Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
''az intelnél lévő HT miatt erre az MI kidolgozásra több hely marad és így ugyanolyan alkatrészek mellett (vga,ram..) jobb teljesítményt fog nyújtani az intel.''
Ma olvasom a PH!-n:
''a legtöbb mai játék nem többszálas''
Akkor viszont nem is profitálhatnak a HT-ből, legalábbis úgy nem, hogy az MI másik szálon fut.
Forrás: Bővebben: link -
mr_ricsi
veterán
''És hallottál már arról,hogy egy lapon állítható a proci fsb/memória fsb arány?''
És hallottál már arról, hogy AMD K7 vonalon ~250MHz FSB a világrekord, és azt is nitrogénes hűtéssel érték el?
Nincs olyan alaplap és nincs olyan K7 proci, ami 289MHz FSB-n elindul.
És hogy válogatás nélkül a haverodnál mindkettő képes legyen rá, az kizárt, léghűtéssel pedig lehetetlen. -
hummerdikk
őstag
válasz
hummerdikk #293 üzenetére
Proci ?? Egyre jobban... ?? üzenete:
hülyeséget mondott.nem baj ha megfordul..nincsen semmi..a válatakozó fázis pűmásodpercenként 100X fordul meg...50Hz
Proci ?? Egyre jobban... ?? üzenete:
relé bekötését a vh fórumon jól leírták..az alapján kösdd be másra ne hallgass
Homm... akkor nekem volt igazam, nalatod, nalatod... -
stol
addikt
Hi!
Djyuri!
Ok, szétnézek a neten, valami magyar leírás után, mert eddig csak angol nyelvű SMPS leírásokkal találkoztam....
Továbbá, ajánlom a Terminal-elektro fórumot lapozgatni, olvasgatni, elég sok mindenre választ fogsz kapni!
(Ha jól tudom, még reggelve vagy ott...)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Mi eddig miért nem haltunk ,meg. Szerencse?''
Én nem hiszek a ''para'' dolgokban, ezért inkább a szerelődet gyanítom. (Összebarmolsz valamit ami nem működik -mint az égőcsere at autósrádióban- aztán hozzá kerül, aki amellett hogy működőt csinál belőle, még kicsit rendbe is szedi.) -
hummerdikk
őstag
A JO BUDOS KURVA ELETBE!!!!
NE VESZEKEDJETEK!!!!!!!!
Vedofoldet TILOS megszakitani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neked volt igazad Ricsi, Dupla koros rele volt a havernak.
Ugyhogy SoRRy!
szUPsz -
mr_ricsi
veterán
''Ha röködnek a nagyfeszek a vezetékekben és éppen a védőfoldelésre kerül belőle''
A védőföld az mindig földpotenciál, azaz 0V. Ami nagyfesz rákerül, azt -mint a fekete lyuk- elnyeli, és a továbbiakban nem okoz kárt.
''ez a falból való kíhúzással ér fel''
A földelést elvileg ki se kellene húzni, csakhát jön a dugóval együtt.
''én mindig biztonságos távolságból tesztelem a nagy horderejű dolgokat''
Akkor mi volt az a 2méteres repülés?
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #282 üzenetére
Miért nem volna szabad leválasztani. Ha röködnek a nagyfeszek a vezetékekben és éppen a védőfoldelésre kerül belőle,akkor több az esély a túlélésére az eszköznek. (ez a falból való kíhúzással ér fel) (nem a villám erősségüről van szó)
Te figyusz. Mi eddig miért nem haltunk ,meg. Szerencse? Ugyanmár..
Valszeg nem értek az érintésvédelemhez,de én mindig biztonságos távolságból tesztelem a nagy horderejű dolgokat. Meg mindig túlbíztosítom ezeket.
Nekem eddig sosem volt gondom. Nem gerjednek a cuccaim,nem ráznak,nem mennek tönkre,nincs kontakt hiba és túlterhelés....stb
Lehet,hogy ''Úúúristen!!!'',de mégsem volt eddig gondom.
MOD: mára OFF ,ert takarítok.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''please az egész történetre reagálj és ne csak az egyik mondatrészre.''
Kérlek!
Amikor a 0-t megszakítod a relével, akkor a fázisról a földelés irányába folyik az áram. Ilyenkor az egyik zavarszűrő kondi is sorba kapcsolódik, ami 50Hz-re néhányszor 10Kohm ellenállást képvisel. Emiatt a táp bemenetén a 2db nagy pufferkondi csak lassan bír feltöltődni.
Amikor a kondik az alsó működési feszültségre feltöltödtek, a kapcs.táp elindul, és megjelenik az 5V és 12V. Viszont fogyasztók miatt a bemeneti pufferkondik egy pillanat alatt lemerülnek, ekkor a táp leáll. Amikor lassan ismét feltöltődnek a kondik, ismét egy pillanatra elindul, és ez így megy tovább. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Motion_Blur #271 üzenetére
''MENNIE KELLETT VOLNA!''
Nem kellett volna. (Palomínóknál 1800MHz tájékán van a határ) -
mr_ricsi
veterán
''Haverom kérdi,hogy meddig lehet húzni a 2200+-os amd-jét (sempron).
Én erre azt mondtam,hogy fesz emelés nélkül szerintem 2600-ig.
Na és most jött a bökkenő,mert én nem tettem hozzá,hogy +...
Gondolod,hogy mi lett a prociból
Aprópecsenye....89 foknál riasztotta a haveromat a gép,hogy kritikal error és aztán pifffffff. Azt leált a gép végleg. Hm, most ilyenkor mi van?''
Ez így ebben a formában akkora hasba akasztós sztori, hogy... hogy a fal adja a másikat!
A Sempron szorzólockos. Ha a haverod 2600MHz-re állítja, az csak 289MHz-es FSB-vel lehetséges. Ezen a frekin se a memóriája(DDR578), se a procija nem indul el, viszont fesz emelés nélkül nem is károsodik.
És mivel nem indult el, nem lehetett ''kritikus hiba''-üzenet sem, meg hőmérőzés sem. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Motion_Blur #263 üzenetére
''Mit lehet tenni?
Új gép?''
Itt semminek semmi baja nem eshetett, mert ez nem komoly tuning.
Már szétszedni sem volt érdemes a gépet.
Szvsz ha az elemkivétel kicsit hosszabbra nyúlt volna, akkor simán elindult volna a gép.
(Egyébként a Palomino 2100+ - 2200+ ig húzható, szóval sok értelme nincs a tuningnak.) -
mr_ricsi
veterán
''És ha már tökéletes akarnál lenni akkor három szilárdtest relét mondanál,hogy teljes legyen a leválasztás.''
Úúúristen!!!
Jópofizni akarsz, és a hozzászólásod felér egy gyilkossági kísérlettel!
A ''védőföld'' vezetőt semmivel nem szabad leválasztani, vagy megszakítani!
#256:
''Viszont feltételezem általában,hogy az aki nekifog az ilyesféle bütyköléseknek,az tudja az érintésvédelmi előírásokat és szigetel rendesen.''
Tisztán látszik, hogy Te sem tudod!
(A ''szigetelés'' az érintésvédelemnek csak 1 módszere. A 5-ből csak 1-ik) -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #279 üzenetére
De még mindig at-s tápokat kapcsolgatok és nem atx-eseket.
A főelosztókban pedig minden van kapcsolva a barátaimnál vagy még azon kívűl más dolgok egymástól föggetlenül.
Nálam általában függetlenül vannak a dolgok,de mindenben van valami extra:
vagy védelem vagy szűrés vagy egyébb és ezek kombinációja.
Másik fele: Nem ez a gyakorlati tapasztalat itt gödön és az egyébb baráti társaságomban. A túlfeszvédős elosztó pedig már mindegyikünknél van.
volt akkoris,amikor az erölködő elszált.
Amúgy az analógoknál,ha nincs késleltetés,akkor egy hirtelen rosszuljött feltöltés és gubanc lehet. De persze ennek kicsi a valószínűsége. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #276 üzenetére
'' ''azt is írtam,hogy akkor ha a fázis direktbe van kötve és a nullát kapcsolgatom a szilárdtest relével.''
Egy áramkörben teljesen mindegy, hogy a kapcsoló hol van. Akár a fázison kapcsolod be, akár a nullán, az áramkör záródik. ''
- please az egész történetre reagálj és ne csak az egyik mondatrészre.
(ebben az esetben a fázis áthúztatása miatt töltődik fel valahogy az at-s tápom és ezért időnként elindul egy pillanatra.
'' ''miért nem írsz a kérdésekre megoldást''
Nem kell tudni minden esetben a megoldást ahhoz, hogy egy másik megoldásról kapásból tudjuk, hogy rossz, vagy a levezetése logikailag hibás. ''
-Ebben igazad van. Ezzel nem is vitázok.
Ez utáni szövegrészre (sajnos...)
Én sem érek rá,csak ha már itt vagyok éppen,akkor reagélok,pl nem fogok fent maradni pl este,ha válasz kell valamire,csak ha az igénylő odaírja,hogy urgent vagy pedig éppen töltögeteg. (ész kösziek,hogy elalvasgatod)
'' ''ha nem abszúrd kezdő akar ups-t csinálni és jó sziheteléssel dolgozik,akkor csak anyagi károk lehetnek.''
Egy elpusztult baktérium-tenyészetre gondolsz? ''
Általában egy ára,kör,ha meg van csinálva és működik,akkor elősszőr alaposan le van tesztelve,hogy bírja-e a strapát. A tönkremenéssle kapcsolatban pedig minden olyan alkatrészre gondolok (legyen az baktérium) ,ami közveltenül függ vagy kapcsoloódik az elkészített eszközhöz.
A lanparty-s dolog: -Én nem mondtam,hogy most viszem a gépet is valahov. Éppen hogy ellenkezőleg,hozok embert. És mivel a szobám nagyobb,mint bármelyik lanparty-s barátomé,így megegyezésen alapulva a döntések meg lettek hozva,hogy a fő lanozási hely az nálam van. (meg még itt a leg elnézőbbek a szülők)
De ha kíváncsi vagy,akkor fogom vinni a gépet én is el. Pl max két hét mulva viszem pomázra. Persze lesz segítségem a lecipelésre,de lehet,hogy szétszedem.
És amúgy ha pontosan követnéd minden hsz-t a ropikokban,akkor tudnád,hogy még nincs a hűtőm kitéve a ház külső és belső falára.
Amúgy pedig lesz megoldás arra,hogy még akkor is vihessem lanparty-ra mert könnyen szerelhető csatlakozókkal fogom ellátni a hűtést és a harmadik hűtőmmel fogok eljárni lanozni. -
mr_ricsi
veterán
''Szal akkor ha a közönséges 2 áramkörös kapcsolót használok,akkor nicsen szikrázás.''
Dehogy nincs. Ha relével kapcsolod, akkor is van. Csakhogy az ATX-tápot közönséges 2 áramkörös kapcsolóval történő bekapcsolásra tervezték, és annak idején a mérnökök figyelembe vették a szikrázást is. És tettek a bemenetére olyan szűrőket, amelyek ezt hatásosan csillapítják, és így nem okoz működési zavart.
''amúgy a digitális rendszerű erősítők bíztosan nem szeretik,mert a barátomé már kétszer adta meg magát processzorilag,amígy nem kapott ő is egy szilárdtest relét.''
Én inkább egy túlfeszvédős elosztót alkalmaztam volna.
(Egyébként pedig egy gyári erősítő nem megy attól tönkre, hogy a 230V-ját közönséges kapcsolóval kapcsolgatom. Sem az analóg, sem a digitális.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
hummerdikk #259 üzenetére
''A valtoaramban mind1 hogy dugod be...''
Amire reagálsz, azt én írtam!
Elvileg igazad van, viszont a hálózatban ha a fázist megfogod, az agyonvághat, míg a nullával ilyen veszély nincs.
Tehát mégsem mindegy!
''csak az egyik kabelt kototte be es ha megforditjuk akkor is megy, szal hulyeseget mondtal...''
Nem azt mondtam, hogy nem megy, hanem hogy nem biztonságos. (Életveszélyes, nem tesz eleget az érintésvédelmi előírásoknak, stb.)
Ha szétszedsz egy EU-s előírásoknak megfelelő kapcsolós elosztót, vajon miért kétáramkörös kapcsoló van bennük? (Ami kikapcsoláskor mindkét drótot megszakítja?) És a régi, AT-s gépek Power kapcsolója miért 2 áramkörös volt szintén?
''Haver mar kotott be relet''
A családomban van villanyszerelő! -
mr_ricsi
veterán
''azt is írtam,hogy akkor ha a fázis direktbe van kötve és a nullát kapcsolgatom a szilárdtest relével.''
Egy áramkörben teljesen mindegy, hogy a kapcsoló hol van. Akár a fázison kapcsolod be, akár a nullán, az áramkör záródik.
''miért nem írsz a kérdésekre megoldást''
Nem kell tudni minden esetben a megoldást ahhoz, hogy egy másik megoldásról kapásból tudjuk, hogy rossz, vagy a levezetése logikailag hibás.
''ha lehet,akkor javítod ki az elvi hibáimat.hogy más ne járhasson pórul.''
Sajnos, az egész napomat nem tudom erre áldozni, ezért úgy szelektálok, hogy csak a közvetlen életveszélyt okozó ötleteidre reagálok, egyebekben pedig mindenki úgy teszi tönkre a gépét, ahogy neki tetszik, vagy bárkinek szíve joga hetekig küzdeni egy 5 perc alatt elhárítható hibával...
De ezeket a hozzászólásidat is élvezettel elolvasom!
''ha nem abszúrd kezdő akar ups-t csinálni és jó sziheteléssel dolgozik,akkor csak anyagi károk lehetnek.''
Egy elpusztult baktérium-tenyészetre gondolsz?
''Asszem ha a jövőheti lanpatry-nak vége''
Írtad már azt is, hogy a géped negyvenvalahány kiló, emiatt senki nem vállalja a lecipelését a lépcsőn. Írtad azt is, hogy olyan vízhűtés van benne, hogy a radiátora a házatok oldalán a szabadban van, a falon átfúrt csövekkel ki-be vezetve.
És mégis lanpartyra viszed? A házatokkal együtt???
(A húgod megengedte?)
-
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #274 üzenetére
Én a tv-kben használt nagyfesz trafóra gondoltam.
A hatásfokot én is átszámoltam és télleg nem tudom 44%-osnál feljebb pumpálni.
Viszont ha csak egy 60W kimenetelű ups-t csinálnék a pumpáknak,akkor kb 137 wattos lenne a össz fogyasztásom (persze a maxon).
Szerintem ekkora veszteséggel még a pumpák járatása megoldható lenne a 200Ah-ás akksiról több órán keresztül.(sőt)
Én a gépemet viszem 22-25 percig egy 7.2Ah-ás akksiról (ez a max)
Szerintem így mindenképpen megéri megcsinálni. -
mr_ricsi
veterán
''A mérnök barátom szerint 60-72% körüli hatásfokot is lehet csinálni.''
Csak nem az általad leírt módon!
Ha tranzisztorral (darlingtonnal) állítod elő a szinuszjelet, akkor a ''négyszögből'' hiányzó részt a tranyó disszipálja el: 60-66%. És nálad ilyen átalakítóból 2 db is van: 0,6x0,6-0,66x0,66=36-44%.
Aztán az általad ''nagyfeszültségű tarfó''-nak hívott alkatrészt 7-8KHz-es árammal akarod hajtani.-> Ha ''hagyományos'', lemezelt vasmagot használsz, akkor az melegedni fog-> tovább romlik a hatásfok.
(Porvasmagot meg nehezebb beszerezni) -
djyuri
őstag
válasz
Motion_Blur #271 üzenetére
Szerinted én nem nem néztem,amikor elémtárta a híreket?
Majdnem leestem a székről.
Télleg bírnia kellett volna. Nem értem,hogy mért szállt el. Azért nézzétek meg a cuccot külön is,ha lehet.
''Többet más gépében nem turkálok''
Ezzel nem jön a bolt. Viszont nem is megy el a háztól a pénz.
Bár én gépet kizárólagosan adatokért szerelek és nem lóvéért,de szerencsére eddig két ilyesmi rizikós esetem volt,de ott mindig volt garis ismerőse a srácnak és el lett tusolva.
MOD: Mentem csicsikálni.
Jó éjt mindenkinek!
[Szerkesztve] -
Motion_Blur
félisten
Haver 2000+-a 1663MHz-en ment, mondom próbáljunk ki egy apró kis tuningot (az én 1,5-ös P4-em 2GHzig bírja!):
alap : 12,5*133 = 1663MHz voltage= 1,72V
tuning: 12,5*150 = 1875MHz voltage= 1,80V
Ez kevesebb, mint 12% tuning, és elég jó réz hűtőbordája volt ==> MENNIE KELLETT VOLNA! A proci is csak 52 fokos volt.
Tanulság:
Többet más gépében nem turkálok
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Motion_Blur #269 üzenetére
Uh. Velem is előfordult hasonló. Két napja cseréltette ki velem egy haverom az autórádíójában az égőket zöldre. Én ki is cseréltem. Azt tudni kell először is,hogy a processzoron már lerakódott egy jó vastag réteg penészféleség vagy mi.
Szal kicseréltem az égőket azt ment vissza a kocsiba...Betes és csit...semmi...
Egyszercsak füst
Elszált a fő bemenő pozítív szál a nyákon. Én ezt orvosoltam és persze átnéztem tüzetesen a gépet. Semmi zárlat. Az új égők szintén 12V-osak,mint a régik és ugyanakkorák is.Hát eldobtuk a szerelőmhöz és most várjuk a fejleményeket,mert egyenmlőre még nem reagál a magnó semmire,bár kép van meg meü,de más nincs.
Amúgy hang is van,ha csumára van állítva. Ja és mostmár áthallatszika motorhang a hangszórókra de elég keményen. Szal a végfok jó,de az elejével gond van.
És sz.gép is volt ilyen eset:
Haverom kérdi,hogy meddig lehet húzni a 2200+-os amd-jét (sempron).
Én erre azt mondtam,hogy fesz emelés nélkül szerintem 2600-ig.
Na és most jött a bökkenő,mert én nem tettem hozzá,hogy +...
Gondolod,hogy mi lett a prociból
Aprópecsenye....89 foknál riasztotta a haveromat a gép,hogy kritikal error és aztán pifffffff. Azt leált a gép végleg. Hm, most ilyenkor mi van?
Hát ez van. -
djyuri
őstag
válasz
Motion_Blur #267 üzenetére
Ha így dől a lé,akkor mindegy a dolog.
Lehet,hogy a srác így akarta felgyorsítani az újítást,hogy tönkre vágta a cuccot
Áh nem. De gratula az új géphez! -
djyuri
őstag
válasz
Motion_Blur #265 üzenetére
Akkor bizti,hogy a procinál a gond,de én a procira voksolok,mert a lapnak más a hiba lejensége ilyenkor,hogyha még a proci jó. Általában össze-vissza sípolgat vagy újraindulgat vagy lekapcsolgat vagy még pl nem működteti pl a PCI-os dolgokat.
-
djyuri
őstag
válasz
Motion_Blur #263 üzenetére
Lehet,hogy csak procigond van,mert az felelős a sípolásokért is.
Így hirtelen azt javaslom,hogy másik lapban kiprószálni a procit. És ebben a lapban egy másik procit.
Előtte nézzétek meg a lapot,hogy nincs-e elszineződött alkatrész a proci körül.
(vagy a procin)
És brahiból mérjetek rá egy multiméterrel a táp feszültségeire,amik a lapba mennek,hogy nagyából megvan-e mindenhol valami fesz.
A linkem bedöglött,de valahol van már a ph-n szó a lábkiosztásról. -
Motion_Blur
félisten
Hali!
SÜRGŐS PLZ HELP!!!!
Haver gépét húztuk biosból FSB-t toltunk (133=>150) + core-t emeltünk (1,75=>1.8)!
Reset, semmi, winyó pörög, coolerek is, de nem sípol, ha nincs benne ram, vagy vidkari.
Volt már:
- CMOS Clear
- Elem kivesz
- Szétszed, összerak
Konfig: MSI KT4V (VIA KT400), AMD 2000+ (palomino v, mi a tököm)
Mit lehet tenni?
Új gép? -
djyuri
őstag
És most külön a relékről egy hsz röviden.
Szal szerintem már köztudott (aki olvasta az egészet),hogy a gépeket itt mindenki áramtalanítja a kikapcsolás után és azis nagyon gyakori,hogy ups van a gépek előtt.
A lényeg,hogy ha már egyszer jól be van építve,akkor nem jelent veszélyt.
(két pészmékörös barátom is van és nekik csináltam igazából legelősször ilyesféle indítást és egyebet.) (és még élnek)
A tekercses relékkel pedig csak azt tudom mondani,hogy akkor is machanikusak és nekem nem tetszik a működésük. Találtam már rettenetesen gyors reléket is,de azok meg iszinyat drágák voltak,meg ott is volt javító és stabilizáló kezdetleges elektronika.
És még mindig az a lényeg,hogy a főtápot a legkisebb terheléssel járassuk és a ''veszélyesebben'' elromolható modding cuccokat pedig különtápról,vagy megfelelő leválasztással járassuk.
Amúgy lemértem jelenleg használatban lévő szilárdtest relém áramfelvételét a használt 5V-on és mindössze 4.45 mA-t vett fel. Ez nálam maximalitást jelent a tekercses melegedő relékkel szemben. (hisz melegednek vagy nem?)
Ráadásul,ha gyors kapcsolást akarunk előidézni velük,akkor igencsak meg kell közelíteni az adott működési feszültségét és sőt még fölé is kell menni.
(lásd a hangszórók esetében a gyorsaságot)
És ha már tökéletes akarnál lenni akkor három szilárdtest relét mondanál,hogy teljes legyen a leválasztás. Sőt legyen inkább 12 és akkor nincs vita.
Vagy legyen processzoros (digitféle) rendszerű az áramforrás kapcsolgatónk és akkor mindjárt bítzosak lehetünk a dolgunkban. És ott még programozni is lehetne,hopgy mikor induljon el és álljon le.
Erre van kis-száz megoldás. Én felvázoltam egyet és te javítottad az elképzelésemet. Én meg cáfoltam a mechanikus részét és most ott tartunk,hogy majdnem mindenkit eltántorítottunk a szereléstől az adott témában.
UPP a topiknak! -
djyuri
őstag
MR_Ricsi.
A szikra effektusra történt válaszodra: Szal akkor ha a közönséges 2 áramkörös kapcsolót használok,akkor nicsen szikrázás. Hát ez valahogy semminél sem reagál így nálunk. Valahogyan minden elektromos berendezés szikrát mutat,hogyha kapcsolóval teszem áram alá,és ráadásul egy-két videó és digitális óra erre az áramaláhelyezésre azzal válaszol néha,hogy marhaságot ír ki néhány másodpercig.
Na mindegy,ebbe nem megyek bele,mert tömeges tönkremenések lennének,ha ez súllyosan károsítanák a berendezéseket. (amúgy a digitális rendszerű erősítők bíztosan nem szeretik,mert a barátomé már kétszer adta meg magát processzorilag,amígy nem kapott ő is egy szilárdtest relét.
A relével azt aláírom,hogy sem a rossz elrendezésű váltóáramot és sem a fesztúllépést nem korrigálja,de ezért van a számítógép előtt az ups.
Azt még énsem tudom,hogy az ups elé hogyan fogom ezt a módszert kiépíteni,mert már nekem is volt tapasztalatom a relé direktben zárásával.
Szerintem egy sokszor szűrt áramkört fogok vele összeépíteni,hogy a hiba megelőzhető legyen.
Amúgy már van előtte egy olyan elosztó,ami figyeli a túllépéseket meg rossz szinusz alakot és leold. Általában az is leodl egy zavaros áramingadozásban.
Tehát működik és ennek örülök. (persze azt már nekem kell vissza nullázni)
Tisztelt Stol úr!
Az ön által említett tápok működéséről bíztosan nem tudok megfelelő anyagot,mert akkor nyilván nem merült volna fel a kéteje.
Mivel ön ebben szakembernek látszik,így feltételezem,hogy tud ajánlani valami egyékk szakirományt,ami az ön szintjére emelhetné a tudásomat a tápokkal kapcsolatban és akkor valószínűleg én is másképpen látnám a dolgokat.
(én a számítástechnikai és az elektronikai (rádió-technika) és egyébb dokumentációkból merítettem elveket és alkottam (persze ezekszerint tévesen)
néha pozitív és néha negtív eredményű eszközöket. Viszont eddig több volt a pozitívum,mint a negatívum,tehát hasznosabban forgattam a könyveket,mint ahogy itt az ellentmondások összejönnek.)
Amúgy már azt is említettem valamelyik topikban a kettő közül,hogy másoknak szoktam megépítést csinálni,vagyis nincs kitéve az illlető a veszélyeknek,mert én mindig szigetelek és elrejtek.
És valóban nem írtam le,hogy a gari nélküli tápokban inkább belülre építem ki a kívánt eszközt. Ezt most önök jelezték és köszönöm. -
djyuri
őstag
'' ''Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok.''
Nem adnak!
Ha a tied ad, akkor vagy a tápod, vagy az alaplapod hibás. (Szakemberrel nézesd meg! Lehet, hogy az 550W-os tápod hibás, és emiatt nem bírja el a nem túl izmos gépedet.) ''
-Lehet hogy igazad van. Persze az én gépemmel kapcsolatban.
Asszem ha a jövőheti lanpatry-nak vége,akkor elviszem a szervízbe. (Köszike)
#252-re: ne bántsd. Ő sem műszerész,ő csak a számára elhihetőbb megoldásra voksolt. (ez még a másik fórummal kapcsolatos)
Most: hosszmérő...,tranzisztor...,megfejtés...stb-re.
Nos mivel a kívánt funkciót ismertetem,így egy hozzáértő emrernek azt kéne csak mondania az előzőekhez,hogy milyen alkatrészt is lehet ilyen funcióval működtetni.Természetesen,ha ezt leírta a kritikus,akkor minden más is teljesen jogossá válhat.
'' ''elmegyek a szerelőmhöz''
Szvsz sokat nyernénk, ha magad helyett a szerelődet engednéd a géphez. ''
-Sajna ő nem vágja annyira sem a számítástechnikát,mint én. Így sajna a gyakorlati része a dolgoknak rám marad és az én tanulópénzemre.
És nyilván csak azt a ''megoldást'' írom ide bele,ami már nekem bevált. Engem furamódom elkerült eddig szinte minden baleset és anyagi kár.
Ami balesetben részem volt,azt télleg az én hibámnak vagy alkatrészhibának titulálom. Ez volt már az egyszerű áramütéstől a több méteres repülésig és a kísérleti robbangatásnál történő bakikig minden. De tanulok az ilyen hibáimból.
Az meg hogy ezekszerint nyilvánvaló marhaságot írkálok,akkor miért nem írsz a kérdésekre megoldást,és ha lehet,akkor javítod ki az elvi hibáimat.hogy más ne járhasson pórul. De szerintem,mint ahogy már írtam,ha nem abszúrd kezdő akar ups-t csinálni és jó sziheteléssel dolgozik,akkor csak anyagi károk lehetnek.
Tisztelt Stol! Mivel ön még kitekintően is lelezte,hogy veszélyesek az írásaim,akkor a többi embertársa érdekébem mindenkinek joga van kimoderáltatni.
Csak jelezze,hogy a törölt hsz az túl van a határokon és ennyi. (semmi harag,sőt köszönet)
Ha csak óvaintéseket írogat,akkor azzal nics megoldva a dolog teljesen.
Köszönettel DJ Yuri
hm,most hogy töltögetek a háttérben így valahogy nem akar állandóan frissülgetni az aktuálisan megnyitoptt oldalam
'' ''Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is''
Már bocs, de nem azt írtad 2 sorral feljebb, hogy a szilárdtestrelével az ATX-es kapcsolgatta??? ''
-igaz,de azt is írtam,hogy akkor ha a fázis direktbe van kötve és a nullát kapcsolgatom a szilárdtest relével. Így valahogy feltöltődik a táp és produkálja a fentebb említett jelenségeket. De mint azt már említettem,hogy a tanácsodra elviszem szervízbe és megnézetem.
folyt... -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #254 üzenetére
A mérnök barátom szerint 60-72% körüli hatásfokot is lehet csinálni.
Na minegy erről még nemtok többet mondani,mert nem csináltam még készre.
Egyenlőre az NE555-ös IC külsö bekötését alakítom + - -os tápúra vagy pedig a kimenetet alakítom át egy soros kondival kétirányú áram leadására késszé. De szerintem az első lesz megcsinálva. KB 7-8Khz-et kihoztam már belőle,de csak félimpulzuson,bár a feltranszformáláshoz elég a félimpulzus is,de a végső 50Hz-hez már nem. Bár lehet,hogy ki fogom próbálni a lüktető árammal való hajtást,hátha bírja egy kapcsüzemű vagy tekercses táp. Végülis ez még csak sima egyenirányítás volna kondik nélkül,tehát lüktető egyirányú áram.
Még erre off. -
djyuri
őstag
válasz
mr_ricsi #255 üzenetére
Pill. Előszőr word-ben megírom,mert két óra után egyszerűen kilépett a ph.
Ebben igazad van. Az MI a maradék szabad processzorra van hagyva. Ha az túl kevés,akkor kezd akadni vagy kihagyni az MI.
Amit ezzel akartam mondani,az hogy az intelnél lévő HT miatt erre az MI kidolgozásra több hely marad és így ugyanolyan alkatrészek mellett (vga,ram..) jobb teljesítményt fog nyújtani az intel. (persze most az új technológiákról van szó mind az intelnél és mind az amd-nél)
Uhh,még valami: ha egy játéknál úgy jön,hogy hirtelen az átlag procihasználat fölött kell teljesítenie a procinak,akkor az intelnél a HT miatt erre van mód,míg a nem Ht-nél nincs.
A grafikai szinten a fixtv és egy számtek tanárom szerint az amd processzoroknak több közvetlen grafikai számító alapkódec-e van beintegrálva. Erről többet nemtudok.
A többit télleg worben meg kell írnom,mert mégegyszer nem akarom,hogy eltünjön.
És igazatok van abban,hogy felelőtlenül cselekszem. Gondolom azért mert eddig még nem volt belőle gond. Viszont feltételezem általában,hogy az aki nekifog az ilyesféle bütyköléseknek,az tudja az érintésvédelmi előírásokat és szigetel rendesen. Amúgy nekem még nem volt olyan szilárdtest reléhez szerencsém,amin valaha is kijutott volna az alsó hűtőfelületéhez valamilyen potenciálkülönbség az érintkezőkhöz képest. Eszerint nekem csak szerencsém volt. Erről még sehol nem találtam leírást,de ha ti mondjátok,akkor jobban utána megyek.
A végzettséghez csupán annyit mondok,hogy csak érettségi és előadások és kb egyfolytábani gyakorlat. Persze nem olyan szinten,mint Tisztelt Stol-nak. Nekem papírom csak érettségiről van,de lelkes elektonika bulvár vagyok. Tehát,amit egyes külön előadásokon és tanórákon lehetett megtudni,azt megtudtam,meg persze sok elektronika újság,de tömör betanulás szinten nem foglalkoztam vele annyit,mert sok más tantárgy ezt nem engedte időben.
A honnan szedett dolgok: Mivel látszik,hogy keveset vagyok itt fent és ez necsak a hugom állandó chat-elése miatt van,hanem szinte mindennap vájkálok,kutakodok olvasmányokban,persze nem mindig elektronikab. És mielőtt valami eszköz készítését írom le vagy vázolom fel,azelőtt természetesen átrágatom műszakibb barátaimmal. Viszont abban igazatok van még mindig,hogy nem számolok azzal a lehetőséggel,hogy ezt egy totálisan amatőr fogja kipróbálni és esetleg megsebesül. De amúgy kellő szigeteléssel és odafigyeléssel minden baleset megelőzhető.
A pc tápkról is úrja le kell írnom mindent,mer elveszett az is. De azokat úgy tekintettem,mint közönséges kapcsüzemü áramátalakítókat. Azzal nem számoltam,hogy már van bennük védelem. Azt viszont figyelembe vettem,hogy egy év használat után stabilabbnak tűnnek atápok,hogyha eleve relével kapcsoljuk(én a barátaimmal) őket. Az ups-em sem szereti,hogy ha a hosszabbítót csak úgy rányomom,azt jóvan. Olyanokat csattan,hogy fénylik a hátulja. Majd azt is ''orvosolom''.
(egy hsz-be nem akarom sűríteni mindet,mert csúnya az,ha a teljes oldalt elviszi) -
mr_ricsi
veterán
''Tehát az mesterséges inteligencia játékoknál az intel verhetetlen,de a grafikánál az amd verhetetlen.''
Szeretném Tőled megkérdezni, hogy ezt hogy kell elképzelni?
Jelenlegi ismereteim alapján a játékoknál mesterséges intelligenciának azt nevezzük, hogy a gépi ellenfelek mennyire viselkednek életszerűen.
A játékban a CPU elrendezi a dolgait, -a grafikát, a hangot, a játékmenetet- és a fennmaradó proceszoridőt használják az MI megvalósítására.
Ha az Intelnél több marad az MI-re, akkor összességében ez a gyorsabb.
Vagy mégsem? -
mr_ricsi
veterán
''kell egy órajel generátor és arra egy darlington fokozat és erre egy nagfesztrafó,majd egy szűrt diódahíd é smegint egy ,de most 50Hz-re beállított órajelgenerátor és erre egy ''végfokozat'',ami a már meglévő kb + - 260V-ot kapcsolgatja szinuszos alakban.''
Ennek a megoldásnak a hatásfoka 25-36% körüli, tehát a 200Ah-akku nem lesz elegendő a 14óra áthidalására, hanem cirka 600Ah-nyi kell. -
stol
addikt
Hi!
Tisztelt Djyuri!
Most reggeltem ide a Terminal, és HWSW-ről.
Meglepve olvasom soraid.
Pár kérdés!
1. Hol szerezted elektronikai végzettséged!
(Hálózati fesz emlegetése esetén 18-as karika alkalmazása kötelező, életveszély esete áll fent)
2. Légyszives, magyarázd el, ''szerinted'' hogyan működnek az SMPS/PWM PC-tápok?!
(AT-stől, ATX-ig[segédtápostól, folytott-ig])
Ha, valaki, miattad szenved halálos áramütést, fennáll annak az esete, hogy ''elővesznek'', egyik hsz-ed miatt.
Tisztelettel Stol, egy elektroműszerész és rendszerprogramozó.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
válasz
Balint133 #237 üzenetére
''Ovastam egy másik topikot (Szünetmentes táp kérdések) Olvasgattam''
Először a moderálási ''Alapelveket'' kellene olvasgatnod (jobb alsó sarok), ha nem akarod letiltatni magad...
(Az életkorodat olvastam valahol korábban, és azalapján még megbocsátható, hogy nem tudod megkülönböztetni a kuruzslót az orvostól.) -
mr_ricsi
veterán
Megint átkalandoztál a hálózati 230V világába, és innentől már életveszélyesek a dilettáns tanácsaid, ezért beleszólok:
-Szilárdtestreléből 2db kell, ugyanis amit a fázisba kötsz, az addig van ott, amíg meg nem fordítod a villásdugót, vagy nem dugod egy másik hosszabbítóba, konnektorba. És attól kezdve a táp mindig áram alatt van-> ez a megoldás életveszélyes.
A 2db szilárdtestrelé viszont már 3eFt, aminél olcsóbb 1db kétfegyverzetes relé. (kb 1000Ft)
Egy ilyen relé 100mA alatti áramot vesz fel a 12V-ról, amit bármilyen táp nevetve képes szolgáltatni.
Szintén elmulasztottad a nagyérdeművel közölni, hogy működés közben a szilárdtestrelé burkolatát életveszélyes (lehet) tapogatni, tehát nem elég a vezetékeket leszigetelni, hanem az egész relét burkolat alá kell rakni. (Célszerűen: a táp dobozába.)
-''sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.''
A ''biztonságosabb'' nem igaz! A biztonsága arra vonatkozik, hogy a vezérlő áramkörre nem jut a 230V-ból, ezt egy optocsatoló megakadályozza. Viszont a 230V-os körben a félvezetőt egy túlfeszültség, túláram, vagy túlmelegedés tönkreteheti, és akkor folyamatosan vezetővé vállhat. Míg egy ''sima'' relénél ha az érintkezők nem érnek össze, akkor nem folyik az áram.
''és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban.''
Pedig ezzel kellett volna kezdened, hogy ne írj le olyat, aminek halovány köze sincs a valósághoz!
Az ATX tápokban ugyanis van egy segédtáp, ami mindig működik, és az +5Vsb feszültséget állítja elő. (Bíbor színű ér a kábelkorbácsban.)
Ezen a képen láthatod a kapcsolási rajzát:
A tápok nagy részében ezt a kapcsolást találod, csak az alkatrészek értéke változik. (Drágább tápokban pedig egy IC állítja elő)
Ezt az 5V-ot kapja meg az alaplap, az aktivizálható PCI-kártyák, az USB, vagy a billentyűzet.
''Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok.''
Nem adnak!
Ha a tied ad, akkor vagy a tápod, vagy az alaplapod hibás. (Szakemberrel nézesd meg! Lehet, hogy az 550W-os tápod hibás, és emiatt nem bírja el a nem túl izmos gépedet.)
''Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is''
Már bocs, de nem azt írtad 2 sorral feljebb, hogy a szilárdtestrelével az ATX-es kapcsolgatta???
''Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe.''
Csakhogy ezesetben a relét egy közönséges 2 áramkörös kapcsoló helyett alkalmazod, aminél természetes, hogy működésekor szikrázik. És 1984 és 1996 között minden AT-s számítógép így működött, és nem tett kárt bennük a szikrázás. (Főként, mivel az AT-s tápok bemenetén van ''szikra-szűrő''.)
''Aláírom,hogy alkatrésztípusi tudatlanságom miatt erre volt ok''
Az ne mondja, hogy tud olvasni, aki nem ismeri a betűket! Márpedig az elemi alkatrészek, és ezek működési elvének ismerete az elektrotechnikában olyan, mint a betűk.
És Te -ahelyett hogy gőzerővel képeznéd magad- másokat tanítasz olvasni! (Szegények...)
''Én azt mondom,hogy kihajtogatható hosszmérő eszköz.''
Ha azt mondod ''tranzisztor'', minden hozzáértő pontosan tudja, mire gondolsz. Ha nem ezt a szót használod, akkor azt a kb. fél oldalnyi szöveget kell(ene) leírnod, ami a szótárban a ''tranzisztor'' szó alatt van. De ezt Te nem teszed meg, így mindenkinek csak 1 hét után esik le a megfejtés.
Minden szakma ismeretéhez a ''terminus technicus''-ok ismerete is hozzá tartozik. Aki ezeket nem ismeri, az ''kontár'', ''buherátor'', ''Mekk Elek'', vagy ahogy tetszik!
''elmegyek a szerelőmhöz''
Szvsz sokat nyernénk, ha magad helyett a szerelődet engednéd a géphez. -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #249 üzenetére
Csak röviden vagyok most itt,szal a kondikkal kapcsolatban csak annyi,hogy a sok húzástól mehetek tönkre.Egy-kettő kifolyt,de időben ki lett cserélve.
-
hummerdikk
őstag
Mi tortent azzal, hogy a kondik megpuffadtak?
Mostmar ez a vidkarim is haldoklik
Nezzel mar be ide:Bővebben: link
Es ide ird mar le mit tegyek, ha nem lesz vidkarim akkor nem lesz gep(nem letszukseglet, csak ha surgosen kell akkor baj van) -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #247 üzenetére
Köszönjük!
Rossz cuccokat általában lehet találni használt gép kereskedésben,de erre külön rá kell bent kérdezni. Én is találtam egy ilyen boltban háorm alaplapot. Azokból vettem ki kondikat,hogy megjavítsak egy amd-s alaplapot,amin felpuffadtak a kondik. Siker volt,csak két ember kellet velem együtt,hogy tökéletes legyen eszétikailag a csere és ne égjen el a lapon semmi.
Szal körül kell nézni és kérdezni. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #245 üzenetére
Először is nem olyan sűrün van egy atx-es tápon a bemenő hálózati csatin kívűl esetleg a kapcsolón kívül semmi. Ha van is,akkor azokon fel van tüntetve,hogy max áramfelvétel 1-2A lehet. Szal egy at-és tápot már nem bíztos,hogy elbírna folyamatosan. Viszont már zedtem szét elég sok tápot és gyakorlatilag egy szűrün keresztül van az az extra kimenet. Ami néha csak két kb 10 menetes tekercs és egy-két pici kondi. így annak akár 6-8A-ert is bírnia kéne.
Amúgy pedig amíg be van duva a fő táp a 230V-ba,addíg az extra kimenő ajzatban is benne van a 230V. Sza aztmax akkor lehet ki-be kapcsolni,ha a főtápon is van áramtalanító kapcsoló,de lehet,hogy az is csak a főtápot kapcsolja ki.
És asszem neked szerencséd van,hogy ha te egy tápot bedugsz önmagában a 230v-ba,akkor neked bekapcsol.
Amúgy szoktam emberkéknek csinálni egy ki egyszerű kis kiegészítőket,amikkel szétszedés nélül üzembe tudják helyezni az at-és tápjukat a főtáppal együtt. Ezt nagyából már vázoltam,hogy hogy építem össze az előző üzim egyikében.
Szal a relés dologra gondolok.
Szem: És akkor gondold el,amikor megkédezek egy számomra új topikban egy apró dolgot és akkor azt kapom válaszként,hogy olvasd végig az egész topikot,mert benne van a válasz. És szal mikor meglátom,hogy 4000hsz van már,akkor őőőőőőőőő és akkor elbúcsúzok és ennyi. Azt megkérdem egy másik topikban és ott megadják a választ szinte olyan gyorsan,hogy még a mod-olásom is meg van az üzimen. -
Balint133
aktív tag
Huhh ez hosszú volt!! Nah szal mig végigolvastam a szemem kifojt ( a szar moncsim miatt)
Na szal! Én ezzt nemértem vagyis egy kicsit értem! Szal olyan nem lehet, hogy a régebi tápokon volt a monitorcsati, és ha az ember úgy köti össze a két tápot, mert ha egy tápot bedugsz a konektorba konfig nélkül, akkor automatize bekapcsol!! Szal érted hogy hogyan mondom! Az úgy nem lehetséges?? Vagy abban a kimenőben nem 220V van? Nem tom ehez nem értek annyira! -
uzsz
senior tag
Vazze! Hogy megdagadt ez a topic. Nem is baj legalább van értelme. Akkor ide bárki bármilyen procproblémával benézhet.
Zséér! Proc. elsősegély. -
djyuri
őstag
Ezt teljesen külön akartam írni: Te nyugodtan kérdezhetsz akármit,de más is,csak ne egyből azzal jöljön,hogy ez lehetetlen és csak a kötözködés szól belőle. Amúgy lehet,hogy az adott topiktémában nem tudok mindenre választ adni,de vagy egy hasonló példával szolgálok vagy egy kérdésének részletes válaszával. Ha ez valakinek nem tetszik,hogy hozzáfűzöm személyes tapasztalataimat meg méréseimet,akkor úgy írja a topik címét,hogy ''Csak konkrétumot kérek! köszönöm!'' ...Mert így nyilván nem fogok ecsetelni annyit.
Mivel a másik fórumon ez több helyen is fel volt tüntetve,így csak nyögtem oda egy eredményt meg egy igen-es vagy nem-es választ és kész. Azt egyből jöttek,hogy na ez mi? Azt az oltások meg minden. Na ugye ilyenkor elkedztem az ecsetelést és aztán abba jól belekötöttek. Aláírom,hogy alkatrésztípusi tudatlanságom miatt erre volt ok,de akkor sem az elvet kritizálja az ember,hanem megkérdi,hogy ''Bocsika,de te nem a tirisztorra gondoltál?''.
Ez szerintem ingteligencia. Lehet hogy én túlontúl egyszerű nyelvre akarom fordítani az lektronikát,de mégis a mindennapi és a nemmindennapi haverjaim,barátaim is megértik. Ha pedig még is volna ilyen alkatrész összefüggetlenség,akkor ők legalább használják fejüket és egyből rájönnek,hogy a gyakorlatban mit akar a srác és már is jelzik,hogy rossz alkatrészt írtam.
Mert ugyebár ha egyszer ki lehet venni,hogy nem tejet forralni akarok,hanem szinuszjel generátort akarok építeni 230V-ra,akkor nem úgy állnak a témához,hogy ''Na itt van megint egy kontár marha,akinek a kapa is kondenzátor'' ,hanem egy amatőr,aki egy elv és mérés meg gyakorlati tapasztalat alapján akar egy megbízható áramkört építeni.
Valszeg a kijelentéseikkel azt akarták mondani,hogy én is egy Megájver vagyok,aki egy vödör ürülékből akar atombombát csinálni. Nem és nem.
Nekem csak az a hibám,hogy mondok egy működésfunkciót,de azt nem megfelelő alkatrésznevekkel jellemzem,mert sajna nem marad minden a fejemben,hogy tudjam,hogy pontosan melyik mire is jó egészen pontosan.
Ezalatt nem azt értem,hogy keverem a kondit pl a tranzisztorral,hanem a triakot a tririsztorral vagy a darlingtonnal.
De amúgy milyen érdekes,hogy én elmegyek a szerelőmhöz és felvázolom,hogy milyen működésre akarok építeni egy szerkezetet és persze ott is a téves alkatrészeket mondom és ő nem kezd el cseszegetni meg Hári''-zni,hanem kijavít és aztán elindít azzal,hogy kell egy órajel generátor és arra egy darlington fokozat és erre egy nagfesztrafó,majd egy szűrt diódahíd é smegint egy ,de most 50Hz-re beállított órajelgenerátor és erre egy ''végfokozat'',ami a már meglévő kb + - 260V-ot kapcsolgatja szinuszos alakban.
Szerintem már ez tökéletesen érthető volt. Viszont itt nem volt ott a szerelő a nyakamon és és ki is mondtam egy-két alkatrész nevét,ami nem éppen arra a célra volt gyártva és mindjárt kész volt a Hárizás.
Most egy egyszerű példa: Én azt mondom,hogy kihajtogatható hosszmérő eszköz. Na de erre nem az a reakció,hogy : ''hé te! Azt colostok-nak hívják.''
Hanem az aválasz,hogy na már megint egy tanulatlan lökött figura,aki az ekével akar integrálni és közben benyög valami olcsó kamu dumát.
Szal nekem ezért telt be a pohár a terminálon.
Ja meg a legfontosabb: Ha valamit te még nem láttál,de valaki azt állítja,hogy van és azt mondja,hogy tanuja van rá,de te a kezeddel nem foghatod meg a dolgot,de a tanuknak azért hiszel,mert miért kamuzna annyi felnőtt ember,de te (ők) mégis inkább azt mondod,hogy olyan márpedig nincsen,mert ez neked irreálisnak tűnik.pl: Láttad a 7.2Ghz-es rekordot? Rögtön elkezték hazuttolni a srácot. Az tény és való,hogy kevés a kép,de ha már egyszer a 21.-edik században élünk,akkor miért ne lehetne ekkora freki? Nyilván szólni kell a srácnak,hogy csináljon még képeket,mert vannak kételkedők,mivel ez egyedinek számító dolog.
De akkor tettre fel.
Engem nem izgat,mert én elhiszem,mert miért feltételeznék mást.
Meg amúgy ez még olyan kicsinek tűnik nekem a mai nasa számítógépek működéséhez képest. Okés,ott sok a dohány és a szakértő és itt pedig egy user csinálta ezt. De ha volt rá pénze meg ideje,akkor miért ne lehetne igaz a dolog?
Nyilván én is várok képeket,de nem azért,mert kételkedek,hanem mivel én is tervezek nitrogénes hűtést meg miegymást,így felcsigázott,hogy ő már ért hozzá.
Na mindegy. Elfáradtam. Ha valaki vitázni akar,akkor legyen szíves emailban vagy kijelölt topikban és ne már rontására.
Ezt az üzenetemet is moddoltatnám legszívesebben,de akkor rögtön jönne a kötöszködés,hogy lógok a felelőség elől. -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #239 üzenetére
Upp. Válasz. Mivel még azt sem tudta a srác megjegyezni,hogy egy 200 vagy 230W os At-és táp van mellé kötve a gépemnek,úgyhogy előszőr kezdem azzal,hogy csak egy sima noname At-és táp,de új volt (nem használt).
Szal: Ugyebár két lehetséges megoldása van egy At-és táp elindítására. Mégpedig az első,ha az ember nem konyít semmit az elektronikához,akkor a hagyományos kapcsolóval utána kapcsolja a gépének.
A második,hogy felhasználja a gépét indulásjeltő jelforrásnak. Vagyis mivel amikor bekapcsolsz egy gépet,akkor egyértelműen elindul a táp benne és jön belőle a pl 5 vagy 12 volt. (kicsit fáradt vagyok,sorri a túlmagyarázásért)
A lényege a második lehetőségnek az az,hogy egy olyan ''kezdetleges'' áramkört építesz,ami a számítógéped pl 12 volt feszültségének megjelenésére bekapcsol egy másik teljesen különböző áramkört.
Na és ennek is van több lehetősége.
1- ha simán bekötsz egy 12V-os relét,ami elbír 4-6A-ert a 230V-on és kész. A tekercsre kötöd a 12v-ot és az érintkezö csatiknak a forrasztható felére pedig sorba kötöd a 230-at a táppal. És amikor az meghúz,akkor az At-és táp is elindul és természetesen az AT-sre kötött dolgok is életre kellnek. Pl. ventillátorom és modding cuccok vagy akár a vízpumpa is.
2 a másik része és ez az energia takarékos és alaplap kímélő megoldás és persze ez van nekem is: Veszel egy szilárdtest relét. Most már kb 1500Ft körül van az ára egy 0-380V-ig váltóáramot kapcsoló ilyen kütyünek. Szerintem megéri.
Ennek az a lényege,hogy akár 3V-tól 32V-ig bármilyen feszültséggel és persze minimális áramfelvétellel (kb5-20mA) el tudod indítani és azzal kapcsol akár sok tíz ampert is a 230-on. Asszem triak vagy tirisztor kapcsol benne,de ezt nem tudom,mert még nem szedtem szét ilyet,de valószínű,hogy tirisztor.
Szal ennek az a lényege,hogy nem terheli le az eredeti tápot és mégis azonnali indítással elidít neked bármit. De a bekötése ugyanaz,mint egy sima relének,csak itt kevesebb láb van (4) és sokkal egyszerübb kezelni és bíztonságosabb.
Ja és nincs melegedés és szikra effektus.
Ezt a szikra effektust arra értem,hogy amikor egy áram alatti tápkábelt bedugsz egy tápba,akkor szikrázik egy nagyot. Ez hidd le,hogy káros hogyha lassan megy végbe. Azt is aláírom,hogy egy relé elég gyors ennek kivédésére,de ott mégiscsak mozgó alkatrészek vannak,amik szal számomra nem a max.
Update!: innen jöttem amúgy rá arra,hogy a gépek miként tartják meg az usb-nek,modemnek,bill.-nek azt az áramot,amit a bekapcsolásra használható lehetőség igényel. Tod: Wake up moden ... vagy a billentyűzet paraccsal induló gépek.
Szal a lényeg: Időnként kb 2-5 másodpercenként adnak egy-egy impulzus jelet az atx-es tápok. Ezzel fenttartva azt a minimális áramot,ami elég egy modenjel vagy egy billentyűzet jel érzékelésére. Sokan azt mondták,hogy folyamatos fesz van az alaplapon,mert a táp egyfolytában működik. (szal stand by állapot)
De ez nem teljesen igaz. Az tuti,hogy mennek egyfolytában a tápoknak a primer oldala (230V),de a szekunder oldalon szinte csak a sztatikusa feszültségnek mondható indukált fesz jelenik meg a tápban és amikor az elér egy bizonyos szintet,akkor a táp áramköre működésbe jön egyetlen pillanatra és így kiad magából 5V vagy 12V-ot,de asszem mindkettőt.
Az egész pontos működését nem elemeztem,tehát csak a külső mérést végeztem el és nem nyálaztam át az áramkör pontos működését stand by állapotban. Amúgy a jelenség látható formája az az,hogy ugyebár a szilárdtest relé egy eléggé gyors áramkör és azzonnal kapcsolja at AT-és tápt a kapott impulzus jelre és ilyenkor megvillannak a fénycsöveim és megindulnak kb 1/5-öd fordulat erejéig a ventijeim. Amúgy az én AT-émnek is van egy ilyen szokása önmagában is,mert ha a fázist kötöm be fixre és a táp valahol le tud földelni,akkor önnönmagában is fel tud töltődni és az ATX-es táp nélkül is produkál ilyen jelenséget,de ezt már kiküszöböltem és a fázist kapcsolom a szilárdtest relével és így csak az eredeti tápom játéka űzi kedélyes villogtatását.
Amúgy mivel én teljesen áramtalanítok,ezért ez a villogtatás probléma kiküszöbölése teljesen felesleges.
Asszem megadtam a választ mindenre. Ha nem akkor jelezz. Most már tényleg fekszem aludni. Jó éjt! -
Balint133
aktív tag
válasz
hummerdikk #238 üzenetére
Oksi majd akkor összekötök két pontot!! Szal 8x, akkor próbáld meg úgy, ahogy djyuri mondta!!
-
hummerdikk
őstag
válasz
Balint133 #232 üzenetére
8X os, ha tonkrement a lapod erdekel, de csak ingyen
APC szunetmenteseket tudom ajanlani.
Nem nehez kinyirni, 230 v ot rakotod pl a winyocsatira
Csak wigyazz mert a winyokabel nem 230 ellen van kitalalva szal razz.
Inkabb koss ossze 2 pontot, vegyel ki mindent belole es inditsd es utana azonnal kapcsold le nehogy meghaljon a tap. -
Balint133
aktív tag
Djyuri Ovastam egy másik topikot (Szünetmentes táp kérdések) Olvasgattam, Annak a F@szfej Mr_Ricsinek nagyon megmutattad! De most tényleg! Ne okoskodjon már, vagy ha okoskodik, akkor azt ne ilyen modorban tegye! na szal a kérdésem a következő: Hogy tudod 2 táppal üzemeltetni a géped? mármint hogyan indul be egyszerrre a 2 táp? na erre lennék kíváncsi!
Remélem nem haraxol a kérdésemért! Meg a Mr_Ricsinek mi köze van a te lapdhoz?
Na csak ennyi, mégegyszer remélem nem haragszol a kérdésért!
[Szerkesztve] -
mafiaxxl
csendes tag
Helósztok!
Segítség kéne, nemtom hogy melyiket vegyem meg? Mármint, melyik muzsikál szebben játékok alatt?? AMD 3200+ vagy INTEL P4-540
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #232 üzenetére
Tipp: elekrtomos óngyújtó. Tod,az a szikráztatós. kb 150Ft. Kiveszed a szikráztatóját (sorri,hogy így hívom,de most nem jut eszembe a neve) és kikötöd két vezetékre és rárakod a lapodra egy-két kényes helyen és szikrázgatsz vele,azt bízti,hogy nem éli túl. De persze vedd ki közben a vga-át meg a többit,mert ők ezt nem fogják komálni.
Tipp a srácnak: Nekem ugyanez a problémám a vga-mal (G4 MX440). A Win9x-nél nem látok semmit,amikor át lép az edition teleoító a grafikus részbe,vagyis asszem ott valahol...már rég volt. Szal bekellett tennem ideinglenesen egy PCI-os vga-át és arról megcsinálni a telepítés elejét... Azt az első újraindulásnál visszacseréltem és már ott tuti volt.
Részemről ennyi. -
Balint133
aktív tag
válasz
hummerdikk #231 üzenetére
Ok kössz!
Na szal nekem csak azért kéne mert anyum megmakacsolta magát és nem akarja megvenni nekem az ASUS P4C800-E Deluxe at és már ez a lap volt javítva, és mondtam neki hogy nem tom meddig bírja még és azt mondta ha tönkre megy akor megkapom!! Szal csak ezért Amúgy ez egy fos asrock alaplap!!
Szal nem naon fogom sajnálni!
Hányszoros agp-d van a lapodban?? Mert lehet hogy az a problem mert néhány videokarira rá van írva, hogy AGP 4x/8x, és szentem a tiédre csak a 8x van rajta és ezért nem bírja lekezelni a lapod! De azért nézd meeg!! -
hummerdikk
őstag
válasz
Balint133 #230 üzenetére
Zarj ossze benne 1-2 dolgot. De ilyet NE tegyel soha, mert ekkor az jon a szuloktol, hogy te tetted tuti tonkre es elviszi megvizsgaltatni a gepet es kiderulhet. Nekem is volt ilyen csak nem csinaltam ki hanem a gep csinalta ki magat tulmelegedett a vidkari es vitte a lapot magaval...
Es most van egy vidkarim amit kicsereltek, de nem megy a geppel. Wintelepites kozben mikor atvalt grafikusra elmegy a kep. Be se jon. Azota se jott be de meg a boot kep se....
Mi lehet a problem?
Nekem meg a gyari huto kalapszar sajnos, de ez 1 regebbi Willmatte Lite proci.
Ezert lesz vizhutesem. -
Balint133
aktív tag
-
R-pee
csendes tag
Már megoldódott a gond (egyenlőre). Levettem a kasznit a gépről. Most kb. 35 körül van a hőmérséklet. Köszi minden segítséget.
-
djyuri
őstag
válasz
Balint133 #226 üzenetére
Tudod,hogy még mi a másik probléma az új hűtőkkel,amik majdnem ugyanakkorák,mint a gyári hűtők?
Hát az hogy az új hűtők új procikra valók,mert azok kevesebb hőt adnak le.
Szal attól.hogy gyári hűtőt használ az ember az még nem azt jeleni,hogy loser gyerek és sajnálja a pénzt egy újabbra,hanem,azt hogy az újjabb egyszerűen sz@rabb.
pl. Nemek Saphire volt a gyári hűtőm a procimon anno és vele a max hőm 44-46 fok volt. Amikor kölcsönkaptam rá egy zalmant,ami mellesleg háromszor annyiba került,mint az enyém...de az meg nemigazán tartotta a procit 40 fok alatt,közben a gyári akár 25 fokra is lenyomta ugyanazon körülmények közepette.
Amúgy nem volt magasabb a max hőfok,mert a 2.5-ös northwood-om 46 foknál már 80%-osan tiltott,szal upp,de a lényeg a lényeg. -
Balint133
aktív tag
Hát igen szentem is ezek a problemek! Nekem is 2400Mhz-s Cerkám van, én is vettem rá egy Cooler Mastert, és nekem is alapterhelésen volt40-45 fok!! Aztán 100% on képzelheted! Amikor gyári hűtővel max terhelésen 44 fokos! Szal én visszatettem rá a régit!! Szentem te is rakd rá a régit!!
-
djyuri
őstag
Egy bíztos. Nekem a cerkákra mindig azt mondták,hogy egy gagyi hűtő elég lesz rá. Hát mitse mondjak egy cerka felülmúl szerintem alapon egy vele egyenrangú amd-ét. Mielőtt vitába esnénk azt tisztázni kell,hogy az amd-nél kisebb felületen kell átadni a hőt és ezért mutat nagyobb hőfokot,de a borda szerintem (kezemmel mérve) minden esetben hidegebb,mint a celeronon lévő hűtőborda.
Lehet,hogy neked felfekvési bajok vannak. Nagyon meleg a bordád a fuul proci használat közben? Ha igen,akkor a borda a kicsi,de ha nem akkor az előző mondatom az igaz.
Szedd le a bordát és valami derékszögmérővel vagy egy sík ablakkal vagy hasonlóval nézd meg,hogy elég sík-e a borda alja. De amúgy szemmel is kell látni,de ahhoz sok fény kell! -
R-pee
csendes tag
Hali!
Van egy gondom. Kb. 1.5-2 éve vettem egy sima Celeron 2400MHz-t és egy Abit BH7-E inteles alaplapot. Sokan mondták, hogy cseréljem le a gyári inteles hűtőt. Le is cseréltem. Vettem egy Spire hűtőt abban reménykedve, hogy ezzel majd stabilabb lesz a hőmérséklet (Megjegyzem nem Spire-t akartam, de ez volt). A régi hűtővel 25-35 °C körül volt. Az új hűtővel 30-50 °C között ugrál. A méréseket Aidával és biossal készítettem. Többször leellenőriztem, hogy mindent jól csináltam-e és jól, de valami mégsem jó. A boltban, ahol vettem nem mondtak rá semmi rosszat. Akkor mi lehet a baj? Az új és a régi hűtő is kb. 2700rpm-el forog/forgott. Próbáltam biosban növelni a fordulatot, de nem lehetett. Lehet, hogy csak én fújom fel a dolgot?
Szívesen várok minden ötletet.
bye -
oyko
tag
Üdv
Elkellene egy kis segitség, mert tanácstalan vagyok!
3D 2005 (default) beállitásnál és más 3d tesztnél is a tesztek vége felé kilép a gép a programból és azt irja WINDOWS LOST FOCUS ez mit jelent, és az asztlon 2 nagy feket négyzet láthaó gonolom erre mondják hogy szétesett az asztal!
A gép tuningolva van, de pl procitesztnél , memória teszteknél nem hibázik!
3400 P4 prescott@3800 (14X272 MHZ) DDR2 533Mhz corsair value select 1:1 arány!
Ha a tuningolt beállitás megy akkor lépki a tesztekből és játékokból!
A vga X700pro nics húzva akkor is kilép!
A biosban van egy PCIE-re vonatkozó beállitás, az automatán van, lehet hogy a PCIE-is húzva van ha a proci FSB-is?
Ha igen akkor hány Mhz-re állitsam a PCIE-T?
VÁROM A TIPPEKET
KÖSZÖNETTEL OYKO -
Balint133
aktív tag
Okés! A képeket majd elküldöm!
De most más problémám van!
Anyám már megint kitalált egy indokot az alkatrészekkel!! De majd úgyis kiharcolom!! Ezt meg eladom a f@szomba!! Minek! Eladom kompletten az egész gányolást! Persze a Cd-íróm meg a ramot, meg a vincsit kiszedem, és moncsival együtt eladom 60k-ért!! na szented megvennék ennyiért, vagy adjam olcsóbban?? -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #210 üzenetére
Asszem sok Yager volt bennem. Szülinap volt -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #207 üzenetére
Nem tom sírjak vagy sírjak
Azért jó volna ha lenne egy progi ami teljes analízist tudna csinálni a gépen,akkor nem kéne ennyit sz@rakodni. -
djyuri
őstag
válasz
hummerdikk #203 üzenetére
gyógyszertári alkohol untig elég
Valamilyen fehér színű paszta az tökéletes.
Műszerész boltban kapni példáúl. De számtek boltban is. -
hummerdikk
őstag
Hellosztok!
Balint, en szereztem FESTO csatit ingyen
mar nem 80 fokos, de varom a vizhutesem
Mivel szedjem le a pasztata a procrol?
Milyen paszta a legjobb?
Irjatok meg valamit -
Balint133
aktív tag
Ok szentem ma megveszek mindent!!!! Vagy holnap, és veszek egy 2-4 db marófejet fúróra!! Aztán azzal megcsinálom!!! Szentem jó lessz!
Ja és a polírpapír azt meg ma nem kaptam, majd hétfőn veszek!! meg hát ráér amíg nincs hozzá megfelelő eszköz adig hiába!!
Meg tod hétfőn valentin nap, ami nekem a névnapom!! Szal apumtól most ezt kérem névnapomra!! Amúgy szerinted barkácsboltban lehet kapni ilyen réztömböt?? Mert szerintem igen!
Ja amúgy a procira olyat eszeltem ki, hogy olyan a csonk, ami műanyag, és csak beleilleszted a csövet, műanyag csakaros izévelmeg becsavarod aztán nem kell se bilincs se gyorskötöző!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged