,D,E multiplex)már h.265-el kódolják. Pont pár napja, 6-án lett vége ennek a DVB-T2 átállásnak.
-
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Feltettem egy OSMCt és ott nincs ilyen bug HDMI & Analogue output választása és Sync Playback bekapcsolása esetén sem.
Magyarul ez egy Libreelec hiba.
Probléma megoldva, a segítséget köszönöm.
-
wassermann
Topikgazda
Szintén PI3-at használok TV headenddel és OSMC-vel. Nagyon nagyon ritkán nézek már hagyományos TV-t, de most kíváncsi voltam. Nálam semmi gáz, de én csak az FTA (Free to Air), azaz a szabadon fogható csatornákat látom ott csak kicserélődött az utolsó kettő más csatornára, az OSMC Pi3-on lejátsza ezeket mind
-
golya87
őstag
válasz
MaCS_70 #39282 üzenetére
Szerintem neki a Pi3-on van a szerver és a kliens is. A szervernek kb mindegy a formátum, ha a tuner tudja kezelni és nem kell transzkódolni. A kliensnek viszont tudnia kell (jelen esetben) a h265-öt. A Pi3 720p-ben még elbírta erőből a h265-öt, a Pi4 már hardveresen is és elvileg a LE-be is bele van már drótozva ennek a támogatása.
-
Üdv!
LibreElec alatt TVHeadend-et használok Raspberry Pi 3B+ -al.
A Mindig TV egy két csatornánál már a fullhd h265-t használja, amit a Pi3 már nem tud kezelni.
Érdemes lenne váltani Pi4-re ebben az esetben?
Illetve a Pi3 gyári tápegysége megfelelő lehet a Pi4-hez is? -
_q
addikt
Most néztem a 2020-09-03-as Pi4 eeprom stabil változata kijött. apt upgrade-el fel is raktam minden frissítést ami elérhető volt, viszont mikor megnéztem a bootloader verziót még mindig július 31-es bootloader volt. Miért nem frissült a bootloader, ha közben lefrissítettem mindent és még az upgrade-nél is láttam, hogy eeprom frissítés történik?
Megnéztem és a bootloader konfignál critical volt a gyári rasbian os-ben, ezért áttettem stable-re:
sudo sed -i 's/critical/stable/g' /etc/default/rpi-eeprom-update
.Ezután már lefrissült, szeptember 3-as dátum szerepel a bootloadernél. Viszont ha megnézem githubon, akkor ott 04-16-os critical firmware (ugye nekem critical volt, de újabb verzió). Ehhez képest nekem július 31 volt. Szóval most kicsi kavarodást érzek, valaki meg tudja magyarázni?
Link githubhoz: [link]
-
cog777
senior tag
Ha valaki Ubuntu 20.04-et akarna hasznalni dockerban, akkor erdemes elolvasni ezt a forumot [link]
TLDR:
Telepiteni kell a host rendszerre a kovetkezo csomagot:
sudo dpkg -i libseccomp2_2.4.3-1+b1_armhf.deb
a Debian oldalarol. -
BalanceR
addikt
válasz
BalanceR #39277 üzenetére
Megoldva...
Szóval. Ha valaki szintén elakad i2C SSD1306- os Oled kejelzővel:
A python sciptben használt fontokat telepíteni kell ( Nem elég a .py mellé rakni)
Az Adafruitos driverek jók, csak ne Python 3.7 hanem 3.0 könyvtárakat használjon
Végül sctipteléskor figyeljen a fontok paraméterezésénél, hogy UTF legyen. -
BalanceR
addikt
Le fogom írni, ha 100%-os lesz, hibás scriptet nem szeretnék posztolni....
Azt meg tudja valaki mondan, hogy hogy tudok egy .py scriptet bootolás után automatikusan futtatni, DE Thonny-val?
Azért kellene így, mert ha konzolból (bashrc) futtatnám, (sudo python3 scriptem.py) egy rakat hibát dob, hogy adott könyvtárban nics ezt, meg az, meg kakterkódolás.... Thonnyból futtatva gond nélkül megy... -
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Annyival előrébb vagyok, hogy ez a nyávogás csak filmlejátszásnál jön elő. Beizzítottam a Kodi zenelejátszóját és azzal nyávogás mentesen szólnak a zenék.
Köszi szépen a tippet, benézek abba illetve a Kodi topikjába is, hátha tudja valaki a megoldást. Persze ha itt is tudja valaki, ne tartsa magába
-
PpenoO
őstag
-
PpenoO
őstag
A segítségeteket kérném, Pi2+Libreelec 9.2.4 analóg audio kimenetét egy Focusrite Scarlett 2i2 kártyára kötöttem. Nem tapasztalható semmiféle pattogás, sistergés vagy audio drop, viszont a hang csúszik, mármint ilyen mágnesszalag jellegűen nyávog, mintha egy magnó be akarná kapni a szalagot. Próbáltam már állítgatni az audio illetve a player szekciót de nem találom azt a beállításkombinációt amivel megszüntethetném ezt a macskanyávogást.
-
ReFleXx
addikt
válasz
BalanceR #39253 üzenetére
nem volt melle egy fecni QR koddal ami egy link a libraryhoz?
Irj ra az eladora, hogy kuldje el
"Using the display is very easy, we have a Python library for the SSD1306 chipset. Our example code allows you to draw images, text, whatever you like, using the Python imaging library. " -
sztanozs
veterán
-
Viszont a dmesg-el kiíratott napló tele lesz ilyen bejegyzésekkel:
[1040160.650894] Voltage normalised (0x00000000)
[1040185.611343] Under-voltage detected! (0x00050005)
[1040193.931256] Voltage normalised (0x00000000)
[1040233.451697] Under-voltage detected! (0x00050005)
[1040252.171904] Voltage normalised (0x00000000) -
válasz
wassermann #39246 üzenetére
Ez így van, de ha headless módban használják a gépet, nem könnyű észrevenni az ikonokat, mivel nincs rá kötve megjelenítő.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy PI4 és szeretném, ha állandóan gigabites sebességgel menne.
A sudo ethtool -s eth0 speed 1000 duplex full paranccsal próbáltam, de random módon akar csak így működni. Hol lehet beállítani, hogy fix -en gigabites legyen?
SSD -n megy a rendszer közvetlenül USB 3 -ról. / Raspbian / -
_q
addikt
Lite verziót használ, ott nem tudom mi jelezne be. Egyébként úgy tudom, hogy 1 db HDD van rákötve az USB-re direktben, 2-t viszont 2 slotos HDD dokkolóban használ, ott pedig van külső táp. Egy 250GB-os HDD-t pedig a PI ki kell tudjon szolgálni, ezért szerintem nem táp limit lehet.
-
válasz
wassermann #39240 üzenetére
Az csak akkor jelenik meg, amikor épp leesik a feszültség, például nagyobb prociterhelésnél. Előfordulhat, hogy volt ilyen, de csak egy rövid ideig, ami pont elég volt ahhoz, hogy íráshiba keletkezzen, csak épp akkor nem volt ott és nem látta a villámot.
-
BalanceR
addikt
Esetleg használ valaki I2C kijelzőt?
Vettem kínából egy filléres mini kijelzőt, de mivel semmilyen pontos adat, típusjelzés nincs, egy általános Adafruithoz kiadott i2c python scripttel hajtom meg.
Működik, de a sortörés, betűvastagság tagek nem mennek, stringként jelennek meg...
A képeket meg sem jeleníti, valahol a scriptben egy változó integer string helyett...
Ötletek?
Ez lenne a kütyü:
Jó, mert elfér a Neo ház burkolata alatt, szóval csak akkor látszik, ha akarom nem foglal helyet csak 1 colos, de sok infó ráfér.. -
_q
addikt
válasz
sztanozs #39233 üzenetére
Akkor viszont tényleg kellett az a lépés, hogy lefrissüljön. Nekem most július 30-as dátum szerepel, viszont
Sudo nano /etc/default/rpi-eeprom-update
paranccsal "critical"-t látok, gondolom ez meg a gyári image-ből jön. A régebbi tutoriálokban azért kellett "stable"-re áttenni, hogy lefrissüljön a bootloader, viszont onnantól már mehet a gyári beállítással ezek szerint. -
_q
addikt
válasz
sztanozs #39228 üzenetére
Igen az új is már 1-2 dologgal frissült, ami nem baj látszik hogy fejlesztik, javítják folyamatosan.
Mivel a bootloader már a legfrissebb ha minden igaz nálad is, ezért csak annyit kell tenned a jövőben, hogy a Rasberry Imager-el vagy amivel ki szoktak írni SD-re, ott a kimenetnek nem az SD kártyát választod, hanem a HDD/SSD valamelyikét. Utána bedugod a Pi-be és megy SD nélkül hiba nélkül.
-
drpele
senior tag
Hasonló hibával kűzdöttem egy RPI 3-on, s az alábbi módon sikerült megoldani a problémát. A hibát az okozta, hogy bekapcsolt TV mellett sikeresen kiolvasta a RPI az EDID adatokat, de kikapcsolt TV-nél teljesen félresiklott a dolog boot során.
Ahogy nézem RPI4-nél egy kicsivel összetettebb a dolog a két HDMI port miatt, de egy próbát megér.
-
sztanozs
veterán
Pi4-re van már USB-ről bootolás?
-
Årpi
őstag
Ez is jogos
, megpróbálom összeszedni akkor amit eddig próbáltam/be van állítva:
- CEC kikapcsolva tévén és PI-on is
- Hotplug-ot is próbáltam, jelenleg is szerepel a configban, ha esetleg TV (kábel kihúzva) nélkül kellene operálnia + fix felbontást is állítottam ha VNC-re lenne szükség
- Próbáltam a kapásból GUI-ba bootolást és a console-ba bootolást is, de mindkettőnél ez a jelenség van -
A legtöbb újonc elköveti azt a hibát, mikor a fórumra ír, hogy nem írja le pontosan, mit tett eddig a hiba megoldása érdekében, ezzel megspórolva a többieknek azt, hogy újra leírják azt - feleslegesen.
Próbálj meg feltenni egy régebbi image-et, hátha újkeletű a hiba.
Ezt próbáltad már?
hdmi_force_hotplug=1 -
Årpi
őstag
válasz
wassermann #39211 üzenetére
Tévén is ki van kapcsolva a CEC funkció, illetve próbáltam a teljes CEC letiltást (az init-es után) a config.txt-ben.
Ez volt az:
"hdmi_ignore_cec=1" -
wassermann
Topikgazda
.. egyébként teljesen normális, a TV-d CEC áramköre kikapcsolt TV-nél szól a Pi-nek: Ki vagyok kapcsolva...
Én emiatt tiltottam le a CEC-et teljesen.
-
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ Raspbian oprendszerrel, áramszünet után nem csatlakozik újra az internetre. Telekom kábeles internet van a lakásban. Reboot után megint működik, de ez így elég kényelmetlen, mit tudnék vele kezdeni?
Arra gyanakszom, hogy a modem később áll fel mint a RPI.
-
Årpi
őstag
Sziasztok! Belefutottam egy elég érdekes problémába:
-Ha BEKAPCSOLT TV-re van kötve a Pi 4 (HDMI) és rebootolom, akkor gond nélkül eljut a console-ig
- Ha ki van húzva a HDMI kábel a Pi-ból és rebootolom, akkor is gond nélkül eljut a console-ig hála a hotplugos parancsnak, működik az SSH (VNC is egy startx után)Egy dolog viszont nem megy:
- Ha KIKAPCSOLT TV-re van kötve a Pi 4 és rebootolom, akkor egészen addig nem megy tovább amíg be nem kapcsolom a TV-t.
(CEC kikapcsolva a tv-n)Kifogytam az ötletekből, végigtúrtam a fél internetet, de nem találtam megoldást. Valakinek esetleg van tippje erre?
-
fa4hu
őstag
válasz
GAgyiXyXy #39202 üzenetére
Köszi, ez segített! Viszont előjött megint az azt megelőző probléma: a Kodi telepítése után állandóan "ugrál" a képernyő, hol elfekedetik, hol visszaáll, a Kodi sem indul el, csak egy fehér kurzor a bal felső sarokban a fekete képernyőn, így használhatatlan a Pi, le kellett szednem a Kodi-t.
-
BalanceR
addikt
Erről van valakinek bővebb infója? sd bus speed patch
-
Årpi
őstag
Úgy tűnik 1-2 napon belül én is belépek a felhasználók közé egy 4GB-os RPI 4 személyében. Igazából jelenleg 3 dologra akarom majd használni:
- Médialejátszás (KODI?), semmi extra, leginkább FULLHD streaming (Netflix, HBO GO) tartalomra
- Spotify Connect kihangosítóként (raspotify tökéletes erre a célra, ahogy elnéztem, csak be kell majd konfigolnom, hogy ebben az esetben jacken tolja ki a hangot, ne HDMI-n)
- RetroPie szórakozás egy BT Xboy Joyjal
Biztos elszórakozok vele egy ideig, mire mindent belövök, de szeretek babrálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Suzuki topik
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Óra topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged