-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
djnice
veterán
válasz
nyirzoz #25914 üzenetére
Igazából nem bonyolult:
- Felraksz egy Raspbian Lite-ot
- Feltelepíted az avconv-ot, a jq-t és a sox-ot (sudo apt-get install libav-tools jq libsndfile1-dev sox)
- Követed a PiFmRds oldalon lévő instrukciókat
- Futtatod a scriptet amit írtamHa más frekvencián akarsz adni mint a default 107.90, akkor ezt a pi_fm_rds -freq opciójával tudod megváltoztatni.
A scriptben értelemszerűen a pi_fm_rds útvonalát ki kell cserélned a sajátodra.Antennának a GPIO 4-es láb szolgál (7-es láb a P1 csatlakozón), ha messzebb van tőle a rádió, akkor meghosszabbítod egy dróttal, csak vigyázz nehogy túl messze sugározzon.
-
djnice
veterán
válasz
djnice #25898 üzenetére
Na elkészültem a Rádió 1 scripttel, RDS-en kiküldi az éppen játszott szám címét is, használjátok egészséggel és figyeljetek arra, hogy a lakáson/házon kívül ne menjen ki a rádiójel:
#!/bin/bash
pipe=/tmp/rds_ctl
trap "rm -f $pipe" EXIT
if [[ ! -p $pipe ]]; then
mkfifo $pipe
fi
sudo avconv -re -i http://stream2.radio1.hu:8000/mid.mp3 -acodec copy -vn -sn -f mp3 udp://127.0.0.1:8080 &
sleep 10
nc -l -u 8080 | sox -t mp3 - -t wav - | sudo /home/pi/pifmrds/src/pi_fm_rds -ctl $pipe -audio - &
echo "PS RADIO 1" >$pipe
while true
do
wget -O /tmp/radio1.json http://www.radio1.hu/stream.php
cat /tmp/radio1.json | jq -r '"RT \(.playing.artist) - \(.playing.title)"' >$pipe
sleep 5
donejq és avconv külön telepítendő repo-ból és persze a PiFmRds innen: [link]
Esetleg még meglehetne csinálni hogy az m3u-ból olvassa ki az éppen aktuális mp3 fájl linkjét. -
djnice
veterán
válasz
Patice #25897 üzenetére
Köszi, raspbian lite az alap most is. Úgy néz ki egyelőre ezzel megoldódott, annyi hogy kell még egy -acodec copy paraméter is, hogy ne legyen felesleges mp3->mp3 konverzió: [link]
Már csak az RDS-t kell megoldanom egy script-tel, hogy kiírja a rádió hogy éppen mi szól és tökéletes
Persze kérdés hogy 7/24-ben mennyire lesz ez stabil. -
djnice
veterán
válasz
Patice #25895 üzenetére
Találtam egy leírást, hogy át lehet irányítani bármelyik kimenetet a pifm-nek, majd megpróbálom, de elég bonyolult. Azt hittem, hogy a sox-al pipe-on keresztül menni fog rendesen, hiszen mindenhol ilyen példák vannak, nem is értem nálam miért nem jó. Csak erre lenne használva a Pi, mert ez még az első 256 MB-os példány.
-
djnice
veterán
Sziasztok!
Van itthon egy Pi 1, gondoltam csinálok a páromnak a konyhai rádióra Rádió 1-et, mert nálunk az nem fogható.
Ezt a leírást követve működik is, de valamiért kb csak 10 másodpercet játszik le a rádió streamből (www.radio1.hu/stream.m3u), utána ezt a részt ismételgeti előről.
Most nem tudom hogy ez a sox hibája-e vagy a pifmrds-é.
- Próbálltam másik stream-et, pl class fm-ét azzal is ezt csinálja.
- Próbáltam neten lévő mp3 fájlt, azzal is hasonló a helyzet.
- Próbáltam a sox-nál buffert állítani, az sem segített
A Pi a netre LAN-on keresztül csatlakozik, kábeles UPC 120 Mbit, szóval annak bírnia kellene.
Mi lehet a gond? -
djnice
veterán
Milyen távirányítót + vevőt érdemes venni OpenELEC-hez? Yatse-t és társait próbáltam, nem jött be a telefonon nyomkodás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- DOOM - The Dark Ages
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Kompakt vízhűtés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged