- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
Próbáld ki másik lappal... szerintem az lesz a ludas.
Haver anno 690-es gigát vett, amikor áramtalanította a gépet megáll az idő, hiába van benne elem.
Jelenelg utánpótlásként vett 780 v. 790-es lapot ezzel meg winfos telepítéskor olyan szinten fagy, mintha kihúznád a konnektorból.
Visszaküldte garba, ott azt mondták neki, hogy minden OK.
Visszajött a lap és asztalon megleste egy Sempronnal azzal jó volt, betette a gépházba, akkor is jó volt 1-2 napig, majd megint nekiállt szarakodni...
Nálam AMD-s pályafutásom során nem volt gondom...
Utána hoztak javítani egy kompletten vásárolt gépet, ami már többször volt garban... cseréltek tápot is hátha... de nem az volt a bibi.
Egy idő után kifagyott a gép. Hol 5 perc, hol 50 perc után terhelve, üresjáratban tök mind1 ...
Lapgyanús volt, ezért vettem egy lapot, majd áttettem a procit és azzal a lappal is csinálta több rammal próbálva is. Már az előző lapnál is megfigyeltem, hogy prime alatt emeli a lap a Vcore-t és amikor eléri a proci a kritikus hőmérsékletet, akkor fagy ki.
Az új lappal sem volt jó, de ebben már tudtam VID-et állítani a procinak... igaz, hogy a C&Q nem működött, de nem emelgette a feszt és nem melegedett túl sem.
Ezt azért írtam le, hátha segít... ja és egy X2 4000+ Brisbane volt .
Próbáld meg biosban csökkentetni a proci feszét hátha változik valami... ha jó, akkor a proci ad fals infókat a lapnak a feszt illetően (VID), esetleg tedd a feszt Auto-ról --> Normal-ra, hátha változik a helyzet, ha ez sem jön be, akkor manuálisan adj kevesebb feszt, mint a VID... hátha kikerülhető a probléma. Ha nem segít, akkor másik lapban kellene meglesni, ha ott jó, akkor nagy valószínűséggel a lap lesz a ludas.
Másik táppal is megnézhetnéd... másik ismerősnél elég érdekes anomáliákat művelt egy 550-es táp a megbízható fajtából, mígnem véletlen tesztelgetés során jött rá, hogy a táp a ludas...Egy teljes bios resetet ajánlanék:
Áramtalanít
Elem kivesz
CMOS Jumper Clear állásba tesz
Elemtartó érintkezőket zárd össze csavarhúzóval 2-3mp-ig
CMOS Jumper Normal állásba vissza
Elem visszatesz
Áram alá helyez..
Power ON. -
Tituka
senior tag
Segitség!
az a problémam hogy van egy 9600 x4 phenom processzorom,es nem stimmel valami...
az alaplapom gigabyte GA-MA770-DS3 rev2.
memória 4gb kingmax ddr2 800mhzaz van hogy ha a phenom van benne kifagy minden (explorer,mozilla,jatekok el se indulnak)
explorer a msvcrt.dll-re hivatkozik! de egyebkent a hiba neve: appcrash!!!750w tapnal is ezt csinalja, alaplap csere is volt,memoriak nem hibasak...
mostmar vegkepp nem tudom mi lehet a gond....
athlon x2-es procival megy minden!
segitsegeteket előre is köszönöm
-
HolyFire
aktív tag
Sziasztok! Kérlek segítsetek!
Gépem: Gigabyte 965P-DS3 lap F14D biossal+Core2DuoE8300+2*1 giga SuperTalent T800 ram
Problémám: Ez idáig semmi gondom nem volt a húzással...ment szépen.... DE ma véletlen észrevettem hogy csak 1600-2000 Mhz körül megy a gép.....a szépen belőtt 3400 helyett...
De a legrosszabb a dologban hogy abiosban minden beállítás úgy van ahogy én belőttem és mivel hosszú hónapok óta megy a gép....de viszont amikor elindul az oprendszer ( Vista 64bit) és működik a masina akkor BIOS beállítások szerinti és az amúgy is elvárható FSB-k nem mennek.... BUS speed 266....holott biosba 450-en kéne menni...rated fsb pedig 1066 holott ennek is jóval magasabbnak kéne lennie...
Vajon mim halt meg? A poén hogy semmi gondod nem észleltem csak egy teszt futtatása után gondoltam hogy az eredmény feltűnően alacsony a gép teljesítményéhez képest...és ez után nézem cpu-z és látom hogy nem pörög a proci....
Ötlet???
-
A right mark CPU clock utilityvel szívok, állandóan ledobja a gép az ékszíjat ha fut ez a progi, de jó volna pedig kordában tartani a fogyasztást... minek menjen 2100MHz/1.25V-on ha elmehetne 1000/1.1-en is, netezésre/filmre/zenére nem is köll több, mikor meg beröffentem a tömörítőt vagy egyéb konvertálgatásokat csinálok akkor meg rányomnék csak a turbó kapcsolóra azt megindulna a szekér... kiszámíthatlatlanúl fagyogat(bár irfanview alatt (3-5Mpixel)képnézegetés alatt szinte bizti, hogy 40-50 kép után gebasz van) a masina néha mintha reset-elne, néha meg mintha valami sleep üzemmódba kapcsolan a gép(lekapcsol a táp?), amiből az istennek nem tud kijönni sekép se hang, gép kikapcs, powerled villog... 5mp kikapcsgomb majd bekapcs...
Mivel sokat fagyott a masina, ezért hanyagoltam a dolgot, most végre elkezdtem a hivatalos c'n'q-t használni... hát láss csodát nem bírja... cpuclock-al minimumra járatott procival a cpuz indulás alatt mindig lefagyasztotta a masinát, a c'n'q nem, ez már előrelépés...(pedig a c'n'q is ugyanazokkal az értékekkel dolgozik mint ahogy Én állítottam be az rmclku-t)
nem tudom, hogy ez az AMD, vagy a ramjaim, vagy a táp(ok), vagy az MSI mocska, de qrvára nem örülök neki
alaplap: MSI K9VGM-V - via chipset-el
memória: Corsair TWIN2X2048-6400 (egy pár: 1Gb, 800MHz, DDR2, 5-5-5-18, 1.9V) amik a szorzónak köszönhetően alapszorzóval csak 700(350) MHz-en mennek 5x-ös(a legkissebb amit tud a proc) szorzó mellett m1 800(400)-on (fagyások nemcsak állapot váltáskor történnek, hanem kiszámíthatatlanúl bármikor, szal a memóriára ezért nem gyanakszom, de bármi lehet)
proci: AMD Athlon 64 X2 4000+, Brisbane G1 65W (a feszültésge 1.240 és 1.300 között ugrál, de persze ugye sokan azt mondják, hogy a szoftveres mérések nem érnek semmit, Én mégis ideírtam) adatokat a CPU-Z-ből olvastam ki
kipróbált tápok: Seasonic 380W S12 II (patika új), elötte egy FSP 250-60GTA (250W-os), meg volt egy Codegen 350W is
földelt dugaszom nincs így abból nem részesül, tudom ez eléggé nagy gond, de most mit csináljak ha ebben az elkúrt országban ilyen primitívek, hogy "Itt nem szokás a földelés."... Dániabár nemtudom, hogy ha ez volna a gond akkor miért csak c'n'q vagy RMClock alatt jönne ki a bibi...
-
Mohamed23
csendes tag
Help!
Van valakinek valami tippje?
DELL Optiplex 330-ban procicsere core2 quad Q5500-ra és induláskorPU fan failure,
A hűtőventi forog teljes fordulattal (az a baj, azelőtt indulás után leszabályzott)
Előre is ,Köszi! -
szimcsi
senior tag
Intel(R) Core(TM) 2CPU 4300 1.8ghz a procim és az ehhez kapott hűtést használom. Nem találok róla semmi infót.
Amúgy pont a takarítás előtt találtam a neten egy kis leírást a gép portalanításról, ott is valami hasonló procit mutattak, meg alaplapot, mint az enyém.
Valami olyasmit írtak, hogy takarítás előtt kb.3000 rpm volt az érték, utána meg 2300 rpm. Emiatt nem gondoltam volna, hogy nekem meg pont fordítva lesz. Viszont hangosabb nem lett a gépem, attól hogy gyorsabb a venti, ez is érdekes, de a proci meg az alaplap nem forró most már. -
Daffni2
addikt
Lenovo ThinkCentre A57 az alaplap ECS G31T-LM gondolom az L a Lenovo spec.
A BIOS 51KT41 AMIMost töltöttem le a Lenovo oldaláról friss BIOS-t abban ez szerepel:
51KT41A/51JT41Aez
- Speeds up USB-HDD accessing in DOS
- Updates Microcode for CPUID 1067Alehet,hogy ez már támogatja az E8600-t?
-
Cane
őstag
Gondolom azért lett gyorsabb, mert letakarítoddad belőle és róla a port vagy egyéb oda nem való dolgot, ami akadályozta a motor szabad működését. Az hogy milyen gyorsan teker egy ventilátor (RPM), az a tipustól, mérettől is függhet. Nézd meg a gyártó spec adatait. De a 2500 RPM kissé soknak tűnik, mármint a vele járó hang miatt.
Ha régiek a ventik, egy idő után a kenés elmegy belőle, kopik, hangossá válik. Így alaposan szétszeded (egészen a motor hajtótengelyéig) és adsz neki kenést, vagy nézel egy újat.
-
Daffni2
addikt
Sziasztok,
tanácsot kérek a problémám megoldására.E8200 processzort cseréltem E8600-ra,de a POS megáll a mem számolása után.
Semmire nem reagál,nem tudok a BIOS-ba sem belépni.
Visszaraktam a régi procit és megy minden rendesen.Milyen infóval tudom még a tanácsotokat segíteni?
-
szimcsi
senior tag
Hűtőventillátornak milyen gyorsnak kéne lennie egy átlagos géphasználatkor? Most takarítottam meg a hűtőt. Előtte olyan 2000rpm volt, takarítás után 2500 körül. Eddig soha nem figyeltem ezt, nem nagyon mondanak semmit a számok, de azért furcsa, hogy nem kevesebb lett, hanem jóval több.
-
szimcsi
senior tag
Sziasztok. Párhete felfigyeltem, hogy mintha valamivel hangosabb lenne a gépem, mint azelőtt, egyszer meg is próbáltam közelebről megfülelni, hogy hol lehet a bibi, de valahogy összemosódtak a zajok. Aztán most megint nagyon idegesített a dolog, játék közben le is fagyott teljesen, reset-elnem kellett, aztán kikapcsoltam teljesen, megtapogattam a videókártyát, processzort és nagyon forrónak éreztem, előtte sose fogdostam, tehát nem tudom milyen volt azelőtt, de most elég forrónak tünt, pedig csak max 1órája mehetett a gép, amiből kb 20 perc volt csak a játék. Aztán megnéztem a SiSoftware Sandra Professional programot és az is azt jelezte, hogy nagyon meleg a proci, meg az alaplapot is melegnek állapította meg, nem tudom mennyire lehet neki hinni, de azt irta, hogy 66fokos. Néha azóta többször is újraindítottam ezt a programot és mindig min.62 fokosnak írta. A bios-ban is 50 fok körüli volt, cpu fan speed 1931rpm volt. Tehát akkor most mit tudnék csinálni? Van még egy olyan funkció a biosban hogy quiet fan, bekapcsolásakor se lesz halkabb. Biosban kéne még beállítani vmit, vagy mi a teendő? kösz.
Ja és nincsen semmi sem húzva. -
*Z/\ck*
aktív tag
szijasztok. láttam hogy nagyon profik vagytok a tuningtémában. sajnos nem találtam választ a kérdéseimre ezért hozzátok fordulnék. van egy ilyen konfigom:
Táp: Asus 450w
Lap: Asus P5NE-SLI
Kari: Asus 4850
Proci: Intel E 6420 2.13Ghz
Hűtés: egyenlőre gyári
Ram: 4x1Gb Geil Ultra 4-4-4-12
Monitor: Xerox 21"
OS: Vista 64 Ultimate. szeretném húzni a ramot meg a procit. kérlek segitsetek lépésről lépésre mert ez egy intel konfig.köszi és up!
-
*Z/\ck*
aktív tag
szijasztok. láttam hogy nagyon profik vagytok a tuningtémában. sajnos nem találtam választ a kérdéseimre ezért hozzátok fordulnék. van egy ilyen konfigom:
Táp: Asus 450w
Lap: Asus P5NE-SLI
Kari: Asus 4850
Proci: Intel E 6420 2.13Ghz
Hűtés: egyenlőre gyári
Ram: 4x1Gb Geil Ultra 4-4-4-12
Monitor: Xerox 21"
OS: Vista 64 Ultimate. szeretném húzni a ramot meg a procit. kérlek segitsetek lépésről lépésre mert ez egy intel konfig.köszi és up!
-
chcz
csendes tag
KI kene nyirjam a gepet? Hogy tegyem? P4 3ghz, 2x256 ranm asrock lap, 250wos tap
-
kamikazeoh
csendes tag
válasz
zsolt1129 #752 üzenetére
HEllO zsolt1129!Most regisztráltam mert olvasgattam a topicokat.Megláttam hogy neked nem válaszoltak
Ezt a problémet nem biztos meg lehet oldani!
De megprobálahatnád hogy a bisos elemet kicseréled!Mert lehet hogy elég erős ahoz hogy a többi beálitást megtarcsa de lehet hogy mikor az FSB t megemeled akkor a tápfesz lecsökken mert több fesz kell a procinak és az elem nem kap töltést egy kis időre.Ez okozhat "felejtést"De akkor az óra is megáll néhány másodpercre.Szerintem vegyél ujj bioselemet és bekacs.Mindent beállitassz amit akarsz pl tuning óra boot meg ilyesmik és menni fog remélem
Ja és mien tápod van?Nekem ugyab ezt produkálta a régi gépem mer kicsi volt a táp és egyfolytában meritette a elemet a kis aljas elemzabálója
-
zsolt1129
addikt
Valakinek van valami tippje?
-
Eagl3
veterán
válasz
gtamate2 #755 üzenetére
Nem. Az alaplapon kell lennie egy jumpernek, azt kell átdugni a 3 ág egyik feléről a másikra majd vissza.
De lehet, h. nincs is rajta jumper, csak két tű amire jumpert kell tenni. Nemtudom milyen lap.Javaslom hasonló ismeretek hiányában inkább ne bűvészkedjetek ilyen dolgokkal...
-
gtamate2
veterán
Sziasztok!
Segítséget kérnék, tehát:
húztuk az 5000+ -os amd-t 3ghz-re, és mikor elmentettük a bios beállításokat, újraindult a gép, a monitoron a led a zöld helyett piros..
nem tudok mihez kezdeni.. :S
sürgős lenne! Előre is köszönöm a segítséget! -
zsolt1129
addikt
Bocsi hogy itt is megkérdezem de nagyon elkelne a segitség.De sehol nem kaptam választ a problémámra.Nekem egy Asus P5N32-E SLI PLUS lapom van.A gondom az lenne hogy ha tuningolni akaram vagyis FSB-t akarok emelni akkor nem jegyzi meg a BIOS az elmentet beállitásokat.Volt már CMOS Jumper és még számtalan próbálkozás.Az érdekes az hogy minden más beállitást megjegyez (ebből kifolyólag kizártam hogy nem jó az elem) de az FSB emelés valahogy nem.Kérem aki tud segiteni az irjon.Előre is köszi mindenkinek
-
ragazzo
őstag
Leírom ide is, hátha valaki tudja. Tehát az a fő kérdés, hogy mik okozzák a processzor órajelének csökkenését. Van egy AMD Athlon 2200+ , és ebből egyik napra egy 1500+ lett. Természetesen így tetű lassú lett a gép. Biosban hiába állítok bármilyen értékre, akkor nem bootol be a gép. Az elemet kivettem és visszaraktam, de semmi javulás. Teljesen tanácstalan vagyok.
-
wolfman
veterán
Én most emelni fogom a segítségkérők táborát. Probléma a következő.:
Vettem a minap egy Intel Core2Duo E8400-as processzort, de mivel az én ASUS P5B-m nem támogatja, addig odaadtam havernak had használja. Neki P5K Premium alaplapja van, amibe mikor beraktuk CPU error hibát ír ki. Tovább lehet nyomni F1-el, de valamiért kiírja. Hallottam hogy a P5K alaplapok csak részben vagy mi, támogatják a 45nm-es procikat. Lehet hogy BIOS frissítés kéne neki?
[U]Ez lenne az első probléma!
[/U]
Ezután elhoztam haza az ő E6750-es prociját, mert ezt még felismeri állítólag az én P5B-m. Igen ám, de miután betettem, és elindítottam engem is hasonló hiba fogadott. Bementem a BIOSba, és valamiért csak 533FSB-t ismer fel, pedig mellette egy 1066-os Corsair Dominator domborít. Nekem is BIOS frissítés kéne, vagy valami más a baj amit nem vettem észre?
[B]
Segítsetek plíz!
[/B]
-
Hpeti92
csendes tag
Sziasztok!
Most vettem egy új gépet és Pentium D925 3.0Ghz-es processzor van benne,de a gép E2180-nak ismeri fel,ami 2Ghz-es.
Segítsetek,hogy kell megcsinálni,hogy felismerje a procit.
Segítséget előre is köszönöm
Peti -
Malklar
tag
Hali mindenki! Vettem ma egy Hyper TX2-őt gond nélkül felraktam majd nekiálltam a tuningnak. Alaplap: Asus M2N (több mint a semmi), AMD 4200+ X2 2.21Ghz. Nos amikor húzok az órajelen illetve voltot is azthiszem 1.35-öt adok neki (az a max) majd kilépek saveval kiírja hogy overclock failed. De ezt minden órajelen eljátsza akkor is ha csak 200MHZ-t huzok rajta. Ha valaki tudna segíteni a probléma orvosolásában kérem írjon egy PÜ-t! Fontos lenne, ezért vettem a hűtőt. Köszi előre!
-
Cuco
tag
Bocs, hogy ide is bemásolom, de talán néhány veterán kisegít...
Üdv mindenkinek!
Gépváltás előtt állok és szeretném régi asztali gépem kicsit feljavítani "családi" használatra.
Alaplapom ASUS CUSL2-C (i815ep), ebbe szeretnék egy 1,4-es teljes tualatint. [link]
A feladathoz egy Lin-Lin nevű -számomra ismeretlen- távolkeleti átalakítót szemeltem ki, innen: [link]
Kérdéseim:
Szerintetek menni fog ez így?
Próbálta már valaki ezt az átalakítót?
Hallottam olyan legendákat, hogy átalakító nélkül is elmegy, csak a feszt kell visszavenni. Ez így OK szerintetek?
-
woland
csendes tag
Nem tudom, hogy prcesszorprobléma-e vagy sem, de talán tudja valaki a választ.
A probléma a következő: Intel Core Duo T2300@1,66GHz procim van (2 GB RAM, Win XP prof), és teljesen rendszertelenül és használt programtól függetlenül (néha fél órán, néha fél napon belül, sokszor akkor, amikor csak áll a gép, és nem dolgozom vele aktívan) elkezd fegyni a rendszer pár másodpercig, majd pár másodpercig megint jó, és ez így megy sokáig (amíg újra nem indítom a rendszert).
A processzor terheltsége azt mutatja, hogy az egyik mag normálisan dolgozik (1-2-3%), a másik ugrál 0% és 100% között. Ezzel párhuzamosan levágja a wireless hozzáférésemet (a szolgáltatást kikapcsolja), és csak az újraindítás segít (amelynél ez a wireless szolgáltatás kikapcsolva indul). Ezt nemcsak az otthoni hálózatnál produkálja, hanem máshol is, tehát szerintem nem a router omlott össze. Kérdésem: mi vezethet oda, hogy a fent említett proci egyik fele gőzerővel dolgozik, a másik pedig "normálisan", mivel eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a két proci (vagy a két mag, ezt nem tudom, mert e tekintetben is laikus vagyok) általában hasonló teljesítménnyel futott, olyan nem volt, hogy jelentős lett volna a különbség a két egység teljesítménye között.
Előre is köszönöm a választ. -
Balint133
aktív tag
válasz
hummerdikk #737 üzenetére
Én azt nem vágom, h. minek akarsz egy 10.000W-osat??? Én a 200W-os Lg Hifimet alig bnitom kihasználni, a legtöbb kakaó 20 as szint vlt, a 31-ből!!!! Saját Diszkót akarsz nyitni, v. mi??
Max felveszel 2 milkót anyádék, v. ha van sajátod akkor a sajátodra, és bedobod jelzálogba, aztán még az unokáid id fogják fizetni a hitelt!!Kb.:2090-ben!!
De honnan fogsz rá lóvét szervantani??
-
Balint133
aktív tag
válasz
Várjál csak a végfok 500e,+ még a trafó amit meg kell hozzá tekertetni?? az meg a másik nem tom mennyi pénz!!
Sorry h. nem voltam, nyaraltam! -
djyuri
őstag
válasz
Az még nem is olyan drága,ha készen van és még gari is van rá,meg tudja azt a teljesítményt,mint amit kérsz (10000W)
Pár hónapja voltam utljára a HI-FI Barlang nevezetü boltban a nyugatitól nem messze és épp volt nekik egy 2*800W-os végfokjuk...Csupán egy darab kapcsoló és egy visszajelző ledsor volt rajta...280k körül volt...Volt több típus is,de ez volt a legnagyobb...A márkát ne kérdezd,de nem marantz volt...
-
mr_ricsi
veterán
Atti24:
Ezt nézd:
Bővebben: link
Van itt minden, mint a moziban. (P4-es rendszer HyperTransporttal, északi és déli híddal...) -
Parsifal
csendes tag
válasz
mr_ricsi #732 üzenetére
Köszi az eddigi segítséget. A procit 3 napja tettem be a gépembe.
Vettem egy zsír tápot ma, reseteltem a biost, Most már nem a vcore feszültségével van baj, hanem a +3,3 voltot kevesli. Ez is a proci miatt van? A táp biztos hogy jó, 1,5 órája tettem be, 400 wattos QTec Mit csináljak szerintetek? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Parsifal #730 üzenetére
Az új procid gyárilag alacsonyabb feszültségen jár, mint a korábbi, és az alaplap automatikusan erre állt rá. (Tehát a core-fesz jó.)
Viszont a gépeden van valami rendszerfigyelő progi (talán az alaplaphoz mellékelt Hardware Doctor?), ami még mindig a korábbi proci magasabb értékére van beállítva, és emiatt jelez.
Megoldás: tudd meg, menni a procid gyári core-fesze, és erre állítsd be a monitorozó progit. -
djyuri
őstag
válasz
Parsifal #730 üzenetére
Asszem az a prockónak a tápfeszültsége...
Milyen VGA-d volt ezelőtt?? Könnyen lehet,hogy a tápod nem bírja teljesen az új vga-ddal vinni a gépet....
A bioszban emelj a feszültségen,ha akkor is csúnyán ingadozik vagy el sem éri a megfelelőt sem,akkor nézd meg egy másik,de erősebb táppal,azt kiderül ami beborul...
Ha alacsony értéken van a vcore,akkor az azzal jár,hogy,hogy a procid kevesebbet fogyaszt,de lehet instabilabb lesz...Ja és leoldogathat a géped...
De ha a géped sípolással nyugtázza ezt,akkor mindenképpen változtatni kell vagy a beállításokon,vagy a tápon (másikat venni)...
[Szerkesztve] -
Parsifal
csendes tag
Szasztok!
Cseréltem vga-t, és proci hűtőt. Más nem lett módosítva. Azóta a gépem rendszeresen hibaüzit küld, főként ha leterhelem. Azt írja hogy alacsony a Vcore értéke.
A gépemben jeleleg lévő hardverek:ABIT AI-7 GURU, 160Gb winyó, 120 Gb winyó, Gf 6600 VGA, 2*512 RAM, Prescott 3Ghz/800/1Mb, NEC duál DVD, LG CDRW, floppy.....és egy 350W Gaba táp.
Eléggé nem vágom ezt a témát, szeretném tudni hogy pontosan mi a szerepe a vcore-nak, mi történik ha állítok rajta, illetve mi lehet a hiba oka?
Induláskor pl folyamatosan sípol. Ha alacsonyértéken marad a vcore, az mivel jár?
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #727 üzenetére
Szerintem hídkapcsolásokkal meglehet csinálni,de támogatókra lesz szükséged...
(anyagilag értettem)
Javaslatom 1000W-os blokkokból megépíteni és blokkonként lehozni külön pl +/- 55V-ot..hogy minden búgás és egyébb gond nélkül lehessen hidalni...
Egyszer két TDA 2040-et tettem hídkapcsolásba két külön tápról és tök jól mentek...szerintem nem volt kétszeres teljesítménynövekedés,de bőven hallatszott a különbség...Annyi még ehhez,hogy a bemeneti jelnek jó nagynak kell lennie...Vagy külön-külön egy-egy előfok,amiknél nincsen közös föld,hanem minden jel (RCA két vezetéke) a IC-n átmegy és semmi közös pontot nem lehet kimérni a be- és a kimenet között az előfokon...
Vagy egyszerűen baromi sok tranyóval vagy MOSFET-el megcsinálni....
(ez szerintem drágább,de kivitelezhetőbb,viszont tervezés igényes az amperek miatt!!!) -
hummerdikk
őstag
zsUPsz!
-
mr_ricsi
veterán
''Mekkora a DDR2 adatsínje? 64 bites?''
Ha úgy értendő a kérdés, hogy a PC-kben használatod DDR2 memória-modulok adatsínje mekkora, akkor a 64bit jó válasz.
''Mi a RIMM magyar rövídítése?''
Magyar rövidítése
Szerintem RIMM
(Rambus In-Line Memory Module, és még lefordítani sem szokták, legalábbis én még sohasem láttam lefordítva.) -
mr_ricsi
veterán
''mert a processzorba van integrálva''
Az autó motorjáról kapja a hajtást a sebességváltó bemenő tengelye (azonos a fordulatszáma), a generátor (gyorsabban forog), a vízpumpa (lassabban), vagy az olajpumpa (lassabban).
Miért kellene, hogy a proci belsejében minden azonos órajelen menjen?
''Mi az a 2400-as szám?''
A 2,4GHz-es proci MHz-ben kifejezve.
''Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt?''
Mivel DDR memória van az egyik végén, nyilvánvalóan 2 adatot visz át 1 órajel alatt.
''Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén.''
Ez értelmezhetetlen.
Ha 200MHz-es a memóriavezérlő órajele, akkor a hozzá kapcsolódó memóriáé is annyi. (Akár jön az adat, akár megy, mindig annyi.) -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #721 üzenetére
''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
mert a processzorba van integrálva
''Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)''
Mi az a 2400-as szám?
''El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.''
Jó, csak pl. 200 MHzen mukodik. Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt? Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén. -
mr_ricsi
veterán
4,
''Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? ''
Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)
''De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU?''
Akkor 800 / 533 x 2400 = 3600MHz-en kellene elindulnia a procinak. (Nem fog).
(Úgy lenne helyes, ha mindkét szorzást a rendszer órajellel végezzem el, vagyis 133/200 ill. 200/133.)
''Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni ''
Ha ez állítható, akkor azt a felhasználó tudja beállítani az alaplapon.
1, ''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
Ugyan miért menne azon?
''mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?''
El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.
2,''Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? ''
Szerinted mit szólna a 400MHz-es memória, ha 2400MHz-en próbálnád írni? -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #719 üzenetére
4. A CPU kulso orajele hatarozza meg hogy mekkora rendszersinsebességet tud kezelni! Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? Akkor is fog mukodni, mivel lefelé kompatibilis, igaz? De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU? Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni (a CPU kulso orajelen).
Kérdés
.
Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy. A memóriasín a memoria orajelén kuldi a CPU fele az adatokat (pl DDR 400, akkor 3,2 GB/s-al kudi az adtokat a CPU felé).
1. De a CPU ha adatot akar irni a memoriába akkor mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?
2.Az Intelnél is ugyanaz a helyzet! A memoria sajat sebességén kuldi az adatokat a CPU felé, de ha a CPU akar adatot irni a memoriaba, akkor mekkora a memoriasín (memóriafelé) orajele. Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? -
mr_ricsi
veterán
1, Intel: 133 és 200MHz (jön a 266), AMD 166 és 200MHz
2, igen.
100, 133, 166 vagy 200MHz.
3, A rendszerórajelből. A rendszersínnek ugyanez az órajele. A 400,533, 800, 1066 csak ''olyan, mintha'' órajel lenne.
4, Csak a rendszerórajel, rendszerbusz, memóriabusz kifejezéseket használhatod, az FSB-t felejtsd el.
És most ezzel a kikötéssel írd le újra, hogy mit akartál kérdezni. (Mert nem értettem)
5,
Íme egy P4-es órajel előállító áramkör adatlapja:
Bővebben: link
Az 5. oldali táblázatot nézd meg.
AMD-nél a proci megfelelő lábain keresztül kívülről be lehet állítani, hogy milyen órajel legyen.
6, mert 8 bit van összefogva, és ezeket egyszerre éri el.
7, A Hyper Transport csomagokkal dolgozik, az átviteli sebessége 1600 megatranszfer/s, és 16 bitet visz 1 csomag. 1600MT/s x 2byte = 3200MB/s
És AMD-nél nincs MCHFőleg nem egy 64 bitesnél! Az MCH Memory Contoller Hub-ot jelent, de a K8-as AMDnél a Memory Controller a prociban van!
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
Ha ugyanúgy celeront veszel,akkor kb 8-10 fokos emelkedésre számíthaszt alapól... Szerintem 2500-3500ft nem nagy összeg egy bordára,bár ez realítv...sorry...
Ha northwood-ot veszel,akkor feltétlen kell valami normálisat venni..asszem úgy 4-6k-ért szuperek vannak...
Haverom pl.: 5500-ért vesz most bordát az lga procijára...és az még átszerelhető s487-ra....A típust nemtom,mert abszúrd nem jegyeztem meg,de rákérdek,ha megy a haver megvenni...Amúgy valami hengeres valami....Jól néz ki,de bíztosan nem lesz elég az lga-nak -
djyuri
őstag
Én itt adtam el annó az én 2.5-ös northwood-omat:Bővebben: link
Netcímileg sajna nemtok hírtenel többet,de ha pesti vagy,akkor Wesselény utca környékén van egy pár kisebb bolt,ahol még lehet ilyenre bukkanni...
Vagy még Gianni-t megkérdezheted a Gianni bazárja topikban...
Nekem is ő szerzett procit... -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #712 üzenetére
Számítógép osszeállítás Delphi nyelvben megírt bemutató CDn.
1.Mekkora a mostani CPU-k alapóraje ami még nincs felszorozva? AMD?INTEL?
2. Az AMD 64-ben benne van a memóriavezérlö, így gyorsabban éri el a memóriát? Mekkora órajelen megy amemóriasín?
3. A CPU a rendszer alapórajelébol (ami az Intelnél 266 MHz, AMD nél 200 MHz jelenleg) állítja elö szorzással a valódi a CPU belso órajelét? Vagy a rendszersín (FSB) órajeléböl (400, 533, 800, 1066 MHz) állítja elö szorzókkal a CPU belso orajelet.
4. Ahhoz hogy mukodjon az alaplap és a CPU, ahhoz meg kell egyezniuk az FSB sebességével. Pl. 800 MHzes a rendszersín sebessége (mert Dual DDR) akkor a processzornak is támogatnia kell a 800 MHz-es rendszersín sebességét hogy megfeleloen mukodjon! Ha kisebb FSB-t támogat a CPU mint amekkora az FSB sebessége akkor nem mukodik a rendszer. De ha az FSB órajele kisebb mint a CPU-é akkor mukodik a rendszer, de csak lassabban.
5. Mi határozza meg a memoriasin orajelet? Az AMD 64 bites rendszerben a memoriavezerlo a CPU ba van integrálva, mi határozza meg itt a memoriasin sebességét.
6.A címsín 36 bites jelenleg, a CPU max 64 GB adatot tud megcimezni a memóriában.. 2 36 = 68 719 476 736 bájtban jön ki az eredmény, mert ha 1024 –el elosztogatom, kijön a 64 GB!!!! 2 a 36-odiko bit, miért bájtban jön ki az eredmény????
7. Hogy jon ki a HT sín adatátviteli sebessége 3,2 GB/s csatornánként az MCH fele? -
Zpepe
tag
Az lenne a kérdésem, hogy: Nekem van egy 1.7-es celeron processzorom gyári hűtővel. Most veszek egy P4 2.4Ghz-es CPU-t de nincs hozzá hűtő. a Kérdés az, hogy elmegy-e a régi hűtőmmel vagy muszáj újat venni?
-
Balint133
aktív tag
Hy, nézd meg itt, itt hátha árulnak: Bővebben: link De asszem itt csak cerkából van olyan amit te akarsz, de nézd meg, hátha van pentiumba is!
-
blur55
csendes tag
hi
tönkrement a régi processzorom es most egy intel p4 2,8Ghz-es nortwood magos socket 478as 400Mhz/533Mhz processzort neztem ki magamnak ez meg bele is menne az alaplapomba (ami egyebként egy sg-71es) de már vagy 5 boltban voltam de ezt a procit sehol sem lehet kapni - ki tud valahol egy boltot ahol regebbi processzorokat is árulnak? -
mr_ricsi
veterán
''addig nem fejezem be a processzor fejezetet ''
Jut eszembe: mi a szakdolid témája?
''hogy tanuljak ha keverik az ujságokban az egészet''
Szerinted a IT iparban a legnagyobb koponyák újságírók lesznek, vagy valamelyik multinál zsíros manageri állás után kapaszkodnak inkább?
[Szerkesztve] -
Atti24
csendes tag
válasz
mr_ricsi #704 üzenetére
Vmit félreértettél:
Te írtad az elején a masodik válaszodban hogy: Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember???
Én erre törekedem, máskép már osszecsaptam volna az egészet, ugyanis az itteni (szlovákiai) és a (magyar) foiskolas hardver tanárok sem tudták a valaszt.Az utolso levelemben azt írtam, hogy hogy tanuljak ha keverik az ujságokban az egészet, sajnos arra nincs sok lehetoségem hogy az interneten logjak. Magamat ismerve addig nem fejezem be a processzor fejezetet mig nem találok rá valaszt. Sokat segítettél eddig! -
Balint133
aktív tag
Lehetségese, h. a gombelem, nekem is zsír ujj alaplap(mi tagadás jó szar a lap de ez most más tészta!!) és ha nincs beapcsolva a gép, 1-2,5 napig, a biosz visszaállítja magát alapra!! Minden kábelt jól bedugtál, v. ha nem húztad ki, akkor nem ''lazultak'' ki???? 4 tűs csati, 20(24)tűs alaplapi csati, ezeket nézd meg!!!!
BIOS-t nézd meg, és állítsd vissza, ahogy már írrták itt előtem! -
mr_ricsi
veterán
''A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová''
Aha! De szerintem nem külön sinek ezek, hanem a system busznak a részei a Control(Vezérlő), az Address(Cím) és a Data(Adat) vezetékek.
''Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.''
Akkor ezt neked így kellene következetesen alkalmaznod a dolgozatodban is. (És az elején megmagyarázni a hogy az NB-SB, ill. az MCH-ICH mit jelent, az is legalább 2 mondat ill. 4 sor.)
''Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:''
Azért, mert ezeket az Intel nem használja, így nincs mihez igazodni.
Az alaplapgyártóknál pedig az ismertetőket a marketingesek írják, és ott a minél nagyobb szám a lényeg.
(A neten rákerestem, és a legkomolyabb név, aki a PSB-t használja, az Asus.)
Írd le a szakdoliban, hogy az FSB arra az időre vezethető vissza, amikor még a processzor és a memória azonos órajelet használt. Azóta az Intel nem használja, az újságíróknál és a gyártóknál nagy a kavalkád az értelmezése körül, ezért Te sem fogod a dolgozatban alkalmazni, hanem helyette az Intel terminusait. (újabb 5 sor.)
''Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból''
Netről! (Intel és AMD honlapjai, és a különféle szabványok leírásai, a ''data sheet''-ek, stb.)
''Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet''
Nem, minket vásárlókat kevernek meg vele. (Ha szabványos lenne, nem lehetne nagyobb számokat odaírni.)
''már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz''
Csak utána Te is olyan hülye diplomás leszel, mint akiket itt szapulsz fél oldalon keresztül. -
mr_ricsi
veterán
Bemész a bios setupba, újra beállítasz(leellenőrzöl) mindent, aztán kilépéskor elmented a beállításokat. És ennyi.
(Ha holnap reggel újra jelentkezik, akkor gombelemcsere.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- Battlefield 4
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest