- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- Mindent kiváltana az UB-Mesh protokollal a Huawei
- Már az 1,4 nm-es eljárására koncentrál a TSMC
- Rengeteg pénzt kapott az USA-tól az Intel, de Trump kért cserébe valamit
- Greenwashing és zöld sivatag miatt támadják az Apple Watch-ot
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- L bajonett, Panasonic, Sigma, Leica
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPad topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Atti24:
Ezt nézd:
Bővebben: link
Van itt minden, mint a moziban. (P4-es rendszer HyperTransporttal, északi és déli híddal...) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Parsifal #730 üzenetére
Az új procid gyárilag alacsonyabb feszültségen jár, mint a korábbi, és az alaplap automatikusan erre állt rá. (Tehát a core-fesz jó.)
Viszont a gépeden van valami rendszerfigyelő progi (talán az alaplaphoz mellékelt Hardware Doctor?), ami még mindig a korábbi proci magasabb értékére van beállítva, és emiatt jelez.
Megoldás: tudd meg, menni a procid gyári core-fesze, és erre állítsd be a monitorozó progit. -
mr_ricsi
veterán
''Mekkora a DDR2 adatsínje? 64 bites?''
Ha úgy értendő a kérdés, hogy a PC-kben használatod DDR2 memória-modulok adatsínje mekkora, akkor a 64bit jó válasz.
''Mi a RIMM magyar rövídítése?''
Magyar rövidítése
Szerintem RIMM
(Rambus In-Line Memory Module, és még lefordítani sem szokták, legalábbis én még sohasem láttam lefordítva.) -
mr_ricsi
veterán
''mert a processzorba van integrálva''
Az autó motorjáról kapja a hajtást a sebességváltó bemenő tengelye (azonos a fordulatszáma), a generátor (gyorsabban forog), a vízpumpa (lassabban), vagy az olajpumpa (lassabban).
Miért kellene, hogy a proci belsejében minden azonos órajelen menjen?
''Mi az a 2400-as szám?''
A 2,4GHz-es proci MHz-ben kifejezve.
''Ez a busz nem használ 2 vagy 4 átvitelt egy órajel alatt?''
Mivel DDR memória van az egyik végén, nyilvánvalóan 2 adatot visz át 1 órajel alatt.
''Akkor 200 MHzen muködik a memoria felé, a processzor felé pedig a memoria orajelén.''
Ez értelmezhetetlen.
Ha 200MHz-es a memóriavezérlő órajele, akkor a hozzá kapcsolódó memóriáé is annyi. (Akár jön az adat, akár megy, mindig annyi.) -
mr_ricsi
veterán
4,
''Mi van ha a CPU nagyobat támogat, mint amekkora a rendszersín sebessége? ''
Ha egy 2.4GHzes/800-as procit 533-as rendszersínre teszel, akkor 533/800 x 2400 = 1600MHz-en fog működni. (Gond nélkül működik.)
''De ha rendszersin orajele nagyobb mint a CPU kulso orajele , akkor nem mukodik a CPU?''
Akkor 800 / 533 x 2400 = 3600MHz-en kellene elindulnia a procinak. (Nem fog).
(Úgy lenne helyes, ha mindkét szorzást a rendszer órajellel végezzem el, vagyis 133/200 ill. 200/133.)
''Vagy a rendszersin lasabban fog mukodni ''
Ha ez állítható, akkor azt a felhasználó tudja beállítani az alaplapon.
1, ''Ha a CPU-ba van a memoriavezérlo, akkor a CPU orajelen megy.''
Ugyan miért menne azon?
''mekkora megahertzen mukodik a memoriasin, itt az AMD64-nél?''
El is szoktad olvasni, amit írok? A #719 2.-ben már írtam: 100, 133, 166 vagy 200MHz.
2,''Vagy mindkét irányba a memoria orajele határozza meg? ''
Szerinted mit szólna a 400MHz-es memória, ha 2400MHz-en próbálnád írni? -
mr_ricsi
veterán
1, Intel: 133 és 200MHz (jön a 266), AMD 166 és 200MHz
2, igen.
100, 133, 166 vagy 200MHz.
3, A rendszerórajelből. A rendszersínnek ugyanez az órajele. A 400,533, 800, 1066 csak ''olyan, mintha'' órajel lenne.
4, Csak a rendszerórajel, rendszerbusz, memóriabusz kifejezéseket használhatod, az FSB-t felejtsd el.
És most ezzel a kikötéssel írd le újra, hogy mit akartál kérdezni. (Mert nem értettem)
5,
Íme egy P4-es órajel előállító áramkör adatlapja:
Az 5. oldali táblázatot nézd meg.
AMD-nél a proci megfelelő lábain keresztül kívülről be lehet állítani, hogy milyen órajel legyen.
6, mert 8 bit van összefogva, és ezeket egyszerre éri el.
7, A Hyper Transport csomagokkal dolgozik, az átviteli sebessége 1600 megatranszfer/s, és 16 bitet visz 1 csomag. 1600MT/s x 2byte = 3200MB/s
És AMD-nél nincs MCHFőleg nem egy 64 bitesnél! Az MCH Memory Contoller Hub-ot jelent, de a K8-as AMDnél a Memory Controller a prociban van!
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''addig nem fejezem be a processzor fejezetet ''
Jut eszembe: mi a szakdolid témája?
''hogy tanuljak ha keverik az ujságokban az egészet''
Szerinted a IT iparban a legnagyobb koponyák újságírók lesznek, vagy valamelyik multinál zsíros manageri állás után kapaszkodnak inkább?
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''A vezérlosín az adatsín és a címsín mellett van, ezen jut el az órajel mindenhová''
Aha! De szerintem nem külön sinek ezek, hanem a system busznak a részei a Control(Vezérlő), az Address(Cím) és a Data(Adat) vezetékek.
''Az AMD NortBridgenek hívja, az Intel MCH-nak.''
Akkor ezt neked így kellene következetesen alkalmaznod a dolgozatodban is. (És az elején megmagyarázni a hogy az NB-SB, ill. az MCH-ICH mit jelent, az is legalább 2 mondat ill. 4 sor.)
''Miért van az hogy a PCWORLD-osok állítják hogy:''
Azért, mert ezeket az Intel nem használja, így nincs mihez igazodni.
Az alaplapgyártóknál pedig az ismertetőket a marketingesek írják, és ott a minél nagyobb szám a lényeg.
(A neten rákerestem, és a legkomolyabb név, aki a PSB-t használja, az Asus.)
Írd le a szakdoliban, hogy az FSB arra az időre vezethető vissza, amikor még a processzor és a memória azonos órajelet használt. Azóta az Intel nem használja, az újságíróknál és a gyártóknál nagy a kavalkád az értelmezése körül, ezért Te sem fogod a dolgozatban alkalmazni, hanem helyette az Intel terminusait. (újabb 5 sor.)
''Mibol tanuljon az ember ha nem az ujságokból''
Netről! (Intel és AMD honlapjai, és a különféle szabványok leírásai, a ''data sheet''-ek, stb.)
''Miert van ez a keveredes, miert nincs szabvnyositva, keverik az egeszet''
Nem, minket vásárlókat kevernek meg vele. (Ha szabványos lenne, nem lehetne nagyobb számokat odaírni.)
''már nem kell tudni semmit a diplomairáshoz''
Csak utána Te is olyan hülye diplomás leszel, mint akiket itt szapulsz fél oldalon keresztül. -
mr_ricsi
veterán
Bemész a bios setupba, újra beállítasz(leellenőrzöl) mindent, aztán kilépéskor elmented a beállításokat. És ennyi.
(Ha holnap reggel újra jelentkezik, akkor gombelemcsere.) -
mr_ricsi
veterán
''ami jelenleg 266 MHz''
Jelenleg kaphatók 800-as és 533-as procik is, amelyeknél 200 ill. 133 az órajel.
''vezérlősín segítségével mindenhová eljut.''
Mi ez a ''vezérlősín''?
''Csak a CPU-hoz és a RAM-hoz jut el ez a órajel (1066 MHz).''
A RAMokhoz is az alapórajel jut el, és 2 db DDR533-as memória működik párhuzamosan.
533MHz x 128bit = 8,5GB/s
''Az Északi híd – Memóriák közötti sín neve memóriasín vagy PSB (Processor Side Bus). ''
A PSB a processzor és az északi híd között van.
''Például: 800 MHz-es az FSB és a PSB, 64 bites az adatsín, így az adatátviteli sebesség 6,4 GB/s. ''
Nem igazán értem, hogy mit ismertetsz! Csak az Intelt (akkor honnan jön az északi híd), vagy általánosan?
''* 8 bit mert bájt szervezésű,''
x 8 byte mert 64bites egy modul.
''Az a lényeg hogy ha nem duál memóriánk van hogy a memóriák egyenkénti adatátviteli sebessége ne haladja meg a memóriasín adatátviteli sebességét?????''
Hogyan tudná meghaladni???? A memória olyan átvitellel működik, mint a memóriasín, amire rácsatlakoztatták. (Vagy ha azt nem bírja, akkor lefagy.)
''Mivel az AMD 64 bites rendszerei is kihasználják azt hogy 1 órajel alatt 4 adatot visznek át, így 800 MHz lesz a memóriasín sebessége, ''
Intelnél sem a memóriasín a ''4x pumpált''!!!
Amd-nél a memóriasín 200MHz-es és DDR, és 64bites, azaz 3,2GB/sec sebességű ha 1 csatornás, vagy ennek a duplája, ha 2 csatornás.
''A CPU-Északi híd (AMD esetén NorthBridge)''
A North Bridge magyarra fordítva Északi híd...
''Adatátviteli sebessége 16 bites adatsín * 1000 MHz = 2000 MB/s az adatátviteli sebessége.''
A Hyper Transport 2db egyirányú csatornából áll. Egy-egy csatorna átviteli sebessége 3,2GB/sec,és 16bites.
2.''A HyperTransport sín máshoz nem kapcsolódik (NB-Déli híd)???''
Nem. Az NB-SB között a chipset gyártók saját buszrendszere van, pl. Viánál a V-Link, NVidiánál pedig egy másik HyperTransport.
3. Igen. -
mr_ricsi
veterán
''Hagytam 1 órát menni hátha aksi merült le (fél éve nem volha használvan az alaplap..).''
Ez nagyszerű ötlet, ha valami alkatrészt ki akarsz nyírni, más gyakorlati haszna nincs. Ugyanis akksi a 486-os alaplapokon volt legutóbb, azóta gombelemet használnak. (CR2032 a típusa)
ATX12V csati van az alaplapon, és rádugtad a táp megfelelő kábelét?
Vegyél ki mindent az alaplapból, kivéve a proci, húzz le minden kábelt, kivéve a táp drótja(i)t, a procihűtőt és a PCspeakert.
A power-on tüskéket zárd össze egy csavarhúzóval. Ha az alaplap csipog, akkor a proci elindul. Ezután állítsd le, áramtalanítsd, a 2 kisebb RAM bele, próba, Ha így nem csipog, akkor ez a 2 RAM ki, másik 2 be, és így darabonként próbálgatva össze lehet rakni a gépet. -
mr_ricsi
veterán
''Az egyik ujságban az FSB-re az írták''
Elugrottam Santa Clara-ba, és megkérdeztem. (Az Intelnél csak tudják...)
Tehát: FSB hivatalosan nincs is.
System clock-nak (Rendszer órajel) hívják azt az ütemjelet, ami mindennek az alapjául szolgál. Ez a példád szerint (800FSB) egy 200MHz-es négyszögjel.
Ami a CPU-t az MCH-val összeköti, az a System bus (Rendszerbusz). Ez 64 bit széles, és 4szeresen pumpált busz, azaz összesen 200MHz x 4 x 8byte = 6,4GB/sec sebességű.
Az MCH és a RAM között van a Memory bus(Memóriabusz).
1, Tetszőleges bitet össze lehet fogni(ez hardveres, tehát menet közben nem változtatható), és együtt címezni, tehát a 64Mbyte az jó adat.
2, ''ha két memóriát használok akkor összeadodik a sávszélességük?''
Ha ''duálban'' használod, akkor igen. (Ilyenkor mindkét memóriához külön memória busz megy, vagyis 2x annyi vezeték kell az alaplap felületén.)
''otthon 266 MHz-es az FSB-m és az egyik memóriám 256 MB PC3200-as, a másik 256 MB PC2700-as.''
Akkor mindkét memória vagy 266-on vagy 333-on megy.
''Vagy az a lényeg hogy a memóriák valódi órajel kisebb legyen mint a CPU FSB-je?Akkor hogy is van ez?''
Az az optimális, ha a memóriák akkora adatmennyiséget tudnak az MCH-ba nyomni, amennyit a System bus el tud vinni.
Ha kevesebbet tudnak a memóriák, akkor visszafogja a procit, ha többet, az szinte semmit nem növel a proci teljesítményén. (Viszont drágább)
3, Melyik AMD-nél, és mihez képest lesz nagyobb?
4. ''Az uj intel rendszerekben az FSB 1066 MHz , akkor a memóriasíin is 1066 MHz lesz.''
Nem! Duál DDR533 lesz, vagyis 266MHz órajel, DDR átvitel (2 adat/órajel), duál csatorna (2 RAM működik párhuzamosan) -
mr_ricsi
veterán
1. Az itt leírtak a számítógép milyen alkatrészére vonatkoznak?
2, Igen, intel P4-nél és DDR RAMnál a duál DDR400 az optimális 800MHz-es FSB mellett.
3. ''CPU-MCH-''
MCH-ról csak Inteles rendszernél beszélünk, AMD-nél északi híd (NB-north bridge) és déli híd (SB) van.
''Ha nem akkor a Hyper Transport sín sebessége mekkora és mit köt össze mivel?''
Hyper Transport csak a k8-as AMD-knél van. A procit köti össze a NB-zsel. Sebessége max. 6.4GB/sec.
A memóriák közvetelenül a procihoz csatlakoznak, a saját 64bites buszukon keresztül. Van olyan proci, ami egycsatornás, és van duál memóriavezérlős is.
AMD K7-nél pedig a CPU-NB az alpha procik EV6 buszával van összekötve. Ez 64bites és DDR-jellegű. Órajelei DDR 200-266-333-400MHz és ezekhez a megfelelő órajelű egycsatornás DDR RAMok illeszkednek optimálisan. Sebessége: 1.6-2.1-2.7-3.2GB/s.
4. ''A memóriasín ugyanazon a sebességen működik mint az FSB?''
Általában igen, de nem feltétlenül, és nem mindig. (Az az optimális, ha a memóriák átvitelisebessége megegyezik a PSB átvitelisebességével.)
''A memóriasín sávszélessége határozza meg a használható memória típusát?''
A memória típus az hogy pl. DDR SDRAM, vagy SDR SDRAM, vagy RD-RAM, vagy EDO DRAM, stb.
Ezt a memóriavezérlő határozza meg, hogy mit tud kezelni.
A memória sín sávszélessége a használható RAM sebességét határozza meg.
5. Igen. (És mivel Intel procinál a belső szorzó fix, a proci órajele arányosan kisebb lesz.)
''Válaszodat várom ugyanis a diplomamunkámhoz kell!''
Manapság már nem kell érteni ahhoz, amiről diplomamunkát ír az ember??? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Attila21 #667 üzenetére
''A rendszerbusz biztosítja azt, hogy az órajel mindenhová eljusson?''
Nem, az órajelet külön drótokon -elvileg- bárhova el lehet juttatni. A ''rendszerbusz'' a procit és az MCH-t köti össze.
''A rendszerbusz egyenlő e az FSB sebességgel?''
Nem feltétlenül.
''1. Van a rendszer sebesség (ami 266 MHz), a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut ez az órajel.''
Nem a rendszerbusz segítségével. A rendszerbusz csak a CPU-t és az MCH-t köti össze.
''A szorzó áramkörök pedig szorozzák ezt a sebességet.''
Csak a proci belsejében szorozzák. Máshol az órajel változatlan marad, csak olyan technikákat vetnek be, ami 1 órajel alatt a DDR memóriáknál, vagy az AMD K7-esek rendszerbuszánál 2adatot (duál), ill. a P4 rendszerbuszánál 4 adatot (quad) visz át, és ezzel ''úgy néz ki, mintha'' 2x vagy 4x akkora volna az órajel.
''Szinte minden a rendszerbusz sebesség töredékével, vagy többszörösével, megegyező sebességgel működik.''
Általában, mert így egyszerűbb az adatokat szinkronizálni. De van példa arra, hogy 133FSB-nél 100MHz-en(DDR200) vagy 166MHz-en(DDR333) menjenek a DDR RAMok, vagy pl. Nvidia chipsetnél az rendszerbusztól függetlenül fix 66MHz-en rögzíthető az AGP sebesség, ill. fix 33MHz-en a PCI.
''A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –ot FSB-nek (Front Side Bus) hívják.''
Nem, csak a CPU-MCH a rendszerbusz, amit PSB-nek (Processzor oldali busz) is szoktak nevezni, és nem feltétlenül egyezik meg az FSB-vel.
''Az FSB sebessége szorzók segítségével ma már 4 * 266 MHz = 1066 MHz lehet.''
Az átviteli sebessége akkora, ''mintha'' 1066MHz-es lenne az órajele.
''Ezt a technológiát (a szorzást) Quad Pumped-nak hívják.''
Nem. Frekiszorzásnál frekimérővel mérhetően 4-szer akkora órajel keletkezik. Itt az órajel marad, csak órajelenként 4 adatot nyomnak át.
''A rendszer órajel, a 266 MHz, megmarad a rendszerben valahol 266 MHz-nek, vagy mindent felszoroznak a szorzók?''
Csak a proci szoroz valóban.
''Ha az alaplap FSB 800 MHz-es, akkor a CPU –nak is támogatnia kell a 800 MHz-es FSB-t a helyes működés érdekében?''
Ha az alaplap csak ''800MHz''-es PSB (Processzor oldali busz) sebességet támogat, az proci viszont legfeljebb 566-ost, akkor nem fog működni.
''2. A rendszer sebessége (266 MHz),''
Az alapórajele
''a rendszerbusz segítségével mindenhová eljut.''
Nem a rendszerbusz segítségével, hanem órajel vezetékek segítségével.
''A rendszerbusz másik neve FSB''
A mai prociknál már nem feltétlenül igaz.
''és sebessége 533, 800, 1066 MHz lehet.''
Csak Intel P4 prociknál igaz. És még van (volt) 400 is.
''A rendszerbusz azon része, mely összeköti a CPU-MCH-RAM –memóriasínnek hívják.''
Nem, a memóriasín az MCH-t és a RAM-ot köti össze.
''Mindenhol 6,4 GB/s adatátvitelt adnak meg (mivel 1000 –el osztanak), de ez valójában (1024 váltószámmal) 5,96 GB/s. Miért a 6,4 GB/s –ot tüntetik fel.''
Mert a frekvencia mértékegysége (Hz) 10-es alapú mértékegység, azaz itt egy 10-es alaú mértékegység szorzódik egy 2-es alapúval, és megállapodás alapján 10-zes alapon kezeljük tovább a szorzatot.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #578 üzenetére
''amúgy az s-video jobb mint az sima RCA??''
Elvileg igen, mivel külön dróton megy a világosság és a szín, szebb lehet a kép.
Viszont rengeteg ''s-video''-képes TV-ben csalnak: az S-video 2 jelét 1db kondenzátorral összegzik, és a TV áramkörei a kompozitot dolgozzák fel. (És azon szoktam röhögni, amikor ilyen TV-k gazdái esküdöznek, hogy látják a különbséget...)
''sima RCA''
Az RCA egyébként a dugó neve, de a jelet ''kompozit''-nak hívják... -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #557 üzenetére
''S-video jelllel mind a kettő tévén fekete-fehér, Rca jelet húztam át, és azzal az egyik tévén színes volt a kép, a másikon, fekete- fehér, amúgy ez mért számít?''
Az S-Videonál külön dróton megy a világosságjel(fekete-fehér kép) és a színjel, az RCA-n pedig egy dróton összekombinálva.
A TV-ben a scart csatiban az a tüske, ahol az RCA kombinált jele megy, az S-Videonál a világosságjelet fogadja.
Sok TV nem tudja kezelni az SVideo jelet (és ez nem a korától függ, sajnos). Ilyen TV fekete-fehér képet ad, mert csak a világosságjelet dolgozza fel.
Ha viszont az RCA-ról is fekete-fehér, az attól lehet, hogy a TV-norma nem PAL, hanem NTSC vagy SECAM. (Az utóbbit az európai TV-k általában képesek kezelni.)
Ezt vagy úgy lehet a kártya driverében állítani, hogy az adott országot választod ki (célszerű Németországot), vagy beállítod PAL-B-re vagy PAL-D-re.
Szerintem nálad NTSC-M van alapértelmezetten beállítva. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #549 üzenetére
''a bioszban az összes meghajktónál ki volt kapcsolva a 32bit transfer, és bekapcsoltam, szal szented gyorsít a gépen??''
Nem gyorsít, mert amikor az XP alatt elindul az IDE driver, az teljesen automatikusan úgyis 32biten használja a vinyókat.
(Viszont a régi op.rendszerekkel való kompatibilitás miatt jobb, ha a biosban ki van kapcsolva.) -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #528 üzenetére
''de ha te megfogsz egy vezeteket az nem mp ig tart hanem akar felé percig is... ''
Ha a vezeték túlsó végén egy feltöltött kondi van, akkor csak az első tizedmásodperc izgalmas. -
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #529 üzenetére
A PCI-os 486-osok óta nem akkumulátor van, csak egy ''sima'' elem.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #510 üzenetére
''Kb 1-2 hónapja van meg!!''
Az nem jelent semmit. Öcsémék november végén vettek egy lapot, és januárban vagy februárban már cserélnem kellett, mert ki volt merülve. (A helyére betett azóta is működik, tehát valószínűleg nem az alaplapot készítették ''djYuri-style''-ban.)
-
mr_ricsi
veterán
''De sokkot azért kapna,vagy azt sem?''
Úgy tudom (nincs közöm az egészségügyhöz, csak a Vészhelyzetet nézem időnként), hogy az újraélesztő szerkentyű 400-600J-lal üti meg a hullajelölteket, és ráadásul közvetlenül a szívre irányozva.
A 100J -szvsz- nem tenne kárt bennem. (kopp-kopp) -
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #493 üzenetére
''Lehet elneztem.... Valszeg 10.000W akart lenni''
Egy olyan áramütés sem túl ijesztő, csak sokáig ne tartson.
Pl. 10ezerW 1 század mp-ig az 100Joule, kb. egymiliomod °C-kal megemelné a testhőmérsékletem. (Kéretik a testsúlyomnak NEM utánaszámolni!)
-
mr_ricsi
veterán
Én erre a listára gondoltam:
Eszerint hivatalosan nem támogatja, azaz vagy működik vele, vagy nem.
Nagy valószínűséggel működik, legfeljebb ''Unknown CPU''-t ír ki. De ez nem 100%. -
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #478 üzenetére
''10.000V felett meg meg is sulhetsz ropogosra
De ha nem igy van szoljatok!!!!!!!''
A motorom gyújtótrafója ~15000V körül ad feszkót, ami sokszor rázott már meg, de még eddig nem sűltem ropogósra.
(Kivéve, amikor a tűző napon, póló nélkül szereltem...)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #459 üzenetére
''Na szal Tehát 50-70V-tól is meghalhatok?''
Ezt djyuri írta, nem én, de így igaz.
Viszont ehhez egyszerre kell megérintened a + és a - drótot, és még akkor is több dolognak kell szerencsétlenül összeesni, hogy végül Te is összeess.
A hálózati 230-ban viszont az a veszélyes, hogy ha csak a fázishoz hozzáérsz, az önmagában agyonvághat. -
mr_ricsi
veterán
''Az a lényeg,hogy a védőföldelést kihasználva földelünk.''
Valóban, egy kezdőnél ez lenne a legegyszerűbb megoldás. De nem lehet tudni, hogy a kiránduláson valóban földelt konnektorba lesz-e bedugva. Ha nem->máris nincs semmi érintésvédelem.
Ezért inkább kettős szigetelést kellene alkalmazni, viszont azt meg eléggé munkaigényes jól kivitelezni, és sok mindenre kell figyelni.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
Nem! (És mail-ben sem segíthetsz!!!)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #438 üzenetére
''Meg mielőtt rádugnám átnézem vagy százszor, h. nem e zárlatos vmi''
Az érintésvédelem pont azzal foglalkozik, hogy ha valami meghibásodik, akkor se csapjon meg senkit az áram.
Az, hogy most jó minden, nem jelenti, hogy később is az lesz.
Ha jól emlékszem, 13-14 évesnek írtad magad. Ebben a korban egy osztálykirándulás már igencsak el tud fajulni, a colától a spermáig (bocs, a ''v'' később van az ABC-ben), szóval: [v]örösborig sok minden belefolyhat abba az erősítőbe.
Neked azt úgy kell elkészíteni, hogy ilyen esetben se' érjen senkit áramütés.
Tényleg: az árnyékolás miatt valószínűleg fém dobozba kerül az erősítő. Azt már eldöntötted, hogy ''védőföldes'' vagy ''kettős szigeteléses'' védelmet alkalmazol?
''amúgy meg lessz előtte mármint a végfok előtt egy ''szűrő'' ami arra jó h. ha zárlat van a végfokban, a biztosíték azonnal kiég!!!! Szal szentem no para!!''
A végfok a kisfeszültségű részen található, egy zárlat max tüzet okozhat. Érintésvédelem szempontjából nem kritikus.
Akkor egy vizsgakérdés: a kezedbe adok egy trafót. (gyárilag van csinálva, szokásos EI vasmaggal, rajta primer és szekunder tekercs).
Ránézel, és egy pillanat múlva visszaadod azzal, hogy neked ez érintésvédelmi szempontból nem lesz jó.
Mit láttál vagy nem láttál rajta? -
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #392 üzenetére
''Kapcs neve:Akármi
Kiszolg.neve:ftp.atw.hu
felhasznév:*******
jelszó:******''
Figyu!
Ezt a részét inkább mailban bonyolítsátok. Ne hozd nyilvánosságra a jelszavadat, mert így bárki felhasználhatja illegális dologra a tárhelyedet, vagy a jelszót megváltoztatva ki is zárhat a saját helyedről.
Aztán ha vírus vagy illegális tartalom terjesztésére használja, majd hozzád fog kilátogatni a rendőrség!
(És most sürgősen változtasd meg a jeszót, és azt legfeljebb mailban közöld djurival!) -
mr_ricsi
veterán
djyuri:
Találtam valamit, ami biztosan érdekelni fog:
És hozzá a méretezési segédlet:
Ha nem a galléros változatot készíted el, komolyan csalódni fogok benned! -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #356 üzenetére
A neten nem tudok, de próbáld meg könyvtárban a Hobby Elektronika 2002/12 számát. (Nekem nincs meg.)
''Ja és h. írtad, h. sajátkezűleg is meg lehet tervezni a nyákot! Erre csak annyit: Nem vok én naon zeni az elektronikába, össze tok rakni cuccost, meg tok egy pár dolgot, de amúgy ilyen áramkörtervezések azokat majd megpróbálom megtanulni az elektronika''fortélyait''
Az ilyen erősítőkhöz kevés külső alkatrész tartozik. Amikor a kezedben lesz minden alkatrész, kockás papíron neki kell állni a kapcsrajz alapján. (Ezt is meg kell tanulni, és a kezdőknek való feladat, hiszen a haladók NYÁKtervező progit használnak.)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
Nézd meg az alaplapod manualjában, hogy a biosban nincs-e venti figyelő funkció.
Ha van, akkor ideiglenesen dugj egy 3 drótos ventit a CPUcooler csatijára, és próbáld így elindítani a lapot.
Ha sikerül, menj be a biosba, és tiltsd le. ezután már nem kell a venti.
(Procicserénél a bios egyes részei visszaállnak alapra.) -
mr_ricsi
veterán
''Tegnap rádugtam egy vinyót a gépre amit nem ismert fel vagyis fals adatokat írt ki rá.''
Master-slave jumper!
''Eddig nem is lenne olyan nagy baj,de újraindítás után az 1ghz-es cerkárt csak 667mhz-nek látja''
Mert az FSB 100MHz-ről visszaállt 66MHz-re. (A biosban újra be kell állítani, majd elmenteni.) -
mr_ricsi
veterán
''Még a win bootolása előtt írja ki ,hogy a procko unworkable és nézzem meg a Soft menu-t.A soft menu meg jól van belőve nem is lett hozzá nyúlva.''
A lefagyás miatt visszaállt ''biztonsági'' módba. Annyi a dolgod, hogy bemész a biossetupba, és a beállításokat mentve lépsz ki.
''Azt tanácsolták próbáljak meg biost frissíteni''
Ezekre többé ne hallgass, mert nem értenek hozzá. -
mr_ricsi
veterán
''Nekem van egy Matsonic ms... alaplapom meg egy 533mhz Intel celeron proci.
A baj csak az, hogy nem lehet felhúzni!
Ezalatt azt értem, hogy amikor felhúzom mondjuk 600-ig a gép elindul a Windowsba nem enged be!(Valami hiba)
Állítólag 800-ig lehet húzatni.''
Ellenőrizd, hogy a RAMjaid legalább PC100-asok-e.
Az FSB-t rakd fel kapásból 100-ra(66-ról)
a proci core feszét emeld meg 0,15V-tal
Ha az alaplapban állítható az FSB/AGP, akkor állítsd át 1/1-ről 2/3-ra.
Aztán mentsd és indítsd újra.
Ui: de legelőször az Everesttel ellnőrizd le, hogy biztosan nem Mendocinó magos a celeronod, mert azzal a 600MHz is csak álom marad. (Ha Coppermine magos, akkor jó) -
mr_ricsi
veterán
''De vácon kb 10-12 Ft-ért fénymásolnak egy elektronikai boltban/oldalt.''
Neki -ha jól értettem- nyák- és beültetési rajz kell. Abban nem biztos, hogy tudnak segíteni, mert ilyen helyeken a kapcsolási rajz szokott meglenni.
(Az már más kérdés, hogy az ilyen végerősítő IC-khez nem túl sok külső alkatrész tartozik, ezért nem is túl bonyolult a nyáktervet elkészíteni, akár kézzel.) -
mr_ricsi
veterán
''az intelnél lévő HT miatt erre az MI kidolgozásra több hely marad és így ugyanolyan alkatrészek mellett (vga,ram..) jobb teljesítményt fog nyújtani az intel.''
Ma olvasom a PH!-n:
''a legtöbb mai játék nem többszálas''
Akkor viszont nem is profitálhatnak a HT-ből, legalábbis úgy nem, hogy az MI másik szálon fut.
Forrás: Bővebben: link -
mr_ricsi
veterán
''És hallottál már arról,hogy egy lapon állítható a proci fsb/memória fsb arány?''
És hallottál már arról, hogy AMD K7 vonalon ~250MHz FSB a világrekord, és azt is nitrogénes hűtéssel érték el?
Nincs olyan alaplap és nincs olyan K7 proci, ami 289MHz FSB-n elindul.
És hogy válogatás nélkül a haverodnál mindkettő képes legyen rá, az kizárt, léghűtéssel pedig lehetetlen. -
mr_ricsi
veterán
''Mi eddig miért nem haltunk ,meg. Szerencse?''
Én nem hiszek a ''para'' dolgokban, ezért inkább a szerelődet gyanítom. (Összebarmolsz valamit ami nem működik -mint az égőcsere at autósrádióban- aztán hozzá kerül, aki amellett hogy működőt csinál belőle, még kicsit rendbe is szedi.) -
mr_ricsi
veterán
''Ha röködnek a nagyfeszek a vezetékekben és éppen a védőfoldelésre kerül belőle''
A védőföld az mindig földpotenciál, azaz 0V. Ami nagyfesz rákerül, azt -mint a fekete lyuk- elnyeli, és a továbbiakban nem okoz kárt.
''ez a falból való kíhúzással ér fel''
A földelést elvileg ki se kellene húzni, csakhát jön a dugóval együtt.
''én mindig biztonságos távolságból tesztelem a nagy horderejű dolgokat''
Akkor mi volt az a 2méteres repülés?
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''please az egész történetre reagálj és ne csak az egyik mondatrészre.''
Kérlek!
Amikor a 0-t megszakítod a relével, akkor a fázisról a földelés irányába folyik az áram. Ilyenkor az egyik zavarszűrő kondi is sorba kapcsolódik, ami 50Hz-re néhányszor 10Kohm ellenállást képvisel. Emiatt a táp bemenetén a 2db nagy pufferkondi csak lassan bír feltöltődni.
Amikor a kondik az alsó működési feszültségre feltöltödtek, a kapcs.táp elindul, és megjelenik az 5V és 12V. Viszont fogyasztók miatt a bemeneti pufferkondik egy pillanat alatt lemerülnek, ekkor a táp leáll. Amikor lassan ismét feltöltődnek a kondik, ismét egy pillanatra elindul, és ez így megy tovább. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Motion_Blur #271 üzenetére
''MENNIE KELLETT VOLNA!''
Nem kellett volna. (Palomínóknál 1800MHz tájékán van a határ) -
mr_ricsi
veterán
''Haverom kérdi,hogy meddig lehet húzni a 2200+-os amd-jét (sempron).
Én erre azt mondtam,hogy fesz emelés nélkül szerintem 2600-ig.
Na és most jött a bökkenő,mert én nem tettem hozzá,hogy +...
Gondolod,hogy mi lett a prociból
Aprópecsenye....89 foknál riasztotta a haveromat a gép,hogy kritikal error és aztán pifffffff. Azt leált a gép végleg. Hm, most ilyenkor mi van?''
Ez így ebben a formában akkora hasba akasztós sztori, hogy... hogy a fal adja a másikat!
A Sempron szorzólockos. Ha a haverod 2600MHz-re állítja, az csak 289MHz-es FSB-vel lehetséges. Ezen a frekin se a memóriája(DDR578), se a procija nem indul el, viszont fesz emelés nélkül nem is károsodik.
És mivel nem indult el, nem lehetett ''kritikus hiba''-üzenet sem, meg hőmérőzés sem. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Motion_Blur #263 üzenetére
''Mit lehet tenni?
Új gép?''
Itt semminek semmi baja nem eshetett, mert ez nem komoly tuning.
Már szétszedni sem volt érdemes a gépet.
Szvsz ha az elemkivétel kicsit hosszabbra nyúlt volna, akkor simán elindult volna a gép.
(Egyébként a Palomino 2100+ - 2200+ ig húzható, szóval sok értelme nincs a tuningnak.) -
mr_ricsi
veterán
''És ha már tökéletes akarnál lenni akkor három szilárdtest relét mondanál,hogy teljes legyen a leválasztás.''
Úúúristen!!!
Jópofizni akarsz, és a hozzászólásod felér egy gyilkossági kísérlettel!
A ''védőföld'' vezetőt semmivel nem szabad leválasztani, vagy megszakítani!
#256:
''Viszont feltételezem általában,hogy az aki nekifog az ilyesféle bütyköléseknek,az tudja az érintésvédelmi előírásokat és szigetel rendesen.''
Tisztán látszik, hogy Te sem tudod!
(A ''szigetelés'' az érintésvédelemnek csak 1 módszere. A 5-ből csak 1-ik) -
mr_ricsi
veterán
''Szal akkor ha a közönséges 2 áramkörös kapcsolót használok,akkor nicsen szikrázás.''
Dehogy nincs. Ha relével kapcsolod, akkor is van. Csakhogy az ATX-tápot közönséges 2 áramkörös kapcsolóval történő bekapcsolásra tervezték, és annak idején a mérnökök figyelembe vették a szikrázást is. És tettek a bemenetére olyan szűrőket, amelyek ezt hatásosan csillapítják, és így nem okoz működési zavart.
''amúgy a digitális rendszerű erősítők bíztosan nem szeretik,mert a barátomé már kétszer adta meg magát processzorilag,amígy nem kapott ő is egy szilárdtest relét.''
Én inkább egy túlfeszvédős elosztót alkalmaztam volna.
(Egyébként pedig egy gyári erősítő nem megy attól tönkre, hogy a 230V-ját közönséges kapcsolóval kapcsolgatom. Sem az analóg, sem a digitális.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #259 üzenetére
''A valtoaramban mind1 hogy dugod be...''
Amire reagálsz, azt én írtam!
Elvileg igazad van, viszont a hálózatban ha a fázist megfogod, az agyonvághat, míg a nullával ilyen veszély nincs.
Tehát mégsem mindegy!
''csak az egyik kabelt kototte be es ha megforditjuk akkor is megy, szal hulyeseget mondtal...''
Nem azt mondtam, hogy nem megy, hanem hogy nem biztonságos. (Életveszélyes, nem tesz eleget az érintésvédelmi előírásoknak, stb.)
Ha szétszedsz egy EU-s előírásoknak megfelelő kapcsolós elosztót, vajon miért kétáramkörös kapcsoló van bennük? (Ami kikapcsoláskor mindkét drótot megszakítja?) És a régi, AT-s gépek Power kapcsolója miért 2 áramkörös volt szintén?
''Haver mar kotott be relet''
A családomban van villanyszerelő! -
mr_ricsi
veterán
''azt is írtam,hogy akkor ha a fázis direktbe van kötve és a nullát kapcsolgatom a szilárdtest relével.''
Egy áramkörben teljesen mindegy, hogy a kapcsoló hol van. Akár a fázison kapcsolod be, akár a nullán, az áramkör záródik.
''miért nem írsz a kérdésekre megoldást''
Nem kell tudni minden esetben a megoldást ahhoz, hogy egy másik megoldásról kapásból tudjuk, hogy rossz, vagy a levezetése logikailag hibás.
''ha lehet,akkor javítod ki az elvi hibáimat.hogy más ne járhasson pórul.''
Sajnos, az egész napomat nem tudom erre áldozni, ezért úgy szelektálok, hogy csak a közvetlen életveszélyt okozó ötleteidre reagálok, egyebekben pedig mindenki úgy teszi tönkre a gépét, ahogy neki tetszik, vagy bárkinek szíve joga hetekig küzdeni egy 5 perc alatt elhárítható hibával...
De ezeket a hozzászólásidat is élvezettel elolvasom!
''ha nem abszúrd kezdő akar ups-t csinálni és jó sziheteléssel dolgozik,akkor csak anyagi károk lehetnek.''
Egy elpusztult baktérium-tenyészetre gondolsz?
''Asszem ha a jövőheti lanpatry-nak vége''
Írtad már azt is, hogy a géped negyvenvalahány kiló, emiatt senki nem vállalja a lecipelését a lépcsőn. Írtad azt is, hogy olyan vízhűtés van benne, hogy a radiátora a házatok oldalán a szabadban van, a falon átfúrt csövekkel ki-be vezetve.
És mégis lanpartyra viszed? A házatokkal együtt???
(A húgod megengedte?)
-
mr_ricsi
veterán
''A mérnök barátom szerint 60-72% körüli hatásfokot is lehet csinálni.''
Csak nem az általad leírt módon!
Ha tranzisztorral (darlingtonnal) állítod elő a szinuszjelet, akkor a ''négyszögből'' hiányzó részt a tranyó disszipálja el: 60-66%. És nálad ilyen átalakítóból 2 db is van: 0,6x0,6-0,66x0,66=36-44%.
Aztán az általad ''nagyfeszültségű tarfó''-nak hívott alkatrészt 7-8KHz-es árammal akarod hajtani.-> Ha ''hagyományos'', lemezelt vasmagot használsz, akkor az melegedni fog-> tovább romlik a hatásfok.
(Porvasmagot meg nehezebb beszerezni) -
mr_ricsi
veterán
''Tehát az mesterséges inteligencia játékoknál az intel verhetetlen,de a grafikánál az amd verhetetlen.''
Szeretném Tőled megkérdezni, hogy ezt hogy kell elképzelni?
Jelenlegi ismereteim alapján a játékoknál mesterséges intelligenciának azt nevezzük, hogy a gépi ellenfelek mennyire viselkednek életszerűen.
A játékban a CPU elrendezi a dolgait, -a grafikát, a hangot, a játékmenetet- és a fennmaradó proceszoridőt használják az MI megvalósítására.
Ha az Intelnél több marad az MI-re, akkor összességében ez a gyorsabb.
Vagy mégsem? -
mr_ricsi
veterán
''kell egy órajel generátor és arra egy darlington fokozat és erre egy nagfesztrafó,majd egy szűrt diódahíd é smegint egy ,de most 50Hz-re beállított órajelgenerátor és erre egy ''végfokozat'',ami a már meglévő kb + - 260V-ot kapcsolgatja szinuszos alakban.''
Ennek a megoldásnak a hatásfoka 25-36% körüli, tehát a 200Ah-akku nem lesz elegendő a 14óra áthidalására, hanem cirka 600Ah-nyi kell. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #237 üzenetére
''Ovastam egy másik topikot (Szünetmentes táp kérdések) Olvasgattam''
Először a moderálási ''Alapelveket'' kellene olvasgatnod (jobb alsó sarok), ha nem akarod letiltatni magad...
(Az életkorodat olvastam valahol korábban, és azalapján még megbocsátható, hogy nem tudod megkülönböztetni a kuruzslót az orvostól.) -
mr_ricsi
veterán
Megint átkalandoztál a hálózati 230V világába, és innentől már életveszélyesek a dilettáns tanácsaid, ezért beleszólok:
-Szilárdtestreléből 2db kell, ugyanis amit a fázisba kötsz, az addig van ott, amíg meg nem fordítod a villásdugót, vagy nem dugod egy másik hosszabbítóba, konnektorba. És attól kezdve a táp mindig áram alatt van-> ez a megoldás életveszélyes.
A 2db szilárdtestrelé viszont már 3eFt, aminél olcsóbb 1db kétfegyverzetes relé. (kb 1000Ft)
Egy ilyen relé 100mA alatti áramot vesz fel a 12V-ról, amit bármilyen táp nevetve képes szolgáltatni.
Szintén elmulasztottad a nagyérdeművel közölni, hogy működés közben a szilárdtestrelé burkolatát életveszélyes (lehet) tapogatni, tehát nem elég a vezetékeket leszigetelni, hanem az egész relét burkolat alá kell rakni. (Célszerűen: a táp dobozába.)
-''sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.''
A ''biztonságosabb'' nem igaz! A biztonsága arra vonatkozik, hogy a vezérlő áramkörre nem jut a 230V-ból, ezt egy optocsatoló megakadályozza. Viszont a 230V-os körben a félvezetőt egy túlfeszültség, túláram, vagy túlmelegedés tönkreteheti, és akkor folyamatosan vezetővé vállhat. Míg egy ''sima'' relénél ha az érintkezők nem érnek össze, akkor nem folyik az áram.
''és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban.''
Pedig ezzel kellett volna kezdened, hogy ne írj le olyat, aminek halovány köze sincs a valósághoz!
Az ATX tápokban ugyanis van egy segédtáp, ami mindig működik, és az +5Vsb feszültséget állítja elő. (Bíbor színű ér a kábelkorbácsban.)
Ezen a képen láthatod a kapcsolási rajzát:
A tápok nagy részében ezt a kapcsolást találod, csak az alkatrészek értéke változik. (Drágább tápokban pedig egy IC állítja elő)
Ezt az 5V-ot kapja meg az alaplap, az aktivizálható PCI-kártyák, az USB, vagy a billentyűzet.
''Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok.''
Nem adnak!
Ha a tied ad, akkor vagy a tápod, vagy az alaplapod hibás. (Szakemberrel nézesd meg! Lehet, hogy az 550W-os tápod hibás, és emiatt nem bírja el a nem túl izmos gépedet.)
''Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is''
Már bocs, de nem azt írtad 2 sorral feljebb, hogy a szilárdtestrelével az ATX-es kapcsolgatta???
''Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe.''
Csakhogy ezesetben a relét egy közönséges 2 áramkörös kapcsoló helyett alkalmazod, aminél természetes, hogy működésekor szikrázik. És 1984 és 1996 között minden AT-s számítógép így működött, és nem tett kárt bennük a szikrázás. (Főként, mivel az AT-s tápok bemenetén van ''szikra-szűrő''.)
''Aláírom,hogy alkatrésztípusi tudatlanságom miatt erre volt ok''
Az ne mondja, hogy tud olvasni, aki nem ismeri a betűket! Márpedig az elemi alkatrészek, és ezek működési elvének ismerete az elektrotechnikában olyan, mint a betűk.
És Te -ahelyett hogy gőzerővel képeznéd magad- másokat tanítasz olvasni! (Szegények...)
''Én azt mondom,hogy kihajtogatható hosszmérő eszköz.''
Ha azt mondod ''tranzisztor'', minden hozzáértő pontosan tudja, mire gondolsz. Ha nem ezt a szót használod, akkor azt a kb. fél oldalnyi szöveget kell(ene) leírnod, ami a szótárban a ''tranzisztor'' szó alatt van. De ezt Te nem teszed meg, így mindenkinek csak 1 hét után esik le a megfejtés.
Minden szakma ismeretéhez a ''terminus technicus''-ok ismerete is hozzá tartozik. Aki ezeket nem ismeri, az ''kontár'', ''buherátor'', ''Mekk Elek'', vagy ahogy tetszik!
''elmegyek a szerelőmhöz''
Szvsz sokat nyernénk, ha magad helyett a szerelődet engednéd a géphez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A55 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest