- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Másik topicban tettem fel egy kérdést, de belinkelem ide, hátha esetleg tud valaki segíteni: [link]
Előre is köszönöm! -
Crvsh3R
senior tag
Nem értem miért kell személyeskedő stílusba átmenni.
USB 3-as hub, mint ahogy azt a legelején írtam a külső háttértárak miatt szükséges az átviteli sebesség miatt, nem a jobb tápellátás miatt.
A mondandód második részéhez csak annyit fűznék, hogy a hivatalos Raspberry Pi fórumon több topic is foglalkozik a problémával, amihez Raspberry Pi Engineer is hozzászólt.
Én a részemről a témát lezártam, mert látom itt nem a segítségre megy ki az egész. -
Crvsh3R
senior tag
A linkelt passzív hub nem USB 3-as, így az nem opció.
A passzív hubos megoldást nem ellenőriztem, de több fórumon is írták, illetve YouTube-on is említették megoldásnak. A másik megoldásnak írták a vezeték babrálását, illetve olyan kábel beszerzését, ami csak adatátvitelt támogat.Vagy veszel egy normális tápot
Nem tudom mi ez a táp fétish nálad, egyértelműen nem azzal van a gond.Amúgy úgy próbáltad, hogy a Pi-t is az USB HUB-ból táplálod úgy, hogy nem dugod be a Pi-be a saját tápcsatlakozóját?
Fentiből kiindulva ez nem tudom min változtatna, ha a hub USB porton való visszatáplálása a gond.Csak egy példa, érdemes elolvasni (inkognító módban megnyitható az egész cikk)
Köszönök minden segítséget. -
Crvsh3R
senior tag
Lemértem, 5V-ot ad mind a 2 hub esetén. Az új hub esetén csak akkor indul újra a Pi (és nem fagy ki) ha nincs külső táplálása a hub-nak. Külföldi fórumok tele vannak a külső tápos hub-ok visszatáplálási problémájával. Állítólag csak Pi 4-nél van jelen a probléma. Csak bizonyos külső táplálásos hub-ok esetén nem áll fenn a probléma. Egyik megoldásnak vicces módon azt írták, hogy a Pi és a külső tápos hub közé rakni kell egy nem tápos hub-ot. Ez mondjuk működhet, de eléggé költséges megoldás.
Mások hogyan oldják meg a több HDD/SSD usb-s csatlakoztatását?
-
Crvsh3R
senior tag
Kb. fél éve már használom a hub-hoz és a Chromecast with Google TV-hez is ajánlott darab, azzal is már egy éve ugyanilyet használok. 5V/3A-t ad le alapból és ennél többet úgy sem ad át a Pi-nak. Chip szabályozza, ergo ha nem érzékeli a gyorstöltés létjogosultságát, akkor mezei 15W-os töltőként működik.
Ráadásul nem noname, hanem egy Ugreen 20W-os darab. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
Crvsh3R #44240 üzenetére
Közben olvasom, hogy bizonyos külső táplálású USB hub-ok visszatáplálnak USB-n keresztül a Pi-ba és ez miatt nem indul (a Pi nem tolerálja, más eszközökkel ellentétben). Gondolom akkor ez lehet a probléma az új hub-al. Tudtok más megoldást mondani (azon kívül, hogy használjak dedikált NAS-t vagy használjam tovább a működő hub-ot)?
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Raspberry Pi 4 4GB Raspberry OS x64 legfrissebb verziójával amin egy Docker fut pár szolgáltatással és rá van kötve egy USB 3.0 HUB (külső táppal), amin lóg 2 db háttértár (fstab-ban mountolva). Ma gondoltam kicserélem a hub-ot egy "egyszerűbbre (ez is USB 3.0, de ezen nincs kártyaolvasó, ethernet+HDMI csati és nem USB-C - USB A átalakítós, mint az előző, de ez is külső táp bemenetes). Külső tápnak ugyanazt a PD töltőt használom, mint az előző hub-nál. Azóta kb. 5 indításból max. 1x indul a Pi, a többinél se kép, se hang, se semmi. Még akkor sem, ha közvetlenbe kötök rá monitort. Visszatettem az előző hub-ot és azzal meg ismét vígan megy. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi lehet a probléma? Esetleg ötlet?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Crvsh3R
senior tag
Rasbian OS (32 bit) alatt nálatok rendesen működik a neofetch (már aki telepítette és használja)?
Nálam csak eléggé csökkentett adattartalmú infót ad és a home mappában lévő config fájl alapján ennél több infót kellene kiírnia.OS: Raspbian GNU/Linux 11 (bullseye) armv7l
Host: Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2
Kernel: 5.10.63-v7l+
Uptime: 3 days, 23 hours, 28 mins
Packages: 655 (dpkg)
Shell: bash 5.1.4
Terminal: /dev/pts/0
CPU: BCM2711 (4) @ 1.500GHz
Memory: 178MiB / 3838MiBConfig fájl:
info title
info underline
info "OS" distro
info "Host" model
info "Kernel" kernel
info "Uptime" uptime
info "Packages" packages
info "Shell" shell
info "Resolution" resolution
info "DE" de
info "WM" wm
info "WM Theme" wm_theme
info "Theme" theme
info "Icons" icons
info "Terminal" term
info "Terminal Font" term_font
info "CPU" cpu
info "GPU" gpu
info "Memory" memory -
Crvsh3R
senior tag
válasz
azbest #42768 üzenetére
Nálam lefutott az upgrade, c03112 revision, de a proci maradt 1,5 GHz-en (Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2 4GB). Config.txt-ből az új bejegyzéseket átemeltem és stable firmware-en vagyok. Esetleg kihagytam valamit?
A hivatalos fórumon leírtak szerint a dhcpcd5 eldobta magát, de a raspi-config-al helyre lehet állítani.
-
Crvsh3R
senior tag
Az Argon One v2 M.2-es házban beépítve van 1 db M.2-es foglalat, ami egy áthidalással USB 3.0-ás porton keresztül csatlakozik a Pi-hez. Nincs külső tápegység, sőt én még nem láttam M.2-es külső házat, ami külön tápellátással rendelkezne (nekem van 2 is, és egyik sem külső tápos). Ezért is a kérdés, mert nem véletlen árul az Argon is 5.25V 3.5A-es tápot.
-
Crvsh3R
senior tag
Argon One v2 M.2 az egy ház Pi-hez, M.2 SATA SSD beépítési lehetőséggel, tehát 1 db-ot aggatok rá
Ezen felül ha szükséges bővítem majd egy külső USB-s M.2 SSD-vel. -
Crvsh3R
senior tag
Tudtok esetleg tápot ajánlani Raspberry Pi 4-hez, ami 3A-nál többet tud (esetleg 4-5A-t)? Argon One v2 M.2-höz keresnék, mert úgy olvastam 1-2 helyen, hogy igényli a nagyobb ampert.
-
Crvsh3R
senior tag
Tervezek beszerezni egy Argon One v2 M.2 házat a Raspberry Pi 4 4GB + WD RED 1TB M.2 SATA SSD kombóhoz. Szerintetek ha szükséges megoldható a rendszer újratelepítése a másodlagos adatpartíció adatvesztése nélkül? Alapból ugye a képfájlok a teljes meghajtót gyalulják.
-
Crvsh3R
senior tag
Másik porttal és másik kábellel is ugyanez a helyzet. Hibaüzenetet nem láttam a rendszernaplóban.
TRIM-re rákeresve pedig ezt dobta:
Ezek szerint sajnos fájlrendszer függő a TRIM (sajnos).
A vége az lesz, hogy ext4-re át kell térnem, de addig is megpróbálom valahogyan frissíteni forrásból az ntfs-3g-t és a FUSE-t, csak sajnos naprakész leírást nem találtam hozzá (még). A hivatalos repo-ban lévő eléggé le van maradva (2017 vs 2021). -
Crvsh3R
senior tag
1000 Mbps-os a hálózat minden eleme, természetesen kábellel van összekötve. Ahogy írtam
dd
-vel is teszteltem és a sebesség sajnos ugyanannyi (30-32 MB/s). Nem tudom ExFAT esetén mi lenne a helyzet, de mintha valahol azt olvastam volna, hogy ExFAT esetén nem támogatott a TRIM. -
Crvsh3R
senior tag
Köszönöm a válaszokat! Közben olvasgattam még pár külföldi oldalt és egy helyen írták, hogy az fstab mountolásnál NTFS-nél a
big_writes
paraméter hiánya is okoz lassúságot.
NTFS-ről EXT4-re lehetséges adatvesztés nélkül a konvertálás? Sajnos a meghajtó tele van és nem tudom az adatokat átmenteni máshova. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Raspberry Pi 4 4GB Argon One v1 házban, amiben egy Sandisk Extreme Pro 64GB-ról megy a 32 bites Raspberry Pi OS. Erre USB 3.0 porton kötöttem egy Ugreen 6Gbps NGFF (ASM235) házban egy WD Red SA500 1TB NAS SATA M.2 SSD-t (NTFS-re formázva az esetleges Windows-os gépre kötés miatt). TRIM a ház és a meghajtó által támogatott, manuálisan bekapcsoltam a rendszer alatt. A meghajtó samba-val megosztva, hogy Windows alól tudjak rá másolni.
A problémám az volna, hogy Windows-ra kötve hozza az elvárt sebesség értékeket, de ha samba-n keresztül másolok rá vagy ssh-n keresztül sebességtesztet futtatok dd-vel, akkor 30-32 MB/s-nél gyorsabban nem ír a meghajtóra. Erre esetleg tud valaki megoldást?
Próbáltam a Ugreen NVME/NGFF-es házával is (Realtek chipes), azon valamiért alapból ment a TRIM, viszont a sebesség ugyanaz volt.
Olvastam, hogy a probléma sok embernél fennáll, de használható megoldást nem találtam és nem hinném, hogy sebességben ennyi lenne a vége Raspberry alatt.Előre is köszönöm a segítséget!
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #39377 üzenetére
Egyik házból a másikba szereltem át. Borda nincs, csak a passzív hűtésű ház. Azért nem értem, mert van egy 3-as PI-m is, amit szintén szereltem hasonló módon egyik házból a másikba és jól működik. Sem leejtve, sem erőltetve nem volt semmi. CEC funkción kívül minden tökéletesen működik.
-
Crvsh3R
senior tag
A microHDMI kábel az ugyanaz, a Pi-n próbáltam mind2 portot, illetve a TV-n is 2 porton próbáltam. Szerintem valahonnan veszek egy másik kábelt, hátha az halt valamiért be. Nehezemre esik elhinni, hogy más lenne a probléma. De lehet akkor már veszek egy microHDMI-HDMI adaptert + egy sima HDMI kábelt.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
BalanceR #39352 üzenetére
BalanceR, wassermann:
Köszönöm a tippeket! Szétszedtem, de szemrevételezéssel nem látok hibát. A házat a hozzáadott mini csavarhúzóval építettem össze, azzal ember legyen a talpán, aki túl tudja húzni a csavarokat. Sajnos most már ha simán minden nélkül rákötöm a TV-re akkor sem kapcsolja be a TV-t, pedig korábban a Flirc házzal minden működött. Nem tudom mit tudnék még tenni. Próbáltam már mindkét HDMI porton, de egyikre sem kapcsolja a TV-t. Ezen kívül minden működik. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy Argon One házat. Azoktól kérdezném aki szintén ilyennel rendelkezik, hogy normális az, hogy amióta átszereltem a Pi 4-est ebbe, azóta a HDMI CEC nem működik?
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a jack csatlakozó fém felületének "elszínesedése/elfeketedése" normális? Átszerelés közben vettem észre ezt is.
Előre is köszi az infókat! -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Valaki használja a Pi-t okos konnektorral (be-ki kapcsolás végett)? Én egy BlitzWolf BW-SHP6 konnektorral használom és arra lettem figyelmes, hogy kb. percenként 1x kikapcsolt állapotban a Pi piros ledje felvillan egy pillanatra. Szerintetek ez normális? Kárt tehet a Pi-ben?
Előre is köszi a segítséget! -
Crvsh3R
senior tag
válasz
Dufresne #36135 üzenetére
Elindulni elindul, megy is utána minden, de a hiba azért elég érdekes ennek ellenére. Ha esetleg jobban meg tudod figyelni a hiba leírását vagy screenshotot tudnál róla feltenni (tudom, egy pillanatra jelenik megy a hibaüzenet, mert a CEC csatlakozás ablaka rögtön kilövi) azt megköszönném. Még a 3 napos cseregariban vagyok és nem szeretném, ha egy hibás darab maradna a nyakamon. Egyébként nem tudom milyen házat szereztél be hozzá, de nekem a FLIRC Kodi Edition Raspberry Pi 4 Case nagyon bejött, tényleg rendesen hűti a kicsikét.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Dufresne #36133 üzenetére
Szia!
Igaz nem válasz a kérdésedre, de látom neked is a RPi 4 most é905kezett meg és szintén Libreelec-et toltál rá. Nálad LAN-on van WLAN-on keresztül van netre kötve? Ha LAN-on keresztül, akkor nincs gondod boot után a hálózattal? Nálam azonnal hibaüzenettel indít (pillanatra megjelenik a jobb felső sarokban) a KODI bootolás után, hogy valami szervert nem tudott elérni, mintha nem érzéklené a netet. Persze utána megy, de elég zavaró. PINN-nél is ugyanezt tapasztaltam (NOOBS fejlettebb verziója). Nem tudom eldönteni, hogy ez még a RPi 4-nél javítás alatt van vagy kifogtam egy selejtes modellt. RPi 3B-nél nem volt hasonló problémám sem. Próbáltam a "wait for network" kapcsolót is, de ugyanaz a probléma.Egyébként a te kérdésedhez hozzászólva: próbáltam pár 4k-s samplet és nem nagyon vagyok elájulva tőle. Remélem fejlesztenek még rajta, mert azért meg-meg röccen lejátszás közben a 4k-s tartalom, sőt egynél elment a kép és a hang is és csak SSH-n keresztül tudtam a RPi 4-est újraindítani. A korábbi Beelink M18-asom ami csak simán S905-ös procival van felszerelve simán lejátssza az említett fájlokat, holott pont ennek a kiváltására szereztem be a 4-es Pi-t.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #30091 üzenetére
Akkor elég gyorsan halnak ezek a tápok, mert kb. 1 éves az Rpi3 + tápom és kb. 20 alkalommal lett bekapcsolva pár órára.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek mi okozhatja azt egy Rpi 3-nál, hogy újraindítás közben és a boot legelején megjelenik a villám jel pár másodpercre a jobb felső sarokban (nem minden alkalommal)? Eddig nem volt ilyen problémám, gyári 2,5A-es táppal használom és a vezeték nélküli billentyűzeten kívül semmi más nincs rákötve, ritkán van használva.
Előre is köszi a segítséget!
-
Crvsh3R
senior tag
Van olyan headless "music box" rendszer, ami kompatibilis NOOBS-al vagy PINN-el (tehát multibootban használható) és kezeli a jack / USB keresztüli (esetleg Bluetooth) hangkimenetet?
Van egy multiboot-os RPi 3-asom, ami ha épp másra nincs használva, akkor ilyen feladatra lenne beállítva, de emiatt nem szeretnék kártyát cserélgetni és pluszba beruházni még hardverre a hang miatt.
Előre is köszönöm az infókat!
-
Crvsh3R
senior tag
Moonlight-ot használ esetleg valaki? Problémám lenne a gamepad beállításával. Hiába adom hozzá a gamecontrollerdb.txt-hez a gamepad adatait, továbbra sem tudom használni a stream alatt.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #27732 üzenetére
Igaz, de én a megelőzésben jobban bízom, Nem mellesleg sebességben is gyorsabb ezzel a módszerrel, mint a másikkal. Itt a srác blogja is, itt lépésről-lépésre le is van írva hogyan kell telepíteni/beállítani.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #27727 üzenetére
Increasing Ram on your Raspberry Pi with ZRAM
2. pont helyett én inkább ezt használnám, nem csinálja ki a microsd kártyát.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Raspbian alatt meghülyült a main menu. Megjelent egy Egyéb menüpont és benne van az össze feltelepített program és kiadható parancs ikonja. Nem értem, mert nem telepítettem szinte semmit sem a rendszerre, ma indítottam el harmadszor a rendszert. sudo apt-get update, upgrade, clean, autoclean, remove, autoremove és az update-menus nem segített. Main Menu Editor szerint üres ez az almenüpont. Tudna valaki esetleg erre megoldást? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
toth_janika #27277 üzenetére
Miért ne férnél hozzá? A képeken sajnos nem látszik, de van egy szalagkábelnyi rés a GPIO csatinál.
-
Crvsh3R
senior tag
Pasztából a ház érintkezési pontjaira kentem egy nagyon vékony réteg ARCTIC COOLING MX-4 pasztát, eddig mindig tökéletesen bevált az asztali gépnél is.
#27275 DBob
Ezek a hűtőbordák max. a felemelegést illetve a lehülést lassítják le mnimálisan, de a méretük miatt szintén szinte az elhanyagolható kategória. Ellenben a fent linkelt ház tökéletesen teszi a dolgát és halk, nem úgy mint az aktív hűtéssel szerelt házak.Az álmom egy ilyen ház lenne, de ennek az árát is rendesen megkérik. Fele ennyiért még talán elgondolkoznék rajta.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Segítséget kérem. Van egy Raspberry Pi 3-asom amire RetroPie-t telepítettem és egy Rii i8+ vezeték nélküli billentyűzet+egér kombóval használok (a játékokhoz nem). A rendszerhez telepíthető csomagként elérhető a KODI 17.3 és az asztali felület is (Raspbian alapú a RetroPie). Az lenne a problémám, hogy alapból ha KODI-t indítok RetroPie alól, akkor a billentyűzeten nem működnek a média billentyűk KODI alatt, de ha elindítom az asztali felületet (itt már minden billentyű működik) majd abból kilépek és elindítom a KODI-t már az össze billentyű kifogástalanul működik. Szerintetek mi lehet a gond? Valahogyan be lehet konfigurálni, hogy már a rendszer indulásakor minden billentyű működjön és ne kelljen desktop-ot indítanom ahhoz?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Crvsh3R
senior tag
Hűtés problémára tudom ajánlani ezt a házat. Ez előtt egy FLIRC házam volt, de annak a műanyagszerű alsó része büdösödött és csak a procit hűtőtte (és így is 61 C fok körül volt a max. hőmérséklet + drága és a microSD kártya nehezen hozzáférhető). Ezzel a házzal legextrémebb helyzetben is 54 C fok fölé nem ment a hőfok, mind3 chipet hűti sima Arctic pasztával és még az microSD kártyához is simán hozzáférek. Normál használat közben olyan 46-49 C fok.
-
Crvsh3R
senior tag
Próbálom RetroPie alá összehozni a KODI-t és a Pixel Desktop-ot (mind2 elérhető RetroPie-on belül). Ezzel kapcsolatban 1 gondom van, abban kérek segítséget: valamiért KODI alatt nem látom a Windows hálózaton megosztott mappákat, számítógépeket. Ehhez valamit külön kell telepítenem/konfigurálnom RetroPie alatt? LibreELEC alat minden működik tökéletesen, de RetroPie-on valamiért nem.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
DrojDtroll #26841 üzenetére
Azokat főként itt találod, de azt látom már megtaláltad.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Keef_Lee #26771 üzenetére
OSMC Pi3-on is produkált nálam elég érdekes dolgokat. Sokszor elfelejtett beállításokat vagy csak a nyelvet. Frissítések után mindig megjelent egy teljes képernyős szomorú fejecske, pár másodpercig maradt, majd elindult a rendszer és többet nem jelent meg a következő frissítésig. Sajnálom, mert alapjában véve sokkal jobban tetszik, mint a LibreELEC.
-
Crvsh3R
senior tag
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26617 üzenetére
Köszi a tippet, végül nálam is gparted lett a megoldást. Minitool nem engedte átszabni a partíciókat.
-
Crvsh3R
senior tag
H2testw (amit írtam) az pont ennek a tesztelésére van. Egyébként eBay-ről vásároltam courtesytrading-től (aki eBay-ről szokott rendelni memóriakártyákat, pendriveokat az ismeri, megbízható), nem küld hamis kártyákat, pendriveokat. Rendszerek a fent írt módszerrel felmentek, most már csak át kell majd Minitool-al rendeznem a partíciók méretét és elhelyezkedését.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
azbest #26608 üzenetére
Értem, hogy segíteni akarsz, de ezek számomra alap dolgok. Közben úgy néz ki megoldódik a dolog, bár nem értem, hogy miért így. Olvastam eg fórumon, hogy elsőre mindig ez van, de NOOBS reboot után már hibaüzenet nélkül megy tovább. Érdekes módon tényleg így van. Hibaüzenet kiírásakor újraindítottam NOOBS-ot, ismét kiválasztottam a telepítendő rendszereket és már telepíti is (igaz elég lassan csordogálnak le a rendszereket, de gondolom ez a kiszolgáló miatt van).
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
azbest #26604 üzenetére
Azon már túl vagyok, de azért köszi! Pont ez szerint készítettem el a kártyát. Korábban a 16GB-os kártyával semmi problémám nem volt.
Egyébként a pontos hibaüzenet: "Nem sikerült a letöltött fájl SD kártyára történő kiírása. Az SD kártya vagy a fájlrendszer sérült lehet."
Az előbb próbáltam MiniTool Partition Wizard Free Edition-el is, a helyzet ugyanez.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Rendeltem egy Sandisk Ultra 64GB-os microSD kártyát, amit megformáztam SDFormatter-el, majd fat32format gui-val átraktam FAT32-be, de nem tudok NOOBS/PINN-el telepíteni rá. Kijelölöm a telepítendő rendszereket (Raspbian/LibreELEC/Retropie), majd a telepítés indításakor kb. 20 ablakon keresztül kidobja, hogy nem tud írni a kártyára. Ilyennel már találkozott valaki? -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Adott egy raspian/osmc/retropie multiboot-os (PINN-el telepített) microsd kártya. Van arra mód, hogy a kártyán lévő retropie-t lecseréljem egy különálló .img fájlba mentett és bekonfigurált retropie-ra? Találtam nagyon jó retropie img fileokat, de a multiboothoz ragaszkodnék, csak nem tudom hogyan megoldható a dolog. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #26210 üzenetére
+ Shipping: US $5.41 to Hungary via China Post Registered Air Mail
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #26138 üzenetére
Itt van még egy videó pluszban, szépen elmagyarázza.
-
Crvsh3R
senior tag
Valaki aki Retropie-t használ és kicsit jobban elmerült a témában az meg tudná nekem mondani (akár privátban), hogy hogyan tudnék létrehozni külön menüpontokat a rendszerben? (pl. Sonic, Favorites, stb.)
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
A vásárolt licenszeket a rpi3 véglegesen eltárolja a hardverben? Korábban megadtam neki a config.txt-ben, azóta párszor újrahúztak a kártyán a rendszereket és azt látom OSMC és Raspbian alatt, hogy mind2 enabled anélkül, hogy megint meg kellett volna adnom.
Egyébként OSMC-t javították (ami miatt nem települt NOOBS-PINN-el), a partíciók létrehozásánál volt valami gubanc a parancsokkal. Mostmár simán felmegy, csak frissíteni kell.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26011 üzenetére
Variálni a partíciókkal nem akarok. Én is innen szedtem a NOOBS-ot, 2.3.0 van fent.
Feltettem inkább LibreELEC-et, az eddig is ment. Lefuttatok egyrpi-update
-et. Ezt ti szoktátok futtatni? Érdemes néha? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #26008 üzenetére
Egy új 16 GB-os Sandisk Ultra-ra próbálom feltenni. Feltelepül, de se NOOBS, se PINN-ről történő telepítésnél nem indul el (csak ez az egy rendszer).
Próbáltam NOOBS/PINN-el simán csak OSMC-t feltenni, de úgy sem megy. Egyedül akkor megy ha OSMC saját telepítőjével teszem fel, viszont úgy nem tudok más rendszert tenni mellé. -
Crvsh3R
senior tag
Esetleg valaki használ multibootban OSMC-t (NOOBS-al)? Próbálom feltenni Raspbian/OSMC/RecalBox triót, de ebből egyedül OSMC nem akar elindulni. Rögtön a bootolás elején ezzel a hibaüzenettel megáll a rendszer betöltése:
Waiting for root filesystem device /dev/mmcblk0p2
majd próbál javítani, de semmi.
A végén ennyit ír:
mount: mounting /dev/mmcblk0p2 on /real_root failed: invalid argument
FATAL ERROR: OSMC cannot mount /dev/mmcblk0p2 of ext4 filesystem -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Ma megérkezett első Rasberry Pi-m (3-as). Nemsokára teszem fel rá PINN-t és pár rendszert (Raspbian/LibreELEC/OSMC/RetroPie). Terveim szerint HDMI kábel + DVI átalakító adapterrel lesz rákötve a PC-m monitorjára, mivelhogy a HDMI már a PC részére lefoglalva.
Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:1., Ez a felállás együtt működhet egy 16GB-os SanDisk Extreme kártyán?
2., dtparam=sd_overclock=100 használata nem árt a rpi-nek/memóriakártyának? Gari vesztést okoz?
3., Az előző paramétert és a licenszeket minden distro alatt be kell állítani külön?
4., Jack kimenetre csak 4 pólusú csatit szabad kötni vagy sima PC hangfal is mehet rá? (olvastam korábban, hogy rpi 2-re írtátok, hogy igen)
5., Ha Flirc alu (akinek van esetleg ha tud válaszoljon) házba teszem, akkor a thermal pad hogyan viselkedik a procival történő érintkezés során? Ráragad vagy csak simán kitölti a ház és a proci közti űrt és később minden probléma nélkül szét is lehet szedni a kettőt?
6., Esetleg valami, amire érdemes figyelni első beüzemelésnél?Előre is nagyon szépen köszönöm az infókat!
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
golya87 #25832 üzenetére
YouTube-on található 1080p60 videókra gondoltam (természetesen inputstream.adaptive KODI pluginnel). Azt olvastam hogy elméletileg viszi (sőt azt írták, hogy 4k-t is max. 30 fps-el), de gyakorlatban érdekelt volna, hogy 1080p 60fps videókkal boldogul-e fps drop nélkül.
-
Crvsh3R
senior tag
Aki médialejátszásra (is) használja a készülékét attól kérdezném, hogy az rpi 3 1080p 60fps videókat le tudja játszani frame drop nélkül (overclock nélkül, vásárolt licenszekkel, KODI alatt)?
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Gondolkozom egy Raspberry Pi 3-as beszerzésén a Beelink M18-as media boxom mellé olyan "mindenesnek". Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
1., A Pi bekapcsolása megoldható USB keresztüli ébresztéssel (vezeték nélküli billentyűzet, stb.), ha azzal nem, akkor hogyan lehet ébreszteni a táp ki/be húzogatása nékül?
2., Van esetleg ajánlott hűtőborda set és ház?
Ezek néztem eddig:
borda set 1, borda set 2, borda set 3
ház 1, ház 2Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged