Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #725 üzenetére

Atti24:

Ezt nézd:
    Bővebben: link

Van itt minden, mint a moziban. (P4-es rendszer HyperTransporttal, északi és déli híddal...) :))

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #725 üzenetére

''Mekkora a DDR2 adatsínje? 64 bites?''
    Ha úgy értendő a kérdés, hogy a PC-kben használatod DDR2 memória-modulok adatsínje mekkora, akkor a 64bit jó válasz.

''Mi a RIMM magyar rövídítése?''
    Magyar rövidítése :F :F :F

Szerintem RIMM
    (Rambus In-Line Memory Module, és még lefordítani sem szokták, legalábbis én még sohasem láttam lefordítva.)

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #722 üzenetére

''mert a processzorba van integrálva''
    Az autó motorjáról kapja a hajtást a sebességváltó bemenő tengelye (azonos a fordulatszáma), a generátor (gyorsabban forog), a vízpumpa (lassabban), vagy az olajpumpa (lassabban).

Miért kellene, hogy a proci belsejében minden azonos órajelen menjen?

''Mi az a 2400-as szám?''
    A 2,4GHz-es proci MHz-ben kifejezve.

''Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt?''
    Mivel DDR memória van az egyik végén, nyilvánvalóan 2 adatot visz át 1 órajel alatt.

''Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén.''
    Ez értelmezhetetlen.
    Ha 200MHz-es a memóriavezérlő órajele, akkor a hozzá kapcsolódó memóriáé is annyi. (Akár jön az adat, akár megy, mindig annyi.)

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #720 üzenetére

4,
    ''Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? ''
    Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)

''De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU?''
    Akkor 800 / 533 x 2400 = 3600MHz-en kellene elindulnia a procinak. (Nem fog).

(Úgy lenne helyes, ha mindkét szorzást a rendszer órajellel végezzem el, vagyis 133/200 ill. 200/133.)

''Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni ''
    Ha ez állítható, akkor azt a felhasználó tudja beállítani az alaplapon.

1, ''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
    Ugyan miért menne azon?

''mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?''
    El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.

2,''Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? ''
    Szerinted mit szólna a 400MHz-es memória, ha 2400MHz-en próbálnád írni?

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #716 üzenetére

1, Intel: 133 és 200MHz (jön a 266), AMD 166 és 200MHz
    2, igen.
    100, 133, 166 vagy 200MHz.
    3, A rendszerórajelből. A rendszersínnek ugyanez az órajele. A 400,533, 800, 1066 csak ''olyan, mintha'' órajel lenne.
    4, Csak a rendszerórajel, rendszerbusz, memóriabusz kifejezéseket használhatod, az FSB-t felejtsd el.
    És most ezzel a kikötéssel írd le újra, hogy mit akartál kérdezni. (Mert nem értettem)
    5,
    Íme egy P4-es órajel előállító áramkör adatlapja:
    Bővebben: link
    Az 5. oldali táblázatot nézd meg.
    AMD-nél a proci megfelelő lábain keresztül kívülről be lehet állítani, hogy milyen órajel legyen.
    6, mert 8 bit van összefogva, és ezeket egyszerre éri el.
    7, A Hyper Transport csomagokkal dolgozik, az átviteli sebessége 1600 megatranszfer/s, és 16 bitet visz 1 csomag. 1600MT/s x 2byte = 3200MB/s
    És AMD-nél nincs MCH :Y Főleg nem egy 64 bitesnél! Az MCH Memory Contoller Hub-ot jelent, de a K8-as AMDnél a Memory Controller a prociban van!

[Szerkesztve]

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #698 üzenetére

''A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová''
    Aha! De szerintem nem külön sinek ezek, hanem a system busznak a részei a Control(Vezérlő), az Address(Cím) és a Data(Adat) vezetékek.

''Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.''
    Akkor ezt neked így kellene következetesen alkalmaznod a dolgozatodban is. (És az elején megmagyarázni a hogy az NB-SB, ill. az MCH-ICH mit jelent, az is legalább 2 mondat ill. 4 sor.)

''Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:''
    Azért, mert ezeket az Intel nem használja, így nincs mihez igazodni.
    Az alaplapgyártóknál pedig az ismertetőket a marketingesek írják, és ott a minél nagyobb szám a lényeg.
    (A neten rákerestem, és a legkomolyabb név, aki a PSB-t használja, az Asus.)
    Írd le a szakdoliban, hogy az FSB arra az időre vezethető vissza, amikor még a processzor és a memória azonos órajelet használt. Azóta az Intel nem használja, az újságíróknál és a gyártóknál nagy a kavalkád az értelmezése körül, ezért Te sem fogod a dolgozatban alkalmazni, hanem helyette az Intel terminusait. (újabb 5 sor.)

''Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból''
    Netről! (Intel és AMD honlapjai, és a különféle szabványok leírásai, a ''data sheet''-ek, stb.)

''Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet''
    Nem, minket vásárlókat kevernek meg vele. (Ha szabványos lenne, nem lehetne nagyobb számokat odaírni.)

''már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz''
    Csak utána Te is olyan hülye diplomás leszel, mint akiket itt szapulsz fél oldalon keresztül.

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #694 üzenetére

''ami jelenleg 266 MHz''
    Jelenleg kaphatók 800-as és 533-as procik is, amelyeknél 200 ill. 133 az órajel.

''vezérlősín segítségével mindenhová eljut.''
    Mi ez a ''vezérlősín''?

''Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz).''
    A RAMokhoz is az alapórajel jut el, és 2 db DDR533-as memória működik párhuzamosan.
    533MHz x 128bit = 8,5GB/s

''Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). ''
    A PSB a processzor és az északi híd között van.

''Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. ''
    Nem igazán értem, hogy mit ismertetsz! Csak az Intelt (akkor honnan jön az északi híd), vagy általánosan?

''* 8 bit mert bájt szervezésű,''
    x 8 byte mert 64bites egy modul.

''Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????''
    Hogyan tudná meghaladni???? A memória olyan átvitellel működik, mint a memóriasín, amire rácsatlakoztatták. (Vagy ha azt nem bírja, akkor lefagy.)

''Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, ''
    Intelnél sem a memóriasín a ''4x pumpált''!!!
    Amd-nél a memóriasín 200MHz-es és DDR, és 64bites, azaz 3,2GB/sec sebességű ha 1 csatornás, vagy ennek a duplája, ha 2 csatornás.

''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
    A North Bridge magyarra fordítva Északi híd...

''Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.''
    A Hyper Transport 2db egyirányú csatornából áll. Egy-egy csatorna átviteli sebessége 3,2GB/sec,és 16bites.

2.''A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???''
    Nem. Az NB-SB között a chipset gyártók saját buszrendszere van, pl. Viánál a V-Link, NVidiánál pedig egy másik HyperTransport.

3. Igen.

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #689 üzenetére

''Az egyik ujságban az FSB-re az írták''

Elugrottam Santa Clara-ba, és megkérdeztem. (Az Intelnél csak tudják...)
    Tehát: FSB hivatalosan nincs is.
    System clock-nak (Rendszer órajel) hívják azt az ütemjelet, ami mindennek az alapjául szolgál. Ez a példád szerint (800FSB) egy 200MHz-es négyszögjel.

Ami a CPU-t az MCH-val összeköti, az a System bus (Rendszerbusz). Ez 64 bit széles, és 4szeresen pumpált busz, azaz összesen 200MHz x 4 x 8byte = 6,4GB/sec sebességű.
    Az MCH és a RAM között van a Memory bus(Memóriabusz).

1, Tetszőleges bitet össze lehet fogni(ez hardveres, tehát menet közben nem változtatható), és együtt címezni, tehát a 64Mbyte az jó adat.

2, ''ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük?''
    Ha ''duálban'' használod, akkor igen. (Ilyenkor mindkét memóriához külön memória busz megy, vagyis 2x annyi vezeték kell az alaplap felületén.)
    ''otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as.''
    Akkor mindkét memória vagy 266-on vagy 333-on megy.

''Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?''
    Az az optimális, ha a memóriák akkora adatmennyiséget tudnak az MCH-ba nyomni, amennyit a System bus el tud vinni.
    Ha kevesebbet tudnak a memóriák, akkor visszafogja a procit, ha többet, az szinte semmit nem növel a proci teljesítményén. (Viszont drágább)

3, Melyik AMD-nél, és mihez képest lesz nagyobb?

4. ''Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz.''
    Nem! Duál DDR533 lesz, vagyis 266MHz órajel, DDR átvitel (2 adat/órajel), duál csatorna (2 RAM működik párhuzamosan)

• mr_ricsi

veterán

válasz Atti24 #687 üzenetére

1. Az itt leírtak a számítógép milyen alkatrészére vonatkoznak?

2, Igen, intel P4-nél és DDR RAMnál a duál DDR400 az optimális 800MHz-es FSB mellett.

3. ''CPU-MCH-''
    MCH-ról csak Inteles rendszernél beszélünk, AMD-nél északi híd (NB-north bridge) és déli híd (SB) van.

''Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?''
    Hyper Transport csak a k8-as AMD-knél van. A procit köti össze a NB-zsel. Sebessége max. 6.4GB/sec.
    A memóriák közvetelenül a procihoz csatlakoznak, a saját 64bites buszukon keresztül. Van olyan proci, ami egycsatornás, és van duál memóriavezérlős is.

AMD K7-nél pedig a CPU-NB az alpha procik EV6 buszával van összekötve. Ez 64bites és DDR-jellegű. Órajelei DDR 200-266-333-400MHz és ezekhez a megfelelő órajelű egycsatornás DDR RAMok illeszkednek optimálisan. Sebessége: 1.6-2.1-2.7-3.2GB/s.

4. ''A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB?''
    Általában igen, de nem feltétlenül, és nem mindig. (Az az optimális, ha a memóriák átvitelisebessége megegyezik a PSB átvitelisebességével.)

''A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?''
    A memória típus az hogy pl. DDR SDRAM, vagy SDR SDRAM, vagy RD-RAM, vagy EDO DRAM, stb.
    Ezt a memóriavezérlő határozza meg, hogy mit tud kezelni.
    A memória sín sávszélessége a használható RAM sebességét határozza meg.

5. Igen. (És mivel Intel procinál a belső szorzó fix, a proci órajele arányosan kisebb lesz.)

''Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell!''
    Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember???

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés