- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ClintEastwoo
tag
-
RolXX
tag
válasz
Peetry #11942 üzenetére
Ezeket én értem, de akkor se hiszem, hogy ha teszem azt megállna az idő és odaállna a riporter 2-3 méterre a focistától egy 50 f/1.8-assal, akkor ilyen képet kapna... Magyarán 50 f1.8-al ha a fejem tetejére állok, akkor se tudok ilyen elmosást csinálni, egész alakos portréba. De még 50 f1.4-el se. Gondolom nagyobb gyújtótávú, fényerős obi kell hozzá. De nem tudom, csak gondolom, ezért kérdeztem a hozzáértőket
(azt, hogy nyissam ki a rekeszt, nem is kommentelem, ennyire azért nem vagyok sötét)
-
nasinas
tag
válasz
Peetry #10783 üzenetére
Most nézegetem a teszteket, és hát nem vagyok elájulva....
Azt hiszem mégis a te tipped lesz a nyerő.....Úhhhh, azért az drága....akkor már egy 17-85, aztán mégis egy külön 70-300 vagy 55-200.....Jéééézúúúúúúús! Na most benne vagyok.
Nem baj, van idő az elmélkedésre, addig meg gyűjtögetek....... és micsoda árkülönbségek a bótok között.....
Na jó, akkor tehát elmélkedés,olvasgatás aztán majd csak dűlőre jutok.
De most úgy fest, hogy a 18-135 előbb-utóbb hosszabb vég után kiált majd, viszont a 18-200-ak és társaik között nagyon meg kell nézni mi mit tud és mi mennyi.....
Hát nem egyszerű az biztos.... -
zolka78
senior tag
válasz
Peetry #10566 üzenetére
Csak egy saját ésszerű vélemény volt. Ha van egy 28-75 közti tartományod, amit ráadásul egy jó obi tesz ki, akkor felesleges a 17-50 mellé, és még vágni sem kell. Ha már mindenképp kell egy másik obi mellé mert szűk az alja, akkor ultra nagylátó az ami mindenképpen hasznos lehet. Tokina 11-16, Sigma 10-20 stb. És egy egészen jó tartomány van lefedve. Szerintem teljes egészében igaz az állításom, képszerkesztésről és feldolgozásról még csak szó sincs.
(#10571) forceberg Lásd fentebb. Nem azt tanácsoltam neki, hogy nem kell semmi a 28mm alá, hanem ha mellé kell, akkor a 17-50 nem a legjobb döntés. Ha ez kell neki, akkor ne mellé hanem helyette. Ez az én véleményem.
-
BiriBum
őstag
válasz
Peetry #10522 üzenetére
Persze.
Canon-nál az AF motor ugye NEM a vázban van. A szövegkörnyezetből kiderül, hogy ezt akartam írni. Az hogy a motor, az IS és kapcsolt részei hogyan muzsikálnak az évek során, nem tudom, mindenesetre az objektívek mechanikus részei és a lencsék jól bírják a gyűrődést. -
-
spanyoll
addikt
válasz
Peetry #10272 üzenetére
Értem én, csak azért jött fel a téma (amivel úgy látom eléggé elvittem mindenkit
), mert belegondoltam, hogy ha az én d300-am ELVILEG időjárásálló, akkor kíváncsi voltam mit takar. De akkor nem derült ki. Elvileg sok mindent, gyakorlatilag meg vagy kiderül majd vagy nem
-
kiskornel
addikt
válasz
Peetry #10268 üzenetére
Nekem a 450D-m esett a patakba. Persze csak egy erecskét kell elképzelni, ami kb. 15-20cm mély. Még el se merült már kikaptam. Aznap már többet nem tudtam vele fényképezni. Két nap is volt, mire a belsejéből kiszáradt a nedvesség. Addig a keresőben az lcd össze-vissza karaktereket mutatott. Na meg rövidre zárta az expo gombot. És ERR99-et írt ki. Szóval a dolog az xD és a xxD-kre vonatkozik. Az xxxD-k tökéletesen beáznak, és átmenetileg működésképtelenné válnak.
Személyes tapasztalat! -
spanyoll
addikt
válasz
Peetry #10268 üzenetére
D'oh! Én meg nem mertem kimenni télen a hóesésbe, hanem eresz alá álltam, mondván jaj majd meghal a kis gépem , vigyázni kell rá.
Biztos, hogy nem fogok vele vízalatti fotókat csinálni, de az is biztos, hogy egy jó képet nem fogok elmulasztani egy kicsit sűrűbben eső hó miatt -
aleister
veterán
válasz
Peetry #10215 üzenetére
Hát hogy a nekem címzett postjaidban nem volt Raynox az tuti. Azt sem tudom, hogy miből vetted, hogy szerintem egy adott blendeállásnál több fényt enged át az egyik obi, mint a másik.
Nekem konkrétan a szóban forgó obim van, és konkrétan a szóban forgó közgyűrűsor (AF-et, fénymérést ad). Bizton állíthatom, hogy csak erős kompromisszumokkal használható makrózásra ez a páros.
-
aleister
veterán
válasz
Peetry #10205 üzenetére
Kb 2 Fé-t fog veszteni a fényerejéből az obija, amint ráteszi a közgyűrűt. Ha még le is rekeszeli, akkor olyan zárideje lesz, hogy szabadban csak tökéletes fényviszonyok mellett fog majd tudni normális képet csinálni.
Vagy felviszi nagyon az iso-t, vagy beszerez egy makróvakú előtétet - már ha van rendszervakuja.
-
Monya78
veterán
válasz
Peetry #10188 üzenetére
Ismerem az oldalt, mélységélesség számításra pont jó, de háttérmosás mértéke számomra nem derül ki belőle...
Nemrég kipróbáltam, 70-200 obival, F4,0-es rekeszen 70mm lefotóztam egy tárgyat, majd hátrébb léptem annyit hogy 200mm-en is pont annyira töltse ki a képkockát mint a 70mm esetében. Mondhatni hogy a háttérmosás ég és föld volt a kettő között, DOF kalkulátorba beírtam az adatokat, ott pedig minimális volt a mélységélesség különbsége.
Komolyabb különbség a Hyperfocal distance adatnál van, esetleg ez az adat mutat rá a háttérmosás különbségre?
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz
Peetry #10126 üzenetére
[Jogos, DE! Nem a 200 (v. 300)-as végén használnám elsősorban, inkább a közepes tartományban. Most az a kérdés elsősorban, hogy normál fényerejű obi+SB-700 vagy inkább 70/80-200 2.8 + olcsóbb vaku legyen. Mindkettőnek van előnye-hátránya a választás szempontjából, én inkább a jobb vaku felé hajlok, ami megbízhatóbb.
szerk.: objektívet később gyorsabban cserélhetek kisebb bukóval, mint fordítva szerintem. Ráadásul egy épp rosszkor tönkremenő vaku nagyobb veszteséget jelentene, mint egy kisebb fényerő az obinál, amit ISO-növeléssel/záridővel tudok kompenzálni.Jó lenne a fényerős obi természetesen, de pl. egy Nikkor 70-300 4.5-5.6 sem lenne rossz választás, azt használtan is gyorsan megveszik szerintem (remélem).
Tokináról ha van tapasztalat, jöhet nyugodtan!
-
spanyoll
addikt
válasz
Peetry #10071 üzenetére
Jaj ebbe most ne menjünk bele mert felkötöm magam. Kivagyok, hogy nem lehet minden objektívet megadni ekv gyutávban, és akkor egyszerűbb lenne más gyártók más vázra való obijairól beszélni, összehasonlítani, plusz nem lennének ilyen macerák....
Az, hogy ekv vagy már beszorzott gyutáv amit írtam az jó kérdés, sose foglalkoztam vele, mert én inkább jobb szeretek absztraktabb módon fotózni ha tudok és van rá lehetőségem objetívilag. -
-
flash-
veterán
hát mondjuk nem értem hogy a rekesz sorozat az most pontosan hogy néz ki?
mert találtam több fajtát is,van több olyan amiben pl nincs is benne a 3.5 sem az 1.8...akkor hogyhogy lehet ilyen obi?törvényen kívüliek a nikon obik?
aztán egy listát találtam amin van 1.8 és 3.5 ös is abból gondolom hogy az a mérvadó lista a többi meg szar.
Typical one-third-stop f-number scale
f/# 0.7 0.8 0.9 1.0 1.1 1.2 1.4 1.6 1.8 2 2.2 2.5 2.8 3.2 3.5 4 4.5 5.0 5.6 6.3 7.1 8 9 10 11 13 14 16 18 20 22és ha ezt a listát nézem akkor az 1.8 és a 3.5 között nem kettő lépés a különbség hanem 6
de várom a javítást ha tévednék.
-
ttoth
tag
Csinálni szeretnék egy kis kimutatást a képeimről, hogy lássam a trendet, hogy milyen beállításokat milyen gyakran használok, pl. milyen gyújtótávolságokat szoktam választani. Ebből talán tudnék következtetni.
Nehéz kérdés ezt eldönteni, igazából azért hangsúlyozom, hogy egyszerűbb gép és nem túl tapasztalt fotós, mert leginkább a családot fotózom, kirándulásokat, vagy ha van időm és kedvem kísérletezgetek különböző témákkal.
Emberek fotózásához lakáson belül jó lenne a nagy fényerejű 50mm, de félek, hogy egy nagyobb csoportkép már nem férne bele. Viszont az utcán is tudnám használni, meg ugye sötétben is jobb, és élesebb a képe is.
Ehhez képest az 55-200 makróknál, virágoknál, állatkertben és mondjuk játszótéren jöhet jól, zárt térben kevésbé (kivéve mondjuk egy világos templomot).
A legegyszerűbb az lenne, ha lehetne valahol a közelben objektíveket kölcsönözni egy-két órára, és akkor ki tudnám próbálni, hogy melyik felel meg jobban. Meg mivel mindkettőhöz írtam, hogy hol tudnám felhasználni, valószínűleg meg kellene vennem mindkettőt, muhaha!
-
Danniel
tag
A végén, 75-nél volt feltűnő, de most, hogy újracsináltuk a tesztet, ahány mérés, gyakorlatilag mindig valamennyire mást mutatott. Egyelőre várok még a dologgal, mert csináltunk pár portréképet is, és a 2.8 lágyságát leszámítva nem tűnik rossznak. Elképzelhető, hogy - állvány ide vagy oda - a méréseink voltak pontatlanok.
-
Mr.Csizmás
titán
Kiindulási hossz mm-ben / gyújtótávolság mm-ben = méretarány (decimális) pl. 48/50 = 0,96
A felvételi távolság kiszámítására a következő képlet érvényes: (Kihuzat + gyt) (mm) / méretarány (decimális) = felvételi távolság (mm) Példa: kihuzat 48 mm, gyújtótávolság 50 mm, méretarány 0,96, felvételi távolság = 98:0,96 = 102 mm az érzékelőtől.
-
BiriBum
őstag
Egynyolcas Canont szerettem volna írni
A 105-ös már igazi makró, az 1:1-es leképezéshez nem kell beletolni a lencsét a téma szájába. Az ötvenes tökéletes statikus témák makrózásához, pl. virágok.
A 105-ös Sigma jó minőségű, a Tamron 90 makró nemkülönben (nekem ez utóbbi van).
-
zolka78
senior tag
Azért az a tamron picit többet ér mint amennyibe kerül használtan. Ha valaki ritkán használ teleobit akkor bőven megéri az árát, jó a képminősége ezért az árért. Persze ha valakinek többször kell a teléhez nyúlnia akkor inkább spóroljon. De ha kevesebb a pénze akkor inkább a tami 55-200 mint a sigma 55-200.
-
padi68
senior tag
találtam is:
ezt veszem meg10ezerért:
52MM WIDE ANGLE+TELEPHOTO Lens+rendelek sapkát+ napellenzőt+ cpl+uv filtereket
-
Monya78
veterán
-
BaSzabin
csendes tag
Nem vagyon még nagy szakértő ezen a téren. Nem láttam még, h mit tudnak ezek az obik.
Hát akkor még ezt a 250st meggondolom, főleg mert a 300al ellentétben képstabilizátoros. Mindenesetre először azt vagy a 300ast veszem meg a vázzal szerintem. Egy 18-55st meg utólag is tudok venni ha kell majd. De az is lehet akkor, hogy ezt a csomagot fogom: http://www.220volt.hu/Canon+EOS+550D+kit+18-55mm+IS+55-250mm+IS
-
Necc
addikt
Őőő na izé... bocs melóban nincs időm minden egyes apró részletre kitérni, dolgozni is kell mellette
Egyrészt írtál ekvivalens dologról:
"Sokszor látni híreinkben, cikkeinkben olyan hivatkozást, mikor egy objektív mellé odaírjuk, hogy eqv. 28 - 100 mm. Ilyenkor nem a valós, fizikai gyújtótávolságot adjuk meg, hanem az egyenérték gyújtótávolságot (Equivalent Focal Length). Tehát, ha valahol olyat olvasunk, hogy eqv. 45 mm, akkor tudnunk kell, hogy az adott rendszer olyan képet ad, mint a 35 mm-es rendszerben egy 45 mm-es objektív adna."
Másrészt viszont croppolásos számolásról: croppolt szenzornál és fullframe obinál az obi gyújtótávolságát felszorozzuk, de croppolt szenzornál és croppos obinál nem nyúlunk semmihez. Miért is tennénk? Jelen esetben az objektív olyan és akkora képet vetít a szenzorra amekkorát kell.
#8825: a papírlapos hasonlatod pedig nagyon jó és pont úgy is kell elképzelni. A projektor vagy pont az egész papírlapra vetít, vagy a papír csak a projektor által vetített kép egy szeletét 'látja'.
Bővebben a témával kapcsolatban szerintem keresgéljetek egy kicsit, vagy kérdezzetek mást (is), én se vagyok tökéletesen jártas ezekben a dolgokban
.
-
Necc
addikt
-
KeNTaGoN
tag
Üdv.
A hsz.-od olvasva kedvet kaptam az ExposurePlot-hoz.
Én nekem is van szuperzoomos (Tami 18-250) objektívem, és jó volna tudni, éles helyzetben mely gyújtótávval lövöldözök főként.
Annyi a gond, hogy a program valahogy erősen elkalkulálja a gyújtótávokat.
Hogy lehet ezt rendesen beállítani, hogy a valós értékeket mutassa?
____Focal lenght graph____ -
maxika2004
őstag
Hát igen ezen tanakodok én is, mivel a 50-250 et mindenképp fogok venni !
Utazgatáshoz, kevés cuccal meg a 18-200 ...
De amit irtam fentebb, hogy a 18-200 nál a 18 mm ből is inkáb kivágtam, mint kevés volt... igy meg mennék a 28-300 fele... szóval nemtomESETLEG HA VALAKI ! ..megtenné hogy valami 300 as obival készitene ugyanarról egy 200 és egy 300 mm es képet naaagyon megköszönném ! (illetve akkor már a kezdőröl is )
-
JohnyBlue
addikt
Mi ha kirándulni megyünk akkor csak a "rövid" 14-42mm es obimat viszem el.
Egy kiránduláson úgyis nagyszámba csoportképek, szólóképek, épületek és a táj bemutatása a lényeg (szerintem). Jártam már úgy hogy a 40-150 el mentem el kirándulni és csak szívtam vele mert sose fért bele a "képbe" a fotózandó épület. Én nem biztos, hogy vennék csak a kirándulás kedvéért egy 55-200-at. Ráadásul úgy, hogy nem hosszútávra tervezed... -
zolka78
senior tag
-
rumos14
nagyúr
úgy értem, amiket egy kezdő használ, azok az obik léteznek saját fókuszmotorral, így nem gond, hogy a vázban nincs. a Nikon sem hülye
most adták ki az 50/1.8-at is fókuszmotorral, már csak a 85/1.8 hiányzik.
amúgy meg ha nagyon profisodni fogsz, úgyis érdemes egy jobb vázat venni. ill. ha ez már most zavar, vegyél egy használt D90-et, nagyon jó váz az is. -
rumos14
nagyúr
hidd el, az a videó lehet h jól fog jönni néha.
obi kompatibilitással sztem nincs sok kavar. kezdő szinten nem okoz nagy gondot, hogy nincs fókuszmotor a vázban. a 18-105 után egy 35/1.8-at érdemes venni - na ilyen sincs a Canon-nál.
Nikon előnye még sztem, kezdő szinten legalábbis, hogy a képeket automatikusan torzítás és CA mentesíti.
ne nagyon fogllakozz képek bámulásával. az 1000D is jó ilyen szempontból. magas iso-n, úgy 800 felett van talán látható különbség a 2 gép között, a D3100 javára. a váznál sokkal nagyobb szerepe van az obinak, és a 18-105 jó obi. -
Peetry
senior tag
mondjuk most a d3100-on elgondolkoztam. Ha jól látom 152ért 18-105-ös obival el lehet hozni.
előnye a videó, de azt nem használom. a 3"-os lcd, jó VR-es kitobi pluszpont, meg értelemszerűen az hogy újabb gép. cserébe némi kavar az obik kompatibilitásában :S
meg egy-két apróság hogy nincs előzetes tükörfelcsapás, távkioldó, exposorozat.
lehet ma futok mégegy kört tapizni :S
esetleg nem tud vki linkelni 1000D-vel és d3100-el készült képeket, nagyjából hasonló kategóriás obikkal, hogy értelme legyen összevetni. -
rumos14
nagyúr
mennyiért vennéd az 1000D-t?
D3100 van kitben 130-ért, ami az 1000D-nél sztem lényegesen jobb gép. 2 évvel fejlettebb.
vagy van 18-105 kitben 170-ért (elvileg 3 év garival) vagy még olcsóbban, és akkor már obira sem kell költened.
az élőkép kihajtható kijelző nélkül nem igazán alkalmas fej feletti fotózásra kell. de a D5000-ben már az is van, ez is 170k a 18-105 kitben.
ja, nem vagyok én Nikon ügynök, sőt, nekem Sony-m van -
rumos14
nagyúr
van vmi tele objektíved? én még mindig a Sigma 17-70-t ajánlanám, de a stabi azért tényleg elgondolkodtató. nyaralásnál mondjuk annyira nem lehet gond vele, akkor szokott lenni elég fény, bár a videónál akkor is jól jön. már ha akarsz videózni.
a Canon 18-135 sem egy csúcs darab... akkor már talán jobb nála a Sigma 18-125, legalábbis tesztek szerint.
gonoszkodás ON: vettél volna Nikon-t, ott a 18-105, olcsó és jó -
rumos14
nagyúr
a 17-50 rövid, cserébe fix f2.8 a féynerő és optikailag is jó. már ha hibátlan példányt fogsz ki.
Sigma 17-70-em volt, sztem jó obi, az árát megéri, feltételezve megint, hogy pontos a fókusza. nagyon tetszett benne h tele állásban 2cm-re a frontlencsétől már élesre tud állítani.
ezeknek a 18-sokszáz obiknak én nem látom értelmét. értem én, nem kell obit cserélni, és mondjuk videónál ez jól is jön, de nem tudnak kiszolgálni tizensok mpixelt. és annyira nem is olcsók.
28-cal kezdő olcsó oit nem vennék, ezek jellemzően még a filmes korszakból maradtak ránk, és optikailg mai viszonylatban már gyengék. az átfogásuk sem ideális.számolj úgy, hogy 1/100s-nál rövidebb záridőt a tele végén már nem nagyon tudsz kitartani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest