- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #721 üzenetére
''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
mert a processzorba van integrálva
''Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)''
Mi az a 2400-as szám?
''El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.''
Jó, csak pl. 200 MHzen mukodik. Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt? Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén. -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #719 üzenetére
4. A CPU kulso orajele hatarozza meg hogy mekkora rendszersinsebességet tud kezelni! Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? Akkor is fog mukodni, mivel lefelé kompatibilis, igaz? De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU? Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni (a CPU kulso orajelen).
Kérdés
.
Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy. A memóriasín a memoria orajelén kuldi a CPU fele az adatokat (pl DDR 400, akkor 3,2 GB/s-al kudi az adtokat a CPU felé).
1. De a CPU ha adatot akar irni a memoriába akkor mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?
2.Az Intelnél is ugyanaz a helyzet! A memoria sajat sebességén kuldi az adatokat a CPU felé, de ha a CPU akar adatot irni a memoriaba, akkor mekkora a memoriasín (memóriafelé) orajele. Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #712 üzenetére
Számítógép osszeállítás Delphi nyelvben megírt bemutató CDn.
1.Mekkora a mostani CPU-k alapóraje ami még nincs felszorozva? AMD?INTEL?
2. Az AMD 64-ben benne van a memóriavezérlö, így gyorsabban éri el a memóriát? Mekkora órajelen megy amemóriasín?
3. A CPU a rendszer alapórajelébol (ami az Intelnél 266 MHz, AMD nél 200 MHz jelenleg) állítja elö szorzással a valódi a CPU belso órajelét? Vagy a rendszersín (FSB) órajeléböl (400, 533, 800, 1066 MHz) állítja elö szorzókkal a CPU belso orajelet.
4. Ahhoz hogy mukodjon az alaplap és a CPU, ahhoz meg kell egyezniuk az FSB sebességével. Pl. 800 MHzes a rendszersín sebessége (mert Dual DDR) akkor a processzornak is támogatnia kell a 800 MHz-es rendszersín sebességét hogy megfeleloen mukodjon! Ha kisebb FSB-t támogat a CPU mint amekkora az FSB sebessége akkor nem mukodik a rendszer. De ha az FSB órajele kisebb mint a CPU-é akkor mukodik a rendszer, de csak lassabban.
5. Mi határozza meg a memoriasin orajelet? Az AMD 64 bites rendszerben a memoriavezerlo a CPU ba van integrálva, mi határozza meg itt a memoriasin sebességét.
6.A címsín 36 bites jelenleg, a CPU max 64 GB adatot tud megcimezni a memóriában.. 2 36 = 68 719 476 736 bájtban jön ki az eredmény, mert ha 1024 –el elosztogatom, kijön a 64 GB!!!! 2 a 36-odiko bit, miért bájtban jön ki az eredmény????
7. Hogy jon ki a HT sín adatátviteli sebessége 3,2 GB/s csatornánként az MCH fele? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #704 üzenetére
Vmit félreértettél:
Te írtad az elején a masodik válaszodban hogy: Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember???
Én erre törekedem, máskép már osszecsaptam volna az egészet, ugyanis az itteni (szlovákiai) és a (magyar) foiskolas hardver tanárok sem tudták a valaszt.Az utolso levelemben azt írtam, hogy hogy tanuljak ha keverik az ujságokban az egészet, sajnos arra nincs sok lehetoségem hogy az interneten logjak. Magamat ismerve addig nem fejezem be a processzor fejezetet mig nem találok rá valaszt. Sokat segítettél eddig! -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #697 üzenetére
Mi ez a ''vezérlősín''?
A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová.
''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.
Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:
Az FSB a CPU-MCH kozotti sín, a memóriasín másik neve PSB.
A Chipesek azt állítják hogy az FSB az alapórajel, a PSB a felszorzott órajel!
Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból.Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet.Maguk sem tudjak pontosan. Ha olyt félreírnak a Chip ujságban hogy az ATA133 merevlemez adatátviteli sebessége 133 Mb/s (kozben az 133 MB/s). Vannak még ilyen dolgok! Ez a válaszom arra , hogy manapság már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz. Mar egy ideje ezzel szarakodok, de nemcsak az FSB, PSB vel vannak keveredések. -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Helló!
Lenné még egykét kérdésem processzorokkal kapcsolatban. Megróbálom összegezni amit eddig tudok. Sajnos nagyon sok olyan válaszokat kaptam (kapok) amik csak összezavarnak, mert össze vissza használják a kifejezéseket és ember legyen a talpá aki kibogozza öket.
1. Intel rendszer: Van az alapórajel, ami jelenleg 266 MHz, és a vezérlősín segítségével mindenhová eljut. A Processzort-Északi hídat összekötő sínt FSB-nek (Front Side Bus) hívják. Intel rendszerekben 1 órajel alatt 4 adat áramlik, így olyan mintha 4 * 266 MHz-en működne. Tehát az FSB sebessége 1066 MHz ebben az esetben. Az adatátviteli sebesség a CPU-MCH között 1066 MHz * 64 bites adatsín = 8,5 GB/s. Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz). Minden máshová az alapórajel jut el (266 MHz).
Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). Ennek sebessége általában megegyezik az FSB segítségével. Adatátviteli sebessége is azonos az FSB-vel. A memóriákat mindig ennek a sínnek adatátviteli sebességéhez igazítjuk. Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. Így ehhez a memória sínhez legjobban DDR400-as duál memóriák illenek. Mivel 200 MHz az órajelük * 2 adatot visznek át 1 órajel alatt * 8 bit mert bájt szervezésű, és * 2 mert duál = 6,4 GB/s a memóriák adatátviteli sebessége.
1.Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????
2.Vagy meghaladhatja, és akkor a memóriasín adatátviteli sebességén fogja küldeni/fogadni az adatokat a memória?????
Kaptam már olyan válaszokat (ujságok, fórum) az FSB-re hogy az egyenlő az alapórajellel, azt hogy sín a CPU-MCH-RAM között, azt hogy egy sín a CPU-MCH között. Vagy az FSB az alapórajel másik neve, csak mást takar a rövidítés. A PSB-ről kaptam olyan válaszokat hogy a memóriasín másik neve, a felszorzott órajel (pl. 800 MHz, 1066 MHz). Nem tudok egyről a kettőre jutni az egésszel.
2. AMD rendszer: Az alapórajel jelenleg 200 MHz. Az AMD 64 bites processzoros rendszerekben a memóriavezérlő már nem az északi hídban van, mint az Intelnél, és a nem 64 bites AMD-knél, hanem a CPU-ba van integrálva. Ide van integrálva még a HyperTransport sín egy végpontja is. Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, és 6,4 GB/s az adatátviteli sebessége. A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge) a HyperTransport sín segítségével kapcsolódnak össze. A HyperTransport sín sebessége 4 * 200 MHz (800 MHz), vagy 5 * 200 MHz (1 GHz), szélessége 16 bit. Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.
1. Ha a HyperTransport sín sebessége 5 * 200 MHz , akkor a memóriasín sebessége 5 * 200 MHz lesz szintén ???
2. A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???
3. A nem 64 bites processzoros AMDs rendszerekben ugyanaz a felállás mint az Intelnél (CPU-NB-RAM kapcsolata) ??? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #688 üzenetére
Igen kellene érteni hozzá, csak hogy a irodalom amibol merítek a fele meg sem említi ezekre a választ!
A másik fele (informatikai ujságok) pedig keverik öket!
Pl. Az egyik ujságban az FSB-re az írták vissza , mikor megkérdeztem hogy mi az pontosabban (mert ugy tudtem hogy a CPU-MCH-RAM kozotti sín) hogy a felszorzott órajel ami mindenhová eljut, utána ugyanettol az ujságtól ugyanaz az illeto azt írta , mikor megkérdeztem hogy nem e a CPU-MCH (NB) - RAM közötti sín, akkor azt írta hogy igen! Szerintem a ketto nem azt jelenti.
A késobbi ujságokban pedig az FSB-t az MCH-RAM, a PSB-t az CPU-MCH kozotti sinnek emliti. Ugyanaz a szemely irt vissza , és irta a cikket (egy neves ujságrol van szó).
Állandóan keverik a merevlemezek adatátviteli sebességét is 133 MB/s vagy pedig 133 Mb/s cserélgetik. Az interneten sem lehet kielégito valaszt kapni hogy mi az a FSB. Ott is egyik ezt írja a másik azt. Ezert voltam kénytelen a forumhoz fordulni.
A másik nevesebb ujság pedig megsem említi a (2 evnyi ujságban) PSB fogalmát.
Az 1. kérdésemben a címsínrol van szo. 36 bites cimsinnel 64 GB-nyi adatot cimezhet meg elvileg a CPU.? És az átszámítás nem jon ki.
2. Ha pl. az FSB 400 MHz akkor az adatátviteli sebesség 3200 GB/s, akkor a hozzávaló memória 1 db PC3200-as. Kettőt csak akkor használhatnák ha PC1600-asom lenne, ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük? Én otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as. Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?
3. Az AMD-ben lévo memóriavezérlövel miért lesz nagyobb a sávszélesség a memóriák felé?
4. Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz. De írtad hogy nem mindig, mégis mi határozza meg ezt?
Kösz a válaszodat!
[Szerkesztve] -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #673 üzenetére
Hello!
Kösz a válaszokat! Új néven vagyok itt mert elvesztettem a jelszavamat!
Lenne még egykét kérdésem!
1. A 36 bites címsínből adódóan 2 vezetékek száma (236), az eredmény 68 719 476 736 bit. Ezt B-á, kB-á, MB-á, majd GB-á alakítjuk (1024 váltószám segítségével). Így kapjuk meg a 64 GB-ot. Nem értem hogy ha a 2 a 36 –odikon bitet mért bájtban kapjuk meg.
2. Van egy elképzelésem nemtudom hogy jó e. Pl. 800 MHz-es az FSB, akkor a memóriasín (MCH-RAM) sínje is 800 MHz-es, 64 bitet visz át – az adatátviteli sebessége 6,4 GB/s lesz. Ehhez a legjobban egy kétcsatornás DDR400 illeszkedik (200 MHz-en működik * 2 fefutó lefutóélnél visz át adatot * 8 mert bájt szervezésű) * 2 mert duál = 6,4 GB/s.
3. AMD-be a CPU-RAM nem a HyperTransport sín köti össze igaz, hanem a CPU-MCH-t, és az MCH-ICH-t, vagy a CPU-az egybegyúrt északi déli hidat. Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?
4. A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB? A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?
5. Még annyi ha a CPU 800 MHzes FSB-t támogat és az alaplap FSB-je 533 MHz , akkor mukodni fog a CPU csak 533 MHz-es FSBvel?
Kosz!
Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged