- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Hardverkemping június végén
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Milyen videókártyát?
- Mini-ITX
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #493 üzenetére
''Lehet elneztem.... Valszeg 10.000W akart lenni''
Egy olyan áramütés sem túl ijesztő, csak sokáig ne tartson.
Pl. 10ezerW 1 század mp-ig az 100Joule, kb. egymiliomod °C-kal megemelné a testhőmérsékletem. (Kéretik a testsúlyomnak NEM utánaszámolni!)
-
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #493 üzenetére
Miben? Elkavarodtam és nem értem melyik hsz-emre érted
-
TTT8472
csendes tag
Ok köszi a segítséget mindenkinek akkor lehet, hogy inkább maradok a tuningnál csak az a baj, hogy 2000Mhz-nél már instabil
és nem tudom miért, mert túl nem melegszik az biztos max 50-55C-re megy.
-
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #480 üzenetére
Engem egy feltöltött kondi csapott meg a vmelyik nap, elromlott tévéből cíneztem ki, de előtte tesóim rádugták a 220 ra, és nyomkodták a bekapcs gombot, mert azt hitték, h. megjavítottam, na szal szétszedem, hozzáérek, vmi 400MV volt rááírva, de akkorát ütött, hogy a bal karom vagy fél órára lezsibbadt, még most is fáj ha belegondolok, aztán miután kezdett múlni a zsibbadás, fogtam, aztán azt mondtam magamba, h. nem szórakozok tovább, azt levittem a kukába
-
-
mr_ricsi
veterán
Én erre a listára gondoltam:
Bővebben: link
Eszerint hivatalosan nem támogatja, azaz vagy működik vele, vagy nem.
Nagy valószínűséggel működik, legfeljebb ''Unknown CPU''-t ír ki. De ez nem 100%. -
TTT8472
csendes tag
Egyébként ez miatt nem értem a dolgokat teljesen
Név: CPU AMD SEMPRON S462 3000+ (2000MHZ/333FSB/512KB)
Gyártó: AMD
Típus: Sempron - 3000+
Nettó ár: 18.285,-
Bruttó ár: 22.856,-
462-es tokozás (SocketA)
L1 Cache: 64 KB utasítás és 64 KB adat (128 KB)
L2 Cache: 512 KB, a processzor órajelén
1.6V feszültség
166 MHz-es DDR külső órajel (333 MHz)
0.13 mikronos gyártástechnológia
Tényleges sebessége: 2000 MHz
Processzormag: Barton
Ez az infó a mistrálnál van.
[Szerkesztve] -
TTT8472
csendes tag
válasz
mr_ricsi #484 üzenetére
Ezt írja http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=356 , ez pedig a biosfrissítés http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=356&kind=1 de ha a foglalat és a mag(ebben nem vagyok biztos de én így tudom) is megyegyezik akkor kéne menni neki annak ellenére, hogy ott csak Atlon XP-t írnak? Mellesleg szerintem ezt az infót már rég nem frissítik lásd utolsó biosfrissítés..
-
TTT8472
csendes tag
Sziasztok lehet, hogy nem pont ebbe a témába tartozik de az lenne a kérdésem, hogy szeretnék venni egy 3E+(Sempron)-os procit de nem vagyok biztos benne, hogy belemegy e az alapba(MSI KT400 Ultra 6590), mert a leírása szerint csak 2800+ or higher de biosfrissítéssel azt írja, hogy támogatja a 3e+-t is de ott csak Bartont ír, tehát akkor Sempront nem fogja bevenni? Tudtommal a mag a Sempronban is Barton(most lehet nagy butaságot írtam
) viszont a foglalat tuti mindketőnél 462(soc A) kivéve persze 754es változatot? Vagyis beletehetem és működni fog a Sempron vagy mindenképpen Bartont kell vennem?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #478 üzenetére
''10.000V felett meg meg is sulhetsz ropogosra
De ha nem igy van szoljatok!!!!!!!''
A motorom gyújtótrafója ~15000V körül ad feszkót, ami sokszor rázott már meg, de még eddig nem sűltem ropogósra.
(Kivéve, amikor a tűző napon, póló nélkül szereltem...)
-
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #478 üzenetére
Úgy van,ahogy mondod,de kis feszültségen viszont nem üt az áram,hiába van rajta 500A és 100000 volton sem üt az áram,ha nincs benne 1 mikroA
-
hummerdikk
őstag
Hy all!
KabelTVvel en is jartam csunyan es a 230 al is!
Nem a fesz(a 230 vagy 100 vagy 12 volt) szamit, hanem az aramerosseg.
10.000V felett meg meg is sulhetsz ropogosra
De ha nem igy van szoljatok!!!!!!! -
Balint133
aktív tag
Engem még csak egy olyan 5-6-szor ütött meg az áram, ez amit előző hsz emben írtam, meg a kábeltévé, is megütött rendesen!! Pont egy sarokban van az elosztó, és elcsesztem, mert először kellett volna a tv-ket rádugni, és csak aztán a bemenő jelet, na mindegy én fordítva csináltam, vagy 5-ször megb*****t, és az a sarok, úgy bevágtam a könyökökömet!
Téged tom h. sokszor ütött már meg, meg repkedtél mint supermen, olvastam már egy pár fórumba, ja és az a porszívos dolog mikor volt?? Amúgy meg őszintén sajnálom!
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #459 üzenetére
''Na szal Tehát 50-70V-tól is meghalhatok?''
Ezt djyuri írta, nem én, de így igaz.
Viszont ehhez egyszerre kell megérintened a + és a - drótot, és még akkor is több dolognak kell szerencsétlenül összeesni, hogy végül Te is összeess.
A hálózati 230-ban viszont az a veszélyes, hogy ha csak a fázishoz hozzáérsz, az önmagában agyonvághat. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #459 üzenetére
Hát ha elég sokáig kapod és a trafó is tudja még azt a kondit táplálni,akkor szenvedősebb haál,mint a váltóáram,úgyanis itt megnyúlhatsz mint egy béka és se kép se hang,csak írtózatos fájdalom. A váltó áramnál meg sok esélyed van az órdításra és talán van,aki segít. Talán
-
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #458 üzenetére
Na szal Tehát 50-70V-tól is meghalhatok?
Ezt nem is tudtam, na miindegy most már egy életre megjegyeztem! De földelt dugó nélkül be sem dugom! Lehet h. amatőr vok, de nem hülye(Mediamarkt)
Szal a vizsgakérdésre válaszolnék:
Szerintem a vasmag, és a tekercselés, a vasmagon kell lenni egy pontnak, amire rá lehet kötni, a földelés vezetékét, a tekercseken kell lenni szigetelésnek! Szerintem ezek, más nem naon lehet, ha nem jó akkor passz!! -
mr_ricsi
veterán
''Az a lényeg,hogy a védőföldelést kihasználva földelünk.''
Valóban, egy kezdőnél ez lenne a legegyszerűbb megoldás. De nem lehet tudni, hogy a kiránduláson valóban földelt konnektorba lesz-e bedugva. Ha nem->máris nincs semmi érintésvédelem.
Ezért inkább kettős szigetelést kellene alkalmazni, viszont azt meg eléggé munkaigényes jól kivitelezni, és sok mindenre kell figyelni.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #452 üzenetére
Az én osztályaimban mindig akkora állatok voltak,hogy az ausztráliai krokodilfarm kutyaf@sz@
A volt ostályomról ma hallottam egy ''mulis'' hírt: Egy tesi órai balesetet. Képzelj el két tank méretű,magas embert. Az egyik 210cm a másik 196cm. (kb 90-100 kilósak) A labda repül-repül. Ezek meg a külvilágot meg egymást sem nézve rohannak a labda felé. Folytassam? BAAAAAAANG!!!!!!
Az egyik (kisebbik) a felső fogsorával megfejelte a másik jobb vállát. A magasabbik 10 öltéssel megúszta,de a kissebbiknek függőlegesen tört ketté az egyik első foga. Mindkettő húzta maga után a vércsíkot a dokiig.
Szal mik mennek manapság egy tesi óránÉs mi volna,ha télleg bedurvulnának?
Én ilyen környezetben nőttem fel és most is ilyen állatokkal vagyok napszám körbevéve -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #453 üzenetére
Ricsi ezt azzal is indokolná,hogy miért,hogy ha már egyszer vezető folyadék kerül a rendszerbe,akkor már a kezed meg mittomén is ezzel be van vonva,szal vezetsz
És ilyenkor még a 9v-os elem it üt,mint állat. Ha rád jut pl 42v és ráadásul vagy 50A-es bufferrel érkezik az elko kondikból,akkor isten irgalmazzon,hogy ne zárt szívkamránál érkezzen az ütés,hogy vérrög ne keletkezzen meg mittomén,majd Ricsi elmagyarázza.
Olvasd el ebben az utsó hsz-emet:Bővebben: link
Kicsit mulis volt a dolog,de nem számomra
Ja amúgy itt nem arra érti Ricsi,hogy az erősítőnek a szekunder része vág agyon,mert ugyebár az nem a földön keresztül zár,hanem a dobozon belül.
Ő a 230V-os hálózati fesznek való kijutására érti. Erről rengetek topikban veszekedtem már RicsivelAz a lényeg,hogy a védőföldelést kihasználva földelünk. Ez az érintés védelem egyik fő része. Ezt az pl.: ÉV relé (villanyóránál) bíztosítja nekünk. Itt az a lényeg,hogy ha a befolyó áramok összege nem egyezik a kifolyó áramok összegével vagyis egy része rajtad folyik a földön keresztül,akkor ez a relé azonnal leold. Ha ne földelt hálózat van,akkor ez cinkes,de ennek érdekében ''egy nemtommit használunk''....(ezt Ricsi bíztosan tudja,de ilyenkor már nem vág az eszem)
-
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #451 üzenetére
Na szal:
''Az, hogy most jó minden, nem jelenti, hogy később is az lesz.''
Ennyi erővel a gyárit se kéne megvenni, mert arra is mondhatom ezt!
''Ha jól emlékszem, 13-14 évesnek írtad magad. Ebben a korban egy osztálykirándulás már igencsak el tud fajulni, a colától a spermáig (bocs, a ''v'' később van az ABC-ben), szóval: [v]örösborig sok minden belefolyhat abba az erősítőbe.''
Nem ismered az osztályunkat, van egy két gyerek akiből kitelne, de azokat nem engedte osztfő h. jöjjenek!! Hál istennek -
mr_ricsi
veterán
Nem! (És mail-ben sem segíthetsz!!!)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #438 üzenetére
''Meg mielőtt rádugnám átnézem vagy százszor, h. nem e zárlatos vmi''
Az érintésvédelem pont azzal foglalkozik, hogy ha valami meghibásodik, akkor se csapjon meg senkit az áram.
Az, hogy most jó minden, nem jelenti, hogy később is az lesz.
Ha jól emlékszem, 13-14 évesnek írtad magad. Ebben a korban egy osztálykirándulás már igencsak el tud fajulni, a colától a spermáig (bocs, a ''v'' később van az ABC-ben), szóval: [v]örösborig sok minden belefolyhat abba az erősítőbe.
Neked azt úgy kell elkészíteni, hogy ilyen esetben se' érjen senkit áramütés.
Tényleg: az árnyékolás miatt valószínűleg fém dobozba kerül az erősítő. Azt már eldöntötted, hogy ''védőföldes'' vagy ''kettős szigeteléses'' védelmet alkalmazol?
''amúgy meg lessz előtte mármint a végfok előtt egy ''szűrő'' ami arra jó h. ha zárlat van a végfokban, a biztosíték azonnal kiég!!!! Szal szentem no para!!''
A végfok a kisfeszültségű részen található, egy zárlat max tüzet okozhat. Érintésvédelem szempontjából nem kritikus.
Akkor egy vizsgakérdés: a kezedbe adok egy trafót. (gyárilag van csinálva, szokásos EI vasmaggal, rajta primer és szekunder tekercs).
Ránézel, és egy pillanat múlva visszaadod azzal, hogy neked ez érintésvédelmi szempontból nem lesz jó.
Mit láttál vagy nem láttál rajta? -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #445 üzenetére
Hát arra fele ja. Amúgy meglepett a nyárkajz egy kicsit. Szokatlan,hogy kiadtak hivatalosan olyan erősítő rajzot,ahol a táprészen már nincsen pufferkondi. Na mindegy, ez valszeg csak nekem új. Nem jelenti azt,hogy az kéne oda,hisz a táp már eleve pufferelt,csak szokatlan.
Belerajzolom a képekbe az értékeket,meghogy mi micsoda,de most csak a natúr help képeket küldtem el.
ÚÚÚÚÚTTTTÁÁÁÁÁLLLLLOOOOOMMMMM aaaaa ZONEALARM-ot....
Sorry,de ez van. Egy undorító tetves tanulatlan szemétláda ÁÁÁÁÁ -
Balint133
aktív tag
Nekem van vipmailos tárhelyem!!!
múltkor arra küldtél vissza! ugyan az a címe mint a freemailosnak, csak @vipmail van utána!!!
Szentem jónak tűnik a rajza, ugye szented is ott van az a kétt tekercs elhelyezve, ahol a másik rajzon a C betűk voltak?
És azt is tudom hogy a tekercs jele L
Ezt most nem tom mért írtam! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #443 üzenetére
Oksa. leszedtem. Valami ilyesmi az enyém is. Már így hírtelen nem emlékszem.
Este majd elküldöm. Neked mennyi a mail tárhelyed,ami üresen áll?
nem akarsz csinálni egy vipmailos reggelést? Bővebben: link -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #439 üzenetére
Kb 14 mega,de ha tudod,hogy hogy kell wap.hu-ra küldeni (ugyanis megváltozott) ,akkor ott még vagy 20 mega van.
A 46k-ra meg azt mondom,hogy télleg sok,de mára úgy beleszerettem a házamba,hogy ihaly. Naon teccik (mindenkinek) és nagyon jól hűt meg minden. Elférek benn úgy ahogy kell. Dizájnos! (szerintem)
Ez a haverom,aki scennel,ez nem norma teljesen. Beszkennelte 560megába a négy képet. Na ezt hogy küldjem el. Próbálom kiscreenshotolni belőle,de a winfosom total errert ír ki rá.
Na bazz,majd ma átmegyek hozzá,azt megcsinálom én magam. Éjjel fent lesznek a képek. Boccs a késésért.
[Szerkesztve] -
Balint133
aktív tag
válasz
mr_ricsi #436 üzenetére
Nem csak kell rá ''vhova'' két db tekercs, és ezért kérdeztem meg, mert C-számból is kettő van!!! Mert ez a Hobby elektrosban volt róla egy fénykép, és ott volt vagy kb5-6 kondi, és két db tekercs, és a tekercsek a fényképen kb ott helyezkedtek el, ahol az én rajzomon van a C1, C2 jelölés!!!De igazad van, hülyén fogalmaztam meg!!!!
Biztonságról:Érintésvédelem, enélkül rá se dugom a 220V-ra!! Meg mielőtt rádugnám átnézem vagy százszor, h. nem e zárlatos vmi, amúgy meg lessz előtte mármint a végfok előtt egy ''szűrő'' ami arra jó h. ha zárlat van a végfokban, a biztosíték azonnal kiég!!!! Szal szentem no para!!
U.I:És kössz h. szóltál!! -
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #431 üzenetére
Hát ja.
Amúgy szerintem 1024-768-on a legjobb vagy 1280*1024-en. De ezeken legalább 100Hz-en. A crt monitor ugye még nem digitális,vagyis nem lcd féle?
Nekem is samsung monitorom van és a legtobb haveromnak is és jól bírják.
Az egyik haveromnak 2 is van és úgy nyomja 180fokban at ut2004-et. Azt mondja nagyon állati. Ja meg a riddic játékát is úgy viszi most és 20 fps alá nem esetnn nek szinte soha,bár mondta,hogy volt nek egy-két olyan pálya rész,ahol még a 12fps is jónak számított. (9800XT). -
Balint133
aktív tag
Hát igen ezt úgy hívják (sajna) h. Pech!!!!
Én meg hamarosan (remélem anyám nem talál ki újabb indokokat) megveszem a lapot, meg a videokarit(most nem veszek procit, felesleges) Meg asszem veszek egy 19'' Crt-t Samsung, ja tényleg szentet jó ez a samsung:
1600x1xxx/87Hz szented ez már jó?? Mindjárt megnézem, hogy hány az az 1xxx!! -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #427 üzenetére
Asszem ezt már több tokpikban is kitárgyaltam.
Mindegy: Az alaplapomban volt annó egy kis szikrám a csavarhúzómmal. Azóta nincse cd-romos bootolásom bioszból,hanem csak bioszon kívüli lehetőségem van erre (esc gombal jön nekem elő). Plusz emellet elkezdte zabálni az elemeket. A legdrágább duracell elemet megette egy nap alatt. Annó vettem 100 elemet darabra 55 forintért a kínai piacon,de azokkal is csak egy jó hónapig bírtam.
Azt elhatároztam (kénytelen voltam) hogy szétszedek egy gombelemet és kiürítem a belsejét,majd ráforraszok egy külsö áramforrást és visszateszem az elemtaróba és majd arról járatom. Nos mivel tartottam attól,hogy a hálózati dolgoknál lehet gubanc is,ezért úgy döntöttem,hogy egy motor akksiról fogom járatni és ajd minden héte,kéthéten feltöltöm. Na igen...ez nem jött be. A vadi új akksit is 4-5 naponta kellett tölten,mert teljesen lehúzta.
Gondoltam van valami zárlat vagy hibás alkatsrész abban amit csináltam. Hát le is cseréltem az összeset (8 darab alkatrész =300ft). De ezután is lehúzta. Nos akkor mérjünk rá műszerrel....kb 100-200mA között fogyaszt rendszer
Lekötöttem a ledet,de csak 20-25 mA-t nyertem.
Most már eljutottam addig,hogy csináltattam egy f@sza trafót és szereztem hozzá egy 6,5V 650.000mikrós kondit. Na ennél előbb ég el az összes vezeték a házban,minthogy a bioszom 7V-nál többet kapjon. Meg agyon fogo bíztosítékozni.
Teszek bele vagy 10db 300mA-eset. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #425 üzenetére
A boiszomnak egy 5v-os fesz-szabályzó ic-vel küldöm a naftát,de sorosan van azért kötve egy 200ohmos ellenállás,meg a bioszomra rátettem egy led-t,hogy lássam,hogy normálisan mükszik.
Azért lettem ledel és nem zener-diódát,mert én olyan pekhes voltan a led-ekkel,hogy,amikor azokra túl nagy feszt kötöttem,akkor azok zárlatosak lettek és nem megszakadtak. Szal inkább menjen zárlat a bioszomra (olyan mint a roppant gyenge elem),minthogy kiüssem 50V-tal.
A fishert azért ajánlom,mert ha nem akarod ultra brutálon járatni,akkor elég gyári értéken hagyni és tök f@szán elmegy. És ráköthetsz 2-től 16ohm-ig mindent. Kibírja. Nekem elhiheted. Már négy volt a kezemben. Most kettő van (a két legangoybb a négy közül) A nagyobbik az kétszer 108W-ot bír és a kisebbik pedig kétszer 87-90W-ot. Ezeket stabilan nyomja 50Hz-en
Én a nagyot 24-ért vettem. Beleöltem kb 5-7k-t,de megérte! Öt éve megvan és nem kímélem. A kisebbik 3 éve van meg,abba 4k-t öltem bele és azt sem kímélem. -
Balint133
aktív tag
Mármint a Biosznak!!!
Komplett erősítő, nekem is megfordult a fejemben, de aztán lemondtam róla, szentem élvezetesebb ha egy házi cucc szólal meg, és nem egy olyan, amit megveszel, aztán mehet, nem, amivel szívsz egy csomót és utána megy kafán!!!! Meg nekem nem kell mondjuk mint neked 1000W, hanem nekem untig elég ennyi ez az 55W, és ráadásul csak 6Ohm-es, és 4 Ohm es hangfalak lesznek rajta! Meg évente 2-5 Ször viszem majd oszt bullra, meg oszt kirándulásra, szal ez is untig elég, de még utánanézek annak a fishernek, mert még szinte semmi nincs meg ebből az erősítőből csak az ic!
Nekem meg vmi trójai vírus izé, nem bírom kitörölni, nem tom h. hogyan jöhetett be, amikor 2 antivírus progim van!!!
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #423 üzenetére
Kell,de nem létszükséges. Elég egy-egy kb 0.1 ohm-os ellenállás,de mivel nem egy gázos megcsinálni ezt a kis tekercset,így érdemes azt használni. Amúgy én a legtöbb helyen úgy láttam ezt kialakítva,hogy fekvő pozícióra meg volt tekerve a tekercs (kb 12-18 menet) és azon volt átdugva még ez a 0.1 ohm-os ellenállás.
Amúgy,ha csak az ellenállás van,akkor minimum 5W-osat kell tenni,de ha van tekercs is vele párhúzamosan,akkor kb 1W bőven elég. Amúgy a tekercset rátekered egy kb 1cm átmérőjű hengeres cuccra és lehúzod utána.
Ja és nem muszál egy sorba tekerni mind a pl 18 menetet,hanem feltekerheted a második felét az első 10 menetre. Ja és kb 1mm-es rézdrótot használj.
ha találog rajzot,akkor beszkennelem,de ha nem ,akkor lerahójzolom,bár nemhinném,hogy szépen tudok rajzolni,szal ahogy sikerül.
''És te a bisznak hol nyomod a kakaót??? ''
Ezt nem értem
Na ilyet még nem b@sztam. Irom a szöveget....kilök a zone alarm egy üzit,hogy ''virus varning''. Én meg leokéztam és az üzenetem felét kitörölte,amit írtam. Besz@rok. Ezt a genyát.
Gyorsba visszaírom: Szal, a stabilitásról: Max az okzhatja,ha az alkatrészek hibásek vagy rosszol vannak beépítve,de persze ha a táp eleve gyenguci,vagy rosszul szűrt (Kicsi kondi),akkor is lehet rossz a cucc.
MOD: És majd kihagytam: Én a te helyedben egy komplett erősítőt vettem volna. Pl. egy fishert. Azokhoz olcsón hozzá lehet jutni és erősebbek a mostani építésednél.
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #418 üzenetére
No problem. Ma jön egy kis segítség (ha a haverom nem felejtette el bevinni a gépre) és feltesezm. Az alkatrészekhez meg odaírom,hogy mik és mekkorák,de az valszeg csak holnapra vagy egyel utánra lesz meg.
De amúgy ahol ''C''-van az kondi.
Most a lap nincs nálam,de a leglényegesebbeket leírom pontosan.
Képzeld vazzeg. )-ért csinálnak tetszőleges trafót,ami 250W-ot nyom ki magából. Szerintem még ez jó ár,főleg,ha azt vesszük,hogy vadi új.
Én most csináltattam 6-ért egy 112W-osat,amire rakattam kimenő ágnak egyszer 100W-nyi 230V-ot a pumpáimnak és egyszer 6,2V-ot a bioszomnak. Talán ha így nyomon a biosznak a naftát egy agyonbíztosított áramkörön keresztül,akkor néha megkímél a gépem a marhaságaitól
Teszek főbíztosításként egy több mint fél farad-os kondit rá,hogy előbb robbanjon szét a villanyóra,minthogy a bioszom túláramot kapjon. -
Balint133
aktív tag
Na itthon vok mostmár, holnlap küldöm a hobby elektronikásat, hülye haver nem hozta mára, meg holnap odadom neki a 10 gigás vinyómat, h. rakjon rá játékokat! De én arról a lapról amit küldtem nem naon tok kiigazodni, pl.: Ott van az h. C1, és C2, ott nem írja, h. az micsoda, kondi, vagy esetleg Tekercs, szal el tudnád küldeni nekem az alkatrészek neveit, és h. mien kell, és mi micsoda, Tom most azt gondolod m,agadba, h. hagyjon már békén ez a hülye k****g, de naon örülnék h. ha el tudnád nekem küldeni!
Mert naon meg szeretném építeni ezt az erősítőt, h. kész lek vele osztálykirándulásig!!
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
Így csak uppra annyi,hogy az stk-hoz,ami van bekötési rajzod,az teljesen jó,de gyári,így bizonyos elekrtonikai újságokban közöltekkel eltér. pl.: az urbán által módosítottól,de attól nem is baj,mert amúgyse jók az ő rajzai,valamit mindig elront.
Az scennere már műkszik a haveromnak,szal holnap scennelek és linkelek. -
Polly
csendes tag
Hali!
A Következő a kérdésem:
Van egy 2,6GHz-es cerka a gépembe.Alapjában véve a hőmérséklete 63 fok, de ha elkezd komolyabban dolgozni akkor felmegy akár 78 fokra is.
Biztos hogy jó ez neki?
Szerintem nem.
Mi lehet ennek az oka?
Mit csináljak vele? -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #410 üzenetére
Kb 20 körül tudjuk beszerezni. +-2000 forint.
Amúgy a sorosan kötöm,akkor: vezeték (1 ohm) + 2*hangszóró (2+2 ohm) = 5ohm
,de így a hangszórókra jut a 80%.
Viszont párhúzamosan: vezeték (1ohm) + [2*hangszóró/hangszóró+hangszóró] =
1 ohm + [2*2]/[2+2] = 2ohm. Így a fele jut a vezetékre és fele jut a hangszóróra.
A hatásfok már csak 50%,de a végfokból több watt jön ki vagy 20%-val.
Ergo,tehát marad a soros kötés,mivel valszeg hosszú vezetéken lesz a láda. -
Balint133
aktív tag
Az már mindjárt más a 2Ohm! Mert azthittem h. 6-8Ohm esek(Nem tom talán ilyen ohm-számban ekkora teljesítményű hangfal nincs is!!!)
És ha tekercselteted, akkor mennyiért vállalja a srácc?? mert ha olcsóbb mint a bóti darab, akkor én is inkább tekercseltetek!!!ű
Ja szentem ne sorba mert akkor(szentem) megfeleződik a teljesítmény! Nekem a Hifimen 4 hangszóró van(2X100W 6Ohm, és 2X50W 4 Ohm) csak van egy hátránya, jobban melegszik!!Szal mind a kettőt az aljazaba dugjad, mert akkor megközelítőleg annyi lessza teljesítmény mint a te esetedben 1000W, szal szerintem neked a 2 hangszóróra, ha nem sorba kötöd akkor kb a két hangszóróra megközelítőleg kb.:6-700W Ot!!!
U.I: A második bekezdéshez hozzá kell tennem, hogy Szerintem, és saját tapasztalataimon alapulnak! Szal ha hülyeséget írtam akkor sorry mindenkinek!!
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #406 üzenetére
sokat szívtam egy-két félkész-kész cuccal. Amúgy már vagy fél éve megvan egy ezer vattos monó végfokom,amit már be kéne üzemelni,de ahhoz sincsen táp. Viszont itt a ph-n már kaptam tekercselési ajánlatot. Asszem idén megfogom csináltatni itt
A nyákrajzodra nem volt időm,de ha ma felkelek,akkor átnézem. Ja meg elküldöm a táprajz verziómat is. -
Balint133
aktív tag
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #404 üzenetére
Na ez egy kicsit asszem zavaros nekem.
Sajna a bika és olcsó tápot,ami még jó feszültségen dolgozik,meg egyáltalán működik,az elég drága. Néha ki lehet fogni a jókat.
Nekem most sajna nincs is ötletem,mert nemrég minden ismert helyen voltam,de nem emlékszem,hogy láttam volna hasonlót is.
Egy tippem van arra,hogy a srác mire gondolt: Ha estleg túlontúl nagy a feszültsége az újdonsült tápodnak,akkor ő azt úgy oldaná meg,hogy egy feszültség szabályozó áramkörrel oldaná meg a szűrést és a megfelelő feszültségek adagolását. Mondhatni egy kapcs üzemü táp.
És amúgy nem kell előerősítő,de egy potenciométerrel (hangerő szabályzó) kössed sorosan a bemenetet,mert eléggé érzékeny egy stk végfok bemenete.
Asszem már 50mv-tól eléggé nagyot üt és egy fejlallgató kimenet már néha 300-500mv-ot is lead. Egy rca meg 150-250mv-ot is.
De ha van esetleg pénzed egy előerősítőre,akkor szerintem érdemes beruházni,mert abban legalább van hangszínszabályzó is. (TDA1524)
(asszem 1500Ft)
Majd rajzolok neked valamit,amire én gondoltam ,hogy hogyan kössed be a cuccost. De a sráctól is kérd el a rajzot,hátha lehet kombinálni -
Balint133
aktív tag
Vágom(nagyjából) De h. ez elé kell e előerősítő??? És eztz meg e lehet hajtani egy bika trafóról?? Amúgy itt a srácc 7k mondott nekem tranyót ami ehez az ic(azt mondta h. jó) de nem tudsz vmi olcsó, új, de bika tápot????
Ja és mondta a srácc, h. a trafóra kell kötni egy ''szűrőt'' ami csak annyi kakaót enged át a végfoknak, amennyi kell neki, és a ''szűrőt'' azt csak rácuppantom a végfokra és kész a szűrő elé meg közvetlenül a ttranyót, szentem te is erre gondoltál, vagy nem
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #402 üzenetére
Küldjed nyugodtan. Bár most a vipmail megvonta tőlem a 25 megát,de van még 6 mega helyem azon kívül. Ha belefér,akkor lökjed.
Táp: Ennek + - -os táp kell. Tehát egy olyan trafóra van itt szükséged,ami lead a szekunder részén pl kétszer 40V-ot. Ezeket a tekercselésnek megfelelően sorba kötöd. Az összekapcsolt rész a föld vezetéked a panelre és a másik kettő lábat kötöd a diódahídra a hullámos vonallal jelzett lábaira tetszőlegesen. Azt a diódahíd kimenetére (+ és -) kötöd a két pufferkondidat úgy,hogy az egyik kondi pozitívját a diódahíd pozitívjára kötöd a másik lábát a közös földnek nevezett pontra (ami össze lett kötve a trafónál) és a másik kondinak a negatív lábát a diódahíd negatívjára és a pozitívját a közös földbe...
Így három kimeneted van. A földhöz képest van egyszer (ebben az esetben) 56,4V od pozitívban és egyszer 56,4V -od negatívban. Ez megy be az ÍC-dnek a paneljára,amit készítettél neki.
Apróbb kondikat (ilyen nano farádosokat) köthetsz párhúzamosan a nagy pufferkondijaiddal szűrésképpen.
Ja és szükséges hogy egy trafóban legyen ez a + - -os táp,mert így stabilabb.
Neked kb egy 200W-os táp elég bőven.De ha maximalizálni akarsz a végteljesítményre,akkor 250-300W-osat szerezzél. -
Balint133
aktív tag
Ok akkor hjolnap azért elküldöm a hobby elektronmikásat is (persze csak ha nem baj) a biztonság kedvéért!!
Szal akkor + teljesítmény hmm ez nem hangzik rosszul!! Amúgy ez elé egy előerősítőt is be kell cuppantani? És ezt egy vagy több tápról kell meghajtani, vagy elég egy db. bika táp?? Bocsesz ha sokat kérdezek, de nem akarok úgy járni, mint a kivezérlés jelzővel, ezen a héten 2 db egységcsomag, és 5 db UAA180 as ic(A transzformátorom nem stabilizált, és szereti megenni az ic-ket, még holnap veszek egy utolsót!!)
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #400 üzenetére
Egy jóakaróm meglátása szerint ez a ''C'' jelzés ugyanaz,mint a tranyóknál a ''C'' jelzés. Vagyis az üzemi feszültségére utal.
Pl.: A - az lehet kb 36V
B - az lehet 42V
C - az lehet 54V
Ezek csak hasra ütött számok,de az IC-knél is erre való.
Mivel a tiéd C-típusú,ezért nagyobb feszen járathatod és ezzel még nagyobb teljesítményt is ki tudsz csikarni belőle (+5 esetleg +10W oldalanként)
A kódra visszatérve: Ha a bűnözőnek is olyan netje vagy sz@r winfosa van mint nekem,akkor csak szenvedni vog az atw-vel,úgy mint én
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest