Új hozzászólás Aktív témák
-
Spur
tag
na miva'?
hol van ilyenkor a sok pr0? -
Spur
tag
ide irom sorry nem találtam ehhez hasonlo topicot.
a problémám,hogy szétkaptam kicsit a gépem,kititsztogattam.bekapcsolom a gépet,és kiir boot-olásnál egy ilye,hogy:
CPU is unworkable or has benn changed. please rechechk CPU soft menu.
na ez mi???
ha valaki tudja pls segitsen kösz.
(ja és a procit nem szedtem ki) -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #697 üzenetére
Mi ez a ''vezérlősín''?
A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová.
''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.
Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:
Az FSB a CPU-MCH kozotti sín, a memóriasín másik neve PSB.
A Chipesek azt állítják hogy az FSB az alapórajel, a PSB a felszorzott órajel!
Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból.Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet.Maguk sem tudjak pontosan. Ha olyt félreírnak a Chip ujságban hogy az ATA133 merevlemez adatátviteli sebessége 133 Mb/s (kozben az 133 MB/s). Vannak még ilyen dolgok! Ez a válaszom arra , hogy manapság már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz. Mar egy ideje ezzel szarakodok, de nemcsak az FSB, PSB vel vannak keveredések. -
mr_ricsi
veterán
''ami jelenleg 266 MHz''
Jelenleg kaphatók 800-as és 533-as procik is, amelyeknél 200 ill. 133 az órajel.
''vezérlősín segítségével mindenhová eljut.''
Mi ez a ''vezérlősín''?
''Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz).''
A RAMokhoz is az alapórajel jut el, és 2 db DDR533-as memória működik párhuzamosan.
533MHz x 128bit = 8,5GB/s
''Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). ''
A PSB a processzor és az északi híd között van.
''Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. ''
Nem igazán értem, hogy mit ismertetsz! Csak az Intelt (akkor honnan jön az északi híd), vagy általánosan?
''* 8 bit mert bájt szervezésű,''
x 8 byte mert 64bites egy modul.
''Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????''
Hogyan tudná meghaladni???? A memória olyan átvitellel működik, mint a memóriasín, amire rácsatlakoztatták. (Vagy ha azt nem bírja, akkor lefagy.)
''Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, ''
Intelnél sem a memóriasín a ''4x pumpált''!!!
Amd-nél a memóriasín 200MHz-es és DDR, és 64bites, azaz 3,2GB/sec sebességű ha 1 csatornás, vagy ennek a duplája, ha 2 csatornás.
''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
A North Bridge magyarra fordítva Északi híd...
''Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.''
A Hyper Transport 2db egyirányú csatornából áll. Egy-egy csatorna átviteli sebessége 3,2GB/sec,és 16bites.
2.''A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???''
Nem. Az NB-SB között a chipset gyártók saját buszrendszere van, pl. Viánál a V-Link, NVidiánál pedig egy másik HyperTransport.
3. Igen. -
mr_ricsi
veterán
''Hagytam 1 órát menni hátha aksi merült le (fél éve nem volha használvan az alaplap..).''
Ez nagyszerű ötlet, ha valami alkatrészt ki akarsz nyírni, más gyakorlati haszna nincs. Ugyanis akksi a 486-os alaplapokon volt legutóbb, azóta gombelemet használnak. (CR2032 a típusa)
ATX12V csati van az alaplapon, és rádugtad a táp megfelelő kábelét?
Vegyél ki mindent az alaplapból, kivéve a proci, húzz le minden kábelt, kivéve a táp drótja(i)t, a procihűtőt és a PCspeakert.
A power-on tüskéket zárd össze egy csavarhúzóval. Ha az alaplap csipog, akkor a proci elindul. Ezután állítsd le, áramtalanítsd, a 2 kisebb RAM bele, próba, Ha így nem csipog, akkor ez a 2 RAM ki, másik 2 be, és így darabonként próbálgatva össze lehet rakni a gépet. -
mr_ricsi
veterán
''Az egyik ujságban az FSB-re az írták''
Elugrottam Santa Clara-ba, és megkérdeztem. (Az Intelnél csak tudják...)
Tehát: FSB hivatalosan nincs is.
System clock-nak (Rendszer órajel) hívják azt az ütemjelet, ami mindennek az alapjául szolgál. Ez a példád szerint (800FSB) egy 200MHz-es négyszögjel.
Ami a CPU-t az MCH-val összeköti, az a System bus (Rendszerbusz). Ez 64 bit széles, és 4szeresen pumpált busz, azaz összesen 200MHz x 4 x 8byte = 6,4GB/sec sebességű.
Az MCH és a RAM között van a Memory bus(Memóriabusz).
1, Tetszőleges bitet össze lehet fogni(ez hardveres, tehát menet közben nem változtatható), és együtt címezni, tehát a 64Mbyte az jó adat.
2, ''ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük?''
Ha ''duálban'' használod, akkor igen. (Ilyenkor mindkét memóriához külön memória busz megy, vagyis 2x annyi vezeték kell az alaplap felületén.)
''otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as.''
Akkor mindkét memória vagy 266-on vagy 333-on megy.
''Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?''
Az az optimális, ha a memóriák akkora adatmennyiséget tudnak az MCH-ba nyomni, amennyit a System bus el tud vinni.
Ha kevesebbet tudnak a memóriák, akkor visszafogja a procit, ha többet, az szinte semmit nem növel a proci teljesítményén. (Viszont drágább)
3, Melyik AMD-nél, és mihez képest lesz nagyobb?
4. ''Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz.''
Nem! Duál DDR533 lesz, vagyis 266MHz órajel, DDR átvitel (2 adat/órajel), duál csatorna (2 RAM működik párhuzamosan) -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Helló!
Lenné még egykét kérdésem processzorokkal kapcsolatban. Megróbálom összegezni amit eddig tudok. Sajnos nagyon sok olyan válaszokat kaptam (kapok) amik csak összezavarnak, mert össze vissza használják a kifejezéseket és ember legyen a talpá aki kibogozza öket.
1. Intel rendszer: Van az alapórajel, ami jelenleg 266 MHz, és a vezérlősín segítségével mindenhová eljut. A Processzort-Északi hídat összekötő sínt FSB-nek (Front Side Bus) hívják. Intel rendszerekben 1 órajel alatt 4 adat áramlik, így olyan mintha 4 * 266 MHz-en működne. Tehát az FSB sebessége 1066 MHz ebben az esetben. Az adatátviteli sebesség a CPU-MCH között 1066 MHz * 64 bites adatsín = 8,5 GB/s. Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz). Minden máshová az alapórajel jut el (266 MHz).
Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). Ennek sebessége általában megegyezik az FSB segítségével. Adatátviteli sebessége is azonos az FSB-vel. A memóriákat mindig ennek a sínnek adatátviteli sebességéhez igazítjuk. Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. Így ehhez a memória sínhez legjobban DDR400-as duál memóriák illenek. Mivel 200 MHz az órajelük * 2 adatot visznek át 1 órajel alatt * 8 bit mert bájt szervezésű, és * 2 mert duál = 6,4 GB/s a memóriák adatátviteli sebessége.
1.Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????
2.Vagy meghaladhatja, és akkor a memóriasín adatátviteli sebességén fogja küldeni/fogadni az adatokat a memória?????
Kaptam már olyan válaszokat (ujságok, fórum) az FSB-re hogy az egyenlő az alapórajellel, azt hogy sín a CPU-MCH-RAM között, azt hogy egy sín a CPU-MCH között. Vagy az FSB az alapórajel másik neve, csak mást takar a rövidítés. A PSB-ről kaptam olyan válaszokat hogy a memóriasín másik neve, a felszorzott órajel (pl. 800 MHz, 1066 MHz). Nem tudok egyről a kettőre jutni az egésszel.
2. AMD rendszer: Az alapórajel jelenleg 200 MHz. Az AMD 64 bites processzoros rendszerekben a memóriavezérlő már nem az északi hídban van, mint az Intelnél, és a nem 64 bites AMD-knél, hanem a CPU-ba van integrálva. Ide van integrálva még a HyperTransport sín egy végpontja is. Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, és 6,4 GB/s az adatátviteli sebessége. A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge) a HyperTransport sín segítségével kapcsolódnak össze. A HyperTransport sín sebessége 4 * 200 MHz (800 MHz), vagy 5 * 200 MHz (1 GHz), szélessége 16 bit. Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.
1. Ha a HyperTransport sín sebessége 5 * 200 MHz , akkor a memóriasín sebessége 5 * 200 MHz lesz szintén ???
2. A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???
3. A nem 64 bites processzoros AMDs rendszerekben ugyanaz a felállás mint az Intelnél (CPU-NB-RAM kapcsolata) ??? -
G.A.
aktív tag
Szerintem meg van a baj... alaplap... A winyó melegvolt tehát kapott ármot, ram biztos jó, videókari csak nem ment tönkre, proci hideg.... 1 óra után sem volt semmi aktivitás, ebből arra következtetek hogy alaplap totálisan tönkrement.... ez van..
-
G.A.
aktív tag
Hali all!
Épp most rakom össze 3. gépet és akadt egy kis probléma... Pontosabban nem tudom mi lehet a baj. Az a helyzet hogy a ''szemét''/maradék alkatrészből rakom össze a 3. gépet és nem megy... kapja az áramot mintha bekapcsolna power led on de proci mintha nem dolgozna semmi hang csak venti.... Hagytam 1 órát menni hátha aksi merült le (fél éve nem volha használvan az alaplap..). Akövetkező a konfi: valamilyen MSI 845ös chipset, 1,6Ghz P4 400Mhz, 2x 512M + 256MB RAM 400, 333, 266Mhzvel, 40Gb Samsung 5400rpm winyó, TNT264M videókari, 52x CD olvasó azt kész szal egy átlagos pc.... RAM az bizt ok hisz ebben a gépben volt, amivel most írok... Videókari 2 hónapja ment, cpu eddig ment 5 hónapja, volt kis pin sérülés meghajlott de nem tört le.. alaplap régi és hang az halott....cd olv az oks 2 hete próbáltam... Ha proci hibás azt honnan ismerem fel? a gép eggyáltalán nem indul? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Igen kellene érteni hozzá, csak hogy a irodalom amibol merítek a fele meg sem említi ezekre a választ!
A másik fele (informatikai ujságok) pedig keverik öket!
Pl. Az egyik ujságban az FSB-re az írták vissza , mikor megkérdeztem hogy mi az pontosabban (mert ugy tudtem hogy a CPU-MCH-RAM kozotti sín) hogy a felszorzott órajel ami mindenhová eljut, utána ugyanettol az ujságtól ugyanaz az illeto azt írta , mikor megkérdeztem hogy nem e a CPU-MCH (NB) - RAM közötti sín, akkor azt írta hogy igen! Szerintem a ketto nem azt jelenti.
A késobbi ujságokban pedig az FSB-t az MCH-RAM, a PSB-t az CPU-MCH kozotti sinnek emliti. Ugyanaz a szemely irt vissza , és irta a cikket (egy neves ujságrol van szó).
Állandóan keverik a merevlemezek adatátviteli sebességét is 133 MB/s vagy pedig 133 Mb/s cserélgetik. Az interneten sem lehet kielégito valaszt kapni hogy mi az a FSB. Ott is egyik ezt írja a másik azt. Ezert voltam kénytelen a forumhoz fordulni.
A másik nevesebb ujság pedig megsem említi a (2 evnyi ujságban) PSB fogalmát.
Az 1. kérdésemben a címsínrol van szo. 36 bites cimsinnel 64 GB-nyi adatot cimezhet meg elvileg a CPU.? És az átszámítás nem jon ki.
2. Ha pl. az FSB 400 MHz akkor az adatátviteli sebesség 3200 GB/s, akkor a hozzávaló memória 1 db PC3200-as. Kettőt csak akkor használhatnák ha PC1600-asom lenne, ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük? Én otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as. Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?
3. Az AMD-ben lévo memóriavezérlövel miért lesz nagyobb a sávszélesség a memóriák felé?
4. Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz. De írtad hogy nem mindig, mégis mi határozza meg ezt?
Kösz a válaszodat!
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
1. Az itt leírtak a számítógép milyen alkatrészére vonatkoznak?
2, Igen, intel P4-nél és DDR RAMnál a duál DDR400 az optimális 800MHz-es FSB mellett.
3. ''CPU-MCH-''
MCH-ról csak Inteles rendszernél beszélünk, AMD-nél északi híd (NB-north bridge) és déli híd (SB) van.
''Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?''
Hyper Transport csak a k8-as AMD-knél van. A procit köti össze a NB-zsel. Sebessége max. 6.4GB/sec.
A memóriák közvetelenül a procihoz csatlakoznak, a saját 64bites buszukon keresztül. Van olyan proci, ami egycsatornás, és van duál memóriavezérlős is.
AMD K7-nél pedig a CPU-NB az alpha procik EV6 buszával van összekötve. Ez 64bites és DDR-jellegű. Órajelei DDR 200-266-333-400MHz és ezekhez a megfelelő órajelű egycsatornás DDR RAMok illeszkednek optimálisan. Sebessége: 1.6-2.1-2.7-3.2GB/s.
4. ''A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB?''
Általában igen, de nem feltétlenül, és nem mindig. (Az az optimális, ha a memóriák átvitelisebessége megegyezik a PSB átvitelisebességével.)
''A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?''
A memória típus az hogy pl. DDR SDRAM, vagy SDR SDRAM, vagy RD-RAM, vagy EDO DRAM, stb.
Ezt a memóriavezérlő határozza meg, hogy mit tud kezelni.
A memória sín sávszélessége a használható RAM sebességét határozza meg.
5. Igen. (És mivel Intel procinál a belső szorzó fix, a proci órajele arányosan kisebb lesz.)
''Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell!''
Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember??? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #673 üzenetére
Hello!
Kösz a válaszokat! Új néven vagyok itt mert elvesztettem a jelszavamat!
Lenne még egykét kérdésem!
1. A 36 bites címsínből adódóan 2 vezetékek száma (236), az eredmény 68 719 476 736 bit. Ezt B-á, kB-á, MB-á, majd GB-á alakítjuk (1024 váltószám segítségével). Így kapjuk meg a 64 GB-ot. Nem értem hogy ha a 2 a 36 –odikon bitet mért bájtban kapjuk meg.
2. Van egy elképzelésem nemtudom hogy jó e. Pl. 800 MHz-es az FSB, akkor a memóriasín (MCH-RAM) sínje is 800 MHz-es, 64 bitet visz át – az adatátviteli sebessége 6,4 GB/s lesz. Ehhez a legjobban egy kétcsatornás DDR400 illeszkedik (200 MHz-en működik * 2 fefutó lefutóélnél visz át adatot * 8 mert bájt szervezésű) * 2 mert duál = 6,4 GB/s.
3. AMD-be a CPU-RAM nem a HyperTransport sín köti össze igaz, hanem a CPU-MCH-t, és az MCH-ICH-t, vagy a CPU-az egybegyúrt északi déli hidat. Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?
4. A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB? A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?
5. Még annyi ha a CPU 800 MHzes FSB-t támogat és az alaplap FSB-je 533 MHz , akkor mukodni fog a CPU csak 533 MHz-es FSBvel?
Kosz!
Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell! -
Balint133
aktív tag
Oksa, majd ma hozza apum a videót, meg ma kapok egy kis pénzt anyumtól, aztán még veszek ami kell, tényleg vettem egy földelt kébel, az van ráírva, h. 16A-t tud, szerintem elég lessz ennek a kettőnek, de a ventikhez veszek rá mégegyet, nehogy szééné legyen a kébel!! Azért vettem ezt, mert vastagabb nem volt most!!
-
Balint133
aktív tag
Ok, megpróbálom most, ezzel a módszerrel, h.: mikrofon-Fet előer- TDA1524!!!!
Csak az a gond, h. forrasztgatni kell!!!!! De sebaj!! Szombaton fater behozza, a rossz videót, meg fúrot+ fúróizéket!!aztán ''kipucolom'' a videót, aztán beleépítem a cuccosokat, az a jó, h. az elején ilyen műanyag izé van, azt meg fúróval is könnyedén lehet faricskálni, majd mellélelek képeket(Ha nem problem)!!
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #678 üzenetére
A mikrofon nem fog neki jelet adni....Akkor inkáb kösd az egyik hangfaladat szimplán a bemenetére és abba beszéljél bele..ostt töb esélyed van..
Én pl egy walkman-t ajánlanék a fejhallgató kimenetén..
Én úgy emlékszem,hogy a test egy egyik széle....Holnap reggel tok csak menni a szerelőmhöz,mert nem volt két napig a műhelyben és nem akartam a kirándulása közben zavarni...HY: Akkora kupit csináltam ma reggel a papír miatt,hogy 4 órát takarítottam utána
De akkor sem lett meg
Holnap napközben amint meg lesz,akkor lerajzolom paintba és elküldöm mailban....
-
Balint133
aktív tag
válasz
hummerdikk #677 üzenetére
Ja szal neked egy 2*4000W-os végfok kell??
-
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #674 üzenetére
Próbáltad mondjuk bekötni pl a magnó és az erősítő közé?
Amúgy előszőr célszerű az erősítő helyett egy fejhallgatót használni...
A haverom nem képes előkeresni a rajzot,és nekem meg valszeg elajándékoztam címü nóta van
Ma-holnap megyek a szerelőhöz másikat kérni
Neked van rajta mute gomb? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Attila21 #667 üzenetére
''A rendszerbusz biztosítja azt, hogy az órajel mindenhová eljusson?''
Nem, az órajelet külön drótokon -elvileg- bárhova el lehet juttatni. A ''rendszerbusz'' a procit és az MCH-t köti össze.
''A rendszerbusz egyenlő e az FSB sebességgel?''
Nem feltétlenül.
''1. Van a rendszer sebesség (ami 266 MHz), a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut ez az órajel.''
Nem a rendszerbusz segítségével. A rendszerbusz csak a CPU-t és az MCH-t köti össze.
''A szorzó áramkörök pedig szorozzák ezt a sebességet.''
Csak a proci belsejében szorozzák. Máshol az órajel változatlan marad, csak olyan technikákat vetnek be, ami 1 órajel alatt a DDR memóriáknál, vagy az AMD K7-esek rendszerbuszánál 2adatot (duál), ill. a P4 rendszerbuszánál 4 adatot (quad) visz át, és ezzel ''úgy néz ki, mintha'' 2x vagy 4x akkora volna az órajel.
''Szinte minden a rendszerbusz sebesség töredékével, vagy többszörösével, megegyező sebességgel működik.''
Általában, mert így egyszerűbb az adatokat szinkronizálni. De van példa arra, hogy 133FSB-nél 100MHz-en(DDR200) vagy 166MHz-en(DDR333) menjenek a DDR RAMok, vagy pl. Nvidia chipsetnél az rendszerbusztól függetlenül fix 66MHz-en rögzíthető az AGP sebesség, ill. fix 33MHz-en a PCI.
''A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –ot FSB-nek (Front Side Bus) hívják.''
Nem, csak a CPU-MCH a rendszerbusz, amit PSB-nek (Processzor oldali busz) is szoktak nevezni, és nem feltétlenül egyezik meg az FSB-vel.
''Az FSB sebessége szorzók segítségével ma már 4 * 266 MHz = 1066 MHz lehet.''
Az átviteli sebessége akkora, ''mintha'' 1066MHz-es lenne az órajele.
''Ezt a technológiát (a szorzást) Quad Pumped-nak hívják.''
Nem. Frekiszorzásnál frekimérővel mérhetően 4-szer akkora órajel keletkezik. Itt az órajel marad, csak órajelenként 4 adatot nyomnak át.
''A rendszer órajel, a 266 MHz, megmarad a rendszerben valahol 266 MHz-nek, vagy mindent felszoroznak a szorzók?''
Csak a proci szoroz valóban.
''Ha az alaplap FSB 800 MHz-es, akkor a CPU –nak is támogatnia kell a 800 MHz-es FSB-t a helyes működés érdekében?''
Ha az alaplap csak ''800MHz''-es PSB (Processzor oldali busz) sebességet támogat, az proci viszont legfeljebb 566-ost, akkor nem fog működni.
''2. A rendszer sebessége (266 MHz),''
Az alapórajele
''a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut.''
Nem a rendszerbusz segítségével, hanem órajel vezetékek segítségével.
''A rendszerbusz másik neve FSB''
A mai prociknál már nem feltétlenül igaz.
''és sebessége 533, 800, 1066 MHz lehet.''
Csak Intel P4 prociknál igaz. És még van (volt) 400 is.
''A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –memóriasínnek hívják.''
Nem, a memóriasín az MCH-t és a RAM-ot köti össze.
''Mindenhol 6,4 GB/s adatátvitelt adnak meg (mivel 1000 –el osztanak), de ez valójában (1024 váltószámmal) 5,96 GB/s. Miért a 6,4 GB/s –ot tüntetik fel.''
Mert a frekvencia mértékegysége (Hz) 10-es alapú mértékegység, azaz itt egy 10-es alaú mértékegység szorzódik egy 2-es alapúval, és megállapodás alapján 10-zes alapon kezeljük tovább a szorzatot.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #670 üzenetére
Melegedés:
Hát ja.. Én ha kakaón használom a cuccost,akkor 30-35 mp elég ahhoz,hogy a fehérje kicsapódjon az ujjadon,amikor hozzáérsz a hűtőbordához...
De ha hűtőm,akkor egy didigátil hőmérő szerint nem megy fel 45-50 fok fölé...
Ez fontos,mert a tranyókon belül nem lesz szerintem 80 foknál töb.....
A relés megoldás naon jó,de a relé lábaira kell egyenként 4-5Kohm-os ellenállás,mert ha hírtelen hapja meg a nagy tápot a végfok,akkor cuu is lehet az egészből....
A quad-ok simán elszálnak..... Az stk-t még nem próbáltam így... -
Balint133
aktív tag
Ja értem!!(zene)
A trafó miatt mostmár nem aggódok!!
Ja amúgy én is erre gondoltam, Bazinagy pufferkondik, azt jóvan, de mondjuk ez a 2 db 10000uF, ez elég lessz az stk ra, majd a hídban lévő Tda-ra veszek vmi bazinagy 20000uF-ot, persze a két táphoz kell vmi relékapcsolás, v. mittomén mi, de majd megoldom vhogy!!
Megpatkolt biztosíték, bazi nagy ventik, akkor melegedhetett a cuccos rendesen!! Nem?? -
Balint133
aktív tag
válasz
hummerdikk #668 üzenetére
Mért lene baj, ezért írjuk ide a totyikba, h. nyugodtan aki jobbat tud, akkor írjon ide!!
2x4000W hmm ezen még gondolkodok, meg utánaolvasok!! -
hummerdikk
őstag
válasz
Balint133 #665 üzenetére
Bocs, hogy beleszolok!
Nallam a terror zene az Techno, de nem az ami lagy hanem jo kis Hardcore meg olyan amit csak besziva lehet kibirni(en kibirom beszivas nelkul is!!!!!!, de a szomszedok nem)
En is szeretnek majd erositot epiteni, csak elotte hangfal kellene(nagyobb)
olyan 2X4000W korul. Ti miket ajanlottok? -
Attila21
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám:
Az órajel sebességét az időegység alatt bekövetkező állapotváltozás jelenti melynek mértékegysége a Hz vagy ennek nagyobb egységei MHz, GHz. Ennek a frekvenciája alapvetően meghatározza a rendszer sebességét (ma már 266 MHz, ezt hívjuk valódi órajelnek). A rendszerbusz biztosítja azt, hogy az órajel mindenhová eljusson? A rendszerbusz egyenlő e az FSB sebességgel?
Én kétféleképpen értelmeztem az egészet:
1. Van a rendszer sebesség (ami 266 MHz), a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut ez az órajel. A szorzó áramkörök pedig szorozzák ezt a sebességet. Szinte minden a rendszerbusz sebesség töredékével, vagy többszörösével, megegyező sebességgel működik. Tehát, ha növelik az órajel frekvenciáját, akkor növekedik a CPU és az egész számítógép sebessége. A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –ot FSB-nek (Front Side Bus) hívják. Az FSB sebessége szorzók segítségével ma már 4 * 266 MHz = 1066 MHz lehet. Ezt a technológiát (a szorzást) Quad Pumped-nak hívják. A rendszer órajel, a 266 MHz, megmarad a rendszerben valahol 266 MHz-nek, vagy mindent felszoroznak a szorzók? Ha az alaplap FSB 800 MHz-es, akkor a CPU –nak is támogatnia kell a 800 MHz-es FSB-t a helyes működés érdekében? A CPU-nak is van egy alap órajele, a CPU belső órajelét pedig megint csak a szorzók állítják elő.
2. A rendszer sebessége (266 MHz), és a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut. A rendszerbusz másik neve FSB, és sebessége 533, 800, 1066 MHz lehet. A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –memóriasínnek hívják.
A másik kérdésem az adatsín adatátviteli sebességének meghatározása lenne.
PL. 800 MHz-es az FSB, az adatsín 64 bites, az eredmény 800 000 000 Hz * 64 = 5,12 10 . Ezt elosztom 8-al, így megkapom az adatátviteli sebességet bájtban. Az eredmény 6 400 000 000 bájt. Mindenhol 6,4 GB/s adatátvitelt adnak meg (mivel 1000 –el osztanak), de ez valójában (1024 váltószámmal) 5,96 GB/s. Miért a 6,4 GB/s –ot tüntetik fel. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #665 üzenetére
Első: Terror zene: Benne a nevében: Terror dome, thunderdome,hardcore.... Meg ilyesmi,de lágyabbakat is nyomok...Még britney-t is....
A trafód elég lesz a két ilyen végfoknak....
De ezt akkor deítheted majd csak ki,ha már rajta lesz...
Valszeg a két végfoknál elég szép lesz a fesz csökkenés ütemenként,de nem kell félteni a kicsikét...
Én már azt elértem egyszer-kétszer,hogy 50Hz-en járattam a cuccost olyan szinten,hogy a fesz-em +/-72-ről +/-64-re csökkent,de mivel a 230 is 50Hz-es,így nem si változott...
De akkor ezt fogtuk a fülünket... Majd beszakadt a dobhártyánk...
Na ekkor jött ki az a miszter 108W körüli érték...(több volt annál,de elviekben lehetetlen lenne,így nem mondom) ((((121W))))
De persze a szokásos volt mellette: Ezerrel fújó óriás 23-as ventik (16*16) és több,mint 20000mikrós kondik,meg megpatkolt bíztosítékok....
Amúgy mondtam,hogy ha elég buffert tud a kondid felszívni,akkor naon sokkal többet is letud adni úgy ,hogy max 5-7V fog csak csökkenni egy-egy pillanatra...
Most repültem,mert elkések.... -
Balint133
aktív tag
Aha értem, és most ez kevés, vagy sok? És ez most jó, v. nem? Most ne értcs félre, nem azért kérdem, nem akarok én diszkóerősítőt építeni, de legalább 2 végfok el tudjon róla menni!!!
Amúgy nem rapp zene lessz, hanem inkább ilyen pop, punk, meg diszkó, de nem az a monotol lósz@r, hanem az inkább ilyen lightos, amiben vannak szövegek...stb(mix!!)
A srácc azt mondta, h. olyan 20A kürül mozog!!
Itt én is utánaszámoltam, I=P/U képlettel, és nekem is 14A jött ki 2*36V-on, és egyszer 7A/1*72V-on!! Szerintem elég lessz, mennyit is vesz fel egy végfok max kivezérlésen??
Terror zene?? Az mi?
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #663 üzenetére
Kötöszködnek? Majd személyesen leisszuk,de már mondtam nekik....
Trafó: Hát 500W..... +-36V kb
Elég a fél impulzussal számolni,mert egyszerre a fele tölt,mert a másik elvileg fullon van
Na ez most télleg kötözködhetős mondat lett,szal nem is folytatom
(amúgy én mindnet 50Hz-en számolok és mérek hangban)
De üvöltésnél nézve:
2*36V=72V
500/72~~7A...De ez állandó amper lehet a maxot nézve...
Kb szerintem úgy 6A lesz amit le fogsz tudni belőle venni...
De mivel az erősítőd nem fog akkorát folyamatosan felvenni,így a bufferkondik tudnak tárolni és akár 25-30A-t is simán levehetsz egy ütemre...
Mondjuk ha rap-zenét nézed,akkor 4-5 sec-enként van egy basszus
Így a rap-nél még fel sem fog forrósodni a trafód....
Ha terror zenét nyomnál,mint én,akkor halál a trafónak,tápnak,végfoknak,mindenkinek a közelemben...
A cuccokna azért,mert kihajanám... A közelemben lévőknek meg azért,mert le akarnák hallkíttatni a zenét... Valszeg nem ölném meg őket,de nem is hallkítanám le a zenét...
Ja a 6-7A-t nem vedd kevésnek,mert mind két kör töltődik egyszerre....szal a te esetedben mondhatom 12-14-nek is....mert 36V-on nézve annyi... -
Balint133
aktív tag
Kössz ez bíztatóan hangzott!! Szerintem simán több mint 10 amper, mert akkor az a kismegszakítós leütés sem lenne!! Amúgy mennyi lenne lenne az ideális A-szám egy ilyen trafótól???
De én azért vettem ilyen trafót, mert azért nem akarok, minden egyes végfoképítésnél új trafót venni!!! csak berakom az új végfokot, egy kis feszkó változtzatás, és kész is!! Na jó, talán még több mindent..stb!! De azért éted!!
De szerinted mennyi A-t bír ez a trafó??
A hlyék, már megint kötöszködnek!!!(Codegen Táp topik)
-
Balint133
aktív tag
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #659 üzenetére
Vizsga eredmény?
Én az alkoholra voksolok,mert az jobban hűt a párolgásával...
kis mennyiségben már próbáltam a gőzét robbantani (meggyújtani és a benzinénél kisebbet durrant...
De a benzin 10-ed annyiba kerül...
Sajna a külső (párolgásos) rendzserben mindenképpen illő hagyni egy kisabb-nagyobb légteret,hogy végbe is mehessen a párolgás,de ez már így roppant veszélyes...Ugye érted miért?
Viszont ha van jó nagy légtér erre nagy felülettel párosítva,akkor a víz is tökéletes,de ki akar egy 1m3-es hordót a szobájába?
Viszont ha csökkented a nyomást a külső tartályban,akkor a víz forráspontja lejjebb esik és ezze kisebb hőfokon párolog el....
Tüdővel felesleges próbálkozni.... HA volna olyan pumpa a közelben,ami szívni is tud erősen,akko go go go.... -
Balint133
aktív tag
Na megint it vok, volt egy kis külcsi dolgom, netezek meg minden, egyszer csak kilövi magát a gép, mármint nem kapcsolja ki magát, hanem világít a power gomb, meg minden, de nem bírtam resetelni...stb semmit!! Na mindegy, akkor a net is szarakszott, most bírtam csak megcsinálni, meg voltam zenesuleszba vizsgázni...stb!!!!
Na szal, arra a hűtésra, szervancs vmi olyan folyadékot, ami könnyen párolog, könnyen párolgás=hőelvonással!! Mondjuk alkohol, vagy benzin, csak ezeket zárt térbe, mert egy csöppecskét bdösek, csak azt nem tom, h. a benzint, v. az alkoholt le e lehet csapatni!!Ha nem, v. csak nagyon nehezen, akkor vegyétek úgy, mintha nem is írtam volna!!
-
djyuri
őstag
Ok! THX mégegyszer...
Amúgy egyszerű. Ha a ház oldallapja levétele után 10-15 perccel sem csökken a proci hője legalább 5-8 (10-20)fokot,akkor rossz a kontakt... -
Ganger
aktív tag
oks alaplapra venti
eleg meleg az a szar.
kb igy van a melegsegi sorrend: memo, meg az alaplapi egy szinten es kb 3/4 a proci ezeknek. most amikor memtest fut a gepen.
(nyulkalok kemelyen a gepbe, csak szet ne basszak vmit)
Amugy a borda a tovenel meleg, de nem elviselhetetlenul, az ujamat nem egeti, de szerintem az alkaromra tennem akkor nem birnam ott tartani huzamosabb ideig. de jo otlet ez a reszeles
Amugy ha nagyon nekiveselkedek akkor tudom mozgatni, kb fel centit amugy fixszen ul -
Ganger
aktív tag
Ugy kepzelem el, hogy az egyikbe lesz a masik, mint a kindertojas.
A folyadekmozgatast a kulsoben valahogy terelolemezekkel meg ''ventikkel''(nem jut eszembe a helyes szo) csinalnam meg elsosorban, de nem tudom pontossan hogy mikepp, ez meg nagyon beta fazis, eloszor meg a masik reszen torom a fejem.
amugy radiator: minap lattam hogy jo par ujabb legkondis, nagyszelloztetos rendszerben radiatorokat alkalmaznak, (nem am azokat a robosztus allatokat)
Hanem pont mint amit barmelyik tuningosnal vizhuteshez meg lehet venni.
a merete is szep kb 25x130 centi, 3-4 centi vastagsággal.
na ezt akarom majd megnezni, hogy mennyiert is dobaljak ezeket, meghogy lehet-e kulon venni alkatreszkent.
Eleg nagy, akar kette is lehet nyomni, nehany hajlitott cso meg odahegesztes aztan van ket radiatorod.
gondolom ez se ket forint, de csak van leselejtezett darab, azt meg mar talan nem nehez megszerezni, masra nem a csovek mar meg is vannak: sok cuccost szedtem ossze igy az evek alatt, eleg sok alkatreszhez jutottam mar igy -
djyuri
őstag
A alaplapin nincsen venti
Oda naon gyorsan szerváljál. Én majdnem megöltem az enyémet,de miután az össze bordacsík beleégett annó a kezembe,így tettem rá nagyon nagy hűtést..
Asszem egy amd 900-as bordát ventillátorral eszkábáltam rá
Amúgy ha megtod fogni a bordát húzamosabb ideig,akkor az még 45 fok sincsen és akkor nagyon rossz a kontakt.......
Borda levesz,megpucol és nézd meg,hogy sík-e az alja...(meg a procit is ugyanígy nézd meg,csak ott a tetejét)
A bordának reszeld le a négy sarkát,mert egy haveromnak arra felült a bordája és mi is így szenvedtünk vele. Nem kell szépre,de egy minimétert legalább szedjél le,hogy a müanyag pöckökre,amik a keretet foglóják a lara,azokra nem üljön fel...
Ja és ha rajta van a borda,akkor tod körbe-körbe egy picit mozgatni,vagy nagyon feszül? -
-
djyuri
őstag
Nem hűlyeség,mert az nem olyan mindennapos,hogy valakinek is több legyen a fesze,mint a gyári érték. Inkább azon van mindig a probléma,hogy kevesebb egy-két tizeddel. Bár még az sem baj,de húzás szemszögéből,ahol akár 1V-ot is eshet a fesz,azért már mérvadó.
Én most az előbb kipróbáltam,hogy a havertól kölcsön kapott 650W-os q-tech-re rátettem a neonokat,meg az összes ventit és a redundás tápot kiiktattam és a 12V-om már csak 11.41 lett a 12.11-ből. És még rendesen nincs is húzva a gépem,mert nerm szereti valamiért -
djyuri
őstag
A borda aljára érted,vagy feljebb? Ha alulra,akkor még nem az igaz e kontakt
Anno és is két körös folyadékhűtést akartam,de nem tudtam megheggesztetni amit akrtam...
Lett belőle két hűtős rendszer: egyik kívűl,a másik belül...
És a harmadik hűtő ment volna a vga-mra. de most a két renault hűtő az a baltámnak esett és most csak a waresz hűtő van,ami időnkén hűtéssel is eléri a 40 fokot a szobámban. De az agyvizem is
Amúgy igen jobb lenne,mint a léghűtés a radin...De a folyadékot akkor is áramoltatni kéne valahogy
Én javaslom a belső körre,ahova úgyis kevesebb kell,hogy ott legyen alkohol és kívülre pedig ioncserélt víz...
Nem zsákutca... -
Balint133
aktív tag
Na hy itt vok!! Nem mentem sa suleszba, amúgy tényleg csak délután vok itt!!
Na szal az 5V-ra, a +/- 10%-on belül van, tehát no para, ha 5,5V felett lenne, akkor az már gázos!!(Pl.: nekem a +5V om a 4,8 at sem éri el(4,76V) ami még jócskán benne van a -10%ban, igaz gyengus a táp, szal a szélén táncikálok én is, mert ha az fsb-t eggyel feljebb nyomom, akkor Far Cry ban öcsém elkezd dühöngeni, amikor befagyizik a gép!!
Ja és a 12V om az meg 12,75V, ami még benne van a +/-10%ban!! -
Ganger
aktív tag
Hali!
A borda meleg, sot forrosag also hatara
A hutesrol: hat azt szoktam belepakolni rendesen.
Ugyebar most filozok egy ketfazisu folyadekhutesen: Azt akarom kideriteni, hogy egy kisebb radiator kore epitek egy nagyobb hutodobozt, a dobozban meg egy joval nagyobb hofelvetelre kepes folyadekot helyeznek, mit ami a vizhutes radiatorjaban van.
Ez ugyebar jobban elvenne a hot a radiatortol, mint a sima leghutes.
Persze mar most tudok egy rakas problemat amit ki kellene kuszobolni, de szerintem a kozeljovoben ezzel fogok szorakozni.
Szeretnem azt elerni, hogy egy kisebb radiatort igy becsomagolva nagyobb hatasfokra sarkaljam. Bar nem tudom mennyire lesz kivielezheto.
Olyan folyadek kell ami gyorsan nagy mennyisegu hot vesz fel, le de ezt ugyanilyen gyorsan le is adja megfelelo korulmenyek kozott. Szoval ilyen folyadekot gazos talalni, de mar van egy-ket kozelito otletem, csak meg kell nezni a megfelelo irodalmakat.
Lehet mocskos nagy zsakutca az egesz, de egy probat meger.
Szerinted? -
djyuri
őstag
A borda forróságát azért nézd meg légyszíves..THX
A feszek a leg mellékesebbek ebben az esetben,ha a többi normális...
Viszont a nyár miatt tegyél bele 2-3darab 8 vagy 12 centis ventit a gépbe,hogy ezzel is segítsed magad (géped)...
A procit mindenképpen alább kell vinni hőben,mert ki fog lépni a gép a bioszba a winfos alól vagy csak restartol,de sípoli mindenképpen fog,amikor ősödék játszanának rajta...
Ilyen hosszabb távu műküdésre apellált gép esetében én mindent lehűtök alaposan... Vinyót,procit,memet he lehet,meg vga-t és tápot és persze a hidakat,ha van rá módom... Ja és ha van benne dvdíró,akkor az is kap belül egy kisebb ventit.... Nálam ez a mérvadó,ja meg egy jókora táp is...
Ha valakinek halk gép kell,akkor ne sajnájja rá a pénzt meg a időt sem.
Winner_hun barátom hónapokat szenved egy-egy hűtésével,hogy maximálisan halk legyen.... Közben meg lehetne oldani vízzel mindent,de az már méregdrága lenne... Én meg vízzel nyomom egy részét é pénz nélkül szedett vedett alkatrészekkel és szopok is rendesen vele....
Kéne valami értelmesebb radiátort vennem,ami legalább akkora,mint egy 5000-es autónak a hűtőjeDe még a bontóban is 70K az alja
Annak meg semmi értelme,hogy itt a ph-ról vegyek 8-at,mert ott is 70-80K lenne a vége...
Akarok csinálni egy peltieres hírtelen fagyasztót,de ahhoz kell vagy négy 100W-os peltier is,ami megint csak 60K....
Most egy wartburg hűtővel szenvedek,amit már kezd szétmarni a folyadékom is,meg nincs rá normális csatim,így ereszt is minimálisan,meg sapka sincs rajta,így magasabban is kell lennie a gépnél,íyg nemtom kívülre rakni sem...
Mindegy...
Tegyél bele bőven hűtést és akkor nem lesz gond.... -
Ganger
aktív tag
Koszi, a proci hoje is zavar, sot az az elso szamu bajom.
De erre is kivancsi voltam. Foleg hogy ajandekba lesz a gep anyamnak meg a hugomnak 240 km-re tolem, es nem szeretnem ha par nap alatt valami okos modon elszallna, foleg mivel semmit sem ertenek sz egeszhez, en meg ugye Pesten rohadok es nem tudok hazafutni minden gond miatt...
Ezert szeretnek mindent megvizslatni.
Amugy az osszes tobbi feszultsegertek normalis. -
djyuri
őstag
Oksa!
Akkor téged csak a túlfesz zavar?
Ha a gép nem restartolgat tőle,akkor no problem.
Ki tod próbálni: Minden feszültségen,amin csak tudsz emelj egy egységet a bioszban vagy ahol tudsz és boot winfos. Nyomj egy game-t vagy tesztet a 3dmark-kal és ha nincs restart (a proci hőjét nem tekintve ugye),akkor a feszültséged normális. És ezután mindent tegyél vissza egy egységgel az eredetire...
A proci hőt azért szerintem nem ártana megoldani,de ahogy gondolod...
hát ja. Én délelőtt és ő délután van itt,de asszem most táborozik -
Ganger
aktív tag
?
Tudom hogy off, de igazából annyit akarok tudni, hogy ez a többlet károsítja-e a hardvereket?
Irhatnám máshova is, de jó ötleteitek vannak, meg legtöbbször mindig itt vagytok Balinttal egyetemben, valahogy szamit az ember ra, hogy ti bizton valaszoltok a nap folyaman
(na jo nem akartam en segget nyalni, ugyhogy felejtos a fenti par sor, nem elszallni) -
Ganger
aktív tag
behalok hogy egesz majusban szopok a gepekkel
de az a rohej, hogy alig talalok az ismeroseim kozul olyan embert akinek ne szallt volna el vmilyen hardvere majusban.
Ugy latszik megjott a meleg, aztan a gepek meg sorba dobjak be a torolkozot.
ezek a szarok tenyleg osszeeskudtek ellenunk -
Ganger
aktív tag
válasz
Balint133 #636 üzenetére
Koszi!
Es ez biztos megfogja?
60 fok biosban 3000 fordulatszam mellett normalis??
A P4-es prescottom agyonterhelve nem hoz ki magabol ennyit.
A masik ami idegel az az 5 voltos csatin jovo 5.36-os feszultseg, ami 10% azert tobb, nem? vagy nem ervenyes az 5 V ez. Bar ezt furcsalnam
[Szerkesztve] -
Ganger
aktív tag
Az 5 V feszultsegtobblethez otlet?
Ugye ez nem normalis? -
Balint133
aktív tag
Rakjál rá Winfost!!!!! Nekem is bivalyul melegszik(Asrock lap) mikor nincs rajta a winfos, vmennyire stabilizálja az xp, ha akkor is ilyen meleg, akkor a szokásos, borda meleg e, hirtelen kikapcsolod a gépet, és ha hirtelen felforrósodik a borda, akkor jól érintkezik, de ha nem, akkor ott érintkezési problémák vannak!!!!
Szólj majd, ha sikerült vmit csinálni vele!! -
Ganger
aktív tag
Na ujra itt
Ujabb proci, ujabb problema:
Asrock lap, benne egy 2600 celeron D, mindketto mai vetel.
A problema: a proci hoje emelekedoben 60-63 foknal nyomtam ki, 3000 feletti fordulatszammal. Szepen lassan emeli a homersekletet 2 percenkent 1 fokal, ugy hogy a fordulatszamot is noveli melle.
Ujrapasztazva is ez az eredmeny.
Az elso alkalommal a gyari paszta+huto kombot hasznalva se volt hidegebb a proci 59-60 foknal, igaz akkor nem hagytam olyan sokaig bekapcsolva, mint a masodik alkalommal.
Ugy erzem ez kicsit sok.
ja igen biosban nezve mindezt, rendszert meg nem is telepitettem kapasbol rendszercheck-kel kezdtem
Illetve plusz egy : a tap 5 V helyett a prociban 5.36 volt van, ez korreekt meg, vagy azert ez mar nagy?
Mit csinaljak?
Vigyem vissza a procit, hogy tulsagosan melegszik?
Lehet erre hivatkozni? -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #633 üzenetére
De kellett is amximumokhoz....
Nekem is van egy ilyenem valahol
A rajzát még talán hamarabb megtom találni..
Amúgy nem egy vészes így utólag... ÍEWlőszőr én is pislákoltam,de észre lehet venni az egyszerűséget...
Asszem úgy indul,hogy amerről akarod hangosítani a rendszert,azon oldali lábakat kell a közösbe bekötni...
Azt a középsőket és a másik szélsőket a 100nanós kondin keresztül visszajuttatni a panelre,de arra így hírtelen hajnalban nem emlékszem,hogy volt-e ott közösítés vagy külön ment le az a nyolc láb
Asszem én 100KA-s potikat vettem belem,mert jobbnak bizonyultak az ajánlott 50KA-osoknál...
Ja és arra készülj,hogy a loundness gomb csak akkor üzemel,ha még max a feléig van csak feltolva a basszus,mert az mindössze annyit csinál,hogy a basszusnak megfelelő potit zárja majdnem rövidre.....
A balansz potiját érdemes megmérni multiméterrel,hogy pontosan középen legyen,mert az kifejezetten jól belőtték az ic-ben... (1524)
A hangerő az meg legyen középen és nagyon gyenge jellel kezdjél,mert sajna valamiért némelyik egységcsomagbam valamit átépítenek a szakik és egyik hangosabb,a másik meg hallkabb az elején,azt hírtelen nemtod,hogy mi van -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #631 üzenetére
Hát ja :9
Most gondold el..nekem több,mint 20000mikro van a nagy fisherbenKét relé kapcsolja.... És így is csak az új villanyóra rendszer képes lecsapás nélkül elindítani elsőre....De ha ki be kapcsolgatnám,akkor ez is leoldana
MOD: Panelesen vetted a 1524-e ? Nem neked kell ahhoz panelt csinálnod?
Csak azért,mert max 2K és felesleges ennyiért szenvedned...
[Szerkesztve] -
Balint133
aktív tag
Huhh, kösszencs, akkor legalább nyugodtan mek el kirándulásra, kb egy óra, aztán már a kis piroson leszek!!
Ja az lehet, mert a bazinagy 10000uFos kondik felpufferelték a kakaót, és nem volt, mi elhasználja?? És akkor valszeg ezért!!
Megvettem a Tda15224-et(lehet g. már írtam)
-
Balint133
aktív tag
válasz
Balint133 #627 üzenetére
Na megvettem azt a tda 1524-et!!
Egy kérdés, rákötötem a tranyót a tápra, bedugom a konektorba, meg minden, világít a két led...stb, kihúzom, egy pillanatra, visszadugom, leb@ssz@ a biztosítékot, mondom a picsába, nehogy itt tönkre b***sam a trafót, időnek előtte, felkapcsolom a biztosítékot, bedugom leveri, megint felkapcsolom, bekapcsol!! kezdek megörülni, megy meg minden, megint kihúzom a egy pillanatra, visszanyomom, megint lecsapja, mondom a fenébe, ez szented mitől lehet??
De ugye nem ment tönkre a trafóm??Mert akkor én felakasztom magam vazeg!!
-
Balint133
aktív tag
Ok!! Mailt megkaptam!! Na én is így vok, néha többet kérek!!
Akkor szented kóser a tranyó?? ja ok, akkor arra a mailre küldök, csak a fényképező, így is a legkisebb felbontáson van, amikor ezeket a képeket csinálom, ennél kisebbre nem is lehet állítani, max a minőséget, csak akkor szemcsés állítólag!!
Milyen előfokot mondtál?? Tda 1524 -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #622 üzenetére
Annó én is mentő ötletként vettem meg az első fisher-emet. Azt arra vettem,hogy az utolsó osztály kirándulás király legyen...
Egy osztálytársam hozoztt hangfalat én meg erősítőt,a másik meg mp3-at lejátszóval.... Azt ment a buli
Láttam a képet. Mail ment!
HY:a mailom egyből megtelt
Ha ekkorka képet küldesz,akkor a djyuri@sgmail.hu-ra küldjed THX
Az 5.5K tárolva
Mehetek este felé is,de akkor csak hozzád megyek,mert akkor már minden zárva lesz....Végülis ahova akarok menni,azt fel tudom hívni is
Én is néha kevesebbet mondok,mint amibe kerül a cumó... Amúgy és általános suli 3.-ik osztálya óta mindent én vettem meg a suliban,amiket kitaláltak a tanárok,hogy pl.: kell 1200Ft osztálypénz,hogy nők napjára kapjanak virágot a tanárok,meg ilyesmi....(vagy új diák,ellenőrző könyv,füzetek,...
Amik meg ilyen 10K nagyságrendűek voltak,azt persze lenyögtem otthon azt ők csengették,de kicsi dolgokkal nem vacilláltam..HY pedig összegre többe jöttek ki a kicsi dolgok,de legalább nem egyszerre voltak...
HY: Mostanában ugye vettem ramot meg vga-t és ugye utánvételes cumóként,azt jött ki a papír és anyámék meg nem akarták átvenni,mert mit veszek és 28800-ért a gépbe? Csak ők nem értik még meg,hogy egy normális vga az már 80-120k-ba kerül,de engem nem izgat a hűlyeségük... Én pl.: nem bíztos,hogy megvenném 80K-ért a fodrász ollót a faterom helyáébe,de ha én is fodrász lennék,akkor nbyilván én is megvenném...
Meg anyám helyébe a nerc bundátÉn inkább zenét vennék a kocsimba belőle....
Ezt az új nyák készítést még nerm hallottam... -
djyuri
őstag
Az angol részét megtoaz: ''ez a mondat angolul?'' topikban...
A technikai választ sajna én nemtom,mert a haverom mégsem fatality-t vett,így nem kerültem közeli kapcsolatba ezzel..
Biosz sípolások vannak? Vagy csak a hibaüzenet jön elő?
Mert a bosz sípolási kódok elvileg nem változnak..
Nekem van egy új kódom: 5-6 sec-es sípolás és 1sec szünet,azt újra...=táphiba
A tápod milyen márkájú? ---elvileg alapon el kell neki bírnia,de tuningra nemtom,hogy elég lesz-e -
nRu3
addikt
Hogyan tudom megálapitani hogy a proci rossz-e egy teljesen új konfinál ?
a vinyó ,ram biztos jó .
Ma öszerektam a dolgokat de nem akkar elindulni a vinyo felpörög de nincs kép, a lapon lévö post code mindig a 9.9. Complete power off sequence vagy 9.0. complete uGuru initial process AWARD BIOS take over booting job ,
mivel angol tudásom nem sok a szöveg lényege nem árul ell nekem semmit,
a lap abit an8 fatal1ty ,3500+ proci , és x800XL kari , a táp 500W FSP
thx ha van valakinek tippje -
Balint133
aktív tag
Összefuthatni összefuthatnánk, csak tutka, h. nem leszek készen az erősítővel, a kirándulásig, megbeszéltem anyummal, h. inkább, most nem kapkodom el a dolgot, (igaz, ki fognak nyírni osztálytársaim) mert nehogy az legyen, h. kb éjjel 2 körül megadja magát a rendszer, rossz hűtési problémák miatt, v. megcsapjon vkit az áram, aztán nagyobb lessz a kár, mint a haszon, szal inkább megcsinálom, lassan de biztosan, de a tekercseket elhozhatod!!
Megjött a trafó!! Nagyon pöpec, olyan rohadt nehét vazeg!! van róla kép, küldök, ha nem baj! 500W/2*36V!!
A haverod, anyhén lusta, nekem is van ilyen oszttársam(lány, az talán még rosszabb) neki mindent szabad, nekem semmit alapon, szal hasonló a helyzet!!
De azért a tekercseket hozd át!!
Ja és még egy, ha jössz, akkor anyám azt tudja, h. a trafó, az csak 5,5k volt, már ezért is meg kellett fűznöm, szal a többit a dugipénzemből pótoltam ki!!Szal érted mire gondolok, nem akarom, h. haragudjon rám, majd írd meg, h. mikor jössz, és estefele nem??
Ja hallottam egy nyákkészítési módszerről, ilyen vasalós, tojáspapírra rányomtatod lézerrel a tükörképét, rárakod a megtisztított nyákra, rávasalod, lehúzod a papírt, és bedobod a vaskloridba!!Pöpec nem, csak az a kár, és ezért is nem tok elkészülni, h. nem tudtam ilyen papírt venni, és nem tudtam elkészíteni a nyákot!!
-
djyuri
őstag
Bálint!
A héten megyek fel vácra...
Akkor ütközhrtnénk...
A haverom kész marha. Modnom neki,hogy keresse meg a rosz quad-ot,hogy a két tekercset levegyem róla. Erre azt mondja,hogy menjek át és keressem meg
és nála.Erre én:
Tod ha nálam kéne valamit megkeresni,akkor van rá 70Nm2
De nála az egyetlen szóba jöhető hely,az az éjjeli szekrénye,amiben súlyra is max 40 kilónyi cucc van és az is kiválogatva,szal semmi az egész és erre lusta a krapek... Ez mekkora gigász LLOOLL
Ja és én járkáljak a ramjai meg a vga-ja után,meg a tápja és a többi más után és ezt a kis fáradsáot nem kpes rámfordítani....
Inkább leül,azt nyomkodja azt a qurva számítógépet...
Azt meg van rám sértődve,hogy ha egy hónapban egyszer nem megyek át azért,mert végre egyszer nekem is jár a játék...És akkor már öt percenként kitalál valami fasságot....
És rám mondja,hogy marha
Na mindegy. Ma átmegyek és elhozom azt a sz@rt....
Ki kellett adnom magamból a dühöt..SORRY -
Balint133
aktív tag
Hát igen, na ez az ez a rohadt anyagi világ! Nincs lóvém, hajszálra kijövök, ha...kijövök!!Majd megpróbálom úgy, ahogy apum mondta, a jó öreg celuxxal!! Fogom a tapétavágót, kivágom, lemarom osztan annyi!!
Amúgy ha meg bírnám csinálni ezt a rohadt nyákot, akkor már a kifúrással nem lenne gond, mert azt kifúrom pillanatok alatt, beforrasztom, aztán kész is!! Na mindegy, majd csak lessz vhogy!! max veszek egy tda7294-et, abból, ha több feszkót nyomok rá, akkor abból is kijön a 100W, akár 8Ohm en is(legalábbis az volt az ic nek az adatlapján, rádobok két hangfalat, aztán ugyanott vok, mint az stk val, csak ez mono!! Aztán kirándullás után meg majdmegcsinálom az stk-t!!
Különben örülö, h. ilyen nagy tranyót vettem, mert ha esetleg mondjuk eladnám ezt az erőlködőt, akkor legalább nem kell itt ilyen kis genya tranyókkal szívóznom, hanem itt van egy 500W/2*36V-os tranyóm!! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #616 üzenetére
Nekem ilyen erős anyagom még nem volt,mint neked
Én mindig szívtam vele,mert a lemarandóból mardt mindig egy kicsi,de nem volt útban. Én még mindig a filcre gyanakszom...
Próbáld higítani... Bár ezzel csak időt vesztesz... Ha meg volna a rajzod ilyen átlátszó fólia szerűségen,akkor a szerelőm kb 800-1200 forintért ráégetu uv-val a nyákra,amit asszem le is mar ő rendesen.. Még nemigen mentem ebbe bele,de megkérdem,mert mostmár engem is kíváncsivá tesz...
A boltról annyit,hogy az aqua-ról van szó... Ott még tesztelődit nem játszottam. Ha nem lesz jó továbbra sem az én meg a ahverjaim gépében sem,akkor az egyiket kompletten beviszem a orruk elé....
Ha meg ott elindul,akkor irány az elmű és vagy 200kiló grafitot beb@szunk a főtrafóra valahogy,hogy had sz**janak ők is -
Balint133
aktív tag
Nem így se jó, ha mozgatom a folyadékba, habár jobb, mert csak az íveknél mar bele, meg ahol nem írtam át vagy5 ször, meg leragasztottam egy darabot celluxxal, oda bele sem mart, most majd apum hoz tapétavágót, aztán megcsinálom vhogy, ha meg nem akkor szarok bele, megcsináltatom vkivel vmi nyákkászítővel!! Az meg megcsinálja nekem, nem tom mennyiért, dehát a szart érdekli már!!
A táptesztelésre casak annyit, ha olyan a boltos, a tesztelés annyiból fog állni, h. Rárakja a polcra, és egy hét múlva visszaadja, persze ha olyan a boltos! -
djyuri
őstag
Erre magyarázat:?
Elvittem a tápot a szervízbe... Ott rádugták valami ótvar gépre,amin pont olyan biosz volt,mint az enyimen. És lám csodát: Behív a srác,hogy nézzem meg,hogy elidult
Na most se nálam és se a haveromnál nem idult már el... (megjavult?)
Mindegy megegyeztünk abban,hogy egy hétig tesztelik azt kiderül,ami beborul... -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #613 üzenetére
Én tod milyen esetre gondoltam? Amivel még kis korordban az oviban fetegettél.....
De mindenképpen mozgatni kell a folyadékban,mert megmarad a felszínen a lemart anyag és megáll a folyamat...
HyA haverom tápja is egyszer úrja nyomta a winfost,de most küzben nem is játszottam. Lehet,hogy ez most egy winfos védelmi hibaféleség volt... Nemtom
Holnap ha hazaérek,akkor doom3-azok meg riddik-ezek meg battlefield-ezek...
De előbb formázok,mert van egy g**i vírusom (vagyis vagy 600) ami állandó felügyeletre szorul és így nem lehet játszani..
Az egyik állandóan töltögetni akar... a másik feltölteni... a harmadik csak elindítgat egy-egy dos-os ablakot és megpróbálja bezárni,de ilyenkor kilépeget a játékból az asztalra,szal ez így gáz.
Ja és van az swchost egy perces leállás meg websearch,ami mindig netezni akar,mint a kutya sétálni
Meg van még blokkoló vírus is,ami meggátolja a style XP-t meg az egész séma rendszert meg a háttérképet...
Akkor még an,ami újra indítja a gépet tavalyi dátummal és én meg csodálkozom,hogy rundll vagy system32 vagy rendszer óra ERROR
Meg van ami úgy idítja újra a gépet,mint ahogy a régi at-s gépeket az ideges emberke: Hosszabbító lekapcs és vissza kapcs,de ezt egytized másodperc alatt..
Ezt még sorolhatnám reggelig
Ja a tápomra még annyit,hogy sz@rok rá nagy ívben!!! Én mindent megtettem,hogy bírja a kiképzést: Qurvajó léghűtés... ''kevés'' (csak a gép) áramigény.. Nem szabályogattam le a ventijeik csak azért,mert nem hallom tőle a szomszéd traktorát.....
Szal ha nem vállalják a garit,akkor kikötöm a kocsi után és megyek vele egy 270-et a bömbivel,azt meglássuk azt amit senki -
Balint133
aktív tag
Nem marta le teljesen, csak belemar!! szal érted, van a nyák, és vannak benne ''lyukak''! Mindegy, megpróbálom úgy, h. ecsetet nem használok, mert lehet h. az ecsettel ''gyengítettem'' meg a rajzot!!
A tápodat őszintén sajnálom, ott vmi nagyon kiment, ha ennyi a feszkó esés, meg akkor, áramerősség, az egyenlő lehet a nullával!! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #611 üzenetére
Oksa!
Amúgy akkor már megmarta,amikor még a felesleg le sem jött???
Akkor szar a filc ehhez. vagy túl folyik vagy ócska...
HyEddig bírta a q-tech 550W-os tápom. Elvileg holnap viszem visza a gariba.
Addig elkértem a haverom új 650W-os q-tech-jét.
Eleinte (vagyis ma reggel kb 20 perc leforgása alatt) a 12v és az 5V-ommal vol a baj: a 12V az max 11,4v volt és az 5V-om az meg max 4,29V volt
Ha mindent lehúztam a gépről és csak az alaplap volt akor tudtam a bioszba bemenni és ezeket leolvasni
De amikor kilépek a bioszból és indulna a rendszer,akkor jön egy iszonyat hosszú (5-6mp) spolás azt szünet és megint és így tovább. Se reset se egyébb csak a hosszabbító vagy a hosszas tápgomb nyomása. A haverom elvitte a tápot mára magával,amíg dolgoztam és nála el sem idítja a rendszert. De most már nálam sem
Holnap beteszem a haverom új tápját azt végre formázok egyet
A tekercset holnap elintézem....... -
Balint133
aktív tag
Na csináltam panelt, de nem lett jó, mert belemart, a rohadék, nem tom miért, csináltam mégegyet, az is olyan sz@r lett!! de h. miért azt nem tom, DE lehet h. ha megfuttatnám cinnel, akkor jó lenne, de műáár qrvára idegesít!!
akkor hétfőn veszek 30db diódát!! Ok, nekem 8, legyen meg a tekercs, aztán nekem mindegy h. hogyan, meg nem baj ha ronda, csak 2uH-s legyen! -
DAVE_CH
csendes tag
Üdv!
Valaki tud olyan programot, amelyel a WindowsXP alatt lehet állítani a CPU Vcore -t? -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #607 üzenetére
Na most már berakom egy hsz-be a választ,mert kimoderálnak lassan
Meg kéne kérdezni,hogy milyen amper erősség mellett tudja és milyen stabilan tudja azt a 24v-ot kiadni az R3 és R4 kicserélésével....
A zéner dióda az külön értendő a sima diódáktól...
A zéner dióda arra van,hogy az csak pl 40v-tól vezet (vagy amilyet veszel) és ezt kötöd a tápra és ha eléri ezt a feszt,akkor a felesleg azon folyik át,de ez rettenetes hőt disszipál és a trafód is fog jócskán melegedni,főleg ha vagy 10v-t is le kell vezetnie...
A sima didák meg olyanok,hogy már a legkissebb áramtól is vezetnek és esik rajtuk 0.7V vagy más fesz ,mert ot is van több típus...
Ezek kb 100V 10-12A-esek legyenek... Kb 20-40Ft-ba fognak kerülni asszem...
A tekercset bízd rám. vacillálntunk és számításra is kijött,hogy jó az én régi quad-om tekercse is,vagyis pont olyat kéne amúgyis csinálnom. Az meg szépen is néz ki,szal lehet,hogy azt adom inkább oda... Főleg,hogy hétvégén s idáig dolgozok,szal azt megcsinálni szépre eléggé LOL...
A savat öntsed ki egy lapos tálkába,amibe belefér elfektetve a paneled...
Abba belehelyezed és mintha festegetnél víz alat,it is úgy csinálsz. Célszerű azzal a felével kezdeni,ahonnan mindent le akarsza marni,aztán a áramkörös felét (persze ezt arra értem,ha kétoldalas panelt vetteél....) -
Balint133
aktív tag
Ok, új oldatot veszek (800Ft, 0.5L) Tehát öntsek ki egy kis vaskloridot, és egy ecsettel ''törölgessem''?? Ok, szabadtérben csinálom, mert anyám kinyír, ha összecseszek vmit!
Szal a hétvégén megcsinálom apumnál! És akkor egyúttal csinálok a diódáknak is egy nyákot, castag leghyen a vonalvezetés, nem fog melegedni??
-
Balint133
aktív tag
Aha értem, a lapra, ez van ráírva, kb. ''...a panelon lehetőség van +/-24V levételére, IC1, IC2-vel +/-15V levételére, kisebb Ut, vagy nagyobb áramigény esetén, az ellenálások értékét csökkenteni kell, R3, és R4 teljesítményét esetleg meg kell növelni!...'' na kb ez volt benne! Zénerdióda, hmm ez nem rossz ötlet, de qrva drága, most kiszámoltam:
A diódákból, egyenként(polaritásonként) 14 dióda kéne, sorosan, kb számoljunk 15 diódával, ezt beszorzom 2vel, és ezt a harmincat, beszorzom 100al, és kijön, h. kb 3k-ból megvan, de mlyen diódát vek, mondj vmit please!! azt se tom, h. mennyi egy dióda!! Ezeknek csinálok egy nyákot, és sorosan bekötöm a 15*2 db-ot(a két polús miatt)
Ok, a tekercseket olyanra csináld amilyenre kell! Azt gondolom tod, h. 2uH-ra kell! Nem? -
djyuri
őstag
A rákba! A vasklorid lemaratd: A fél óra alatt az új vaskloridban szétmaródik az egész. Vegyél egy picike puha ecsetet... És azzal simagassad a folyadékban a paneledet,mert így a már lemart cuccost segíted leszedni a felületről..
Ja szabadtérben csináldf,mert semmilyen textilből és papírról meg szőnyeg meg mittoménről nem lehet leszedni.... Amíg új a savad,addig a sebeidre is nagyon vigyázz!! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #604 üzenetére
Ha feltöltődött a két puffer kondi és az erősítő sem vesz fel áramot,akkor ott sem folyik előbb utóbb áram és felpumpálja a maximumra...
A tekercsnek két lába van... Az ellenvele van párhúzamosan kötve,de azt én megpróbálom beleépíteni.
A tekercsret függőlegesre fogom csimálmi,így nyersz helyet. Kb-ra hagyjá ki neki egy 1.5cm-es környi helyeket és 1cm-re legyen egymástól a két lába...
Most nézem,hogy a régi (nem működő) quad-ban is pont ilyen tekercs van. Lehet azt vezsem ki,mert szebben fog talán kinézni,mint az én kezem által,de előszőr kiprószálom az egyiket saját kézzel...
A krapek a bólban egy zénerdiódás folytó áramkört fog javasolni..De ott az a baj,hogy vagy 2ezer egy 300W-os zérendióda,ha egyáltalán lehet olyat kapni..
Azon menne el a plusz áram,de képzelheted,hogy az 500W-os trafóstól az milyen meleg lesz...(sza ez kilóve...)
Ha van sok (kb 200 ezer) pénzed,akkor vagy a trafó és a diódahíd vagy a diódahíd és az stk közé beraksz egy rakat diódát sorosan... ímiond a két polaritáshoz..
Ezeken egyenként 0,7V esik. És ''márkásat'' vegyél,mert akkor nem lesz zajos a rendszer tőlük....
[Szerkesztve] -
Balint133
aktív tag
Ellenálás: Azt írta ezen a papíron h. a kimenő feszkót lehet ''limitálni'' az ellenállások cserájável, mindegy, mindenesetre megkérdem a csávót az elektroboltban, aztzán veszek két db-ot!! A max csúcsfesz, az +/-40V
Szal ''csak'' cirka 10 V, de vhogy megcsinálom, h. csak 40V ot kapjon!!
Nyákkészítést azt megcsinálom jövő hét hétfőn, kb félórát kell beáztatni a vaskloridba nem??Tehát follyassam meg cinnel?? Ok!
Hát monitoron nem tom mennyire méretarányos, de egy kb.:4,5*
8,5Cm es nyákot, vhogyan ebbe kéne -2belepréselni a tekercseket, amúgy ha már meglenne a nyák, akkor 1óra alatt kész lennék, mert ellenálásokat, meg kondikat már megvettem!! Max azt csinálom, h. nem ''vonalat'' rajzolok, hanem egy kockát, és azt ott fúrom ki ahol nekem kell, mert elnéztem elég sok hely van még ott!!
Ja azt gondolom tudtad, h. a tekercsnek 4 lába van nem?
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #600 üzenetére
Az a baj ezekkel az ellenállásokkal,hogy ha nem folyik rajtuk áram,akkor nem esik rajtuk feszültség. ez a valóságra vetítve úgy mondom,hogy ha csak bekapcsolva van a rendszered,akkor az ellenálláson kb 0.2v esik és akkor az stk-d megkapja a csúcsfeszt és zénerletörést játszik ott neked,ami totális halált jelent röviden... tehát a kb 50v-ot nemtom,hogy mennyire fogja bírni. Reggel megnézem a gépemen a rajzodat,hogy mekkora fesz volt oda írva neki...
Tekercs: akkor ''mobil'' tekercsnek fogom legyártani. Kicsit hajlítható le majd kb 0.9 1.5 cm között,de ha azt mondod,hogy a rajz méretarányos,akkor azon is meglesem....
Nyák: Előszőr a régi jól megszokott súrolóporral megpucolod oxidmentessé a felületet.....Majd ezután viszonylag gyorsan (az első meghúzott vonal és az utsó vonal között legfeljebb másfél óra legyen,szal ne tököljél sokat) megrajzolod az áramkört és gyorsan beledobod a savba.. Óvatosan mozgatod benne,majd mikor már nyák színű a panel lemarandó része,akkor kiveszed és bő vízzel pl: csap alatt lemosod alaposan. Majd jöhet a cínezés. Ha kicsit akarsz magadon segíteni,akkor lemosod alkohollal a festéket és az új oxidot és gyorsan átfolyatod az egészet cinnel. (ez kb 1.5-2 perc)
A kondikat jól vettedBár ha megfigyeled,akkor 100V-tól indul meg igazán az áruk felfelé...
Upp! És alszok!! Jóccakát...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Xbox Series X|S
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Horgász topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MotoGP & WSBK
- Linux kezdőknek
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest